Ukrajina

Post Reply
spreca

#1076 Re: Ukrajina

Post by spreca »

evo ovdje direktna translacija iz Kieva
http://video.t30p.ru/post/Pryama-transl ... 2html.aspx
ljetna kiša

#1077 Re: Ukrajina

Post by ljetna kiša »

Opetja033 wrote:INTERFAX: Prema izvjestajima ljekara vecina danasnjih zrtava na trgu Maidan je ubijena snajperskom vatrom od strane profesionalaca: vecina je pogodjena hicima u glavu, vrat i srce. Broj zrtava snajperista se popeo na 13.
OD snajpera je ranjeno 20 policajaca. Kad već pričamo o tome, da se precizira ko, šta i kako.
Pretpostavljam da srčano navijaš za slobodarske snajperiste...
Kikibombona

#1078 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote:ako furas demokratske principe nema tu od drzave do drzave, ako se tako postavis onda vec zalazis na teren predubjedjenja i subjektivnog misljenja. takodjer nema nikakve opasnosti od raspada ukrajinske drzave osim ako se izvrsi agresija od strane rusije sto vidim ovdje neki gusteroidi zdusno prizivaju i prizeljkuju. izvini ako mi se ucinilo da si na tom fonu.
Demokratija da. Zloupotreba demokratije ne.

Naravno da ima opasnosti ako izbije rat. Ukrajina je duboko podijeljena drzava za razliku od Egipta. Podijeljena je na proevropski i proruski orjentisane Ukrajince i znacajnu rusku manjinu koncentrisanu na istoku drzave. Prakticno ispada da su podijeljeni na dva dijela, istok i zapad (nema isprepletenosti). Svi preduslovi za raspad su ispunjeni.

Janukovic je recimo etnicki Ukrajinac, ali je proruski orjentisan. Rinat Ahmetov, bog i batina u Donjecku je proruski orjentisan i clan Janukoviceve stranke. Vecina istocnih, najrazvijenijih ukrajinskih gradova je proruski orjentisana.

Na samom pocetku teme sam podrzao stav jednog od forumasa. Za Ukajinu je najbolje da balansira izmedju Rusije i EU, da od jednih i drugih pokusaju izvuci korist, da se nikome ne priklanjaju i ne ulaze u bilo kakve saveze. Jedino je to garant mira i opstanka drzave.
Opetja033

#1079 Re: Ukrajina

Post by Opetja033 »

Interfax: Glasnogovornik parlamenta autonomne republike Krim je izjavio da ce se Krim odvojiti od Ukrajine u slucaju raspada te zemlje.
ljetna kiša

#1080 Re: Ukrajina

Post by ljetna kiša »

Opetja033 wrote:INTERFAX: Prema izvjestajima ljekara vecina danasnjih zrtava na trgu Maidan je ubijena snajperskom vatrom od strane profesionalaca: vecina je pogodjena hicima u glavu, vrat i srce. Broj zrtava snajperista se popeo na 13.
OD snajpera je ranjeno 20 policajaca. Kad već pričamo o tome, da se precizira ko, šta i kako.
Opetja033

#1081 Re: Ukrajina

Post by Opetja033 »

ljetna kiša wrote:
Izvor za policajce? Prema svim medijima na cije sam clanke naletio radi se o zrtvama medju demonstrantima na trgu Maidan.
Opetja033

#1082 Re: Ukrajina

Post by Opetja033 »

Interfax: Arsenij Jatsenjuk, jedan do vodja opozicije, zahtjeva od predsjednika da naredi obustavu snajperskog djelovanja policije koji su rasporedjeni na krovu hotela Ukraine a koji se nalazi pored trga Maidan. Od djelovanja snajpera danas je ubijeno najmanje 13 demonstranata na trgu.
flexibila

#1083 Re: Ukrajina

Post by flexibila »

ljetna kiša wrote:
Kako vidim negine ti tiket Putinovog podmlatka..Post ti je za :thumbup:
Kikibombona

#1084 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Da dodam jos i ovo: na zadnjim lokalnim izborima u Kijevu, rezimska stranka "Stranka regija" predsjednika Yanukovitja je osvojila citavih 3,95% glasova a njihov kandidat za gradonacelnika Kijeva manje od 3%.

