Ufff, @janko_007,
Ovi tvoji postovi o Đozi mi sve nekako mirišu na njegovu rehabilitaciju: te Đozo islamski intelektualac, te tabor-imam (religijski službenik) ničim izazvan zahvaćen vihorom WWII, te humanista i kozmopolita... Nešto mi tu smrdi
Al' hajde ovako. Pogledaj ovu listu i reci mi šta je ovim ljudima zajedničko:
1. Alfred Baeumler (1887–1968), filozof i autor knjige "Hitlerovo proročanstvo"
2. Alfred Rosenberg (1893–1946), filozof i autor rasne politike Njemačke kao i ideje o spaljivanu "nepodobnih" knjiga
3. Martin Heidegger (1889–1976), ovoga garant znaš, a inače je filozof - svjetski poznat
4. Ernst Krieck (1882-1947), filozof i pedagog
5. Herman Schmalenbach (1885–1950), filozof i autor koncepta "Gemeinschaft and Bund (država i zajednica)"
6. Carl Schmitt (11 July 1888 – 7 April 1985) filozof i autor publikacije "Das schwarze Korps (crni korpus)"
7. Hans Friedrich Karl Günther (1891–1968), naučnik i eugenicist znan i kao "Rassengünther" (rasni Günther) ili "Rassenpapst" (rasni Papa)
8. Philipp Lenard (1862-1947), dobitnik Nobelove nagrade i začetnik pokreta "Deutsche Physik"
9. Alfred Ploetz (1860–1940), ljekar, biolog i eugenicist začetnik koncepta "rasne higijene" u Njemačkoj"
10. Johannes Stark (1874-1957), dobitnik Nobelove nagrade i laureat pokreta "Deutsche Physik"
11. Otmar Freiherr von Verschuer (1896–1969), humani biolog i eugenist začetnik ideje "rasne higijene" i rada na "izučavanju blizanaca"
12. Eugen Fischer. Biolog,prominentni genetičar i istraživač "rasne higijene"
13. Fritz Lenz. Genetičar i uticajni specijallista "rasne higijene"
Ima ih još... Dakle? Svi su oni intelektualni giganti, svi po intelektualnom kapacitetu za domet haubice ispred Đoze, neki su i Nobelovci, naučnici...
ALI svi su oni iz prvog saff-a Nacional-Socijalističke partije, neki od njih i sami osnivači, svi su pravno osuđeni zbog svojih ideologija (neki i na smrt), svi su javno žigosani kao ideolozi zla na čitavoj zemljinoj kugli, i NI PO JEDNOM se ne zove nijedna institucija, a kamoli osnovna škola

A samo je Đozo "pravednik" i "nevinašce" koji ne zaslužuje ni da mu se "perka odbije". E, pa, jebem mu mater...