Čini se da je tako, ali nije. Statistički, natalitet je u bio u padu i 96. i 97. i 98. i svake godine nakon toga u odnosu na 1991..hAZNADAR wrote:Prvih godina poslije rata je bio baby boom.
Danasnji "feminizam"
- piupiu
#1076 Re: Danasnji "feminizam"
-
hAZNADAR
#1077 Re: Danasnji "feminizam"
Znam ja jako dobro sa cime se zene suocavaju u BiH jer imam mnogo rodbine, prijateljica,.. zahvaljujuci modernoj tehnologiji cesto imam vise socijalnog kontakta online negoli u okruzenju.wewa wrote:
razbacujes se opcim mjestima i ne zelis prihvatiti da zene koje 20 godina, koliko si ti odsutan iz ovih krajeva, zive u bh drustvu i suocavaju se sa razlicitim oblicima sovinizma imaju pravo da svoju borbu za bolji polozaj u drustvu nazivaju feministickom, jer TI smatras da je feminizam opravdan samo ako se radi o nastojanju da se osigura ravnopravnost i zastita u zakonskim okvirima.
kada trazim da sagledas sliku siru od one koju sam slikas u svojim postovima, onda krenes s licnim opaskama, cime se evo i konacno diskvalifikujes kao sagovornik.
Da, feminizam jeste samo opravdan tamo gdje postoji zakonska diskriminacija zena.
Feminizam ne moze promijeniti individualni muski sovinizam, nasilje u porodici,... taman feminiskinjama dao sve poluge vlasti.
Ravnopravnost i tolerancija u jednom drustvu su sirok pojam i zajednicki zadatak cijelog drustva. Danasnji feminizam u nasem tumacenju uopce nije feminizam. To je bio i ostao malogradjanski trend gdje se muski trude da ne ispadnu seljaci i to je sva poenta.
Ja sam prvi ako treba u bilo kakvoj inicijativi koja je protiv nasilja u porodici, i bilo kojeg vida diskriminacije zena. Jer sam za svaki vid ravnopravnosti.
Ali moras priznati da se borba za ravnopravnost u projekciji nasih feminiskinja uglavnom svodi na njihov privilegovaniji polozaj gdje se uloge samo promijene a nigdje ravnopravnosti.
Gdje musko mora svaki dan da dokazuje koliko je emancipovan i moderan i na kraju tegli daleko vise obaveza, posla,.. nego zena, popusta u svemu, cak kada komentarise nesto sasvim trece pazi na stav da ne ispadne seljak.
Sve se dakle samo svodi na individualne fobije i frustracije nekih zena.
Nikada necu zaboraviti nase prvo porodicno kampovanje.
-
hAZNADAR
#1078 Re: Danasnji "feminizam"
Mnogo novinskih naslova i tekstova sam procitao gdje se tako spominje. Mada priznajem da nisam citao statisticke podatke niti znam gdje se mogu naci.piupiu wrote:Čini se da je tako, ali nije. Statistički, natalitet je u bio u padu i 96. i 97. i 98. i svake godine nakon toga u odnosu na 1991..hAZNADAR wrote:Prvih godina poslije rata je bio baby boom.
- wewa
#1079 Re: Danasnji "feminizam"
ja se ne slazem da feminizam ne moze nista uciniti protiv muskog sovinizma. nece promjena doci spontano, sama od sebe, jednako kako nije spontano ukinuto ropstvo ili kako zene nisu spontano dobile pravo glasa.hAZNADAR wrote:Znam ja jako dobro sa cime se zene suocavaju u BiH jer imam mnogo rodbine, prijateljica,.. zahvaljujuci modernoj tehnologiji cesto imam vise socijalnog kontakta online negoli u okruzenju.wewa wrote:
razbacujes se opcim mjestima i ne zelis prihvatiti da zene koje 20 godina, koliko si ti odsutan iz ovih krajeva, zive u bh drustvu i suocavaju se sa razlicitim oblicima sovinizma imaju pravo da svoju borbu za bolji polozaj u drustvu nazivaju feministickom, jer TI smatras da je feminizam opravdan samo ako se radi o nastojanju da se osigura ravnopravnost i zastita u zakonskim okvirima.
kada trazim da sagledas sliku siru od one koju sam slikas u svojim postovima, onda krenes s licnim opaskama, cime se evo i konacno diskvalifikujes kao sagovornik.
Da, feminizam jeste samo opravdan tamo gdje postoji zakonska diskriminacija zena.
Feminizam ne moze promijeniti individualni muski sovinizam, nasilje u porodici,... taman feminiskinjama dao sve poluge vlasti.
