Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
didzej1602

#1076 Re: Zivot u Austriji

Post by didzej1602 »

rio5 wrote:servus :)
u planu sam da polazem vozacku dozvolu, drzavljanin sam bosne i hercegovine a imam austrijsku vizu i zivim trenutno u austriji, gledano sam financijske strane polagao bi vozacki u bosni jer kosta duplo ako ne i troduplo manje ali zanima me da li bi onda mogao tu vozacku prevesti i korisitit u austriji ili moram to uradit u austriji zato sto imam njhiovu vizu, ozenjen sam svabicom i prijavljen da zivim u becu :?
koliko ja znam, mora se polagati u At. priznati možeš samo onu dozvolu koju si izvadio prije nego si prijavio boravak u At.
mada, moja prijateljica je nedavno položila u BiH vozački (živi u beču već skoro 4 god) i uspjela je prevesti ali baš jedva, morala je da donese neke potvrde da je prijavljena i u BiH, da je bila neprekidno nekoliko mjeseci tu, obavila vožnju, testove bla bla, čak su joj tražili i pasoš da vide kada je ulazila i izlazila (ima putovnicu tako da je to otpalo), ona se izvukla na to da je imala ferije na uniju, obzirom da je student, mada mislim da su joj i oko toga tražili neke potvrde, kao da nije polagala ništa u tom periodu ili tako šta slično.
rio5

#1077 Re: Zivot u Austriji

Post by rio5 »

izgeda da nema drugog izbora nego da polazem u austriji, samo glupo bi bilo da se kad bi se nekad htio vratit u bosnu zivjeti ili bio prinudjen da se vratim, ta vozacka ne bi vazila i morao bi ponovo u bosni polagati vozacki ispit i sve ostalo..ili grijesim?
insomnia78

#1078 Re: Zivot u Austriji

Post by insomnia78 »

Grijesis
rio5

#1079 Re: Zivot u Austriji

Post by rio5 »

sad sam malo zatecen..znaci li to da sa austrijskom vozackom mozes nesmetano vozit auto sa bosanskim tablama a sa bosanskom vozackom ne mozes vozit auto sa austrijskim tablama ??
animals

#1080 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

rio5 wrote:sad sam malo zatecen..znaci li to da sa austrijskom vozackom mozes nesmetano vozit auto sa bosanskim tablama a sa bosanskom vozackom ne mozes vozit auto sa austrijskim tablama ??
Ako si prijavljen u Austriji i zivis tamo, onda moras imati Austrijsku vozacku, da bi vozio auto
tamo prijavljeno..za Bosnu ne znam..
animals

#1081 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

rio5 wrote:izgeda da nema drugog izbora nego da polazem u austriji, samo glupo bi bilo da se kad bi se nekad htio vratit u bosnu zivjeti ili bio prinudjen da se vratim, ta vozacka ne bi vazila i morao bi ponovo u bosni polagati vozacki ispit i sve ostalo..ili grijesim?
Mislim ,samo prevesti..
moj prijatelj,preveo Hrvatsku vozacku, nije morao uopce polagati..
valjda zbog EU..
insomnia78

#1082 Re: RE: Re: Zivot u Austriji

Post by insomnia78 »

rio5 wrote:sad sam malo zatecen..znaci li to da sa austrijskom vozackom mozes nesmetano vozit auto sa bosanskim tablama a sa bosanskom vozackom ne mozes vozit auto sa austrijskim tablama ??
Ne znaci. :D Moras imati vozacku one zemlje u kojoj ti je mjesto prebivalista
Ako bi se vratio u BiH mor'o bi je zamjeniti
hellhammer

#1083 Re: Zivot u Austriji

Post by hellhammer »

rio5 wrote:izgeda da nema drugog izbora nego da polazem u austriji, samo glupo bi bilo da se kad bi se nekad htio vratit u bosnu zivjeti ili bio prinudjen da se vratim, ta vozacka ne bi vazila i morao bi ponovo u bosni polagati vozacki ispit i sve ostalo..ili grijesim?
mozes voziti 6 mjeseci i sa jednom i drugom u obije drzave onda samo zamjenis
adel_tuzla

#1084 Re: Zivot u Austriji

Post by adel_tuzla »

Pozz raja, evo da i ja nesto upitam. Je li neko u posljednje vrijeme dobio tzv. RWR kartu? Danas je punih 8 sedmica kako sam predao zahtjev(krramicar/poslovodja).Zahtjrv sam predao preko advokata u Austriji i do sad sam predao mnostvo papira. Posljednje sto mi je rekao je to da ce sad AMS raspisat konkurs za firmu koja me zeli zaposliti i da ce traziti podobnog covjeka u Austriji za taj posao. Kolike su moje sanse da dobijem tu kartu, ako imam poslodavca koji je sve svoje vec odradio(ugovor, stan, osiguranje, sve), diplome o skolovanju, certifikat B1 njemacki(OSD), i sve ostalo ato je trebalo sam predao?
pirmin

#1085 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Uvijek ista pitanja, daj presjecite malo. :D
adel_tuzla

#1086 Re: Zivot u Austriji

Post by adel_tuzla »

pirmin wrote:Uvijek ista pitanja, daj presjecite malo. :D

Nigdje nisam vidio ovakvo pitanje, pa ako imas odgovor na njeg zamolio bih te da odgovoris :-D
pirmin

