Gojeni H wrote:jeza u ledja wrote:
Znaci odokativnom metodom....

Da li treba da se posluzim statistickim podacima o podrsci vojsci, ratu, broju protesta protiv rata, isplacenim obestecenjima "kolateralnim zrtvama"?
Ttvrdis li da bi rezultati govorili nesto drugo od onoga sto sam ranije spomenuo?
Vojska ce se podrzavati i treba se podrzavati.
Odluke administracije da se vojska salje u XY i da radi XY su nesto sasvim drugo.
Vecina Amerikanaca sigurno ne podrzava ubijanje nevinih ljudi, niti podrzavaju neku vojnu intervenciju ocekujuci kolateralne zrtve.
I da, naravno da ce Amerikancima biti vaznije njihove vlastite zrtve i resursi nego neko drugi.
Na kraju, zasto bi Amerika trebala imati iskljucivu odgovornost za stotine hiljada mrtvih kada je vecina tih ljudi pobijena od strane kojekakvih grupacija koje ni same ne znaju za sta se bore? Kakvu odgovornost ima EU, Rusija, Iran, Izrael, raznorazni Sadami, Talibani, Gadafiji i Asadi, Saudijci, ISISi, Al Kaide te milioni ljudi kojima su prioriteti u zivotu krv i ubijanje, umjesto rada i poboljsanja vlastitih uvjeta zivota?
Dosli su Ameri i u Bosnu pa nije bilo kojekakvih teroristickih grupa koje bi sijale smrt na svakom koraku.
Amerika ima svoje interese, kao i ostale sile. Ako nisi u stanju da razdvojis sta ti je u najboljem interesu u zadatim parametrima onda je valjda i do tebe?
Taj Ahmed i Carlos kojih spominjes, moj je utisak da njih vise boli kurac hoce li njegov komsija sutra biti ziv, jer nije isti kao oni i jer se i sami gledaju preko nisana, nego sto to boli prosjecnog Amerikanca. Ne vidis nigdje pameti, nego samo beskrajno more ljudske gluposti, prosarano velikim idejama koje ovi piju svaki dan ko hladnu bozu. Mislis da u Americi ljudi vjeruju u suplju o "sirenju demokracije"??? Vjeruju al u kurcu. I upravo zato ti cujes pragmaticne odgovore prosjecnog Amerikanca o protivljenju ratu prvenstveno kao o stvari koja se tice njih, a tek onda radi zrtava tog rata.
Nigdje drugo neces cuti tako pragmaticno razmisljanje, jer kao sto sam vec ranije govorio, dok covjek sam sebi ne prizna da je on sam sebi najbitniji, prvo i osnovno, pa tek onda njegovo drustvo, i dok ne bude okruzen takvim ljudima, nikad njegovo drustvo nece postici trajan napredak. Cast izuzecima.