Ravnopravnost i tolerancija u jednom drustvu su sirok pojam i zajednicki zadatak cijelog drustva. Danasnji feminizam u nasem tumacenju uopce nije feminizam. To je bio i ostao malogradjanski trend gdje se muski trude da ne ispadnu seljaci i to je sva poenta.
Ja sam prvi ako treba u bilo kakvoj inicijativi koja je protiv nasilja u porodici, i bilo kojeg vida diskriminacije zena. Jer sam za svaki vid ravnopravnosti.
Ali moras priznati da se borba za ravnopravnost u projekciji nasih feminiskinja uglavnom svodi na njihov privilegovaniji polozaj gdje se uloge samo promijene a nigdje ravnopravnosti.
Gdje musko mora svaki dan da dokazuje koliko je emancipovan i moderan i na kraju tegli daleko vise obaveza, posla,.. nego zena, popusta u svemu, cak kada komentarise nesto sasvim trece pazi na stav da ne ispadne seljak.
Sve se dakle samo svodi na individualne fobije i frustracije nekih zena.
Nikada necu zaboraviti nase prvo porodicno kampovanje.A to je prica koju mogu ispricati drugom prilikom ako te interesuje.
ja se kao feministkinja ne borim za privilegovani, a kamoli privilegovaniji polozaj.
borim se za mogucnost da moje kceri sutra mogu izabrati koji ce posao raditi a da ne budu sputane ogranicenjima svog roda ili tudjim percepcijama o ogranicenjima, te da budu jednako placene kao njihove jednako sposobne kolege.
borim se za sigurnost svojih kceri bez obzira na odjevnu kombinaciju, a ucim ih samopostovanju kako bi u prvom planu bila njihova osobnost a ne Bogom dani izgled ili odjevna kombinacija.
borim se za ravnopravnu podjelu obaveza i ucim ih svim vjestinama potrebnim za prezivljavanje podjednako kao njihovog brata, kako bi sutra, ako zele, mogle uspjesno zivjeti same a ne pristajati na zajednicu pod nepovoljnim uslovima jer se boje samostalnosti, jer se ne osjecaju sposobnima da same prezive.
ucim ih vaznosti obrazovanja kako bi mogle hraniti sebe, svoju porodicu ili ucestvovati ravnopravno s partnerima u izdrzavanju porodice ili podizale porodicu u kojoj partner finansijski privredjuje, bez straha da ce jednog dana ostati bez finansijske podrske i vjestina koje su im neophodne za samostalno prezivljavanje.
svu svoju djecu ucim da nijedan posao kojeg izaberu nije los ako se posteno radi i da su svi izbori jednakovrijedni ako su doneseni samostalno, imajuci na umu vlastitu dobrobit.
u danasnjem drustvu, ovdje u BiH, ovakva ucenja nisu dobrodosla, nisu popularna niti stav vecine.
-
hAZNADAR
#1080 Re: Danasnji "feminizam"
I na osnovu cega zakljucujes da u BiH nisu dobrodosla ta ucenja i da nisu popularna?wewa wrote:
ja se ne slazem da feminizam ne moze nista uciniti protiv muskog sovinizma. nece promjena doci spontano, sama od sebe, jednako kako nije spontano ukinuto ropstvo ili kako zene nisu spontano dobile pravo glasa.
ja se kao feministkinja ne borim za privilegovani, a kamoli privilegovaniji polozaj.
borim se za mogucnost da moje kceri sutra mogu izabrati koji ce posao raditi a da ne budu sputane ogranicenjima svog roda ili tudjim percepcijama o ogranicenjima, te da budu jednako placene kao njihove jednako sposobne kolege.
borim se za sigurnost svojih kceri bez obzira na odjevnu kombinaciju, a ucim ih samopostovanju kako bi u prvom planu bila njihova osobnost a ne Bogom dani izgled ili odjevna kombinacija.
borim se za ravnopravnu podjelu obaveza i ucim ih svim vjestinama potrebnim za prezivljavanje podjednako kao njihovog brata, kako bi sutra, ako zele, mogle uspjesno zivjeti same a ne pristajati na zajednicu pod nepovoljnim uslovima jer se boje samostalnosti, jer se ne osjecaju sposobnima da same prezive.
ucim ih vaznosti obrazovanja kako bi mogle hraniti sebe, svoju porodicu ili ucestvovati ravnopravno s partnerima u izdrzavanju porodice ili podizale porodicu u kojoj partner finansijski privredjuje, bez straha da ce jednog dana ostati bez finansijske podrske i vjestina koje su im neophodne za samostalno prezivljavanje.
svu svoju djecu ucim da nijedan posao kojeg izaberu nije los ako se posteno radi i da su svi izbori jednakovrijedni ako su doneseni samostalno, imajuci na umu vlastitu dobrobit.
u danasnjem drustvu, ovdje u BiH, ovakva ucenja nisu dobrodosla, nisu popularna niti stav vecine.
