USA fan page

Post Reply
Grover

#1076 Re: USA fan page

Post by Grover »

Cybernetic wrote:
jeza u ledja wrote:
Cybernetic wrote: Ne druze. Ja slobodu shvatam kao pravo na rad od kojeg covjek moze dostojanstveno zivjeti.
A u Americi se ne zivi dostojanstveno od rada? Hmm, imas visoke standarde za jednog Bosanca.

PS: Nisam ti ja "drug".
Veliki broj ljudi u Americi ne moze zivjeti dostojanstveno od svog rada. Ne kazem da je to apsolutno nemoguce i da je Amerika najveca rupetina na svijetu. Jednostavno ovo pateticno idealiziranje Amerike ne smatram nikakvim stavom ili cak povrsnim poznavanjem zivota u Americi. Jedan ovdje spomenu "Bosnje" koje su se snasle u St. Louisu. Ja, kafici, restorani i prodavnice su olicenje uspjeha i biznisa. Tipicno za Bosanca, kada se malo uhljebi, je da sve ocjenjuje na bazi licnog stanja. Vazno je da on ima dobar posao i platu, a ostale tko hebe. Zato u BiH sve cvjeta. Mene pojedinci ne zanimaju niti me interesuju Bosanci u St. Louisu ili gdje vec. Puno vaznija je sveukupna slika stanja u SAD. Vec 40 godina sprovode radikalnu deindustrijalizaciju zemlje i offshoring produkcije i radnih mjesta. Ekonomija je u rukama neproduktivnih parazita i ublehasa iz financijskog sektora. Oni nigdje na Zapadu nemaju toliku moc kao u Americi. Nigdje nisu pokupovali politicare kao tamo. Occupy pokret i protesti u Madisonu nisu nikli iz nicega. Ali hebe se Bosanca u St. Louisu. On nije izasao iz svoje mahale tamo, a cak i unutar te mahale ne vidi dalje od svoje kapije.
:mrgreen: :ljulja:
jeza u ledja

#1077 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Cybernetic wrote:
Veliki broj ljudi u Americi ne moze zivjeti dostojanstveno od svog rada. Ne kazem da je to apsolutno nemoguce i da je Amerika najveca rupetina na svijetu. Jednostavno ovo pateticno idealiziranje Amerike ne smatram nikakvim stavom ili cak povrsnim poznavanjem zivota u Americi. Jedan ovdje spomenu "Bosnje" koje su se snasle u St. Louisu. Ja, kafici, restorani i prodavnice su olicenje uspjeha i biznisa. Tipicno za Bosanca, kada se malo uhljebi, je da sve ocjenjuje na bazi licnog stanja. Vazno je da on ima dobar posao i platu, a ostale tko hebe. Zato u BiH sve cvjeta. Mene pojedinci ne zanimaju niti me interesuju Bosanci u St. Louisu ili gdje vec. Puno vaznija je sveukupna slika stanja u SAD. Vec 40 godina sprovode radikalnu deindustrijalizaciju zemlje i offshoring produkcije i radnih mjesta. Ekonomija je u rukama neproduktivnih parazita i ublehasa iz financijskog sektora. Oni nigdje na Zapadu nemaju toliku moc kao u Americi. Nigdje nisu pokupovali politicare kao tamo. Occupy pokret i protesti u Madisonu nisu nikli iz nicega. Ali hebe se Bosanca u St. Louisu. On nije izasao iz svoje mahale tamo, a cak i unutar te mahale ne vidi dalje od svoje kapije.

Imati kritican stav prema americkoj vladi i ekonomskom sustavu ne znaci da si proruski nastrojen i da mrzis Ameriku. Ali ovdje se naviklo na navijanje i zavijanje.
Koji broj ljudi ne moze zivjeti dostojanstveno od svog rada?
Reci mi cifru.
Definisi "dostojanstveno".

Ne zivim u St Louisu niti sam ikad tamo bio. Nemam nikakvu predstavu kako tamo zive Bosanci niti to na bilo koji nacin utice na moja iskustva u SAD. Naravno da ima siromasnih ljudi, za americke pojmove, i naravno da ima ljudi koji rade po 2 posla. Nije mi jasno sta je tu cudno? Da li je taj procenat veci nego u vecini razvijenih zemalja, jeste, i razlog tomu su slabiji socijalni programi i pomoc drzave. No koliko su oni korisni i u kojim segmentima, o tome se moze raspravljati. Ali sad neka ideja da je zivot prosjecnog Amerikanca konstantna patnja i odricanje je vjeruj mi iluzija.
jeza u ledja

#1078 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote:
jeza u ledja wrote: Zanima me kojom si naucnom metodom zakljucio da "Amere boli cuna za vise stotina hiljada ubijenih"?

