sumirprimus wrote:šatirana_ljubičica wrote:Gdje su sad oni koji su govorili da će nas Iran razvaliti

to bi tek bila sramota...onakav limitiran iran,pobjeda ih vodi u osminu fin.. i oni centra ne prelaze...
nigerija isto nije bila bauk,u odnosu kakvih je sve ekipa bilo na ovom sp...pogotov ovi latini/juznoamerikanci...
bog te pito kad cemo opet doci u ovakvu situaciju...
a sad nastavite se zadovoljavat sa prosjekom,vazno je ucestvovati bla bla...
Do nedavno sam smatrao da bi se našlo razloga tražit dlaku u jajetu i kad bi izgubili u finalu prvenstva... Bilo bi: da Sušić nije uradio to i to, mogli smo pobjedit... Luzerski se zadovoljit drugim mjestom, na tronu može biti samo jedan, u historiju ulaze samo pobjednici i bla bla...
Sad sam malo promijenio mišljenje: sad znam i da smo osvojili prvenstvo, opet bi se znalo nać razloga da se sere... Tipa: jebo sport u kome BiH može biti prvak svijeta, fudbal je grohno, protivnici su bili slabi, vile nas pronosale i sl

Shvatio sam da naše traženje negativnih strana nema naročite veze ni sa Papetom, ni sa Spahićem, ni sa Džekom, ni sa bilo čim drugim sličnim... Mi to radimo jer nam je takav mentalitet: jadan, bijedan, iskompleksiran, frustriran, mračan, pokvaren... Kod nas je patnja merak... Mi sa toliko nekog izvrnutog meraka izgovaramo bljutave rečenice poput: ne da se usranom do potoka... Smisao naše egzistencije je težnja da operemo dupe u potoku, ali ne i sam čin pranja (ovo već ranije nekad rekoh)... Ako ga operemo, onda nemamo više čemu težiti, gubi se smisao naše egzistencije...
A što se tiče rezultata... Naravno da je moglo bolje... Uvijek može bolje... Tako je to: nekad ostvariš više od očekivanja, nekad manje, a mislim najrjeđe timovi ostvare tačno onoliko koliko se od njih realno očekivalo... Naš rezultat na ovom prvenstvu je blago ispod realnih očekivanja... Prolaz u drugu fazu jeste bio realan, ali ni prolaz Nigerije nije senzacija... Ovo što smo mi ostvarili je daleko od debakla, kojeg mnogi prizivaju... Bez obzira što smo mogli bolje, ono što smo prikazali se da okarakterisati kao solidno... Argentini smo bili ravnopravni, protiv Nigerije blago podbacili (izgleda da je tu i klima odradila svoje), a Iran smo ko iz zajebancije pobijedili... Na kraju, da smo imali normalno suđenje, vjerovatno bi se našli u tom drugom krugu... Sušić ima svojih grešaka, od kojih je najveća totalno neshvatljivo igranje bez lijevog beka (See) protiv Nigerije, ali mu se stavlja na teret i mnogo toga neutemeljenog uz standardno zanemarivanje svih njegovih zasluga...
Moja ocjena nastupa na prvenstvu:
PRISTOJNO! I da, bez obzira što me to možda čini defetistom sa luzerskim mentalitetom:
zadovoljan sam time!
Još samo osvrt na boldiranu rečenicu: nije ovo Olimpijada, pa da se ima smisla izrugivat krilatici 'Važno je učestvovati'... Na Olimpijadi učestvuju svi, a za Svjetsko prvenstvo se dobro treba pomučit... Mi smo se eto mučili skoro 20 godina, da bi konačno došli do toga dugo očekivanog potoka... I kako je onda među 209 selekcija svijeta ulazak u 32 elitne 'prosjek'... Jesmo li mi to država koja ima 40 miliona stanovnika? Nismo? Jesmo li država koja ima BDP od 30 000 $ po stanovniku? Nismo... Imamo li tradiciju odlazaka na velika takmičenja? Nemamo... Imamo li bar pristojnu fudbalsku ligu? Nemamo...
I otkad je onda nama plasman na SP prosjek???