Jer tvrdis crno na bijelo da je u BiH nepopularno:
- izabrati posao kojeg zele (pretpostavljam uz kvalifikacije),
- da se zene ne mogu obuci kako zele i ako to urade - ne mogu se osjecati sigurno,
- da postoji striktna podjela obaveza i nemogucnost zene da radi neke druge obaveze od propisanih,
- da nije popularno da se zene skoluju i samim tim zaradjuju u porodici, ucestvuju u budzetu,..
Fenimizam u tom izdanju je definitivno kombinacija mentalne blokade i stereotipa.
A ono sto najvise nervira je projekcija individualnih muskih sovinizama na cijelu naciju. Maltene kamenovanje zena u BiH,.. kakvo grozno zaostalo sovinisticko mjesto u odnosu na ostatak kontinenta a napredne feministicke snage zarobljene u tome. Odvratno.
Nije mi namjera boriti se protiv tog nazovi feminizma, niti ima potrebe. A da imam - dovoljno je samo pustiti tebe i slicne da sami ocrnite to za sta se zalazete. Niko ne moze bolje i efikasnije satanizovati i ocrniti feministicke ideale nego sto to mogu same feminiskinje. Svasta
- wewa
#1081 Re: Danasnji "feminizam"
kao sto rekoh, dovoljno je kupiti nesto krupno i naruciti dostavu - dostavljaci pitaju: ima li gazde? ne pitaju, moze li nam neko pomoci oko unosenja. i ne, nikad ne pitaju: ima li gazdarice?
zanimljivo je da ti, muskarac koji zivi izvan BiH dvije decenije ne vjerujes meni, zeni koja nikad nije zivjela nigdje osim u BiH, ne vjerujes kad ti kazem da zene u ovom drustvu nisu ravnopravne, bar ne u mjeri koja bi feministicku borbu ucinila suvisnom.
da ne pricamo o tome kako skaces sebi u usta, jer tvrdis da niko zenama ne spori ucesce u radnoj snazi, a ovamo pad nataliteta objasnjavas upravo zeninim izborom da zaradjuje umjesto da bude domacica.
zanimljivo je da ti, muskarac koji zivi izvan BiH dvije decenije ne vjerujes meni, zeni koja nikad nije zivjela nigdje osim u BiH, ne vjerujes kad ti kazem da zene u ovom drustvu nisu ravnopravne, bar ne u mjeri koja bi feministicku borbu ucinila suvisnom.
da ne pricamo o tome kako skaces sebi u usta, jer tvrdis da niko zenama ne spori ucesce u radnoj snazi, a ovamo pad nataliteta objasnjavas upravo zeninim izborom da zaradjuje umjesto da bude domacica.
- mO k3
#1082 Re: Danasnji "feminizam"
@ultima ovo boldirano do tebe mi se svidja!!!!wewa wrote:koliko uopce ima feministkinja?ultima_palabra wrote:Ali realno, koliko u bh.društvu postoji militantnih lezbo-feministkinja trećeg vala, tih što traže da dijete nosi njihovo prezime i što glavu okreću prema zapadu? I koliko imaju utjecaja na društvo?
iz mog iskustva malo, premalo. a najvise osude za stavove dobijam(o) upravo od zena za ciji se bolji polozaj u drustvu zalazem(o).
u biti feminizam mi zvuci kao neki radikalni pokret koji vodi krstaski rat sve sto nije zensko ....
- wewa
#1083 Re: Danasnji "feminizam"
procitaj, pa vidi jesi li u pravu.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Feminizam
https://hr.wikipedia.org/wiki/Feminizam
- otherside
#1084 Re: Danasnji "feminizam"
dzabe ti "krecis" moja wewo...
al' znas sta ja u ovakvim situacijama (razmisljanja i djelovanja muskaraca poput @haznadar&Co) pomislim:
jadne njihove zene, kcerke, unuke itd...
zasto?
zato sto gospodo moja, vase razmisljanje govori najvise o tome koliko vi zenu zaista i vrlo konkretno ne dozivljate ni kao jednakog insana, ni kao ravnopravnog partnera u zivotu, poslu i ostalim sferama zivota.
suma summarum, cemu argumentacija, rasprava, cemu ubjedljivanje?
