mentalne barijere u mostaru

Post Reply
Tabhana

#1076 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Tabhana »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Stariji od Srba :lol:
zrakomlat

#1077 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zrakomlat »

fortaleza wrote:
area51 wrote:
Tabhana wrote:Jednom ustaša, uvijek ustaša. Mentalni sklop casual kvazi "hrvata" u BiH je :lol:

I tzv. navijači novokompovanog kluba, zaboravih mu ime pjevaju tu istu pjesmicu na tribinu bez nekih kazni. Mediji naravno šute o tome, baš kao i nogometni savez.

Lijep odgoj roditelja, ovaj fašista.

:thumbup:
Ako pričaš o zrinjskom to je najstariji fudbalski klub u zemlji ako se ne varam :roll:
Ne varaš se, najstariji su u BiH 1905.-te osnovan.
Ko je bio najbolji strijelac ŠK Zrinski u sezoni 83/84?
area51

#1078 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by area51 »

U tom periodu su bili zabranjeni od strane komunista ali da su najstariji klub u Bih jesu,poslije njih Slavija(1908)
Tabhana

#1079 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Tabhana »

Komunisti, ti mučki provokatori i zločinci su ugasili najstariji klub na svijetu. Još jedan primjer ugroženosti :lol:

@Area

Što kolutaš očima? Ugroženi (sigurno si i ti među njima) su postali veći mitomani nego akademici iz Srbije.
neretvanac

#1080 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by neretvanac »

area51 wrote:
U tom periodu su bili zabranjeni od strane komunista ali da su najstariji klub u Bih jesu,poslije njih Slavija(1908)
Zemljo otvori se. :-)
area51

#1081 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by area51 »

neretvanac wrote:
area51 wrote:
Zemljo otvori se. :-)
Šta nije tačno ?
gospodja profiterka

#1082 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by gospodja profiterka »

Gdje ja živim majko mila...
Irci na referenedumu izabrali legalizaciju istospolnih brakova, Irci heeej! Nekada najkatoličkija nacija na kugli zemaljskoj. Ljudi svojom ručicom izabrali prava i slobode manjine s kojom nužno nemaju ništa. Svaka im čast i do zemlje se klanjam.

A ja, gdje se rodih huda...
neretvanac

#1083 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by neretvanac »

Koje godine je zabranjen? :roll:
155_mm

#1084 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by 155_mm »

gospodja profiterka wrote:Gdje ja živim majko mila...
Irci na referenedumu izabrali legalizaciju istospolnih brakova, Irci heeej! Nekada najkatoličkija nacija na kugli zemaljskoj. Ljudi svojom ručicom izabrali prava i slobode manjine s kojom nužno nemaju ništa. Svaka im čast i do zemlje se klanjam.

pa eto sad prilike da se udas za irkinju za papire i spasit ces se. napokon da i ti profitiras kako treba.
area51

#1085 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by area51 »

neretvanac wrote:Koje godine je zabranjen? :roll:
Ne znam,reci ?
gospodja profiterka

#1086 Re: mentalne barijere u mostaru

155_mm wrote:

pa eto sad prilike da se udas za irkinju za papire i spasit ces se. napokon da i ti profitiras kako treba.
E nesrećo nesretna...
155_mm

#1087 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by 155_mm »

gospodja profiterka wrote:
155_mm wrote:

E nesrećo nesretna...
:roll:

ali zar nije nesrecna nesreca u stvari sreca. mislim nesreca koja nema srece nemoze praviti nikakve nesrece jel nema srece da bi bila nesreca. ili tako nekako. mislim. :?

:kiss:
gospodja profiterka

#1088 Re: mentalne barijere u mostaru

Ne misli danas, vrijeme je poteško. :D

zrakomlat

#1089 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zrakomlat »

Klub je neki osnovan 1905, ali je diskutabilno koliko je to ovaj Zrinjski, a koliko je prisvajanje tradicije od nekih izumrlih klubova.

