Pa dobro silo nebeska sta ti cekas ovdje na forumu....nije Zlatiste preko svijeta ako si iz SA. Macolu I udri po krstu ili vec kako bi se ona nakaza mogla nazvati. 20 godina kukanja o narodu koji je platio veliku cijenu I taj isti narod 20 godina ravnodusno glasa za one sto ih slomise do kraja. Jeble te nacije one su nas I dovele do ovog sranja I do ove bijede. Prebrojavate krvna zrnca, gledate ko u sta vjeruje, gledate ljudima u tanjire sta jedu I da li se to kosi sa vjerskim predrasudama, na izborima ja najvaznije glasati "za svoje" pa makar te imali na redaljci svaki boziji dan I onda ti nekome kazes da nismo zaostali. Pa da nismo zaostali ne bi bili na kraju svakog moguceg svjetskog spiska. Sve mudonja do mudonje ovdje na forumu I ponavljam po n-ti put ne daj boze da se opet zarati I da nas brani danasnja generacija.BadAss14 wrote:Dzudista wrote:Da odgovorim prvo na drugi dio vaseg posta koji se tice okretanja "mojima".'ajde, čin opozicionara veliš
Pa kud baš sa Karadzicem na roštilju završi?
A da ti pustis NAS na miru i okrenes se SVOJIMA?
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
"Moji" su moja supruga i djeca, moji roditelji, i prijatelji (ma koje vjere naravno ili nacije da jesu). "Moji" nisu ni Bosnjaci, ni Srbi, ni Hrvati, ni Crnogorci, ni Slovenci, ni Eskimci niti bilo koja grupna odrednica. To sto se neko rodio u istoj vjeri ili naciji, ili boji koze meni apsolutno nista ne znaci. E sad, to sto vi imate predrasude ko su "moji" to je vise odraz neke vase intelektualne nemoci i predvidljivosti nego li neceg drugog.
Niko, dakle, nije "moj" samo zato sto je mozda iste vjere (mada sam ateista) kao ja, ili nacije, ili boje koze itd. Po tom principu se vrsi klasifikacija goveda, ovaca, itd. a ne ljudi. Makar ne u normalnim drustvima i od strane obrazovanih i normalnih ljudi. "Moji" su one individue koje ja odaberem da budu dio mog zivota zbog svojih odredjenih kvaliteta a ne po vrsti i broju krvnih zrnaca. Vi licno, na primjer, tesko da bi ste bili "moji" pa da smo cak i blizanci.
Vi ocigledno funkcionisete po tom plemensko-etnickom principu pa ste "sa svojima" po principu iste vjere/nacije ili slicnih krvni zrnaca. Jer naravno, "toplo" je u masi jel? To je, naravno vase pravo i odraz vasih zivotnih preferenci i rasudjivanja.
Dalje, koji ste to "vi" koje kao ja treba da "pustim na miru" te da li vas neko prisiljava da citate moje postove? U cije ime vi govorite i sa kojim pravom sebe odredjujete kao arbitra koji si uzima za pravo da odredjuje ko sta smije da kaze? To mozda funkcionise kad se okupite "vi i vasi" po tom plemenskom principu, ali kod mene ne pije vode.
Sto se tice Zorana Djindjica, vise zla Bosni je ucinila (te cini) SDA nego li Zoran Djindjic, pa opet glasate za njih zdusno (kao sto Srbi u BiH glasaju za Dodika a Hrvati za Covica). Zoran Djindjic je eventualno kostao zivota jednog vola, a SDA i njena vodjstva od 1992-ge pa naovamo, koliko je zivota kostala i kosta (o zlocinackom SDS-u, te Hercegovackom ponajvise HDZ-u da ne govorimo)?
No, dobro, bit ce da se ne racuna glupost ako su je napravili "vasi" jel da? E pa upravo zato vas je sve skupa svijet stavio u jednu "karantenu" u Bosni dok se svi skupa ne uljudite i dok vam ne dodje iz dupeta u glavu. Dok god se vid drzite "vasih" i bavite tim "sa dna kace" nacionalizmima i vjerskim i etnickim predrasudama i podjebavanjima, do tad ce vam slati novcanu pomoc - tek toliko da vas odrze u zivotu.
Niko, kao sto rekoh, vam nece drzavu praviti niti ikom na svijetu su ikad drzavu drugu pravili. Pomogli da, ali ne drzavu pravili. A vi u Bosni nemate ljude koji su sposobni praviti drzavu niti imate narode koji su dovoljno politicki obrazovani da prekinu zacarani krug nacionalistickih partija. Izetbegovic i Lagumdzija tesko da mogu opstinu organizovat a kamoli drzavu, Dodik je preobuceni Radovan Karadzic, a Covic je neko ko bi da kopira Dodikovu politiku ali nema petlju ni znanje.
I to su ti za koje vi glasate i koji ce vam donjeti bolje sutra? Za 20 godina vlasti su pokazali sta? Izgradili 100km puta i to je to?
Al "narod je zaveden", ili "narod ne zna" - e onda, pomoci vam nema ako vam 20 godina treba da shvatite da ste manipulisani i da opet glasate za iste. Pa imate li makar malo samo-postovanja svi vi Bosnjaci, Srbi, Hrvati i ostali u Bosni pa da ukljucite malo mozak i kazete da necete vise dati da vas se pravi budalama, ili cete se (kao sto cinite) pomiriti sa time da cete biti robovi raznoraznim Dodicima, Izetbegovicima i Covicima i nastavit da gutate prazna price, lazi, i manipulacije koje vam oni redovno serviraju?
Niko vam nije kriv osim vas (sva 3 naroda) samih. Niko. I niko vam nista nije duzan - ni Evropa ni svijet. Oni vam pomazu, al drugo je sad sto tu nema drzave, sto je ogromna korupcija, i sto ste nesposobni da sami sebi uredite zivot.
Kad vas neko zezne jednom (na izborima) ajd' desi se - ali kad vas jedni te isti preveslavaju decenijama, e onda nije problem u njima nego u vama.