Forum pun humanista jbt. :oops:
Zajebana je to privilegija, da zivis u jednoj maloj zemlji koju se nista ne pita i da s visine posmatras ljude koji zive u onim vecim. :oops:
Priznajem, nikakvo naucno iskustvo.
Zakljucak donesen nakon rada s Amrikancima, boravka u Americi ...
Nije to nikakav pogled odozGoram.
Po tvom, drzavljanin Luksemburga bi se trebao osjecati manjim od makovog zrna.
Koliko velikim se osjecam, ne odlucujem na osnovu drzave u kojoj zivim, ali i da je tako, i da je Bosna najmanja drzava na svijetu, ja bih se ponovo osjecao najGolemijim. :D
Ali eto da i ja tebe podjebem da bih se osjecao pobjednikom, zivis u najvecoj, demokratskijoj, hrabrijoj, ... a dolazis na bosanski forum.
E, jebiga ... :D
Znaci odokativnom metodom.... :oops:

U vezi ovog drugog, nista, samo kazem, ako nista imas tu privilegiju, pa pucaj dok se boje ne rastope. Budi humanista, budi pacifista, budi borac za prava obespravljenih, gladnih, siromasnih, ratovima ugrozenih. To je najlakse. :thumbup:

Ne zivim u najdemokratskijoj zemlji na svijetu.
Dolazim na sarajevski forum jer sam iz Sarajeva. Nadam se da nemas sta protiv?
Gojeni H

#1079 Re: USA fan page

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote: Ali sad neka ideja da je zivot prosjecnog Amerikanca konstantna patnja i odricanje je vjeruj mi iluzija.
Naravno da je iluzija. U Americi je malo zajebano kad je covjek bolestan, ali u sustini veoma liberalna ekonomija, ljudima je data prilika, biznis nije pretjerano opterecen, pa ko voli nek' izvoli.
Svi od moje raje koji su u Americi prilicno dobro plivaju.
Gojeni H

#1080 Re: USA fan page

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote: Znaci odokativnom metodom.... :oops:
Da li treba da se posluzim statistickim podacima o podrsci vojsci, ratu, broju protesta protiv rata, isplacenim obestecenjima "kolateralnim zrtvama"?
Ttvrdis li da bi rezultati govorili nesto drugo od onoga sto sam ranije spomenuo?
asurbanipal

#1081 Re: USA fan page

Post by asurbanipal »

God bless American Rap :D

sumirprimus

#1082 Re: USA fan page

Post by sumirprimus »

ma da im je nazor dokazat daj amerika cemerika,sve jad i bijeda,nedo bog daj ko gor bijo pa se sam uvjerio,il imo fameliju,prijatelje,poslom...jad i bijeda,nema dalje i gore..nedo bog nikom.-
nosara

#1083 Re: USA fan page

Post by nosara »

sumirprimus wrote:ma da im je nazor dokazat daj amerika cemerika,sve jad i bijeda,nedo bog daj ko gor bijo pa se sam uvjerio,il imo fameliju,prijatelje,poslom...jad i bijeda,nema dalje i gore..nedo bog nikom.-
Dobro si...

sumirprimus

#1084 Re: USA fan page

Post by sumirprimus »

dobro si...potvrdjujes moju konstataciju... :D
sve jad i bijeda,nedo bog nikom...
daddy-kool

#1085 Re: USA fan page

Post by daddy-kool »

Image
Avetinho

#1086 Re: USA fan page

Post by Avetinho »

Grover wrote:Da li ste spremni da čujete gorku istinu?

Amerika je na kraju intervenisala jer bi u suprotnom bila potpuno demaskirana kao saučesnik.
Lik je nenadjebiv. :pisnuo:
Fudo387

#1087 Re: USA fan page

Post by Fudo387 »

http://www.wsj.com/articles/SB100014240 ... 0971555998

15 miliona sirom svijeta hoce da dodje u ovu bijedu. :mrgreen:
Bas su budale, nije mi jasno sto ne igraju crvenu lutriju i idu u Rusiju, tamo se upravo desava nevidjeni ekonomski bum. Treba im kadrova... :lol:
jeza u ledja

#1088 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote:
jeza u ledja wrote: Znaci odokativnom metodom.... :oops:
Da li treba da se posluzim statistickim podacima o podrsci vojsci, ratu, broju protesta protiv rata, isplacenim obestecenjima "kolateralnim zrtvama"?
Ttvrdis li da bi rezultati govorili nesto drugo od onoga sto sam ranije spomenuo?
Vojska ce se podrzavati i treba se podrzavati.
Odluke administracije da se vojska salje u XY i da radi XY su nesto sasvim drugo.