Dakle proruski i anti euroatlantski blok u Kijevi je podrzan od strane 5-6% (da dodamo jos par minornih stranaka osim Stranke Regija) biraca. I onda dodje Chelli i prica o razlikama izmedju Lviva i Kijeva a oba grada/regije preziru Ruse, prorusku elitu i istocne dijelove Ukrajine.
U pravu si. Kijevljani su antiruski i uglavnom proevropski orjentisani. Razlika izmedju njih i ovih iz Galicije je sto su drugi katolici a Kijevljani uglavnom pravoslavci.

Svakako da su blizi Galiciji nego istoku.
The 51st State

#1085 Re: Ukrajina

Post by The 51st State »

Kikibombona wrote:
The 51st State wrote:ako furas demokratske principe nema tu od drzave do drzave, ako se tako postavis onda vec zalazis na teren predubjedjenja i subjektivnog misljenja. takodjer nema nikakve opasnosti od raspada ukrajinske drzave osim ako se izvrsi agresija od strane rusije sto vidim ovdje neki gusteroidi zdusno prizivaju i prizeljkuju. izvini ako mi se ucinilo da si na tom fonu.
Demokratija da. Zloupotreba demokratije ne.

Naravno da ima opasnosti ako izbije rat. Ukrajina je duboko podijeljena drzava za razliku od Egipta. Podijeljena je na proevropski i proruski orjentisane Ukrajince i znacajnu rusku manjinu koncentrisanu na istoku drzave. Prakticno ispada da su podijeljeni na dva dijela, istok i zapad (nema isprepletenosti). Svi preduslovi za raspad su ispunjeni.

Janukovic je recimo etnicki Ukrajinac, ali je proruski orjentisan. Rinat Ahmetov, bog i batina u Donjecku je proruski orjentisan i clan Janukoviceve stranke. Vecina istocnih, najrazvijenijih ukrajinskih gradova je proruski orjentisana.

Na samom pocetku teme sam podrzao stav jednog od forumasa. Za Ukajinu je najbolje da balansira izmedju Rusije i EU, da od jednih i drugih pokusaju izvuci korist, da se nikome ne priklanjaju i ne ulaze u bilo kakve saveze. Jedino je to garant mira i opstanka drzave.
sta znaci zloupotreba demokratije? mislis ovo sto janukovic radi sa odbijanjem referenduma za racun ruskog medjeda, za slicnu stvar si mursiju prebacivo odgovornost i branio poziciju naroda.
gdje ima etnickih rusa tako i jeste kako kazes ali je to sigurno manje od 50 %. Za ukrajinu je najbolje da je puste svi na miru i da ne preklapaju svoje interese preko te drzave ali posto znamo da je to bajka u realnom svijetu, posto moraju biti na jednom tasu civilizacijske vage, onda je to bolje da bude evropa. Rusija osim sirove hegemonije ukrajincima nema sta ponuditi, plus historijski teret holodomora, znam sad cete reci da su to komunisti, ali posto su rusi sve tekovine sssr-a nasljedili, onda im i ovo ide na teret, barem u ocima ukrajinaca.
ljetna kiša

#1086 Re: Ukrajina

Post by ljetna kiša »

Opetja033 wrote:
ljetna kiša wrote:
Izvor za policajce? Prema svim medijima na cije sam clanke naletio radi se o zrtvama medju demonstrantima na trgu Maidan.
Imaš pun internet. Ne znam šta čitaš, ali nisi obaviješten potpuno. Možda ti se ne dopadaju neke vijesti pa ih i propustiš.
Brkooo

#1087 Re: Ukrajina

Post by Brkooo »

Challenger__ wrote:Ne vjeruj svemu što piše. Ovo nije sukob "Moskve" i Ukrajine, nego Galicije i Ukrajine.