Ti si nista drugo osim jedan jako perfidan petokolinst koji nam ovde postire davno procitane verbalne proljeve, na koje smo navikli na skoro svakom portalu u BiH. Na onim portalima, iz vam rezervne domovine se apsolutno ne ponasate tako, ili ako niste na tim portalima ne pada vam na pamet da se tamo registrujete (govorim opceniti takvi kao ti, nemoj misliti da te persiram), i da tamo pisete i pokusavate urazumiti nekoga.
Odakle tebi pravo da nekome, a to se najvise odnosi na nas Bosnjake jer nama se i obracas, da nam postavljas pitanja ko sto i sta smo, i da nam drzis predavanje da smo kao zaostali sto smo to sto jesmo? Boli nekoga ona stvar sta si ti i sta zelis, i sta ne zelis da budes! Preveliku cijenu je ovaj narod i ova drzava platila da bi takvi kao ti dolazili s pricom o besmislenosti pripadanju narodu i naciji! Pricaj ta sranja Srbima i Hrvatima! Pricaj svim normalnim narodima pa se probaj tako perfidno posrati na neciji narod i naciju, pa ces vidjet kakav ces odgovor dobiti.
Fino vam je objasnjeno da su torovi, stranke i sistem samo posljedica onoga sto nam je napravljeno, i nemoj ti to svaljivat ni kakav svijet, Evropu, vanzemaljce itd!
Davno ste ti i takvi procitani! Peta kolina koja djeluje po principu:
-svako cetnicko divljanje je predizborna
-zaboravite klanje i posljedice klanja 92-95 i mislite na ekonomiju
-ubacivanje navodnog islamskog extremizma gdje god i u kojem god kontekstu je to moguce
-kad ni to ne prodje onda seri o "torovima", seri i pricaj kako su drzave i nacije nepotrebne, i da su oni koji znaju sta je drzava "zaostali"( pa sta si onda ti neki nadcovjek sa neke mega, ultra napredne planete gdje nema nacija i naroda?)
Kako vas nije stid doci i srati o takvim stvarima o drzavi i narodu koji je toliku cijeniu platio? A pogotovo tvoja izjava da treba ici na krst i postavljati cvijece, kao mi bi stim zaebali cetnike. Idi na cetnicke forume pa tamo edikuj njihov podmladak kako se postaje dio bezlicne rulje koja treba da trpi ponizenja i nakon genocida!!!
Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1076 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1077 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Čuo sam da se ona bandera nakrivila pod uticajem islamističke gravitacije i ustaškog vjetra. Navodno su angažovali osobu zvanu ostoja da sanira situaciju.
- Dzudista
#1078 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Da, onda nista, nastavite sljedit "velicanstvenu" politiku SDA uzivati u blagodetima koje vam je ona donjela. Isto vrijedi i za Srbe sa SDS/SNSSD-om, te za Hrvate sa HDZ-om.Ti si nista drugo osim jedan jako perfidan petokolinst koji nam ovde postire davno procitane verbalne proljeve, na koje smo navikli na skoro svakom portalu u BiH. Na onim portalima, iz vam rezervne domovine se apsolutno ne ponasate tako, ili ako niste na tim portalima ne pada vam na pamet da se tamo registrujete (govorim opceniti takvi kao ti, nemoj misliti da te persiram), i da tamo pisete i pokusavate urazumiti nekoga.
Odakle tebi pravo da nekome, a to se najvise odnosi na nas Bosnjake jer nama se i obracas, da nam postavljas pitanja ko sto i sta smo, i da nam drzis predavanje da smo kao zaostali sto smo to sto jesmo? Boli nekoga ona stvar sta si ti i sta zelis, i sta ne zelis da budes! Preveliku cijenu je ovaj narod i ova drzava platila da bi takvi kao ti dolazili s pricom o besmislenosti pripadanju narodu i naciji! Pricaj ta sranja Srbima i Hrvatima! Pricaj svim normalnim narodima pa se probaj tako perfidno posrati na neciji narod i naciju, pa ces vidjet kakav ces odgovor dobiti.
Fino vam je objasnjeno da su torovi, stranke i sistem samo posljedica onoga sto nam je napravljeno, i nemoj ti to svaljivat ni kakav svijet, Evropu, vanzemaljce itd!
-ubacivanje navodnog islamskog extremizma gdje god i u kojem god kontekstu je to moguce
-kad ni to ne prodje onda seri o "torovima", seri i pricaj kako su drzave i nacije nepotrebne, i da su oni koji znaju sta je drzava "zaostali"( pa sta si onda ti neki nadcovjek sa neke mega, ultra napredne planete gdje nema nacija i naroda?)
Kako vas nije stid doci i srati o takvim stvarima o drzavi i narodu koji je toliku cijeniu platio? A pogotovo tvoja izjava da treba ici na krst i postavljati cvijece, kao mi bi stim zaebali cetnike. Idi na cetnicke forume pa tamo edikuj njihov podmladak kako se postaje dio bezlicne rulje koja treba da trpi ponizenja i nakon genocida!!!
Vi jeste gospodo u torovima, jako nebitni svima osim sebi, i sami ste se u njih svrstali i samo se sami iz njih mozete izvuci. A dokle vas sve ta politika dovela je vrlo vidljivo - odnosno izgleda svima osim vama.
Konacno, po pitanju stida, mislim da bi ste to pitanje "kako vas nije stid" trebali uputiti sopstvenim glasacima i vodjama. Mene nema niti cega biti stid - za razliku od vasih mnogih glasaca i vodja; glasaca stid jer glasaju kontra sopstvenim interesima za one iste koji vas decenijama pljackaju kao volove, a vodje bi se vase trebale stiditi (mada nece naravno) jer su vas unistili i opljackali. I ne svaljujem ja apsolutno nista na Evropu nego na vas tri naroda tu. Ne glasa Evropa na izborima nego vi tu.
No kazem, ako je vama dobro, i ako je to sto se nad vama radi u redu - uzivajte.
