Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ODB

#1076 Re: Citroen All About

Post by ODB »

http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5436
http://www.pik.ba/artikal/15112901/citr ... ess-class/

C4 1.6 e-HDI Automatik 18 000 -20 000 KM

Isplati/ne isplati ?
šta valja,šta ne valja ?

Upotreba minimalna,malo grad i desetak puta godišnje preko "grane".
Pojma nemam o Citroenu.Svidilo mi se godište,izgled in/out,kilometraža,motor me mami oznakama ali opet ne znam ništa o njemu.
Htio bih auto na duže staze da ga mazim i pazim.

Održavanje,servisi da li su skuplji nego za VW i ostale kod nas zastupljenije brendove?
Ima li neku fabričku manu,da li je bolji neki drugi motor (potrošnja,kvarovi)?
Automatik mi potpuno odgovara ako nije problem veliki kod ovog modela u slučaju kvara.
Vjerujem da je udobniji nego Golfovi i sl. i to mi je vrlo bitno.

Kontam da je ovaj motor solidan ,da ne troši puno a ide solidno ili se varam ?
I na kraju da li je opet bolje neki VW,Audi,Peug.,Toyota za ovu cijenu,približnog godišta ili stariji i ove kilometraže?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1077 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

Vidio sam u UniCredit Leasingu ima C4 sa slabijom opremom doduse,1.6 hdi sa 40k km 2013 godiste za 21.5k KM. Vjerovatno bi pristali i za manje,mislim da se moze izpregovarati za 20 000.
citroen xm

#1078 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Ako ti se sviđa vanjski izgled ove generacije modela C4, kupuj.

Nema standardnih mana. Interijer kvalitetan, motor odličan. Sa automatikom nemam nekog iskustva pa probaj da li ti odgovara.
Održavanje nije ništa skuplje nego za VW program, mislim da je čak i povoljniji.

Ovaj prvi kod Kramara izgleda odlično. Odlična mu je oprema. Materijal sjedišta mi se posebno sviđa.
em11r

#1079 Re: Citroen All About

Post by em11r »

ODB wrote:http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5436
http://www.pik ba/artikal/15112901/citroen-c4-1-6-e-hdi-automatik-business-class/

C4 1.6 e-HDI Automatik <a href="tel:18 000 -20 000">18 000 -20 000</a> KM

Isplati/ne isplati ?
šta valja,šta ne valja ?

Pojma nemam o Citroenu.Svidilo mi se godište,izgled in/out,kilometraža,motor me mami oznakama ali opet ne znam ništa o njemu.

Održavanje,servisi da li su skuplji nego za VW i ostale kod nas zastupljenije brendove?
Automatik mi potpuno odgovara ako nije problem veliki kod ovog modela u slučaju kvara.

I na kraju da li je opet bolje neki VW,Audi,Peug.,Toyota za ovu cijenu,približnog godišta ili stariji i ove kilometraže?
Auto je generalno bez greske. Motor je ugladjen miran i stedljiv, ima snage i da se nosi sa vecim c5.

Medjutim ono sto je cesto spomenuto je ne bas tako veseo robotizirani automatik koji se moze naci u tim e-hdi modelima. Daleko od toga da je mjenjac los ali zahtjeva malo vise briga, i kad se sta pokvari nije veselo nikako.
ado-šampion

#1080 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

www.pik ba/artikal/15112901/citroen-c4-1-6-e-hdi-automatik-business-class/

Isplati/ne isplati ?
šta valja,šta ne valja ?

Malo je previse 21 hiljade za ovaj Citroen. U toj klasi mozes da biras do nekih 5 godina staro za te pare, cak i premium. Auta koja su nova kostala taj Citroen x2. Mozes i C5 uzeti za ove pare i to dobar.