Uživaj.
nije samo Galicija u pitanju , al ruku na srce imaju pravo da se odvoje od Ukrajine... Sovjeti su u dogovoru sa nacistima bespravno anektirali te djelove od Poljske , koja je nestala preko noci... tako da me srklet uhvati kad vidim da neko bezuslovno podrzava samo jednu opciju( prozapadnu ili proistocnu)... jer su to ista govna
Kikibombona

#1088 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Image

Ova mapa sve govori. Kao da su izbori povukli jasnu granicu!

Samo idioti se mogu zajebavati i igrati sa ovakvom drzavom. Bure baruta. :-)
Opetja033

#1089 Re: Ukrajina

Post by Opetja033 »

ljetna kiša wrote:
Opetja033 wrote:
ljetna kiša wrote: OD snajpera je ranjeno 20 policajaca. Kad već pričamo o tome, da se precizira ko, šta i kako.
Imaš pun internet. Ne znam šta čitaš, ali nisi obaviješten potpuno. Možda ti se ne dopadaju neke vijesti pa ih i propustiš.
Pa ako je pun internet tih informacija onda ti nece biti problem da mi proslijedis 2-3 linka?
Ono sto znamo je slijedece: 13 demonstranata je ubijeno od strane snajpera danas. To je potvrdjena informacija koju prenosi i sam Interfax. A izvoru su ljekari na licu mjesta.
Sama policija je potvrdila smrt JEDNOG policajca.

Sve velike medijske kuce imaju svoje novinare na licu mjesta. NIJEDNA ne spominje snajperiste medju demonstrantima. Kakvi su to snajperisti ako ne uspiju nikoga da ubiju. Dakli ranili 20 policajaca. Ma daj, tu pricu mozes pricati djeci. Doduse pricu o chemtrailsima takodje mozes samo pricati djeci ali i tu pricu ti pusis prema tome me ne cudi ovo.
Opetja033

#1090 Re: Ukrajina

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Image

Sad ce ti Chelli doci i reci da je ovo rat Galicije protiv ostatka Ukrajine i da je Kijev blizi Moskvi nego Ukrajini. :lol:
Ali naravno nakon sto izvali takvu glupost nestane bez traga...
Challenger__

#1091 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Ne valja ti mapa Kiki. To je mapa za 2010. Ova mapa je sa zadnjih izbora, 2012:

Image
The 51st State

#1092 Re: Ukrajina

Post by The 51st State »

znaci oko trecina ukraijene i to samo po rezultatima izbora, gdje i ostali faktori ulaze u igru osim nastrojenosti rusima.
a vjerujem da osim etnickih rusa, zanemarljivo malo ukrajinaca zeli neki raspad drzave i prisajedinjenje majcici rusiji.
i da ovaj zaljubljenik zavjera teorije, zanemaruje cinjenicu da je janukovic dobio zadnje izbore na pro-evropsokoj prici.
Last edited by The 51st State on 20/02/2014 12:47, edited 1 time in total.
AleksoMKD

#1093 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Kikibombona wrote: Na samom pocetku teme sam podrzao stav jednog od forumasa. Za Ukajinu je najbolje da balansira izmedju Rusije i EU, da od jednih i drugih pokusaju izvuci korist, da se nikome ne priklanjaju i ne ulaze u bilo kakve saveze. Jedino je to garant mira i opstanka drzave.
:thumbup:

Ali stvarno su mudonje i demonstranti i milicija.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Opetja033

#1094 Re: Ukrajina

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:

Ne valja ti mapa Kiki. To je mapa za 2010. Ova mapa je sa zadnjih izbora, 2012:

Image
Pa i ova mapa koju si ti postavio pokazuje da Stranke Regija nema ni na mapi u Kijevu, dok je recimo Svoboda osvojila najveci broj glasova u nekim gradskim distriktima.
Dakle prica o Kijevu kao nekom proruskom gradu je smijesna. Kao sto @Kiki rece - uz sve razlike sa Lvivom, mnogo su im blizi nego recimo Donetsku. Kijev je, uz Lviv, bastion antiruskog i proeuropskog pravca u Ukrajini (kada su veci gradovi u pitanju).
flexibila

#1095 Re: Ukrajina

Post by flexibila »

Brkooo wrote:
Challenger__ wrote:Ne vjeruj svemu što piše. Ovo nije sukob "Moskve" i Ukrajine, nego Galicije i Ukrajine.

