Radončić: Bit ćemo protiv uvrštavanja zakona o radu na dnevni red sjednice
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić održao je danas u Sarajevu sastanak s rukovodstvom Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH nakon kojeg je izjavio da će predstavnici te stranke u četvrtak u Domu naroda Parlamenta FBiH glasati da predloženi zakon o radu, koji smatra zakonskom neodgovornošću prema građanima, ne bude na dnevnom redu.
Ocijenio je da Vlada FBiH ne radi legalno i ne poštuje procedure i socijalni dijalog sa sindikatima, te da je "onaj ko je lažno obećavao da će zaposliti 100.000 radnika izabrao pogrešan način za provođenje reformi koje su nam zaista potrebne".
Radončić je istakao da SBB želi promjenu Zakona o radu ali također želi da to bude praćeno paralelnim socijalnim programom i program koji će omogućiti novo zapošljavanje.
Kazao je da "SBB neće prihvatiti ovo što radi aktuelna vlast i ako će ih neko proglasiti antireformistima bit će mu zadovoljstvo da ne bude reformista s onima koji su u BiH dovodili najradikalnije elemente i za 25 godina doveli zemlju u situaciju da svaki šesti stanovnik na spavanje ide gladan, a sad nude koncept koji će broj gladnih i obespravljenih dramatično povećati".
Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović rekao je da su se danas sastali i s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem koji je također podržao inicijativu za povlačenje zakona o radu iz parlamentarne procedure dok prethodno ne budu usvojeni zakoni koji ga trebaju pratiti te je najavio da će članovi SSSBiH biti ispred zgrade Parlamenta FBiH u četvrtak.
Mišljenja je da će dovođenjem u pitanje kolektivnih ugovora i masovnim otpuštanjima koja će uslijediti bez usvajanja zakona o socijalnom zbrinjavanju te dovođenje radnika u potpunu nesigurnost na poslu, dosadašnja praksa kršenja zakona od poslodavaca biti legalizirana, a da je o ovakvim reformama i centrala evropskih sindikata iz Brisela poslala upozorenje bh. vlastima i drugim akterima.
ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1076 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
- Mister Yes
#1077 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Takav sam po cijelom tijelu. I to za nabijanje nije problem. Dogovorit ćemo sedale cooper wrote:Izvini, ali takav stav i one koji ga podržavaju nabijem na kurac. To može reći samo osoba bez trunke humanosti i morala.Mister Yes wrote:To je "luksuz" koje te države sebi mogu priuštiti. Mi ne možemo. Nama je prioritet da stari, bolesni, nesposobni oslobode radna mjesta mladim, zdravim i sposobnim. Pa makar ti stari onda umrli od gladi. Bolje da starci umiru od gladi nego da mladi napuštaju zemlju a u njoj ostaju starci koji žive od MMF-a. Moramo se zamisliti ko je ovom društvu i ovom narodu važniji? Mladi ili stari? Ljudi, razumijete li vi da nama mladi i sposobni ne mogu doći do posla jer se ne mogu otpustiti stari i nesposobni? Super bi bilo da mi možemo zaposliti mlade i još socijalno brinuti o starima. Ali trenutno je prioriet zadržati mlade da nam masovno ne odu iz zemlje. Ovako kako je sad mladi odoše jer sindikat štiti stare i bolesnedale cooper wrote: Svi oni vrlo dobro znaju da u zemljama EU postoje jako dobri socijalni programi i programi za privremeno zbrinjavanje i ponovno zaposlenje
nezaposlenih osoba.
- Opetja033
#1078 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ambasada SAD dala punu podrsku novom ZOR i premijeru Novalicu:
smrdim/cormack-porucila-noval ... odrzavaju/
Dakle na jednoj strani SAD i EU, na drugoj uhljebljeni budzetski paraziti, SDP i Fahro.
smrdim/cormack-porucila-noval ... odrzavaju/
Dakle na jednoj strani SAD i EU, na drugoj uhljebljeni budzetski paraziti, SDP i Fahro.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1079 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Nesto cisto sumnjam da ce glasati za, narocito sto su izasli iz vlade i sad poceli surovati sa ovima koji ce sigurno reci "ne".Opetja033 wrote:Otkud ti to da je DF protiv zakona? Pa zakon je dobrim dijelom prepiska njihovom ekonomskog programa._BataZiv_0809 wrote:Znaci kontra zakonu su DF, SBB i SDP, a za SDA, HDZ i vjerovatno SBiH. Foto finis.