Vecina Amerikanaca sigurno ne podrzava ubijanje nevinih ljudi, niti podrzavaju neku vojnu intervenciju ocekujuci kolateralne zrtve.
I da, naravno da ce Amerikancima biti vaznije njihove vlastite zrtve i resursi nego neko drugi.

Na kraju, zasto bi Amerika trebala imati iskljucivu odgovornost za stotine hiljada mrtvih kada je vecina tih ljudi pobijena od strane kojekakvih grupacija koje ni same ne znaju za sta se bore? Kakvu odgovornost ima EU, Rusija, Iran, Izrael, raznorazni Sadami, Talibani, Gadafiji i Asadi, Saudijci, ISISi, Al Kaide te milioni ljudi kojima su prioriteti u zivotu krv i ubijanje, umjesto rada i poboljsanja vlastitih uvjeta zivota?

Dosli su Ameri i u Bosnu pa nije bilo kojekakvih teroristickih grupa koje bi sijale smrt na svakom koraku.

Amerika ima svoje interese, kao i ostale sile. Ako nisi u stanju da razdvojis sta ti je u najboljem interesu u zadatim parametrima onda je valjda i do tebe?

Taj Ahmed i Carlos kojih spominjes, moj je utisak da njih vise boli kurac hoce li njegov komsija sutra biti ziv, jer nije isti kao oni i jer se i sami gledaju preko nisana, nego sto to boli prosjecnog Amerikanca. Ne vidis nigdje pameti, nego samo beskrajno more ljudske gluposti, prosarano velikim idejama koje ovi piju svaki dan ko hladnu bozu. Mislis da u Americi ljudi vjeruju u suplju o "sirenju demokracije"??? Vjeruju al u kurcu. I upravo zato ti cujes pragmaticne odgovore prosjecnog Amerikanca o protivljenju ratu prvenstveno kao o stvari koja se tice njih, a tek onda radi zrtava tog rata.
Nigdje drugo neces cuti tako pragmaticno razmisljanje, jer kao sto sam vec ranije govorio, dok covjek sam sebi ne prizna da je on sam sebi najbitniji, prvo i osnovno, pa tek onda njegovo drustvo, i dok ne bude okruzen takvim ljudima, nikad njegovo drustvo nece postici trajan napredak. Cast izuzecima.
Gojeni H

#1089 Re: USA fan page

Post by Gojeni H »

@ jeza u ...

Jedna od najpametnijih ubleha koje su se veoma dobro primile kod Amerikanaca, ukljucjuci i tebe, je ono sto je odradjeno nakon vijetnamskog rata.
Mobilisana vojska je iz naroda. Ljudi ne moraju biti narocito motivisani, a onda sami vojnici mogu postati generatori nezadovoljstva ratom.
Zato je formirana profesionalna vojska, a da bi se opravdale nemoralne intervencije, i uvedena parola "podrzite nase trupe".

Uporedimo to sa Srbijom. Dakle, tvoj darvinisticki socijalni pristup je da velika riba jede malu ribu. S te strane onda, nema nista lose u tome sto je Srbija izvrsila agresiju na nezavisnu i suverenu BiH, jer zaboga Srbija je veca riba. Ista logika kaze da je Srbin, koji je podrzavao agresiju, ustvari samo "podrzavao svoje trupe", a ne nuzno i Milosevica i velikosrpsku politiku. :-)

Podrzavajuci "nase trupe" vi ustvari podrzavate agresiju. Ova ubleha je i uvedena da bi Amerikanci spavali u laznom, moralno cistom snu.

Optuzujes me da sam "odokativno" donio zakljucak da Amere boli chosak za tim da li njihova zemlja vrsi agresiju ili ne, iako govorimo o skoro 2 decenije rada s istim, te kratkom boravku u SAD-u, istovremeno kazes da "mislis da Ahmeda i Carlosa boli za tim sta se desava oko njih".
Ahmed i Carlos u ogromnom broju slucajeva zele isto sto i svaki drugi covjek - skladan porodicni zivot i dobrobit za svoju porodicu.
Avetinho

#1090 Re: USA fan page

Post by Avetinho »

Gojeni H wrote:@ jeza u ...

Jedna od najpametnijih ubleha koje su se veoma dobro primile kod Amerikanaca, ukljucjuci i tebe, je ono sto je odradjeno nakon vijetnamskog rata.
Mobilisana vojska je iz naroda. Ljudi ne moraju biti narocito motivisani, a onda sami vojnici mogu postati generatori nezadovoljstva ratom.
Zato je formirana profesionalna vojska, a da bi se opravdale nemoralne intervencije, i uvedena parola "podrzite nase trupe".

