Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#1076 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

muha_sa wrote:
supercali wrote:Javi se sutra havani da ti posudi
Havana promjeno broj :-) a boMMe i adresu :(
Znam za stanovanje saznadoh i ja al uvijek mozes zakucati na vrata firme
Samo pazi kako mu prelazis preko novog trotoara ispred ureda ima one pipke sto izlaze na daljinski :mrgreen:
supercali

#1077 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Logovan wrote:
mad_max_ba wrote:
Logovan wrote:Koliko treba potrošiti za proslavu nove godine da bi bio "dobar život"? :D
marku :lol:
A sve preko je bahaćenje, kurčenje? :D
Sve preko je na budzetu :)
muha_sa

#1078 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

hajmo se uozbiljit :-D

meni i hanumi za predeverat mjesec dana treba jedno 4-5 milja :)

režije oko 400 maraka

za rucak jedno 3 kile mesa--i to teletine :thumbup:

svaki dan buket svježih ruža za stolom mora bit :-D

necu dalje da iznosim svoju privatnost
Logovan

#1079 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Logovan »

muha_sa wrote: ako ti ne vratim nemoj mi više ni marke posudit :-D

imam ja mobitel--dobro me sluša :thumbup: al hocu ono pomikalo

http://i.huffpost.com/gen/3371794/image ... cebook.jpg
E ne može tako, ostao bih bez 7 stoja. :oops: Ne rastu pare na grani. :oops:

Dobar ti je ovaj, ne mijenjaj.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1080 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote:pomagajte ljudi tak vam boga dragog :-D

sad iz čaršije--vidjeh dobar mobitel al nemam dovoljno love pa eto ako ko može da me pogura vratim do maja :)
mobitel košta 769 maraka---fali mi 700 :) ko ucini ovo dobro djelo bit cu mu do groba zahvalan
Tako mom jaranu prodavao levat sa AP nekad 2000., zove mene, kaze ponesi 20 KM, reko sto ce ti, kaze da vidis Nokie 3310, daje covjek za cvaju, reko taj je lud ili hoce da te zajebe (tad bili po 250-300 ti telefoni).
Donesem ja, tip poceo vrdati, treba mu za laptop, ima 580, treba mu jos 20 :lol: :lol: mater bolesna, vako nako...reko, bjezi, kakve su to finte...kaze, telefon mu na zadnjem spratu (a u haustoru ih 15 ceka :mrgreen: ). Nista to, vozi, kakav telefon :run:
muha_sa

#1081 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote:

sad iz čaršije--vidjeh dobar mobitel al nemam dovoljno love pa eto ako ko može da me pogura vratim do maja :)
mobitel košta 769 maraka---fali mi 700 :) ko ucini ovo dobro djelo bit cu mu do groba zahvalan
Tako mom jaranu prodavao levat sa AP nekad 2000., zove mene, kaze ponesi 20 KM, reko sto ce ti, kaze da vidis Nokie 3310, daje covjek za cvaju, reko taj je lud ili hoce da te zajebe (tad bili po 250-300 ti telefoni).
Donesem ja, tip poceo vrdati, treba mu za laptop, ima 580, treba mu jos 20 :lol: :lol: mater bolesna, vako nako...reko, bjezi, kakve su to finte...kaze, telefon mu na zadnjem spratu (a u haustoru ih 15 ceka :mrgreen: ). Nista to, vozi, kakav telefon :run:
:lol:

meni levat kod pete gimnazije pridje i trazi mi nešto para--nestalo mu benzina a jaran mu se ne javlja na mobitel :lol: nazva ga on al nedostupan i to sve meni govori :lol:

velim mu--jesil cuo da se nekad cigle po čaršiji prodavale :? :? fino upakovane--u novinsku hartiju jeftine a u granapski papir skuplje :lol: :lol:
supercali

#1082 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

muha_sa wrote:hajmo se uozbiljit :-D

meni i hanumi za predeverat mjesec dana treba jedno 4-5 milja :)

režije oko 400 maraka

za rucak jedno 3 kile mesa--i to teletine :thumbup:

svaki dan buket svježih ruža za stolom mora bit :-D

necu dalje da iznosim svoju privatnost
Kad pomenu ruze
Jedne godine u dubrovniku i dosao neki seik sa jahtom koja nije mogla stati u dubrovacku luku nego manja jahta dolazila valjda po potrepstine i sl

Ujutro ljudi prodaju ruzu jednu po 50 eura
Dovlace iz splita iz bog zna odakle samo da imaju ruza u gradu
Pitam sta je fol kaze svako jutro seik pokupuje sve ruze u gradu i ne pita za cijenu
Bio je tu neka 3-4 dana
Valjda latice po sobi klinci palci haj znaj sta radi a svako jutro moraju biti svjeze ruze i potrosi svaki put oko 25000 eura na to
muha_sa

