Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
AmADin_gospo

#1076 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

ida123456 wrote:Ima li slucajno na windows phone aplikacija kao sto je Siri na iphonu?
OCA'T.c šta će ti ? da pričaš s njom 3 dana i više nikad da je ne uključiš, kao i 99% poljoprivrednika :roll:

elem,

1. Što se tiče telefona i BTa, treba prvo kupiti telefon pa onda auto na osnovu telefona :D

šala, MS tj. Nokija su počeli kurvanjsku politiku po poljoprivrednici, nasilu guranja "novih tehnologija i standarda" tako da se moramo pomiriti da više stare MSove "backward compatibility" skoro da i nema. jebga.

2. baterija. kod mene se stvar ista dešava, a to sam vidio na netu poslej AMBER update-a. kad ga napunim, piše da je 100% a kad isključim punjač, padne na 70. ali kad ugasim i upalim telefon, on se vrati na 100% i drži OK. valjda če to rješiti novim GDR3om

da bi baterija duže trajala, treba pogasiti sve podzadinske servise koji se ne koriste stalno,

3. youtube aplikacija od MSa je loša i najbolja je YouTube HD.
http://www.windowsphone.com/en-us/store ... 9f7d4e0a65
sema911s

#1077 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

pogasio sve u pozadini,. bilo ih par,. nego sada sam primjetio da pored znaka wifi konekcije ima neka ikonca,.,na 5800 se to zvalo strujanje dok je jezik bio hrvatski,., kao uza 3 slova sss sta je to i zasta sluzi neznam mozda ono vuce,., samo neznam kako izgasit,.,.

baterija puna pa da vidimo dokle ce veceras izdrzat
AdoCka

#1078 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

AmADin_gospo wrote:
ida123456 wrote:Ima li slucajno na windows phone aplikacija kao sto je Siri na iphonu?
OCA'T.c šta će ti ? da pričaš s njom 3 dana i više nikad da je ne uključiš, kao i 99% poljoprivrednika :roll:

elem,

1. Što se tiče telefona i BTa, treba prvo kupiti telefon pa onda auto na osnovu telefona :D

šala, MS tj. Nokija su počeli kurvanjsku politiku po poljoprivrednici, nasilu guranja "novih tehnologija i standarda" tako da se moramo pomiriti da više stare MSove "backward compatibility" skoro da i nema. jebga.

2. baterija. kod mene se stvar ista dešava, a to sam vidio na netu poslej AMBER update-a. kad ga napunim, piše da je 100% a kad isključim punjač, padne na 70. ali kad ugasim i upalim telefon, on se vrati na 100% i drži OK. valjda če to rješiti novim GDR3om

da bi baterija duže trajala, treba pogasiti sve podzadinske servise koji se ne koriste stalno,

3. youtube aplikacija od MSa je loša i najbolja je YouTube HD.
http://www.windowsphone.com/en-us/store ... 9f7d4e0a65
Metro Tube :)

http://www.windowsphone.com/en-us/store ... 237de2db9e
AmADin_gospo

#1079 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

sema911s wrote:pogasio sve u pozadini,. bilo ih par,. nego sada sam primjetio da pored znaka wifi konekcije ima neka ikonca,.,na 5800 se to zvalo strujanje dok je jezik bio hrvatski,., kao uza 3 slova sss sta je to i zasta sluzi neznam mozda ono vuce,., samo neznam kako izgasit,.,.

ko ne koristi internet na telefonu, osim preko WI-FIa, nek mrežu prebaci na 2G, tj. UMTS po starinski
ugasiti sljedeče:
1. Bluetooth
2. servici za lociranje
3. WI-FI
4. Data transfer (ako se ne koristi)
5. Glance 8dodatak za amber)
6. Internet Sharing OBAVEZNO
7. Tap to send (NFC čip)
8. Backup
9. "Find my phone" opciju, pošto ne podržava BiH
10. pod "touch" u podešavanjima "Double tap to wake up phone"
11. u aplikacijama u settings-u (preči preko displeja u stranu) pogasiti sve osim eventualno baterije.
12. Programe za vremensku prognozu
13. Xbox spajanje
14. Sinhronizacije e-mail naloga
15. "zaključavanje" telefona staviti npr na 1 min.