Moj ti je savjet, dajes dobre pare, pusti se bosanskih predrasuda, Francuzi su udobni, Njemci su neudobni. Pogledaj ostala auta u toj klasi otprilike tih godista, ukljucujuci i Golfa VI, za te pare se moze naci odlican, doduse ne moze 2011, ali 2009-2010 moze, sve s comfort sjedistima. Provozas pa vidis. Jedno je kad dajes 12-13 milja, realno u toj klasi za te pare i nema nekog pretjeranog izbora ako neces pregazeno, ali za 20 mozes birati.
johntra

#1081 Re: Citroen All About

Post by johntra »

Očekivan odgovor šampiona...Golf, uber alles...
ado-šampion

#1082 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

johntra wrote:Očekivan odgovor šampiona...Golf, uber alles...
Znao sam da ce tako biti, ne znam sto sam ista i pisao. :roll:

Golf je mjerilo u toj klasi uvijek bio, jbt klasa se zove po njemu :-) i naravno ako moze birati u toj klasi da treba pogledati i Golfa. U svakoj normalnoj razvijenoj drzavi bi mu rekli pogledaj i Golfa, samo eto kod nas je to cudno. Nidje veze.

Ja sam covjeku dao prijateljski savjet, vise od 20 hiljada nikako nije malo para u toj klasi i nema potrebe da se ogranici na jedan model. U klasi iznad gotovo da moze birati za te pare, sve osim premiuma i Passata. Insignija, Mondeo, C5, P 508, itd, do 5 godina staro.

Evo samo nekoliko linkova da ne bude da pricam bezveze:

http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5221
http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5758
http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5797
johntra

#1083 Re: Citroen All About

Post by johntra »

jah, i šta sad, svi moramo vozati Golfove? Logika je ono, baš...
prijateljski savjet je da mu nudiš auto starije tri do četiri godine...mislim, ono, fakat...a C4 novi uopšte ne zaostaje za Golfom šesticom...da, sad ćeš reći C4 je i mlađi od šestice...
i na kraju, prozvao sam te radi toga što čovjek traži mišljenje o C4...ja kad ne znam nešto konkretno o nekom modelu, ne javljam se, ne kvarim ljudima teme sa prijedlozima koji nemaju veze sa onim što postavljač teme traži...
pitanje para je već druga tema, i postavljač teme ima maasu tema sa finansijskim budžetima, pa nek gugla tamo...
Better Man

#1084 Re: Citroen All About

Post by Better Man »

ado-šampion wrote:
http://www.pik ba/artikal/15112901/citroen-c4-1-6-e-hdi-automatik-business-class/

Isplati/ne isplati ?
šta valja,šta ne valja ?

Malo je previse 21 hiljade za ovaj Citroen. U toj klasi mozes da biras do nekih 5 godina staro za te pare, cak i premium. Auta koja su nova kostala taj Citroen x2. Mozes i C5 uzeti za ove pare i to dobar.

Moj ti je savjet, dajes dobre pare, pusti se bosanskih predrasuda, Francuzi su udobni, Njemci su neudobni. Pogledaj ostala auta u toj klasi otprilike tih godista, ukljucujuci i Golfa VI, za te pare se moze naci odlican, doduse ne moze 2011, ali 2009-2010 moze, sve s comfort sjedistima. Provozas pa vidis. Jedno je kad dajes 12-13 milja, realno u toj klasi za te pare i nema nekog pretjeranog izbora ako neces pregazeno, ali za 20 mozes birati.
Previše za auto sa top opremom? I ti mu preporučuješ premijum auto 5 godina staro. Uzmimo činjenicu kad spominješ premijum auto da je to uglavnom limuzina i da je nova koštala bruku novca i da je sigurno prešla oko 500 milja i da je dobro izraubovana. Nemoj majke ti spominjati Golfa kao preporuku, jer za mene Golf nije auto po kojem se treba ravnati. Tačno je da Golf drži bolje cijenu, ali je isto tačno da u Golfu ni približno ne bi dobio opreme kao u ovom Citroenu. Moj savjet kupcu je da fino ode pregleda auto i da povede sa sobom newkog stručnjaka za to, da napravi probnu vožnju i auto odvuće u ovlašteni servis da ga oni pregledaju. Ako sve bude ok, onda ga bez razmišljanja uzmi, jer ćeš dobti odličan auto sa dosta opreme i vožnja će ti biti čisti odmor i uživanje.
Better Man