vi se vjerovatno regrutujete u ovu nadolazecu armiju muskaraca koji se danas prijavljuju zbog psihickog uznemiravanja, seksistickih "dosjetki" na poslu, lose kontrole negativnih osjecaja i sl.
srecom, iz dana u dan sve vas je manje i sve ste tisi
however, na forumu svako moze glumiti lafcinu
haj' stisni pa reci u svojoj kuci 
al' znas sta ja u ovakvim situacijama (razmisljanja i djelovanja muskaraca poput @haznadar&Co) pomislim:
zasto?
zato sto gospodo moja, vase razmisljanje govori najvise o tome koliko vi zenu zaista i vrlo konkretno ne dozivljate ni kao jednakog insana, ni kao ravnopravnog partnera u zivotu, poslu i ostalim sferama zivota.
suma summarum, cemu argumentacija, rasprava, cemu ubjedljivanje?
vi se vjerovatno regrutujete u ovu nadolazecu armiju muskaraca koji se danas prijavljuju zbog psihickog uznemiravanja, seksistickih "dosjetki" na poslu, lose kontrole negativnih osjecaja i sl.
srecom, iz dana u dan sve vas je manje i sve ste tisi
however, na forumu svako moze glumiti lafcinu
- wewa
#1085 Re: Danasnji "feminizam"
vjeruj da se ne bih ni javljala vise na ovu temu da nije primjera poput PeppermintSA ili dalea coopera, koji mi vracaju vjeru u covjecanstvo. kapa do poda!
- KB9
#1086 Re: Danasnji "feminizam"
prava zena djeluje a ne praktikuje miks konstantnog kukanja o njenom navodnom tlacenju i ponosnog udaranja u prsa kako treba/moze sve sto radi musko 
- otherside
#1087 Re: Danasnji "feminizam"
slazem se ali u realnom zivotu poznajem daleko vise muskaraca koji me svaki dan odusevljavaju i rijecima i dijelima kad je u pitanju postovanje, uvazavanje i konkretne aktivnosti koje se ticu spolne ravnopravnosti.
forumski "jebaci" su drustveno aktivni koliko i zlatne ribice.
- otherside
#1088 Re: Danasnji "feminizam"
@wewa, slazem se ali u realnom zivotu poznajem daleko vise muskaraca koji me svaki dan odusevljavaju i rijecima i dijelima kad je u pitanju postovanje, uvazavanje i konkretne aktivnosti koje se ticu spolne ravnopravnosti.
forumski "jebaci" su drustveno aktivni koliko i zlatna ribica.
Last edited by otherside on 08/12/2016 15:50, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1089 Re: Danasnji "feminizam"
A nisu krive mame, nane i tetke koje odgajaju da se trazi momak sa pedigreom. Citaj sa vlastitim stanom i budzetskom platommartymcfly wrote: A za sve djevojke koje misle da su u Bosni i Hercegovini ravnopravne s muskarcima, i da je feminizam nesto sto se treba ismijavati da bi bile drugacije i pozeljnije, raspitajte se koliko je puta sud B&H dodijelio zeni imovinu u slucaju razvoda u zadnjih dvadeset godina. Gledamo serije i filmove u kojima se judi razvedu pa onda ravnopravno podijele imovinu, pa mislimo da pravna drzava tako funkcionise i ovdje. Pa se onda cudimo zasto zene ne napustaju muzeve koji su npr. nasilni prema njima i njihovoj djeci.
- wewa
#1090 Re: Danasnji "feminizam"
de ih nagovori da dodju na temu - da progovore s kolegama koju, mozebit njih shvate ozbiljnootherside wrote:@wewa, slazem se ali u realnom zivotu poznajem daleko vise muskaraca koji me svaki dan odusevljavaju i rijecima i dijelima kad je u pitanju postovanje, uvazavanje i konkretne aktivnosti koje se ticu spolne ravnopravnosti.
- mO k3
#1091 Re: Danasnji "feminizam"
otherside wrote:slazem se ali u realnom zivotu poznajem daleko vise muskaraca koji me svaki dan odusevljavaju i rijecima i dijelima kad je u pitanju postovanje, uvazavanje i konkretne aktivnosti koje se ticu spolne ravnopravnosti.
- piupiu
#1092 Re: Danasnji "feminizam"
PeppermintSA wrote:Feminizam nije tu da se bori isključivo protiv institucionalne mizogenije, već i protiv kulturološke. Lako je reći da zakon štiti prava svih građana ove zemlje (ako već pričamo o BiH), pa da je samim tim problem riješen. Kao što rekoh, feminizam je tu da sprovodi i tzv. društveni inžinjering, kako bi se tradicionalni, kulturološki model društvenih odnosa izmijenio.
