Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post Reply
almir90

#1076 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by almir90 »

Koliko se ovdje raspravlja, ja mislio Republika Srpska se već otcijepila. :lol:
hizo ramidovic

#1077 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

dalje wrote: Slabo si ti ista shvatio.
ok, ako ti tako kazes...
Helena2014

#1078 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Helena2014 »

almir90 wrote:Koliko se ovdje raspravlja, ja mislio Republika Srpska se već otcijepila. :lol:
:lol:
feferon

#1079 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by feferon »

hizo ramidovic wrote:
feferon wrote: nego neka mi netko objasni što se pojedinci ovdje toliko lože na taj rat i zagovaraju uzimanje pušaka kao da je to jedino rješenje? ja stvarno tako nešto ne razumijem, prosvijetlite me evo
jedino rjesenje za sta?
kao da je rat jedino rješenje
PreLetach wrote:Jel to puska tako komplikovana pa niko ne zna je koristit
ajde dijete siđi sa foruma i idi igrati taj svoj counter strike kada već nemaš što pametno za reći
nije teško naučiti koristiti pušku, ali nije ista stvar doći sa tom puškom na liniju i u taj tvoj counter strike
spreca

#1080 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by spreca »

almir90 wrote:Koliko se ovdje raspravlja, ja mislio Republika Srpska se već otcijepila. :lol:
baja ce njima odvaliti komadinu kad zatreba :lol:
Pokajnik

#1081 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Pokajnik »

feferon wrote:
nego neka mi netko objasni što se pojedinci ovdje toliko lože na taj rat i zagovaraju uzimanje pušaka kao da je to jedino rješenje? ja stvarno tako nešto ne razumijem, prosvijetlite me evo
To je donekle razumljivo jer se uglavnom radi o dijasporcima a bošnjačka dijaspora je u većoj mjeri porijeklom sa teritorija koje je pripale manjem entitetu.
hizo ramidovic

#1082 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

Pokajnik wrote:
feferon wrote:
nego neka mi netko objasni što se pojedinci ovdje toliko lože na taj rat i zagovaraju uzimanje pušaka kao da je to jedino rješenje? ja stvarno tako nešto ne razumijem, prosvijetlite me evo
To je donekle razumljivo jer se uglavnom radi o dijasporcima a bošnjačka dijaspora je u većoj mjeri porijeklom sa teritorija koje je pripale manjem entitetu.
trebas nauciti znacenje rijeci dijaspora i nazvati stvari pravim imenom.
dakle, ovdje se radi o bosnjackim prognanicima a ne o dobrovoljnim iseljenicima sa teritorije manjeg bh entiteta
feferon

#1083 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by feferon »

Pokajnik wrote:
feferon wrote:
nemoj molim te dirati u dijasporu
sada će nas na narednih 50 stranica zasuti komentarima tipa ''neradnici nezahvalni, da nije nas ne biste sada tipkali po tom računalu''
Hajvan

#1084 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Hajvan »

istina.
Pokajnik

#1085 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Pokajnik »

hizo ramidovic wrote:
Pokajnik wrote:
feferon wrote:
trebas nauciti znacenje rijeci dijaspora i nazvati stvari pravim imenom.
dakle, ovdje se radi o bosnjackim prognanicima a ne o dobrovoljnim iseljenicima sa teritorije manjeg bh entiteta
Bivšim prognancima koji su izabrali da ostanu u zemljama zapada i da se ne vrate u BiH.
Lug

#1086 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Lug »

Pokajnik wrote:Bivšim prognancima koji su izabrali da ostanu u zemljama zapada i da se ne vrate u BiH.
mislim, zasto bi se trebali vratiti? zasto je to tebi bitno?
Hajvan

#1087 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Hajvan »

jopet cemo se …
ovije puta bez merhameta

merhamet preselio na ahiret
Blek Stena

#1088 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Blek Stena »