uključiti pogotovo "Battery saver"
Qler

#1080 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

E a NFC bukvalno ne utjece na trajanje baterije na 808. Na lumiji su ga toliko zakomplikovali da ga ne koristim nikako. Dok posaljes sliku prodje te volja. Prvo upalis bt pa uaris telefon sa onim na koji saljes, pa onda mora ti biti naravno i bt i nfc upaljen, a ako nfc nije upaljen nemas opcije u share da salkes preko njega, i onda kadizaberes sliku ides u share, pa tap to send pa tek onda primaknes telefone, pa onda onaj mora potvrditi da ce da primi sliku, iako su uredjaji upareni.... Na starom symbianu, obojca upale nfc, ja otvorim sliku u galeriji, nista send ovo ono, samo primaknem telelefone. Ako su upareni ne pita nista, a ako nisu potvrdis i usput uparia da vise nikad ne pita.

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
shandrprcSA

#1081 Re: Nokia Lumia

Post by shandrprcSA »

AmADin_gospo wrote: ko ne koristi internet na telefonu, osim preko WI-FIa, nek mrežu prebaci na 2G, tj. UMTS po starinski
ugasiti sljedeče:
1. Bluetooth
2. servici za lociranje
3. WI-FI
7. Tap to send (NFC čip)
8. Backup
11. u aplikacijama u settings-u (preči preko displeja u stranu) pogasiti sve osim eventualno baterije.
13. Xbox spajanje

drugim rijecima :D vratite se na 3310 :D :D
lajkujMe

#1082 Re: Nokia Lumia

Post by lajkujMe »

E posto tacno 1 novembra kupujem NL 920 imam nekoliko pitanja.
Koje boje imaju raspolozive? Da li ih uopste ima ili je nestalo?
Prvi put kupujem preko BHT, znaci u novembru je 3 mjesecni racun, da li moram nositi ikakve dokumente?
Jeli se odmah dobije ili se ceka? Mora li se rezervirati ili nesh eto ako je ikako moguce da mi neko objasni proceduru i pitanja sto sam postavio.
Zamalo zaboravio, koliki je PDV?
Mnogo zahvalan unaprijed :D
SA 071

#1083 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Bilo ih je u crnoj, bijeloj i žutoj boji. Početkom oktobra ih je u Sa nestalo. U principu ti treba samo lična i odmah dobiješ telefon ukoliko ga ima. Možeš ga i rezervisati, a možeš ga i poručiti preko usluge "donesi mi na vrata". PDV je 17% na cijenu nakon popusta koji ovisi od paketa koji imaš. Nadaj se da će ih imati na stanju kada budeš kupovao, jer ovakav telefon ovako povoljno uzeti rijetko kada imaš priliku :)

Nadam se da sam ti pomogao :)
Filter

#1084 Re: Nokia Lumia

Post by Filter »

AmADin_gospo wrote:
sema911s wrote:pogasio sve u pozadini,. bilo ih par,. nego sada sam primjetio da pored znaka wifi konekcije ima neka ikonca,.,na 5800 se to zvalo strujanje dok je jezik bio hrvatski,., kao uza 3 slova sss sta je to i zasta sluzi neznam mozda ono vuce,., samo neznam kako izgasit,.,.

ko ne koristi internet na telefonu, osim preko WI-FIa, nek mrežu prebaci na 2G, tj. UMTS po starinski
ugasiti sljedeče:
1. Bluetooth
2. servici za lociranje
3. WI-FI
7. Tap to send (NFC čip)
8. Backup
13. Xbox spajanje

:thumbup: fino sumirano
AmADin_gospo

#1085 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

shandrprcSA wrote: drugim rijecima :D vratite se na 3310 :D :D
jebga jarane. telefoni se ne prave ima 7-8 godina, sve je sad "pametotelefon" što bi rekli brača hrvati.