#1083 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

:lol: :lol:

uzeli levate--i neka su
supercali

#1084 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Jbg nisu levati nego jednostavno moze im se
Njemu tih 25milja eura siigurno ne znaci nista kad ova jahta sto dovlaci to za njega je haman velicine kruzera
Zamisli onda kolika je ta njegova i sta sve u njoj ima i kolika je to cijena
Sta jos ima pored toga boga pitaj tako da je trosio i 50milja mislim da ne bi osjetio
huxley

#1085 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by huxley »

Jesu ovo stvarni i fiktivno troškovi? Za hranu i režije je premalo, a troškovi za odjeću su mi previsoki (ne kazem da ne mozes vrlo lagano potrositi i vise)i hostaplerski u odnosu na to. Ne kontam stavku izlasci i džeparac? 1000 +160 +250 mjesečno za auto, ovo mi je isto problematično investirati više u auto nego "u sebe".nemaš stavke higijenske potrepštine, kozmetika ili je i to uslo u stavku hrana.isto tako fali stavka amortizacija opreme i pokućstva u stanu kada ti npr. rikne veš mašina da ne ideš u kredit ☺.
Pretpostavljam da živiš sa roditeljima, radi s i svu platu dajes na auto, krpice i tako to, a ne unosis se u bespotrebne detalje kao kako hrana dolazi na sto, kako se plaćaju racuni :mrgreen:
Ako, uzivaj dok možeš.moj savjet ti je da ipak ostavljaš 10% plate na stranu dobro će ti doći kad se jednom odvojis od roditelja.
Blesice mala, tebi pozornost na detalje nije jaca strana :)

1000 km je 1000 kilometara, da si sabrao/la, bilo bi jasno. A imam ja i 2 djece, pre-teens, nemamo auto, i ne zivim sa roditeljima nekih 25 godina. Nejse.

Moze svako za sebe napraviti neki copy-paste sa ubacenim ciframa, pa da vidimo gdje smo, sto bi i bio pokusaj odgovora na pitanje u naslovu teme.

Stan, 2-soban, kirija ili rata:
Režije (struja, voda, plin, odvoz smeca, upravitelj, telefon (fiskni i mobilni), internet, kablovska):
Odjeća, mjesecni prosjek:
Auto, Škoda Oktavija 5 godina, amortizacija, osiguranje i održavanje: (ovo podrazumijeva da se auto promijeni svakih pet godina):
Auto, 1000 kilometara mjesečno, gorivo:
Hrana, proteini svaki dan, svj. riba 1x sedmično:
Izlasci 1-2x sedmično:
Vrtic / Džeparac djeci:
Godišnji (mjesečna štednja):
Popravka i amortizacija stana/kuce, tehnike i namještaja:
Ostalo: (navedi detalje):
Ci-Nick

#1086 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Ci-Nick »

Ama kad imaš,.. možeš potrošit koliko hoš,..
Ovdje se spominju cifre od 2.000 kao dovoljno za dobar život,.. teško ( nemoguće)
Ja sam jednom prilikom računao koliko me koštalo auto u prvih 4 godine, gubitak vrijednosti, gorivo, servisi, registracija i kasko osiguranje,.. na cca 12.000 km godišnje i dođoh do podatka od 800 KM mjesečno.
Tako pa kad na tih 800 KM dodamo 400 režije ( u vlastitom stanu ) nas četvoro minimalno 300 KM odjeće, hrana i kućne potrepštine 1.200 KM pa još što se potroši usput, nemam pojma ni sam gdje 500 do 1000 KM mjesečno, pa odmori i izleti 5000 godišnje,... dođe se na brojku koja u svakom slučaju prelazi 3.000 mjesečno.
Laertes

#1087 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Laertes »

Cifru za dobar život zaradim, al' moram toliko raditi da bih je zaradio da mi život i nije baš dobar...
jeza u ledja

#1088 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by jeza u ledja »

muha_sa wrote:
Logovan wrote:

Ja ti mogu dati 7 stoja, ali da mi vratiš 1400. :skoljka:
ako ti ne vratim nemoj mi više ni marke posudit :-D

imam ja mobitel--dobro me sluša :thumbup: al hocu ono pomikalo

Image
Ja sam u do prije 3 godine imao nesto ovako. :D
Vidis sto ti je zivot tezak u Americi. :(

:D
huxley

#1089 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by huxley »

Ima li ovdje iko preko 15 godina? Šta je naslov teme?

Da je bar interesantno - koga boli kurac za ovaj pokušaj zajebancije sa mobitelima...
Tomahawk11
Globalni moderator

#1090 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

To se ne smije imati preko 15 godina ako se covjek zeza?! :-)
Zdrava zezancija uvijek :thumbup:
Da nije toga, svi bi zivjeli u kolektivnoj ludari.
huxley

#1091 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by huxley »

Tomahawk11 wrote:To se ne smije imati preko 15 godina ako se covjek zeza?! :-)
Pa druže šta je naslov teme?
Ima gomila drugih tema gdje moves pričati o čmu hoćeš, ne kontam šta je poenta začatavanja...zato i kažem da smo ko djeca, ne možmo se držati teme duže od dva posta, prije nego se začata ili neka budala napiše Livno. Jbg za like-ove, thums-up i humor ipak treba biti malo originalniji.

