PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Cossack

#1076 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

Armadilo wrote:
Cossack wrote:Sve preko 8GB je bacanje para. Posebno jer je RAM trenutno preskup. Imate na netu more usporedbi 8 vs 16 Gb. Idealo bi bilo uzetu 2 x4Gb zbog dual chanella.

Naravno koga zulja lova neka kupuje 32Gb! :)
Otkud ti to da je RAM trenutno preskup? Bio je preskup 2006 godine kad sam ja 2 X 512 MB DDR2 667 Mhz platio 255,00 KM u Plus-u. Sad je 4 GB 40-50 KM a 8 GB 90 KM pa na dalje...
Kako nije preskup, ja prije 2-3 godine 2x4Gb HyperX-a na 1600 MHz kupio za 89 KM. Trenutno je taj isti RAM na PIK-u 120 KM.

EDIT: Mada evo gledam na netu da su generalno pocele padati cijene RAM-a. Valjda to dodje i do nas... :)
Last edited by Cossack on 30/11/2015 22:48, edited 2 times in total.
Cossack

#1077 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

Arslan_11 wrote:Ako cemo tako onda ne mora ganjati ni dual channel jer nema neke razlike u igrama i sl.
Ako ima 4 slota na maticnoj obavezno neka ganja 2x4Gb odnosno dual channel. Opet ostane prostora za nadogradnju.
Armadilo

#1078 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Armadilo »

Cossack wrote:
Armadilo wrote:
Cossack wrote:Sve preko 8GB je bacanje para. Posebno jer je RAM trenutno preskup. Imate na netu more usporedbi 8 vs 16 Gb. Idealo bi bilo uzetu 2 x4Gb zbog dual chanella.

Otkud ti to da je RAM trenutno preskup? Bio je preskup 2006 godine kad sam ja 2 X 512 MB DDR2 667 Mhz platio 255,00 KM u Plus-u. Sad je 4 GB 40-50 KM a 8 GB 90 KM pa na dalje...
Kako nije preskup, ja prije 2-3 godine 2x4Gb HyperX-a na 1600 MHz kupio za 89 KM. Trenutno je taj isti RAM na PIK-u 120 KM.

EDIT: Mada evo gledam na netu da su generalno pocele padati cijene RAM-a. Valjda to dodje i do nas... :)
Pa cijene su se odrzale jer nije postojao ddr4. Sad kad je DDR4 tu, cijene ce poceti padati polako.. Evo najjeftiniji DDR3 8 GB u winwin.
http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 78655.html
avaks

#1079 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Je li trolaš ili se ne razumiješ plaho u materiju?!
Imaj na umu da je kraj 2015te godine, 4GB rama već imaš u telefonima, to treba da je nepoznanica u svijetu računara pogotovo u temi GAMERSKE konfiguracije. Minimalac ti je 8GB, i ta pločica se uzima, ništa 2x4 nego 8GB pa dokupiš još 8.
RAM jeste skuplji nego je bio a da je preskup :lol:
Nakon izlaska DDR3, DDR2 je poskupio što je i logično, kada se tržište zasitilo (prije nekih par godina) mogao si kupiti 8GB DDR3 za veoma male pare (50-60KM ako se ne varam), sada je to nekih 80-100KM jer je bilo poskupljenje. Na kraju krajeva, DDR4 ti je već standard, DDR3 već puno manje proizvode ako već nije i obustavljena proizvodnja pa je i logično da je skuplji nego prije par godina.
Pošto je DDR4 dosta skuplji a performansama ne opravdava cijenu, još se ne isplati kupovati nego ići količinski na DDR3.
8GB će uskoro biti malo za gaming (ko tek kupuje konfiguraciju), ove godine su izašli Battlefront kojem je minimalac 8GB, preporučeno je 12 odnosno 16GB, Fallout 4 isto za minimalac ima 8GB a tek šta će sljedeće godine biti...
Po meni puno pametnije uzeti 8GB pločicu, ako za pola godine-godinu zafali, uzeti još toliko nego 2x4 pa onda razmišljati...
Armadilo

#1080 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Armadilo »

avaks wrote:

Imaj na umu da je kraj 2015te godine, 4GB rama već imaš u telefonima, to treba da je nepoznanica u svijetu računara pogotovo u temi GAMERSKE konfiguracije. Minimalac ti je 8GB, i ta pločica se uzima, ništa 2x4 nego 8GB pa dokupiš još 8.
Nakon izlaska DDR3, DDR2 je poskupio što je i logično, kada se tržište zasitilo (prije nekih par godina) mogao si kupiti 8GB DDR3 za veoma male pare (50-60KM ako se ne varam), sada je to nekih 80-100KM jer je bilo poskupljenje. Na kraju krajeva, DDR4 ti je već standard, DDR3 već puno manje proizvode ako već nije i obustavljena proizvodnja pa je i logično da je skuplji nego prije par godina.
Pošto je DDR4 dosta skuplji a performansama ne opravdava cijenu, još se ne isplati kupovati nego ići količinski na DDR3.
8GB će uskoro biti malo za gaming (ko tek kupuje konfiguraciju), ove godine su izašli Battlefront kojem je minimalac 8GB, preporučeno je 12 odnosno 16GB, Fallout 4 isto za minimalac ima 8GB a tek šta će sljedeće godine biti...
Po meni puno pametnije uzeti 8GB pločicu, ako za pola godine-godinu zafali, uzeti još toliko nego 2x4 pa onda razmišljati...
Upravo tako. Ja kupujem sad 8 GB i za kratko vrijeme kupujem opet 8 GB i tad ce biti dual chanell :)
Armadilo

#1081 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Armadilo »

Uskoro kompletiram konfiguraciju i dilema mi je izmedju ove dvije,, Vasa misljenja, preporuke
Prva konf socket 1150:

INTEL Core i5-4460 3.20GHz 1150 BOX
GIGABYTE GV-R939G1 GAMING-8GD R9 390 8GB GDDR5 PCIE ili GTX 970 G1
WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX
CHIEFTEC GPS-650A8 650W
HyperX 8GB FURY DDR3 1600MHz CL10 HX316C10FB/8
ASUS B85M-G
Raidmax Vortex v4-

Druga konfiguracija socket 1151:

INTEL Core i5-6500 3.2GHz 1151 BOX
GIGABYTE GA-H110M-S2H
HyperX 8GB FURY DDR4 2133MHz CL14 HX421C14FB/8
WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX
CHIEFTEC GPS-650A8 650W ili Thermaltake 730W
GIGABYTE GV-R939G1 GAMING-8GD R9 390 8GB GDDR5 PCIE ili GTX 970 G1
Vortex v4

Druga konfiguracija je skuplja za oko 100 KM i dilema izmedju r9 390 i GTX 970 graficke karte.. :)
Cossack

#1082 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

avaks wrote:

http://www.techspot.com/article/1043-8g ... page4.html

Overall, we see 8GB as the standard right now which is why we recommend it throughout our PC buying guide, from the Budget Box to the Enthusiast's PC, while 16GB of RAM is only essential for specific high-demand scenarios.

Clanak star tri dana vise nego respektabilnog web sajta. Nikad nisam rekao da 16 Gb nece nikada trebati vec trenutno.
Last edited by Cossack on 30/11/2015 23:19, edited 1 time in total.
avaks

#1083 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Pa ništa nisu slagali, uzme 8GB sada, za godinu dana još 8 i mirna Bosna...
Razliku nikakvu neće osjetiti između 8 i 16 što se igara tiče ali ako igrra zahtjeva više od 8 (što se može očekivati) onda je donji.

@Armadilo, teško se odlučiti hehe, obje imaju dobre i loše stvari...
Opet kada razmislim ja bih išao drugu opciju, ipak su novije komponente i za budućnost nekako očigledniji izbor.
Isto tako i sa grafikama, 390ka je ipak novija i vjerujem da će imati bolju podršku za DX12 (negdje sam upratio da ove novije AMD bolje rade na novom DX nego Nvidia) pa je za budućnost sigurnija.
Mada trenutno GTX 970 možeš naći za manje para i za ove do sada igre je sigurno bolja...
Armadilo

#1084 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Armadilo »

avaks wrote:Pa ništa nisu slagali, uzme 8GB sada, za godinu dana još 8 i mirna Bosna...
Razliku nikakvu neće osjetiti između 8 i 16 što se igara tiče ali ako igrra zahtjeva više od 8 (što se može očekivati) onda je donji.