- Dzudista
#1079 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Odlicno receno.20 godina kukanja o narodu koji je platio veliku cijenu I taj isti narod 20 godina ravnodusno glasa za one sto ih slomise do kraja. Jeble te nacije one su nas I dovele do ovog sranja I do ove bijede. Prebrojavate krvna zrnca, gledate ko u sta vjeruje, gledate ljudima u tanjire sta jedu I da li se to kosi sa vjerskim predrasudama, na izborima ja najvaznije glasati "za svoje" pa makar te imali na redaljci svaki boziji dan I onda ti nekome kazes da nismo zaostali. Pa da nismo zaostali ne bi bili na kraju svakog moguceg svjetskog spiska.
-
dalje
#1080 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
I vi Svedjani ste u toru. Svedski tor. Bezveze...Dzudista wrote:Da, onda nista, nastavite sljedit "velicanstvenu" politiku SDA uzivati u blagodetima koje vam je ona donjela. Isto vrijedi i za Srbe sa SDS/SNSSD-om, te za Hrvate sa HDZ-om.Ti si nista drugo osim jedan jako perfidan petokolinst koji nam ovde postire davno procitane verbalne proljeve, na koje smo navikli na skoro svakom portalu u BiH. Na onim portalima, iz vam rezervne domovine se apsolutno ne ponasate tako, ili ako niste na tim portalima ne pada vam na pamet da se tamo registrujete (govorim opceniti takvi kao ti, nemoj misliti da te persiram), i da tamo pisete i pokusavate urazumiti nekoga.
Vi jeste gospodo u torovima, jako nebitni svima osim sebi, i sami ste se u njih svrstali i samo se sami iz njih mozete izvuci. A dokle vas sve ta politika dovela je vrlo vidljivo - odnosno izgleda svima osim vama.
Konacno, po pitanju stida, mislim da bi ste to pitanje "kako vas nije stid" trebali uputiti sopstvenim glasacima i vodjama. Mene nema niti cega biti stid - za razliku od vasih mnogih glasaca i vodja; glasaca stid jer glasaju kontra sopstvenim interesima za one iste koji vas decenijama pljackaju kao volove, a vodje bi se vase trebale stiditi (mada nece naravno) jer su vas unistili i opljackali. I ne svaljujem ja apsolutno nista na Evropu nego na vas tri naroda tu. Ne glasa Evropa na izborima nego vi tu.
No kazem, ako je vama dobro, i ako je to sto se nad vama radi u redu - uzivajte.
Spojite se lijepo sa Norvezanima i Fincima da se namiriste ljudstva multietnickog. Ljepota. Bili bi Bosna u velikom.
- Dzudista
#1081 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Kada budete imali pitanje relevantno temi o kojoj se razgovara, rado cu Vam odgovoriti. Ali eto da vam makar djelomicno oktrijem svoju lokaciju - u pitanju je dnevna soba.Džudi natjerao si me poslije hejbet vremena da se javim.....jednostavno ne mogu da odgonetnem u kojoj sredini se formirao takav socijalno-duštveni lik poput tebe.....Iskreno bez ikakve patetike, na prvi mah mi izgleda da živiš sa ukučanima koji imaju najnoviju tastaturu i ekran od 17 inch-a i pored toga temperatura im je ravna sobnoj...malo veća u slučaju da se nešto mora downloaden...pa ako ti nije zahmet ....kad se malo bude imalo vremena ....otkrij mi bar djelimično svoju lokaciju...
- Dzudista
#1082 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Volio bih da sam imao prilike posjetiti Svedsku medjutiom nikad u zivotu nisam imao tu mogucnost. A sto se tice svedskih torova u poredjenju sa bosanskim, ipak se tu radi o malo drugacijim "torovima", drustvima, i uslovima zivota.I vi Svedjani ste u toru. Svedski tor. Bezveze...
Spojite se lijepo sa Norvezanima i Fincima da se namiriste ljudstva multietnickog. Ljepota. Bili bi Bosna u velikom.![]()
Inace, multi-etnicnost nije nista specificno za Bosnu (gdje se u zadnje vrijeme tesko moze govoriti o multi-etnicnosti). Od Amerike, preko Holandije, Velike Britanije itd. prodjite malo gradovima i vidjet cete ljude svih rasa, vjera i nacija.
S tim naravno sto u time drustvima postoji drzava koja sprjecava koliko je to moguce diskriminaciju, dok u Bosni (narucito u odredjenim djelovima njenim - govorim o rep srpskoj) diskriminacija je ozakonjena i entitet je podrzava.
Svako dobro.
-
dalje
#1083 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Jes samo sto kod nas Srbin, Hrvat, Bosnjak nece da bude ko crnac u Amsterdamu.
Mi mislimo da smo zasluzili malo vise.
Ima neki minimum minimuma.
Ebo nacionalnost al nemoj me hebati.
- Dzudista
#1084 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Prvo, u Amsterdamu nije bitno koje si boje koze i mislim da je pogresno imati predrasude prema ljudima po bilo kom osnovu. I nijedan covjek ne "zasluzuje" vise automatski samo zbog toge jer je ove ili one boje koze, nacije itd. Iz vaseg posta se odnosite prema ljudima crne puti kako da ste vi bolji od njih zbog vase koze? Niste i takva misljenja su rasisticka i slicna misljenju Radovana Karadzica da je on bolji od vas jer je Srbin/Pravoslavac.dalje wrote:Jes samo sto kod nas Srbin, Hrvat, Bosnjak nece da bude ko crnac u Amsterdamu.
Sto se tice BiH, smatram da Bosna i Hercegovina ima kapaciteta i ljudskih i prirodnih/privrednih da zivi mnogo, mnogo, mnogo, mnogo, mnogo, mnogo, mnogo bolje nego li ljudi zive u njoj danas. Ta zemlja je imala jedan fantastican duh, jednu toplinu i mogucnosti da bude fantasticno mjesto za zivot.
Ta mogucnost i dalje postoji, ali je apsolutno nemoguce doci do toga ponavljanjem iste nacionalisticko-vjerski-etnicke-torovske politike, sto znaci moraju doci na kormilo mladi ljudi, neoptereceni primitivnim postulatima koji ce zajedno raditi da naprave jednu "lokomotivu" koja ce povuci zemlju naprijed.
Apatija, podgrijavanje vjerskih i etnickih tenzija vode samo ka kontinuiranoj propasti.
Last edited by Dzudista on 02/10/2014 01:00, edited 1 time in total.