- Opetja033
#1080 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ja sam ubjedjen da ce glasati za zakon. I kad su izlazili iz Vlade FBiH rekli su da ce podrzati reformsku agendu (a novi ZOR je samo jedan dio agende). Pogotovo jer i EU i SAD snazno guraju ovaj zakon._BataZiv_0809 wrote:Nesto cisto sumnjam da ce glasati za, narocito sto su izasli iz vlade i sad poceli surovati sa ovima koji ce sigurno reci "ne".Opetja033 wrote:Otkud ti to da je DF protiv zakona? Pa zakon je dobrim dijelom prepiska njihovom ekonomskog programa._BataZiv_0809 wrote:Znaci kontra zakonu su DF, SBB i SDP, a za SDA, HDZ i vjerovatno SBiH. Foto finis.
Razlog je naravno i to da se ovaj zakon dobrim dijelom oslanja na njihov ekonomski program.
- kockica_kockica
#1081 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Meni se cini da s ovim Zakonom osim poslodavaca niko ne dobija...
Ljudi koji su spremni za penziju a jos rade trebaju se penzionisati, i time napraviti uslovno receno mjesta mladima. Ali ovdje govorimo uglavnom o budzetskim radnicima kojih je previse svakako pa njihov odlazak nije novo radno mjesto mladjem vec usteda na budzetu i rasterecenje.
S druge strane privatnici ce ovaj Zakon svakako dobro unovciti... I svi koji rade 12 sati sad ce raditi 16 i nece ni smjeti reci poslodavcu da si/je radio duplo jer ce poslodavac mahati sa Zakonom koji njemu ide u korist... I to sto imas 25 godina i dobijes posao ne znaci da te poslodavac treba odrati ko macku da nemas ni petka, ni sveca ni odmora ni privatnog zivota. Jer po novom Zakonu sve ovo moze a i ne mora, po Zakonu ... za iste pare.. nismo mi Austrija, Njemacka, Australija ili ko zna koja druga drzava koja placa radnika ako ne koristi godisnji odmor ili radi prekovremeno ili radi praznikom ... i onda radi dok ne obolis... a kad obolis hladno dobijes nogom u dupe jer po novom Zakonu, zaboravi na bolovanje majcin sine... kad umres mozda ti povjeruju da si bio bolestan.. do tad suti i radi...
A svi ovi sto se raduju jer ce tamo neko dobiti otkaz... pa bas ne moze gore... mislim da upravo neki doticu dno dna...
Ljudi koji su spremni za penziju a jos rade trebaju se penzionisati, i time napraviti uslovno receno mjesta mladima. Ali ovdje govorimo uglavnom o budzetskim radnicima kojih je previse svakako pa njihov odlazak nije novo radno mjesto mladjem vec usteda na budzetu i rasterecenje.
S druge strane privatnici ce ovaj Zakon svakako dobro unovciti... I svi koji rade 12 sati sad ce raditi 16 i nece ni smjeti reci poslodavcu da si/je radio duplo jer ce poslodavac mahati sa Zakonom koji njemu ide u korist... I to sto imas 25 godina i dobijes posao ne znaci da te poslodavac treba odrati ko macku da nemas ni petka, ni sveca ni odmora ni privatnog zivota. Jer po novom Zakonu sve ovo moze a i ne mora, po Zakonu ... za iste pare.. nismo mi Austrija, Njemacka, Australija ili ko zna koja druga drzava koja placa radnika ako ne koristi godisnji odmor ili radi prekovremeno ili radi praznikom ... i onda radi dok ne obolis... a kad obolis hladno dobijes nogom u dupe jer po novom Zakonu, zaboravi na bolovanje majcin sine... kad umres mozda ti povjeruju da si bio bolestan.. do tad suti i radi...
A svi ovi sto se raduju jer ce tamo neko dobiti otkaz... pa bas ne moze gore... mislim da upravo neki doticu dno dna...
- pici
#1082 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
samo što još marsovce ne zovnu da podrži zakon o robovlasništvu... 