#1085 Re: Citroen All About

Post by Better Man »

ado-šampion wrote:
johntra wrote:Očekivan odgovor šampiona...Golf, uber alles...
Znao sam da ce tako biti, ne znam sto sam ista i pisao. :roll:

Golf je mjerilo u toj klasi uvijek bio, jbt klasa se zove po njemu :-) i naravno ako moze birati u toj klasi da treba pogledati i Golfa. U svakoj normalnoj razvijenoj drzavi bi mu rekli pogledaj i Golfa, samo eto kod nas je to cudno. Nidje veze.

Ja sam covjeku dao prijateljski savjet, vise od 20 hiljada nikako nije malo para u toj klasi i nema potrebe da se ogranici na jedan model. U klasi iznad gotovo da moze birati za te pare, sve osim premiuma i Passata. Insignija, Mondeo, C5, P 508, itd, do 5 godina staro.

Evo samo nekoliko linkova da ne bude da pricam bezveze:

http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5221
http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5758
http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=5797
Meni Golf nikad nije bio mjerilo i po meni ta klasa se ne zove Golf klasa.
citroen xm

#1086 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Ta klasa se zove kompakt klasa ili C segment. Golf klasa je zovu jedino ljubitelji VW-a jer vole da ističu njihovo čedo koje usput nikada nije toliko bitno odmicalo od konkurencije, pogotovo ne da bi se klasa zvala po njemu.
condy

#1087 Re: Citroen All About

Post by condy »

Ja sam više ljubitelj automatskih mjenjača ali je u tom C4 baš ružno izvedena ručica automatskog mjenjača, mala, sitna, nepraktična...kod C5 izgleda dosta bolje.

Uvijek kad se kupuje auto treba uzeti u obzir tri do četri različita vozila sličnog cjenovnog ranga, probati ih, pa odlučiti šta ti najviše odgovara i šta ti je najpotrebnije. Auto se ne cijeni na osnovu onog što nude na papiru i na slikama. Tek u vožnji možeš ocjeniti stvarne mogućnosti vozila, ako si iskusan dobre i loše strane. Pa nije niko dijete da ne zna da dva različita auta slične opreme u vožnji mogu biti potpuno dva različita auta, i sve ovisi o tome koliko ko ima sluha kao i šta ko očekuje i traži od auta.
Sinalco_1

#1088 Re: Citroen All About

Post by Sinalco_1 »

Pozdrav,

nakon mjeseci razgledavanja i procjena odlučio sam da kupim C4 - 2011/2012 godište. Mislim da daje najoblje (performanse, izgleda vanjski unutrašnji, servis itd) za novce za koje se može uzet, kao i sve njegova cijena varira od opreme u njemu i da obavezno uzimam automatik. ( ko jednom proba automatik ne vraća se na manuelni).

http://www.asdalmi.com/web/index.php/po ... view/1/235 to je taj
mali_milojica

#1089 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

Prije par dana je prijatelj dovukao Golf VI 2.0 TDI 2010 godiste sa 127k km na satu iz De. Bi-Xenon,navigacija itd itd u fullu. 20k KM sa full kaskom od godinu dana.
Iskreno,ja bih ga samo đaba uzeo. Pare da dam za njega,nema sanse :D
Da dodam,da je meni rucica na C4 automatik bas cool i sminka.
sema911s