-
dalje
- Dzudista
#1086 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Ponavljam, ako vam je dobro i ako vi sami nemate problema sa time ko vas i kako vodi, i kako vam je uredjeno drustvo i drzava, ili ako ste odlucili da niste sposobni za bolje, onda dobro - vasi zivoti - vasa odluka.dalje wrote:ma ja
- Dzudista
#1087 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Da krenem od kraja - to da li sam ja Vama ili bilo kome ovdje "sumnjiv" meni je nebitno potpuno. Ja pricam ono sto mislim, nekome se mozda svidi, nekome ne. Malo manje "teorija zavjere" a malo vise racionalnog i nepristrasnog razmisljana preporucujem.i ono najvaznije . da li je tvoj prijatelj dzudist za ukidanje genocidne tvorevine entiteta tzv rs i da li za vracanje R BiH i starog Ustava . Da li on zato da R BiH bude gradjanska unitarna suverena drzava bosanskohercegovackog naroda . da li on za gradjansku BiH . Za Bosnu . napravljenu po uzoru ( posto se on ufa u Evropu ) na njemacku Francuksku Englesku Svedsku gdje ce jedan narod BOSANSKI biti nosioc suvereniteta . Ako je on za takvu Bosnu onda mi nije sumnjiv . Ovako jest .
Dalje, u Bosni nema jednog (Bosanskog) naroda jer se tako (nazalost) ne izjasnjavate u vecini - odnosno, izjasnjavate se kao Bosnjaci, Srbi i Hrvati. Licno, za mene ste svi Bosanci - ali to je neka moja licna procjena i nije nesto sto je mjerodavno ili sto obavezuje bilo koga.
Na kraju krajeva niko nikome nema pravo odredjivati kako ce se on/ona izjasnjavati, a u gradjanskoj BiH (koju vi spomenuste i koja jeste prava opcija) prava se uspostavljaju po osnovi gradjanstva a ne tora kome nekom (ne)pripada, pa tako su i termini nebitni u takvom uredjenu.
Dalje, republika srpska je (to su cinjenice a ne navodi) entitet kojeg su osnovali ratni zlocinci, koji u velikoj mjeri pociva na uzasnim zlocinima, genocidu u Srebrenici (i moguce drugim mjestima) i koji je sramota casne istorije srpskog naroda. U Srbiji (gdje je dugo postojala jedna mediska blokada i nesuceljavanje sa cinjenicama) se polako suocavaju sa time sta je i kako je nastala rs. U samom rs jos vrijedi jedna potpuna nemoc suceljavanja sa stvarnostcu i onim sta je u ime te rs ucinjeno. Naprotiv, nastavlja se sa provokacijama i uvredama poput ovog mega-plusa. No, prije ili kasnije tog suceljavanja sa proslostcu ce morati biti.
Po meni Dayton je bio donekle greska jer je ozakonio zlocine i donio jedan ustavno-drzavni ustroj/uredjenje koje je po nacionalnom kljucu, neefikasno i koje gusi razvoj i drzavu. Mislim da ce doci do promjene Daytona-a a da li sam u pravu pokazat ce vrijeme.
No isto tako, cinjenica je da danas republiku srpsku mogu ukinuti samo i iskljucivo bosanski srbi, a oni to ne zele i to je jos jedna politicka realnost. Problem nije cak mozda ni toliko u (ne)ukidanju rs-a kao entiteta, koliko je problem da se taj entitet nije odrekao u posljeratnom periodu svojih "korjena" (zaostavstine Karadzica i Mladica) vec cak Dodik igra na tu istu kartu podjela i nastavka srpskog nacionalizma.
Problem je dakle sto se nije raskinulo sa zlom i idejama koje su zasijali Karadzic i Mladic. On (Dodik) vrlo dobro zna da od odvajanje republike srpske nema nista - danas je cak ni Srbija ne bi priznala (pogotov ne pod Vucicem koji Dodika ne podnosi), ali ta "paljevina" izjavama da ce se rs odcjepiti i dalje "pali" kod glasaca u rs-u. Nazalost.
Glasacko tjelo u rs-u (a da se ne lazemo i u federaciji) ima jako puno politicki neobrazovanih glasaca, ljudi kojima je "toplo u masi" i koji funkcionisu po principu Borg-a iz Zvjezdanih Staza - gdje nema individue nego pripadaju "kolektivnom umu". Zombi-glasaci kako ih ja zovem.
Medjutim, Dodik ne igra sam i daleko od toga da je sam kriv za status quo u Bosni. U paru je sa Izetbegovicem i Covicem. Taj njihov "sistem" je jako dobar jer po automatizmu imaju veliki broj glasaca, jer su glasaci monolitni/iste vjere/nacije. Dakle, ne moraju se (kao u normalnim drustvima) boriti za glasove nekim gradjanskim i ekonomskim programima, nego svako mahne svojom zastavicom, preplasi narod onim "drugima" i glasovi su tu. I upravo i oni racunaju na to "grupisanje" po torovima jer onda se svaka kritika "vodje" tumaci kao napad na "grupu". U razvijenim zemljama to je prestalo da pije vode vec od 14 vijeka. U Bosni ocigledno to nije slucaj.
Da bi drzava bila gradjanska u njoj moraju zivjeti (i ponasati se i razmisljati kao) gradjani, a ne grupe, mase itd. U Bosni ta politicka rukovodstva intenzivno vec decenijama rade da NEMA gradjana, nego da ima Bosnjaka, Hrvata i Srba, odnosno cak na sub-klasifikaciju DOBRIH/PODOBNIH Bosnjaka, Hrvata i Srba. I do sada im uspijeva jer glasate vecinski za njih. A kako to ocjeniti drugacije nego mazohizam i glasanje kontra zdravog razuma? Ja razumijem da ste iscrpljeni i da nemate optimizma mozda vise ili vjere da se stvari mogu promjeniti glasanjem - ali mogu, jer sta je alternativa?
Vi ste u Bosni u principu sada feudalna drzava - tri feuda kojom vladaju tri feudalna gospodara. Dok su oni sve bogatiji vi ste sve siromasniji. Doduse, u feudima makar nisu glasali da ih iskoristavaju, dok vi to nazalost cinite.