@Armadilo, teško se odlučiti hehe, obje imaju dobre i loše stvari...
Opet kada razmislim ja bih išao drugu opciju, ipak su novije komponente i za budućnost nekako očigledniji izbor.
Isto tako i sa grafikama, 390ka je ipak novija i vjerujem da će imati bolju podršku za DX12 (negdje sam upratio da ove novije AMD bolje rade na novom DX nego Nvidia) pa je za budućnost sigurnija.
Mada trenutno GTX 970 možeš naći za manje para i za ove do sada igre je sigurno bolja...
U ovim konfiguracijama me r9 390 izadje manje para. Cak za nekih 60-70 KM..Ziv ne znam koju graficku kartu da uzmem :/
avaks

#1085 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

A vala idi onda na AMD pa kud puklo da puklo...
Ja sam birao između r9 280x i gtx 970 i uzmem ovu prvu, al se i zeznuh :mrgreen:
Ali izašla me 200KM jeftinije i jbg... Valjda bude neke fajde na DX12ci 8-)
Cossack

#1086 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

avaks wrote:A vala idi onda na AMD pa kud puklo da puklo...
Ja sam birao između r9 280x i gtx 970 i uzmem ovu prvu, al se i zeznuh :mrgreen:
Imamo istu grafulju :) Što si se zeznuo?
Armadilo

#1087 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Armadilo »

avaks wrote:A vala idi onda na AMD pa kud puklo da puklo...
Pa nisi se zeznuo.. Jeste slabija ali je i 200 KM jeftinija..
avaks

#1088 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Cossack wrote: Imamo istu grafulju :) Što si se zeznuo?
Polovnu kupio pa me nešto kuler zezao, ljetos nije frke bilo ali na hladan start mi je znao zujati.
Asusova je izvedba pa ima onaj specijalni na prvom mjestu, nisam nigdje uspio novi da kupim a možda je i samo provremeno bilo.
Kako god, GTX 970 bi mi manje struje trošila a i optimizovana je za više naslova koje sam igrao jbg. I sa driverima sam siguran da su u prednosti, izbace 4 drivera i to WHQL dok AMD jedan mada su ovim Crimsonom obećali promjene i fakat izgleda ide na bolje ovako na prvu.
Sada ne kupujem ništa novo dok druga generacija HBM memorije ne izađe za grafike. Pucam na sljedeću generaciju Nvidie, da vidimo kako će odgovoriti na ove preliminarne benchmarke DX12 gdje ih AMD šije.
Sehro

#1089 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Sehro »

Koliko je pametno uzimati polovan "i7 4770" na PIK-u i kako bi se dotični slagao sa pločom ASUS B85M-G?
Averus

#1090 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Sehro wrote:Koliko je pametno uzimati polovan "i7 4770" na PIK-u i kako bi se dotični slagao sa pločom ASUS B85M-G?
Ploča podržava taj procesor, tako da si po tom pitanju miran.
Procesori su obično pouzdani, bez obzira na stanje (korišteno/novo). Naravno, novo je uvijek bolje, ali vjerujem da nećeš imati problema ni s polovnim.
Sehro

#1091 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Sehro »

Averus wrote:
Sehro wrote:Koliko je pametno uzimati polovan "i7 4770" na PIK-u i kako bi se dotični slagao sa pločom ASUS B85M-G?
Ploča podržava taj procesor, tako da si po tom pitanju miran.
Procesori su obično pouzdani, bez obzira na stanje (korišteno/novo). Naravno, novo je uvijek bolje, ali vjerujem da nećeš imati problema ni s polovnim.
Uz to su polovni dosta povoljniji cijenom, jedan sam našao za 350 KM a drugi 400.
Averus

#1092 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Jedino što je nepouzdano kod polovnog procesora je ako je isti prepržen (to rade wannabe overclockeri) :oops:
Pryda

#1093 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pryda »

Qler wrote:Govorim ti o brzini rama, ne o količini. Rama nikad dosta :) ali gledaj sporiji ram, 1600MHz ili sporije, pogotovo sa tom grafickom, nema sanse da osjetis bukvalno ikakve razlike u performansama izmedju 1333MHz (ako me sjecanje dobro sluzi jel to najsporiji DDR3???) i tog 1800MHz....
Ahaa :lol: Hvala ti, ja znam izmedju nista i jako malo o ovome zato i pitam.