#1087 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

adel_tuzla wrote:
pirmin wrote:Uvijek ista pitanja, daj presjecite malo. :D

Nigdje nisam vidio ovakvo pitanje, pa ako imas odgovor na njeg zamolio bih te da odgovoris :-D
Nemoj zamjeriti, zezam se malo. :)
Po svemu sto si nabrojao dobre su ti sanse ali eto, nikad se ne zna. Sve zavisi od slucaja do slucaja.
Mozda napise neko nesto konkretnije.
U svakom slucaju puno srece ti zelim!
dowydyenya

#1088 Re: Zivot u Austriji

Post by dowydyenya »

.
developer10

#1089 Re: Zivot u Austriji

Post by developer10 »

dowydyenya wrote:.
pirmin

#1090 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Iznos kirije u Becu po stanicama U-Bahn-a:

http://i2.wp.com/blog.zoomsquare.com/wp ... ESS-v8.png
BayrakTB

#1091 Re: Zivot u Austriji

Post by BayrakTB »

Pošto vidim da ovdje ima dosta naše raje u Austriji imam nekolicinu pitanja u vezi eventualnog studentskog života u Beču :mrgreen:

U porodici mi je odavno bila aktuelna priča o odlasku na studij u Beč. Trenutno sam student GF-a u Sarajevu ali ljudski je planirati i raspitivati se, pa šta Bog da. U slučaju nastavka školovanja tamo, da li to mora biti isključivo master studij ili može bilo koja godina bečelor studija i da li sam dužan polagati neke razlike predmeta (konkretno mislim na TU Wien). Moj njemački jezik je izrazito loš mada sam išao kao manji na goethe kurseve ali sam odustao kad sam vidio da od početka školovanja tamo nema ništa. Da li bih isključivo morao ovdje položiti taj traženi B2 certifikat i da li postoje tamo neke provjere i polaganje tog istog ispita. Onda isto tako vidim da u zadnje vrijeme studente u Beču administrativno siluju tražeći im sve do najsitnijeg detalja, izvor novca na računu, status porodice, porodični biznis itd... U slučaju odlaska na master studij tamo, da li se mora gubiti godina usavršavajući jezik i pohađajući te njihove kurseve ili se može odmah nastaviti? Koliko se kreću plate građ. inžinjera nakon bečelor a koliko nakon master studija i da li je našim ljudima teško naći posao u struci zbog eventualnih problema sa tečnim jezikom (bio sam nekoliko puta u Beču i ono što oni pričaju mi zvuči isto kao dalmatinac u zg, znači čujem ali ne razumijem hahahaha.) Što se tiče stanovanja za početak bi mi to bilo besplatno od moje rodbine tamo, mada bih obraza radi preuzimao neke troškove(makar režija i namirnice) čisto da mi bude mirna savjest tokom boravka (čist račun, duga ljubav). Koliko košta školarina u globalu i koliko se može zaraditi preko part-time studentskih poslova. Ako imate kakvih korisnih savjeta još možete dodati, čisto da imam neku viziju kako i šta raditi, leti vrijeme brzo. Unaprijed hvala :mrgreen:
Rockefeller

#1092 Re: Zivot u Austriji

Post by Rockefeller »

Je l nije logično da pitaš svoju rodbinu oko toga? Nek se raspitaju i odu lično. Mislim, ne mogu ti odg ni na jedno pitanje ali imaš opciju gore.
rio5

#1093 Re: Zivot u Austriji

Post by rio5 »

Da li mi neko moze reci koliko kosta polaganje vozacke u austriji? :)
hrle1976

#1094 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

rio5 wrote:Da li mi neko moze reci koliko kosta polaganje vozacke u austriji? :)

Oko 1.300€, mada nedje je i 1.500€
Kataklinger

#1095 Re: RE: Re: Zivot u Austriji

Post by Kataklinger »

rio5 wrote:Da li mi neko moze reci koliko kosta polaganje vozacke u austriji? :)
Dvi maraka
adel_tuzla

#1096 Re: Zivot u Austriji

Post by adel_tuzla »

...
edgar allan poe

#1097 Re: Zivot u Austriji

Post by edgar allan poe »

za studiranje u Becu prelistaj studiraj.eu imas sve upute.
obavezno kad budes vadio potvrdu "da imas pravo upisati..." vadi na rektoratu - besplatno, traje par dana i na engleskom
na rodbinu i na nasu raju pazi i ne racunaj previse - jer svi nabrojani su jaki na rijecima dok ne zatreba stvarno
ako zavrsis Bch gradjevine u Sa master u Becu ce biti setnja
uci jezik u BiH, polozi B2 pa tek onda dodji
edgar allan poe

#1098 Re: Zivot u Austriji

Post by edgar allan poe »

+ prvo zavrsi Bch pa onda u Bec
ako dodjes u pola studija nece ti priznati 50-60% ispita koje si polozio dotad
ako dodjes s diplomom Bachelor dace ti na masteru eventualno par predmeta dodatno s Bch da polozis, ali i to se moze priznati naknadno
shine_on

#1099 Re: Zivot u Austriji

Post by shine_on »

pozdrav svima, odličan topic - pun korisnih informacija!

jedno pitanje za ekipu iz Graza.... koje su zone Graza preporučljive za živjeti a koje bi trebalo izbjegavati? Mislim prvenstveno na položaj u odnosu na centar, komšiluk, konekciju, itd... hvala
pirmin

#1100 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Nema u Austriji gradova cije dijelove treba izbjegavati. Nije Amerika jbg. :)
Post Reply