Sto se tice ustava, povratak na stari ustav BiH nije politicki realan u ovom trenutku, ali revizija Dayton-a i mozda rekonstruisanje BiH u 4 (ili koliko vec) regionalne oblasti po prirodno-ekonomskom modelu (ili nesto slicno sto je mislim predlozila biskupska konferencija) jeste moguce.
Tome ce biti ZESTOKIH opiranja, ne samo iz rs-a vec i od SDA i HDZ. Jer svi oni imaju svoje "mini-drzavice" u drzavi, sigurnu glasacku bazu, i naravno izvor pljacke i bogacenja. Pogledajte samo ko je sa kime pravio koalicije zadnjih 20 godina pa ce vam biti jasno. Medjutim mislim da ce svijet nakon ovih izbora pritisnuti da se revidira Dayton i mislim da je to neminovnost.
Mozda cak Dodik namjerno izgubi izbore da bi mogao doci neko drugi ko ce pristati na reviziju Daytona. Slicno se desilo u Srbiji gdje za vrijeme Tadic-a nije moglo doci do razgovora sa Kosovom ili kontrolisanjem nacionalista. Pa su onda doveli Vucica i Nikolica (ironija zar ne posto je Nikolic Seseljev pulen i vojvoda) pa su njih (svijet i EU) natjerali da rade sve ono sto je Tadic obecavao a nije mogao (jer bi ga Srbi objesili na po Terazija). Medjutim Vucic to evo radi i pod njim dolazi do promjena kakvih nije bilo moguce pod Tadicem.
Slican scenario je moguc u BiH nakon izbora i revizija Daytona.
- Dzudista
#1088 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Izjava poput vase je naravno provokatorska, fasisticka, neljudska i kukavicka.loooooooooool wrote:RS je odbranjena od muslimana.
Ako je vasa definicija "odbrane" to sto se pobili 1601 djete u Sarajevu, ubijali nenaoruzane komsije, tjerali ih da nose bjele trake oko ruke, sto ste ubili na hiljade ljudi te im kosti prekopavali sa jednog mjesta na drugo, onda vam ta odbrana bazdi necovjestvom i fasizmom.
Vi ste ustvari najveca sramota srpstva. Nazvati vas kriminalcem bila bi uvreda kriminalcima.
Vi ste, gospodine, sljam i olosh. To nije uvreda - to je objektivna procjena vaseg karaktera.
-
L u c i f e r
#1089 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Posto ti znas i koje sam ja nacije i sta mrzim i koliko mrzim, slobodno po starom dobrom obicaju sam sebi odgovori na postavljeno pitanje.Stjui wrote:većina vaših sunarodnjaka je zbog takvog promišljanja i napustila sarajevo.mrzili su bošnjake i otišli su u šumu samo da ih ne gledaju.kako vi podnosite život među ljudima koje toliko mrzite i u gradu kojeg toliko mrzite?L u c i f e r wrote: Jok.
Ha ti insan odgovaro ha ne odgovaro, ti ionako sam verglas svoje.
-
L u c i f e r
#1090 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Evo ja se 100% slazem sa citiranim postom.LipeCvat wrote:Džudi natjerao si me poslije hejbet vremena da se javim.....jednostavno ne mogu da odgonetnem u kojoj sredini se formirao takav socijalno-duštveni lik poput tebe.....Iskreno bez ikakve patetike, na prvi mah mi izgleda da živiš sa ukučanima koji imaju najnoviju tastaturu i ekran od 17 inch-a i pored toga temperatura im je ravna sobnoj...malo veća u slučaju da se nešto mora downloaden...Dzudista wrote:Da odgovorim prvo na drugi dio vaseg posta koji se tice okretanja "mojima".'ajde, čin opozicionara veliš
"Moji" su moja supruga i djeca, moji roditelji, i prijatelji (ma koje vjere naravno ili nacije da jesu). "Moji" nisu ni Bosnjaci, ni Srbi, ni Hrvati, ni Crnogorci, ni Slovenci, ni Eskimci niti bilo koja grupna odrednica. To sto se neko rodio u istoj vjeri ili naciji, ili boji koze meni apsolutno nista ne znaci. E sad, to sto vi imate predrasude ko su "moji" to je vise odraz neke vase intelektualne nemoci i predvidljivosti nego li neceg drugog.
Niko, dakle, nije "moj" samo zato sto je mozda iste vjere (mada sam ateista) kao ja, ili nacije, ili boje koze itd. Po tom principu se vrsi klasifikacija goveda, ovaca, itd. a ne ljudi. Makar ne u normalnim drustvima i od strane obrazovanih i normalnih ljudi. "Moji" su one individue koje ja odaberem da budu dio mog zivota zbog svojih odredjenih kvaliteta a ne po vrsti i broju krvnih zrnaca. Vi licno, na primjer, tesko da bi ste bili "moji" pa da smo cak i blizanci.
Vi ocigledno funkcionisete po tom plemensko-etnickom principu pa ste "sa svojima" po principu iste vjere/nacije ili slicnih krvni zrnaca. Jer naravno, "toplo" je u masi jel? To je, naravno vase pravo i odraz vasih zivotnih preferenci i rasudjivanja.
Dalje, koji ste to "vi" koje kao ja treba da "pustim na miru" te da li vas neko prisiljava da citate moje postove? U cije ime vi govorite i sa kojim pravom sebe odredjujete kao arbitra koji si uzima za pravo da odredjuje ko sta smije da kaze? To mozda funkcionise kad se okupite "vi i vasi" po tom plemenskom principu, ali kod mene ne pije vode.
Sto se tice Zorana Djindjica, vise zla Bosni je ucinila (te cini) SDA nego li Zoran Djindjic, pa opet glasate za njih zdusno (kao sto Srbi u BiH glasaju za Dodika a Hrvati za Covica). Zoran Djindjic je eventualno kostao zivota jednog vola, a SDA i njena vodjstva od 1992-ge pa naovamo, koliko je zivota kostala i kosta (o zlocinackom SDS-u, te Hercegovackom ponajvise HDZ-u da ne govorimo)?