Radi se o tome da sam ovaj ram nasao na piku za 99 KM, najeftinija od ovih varijanti (jeftinije mi nego da uzmem 2x4GB 1600 MHz).
Evo i pik link ako nekom slucajno zatreba: http://www.olx.ba/artikal/19605171/ddr3 ... fury-blue/

Imas li nesto dodati za ostale komponente, da nesto zamjenim necim drugim?

edit: nisam vidio jos jednu citavu stranicu napisanu, sad cu to da iscitam :D
Pryda

#1094 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pryda »

avaks wrote:U gamingu nema razlike između 1333 DDR3 (najsporiji) i 2400 (najbrži), odnosno ima (kome znači pola FPSa).
Bolje uzeti 12 ili 16GB na 1333 nego 8GB na 2400 (cijena je tu negdje). U ovom slučaju količina je bitnija a igre polako prelaze na 16GB, 8 je već minimalac... Ispod 8 ni u najgorim snovima jer će DDR3 biti skuplji i skuuplji dok DDR5 ne izađe :D

p.s.
Ne vidim razlog da na i3 i 260x stavljaš napojnu od 700w, neka brand name od 500-550 je i više nego dovoljna.

p.s.s.
i3 ti neće raditi na fm2+ matičnoj (navedena je za AMD procesore) tebi treba neka sa socketom 1150.
Uzmeš slabiju napojnu, razliku uloži i uzmi GTX 750ti ili eventualno GTX 950 i puno će gamerski stroj da ti bude računar :thumbup:
Procitao sam tvoj post i izvrsio ove izmjene, da li je ovako ok? :D
I pitanje za procesor. Izmedju i3-4165 i 4170 je razlika 80 KM, da li cu ja osjetiti razliku uzevsi u obzir da ce se 80% vremena igrati dota i mozda ponekad ove zahtjevnije igre?

RAM: DDR3 8GB 1866MHz Kingston HyperX Fury Blue
SSD: KINGSTON 120GB SSDNow V300 SATA3 2,5" SV300S3B7A/120G
Kućište: Raidmax Vortex V3
CPU: INTEL CORE I3-4170 PROCESSOR

VGA: GTX 750TI 2GB GDDR5
Napajanje: LC Power 600W
MB: LGA 1150 H81 Asus H81M-K
Nuke

#1095 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nuke »

avaks wrote:

1. 8GB nije minimalac, nego je to sasvim dovoljno za veliku vecinu igrica.

2. Jedna ili dvije plocice je licna preferencija (ukoliko ploca podrzava dual channel arhitekturu). S dvije plocice imas rezervu, ako jedna ode i dalje mozes koristiti racunar dok ne zamjenis pokvarenu. S druge strane, lakse je overclockat jednu plocicu. Dvije plocice koje nisu dio kompleta mogu ti samo uzrokovati glavobolju, jer nisu testirane zajedno. Ako vec radis upgrade memorije, prodaj jednu plocicu i kupi dvije koje su testirane da rade zajedno.

3. DDR4 je skoro duplo jeftiniji nego prije godinu dana, kada je tek izasao.

4. Kako ces kupiti DDR4 ako nemas platformu za to? Uopste nije relevantno je li se isplati ili ne isplati. Ako hoces X99 sistem, onda nemas izbora. Jedino skylake procesori podrzavaju obje varijante i to na vrlo ogranicenom broju maticnih ploca.
avaks

#1096 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Nuke wrote:

2. Jedna ili dvije plocice je licna preferencija (ukoliko ploca podrzava dual channel arhitekturu). S dvije plocice imas rezervu, ako jedna ode i dalje mozes koristiti racunar dok ne zamjenis pokvarenu. S druge strane, lakse je overclockat jednu plocicu. Dvije plocice koje nisu dio kompleta mogu ti samo uzrokovati glavobolju, jer nisu testirane zajedno. Ako vec radis upgrade memorije, prodaj jednu plocicu i kupi dvije koje su testirane da rade zajedno.

4. Kako ces kupiti DDR4 ako nemas platformu za to? Uopste nije relevantno je li se isplati ili ne isplati. Ako hoces X99 sistem, onda nemas izbora. Jedino skylake procesori podrzavaju obje varijante i to na vrlo ogranicenom broju maticnih ploca.
Lik kupuje novu konfiguraciju, za mjesec dana je 2016ta godina. Naveo sam dvije igre koje su izašle prije mjesec dana i minimalno trebaju 8GB.