Dakle, feminizam nije tu da se bori isključivo protiv egzistencijalne i političke neravnopravnosti žena - pravo glasa, pravo na rad, zastupljenosti u različitim nivoima vlasti, pravo na školovanje, pravo na jednaka primanja, već je tu da se bori i protiv moralističkih, najčešće seksualnih kulturoloških modela po kojem je žena de facto, makar na nivou opšte svijesti, tjelesno počinjena muškarcu. Dakle, kada dođemo do stadija društvenog razvoja u kojem se čednost, seksualni moral i takoreći ''dostupnost'' muškarcu prestane vrednovati kao nešto bitno, moćemo reći da je feminizam prevazišao svoju svrhu.
Nad ženama se kod nas vrši permanentno mentalno nasilje. ''Ona je kurva'', ''ona je drolja'', ''ona je raspuštenica'', ''muž je ostavio'', ''ona se nije udala a ima već 35+ godina'', ''viđena je s oženjenim muškarcem'', ''nema ni kučeta ni mačeta'', ''nju je cijeli grad pregazio'', ''ona je za veze/ona je samo za jebačine'', ''drolja hoda po kafanama do 3 ujutro'', ''ona se napila'', ''hoda polugola''. Nevinost, recimo, uopšte nije kategorija vrijedna pomena kada pričamo o muškarcu, dok je kod žene itekako vrednovan i nametnut atribut.
Sve navedeno nisu samo opšti izrazi već su takođe semantički postulati muško-ženskih odnosa koji isključivo važe za žene. Žena je vrijedna onoliko koliko je ''dostupna'' muškarcu. To se može vidjeti i na ovom forumu. Prvi način na koji forumaši pokušavaju u startu diskreditovati feminizam jeste što feministkinje opisuju kao ''ružne'' - dakle, ''nas ne privlači pa je shodno tome njeno mišljenje irelevantno''. Dalje, ako to ne upali kreće se sa tradicionalističkom pričom da feministkinje žele urušiti porodicu i majčinstvo, što u prijevodu znači da odbijaju biti ''dostupne'' muškarcu na tradicionalan način - ''ona ne žele biti samo moja do kraja života i ne želi rađati isključivo moje potomstvo''. Dalje, optužuju se da plivaju u hipokriziji jer tobože žele jednakopravnost, a ne žele da rade 'muške' poslove, odnosno poslove koje one fizički ne mogu raditi. Time se ti poslovi odjednom okreću naglavačke, te se od njih stvara relikvija muškog mučeništva kako bi se opravdala ženska, opet prvenstveno seksualna, počinjenost muškarcu. To otprilike glasi: ''Ja kopam u rudniku svaki dan da bih stavio kruh na sto, ona ima da bude samo moj komad mesa, sa mojim porodičnim žigom (prezime) i da rađa samo moju djecu, a ako ne želi neka ide ona kopati u rudniku''. Ne gospodo, niti je ona tvoj komad mesa, niti je njena vulva tvoja, a bome ne mora ni ići kopati u rudniku. Kada i to ne upali, forumaši se uhvate poređenja prijašnjeg i sadašnjeg stanja, kako bi dokazali da je smo dosegli vrhunac razvoja - promijenili smo zakonski okvir, nema potrebe da diramo i kulturološki. To je naravno nonsens, jer je zakonski okvir tek mrtvo slovo na papiru ako se ne promijeni i kulturološki. I za kraj, kad sve padne u vodu, forumaši se uhvate one stare: ''one samo kukaju, jer se žele kurvati'' - to ne kažu naravno direktno, već spomenu Keri Bredšo koja predstavlja arhetip onoga čega se muškarci boje, a to je da neće više vladati vaginom, već da će vaginom vladati žena, te da društvene norme, nametnuti konzensusi, tradicija bazirana na vjerskim učenjima neće uslovljavati ženin libido, već da će on biti u potpunosti nezavisan, a samim tim i dominantan u civilizacijskom smislu.
A, šta bi mi bez kompleksa 'kurve i svetice' — pozdrav starom maheru—čika Frojdu—velikom štovatelju vagine na nebesima... Dobro si to opisao - konstantno mentalno nasilje i kulturološki šovinizam pod plaštom 'tradicije'. Jedva se žena formalno oslobodila zadruge (zadruga, ipak, još živi u kulturološkom DNK), kad nas naprasno i opet sustigoše neke nove stare 'tradicije'...