No, dobro, bit ce da se ne racuna glupost ako su je napravili "vasi" jel da? E pa upravo zato vas je sve skupa svijet stavio u jednu "karantenu" u Bosni dok se svi skupa ne uljudite i dok vam ne dodje iz dupeta u glavu. Dok god se vid drzite "vasih" i bavite tim "sa dna kace" nacionalizmima i vjerskim i etnickim predrasudama i podjebavanjima, do tad ce vam slati novcanu pomoc - tek toliko da vas odrze u zivotu.
Niko, kao sto rekoh, vam nece drzavu praviti niti ikom na svijetu su ikad drzavu drugu pravili. Pomogli da, ali ne drzavu pravili. A vi u Bosni nemate ljude koji su sposobni praviti drzavu niti imate narode koji su dovoljno politicki obrazovani da prekinu zacarani krug nacionalistickih partija. Izetbegovic i Lagumdzija tesko da mogu opstinu organizovat a kamoli drzavu, Dodik je preobuceni Radovan Karadzic, a Covic je neko ko bi da kopira Dodikovu politiku ali nema petlju ni znanje.
I to su ti za koje vi glasate i koji ce vam donjeti bolje sutra? Za 20 godina vlasti su pokazali sta? Izgradili 100km puta i to je to?
Al "narod je zaveden", ili "narod ne zna" - e onda, pomoci vam nema ako vam 20 godina treba da shvatite da ste manipulisani i da opet glasate za iste. Pa imate li makar malo samo-postovanja svi vi Bosnjaci, Srbi, Hrvati i ostali u Bosni pa da ukljucite malo mozak i kazete da necete vise dati da vas se pravi budalama, ili cete se (kao sto cinite) pomiriti sa time da cete biti robovi raznoraznim Dodicima, Izetbegovicima i Covicima i nastavit da gutate prazna price, lazi, i manipulacije koje vam oni redovno serviraju?
Niko vam nije kriv osim vas (sva 3 naroda) samih. Niko. I niko vam nista nije duzan - ni Evropa ni svijet. Oni vam pomazu, al drugo je sad sto tu nema drzave, sto je ogromna korupcija, i sto ste nesposobni da sami sebi uredite zivot.
Kad vas neko zezne jednom (na izborima) ajd' desi se - ali kad vas jedni te isti preveslavaju decenijama, e onda nije problem u njima nego u vama.
pa ako ti nije zahmet ....kad se malo bude imalo vremena ....otkrij mi bar djelimično svoju lokaciju...
Mislim potpuno isto.
Sarajlija sam.
-
Bodkin
#1091 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Pogresno poredjenje. Rijetko gdje imas etnije u jednoj drzavi sa iatim pravima. Ovdje imas tri etnije sa istom politickom moci i fundamentalno suprotnim vidjenjima za buducnoat drzave. Neminovno je da bude izrazito nefunkcionalnoDzudista wrote:Volio bih da sam imao prilike posjetiti Svedsku medjutiom nikad u zivotu nisam imao tu mogucnost. A sto se tice svedskih torova u poredjenju sa bosanskim, ipak se tu radi o malo drugacijim "torovima", drustvima, i uslovima zivota.I vi Svedjani ste u toru. Svedski tor. Bezveze...
Spojite se lijepo sa Norvezanima i Fincima da se namiriste ljudstva multietnickog. Ljepota. Bili bi Bosna u velikom.![]()
Inace, multi-etnicnost nije nista specificno za Bosnu (gdje se u zadnje vrijeme tesko moze govoriti o multi-etnicnosti). Od Amerike, preko Holandije, Velike Britanije itd. prodjite malo gradovima i vidjet cete ljude svih rasa, vjera i nacija.
S tim naravno sto u time drustvima postoji drzava koja sprjecava koliko je to moguce diskriminaciju, dok u Bosni (narucito u odredjenim djelovima njenim - govorim o rep srpskoj) diskriminacija je ozakonjena i entitet je podrzava.
Svako dobro.
- Dzudista
#1092 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
U civilizovanim drustvima nema podjele po etnickoj pripadnici vec su svi gradjani. Drzava u kojoj se prava daju etnickim grupama a ne gradjanima su neuredjena, zaostaju za vremenom, i nemaju prosperiteta. Kompletan koncept Dejtonski uredjenja Bosne je pogresan.Pogresno poredjenje. Rijetko gdje imas etnije u jednoj drzavi sa iatim pravima. Ovdje imas tri etnije sa istom politickom moci i fundamentalno suprotnim vidjenjima za buducnoat drzave. Neminovno je da bude izrazito nefunkcionalno
-
LipeCvat
#1093 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
OK,nešto relevantno sa temom se može uvijek pronaći...... I veliš dnevna soba....sa kojim materijalom je izolovana od ostatka bosanskohercegovačkog realiteta. Zar se ovaj"spontani"čin može posmatrati izolovano od onoga što se već godinama dešava diljem Republike Srpske????...da si kojim slučaju malo štedio na toj izolaciji svog dnevnog boravka vjerovatno bi i do tebe doprjela vijest da se u Republici Srpskoj već poodavno podižu spomenici na masovnim grobnicama đelatima sadržaja tih masovnih grobnica.....Moja znatiželja nema granica,molim te da meni kao tornjaku preporučiš kako da se ponašam u takvoj situaciji....nešto u fazonu polaganja cvijeća......izvođenje poeme Ivana Gorana Kovačića.....pusti svojoj kreativnosti na volju.Dzudista wrote:Kada budete imali pitanje relevantno temi o kojoj se razgovara, rado cu Vam odgovoriti. Ali eto da vam makar djelomicno oktrijem svoju lokaciju - u pitanju je dnevna soba.Džudi natjerao si me poslije hejbet vremena da se javim.....jednostavno ne mogu da odgonetnem u kojoj sredini se formirao takav socijalno-duštveni lik poput tebe.....Iskreno bez ikakve patetike, na prvi mah mi izgleda da živiš sa ukučanima koji imaju najnoviju tastaturu i ekran od 17 inch-a i pored toga temperatura im je ravna sobnoj...malo veća u slučaju da se nešto mora downloaden...pa ako ti nije zahmet ....kad se malo bude imalo vremena ....otkrij mi bar djelimično svoju lokaciju...
