Dozer wrote:...Ali, ako se samo malo vratimo u proslost, nekih 22+ godina, i na Ustav bivse nam drzave, cak ni tu necemo naci da je etnicka pripadnost jednaka nacionalnoj, kao sto to ne nalazimo ni danas u postojecoj nakaradi od Ustava...
Ali ni u tadašnjem Ustavu, kao ni današnjem ne piše da etničke grupe (narodi) nisu isto što i nacije... Jednostavno, iskorišten je termin narod i nije bilo potrebe da se nabrajaju svi njegovi mogući sinonimi...
Martinez_ wrote:Nemačka, srpska, hrvatska nacija nastale su pre nemačke, srpske i hrvatske države.
Iako o tom historijskom aspektu nacije znam manje nego o savremenom, mislim da današnji koncept nacije nije istovjetan onome iz XIX stoljeća... Ako sam dobro shvatio, nacija u XIX stoljeću jeste bila termin sa jednim značenjem... Označavala je višu stepenicu u evolucijskom razvoju jednog naroda, koji je u razvijenom industrijskom društvu homogeniziran novim nacionalnim identitetom i ono što je najvažnije - težnjom za nacionalnom državom, po principu jedna nacija ---> jedna država... Taj koncept je uspio u razvijenom dijelu Evrope... Međutim, kada se trebao primijeniti na ostatak svijeta, naišao je na brojne probleme, jer koncept jedna nacija - jedna država sa jedinom alternativom u višenacionalnoj državi očito nije primjenjiv svugdje... Zato smatram da je došlo do rascjepa između težnji da osnovu nacije čini kultura i sve one etničke karakteristike koje jedan narod čine zasebnim narodom (jezik u prvom redu) i težnji da državni teritorij bude glavni faktor okupljanja nacije bez obzira na kulturne karakteristike... Vremenom i ove inicijalne nacionalne države sa prilivom imigranata sve više dobivaju multietnički karakter, tako da se i sam koncept nacionalne države topi, iako je i dalje prisutan kao nacionalistički ideal kod desničara i konzervativaca generalno, ali sve je očitije da nije dugoročno održiv, jer je suprotstavljen procesu globalizacije koji je nezaustavljiv... Zbog toga danas nacije imaju dvije svoje forme: države (članice UN-a) i narodi, s tim da narodi koji su nezadovoljni svojim političkim status češće sebe nazivaju nacijom, ne bi li time dali jači argument za sticanje određene teritorije na koja bi bila ekskluzivno njihova... Ali ponavljam, vrlo je to problematičan pristup i nema neke realne osnove izuzev romantičarskih...