- otherside
#1093 Re: Danasnji "feminizam"
ne zagadjuj cistu okolinuwewa wrote:de ih nagovori da dodju na temu - da progovore s kolegama koju, mozebit njih shvate ozbiljnootherside wrote:@wewa, slazem se ali u realnom zivotu poznajem daleko vise muskaraca koji me svaki dan odusevljavaju i rijecima i dijelima kad je u pitanju postovanje, uvazavanje i konkretne aktivnosti koje se ticu spolne ravnopravnosti.
-
hAZNADAR
#1094 Re: Danasnji "feminizam"
U tvojoj percepciji i slicnih. Ne mozete neci primjera, niti jedan citat koji bi ukazivao na moj muski sovinizam,.. evo crno na bijelo sta sam izjavio pa citiraj, boldiraj,....otherside wrote:dzabe ti "krecis" moja wewo...
Moju familiju nemoj prozivati i pogotovo zaliti je za to nema potrebe. Jer postoji jedna bitna razlika izmedju njih i osoba poput tebe. Oni zive sa tolerancijom i uvazavanjem, sve su pametne, obrazovane, jake i samostalne,.... nema sanse da im iko naturi dominaciju, ne boje se toga i nemaju fobiju od toga. Nemaju potrebe za privilegijama, podilazenjima, laganjem, glumom,... niti vriste o sovinizmu kojeg ne mogu dokazati.
Zato zali radije sebe i moju familiju ostavi na miru.
Svojim nazovi feminizmom samo mozete dokazati da imate problema.
Evo da vidim mozete li sta iz mog pisanja izvuci sto bi se moglo tumaciti kao sovinizam. Nisam nista editovao - samo izvolite.
-
KIseljak12
#1095 Re: Danasnji "feminizam"
Znaci nije do prava ipak nego je do price kurva/svetica. Nije problem ni de jure ni de facto polozaja zene u drustvu, ali je belaj sto ce neko rec "to treba samo jebat".
Za tu vrstu drustvene interakcije, potrebno je ipak dvoje. Na jednoj strani oni muskarci koji tako razmisljaju i sude o zenama i na drugoj one zene koje prihvataju takav sud i kritiku. Ne pripadate njima, smetaju vam? Vas problem, nije valjda da smatrate da je vasa kultura superiorna u odnosu na kulturu tih ljudi?
Ispada da je to dakle borba da se izmjeni ili unisti kultura (kulturni obrasci). Time zalazimo u kulturoloski marksizam. Takvi stavovi imaju s marksizmom i previse toga zajednickog, kao npr. osudjivanje "malogradjanskog morala", tradicionalnih rodnih uloga i shvatanja porodice. Ko ste ba vi da osudjujete?
Probajte shvatiti da nije moral nije monolitna kategorija, nego da razliciti ljudi imaju razlicita poimanja istog. Isto ko sto se meni ne svidja danasnji moral u BiH i sire (materijalizam, konzumerizam, dileri mumini i pratece im trebe - muminke = selfiji s dzume pa navece Red Bull boatovi, utegnuta zenska figura, a na glavi marama, itd.), pa se ne borim protiv toga (a mozda bi trebao).
Ne moze se boriti protiv jedne kulture, sistema vrijednosti, pukim zabranjivanjem i nametanjem. Da bi se u tome uspjelo, potrebno je ponuditi neku alternativu. Ne mogu ja hodati po dzamijama i govoriti ljudima da su budale. Ako zelim da im promijenim svjetonazor, moram u njima samima potaknuti takve promjene, dati primjer da se moze i drugacije zivjeti. Nekome je bitno da mu je buduca nevjesta nevina. Nekome nije bitno. Ne moze se nametati ni jedan ni drugi stav kao iskljucivo ispravan. Ali se moze pokusati pridobiti istomisljenike dajuci im licne primjere.
Za tu vrstu drustvene interakcije, potrebno je ipak dvoje. Na jednoj strani oni muskarci koji tako razmisljaju i sude o zenama i na drugoj one zene koje prihvataju takav sud i kritiku. Ne pripadate njima, smetaju vam? Vas problem, nije valjda da smatrate da je vasa kultura superiorna u odnosu na kulturu tih ljudi?
Ispada da je to dakle borba da se izmjeni ili unisti kultura (kulturni obrasci). Time zalazimo u kulturoloski marksizam. Takvi stavovi imaju s marksizmom i previse toga zajednickog, kao npr. osudjivanje "malogradjanskog morala", tradicionalnih rodnih uloga i shvatanja porodice. Ko ste ba vi da osudjujete?