- GoldenSpoon
#1083 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Stvarno ne znam kako je moguće da neko nasjedne na podvalu iz Cosa nostra/SDA kuhinje. Ovaj novi zakon o radu se namjerno promoviše kao nešto revolucionarno i kontraproduktivno za budžetlije, a iz iskustva znamo da SDA ne dira svoje uhljebe i parazite. Stvar je u tome da će ako se ovakav zakon usvoji običan radnik postati zapravo rob ili alatka za upotrebu, koja kad ti ne treba samo je odbaciš ili drugim riječima šutneš ga nogom u dupe.
Ko nije skontao koliko je SDA zlo, evo mu odlične prilike...
Ko nije skontao koliko je SDA zlo, evo mu odlične prilike...
- ljevoruki
#1084 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Zivim u drzavi koja je "at will state" - poslodavac moze u bilo kojem trenutku otpustiti radnika bez razloga ili objasnjenja. Isto tako i radnik moze u svakom trenutku dati otkaz i otici bez objasnjenja ili razloga.
Jednostavno dodjes na posao i kazu ti da te vise ne trebaju, da ne radis dobro, da im se ne svidja kako izgledas ili pricas, pokupis svoje prnje i preko vrata.
Ako si otpusten ili dao otkaz nemas pravo na "unemployment benefits" i nemas nikakvu mjesecnu naknadu dok si u potrazi za poslom.
Ovo sve pisem jer Zakon o radu, koji je predlozen u BiH, nije nista bolji ili gori od vecine takvih u razvijenom svijetu.
Drzava ce uvijek stititi poslodavce prije nego radnike i to moramo da shvatimo.
Radnici ce bolje raditi i biti produktvniji kad im mac visi iznad glave a poslodavci ce uvijek cijeniti dobrog i vrijednog radnika jer je takvog tesko naci i treba sve uciniti da se zadrzi.
Sve drugo je zaostavstina iz nekog drugog vremena i uredjenja koje smo mi i cijeli svijet davno odbacili.
Jednostavno dodjes na posao i kazu ti da te vise ne trebaju, da ne radis dobro, da im se ne svidja kako izgledas ili pricas, pokupis svoje prnje i preko vrata.
Ako si otpusten ili dao otkaz nemas pravo na "unemployment benefits" i nemas nikakvu mjesecnu naknadu dok si u potrazi za poslom.
Ovo sve pisem jer Zakon o radu, koji je predlozen u BiH, nije nista bolji ili gori od vecine takvih u razvijenom svijetu.
Radnici ce bolje raditi i biti produktvniji kad im mac visi iznad glave a poslodavci ce uvijek cijeniti dobrog i vrijednog radnika jer je takvog tesko naci i treba sve uciniti da se zadrzi.
Sve drugo je zaostavstina iz nekog drugog vremena i uredjenja koje smo mi i cijeli svijet davno odbacili.
-
Latte
#1085 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Raja koja nije na budjetu navija da raji koja jeste bude gore. 
- nosara
#1086 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ili lazes ili si neinformisan... To kako je tebi, to je tvoja stvar, ali to da je u "cijelom razvijenom svijetu" tako nema veze s mozgom...ljevoruki wrote:Zivim u drzavi koja je "at will state" - poslodavac moze u bilo kojem trenutku otpustiti radnika bez razloga ili objasnjenja. Isto tako i radnik moze u svakom trenutku dati otkaz i otici bez objasnjenja ili razloga.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1087 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
A koja je to država? U tvrđavama liberalizma nema govora o ovakvom odnosu prema radniku.ljevoruki wrote:Zivim u drzavi koja je "at will state" - poslodavac moze u bilo kojem trenutku otpustiti radnika bez razloga ili objasnjenja. Isto tako i radnik moze u svakom trenutku dati otkaz i otici bez objasnjenja ili razloga.
Ako si otpusten ili dao otkaz nemas pravo na "unemployment benefits" i nemas nikakvu mjesecnu naknadu dok si u potrazi za poslom..
Hvala.
- ljevoruki
#1088 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Sta sam slagao ili o cemu sam neinformisan?nosara wrote: Ili lazes ili si neinformisan... To kako je tebi, to je tvoja stvar, ali to da je u "cijelom razvijenom svijetu" tako nema veze s mozgom...
- Ali Kemal
#1089 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
I šta je tu dobroljevoruki wrote:Zivim u drzavi koja je "at will state" - poslodavac moze u bilo kojem trenutku otpustiti radnika bez razloga ili objasnjenja. Isto tako i radnik moze u svakom trenutku dati otkaz i otici bez objasnjenja ili razloga.