Sta mogu, nista! Isto kao sto srbi nisu mogli nista kad je Kosovo otislo.
Mogu kukat i prijetit a kad dodje taj dan, a docice sigurno u nerednih deceniju dvije nakon sto izumru generacije koje iole pamte zajednicki zivot, okrenuce pricu na odbranu suverenitete i integriteta diplomatskim i pravnim sredstvima. Pa ce, bas kao su srpski politicari sludjivali svoj narod i bosnjacki politicari sludjivati svoj u borbi protiv vjetrenjaca i pisanju uz vjetar. Jer, tesko je priznat ali je tako, Bosna je podjeljena 95 i ni bog je vise sastavit nece. Ovo je moje misljenje i predvidanje bez namjere da nekog provociram i bez da odredjujem sta je pravicno i pravedno. Moguci su naravno i drugi razvoji dogadjaja, ali u onoj mjeri u kojoj je moguc 3 svjetski rat i slicne kataklizme.
Nomo

#1089 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Nomo »

Blek Stena wrote:Sta mogu, nista! Isto kao sto srbi nisu mogli nista kad je Kosovo otislo.
Mogu kukat i prijetit a kad dodje taj dan, a docice sigurno u nerednih deceniju dvije nakon sto izumru generacije koje iole pamte zajednicki zivot, okrenuce pricu na odbranu suverenitete i integriteta diplomatskim i pravnim sredstvima. Pa ce, bas kao su srpski politicari sludjivali svoj narod i bosnjacki politicari sludjivati svoj u borbi protiv vjetrenjaca i pisanju uz vjetar. Jer, tesko je priznat ali je tako, Bosna je podjeljena 95 i ni bog je vise sastavit nece. Ovo je moje misljenje i predvidanje bez namjere da nekog provociram i bez da odredjujem sta je pravicno i pravedno. Moguci su naravno i drugi razvoji dogadjaja, ali u onoj mjeri u kojoj je moguc 3 svjetski rat i slicne kataklizme.
jesi li ovo pisao kada si pisao ili kada si drkao ili kada si spavao . srbin je cudna biljka , pise i kada sanja i kada drka . u oba slucaja oci zatvorene a um zatrovan . :cry:
Nomo

#1090 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Nomo »

UnscarD
Meni je jedan rat u zivotu dovoljan i previse.

to biva ti odredjujes kada ce se ratovati . koji plivadon i moron . njemu dosta kao da je na pivu izasao sa rajom
Last edited by Nomo on 19/12/2014 04:31, edited 1 time in total.
Nomo

#1091 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Nomo »

Pokajnik wrote:
feferon wrote:
:-) 8) he he milos cuva ovcice he he ...cuj manji entietet . kome ? sta ? kako ? gdje ? je li to onaj komad zemlje gdje su komsije silovale svoje skolske drugarice , gdje su komsije srpske, silovale zene svojih profesora doktora , kumova skoliskih drugova je li to komad BOSNE gdje su srpski junaci ubijali djecu sa ledja , metkom u potiljak , je li to kaomad bosanske zemlje gdje su jarani odveli jarane u konc logore i napunili s njima masovne grobnice . Je li to taj komad Bosne koji se zove genocidni entitet ...sve je to Bosna !!! moja , nasa . Niposto ne pripada njenom krvniku . Samo meni . Tebi .Njemu . BOSANCU : zrtvi genocida . nikom drugom .
DeutscheAusweis

#1092 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by DeutscheAusweis »

Nomo wrote:
Pokajnik wrote:
feferon wrote:
:-) 8) he he milos cuva ovcice he he ...cuj manji entietet . kome ? sta ? kako ? gdje ? je li to onaj komad zemlje gdje su komsije silovale svoje skolske drugarice , gdje su komsije srpske, silovale zene svojih profesora doktora , kumova skoliskih drugova je li to komad BOSNE gdje su srpski junaci ubijali djecu sa ledja , metkom u potiljak , je li to kaomad bosanske zemlje gdje su jarani odveli jarane u konc logore i napunili s njima masovne grobnice . Je li to taj komad Bosne koji se zove genocidni entitet ...sve je to Bosna !!! moja , nasa . Niposto ne pripada njenom krvniku . Samo meni . Tebi .Njemu . BOSANCU : zrtvi genocida . nikom drugom .
Klap...klap...