Uporedimo to sa Srbijom. Dakle, tvoj darvinisticki socijalni pristup je da velika riba jede malu ribu. S te strane onda, nema nista lose u tome sto je Srbija izvrsila agresiju na nezavisnu i suverenu BiH, jer zaboga Srbija je veca riba. Ista logika kaze da je Srbin, koji je podrzavao agresiju, ustvari samo "podrzavao svoje trupe", a ne nuzno i Milosevica i velikosrpsku politiku. :-)

Podrzavajuci "nase trupe" vi ustvari podrzavate agresiju. Ova ubleha je i uvedena da bi Amerikanci spavali u laznom, moralno cistom snu.

Optuzujes me da sam "odokativno" donio zakljucak da Amere boli chosak za tim da li njihova zemlja vrsi agresiju ili ne, iako govorimo o skoro 2 decenije rada s istim, te kratkom boravku u SAD-u, istovremeno kazes da "mislis da Ahmeda i Carlosa boli za tim sta se desava oko njih".
Ahmed i Carlos u ogromnom broju slucajeva zele isto sto i svaki drugi covjek - skladan porodicni zivot i dobrobit za svoju porodicu.
Razlika izmedju Amerike i Srbije je ogromna, i ko je ne vidi treba ici ocnom ljekaru.
daddy-kool

#1091 Re: USA fan page

Post by daddy-kool »

Gojeni H wrote:
Ova priča stoji. U najvećem slučaju (a to je preko 98-99% naroda) vanjska politika USA ne interesuje prosječnog amerikanca. Profesionalna vojska je buffer prema demokratskom javnom mijenju, jer žrtve i tegobe nisu nametnute običnom čovjeku nego ih je on svojevoljno prihvatio kao dio posla (kao npr rudar). Kada ni ovo nije dovoljno zbog zakonskih ograničenja ili velikih žrtava, pribjegavalo se čisto plaćeničkim jedinicama, a sada dronovim i robotima. S druge strane postalo je lako i jefino biti patriota, ne zahtijeva nikakvu žrtvu osim proklamacije, te smo dobili skoro pa disney pogled na vojsku gdje je svaki vojnik - hero. Demokratija, sloboda, vojska, američke vrijednosti, sve je to postalo isprepleteno i neodvojivo jedno od drugog.

Malo on topic:
Image
nosara

#1092 Re: USA fan page

Post by nosara »

daddy-kool wrote:
Gojeni H wrote:
Ova priča stoji. U najvećem slučaju (a to je preko 98-99% naroda) vanjska politika USA ne interesuje prosječnog amerikanca. Profesionalna vojska je buffer prema demokratskom javnom mijenju, jer žrtve i tegobe nisu nametnute običnom čovjeku nego ih je on svojevoljno prihvatio kao dio posla (kao npr rudar). Kada ni ovo nije dovoljno zbog zakonskih ograničenja ili velikih žrtava, pribjegavalo se čisto plaćeničkim jedinicama, a sada dronovim i robotima. S druge strane postalo je lako i jefino biti patriota, ne zahtijeva nikakvu žrtvu osim proklamacije, te smo dobili skoro pa disney pogled na vojsku gdje je svaki vojnik - hero. Demokratija, sloboda, vojska, američke vrijednosti, sve je to postalo isprepleteno i neodvojivo jedno od drugog.

Malo on topic:
Image
Jasta...

Opetja033

#1093 Re: USA fan page

Post by Opetja033 »

nosara wrote: Jasta...

Mora da boli biti na gubitnickoj strani citav zivot. :mrgreen:
nosara

#1094 Re: USA fan page

Post by nosara »

Opetja033 wrote:

Niko me nije tjerao da glasam za nezavisnu i jos ostanem tu... :-) Do mene je... :D
Opetja033

#1095 Re: USA fan page

Post by Opetja033 »

nosara wrote:
Opetja033 wrote:

Niko me nije tjerao da glasam za nezavisnu i jos ostanem tu... :-) Do mene je... :D
Vidim da si se pokajao... :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1096 Re: USA fan page

Post by _BataZiv_0809 »

Niko nije tako beznadezno porobljen kao covjek koji zivi u pogresnom ubjedjenju da je slobodan.
breuer

#1097 Re: USA fan page

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote:Niko nije tako beznadezno porobljen kao covjek koji zivi u pogresnom ubjedjenju da je slobodan.
Upravo :thumbup: i niko nije do te mjere opasan, kao gore navedeni :run:
JohnnyS

#1098 Re: USA fan page

Post by JohnnyS »

Vidim sve Sokrat do Sokrata :lol:
nosara

#1099 Re: USA fan page

Post by nosara »

Opetja033 wrote: Vidim da si se pokajao... :)
Jesam, pokajao sam se sto sam ostao u ovoj dusegupki...
sinuhe

#1100 Re: USA fan page

Post by sinuhe »

Ne znam samo u kojoj bi ti državi mogao živjeti.
Post Reply