- nosara
#1090 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ma cemerika... Niskoplacenih poslova ko govana... Nosio crvenu ili crnu vrecu govana isti kurac...Ali Kemal wrote:I šta je tu dobroljevoruki wrote:Zivim u drzavi koja je "at will state" - poslodavac moze u bilo kojem trenutku otpustiti radnika bez razloga ili objasnjenja. Isto tako i radnik moze u svakom trenutku dati otkaz i otici bez objasnjenja ili razloga.
- ljevoruki
#1091 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
USA. At will state nije svaka drzava ali vecina jeste iako neke imaju "just cause" uslov za otpustanje sto znaci da moraju imati neki razlog da te otpuste.tvsabina wrote:A koja je to država? U tvrđavama liberalizma nema govora o ovakvom odnosu prema radniku.ljevoruki wrote:Zivim u drzavi koja je "at will state" - poslodavac moze u bilo kojem trenutku otpustiti radnika bez razloga ili objasnjenja. Isto tako i radnik moze u svakom trenutku dati otkaz i otici bez objasnjenja ili razloga.
Ako si otpusten ili dao otkaz nemas pravo na "unemployment benefits" i nemas nikakvu mjesecnu naknadu dok si u potrazi za poslom..
Hvala.
O kojim tvrdjavama liberalizma to nije tako?
Ako su u pitanju skandinavske zemlje onda mozemo o tome otvoriti posebnu temu.
-
StupskaBitanga
#1092 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Mozda i islamska zajednica se očitujepici wrote:samo što još marsovce ne zovnu da podrži zakon o robovlasništvu...
- ljevoruki
#1093 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Tvoj avatar te diskvalificira od bilo kakve ozbiljne diskusije na ovu temu.nosara wrote: Ma cemerika... Niskoplacenih poslova ko govana... Nosio crvenu ili crnu vrecu govana isti kurac...
Samo ti zivi u proslosti, ja nemam namjeru.
- nosara
#1094 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Kopaj i suti... Ja cu zivjeti...ljevoruki wrote:Tvoj avatar te diskvalificira od bilo kakve ozbiljne diskusije na ovu temu.nosara wrote: Ma cemerika... Niskoplacenih poslova ko govana... Nosio crvenu ili crnu vrecu govana isti kurac...
- pici
#1095 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
StupskaBitanga wrote:Mozda i islamska zajednica se očitujepici wrote:samo što još marsovce ne zovnu da podrži zakon o robovlasništvu...
Da sam bogdo poslodavac pa ja bi skako od sreće kako mi ovaj zakon omogučava da prcam, ne plaćam i derem fHukaru... i do sada su to radili al sad je ono brankovićevo...PO ZAKONU !!!
-
rahmanjin
#1096 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Novalic pominje neke strane zakone, cini mi se da je spominjao francuski zakon. Neka fino usvoje zakon o radu Njemacke, Austrije, Francuske od pocetka do kraja.
-
StupskaBitanga
#1097 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Radnik jednako kmetpici wrote:StupskaBitanga wrote:Mozda i islamska zajednica se očitujepici wrote:samo što još marsovce ne zovnu da podrži zakon o robovlasništvu...
Da sam bogdo poslodavac pa ja bi skako od sreće kako mi ovaj zakon omogučava da prcam, ne plaćam i derem fHukaru... i do sada su to radili al sad je ono brankovićevo...PO ZAKONU !!!
- Ali Kemal
#1098 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ti ne rece sta je tu dobro, da te moze poslodavac sutnut kad god hoce i da nemas pravo na otpremninu i nadoknadu jedno vrijeme?ljevoruki wrote:Tvoj avatar te diskvalificira od bilo kakve ozbiljne diskusije na ovu temu.nosara wrote: Ma cemerika... Niskoplacenih poslova ko govana... Nosio crvenu ili crnu vrecu govana isti kurac...
- ljevoruki
#1099 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ja ne kopam, zivim jako dobro i skolujem dijete na prestiznom univerzitetu.nosara wrote: Kopaj i suti... Ja cu zivjeti...
- nosara
#1100 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Cestitam... Kad se vracas da zajedno uzivamo...?ljevoruki wrote:Ja ne kopam, zivim jako dobro i skolujem dijete na prestiznom univerzitetu.nosara wrote: Kopaj i suti... Ja cu zivjeti...