Uživaj.
nije samo Galicija u pitanju , al ruku na srce imaju pravo da se odvoje od Ukrajine... Sovjeti su u dogovoru sa nacistima bespravno anektirali te djelove od Poljske , koja je nestala preko noci... tako da me srklet uhvati kad vidim da neko bezuslovno podrzava samo jednu opciju( prozapadnu ili proistocnu)... jer su to ista govna
I mene srklet fata kad su bezuslovno Ukrajinci sa zapada podrzavali naciste za vrijeme II svjetskog rata. :wink:
spreca

#1096 Re: Ukrajina

Post by spreca »

Evo prije pola sata sam razgovarao sa prijateljom koji zivi u Odessi...........inace je rus i kaze da velika vecina naroda na strani demostranata......pito sam ga dali postoji rizik od gradjanskog rata u Ukraini.......njegov odgovor je bio da nepostoji ni najmanji rizik jer je vecina naroda za odlazak Janukovica
Opetja033

#1097 Re: Ukrajina

Post by Opetja033 »

Mejlis krimskih Tatara (vrhovno tijelo koje predstavlja Tatare u Ukrajini) podrzalo demonstrante i njihove proEU teznje.
ljetna kiša

#1098 Re: Ukrajina

Post by ljetna kiša »

Opetja033 wrote:Doduse pricu o chemtrailsima takodje mozes samo pricati djeci ali i tu pricu ti pusis prema tome me ne cudi ovo.
Tvoj bezobrazluk u ophođenju je začuđujući.
Kad si već tako pametan, objasni nama svima sada šte je ovo jer ja, eto ne znam. Ti znaš. Dakle, šta je ovo! Sad nam objasni, bez okolišanja. Prosvijetloi nas napokon, ti mudri čovječe.
https://www.google.ba/search?q=chemtrai ... tQbMyIGwCQ
Brkooo

#1099 Re: Ukrajina

Post by Brkooo »

flexibila wrote: I mene srklet fata kad su bezuslovno Ukrajinci sa zapada podrzavali naciste za vrijeme II svjetskog rata. :wink:
Pa sta mislis radi cega?...Sigurno sto im je bilo divno i bajno u SSSR-u ?
Kikibombona

#1100 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote:
sta znaci zloupotreba demokratije? mislis ovo sto janukovic radi sa odbijanjem referenduma za racun ruskog medjeda, za slicnu stvar si mursiju prebacivo odgovornost i branio poziciju naroda.
gdje ima etnickih rusa tako i jeste kako kazes ali je to sigurno manje od 50 %. Za ukrajinu je najbolje da je puste svi na miru i da ne preklapaju svoje interese preko te drzave ali posto znamo da je to bajka u realnom svijetu, posto moraju biti na jednom tasu civilizacijske vage, onda je to bolje da bude evropa. Rusija osim sirove hegemonije ukrajincima nema sta ponuditi, plus historijski teret holodomora, znam sad cete reci da su to komunisti, ali posto su rusi sve tekovine sssr-a nasljedili, onda im i ovo ide na teret, barem u ocima ukrajinaca.
Zloupotreba demokratije je kada iskoristis izbornu podrsku naroda da bi si priskrbio apsolutnu vlast, da bi se uzdigao iznad sudstva itd. To je uradio Mursi.

Janukovic je zloupotrijebio demokratiju jer nije raspisao referendum i na taj nacin trazio podrsku naroda za velike drzavne odluke. Iste greske su radili njegovi prethodnici, Juscenko i Timosenkova.

U slozenim drzavama kompromis je nuznost. I demokatska vecina mora pokazati senzibilitet i ne raditi stetu manjini. Mir i stabilnost su iznad svega.
Post Reply