Prepotentno je u najmanju ruku preuzeti savjetodavnu ulogu a imati tako dobro izoliranu dnevnu sobu....neovisno bilo to u Holandiji,Austriji...... i tamo tornjaci glasaju već odavno za Wildersa ,Strache....
-
neimenovan.x
#1094 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Odlično rečenoDzudista wrote:Da odgovorim prvo na drugi dio vaseg posta koji se tice okretanja "mojima".'ajde, čin opozicionara veliš
-
LipeCvat
#1095 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
[/quote]L u c i f e r wrote:Evo ja se 100% slazem sa citiranim postom.
Mislim potpuno isto.
Sarajlija sam.Dzudista wrote:Da odgovorim prvo na drugi dio vaseg posta koji se tice okretanja "mojima".'
Sarajlija i šta.....još....Kao da u Sarajevu nije moguče imati dobro izolovanu dnevnu sobu.Nisam zato da se nasilnim putem rješavaju ovakve situacije,naprotiv. Tipovi kao ovaj Džudista iritiraju jer uporno,po mom mišljenju,pokušavaju provući tezu da smo svi u jednakoj mjeri kao kolektiviteti doprinjeli ovakvom stanju bosanskohercegovačkog društva..Eto meni ne može naumpasti da su bošnjački tornjaci negdje napravili spomen obilježje ubicama na masovnoj grobnici Srba ili Hrvata a da su Bošnjaci napunili tu masovnu grobnicu.Može li tebi? Šta veliš Sarajlija ??
-
dalje
#1096 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
[quote="LipeCvat"u Republici Srpskoj već poodavno podižu spomenici na masovnim grobnicama đelatima sadržaja tih masovnih grobnica.....Moja znatiželja nema granica,molim te da meni kao tornjaku preporučiš kako da se ponašam u takvoj situaciji....nešto u fazonu polaganja cvijeća......izvođenje poeme Ivana Gorana Kovačića.....pusti svojoj kreativnosti na volju.[/quote]
Ljudi koji su Srbima heroji za tebe su zločinci.
Ljudi koji su za tebe heroji za Srbe su zločinci.
Taj odnos ne može promjeniti ni bog da se spusti sa neba. Nikad Srbi i Bošnjaci neće imati isto istorijsko sjećanje perioda 1992-95.
Da li ćeš ti to prihvatiti i kako ćeš se ponašati to je tvoja stvar. Ne može ti niko pomoći oko toga.
Ljudi koji su Srbima heroji za tebe su zločinci.
Taj odnos ne može promjeniti ni bog da se spusti sa neba. Nikad Srbi i Bošnjaci neće imati isto istorijsko sjećanje perioda 1992-95.
Da li ćeš ti to prihvatiti i kako ćeš se ponašati to je tvoja stvar. Ne može ti niko pomoći oko toga.
-
dalje
#1097 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Zašto ne organizovati konferenciju hodža i efendija? Možda i oni imaju koju pametnu oko ustavnih reformi.Dzudista wrote:Sto se tice ustava, povratak na stari ustav BiH nije politicki realan u ovom trenutku, ali revizija Dayton-a i mozda rekonstruisanje BiH u 4 (ili koliko vec) regionalne oblasti po prirodno-ekonomskom modelu (ili nesto slicno sto je mislim predlozila biskupska konferencija) jeste moguce.
Džudista vrati se skijanju živ bio. Ne ide ti ni sa ovim profilom.
Last edited by dalje on 02/10/2014 09:07, edited 1 time in total.
- Dzudista
#1098 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
Naravno da taj (predizborni) cin niti je "spontan" niti izolovan od Dodikove politike - o toj provokatorsko-fasistickoj politici vec samo gore pisao te ne bih da se ponavljam. Poznati su mi i drugi incidenti poput gradnje crkve u dvoristu ove nane u Srebrenici, postavljanje ploce Mladicu itd.OK,nešto relevantno sa temom se može uvijek pronaći...... I veliš dnevna soba....sa kojim materijalom je izolovana od ostatka bosanskohercegovačkog realiteta. Zar se ovaj"spontani"čin može posmatrati izolovano od onoga što se već godinama dešava diljem Republike Srpske????...da si kojim slučaju malo štedio na toj izolaciji svog dnevnog boravka vjerovatno bi i do tebe doprjela vijest da se u Republici Srpskoj već poodavno podižu spomenici na masovnim grobnicama đelatima sadržaja tih masovnih grobnica.....Moja znatiželja nema granica,molim te da meni kao tornjaku preporučiš kako da se ponašam u takvoj situaciji....nešto u fazonu polaganja cvijeća......izvođenje poeme Ivana Gorana Kovačića.....pusti svojoj kreativnosti na volju.
Prepotentno je u najmanju ruku preuzeti savjetodavnu ulogu a imati tako dobro izoliranu dnevnu sobu....neovisno bilo to u Holandiji,Austriji...... i tamo tornjaci glasaju već odavno za Wildersa ,Strache....
Medjutim sta je Vas odgovor/rjesenje na tu vrstu provokacije i primitivizma? Da glasate za "svoje" primitivce politicare (nacionaliste) koji su ustvari u dogovoru (mislim da vi to kazete "u talu") sa tim istim primitivcima drugog predznaka? Oni sigurno (bilo da je SDA, HDZ, SDS, ili SSND) ne stite interese "svojih" vec koriste i manipulisu svojima da bi zadrzali moc, a preko te moci se bogate. Za 20 godina postigli su sta? Jedno veliko nista. Odakle im kuce, vile, novac? Pa iz vasih dzepova - ali valjda to manje boli ako vas krade "vas"?
Oni dignu krst, vi ga srusite, oni ga dignu ponovo, i tako u krug, vrijeme prolazi, vi se svi skupa "palite" na iste one price koje su 1992-ge palile (vezivanja zastava itd), svijet ide dalje, vi stagnirate (sva 3 naroda).