PS: Mada, sa žaljenjem mogu istaći da to "podsjećanje" ovde na forumu "ne pije" ni krvi ni vode..
Pokajnik

#1093 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Pokajnik »

Nomo wrote:
Pokajnik wrote:
feferon wrote:
Pišeš gluposti.Manji bh entitet tj.Republika Srpska pripada svojih građanima.Nije to nikakva "bosanska zemlja" kao ni srpska ni hrvatska.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1094 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by UnscarD »

hizo ramidovic wrote:
UnscarD wrote:
Ne nego bih trebao da se opasem bombom i raznesem u Banja Luci ? Jel to ?
ovo je glupost. u vlastitoj nemoci bjezis u krajnost....
Dobro. Ako je ovo krajnost, sta bi onda bila sredina po tebi?
UnscarD wrote:
Glasanje za nezavisnot ni u kom slucaju nije znacilo ulazak u rat. Sada iz ove perspektive lako je biti pametan ali tada to velika vecina nije tako gledala. To nije izbor o kojem ti ja pricam ali mislim da nema poente da ti dalje pojasnjavam jer mislim da si shvatio. Ja uopste ne pricam o tome sta bi bile moje zelje (pisao sam ti ranije kako bih ja volio da BiH izgleda).
hizo ramidovic wrote: samo je okorjeli naivac mogao smatrati da se rat i pokolj iz hr nece preseliti u bih. da, izbor je postojao, ali kako vec rekoh, samo formalno. jednom narodu je bilo namjenjeno unistenje i istrebljenje. pitanje je bilo samo hoce li to biti u nezavisnoj drzavi bih ili unutarnja stvar krnje jugoslavije.
Ok, onda sam ja naivac a i vecina ljudi koje znam. Lako je iz ove perspektive biti pametan ali tada, ja ni u najludjim fantazijama nisam mogao da zamislim ono sto je usljedilo.
UnscarD wrote:
Ja ti pisem o tome da postoji znacajna razlika u situaciji tada i sada koju ti ne zelis ili ne mozes da shvatis.
hizo ramidovic wrote: naravno da postoji. danas neprijatelji bih vise ne smiju bosnjake (i sve one koji ovu drzavu smatraju svojom) pomnoziti sa nulom kao sto su to uradili 92. pa popusili na kraju. i danas bosnjaci imaju samo formalni izbor. sustinski ga nemaju: jedina opcija je bosna i hercegovina kakva jeste danas i zadnjih nekoliko stotina godina...
Nije mi bas ovaj bold dio jasan jer je Bosna poslednjih par stotina godina bila okupirana, dal od strane Turaka, dal od Austrougarske dal integrisana u Kraljevinu Jugoslaviju. Bosna danas apsulutno nije kakava je bila "zadnjih par stotina godina". Bosna je danas nezavisna drzava a to nije bila nikada bas u zadnjih par stotina godina pa fakat ne kontam na sta mislis sa ovom izjavom.
UnscarD wrote:
Ja mislim da shvatas ali previse emotivno pristupas jednoj obicnoj razmjeni misljenja.
hizo ramidovic wrote: ne, zaista ne razumijem logiku po kojoj se otimacina, pljacka, ubistva, progoni itd moze smatrati prihvatljivom realnoscu...
Pa ako se nesto desilo (sve to sto nabrajas) meni nije jasno kako to mozes ne smatrati realnoscu? To sto ona nije ugodna ili prijatna je ne cini nista manje REALNOM.
UnscarD wrote:
Sta ti savjetujes? Da zive u iluzijama cekajuci priliku da opali prva puska pa da se naplate dugovi koji ce napraviti nove pokolje i nove nebrojene mrtve i tako u krug? Meni je jedan rat u zivotu dovoljan i previse.
hizo ramidovic wrote: ja niti u jednoj svojoj recenici do sada nikoga nisam pozvao na rat niti bih to ucinio. jos te jednom savjetujem da dobro razlucis sta je uzrok a sta posljedica ovoga o cemu pricamo.
Ako nisi pozivao na rat, onda sam te nesto pogresno shvatio.
Cini mi se da je izmedju nas razlika u sljedecem. Ti bi odcjepljenje RS-a (uzrok po tebi) dozivio kao objavu rata (neminovna posljedica po tebi) a ja ne bi juer ne smtram da je u tom slucaju RAT jedina opcija. Ti bi onda napao RS da im ne das da se odcjepe, a je ne bih. Taj tvoj napad bi onda ovi u RS-u dozivjeli kao objavu rata i tek onda su moguci ti snajperi o kojima pricas koji gadjaju mene i tek tada je to nesto sto onda i mene mora natjerati da se branim. I onda, nemam ni ja izbora. To si u pravu. Ostaje mi samo nada da vas nema dovoljno jer rat za mene nije prihvatljiva opcija. Ako me ista proslost naucila onda je to ovo. Rat je krajnji stadij nemogucnosti da se premoste razlike.
I naravno, uvijek ostaje nada da je moguce budjenje progresivnih snaga u ovoj zemlji koje ce napokon shvatiti da ovo nikada kroz istoriju nije bila Srbija ili Hrvatska (ne racunajuci NDH ili SHS epizode) i da je ovo i njihova BiH u cijem interesu bi napokon mogli poceti raditi. Mislim da sto dalje "92-95 ostaje iza nas, da su sanse za pojavu takvih snaga vece. Mozda grijesim.
spreca