Probajte shvatiti da nije moral nije monolitna kategorija, nego da razliciti ljudi imaju razlicita poimanja istog. Isto ko sto se meni ne svidja danasnji moral u BiH i sire (materijalizam, konzumerizam, dileri mumini i pratece im trebe - muminke = selfiji s dzume pa navece Red Bull boatovi, utegnuta zenska figura, a na glavi marama, itd.), pa se ne borim protiv toga (a mozda bi trebao).
Ne moze se boriti protiv jedne kulture, sistema vrijednosti, pukim zabranjivanjem i nametanjem. Da bi se u tome uspjelo, potrebno je ponuditi neku alternativu. Ne mogu ja hodati po dzamijama i govoriti ljudima da su budale. Ako zelim da im promijenim svjetonazor, moram u njima samima potaknuti takve promjene, dati primjer da se moze i drugacije zivjeti. Nekome je bitno da mu je buduca nevjesta nevina. Nekome nije bitno. Ne moze se nametati ni jedan ni drugi stav kao iskljucivo ispravan. Ali se moze pokusati pridobiti istomisljenike dajuci im licne primjere.
-
KIseljak12
#1096 Re: Danasnji "feminizam"
Tek sad vidjeh, ovo pominjanje zenske familije je odvratno u najmanju ruku.
- KB9
#1097 Re: Danasnji "feminizam"
obicna neodgojena stoka bez kulture, porodicu nekom spominjat
FUJ
FUJ
- otherside
#1098 Re: Danasnji "feminizam"
cuj neodgojeni?
samo kad dodje cumur, drva, namjestaj i sl. svojim zenskim clanovima porodice pokazite gomilu i razgulite praviti rucak
samosvjesna, odgojena i pametna zena ce to shvatiti kao nagradu
samo kad dodje cumur, drva, namjestaj i sl. svojim zenskim clanovima porodice pokazite gomilu i razgulite praviti rucak
samosvjesna, odgojena i pametna zena ce to shvatiti kao nagradu
-
Niemand
#1100 Re: Danasnji "feminizam"
Utisci o danasnjem feminizmu se temelje na onom sto ti i sam naslov kaze-feminizmu naseg vremena. Tema nije nazvana feminizam, pa ono hajmo o svim njegovim valovima i periodima, ali nije ni 3rd wave feminizam jer se vec nekoliko godina govori i o cetvrtom valu feminizma, pa postfeminizmu i sl. Stoga je najprikladniji naziv bio "danasnji feminizam". Ja razumijem da tebi nije jasno kako neko moze kritikovati nesto sto je u sustini dalo pozitivne ideje, al isto tako meni nije jasno da neko ne razumije da i to nesto ima vise razlicitih perioda. Nas danasnji period toga neceg je tema ove emisije. Kada sam otvorila ovu temu na prvim stranicama su bile osude u stilu-tuzno, ti ne znas sta je feminizam, sta je s tobom niemand, o cemu pricas i tako to. Godina i nesto nakon toga, evo nas. Nije vise tabu tema kritikovati cak ni feminizam.wewa wrote: ja od pocetka teme pokusavam dokuciti na cemu se temelje utisci o 'danasnjem feminizmu'. jer zaista ne razumijem...
ako je dojam temeljen na clancima iz zute stampe, na parolama s FB, na trabunjanju neobrazovanih i neukih pojedinaca razlicitih rodova, onda mi je jasno cemu animozitet. ali to nije smisao feminizma, nije ogledalo stvarnog stanja u svijetu, pa ni tamo odakle citati, clanci i parole koje paraju usi dolaze.
zene su daleko od ravnopravnosti u cijelom svijetu, a neodgovorne pojedinke koje propagiraju nasilje nad muskim rodom nisu nista bolje od muskih sovinista. zapravo su i gore, jer cine direktnu stetu zenama koje zele bolje svima oko sebe, ukljucujuci i njih, zatucane. mozebit su za nijansu bolje od onih sto s ponosom kazu: ja sam zena, ali nisam feministkinja - a pri tom nemaju problema s onim sto su im generacije feministkinja omogucile....
sve to nije opravdanje za insistiranje na tome da zene budu zadovoljne postignutim. ja, eto, nisam. i necu biti dok god zene sirom planete ne budu bezbjedne od nasilja, dok god ne budu mogle same odlucivati o svojem obrazovanju, zaposljavanju, nasljedjivanju, tijelu, zivotu opcenito. bar u mjeri u kojoj to i muskarci mogu. a svi imamo prostora za napredak...