Sta je rjesenje? Pa slusajte, da je Federacija sredjena, da novac koji se u nju uliva od Evrope (razne pomoci itd) se koristi pametno i efikasno, da vas vode strucnjaci a ne ljudi cija je jedina kvalifikacija to sto su "vasi" i sto je nekome "babo" bio Predsjednik, ili kvazi-social-demokrate poput Lagumdzije, onda bi bila druga prica. Jer da je Federacija uredjena, bogata, prosperitetna, i da je vode neki bolji, vjerujte zapitali bi se i ovi "preko crte" zato i kod njih (u rs-u) nije tako. Njemacka i Japan su se digli iz pepela zbog discipline naroda i vodja koji su dorasli trenutku. U Bosni trenutne vodje nisu dorasle da budu predsjednici mjesnih zajednica a kamoli cega drugog. Ako vam to nije jasno do sada - nikad nece i patnja ce se nastaviti.
Vodjama na svim 3 stranama odgovara da ste svi relativno isto "zaostali" ekonomski i politicki. Status quo im omogucava da vladaju narednih 100 godina jer i vi u federaciji i ovi u rs-u kaze "pa svuda je tako, takva je situacija" itd.
Dakle, ne mozete kontrolisati rs, ali mozete sebi urediti zivot u Federaciji. Izaberite ljude koji nece krasti vec ce raditi za vase dobro. Sposobne ljude. Ako su plate 5 puta vece u Federaciji, mislite li da nece poceti ljudi u rs-u da se pitaju zasto i kod njih nije tako. Para vrti gdje burgija nece. A onda sve ide nekim prirodnim tokom.
Ratovi na Balkanu su gotova prica i ova pod..ebavanja sto stizu preko crte su krici jednog primitivizma koji trazi paznju jer zna da od tih "ideala" nema nista. Hrvatska i Srbija su "okupirane" stranim bankama. Jel mislite da Srbija radi ovo pod Vucicem sto radi jer se vojno boje evrope, ili mozda zato sto su pred ekonomskim kolapsom a EU im obecava spas ali da igraju po njenim pravilima. Dakle Vucic (bivsi Seseljevac) je sad pod dirigentnom palicom EU. Zato je i bila gej parada prije neki dan. Morao je. Brisel ne da lovu bez toga.
Za Bosnu se treba boriti ekonomski jacanjem federacije (predpostavljam da se iz Federacije) i davanjem pozitivnog primjera (a i naravno radi poboljsanja sopstvenog zivotnog standarda), a ne pariranjem jednog primitivizma drugim. Ali ovi ljudi koje birate nisu jednostavno sposobni da ista naprave osim prazne retorike. Mozda i zele nesto da naprave, ali nemaju ni intelektualnog niti poslovnog kapaciteta da to urade. Sve sto znaju je da upiru prstom u druge i da siju strahove. Pa da imaju makar trunku casti svi bi se nakon 20 godina katastrofalnog neuspjeha povukli iz politike. Ali nemaju casti, i bolih briga jer ih vi svi birate, uprkos svemu.
Ja apsolutno shvatam da popizdite na te pateticne provokacije, ali na takve primitivne i prizemne provokacije treba (znam da je tesko) odgovoriti time sto se ne treba spustati na taj nivo. Ima jedna stara poslovica da je najbolja osveta da covjek zivi dobro.
Inace, sto se tice moje sobe/kuce koju spomenuste, ona zaista ima dobru izolaciju - hvala na pitanju. Sa svoje dvije ruke sam je stekao.
A mogu ja biti i na Marsu - moja lokacija nije bitna, ono sto je mozda malcice bitno je da li ja pisem nesto sto je mozda tacno, i da li sam (makar djelom) u pravu.
A taj "refleks" da se odmah istrazuje koje sam "boje" i gdje mi je "baza" jeste dio tog primitivnog miljea koji treba mjenjati.
-
neimenovan.x
#1099 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
http://www.kalesija.info/nahranite-mi-d ... gu-gladan/Nahranite mi dijete ja mogu i gladan
U krilu drži trogodišnjeg sina Nedžiba koji je tražio hljeba i paštete.
“Muka me natjerala prijatelju da ovako tražim pomoć. Nemam nikakvog primanja, a djece traže da jedu. Gladni su”
http://www.avaz.ba/clanak/137102/samohr ... -za-strujuSamohranoj majci Nizaheti Imamović, koja živi na Soukbunaru u Sarajevu sa sedmero djece potrebna je hitno pomoć dobrih ljudi. Ova porodica živi u izuzetno teškim uslovima, a Nizahetu je jučer privela i policija zbog neizmirenog duga prema Elektrodistribuciji od 2.325 KM. Ukupna primanja ove porodice iznose 264 KM dječijeg dodatka, i 384 KM invalidnine za kćerku koja je od rođenja nepokretna i boluje od inteletualne insuficijencije. Ova primanja nisu dovoljna kako bi osigurala novac da vrati dug za struju.
http://www.klix.ba/vijesti/humanitarne- ... /140729072Mladi bračni par Sead Mujkić i Hasema Miskić, iz sela Kudići pored Velike Kladuše, sa svojim desetomjesečnim sinom već 15 mjeseci živi improviziranoj drvenoj nastambi prekrivenoj najlonom.
Ovo sam našao za manje od 5 minuta, a nažalost ovoga u Bosni ima u izobilju. Al' nek su vama prioriteti j*b*ni spomenici
-
LipeCvat
#1100 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru
dalje wrote:[quote="LipeCvat"u Republici Srpskoj već poodavno podižu spomenici na masovnim grobnicama đelatima sadržaja tih masovnih grobnica.....Moja znatiželja nema granica,molim te da meni kao tornjaku preporučiš kako da se ponašam u takvoj situaciji....nešto u fazonu polaganja cvijeća......izvođenje poeme Ivana Gorana Kovačića.....pusti svojoj kreativnosti na volju.
jebi ga druže valjda na ovome dunjaluku postoje opšteprihvatćene norme kojima se definiše šta je žrtva,šta je zločinac,etc,etc...ili je tamo kod tebe Radovan postavio drugačije osnove za ovakve stvari....ipak to nije razlog da ih prihvatiš.Pridruži se naprednim civilizacijskim okvirima.Bit će ti lakše,stare mi.Ljudi koji su Srbima heroji za tebe su zločinci.