#1095 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by spreca »

UnscarD wrote: Ako nisi pozivao na rat, onda sam te nesto pogresno shvatio.
Cini mi se da je izmedju nas razlika u sljedecem. Ti bi odcjepljenje RS-a (uzrok po tebi) dozivio kao objavu rata (neminovna posljedica po tebi) a ja ne bi juer ne smtram da je u tom slucaju RAT jedina opcija. Ti bi onda napao RS da im ne das da se odcjepe, a je ne bih. Taj tvoj napad bi onda ovi u RS-u dozivjeli kao objavu rata i tek onda su moguci ti snajperi o kojima pricas koji gadjaju mene i tek tada je to nesto sto onda i mene mora natjerati da se branim. I onda, nemam ni ja izbora. To si u pravu. Ostaje mi samo nada da vas nema dovoljno jer rat za mene nije prihvatljiva opcija. Ako me ista proslost naucila onda je to ovo. Rat je krajnji stadij nemogucnosti da se premoste razlike.
I naravno, uvijek ostaje nada da je moguce budjenje progresivnih snaga u ovoj zemlji koje ce napokon shvatiti da ovo nikada kroz istoriju nije bila Srbija ili Hrvatska (ne racunajuci NDH ili SHS epizode) i da je ovo i njihova BiH u cijem interesu bi napokon mogli poceti raditi. Mislim da sto dalje "92-95 ostaje iza nas, da su sanse za pojavu takvih snaga vece. Mozda grijesim.
To bi bio samo produzetak..........Dejton je bio prekid ratnih dejstava.........dejton im nedaje to pravo
prog321

#1096 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by prog321 »

Ponovni rat bi bio pokolj za Srbe. Znaju to i u Beogradu.
Ne postoji ni najmanja sansa za to.
Zato se okrenimo drugim opcijama. Kao reformiranju republike srpske i federacije , da bi mogli i drugi narodi u njima zivjeti normalno.
spreca

#1097 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by spreca »

prog321 wrote:Ponovni rat bi bio pokolj za Srbe. Znaju to i u Beogradu.
Ne postoji ni najmanja sansa za to.
Zato se okrenimo drugim opcijama. Kao reformiranju republike srpske i federacije , da bi mogli i drugi narodi u njima zivjeti normalno.
:thumbup:
hizo ramidovic

#1098 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

Pokajnik wrote:
hizo ramidovic wrote: trebas nauciti znacenje rijeci dijaspora i nazvati stvari pravim imenom.
Bivšim prognancima koji su izabrali da ostanu u zemljama zapada i da se ne vrate u BiH.
dakle, ipak nije u pitanju dijaspora vec prognanici. napredujes...
Pokajnik