pomiri se s time
moke_31

#1086 Re: Nokia Lumia

Post by moke_31 »

lajkujMe wrote:E posto tacno 1 novembra kupujem NL 920 imam nekoliko pitanja.
Koje boje imaju raspolozive? Da li ih uopste ima ili je nestalo?
Prvi put kupujem preko BHT, znaci u novembru je 3 mjesecni racun, da li moram nositi ikakve dokumente?
Jeli se odmah dobije ili se ceka? Mora li se rezervirati ili nesh eto ako je ikako moguce da mi neko objasni proceduru i pitanja sto sam postavio.
Zamalo zaboravio, koliki je PDV?
Mnogo zahvalan unaprijed :D
Ja sam ga kupio prije 20-tak dana. Bezveze s posla otišao s namjerom da uzmem Lumia 520 kad mi žena na šalteru reče da je cijena 920 strašno pala. Sa paketom midi 30 i sa PDV-om dođe oko 360 i koju marku, zaboravio sam tačan iznos. Na 24 mjeseca rata 13 KM. Sad, jedino provjeri imaju li ih na stanju, nazovi BHT servisni broj da ne ideš bezze. Treba ti samo lična ako već imaš ugovor sa BHT, odnosno ako već koristiš neki postpaid paket.

Helem, nisam ga odmah uzeo, nego izašao iz reda i odem na internet preko starog mobitel i vidim na GSM areni da je hardware ovog mobitela strašan. Pitam se u čemu je fol da nemaju kakvu skrivenu mahanu. Izgleda da je do OS Windows. Znam prije Nokije vazda najskuplje bile, sad najjeftinije :):):)! Možda ove Microsfotove prevare sa Nokijom nisu baš toliko loše ispale za krajnje kupce... :):)

Mrzim i ja sve što je od Microsofta ali na kraju krajeva, telefon je telefon, OS je za većinu običnih kupaca manje više nebitan. Bitno je da je stvarno brz i fercera extra. Odličan telefon za male pare :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Last edited by moke_31 on 08/10/2013 11:15, edited 2 times in total.
rudy81

#1087 Re: Nokia Lumia

Post by rudy81 »

SA 071 wrote:Bilo ih je u crnoj, bijeloj i žutoj boji. Početkom oktobra ih je u Sa nestalo. U principu ti treba samo lična i odmah dobiješ telefon ukoliko ga ima. Možeš ga i rezervisati, a možeš ga i poručiti preko usluge "donesi mi na vrata". PDV je 17% na cijenu nakon popusta koji ovisi od paketa koji imaš. Nadaj se da će ih imati na stanju kada budeš kupovao, jer ovakav telefon ovako povoljno uzeti rijetko kada imaš priliku :)

koji se broj nazove da pitas imaju li na stanju, jel onaj 1444?
lajkujMe

#1088 Re: Nokia Lumia

Post by lajkujMe »

Bio sam jutros u poslovnici kaze na teretoriji BH u bhtelecomu neces naci Lumia 920 jer su ih rasprodali :( Kaze najvjerovatnije ce doci novi ali ne zna kad, moze biti danas, sutra za sedmicu ili za mjesec :(
rudy81

#1089 Re: Nokia Lumia

Post by rudy81 »

lajkujMe wrote:Bio sam jutros u poslovnici kaze na teretoriji BH u bhtelecomu neces naci Lumia 920 jer su ih rasprodali :( Kaze najvjerovatnije ce doci novi ali ne zna kad, moze biti danas, sutra za sedmicu ili za mjesec :(

:roll:

ja sam bila nekad u septembru i kaze nema nidgje al doci ce... to je vjerovatno ovo sto je sad doslo i rasprodalo se.
SA 071

#1090 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Ovo je bila Microsoftova prodajna promotivna akcija da bi promovisali Windows Phone koji realno ima nekih ograničenja, ali svakim novim update-om, ti nedostaci se jedan po jedan gube. Mada nisu ti nedostaci takvi da bi imao WP ovako nizak rejting, kakav trenutno ima, ali se diže polako.