#1090 Re: Citroen All About

Post by sema911s »

mali_milojica wrote:Prije par dana je prijatelj dovukao Golf VI 2.0 TDI 2010 godiste sa 127k km na satu iz De. Bi-Xenon,navigacija itd itd u fullu. 20k KM sa full kaskom od godinu dana.
a sto je taj gnojf tako los pa ga nebii,.,

i da rucica je super sve dok neko ne sjede na nju, torbu natakari na istu
citroen xm

#1091 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Nije on loš, ali nekome neka auta jednostavno ne odgovaraju. Ovde mnogi ne mogu da zamisle da neko ne želi Golfa.
sema911s

#1092 Re: Citroen All About

Post by sema911s »

citroen xm wrote:Nije on loš, ali nekome neka auta jednostavno ne odgovaraju. Ovde mnogi ne mogu da zamisle da neko ne želi Golfa.
ne volim ga ni ja ali da mi ga neko dzaba da nebi srao po njemu, evo i meni su firmi dali c5 provozao rekao hvala dobar je to auto ali mogu li ja svoje vozit vi placajte gorivo, nije ovo auto za mene, probao i octaviu isti odgovor
citroen xm

#1093 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Pa normalno da mi ga neko da, vozio bi ga rado. Čak bi ga i kupio da se ukaže prilika da ga dobijem po drastično povoljnijoj cijeni od recimo C4.
Ali zašto voziti nešto što mi se ne sviđa ni po čemu, uz to morati ugrađivati dvije zaštite, platiti u startu skuplje i možda čak skuplje i servisirati?

Neka hvala, kome se sviđa neka mu je sa srećom.
Daleko sam ja razmišljanjem od njemačkih auta. Za mene je višak para dat za njih bespotrebno bacanje. Takođe za mene nisu ni po čemu dalje od konkurencije(pri tome ne poredim Merc i BMW, takozvane premijume sa običnim autima, ali tu je tek razlika u cijeni ogromna).
mali_milojica

#1094 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

sema911s wrote:
mali_milojica wrote:Prije par dana je prijatelj dovukao Golf VI 2.0 TDI 2010 godiste sa 127k km na satu iz De. Bi-Xenon,navigacija itd itd u fullu. 20k KM sa full kaskom od godinu dana.
a sto je taj gnojf tako los pa ga nebii,.,

i da rucica je super sve dok neko ne sjede na nju, torbu natakari na istu
Daleko od toga da je los. Ali ima ih puno,moram stalno misliti o njemu i po meni odmah ispada iz svih kombinacija,za moje pare.
Ovo oko rucice,je sta bi bili kad bi bilo. Isto sad da kazes zamisli kupis auto i sutra ga slupas ili te neko udari
sema911s

#1095 Re: Citroen All About

Post by sema911s »

citroen xm wrote:Pa normalno da mi ga neko da, vozio bi ga rado. Čak bi ga i kupio da se ukaže prilika da ga dobijem po drastično povoljnijoj cijeni od recimo C4.
Ali zašto voziti nešto što mi se ne sviđa ni po čemu, uz to morati ugrađivati dvije zaštite, platiti u startu skuplje i možda čak skuplje i servisirati?

Neka hvala, kome se sviđa neka mu je sa srećom.
Daleko sam ja razmišljanjem od njemačkih auta. Za mene je višak para dat za njih bespotrebno bacanje. Takođe za mene nisu ni po čemu dalje od konkurencije(pri tome ne poredim Merc i BMW, takozvane premijume sa običnim autima, ali tu je tek razlika u cijeni ogromna).
jbga to za zastite si upravu, sreca pa se rijesiste bunje,. ima tu nesto sto su skuplji od ostalih, koliko su dalje od konkurencije ima mnogo stvari u kojima su bolji ali u nekima kaskaju, ko u svemu nemozes uvjek bit najbolji
ako hoces bolje auto(premium klasu) ostaju ti realno BMW i Merc. ostali ne odskacu nista a skuplji su recimo mnogo,

i da kratko cale hoce C5(dobio sam nalog da mu dovucem kakvog) sta je boljka na njima modeli 2010-2012, osim onog standardnog gledanja na koju tacku da obratim paznju
condy