1905 Đački športski klub
1912 Gimnazijalni športski klub
1914 Ugašen
1917 Hercegovac (ujedinjenje s HROŠK-om)
1918 Jugoslovenski športski klub (nastao iz Hercegovca)
1922 Hšk Zrinjski (ali ovaj JŠK i dalje postoji)
1945 ugašen-
1992 pokrenut ponovo ( u Međugorju, ne Mostaru).

Do 1922 se puno toga mjenjalo da bi se moglo reći da je to isti klub. Dakle, iz Zrinjskog i Hroška je nastao Hercegovac, pa iz toga JŠK, ali onda 1922 "ponovo" se pokreće Zrinjski, ali JŠK ostaje, iako vodi porijeklo od Zrinjskog.
Šta kad bi se sad neko javio i želio da obnovi HROŠK ili Hercegovac. Da li bi mogao preuzeti tradiciju koju je prisvojio Zrinjski?
Već 1914. godine, točnije 28. lipnja 1914. godine, s prvim plamenom Prvog svjetskog rata, zabranjen je rad "Zrinjskog". Tri naredne godine zamire svaka sportska aktivnost u gradu, a onda 1917. godine, Zrinjski se stapa s Hrvatskim radničkim omladinskim športskim klubom, koji je postojao pri Hrvatskoj radničkoj zadruzi. Objedinjeni klub dobio je novo ime: "Hercegovac".

Ovaj klub Hercegovac je životario do kraja Prvog svjetskog rata. 1918. godine stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, iz Hercegovca je formiran jedan inicijativni odbor za osnivanjem "Jugoslavenskog športskog kluba" (JŠK) u kojem su mogli igrati svi, bez razlike na vjeru i naciju. Ali Hrvati su brzo uvidjeli da su ih Srbi s anacionalnim klubom htjeli prevariti, te se konačno, 1922. godine obnavlja Hrvatski športski klub Zrinjski
155_mm

#1090 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by 155_mm »

zrakomlat wrote:Klub je neki osnovan 1905, ali je diskutabilno koliko je to ovaj Zrinjski, a koliko je prisvajanje tradicije od nekih izumrlih klubova.

1905 Đački športski klub
1912 Gimnazijalni športski klub
1914 Ugašen
1917 Hercegovac (ujedinjenje s HROŠK-om)
1918 Jugoslovenski športski klub (nastao iz Hercegovca)
1922 Hšk Zrinjski (ali ovaj JŠK i dalje postoji)
1945 ugašen-
1992 pokrenut ponovo ( u Međugorju, ne Mostaru).

Do 1922 se puno toga mjenjalo da bi se moglo reći da je to isti klub. Dakle, iz Zrinjskog i Hroška je nastao Hercegovac, pa iz toga JŠK, ali onda 1922 "ponovo" se pokreće Zrinjski, ali JŠK ostaje, iako vodi porijeklo od Zrinjskog.
Šta kad bi se sad neko javio i želio da obnovi HROŠK ili Hercegovac. Da li bi mogao preuzeti tradiciju koju je prisvojio Zrinjski?
Već 1914. godine, točnije 28. lipnja 1914. godine, s prvim plamenom Prvog svjetskog rata, zabranjen je rad "Zrinjskog". Tri naredne godine zamire svaka sportska aktivnost u gradu, a onda 1917. godine, Zrinjski se stapa s Hrvatskim radničkim omladinskim športskim klubom, koji je postojao pri Hrvatskoj radničkoj zadruzi. Objedinjeni klub dobio je novo ime: "Hercegovac".

Ovaj klub Hercegovac je životario do kraja Prvog svjetskog rata. 1918. godine stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, iz Hercegovca je formiran jedan inicijativni odbor za osnivanjem "Jugoslavenskog športskog kluba" (JŠK) u kojem su mogli igrati svi, bez razlike na vjeru i naciju. Ali Hrvati su brzo uvidjeli da su ih Srbi s anacionalnim klubom htjeli prevariti, te se konačno, 1922. godine obnavlja Hrvatski športski klub Zrinjski
:lol:
ali nisu rekli kako su ih to htijeli prevariti. tako sto bi zabijali autogolove?
:lol:
Rundekova lojerica

#1091 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Rundekova lojerica »

Zaboga, haj ti sad objasni da mjesec nije od sira nekom ko ne želi da vidi. Ma neće moći ni ove noći, ne.