S obzirom da je vecina vas napisala recenice u stilu "ove gluposti danas nemaju veze s feminizmom, pa zna se sta je feminizam, i jesu to gluposti, al opet feminizam je nama donio slobodu, ne moze se to tek tako pljuvati..", mene sva ova prica podsjeca na pricu prosjecnog sda glasaca-oni mozda sad jesu lopovi, al oni su nas branili od onih sto su htjeli da nas izbrisu sa planete, i eto i da su lopovi, neka su, da nije bilo njih..
Jah.
S obzirom da sam ja za tebe gora od neke tamo losije jer nisam feministkinja, htjela sam te pitati zasto? Iako, sudeci po tvojim postovima, ja odgovor vec znam.
Ti sve vrijeme pricas o obrazovanju, kao npr u ovom postu:
S obzirom da je ovo anonimni forum, mi cesto o sagovornicima znamo vrlo malo, i evo kao primjer konkretno tvoj razgovor sa haznadarem, zasto ti s njim ne razgovaras kao s nekim obrazovanim, sa kritckim misljenjem kako kazes, jer njegovo obrazovanje ti nije poznato vec polazis od tog da je u pitanju neznanje? Jer ti drugacije misljenje zigujes kao neznanje i neobrazovanost. Otprilike kao u filmu shutter island, kad dr solando prica o kafkijanskoj genijalnosti kada te drugi ljudi prozovu ludim, pa tvoje odbrane ispadnu potvrde ludila. Samo sto ovdje drugacije misljenje ispada neznanje. I sto vise to drugacije odstupa od sagovornika tim si veca neznalica.wewa wrote: ja se licno zalazem za obrazovanje. i to obrazovanje za sve. kad jednom opismenimo nove generacije, kad budu u stanju kriticki razmisljati i donositi sudove i odluke zasnovane na informacijama i pravom znanju, onda ce biti lako uspostaviti dijalog o specificnim temama.
Sta tacno znaci obrazovanje u smislu u kojem ga ti spominjes? Da li to znaci da osoba sa npr tehnickog fakulteta po defaultu posjeduje i obrazovanje humanistickih nauka? Nase danasnje obrazovanje nije opce vec vrlo specificno vezano za odredjena polja, sa malo il bez ikakvog znanja o drugim poljima. Il sam nesto propustila u zivotu? Bice da jesam, jer jedna profesorica ekonomije smatra da, s obzirom da ona zna citati (to je pismenost, jel) pa je procitala i kojekakve clanke o vakcinama, moze da se raspravlja sa doktorima medicne. Jer je ona obrazovana. Na polju ekonomije.
Meni zaista nije jasno o kakvom ti obrazovanju pricas koje ce biti eto kao katarza ovom drustvu, jer iskreno, svi oni it strucnjaci danas ispadose glupi jer ih vecina nema klasicno institucionalno obrazovanje, a njihovo znanje je ipak mnogo cijenjeno.
Obrazovanje, znanje i inteligencija su potpuno razlicite stvari, a primjena znanja definitivno najsimpaticnija te zbog tog ne bih bila sigurna da je puko obrazovanje recept za uspjeh ili neuspjeh feminizma. Nemamo obrazovanih zena koje ne podrzavaju danasnji feminizam? San svake intelektualke je, dabome, da vrsti okolo "i'm a slut, so what" jer to je novi val feminizma, ja kazem nazalost, al tako je kako je. Ignorisati sadasnjost zarad zasluga iz proslosti meni ne zvuci pretjerano pametno.
Da bi se iskorijenile sve ove nebuloze novog valog feminizma, potrebna je kritika. A posto isti na kritiku sa muske strane skici-sovinista!, potrebna je kritika zena. Iako to znaci da ce te zene dobiti epitete glupe i zaostale, neobrazovane i vatever, a muskarci primitivca i soviniste. Meni zvuci sasvim podnosljivo, kad izvagam ofrlje parole, ovo dodje ko kompliment.
Drago mi je vidjeti da na temi ima i drugacijih misljenja, pokusavam razumijeti drugacije stavove, sto je valjda i poenta piskaranja po forumu, al mi zaista nije jasan nacin na koji vecina vas ovdje komunicira, pa mi i nema previse smisla da vise pisem na temu.
Al u jednom se s tobom ne slazem nikako i htjela sam to reci. Jer ako je uslov da me krasi epitet pametne zene bezrezervno podrzavanje feminizma, sta da kazem-nikad nije bilo lakse biti pametan al ni glup.
I da ne ostanem duzna odgovor, jelena je pitala gdje se spominje afrika-25 str., post od mytao. Valjda su mi ovim cinom opravdanja ispisane rijeci bar malo validne.
Lijep pozdrav.