1. Koliko dugo će mu biti dovoljno tih 8GB?
2. Uvijek je sigurnije jednu pločicu zbog kasnije nadogradnje. Na ploči koju je kolega naveo ima 2 slota za memoriju, ako uzme 2x4 pa mu zafali je li da prodaje oba ispod cijene pa da kupuje 2x8 ili je lakše sada uzeti 8GB pa ako zatreba još 8...
Zašto bi klokao memoriju?!
3. Logično, samo će mu padati cijene dok se tržište ne zasiti odnosno dok ne izađe DDR5.
4. Relevantno je da li se isplati ili ne. Da bi mogao da kupi DDR4, mora imati prvo matičnu i procesor koji to podržavaju a to je definitivno skuplja investicija (novije komponente). Lik je naveo i3 procesor (znači neku entry level varijantu za gaming) i ne vidim kako ti nije relevantno je li se isplati?
Treba sada u startu dati 100-200-300KM više zbog (ugrubo) 10% bolje konfiguracije realno gledajući. To je neisplativo s mog stanovišta gledanja.
Pryda wrote: I pitanje za procesor. Izmedju i3-4165 i 4170 je razlika 80 KM, da li cu ja osjetiti razliku uzevsi u obzir da ce se 80% vremena igrati dota i mozda ponekad ove zahtjevnije igre?
Misliš i3 4160?!
Ne bi trebao da osjetiš razliku, jedino što bi te izvadilo za neki ozbiljni gaming (što kažeš zahtjevnije igre) je neki i5 tipa 4460.
Znači slobodno uzmi taj i3 4160 i GTX 750ti i miran si.
Dante27

#1097 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Dante27 »

Nuke wrote:
avaks wrote:

Ako hoces da igras CoD Black Ops 3 igra ce ti uzeti 10-11gb rama za ultra settings
Nuke

#1098 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nuke »

avaks wrote: Lik kupuje novu konfiguraciju, za mjesec dana je 2016ta godina. Naveo sam dvije igre koje su izašle prije mjesec dana i minimalno trebaju 8GB.

1. Koliko dugo će mu biti dovoljno tih 8GB?
2. Uvijek je sigurnije jednu pločicu zbog kasnije nadogradnje. Na ploči koju je kolega naveo ima 2 slota za memoriju, ako uzme 2x4 pa mu zafali je li da prodaje oba ispod cijene pa da kupuje 2x8 ili je lakše sada uzeti 8GB pa ako zatreba još 8...
Zašto bi klokao memoriju?!
3. Logično, samo će mu padati cijene dok se tržište ne zasiti odnosno dok ne izađe DDR5.
4. Relevantno je da li se isplati ili ne. Da bi mogao da kupi DDR4, mora imati prvo matičnu i procesor koji to podržavaju a to je definitivno skuplja investicija (novije komponente). Lik je naveo i3 procesor (znači neku entry level varijantu za gaming) i ne vidim kako ti nije relevantno je li se isplati?
Treba sada u startu dati 100-200-300KM više zbog (ugrubo) 10% bolje konfiguracije realno gledajući. To je neisplativo s mog stanovišta gledanja.
Koliko dugo ce ti biti dovoljno bilo sta u racunaru? Mislim, ko to moze predvidjeti... Ako imas niskobudzetnu graficku ili procesor, dzaba ti i 32 GB memorije. Na nizim postavkama igrica koristi manje memorije.

Sto se tice isplativosti, neces birati sistem prema memoriji, nego valjda obratno ide. Ako ne mislis kupovati Skylake procesor, koja je poenta u poredjenju cijena DDR3 i DDR4?
Nuke

#1099 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nuke »

Dante27 wrote: Ako hoces da igras CoD Black Ops 3 igra ce ti uzeti 10-11gb rama za ultra settings
Koliko ja znam ta igrica steka i na TitanX-u i 32 GB memorije. Ne znam da li su rijesili taj problem. Cisto sumnjam da ces igrati tu igricu na visim postavkama na nekoj niskobudzetnoj konfiguraciji.
Dante27

#1100 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Dante27 »

Nuke wrote:
Dante27 wrote: Ako hoces da igras CoD Black Ops 3 igra ce ti uzeti 10-11gb rama za ultra settings
Koliko ja znam ta igrica steka i na TitanX-u i 32 GB memorije. Ne znam da li su rijesili taj problem. Cisto sumnjam da ces igrati tu igricu na visim postavkama na nekoj niskobudzetnoj konfiguraciji.
ljudino ja ti pricam ja presao tu igru prosle sedmice i slucajno zavirim u task manager kad ona 11.5gb rama zauzela, ultra settings + full hd
Post Reply