U dolini suza si se rodila, gospođo moja, u dolini suza k'o i sama.
asurbanipal

#1092 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by asurbanipal »

area51 wrote:

Navijač HŠK Zrinjskog iz sezone 1978/79. :lol: :lol: :lol:

Image
Rundekova lojerica

#1093 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Rundekova lojerica »

asurbanipal wrote:
area51 wrote:

Navijač HŠK Zrinjskog iz sezone 1978/79. :lol: :lol: :lol:

Image
A što 'no kažu, "prodana duša neka pati vječno će se đavolom zvati".
zrakomlat

#1094 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zrakomlat »

ISS Lazio
IAS Roma
IFC Juventus
FFC PSG
RFC Spartak Moscow
EFC Chelsea
.....
A zanimljivo je ovo kod Hrvata. Haj razumio bih nekako klubove u BiH, da ih zovu "hrvatskim", zbog radi majorizacije i tako to, jel, ali klubovi iz Hrvatske da imaju predznak "H", e to nikako ne kontam.
HNK Rijeka, hrvatski nogometni klub iz Hrvatske. Ma baš je li hrvatski, ja konto slovenski.
asurbanipal

#1095 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by asurbanipal »

zrakomlat wrote:ISS Lazio

A zanimljivo je ovo kod Hrvata. Haj razumio bih nekako klubove u BiH, da ih zovu "hrvatskim", zbog radi majorizacije i tako to, jel, ali klubovi iz Hrvatske da imaju predznak "H", e to nikako ne kontam.
HNK Rijeka, hrvatski nogometni klub iz Hrvatske. Ma baš je li hrvatski, ja konto slovenski.

Ne znam, meni je bio nešto simpatičan onaj HAŠK Građanski. :lol:

zrakomlat

#1096 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zrakomlat »

asurbanipal wrote:
zrakomlat wrote:ISS Lazio

Ne znam, meni je bio nešto simpatičan onaj HAŠK Građanski. :lol:

Ma meni je draži GNK Dinamo. Građanski klub buraz, ništa ljakse. :D
A video je vrlo zanimljiv....
fortaleza

#1097 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by fortaleza »

zrakomlat wrote:
fortaleza wrote: Ne varaš se, najstariji su u BiH 1905.-te osnovan.
Ko je bio najbolji strijelac ŠK Zrinjski u sezoni 83/84?
Pa valjda su bili zabranjeni od strane komunista zbog nacionalnog imena ili iz drugih razloga, nisu jedini koje je to zadesilo, Građanski, HAŠK, Concordia, BSK, najslavniji i najjači klubovi do 1945. Jednostavno, novi klubovi dobivali su imena po trenutnom ideološkom uređenju po uzoru na zemlje istočnog bloka.
Danguba

#1098 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Danguba »

Hafis wrote:Nemoj him kvariti ugođaj.
Taman se mogla jedna divna tema rasplamsati o današnjem fašističkom horgijanju mladih ustaša po Mostaru.
kako ubode... :thumbup:
Protiv mostarskih maturanta koji su jučer kamenicama gađali građane u istočnom dijelu grada i skandirali nacionalističke pjesme bit će podneseni prekršajni nalozi, rekao je za bh. novinsku agenciju Patria portparol kantonalnog MUP-a u Mostaru Ljudevit Marić.

Maturanti su pjevali "Nema više Veleža, nema Starog mosta, srušile ih ustaše, naprijed Herceg-Bosna"

24.
Hafis

#1099 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Još kad bi se to popratilo kakvim snimkom, pa da raspravimo.
A ovako, osta rekla - kazala.
sumirprimus

#1100 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by sumirprimus »

Hafis wrote:Još kad bi se to popratilo kakvim snimkom, pa da raspravimo.
A ovako, osta rekla - kazala.
pa snimljeno je rusenje starog mosta?ima i haska dokumentacija...
Post Reply