Nejse
HAVANA

#1092 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Laertes wrote:Cifru za dobar život zaradim, al' moram toliko raditi da bih je zaradio da mi život i nije baš dobar...
Ziva istina.Posebno zadnjih par godina.Treba nesto mijenjati.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1093 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

huxley wrote:
Tomahawk11 wrote:To se ne smije imati preko 15 godina ako se covjek zeza?! :-)
Pa druže šta je naslov teme?
Ima gomila drugih tema gdje moves pričati o čmu hoćeš, ne kontam šta je poenta začatavanja...zato i kažem da smo ko djeca, ne možmo se držati teme duže od dva posta, prije nego se začata ili neka budala napiše Livno. Jbg za like-ove, thums-up i humor ipak treba biti malo originalniji.

Nejse
Jasan je naslov teme.
Ja samo kazem da nije na odmet malo zdravog humora.
Livno jeste isfurano.
Ovo je forum, a tema je svakako otvorenog karaktera.

I ja kazem... nejse.
gilla

#1094 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gilla »

I muž i žena da imaju po 1500-2000, znači 3000+. Znači solidno bez razbacivanja u granicama našeg standarda.

Doduše nema tih para koje ti ne možeš potrošiti taman da imate po 5 milja. Treba znati sa parama.
Kad vidim koliko ljudi troše na telefon :-) , više im dođe telefona nego svih ostalih režija skupa. Najbezveznija "režija". Da mi sutra žena potroši potroši nekoliko stoja na telefon, ne bi brak potrajao.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1095 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

gilla wrote:I muž i žena da imaju po 1500-2000, znači 3000+. Znači solidno bez razbacivanja u granicama našeg standarda.

Doduše nema tih para koje ti ne možeš potrošiti taman da imate po 5 milja. Treba znati sa parama.
Kad vidim koliko ljudi troše na telefon :-) , više im dođe telefona nego svih ostalih režija skupa. Najbezveznija "režija". Da mi sutra žena potroši potroši nekoliko stoja na telefon, ne bi brak potrajao.
Trosak telefona se, bar danas, moze korigovati.
Recimo, paket Mini 15, imas ukljucen i internet, dakle Viber, fb messenger, Whatsapp, Skype itd.
gilla

#1096 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gilla »

Tomahawk11 wrote:
gilla wrote:I muž i žena da imaju po 1500-2000, znači 3000+. Znači solidno bez razbacivanja u granicama našeg standarda.

Recimo, paket Mini 15, imas ukljucen i internet, dakle Viber, fb messenger, Whatsapp, Skype itd.
Većina koja ima te pakete koriste skuplje za mob, onaj od 50KM. Barem u mom okruženju. Pored toga dođe im fiksnog po 150 KM.
Riječ je o ženama u 90% slučajeva.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1097 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

gilla wrote:
Tomahawk11 wrote:

Većina koja ima te pakete koriste skuplje za mob, onaj od 50KM. Barem u mom okruženju. Pored toga dođe im fiksnog po 150 KM.
Riječ je o ženama u 90% slučajeva.
Tu nije rijec o dobrom zivotu, nego o nemanju pojma. Na danasnjem vaktu pametnih telefona nije luksuz potrositi na telefonski racun 50,100,150 KM.
A fiksni ni nemam, koji ce mi q.
wewa

#1098 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

Tomahawk11 wrote:

najisplativija opcija je MojaTV MojIzbor: povezu se IPTV, pristup internetu za kucni komp, 2 mobitela na pretplati i 3 ultre i svi medjusobni razgovori u grupi besplatni. sve zajedno dodje ispod 100KM mjesecno, pri cemu ultre imaju i po 5KM bonusa i 500Mb prometa.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1099 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Ne znam, koristim Mini15, supruga isto, to je nekih 30-40 KM mjesecno.
Telemach duo (internet+kablovska) - 36,90 KM.

Naravno da ima dosta opcija da se kontrolise taj trosak telefona.
Nekad nije moglo, a i derali su nas opasno sa cijenama. Deru i sad sto se tice fiksne/mobilne telefonije, ali kazem opet, doba smartphone, iskoristi mogucnosti kad vec nosis telefon od 500+ KM.
Laertes

#1100 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Laertes »

wewa wrote:
Tomahawk11 wrote:

najisplativija opcija je MojaTV MojIzbor: povezu se IPTV, pristup internetu za kucni komp, 2 mobitela na pretplati i 3 ultre i svi medjusobni razgovori u grupi besplatni. sve zajedno dodje ispod 100KM mjesecno, pri cemu ultre imaju i po 5KM bonusa i 500Mb prometa.
Tako je, uključio i punicu, sad ona i žena povazdan mogu pričati.
Post Reply