#1099 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Pokajnik »

hizo ramidovic wrote:
Pokajnik wrote:
hizo ramidovic wrote: trebas nauciti znacenje rijeci dijaspora i nazvati stvari pravim imenom.
dakle, ipak nije u pitanju dijaspora vec prognanici. napredujes...
Ne,sad su dijaspora pošto se rat davno završio a oni se nisu vratili.
hizo ramidovic

#1100 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

UnscarD wrote: Dobro. Ako je ovo krajnost, sta bi onda bila sredina po tebi?
tesko je definisati sta je sredina nekome kome su ubistva, silovanja i progoni potpuno prihvatljiva sredstva za ostvarivanje ciljeva
UnscarD wrote:
Ok, onda sam ja naivac a i vecina ljudi koje znam. Lako je iz ove perspektive biti pametan ali tada, ja ni u najludjim fantazijama nisam mogao da zamislim ono sto je usljedilo.
samo su djeca i naivci mogli '92., nakon rata u sloveniji, ravnanja i razaranja vukovara i dubronika, vjerovati da ce pomahnitala ratna masinerija postedjeti i zaobici bih. znaci, ili si fakat bio naivac ili si bio dijete pa nisi ni bio svjestan sta se oko tebe dogadja.
UnscarD wrote:
Nije mi bas ovaj bold dio jasan jer je Bosna poslednjih par stotina godina bila okupirana, dal od strane Turaka, dal od Austrougarske dal integrisana u Kraljevinu Jugoslaviju. Bosna danas apsulutno nije kakava je bila "zadnjih par stotina godina". Bosna je danas nezavisna drzava a to nije bila nikada bas u zadnjih par stotina godina pa fakat ne kontam na sta mislis sa ovom izjavom.
strucnjak, govorimo o vanjskim granicama ove zemlje koje su manje-vise nepromijenje u zadnjih stotinjak godina. bih jeste bila pod okupacijom, ali se nikada nije pola njenog teritorija otcijepilo pa postalo nezavisna drzava ili pripojilo nekoj susjednoj drzavi (osim par nekih regiona, kao npr sutorina)
UnscarD wrote:
Pa ako se nesto desilo (sve to sto nabrajas) meni nije jasno kako to mozes ne smatrati realnoscu? To sto ona nije ugodna ili prijatna je ne cini nista manje REALNOM.
ja nisam rekao da to nije realnost, vec samo da ta realnost ne moze i ne smije biti prihvacena i priznata kao osnov za unistenje, cijepanje i podjelu ove drzave. trebas malo pazljivije citati sta pisem i pokusati razumjeti.
ili, hajmo ovako: ja i mojih par pajda dodjemo u tvoju kucu, poubijamo ti porodicu, ti slucajno prezivis i pobjegnes, i onda mi tu kucu proglasimo svojim vlasnistvom. i ti smatras da je ovo ok i da je to realnost koju treba prihvatiti?
UnscarD wrote:
Ako nisi pozivao na rat, onda sam te nesto pogresno shvatio.
molim te da mi citiras dio u kojem ja, eksplicitno ili implicitno, pozivam nekoga na rat (rasprava o mogucim scenarijima nisu pozivi na rat, valjda si toliko pametan da to znas razlikovati).
ukoliko to ne ucinis, prijavit cu te moderaciji, jer su u pitanju ozbiljne optuzbe.
UnscarD wrote:
razlika izmedju mene i tebe vec ti je gore navedena.
dakle:
ja smatram da etnicko ciscenje, pokolji, silovanja, progoni i ostala zlodjela ne mogu i ne smiju biti prihvatljiva sredstva za ostvarivanje politickih ciljeva.
ti smatras da etnicko ciscenje, pokolji, silovanja, progoni i ostala zlodjela mogu i smiju biti prihvatljiva sredstva za ostvarivanje politickih ciljeva.
Post Reply