U svakom slučaju, mogli su oni to uraditi i sa nekim jeftinijim modelom (jesu sa 620 ali je popust bio manji), ali onda eventualne nedostatke sistema ne bi imalo šta nadoknaditi. Ovako daju akciju na najjači model kod nas i pošto je telefon strašno dobar, eventualne nedostatke WP-a zanemariš jer dobijaš fantastičnu kameru, navigaciju, office, skydrive, ekskluzivne Nokia aplikacije itd. I jednostavno si oduševljen i fališ se okolo, jer si dobio zvijer za male pare, pa je i tvoje oduševljenje tim veće. A nema bolje reklame od one od usta do usta. Što ti je marketing, ha?! :)

Treba im doći i 925 koja je sa alu okvirom i tanja, šminka, ali ne znam po kojoj cijeni, pravoj ili promotivnoj. Ali ako dobiju 925 vjerovatno neće dobijati 920 više?! Možda bi bilo pametno zvati Mobis i pitati da li će biti još isporuka L920 za bhtelekom?!

Čuo sam neki trač da je Coca-Cola kupila ove L920 svojim uposlenicima, pa da je BHT povukao sve ove telefone koje je imao na stanju da im isporuči. Pa eto, ako ima ko iz Cole na ovom forumu da nam ovo potvrdi ili demantuje, bilo bi dobro.
SA 071

#1091 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

rudy81 wrote:
SA 071 wrote:Bilo ih je u crnoj, bijeloj i žutoj boji. Početkom oktobra ih je u Sa nestalo. U principu ti treba samo lična i odmah dobiješ telefon ukoliko ga ima. Možeš ga i rezervisati, a možeš ga i poručiti preko usluge "donesi mi na vrata". PDV je 17% na cijenu nakon popusta koji ovisi od paketa koji imaš. Nadaj se da će ih imati na stanju kada budeš kupovao, jer ovakav telefon ovako povoljno uzeti rijetko kada imaš priliku :)

koji se broj nazove da pitas imaju li na stanju, jel onaj 1444?
Može taj, a možeš ih zvati na 080XXXXXX (pa nešto, imaš na njihovoj stranici) a koji se odnosi na uslugu "donesi mi na vrata". Ili jednostavno online popuniš narudžbu i oni te zovnu.
AdoCka

#1092 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

http://www.pik.ba/artikal/8830129/nokia-lumia-928/

Ono kad bas zelis da budes drugacijii,cak i od ostalih wp korisnika :D :D :D
shandrprcSA

#1093 Re: Nokia Lumia

Post by shandrprcSA »

AdoCka

#1094 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

shandrprcSA wrote:Qleru ovaj je "gori" od tebe :D :D

http://www.klix.ba/scitech/tehnologija/ ... /131008141
hahahaha bas sam htjeo da ovaj link podijelim
Znam da Qler voli Nokiu,ali zar i on ima kolekciju ? ihih :lol: :lol: :lol:
Qler

#1095 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ma nemam :) a zao mi je nekih sto sam prodao. N8 koju sam prodao je bila kao nova, N9 jos uvijek zalim...

Od "starih" imam 8600 Luna koja mi je kotistila kao backup telefon, dok nisam presao komplet na microSIM. I to je to. Ja nosam 920 i 808, zena 620...
AdoCka

#1096 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

wup,wup..prema klixovoj anketi ima nas oko 70-tak koji koriste wp uredjaje,pohvalan broj hahhaah :) :) :)
Quaresma

#1097 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

treba napraviti anketu na ovoj temi, bas me interesuje koliko nas ima telefon s wp8
SA 071

#1098 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Koliko bih ja glasova imao pravo dati? U kuci 3 Lumije i jedan na Symbianu :)
Qler

#1099 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

2 Lumie i 1 Symbian :)
AmADin_gospo

#1100 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

prije siemens sad u kuči samo NOKIA dok ne pokvare kvalitet, pa ču tražiti nekog drugog.

razmišljam da uzmem onaj novi 101 ili 105 što mu baKterija traje mjesec dana... kao rezervni telefon.
Post Reply