#1096 Re: Citroen All About

Post by condy »

Ne razumijem ljude koji imaju predrasude prema određenim vozilima. Kako možeš jedno te isto uvijek voziti a pod uslovom da imaš mogućnosti da nešto promjeniš, da voziš drugačije vozilo? Pa valjda je u tome draž kod novog vozila, da voziš drugačije vozilo. Ili kako možeš misliti da je neko vozilo loše, da nije za tebe, a nikad ga nisi imao priliku voziti ? Predrasude su najgluplja stvar.
citroen xm

#1097 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Ma da razjasnim, bilo koje skuplje auto da kupim ugradio bih mu neku zaštitu, bar zbog sebe. Ali sa njemcima je to baš noćna mora.
Ja i govorim o običnim autima, recimo VW koji ni po čemu ne odskače od konkurencije da bih za njega davao više para. Neko ko voli ta auta, neka kupi i neka mu je sa srećom.

Što se tiče, C5 ja ne znam za neku standardnu boljku. Provjeri klimu, hladnjak je postavljen na malo nezgodno mjesto pa zna stradati od soli i kamenčića sa puta. Eto, dalje fakat ne znam, ne žali se niko. Ono standardno, pogledaj opšte stanje, ne žali na dobar pregled. Pogledaj kilometražu jer se zna uopšteno šta se od auta može očekivati na određenim kilometražama, ako ništa da bar znaš šta te od potrošnih stvari može očekivati(kočnice, servisi, kvačilo...).
condy wrote:Ne razumijem ljude koji imaju predrasude prema određenim vozilima. Kako možeš jedno te isto uvijek voziti a pod uslovom da imaš mogućnosti da nešto promjeniš, da voziš drugačije vozilo? Pa valjda je u tome draž kod novog vozila, da voziš drugačije vozilo. Ili kako možeš misliti da je neko vozilo loše, da nije za tebe, a nikad ga nisi imao priliku voziti ? Predrasude su najgluplja stvar.
Predrasude jesu loša i glupa stvar, ali svaki proizvođač bar donekle gura neku svoju filozofiju i ima par nekih prepoznatljivih stavki. E u tome ljudi i nađu nešto što im odgovara pa često voze vozila istog proizvođača.
mali_milojica

#1098 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

condy wrote:Ne razumijem ljude koji imaju predrasude prema određenim vozilima. Kako možeš jedno te isto uvijek voziti a pod uslovom da imaš mogućnosti da nešto promjeniš, da voziš drugačije vozilo? Pa valjda je u tome draž kod novog vozila, da voziš drugačije vozilo. Ili kako možeš misliti da je neko vozilo loše, da nije za tebe, a nikad ga nisi imao priliku voziti ? Predrasude su najgluplja stvar.
Ne moram ga voziti,da bih znao je li za mene ili nije. Samo pogledam oko sebe. Ima ih puno,ne zelim ga. Kvalitet i kvarovi su relativna stvar i stvar srece. Gubitak cijene takodze,barem meni.
Koji bi Citroen vozio?
Samo DS serije,ostalo nista.
citroen xm

#1099 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Milsiš ovaj?

Image

:-D
sema911s

#1100 Re: Citroen All About

Post by sema911s »

tnx citras,. ovdje svi po praznicima, servisi slabo koji da radi, nasao par komada nisu nesto puno para 9+k€ presli oko 100kkm, nesto od opreme, nisu lupani i svi servisirani u ovlastenim u utorak prema bosni valjda nebude neki los primjerak

a predrasude jbga ima nas cudnih svakakvih i kada nesto neces onda neces da je neznam koliko dobro(mene neces vidjet da jedem kavijar, vozim malo auto, mali motorici)

condy znas kako kazu "sto ljudi trista muda"
Post Reply