KJKP TOPLANE Sarajevo
- drug_profi
#1076 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
I ja sam stekao dojam da se narod prepada kalorimetrima jer bi se onda svi gubici morali placati iz kase KJKP.
- salik79
#1077 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne bi bilo ekstra profita...
A digli su cijene i na "odrzavanje sistema" kao i na isporucenu toplotnu energiju. Kakav hinjak, i bez potrosnje gasa ce zavrnuti ekstra profit izvan grijne sezone (samo na pausalu).
A digli su cijene i na "odrzavanje sistema" kao i na isporucenu toplotnu energiju. Kakav hinjak, i bez potrosnje gasa ce zavrnuti ekstra profit izvan grijne sezone (samo na pausalu).
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
#1078 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Kome se obratiti za kalorimetar ? Toplane?
- Haris.ba
- salik79
- Haris.ba
#1081 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
A prvi stan bez kalometra?
Sad sam u novom stanu ususkanom, bez puno vanjskih zidova. U odnosu na prijasnji starije gradnje velika je razlika u potrosnji. Prvi stan bez grijanja cuva visoku temp. Mnogo manje treba potrositi da se dogrije.
Tesko neko u betonskim kockama po Alipasinom i slicno moze ocekivati neku ustedu.
- salik79
#1082 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Starogradnja, ali je tokom renoviranja uradjeno i utopljavanje.Haris.ba wrote: ↑10/05/2022 21:48A prvi stan bez kalometra?
Sad sam u novom stanu ususkanom, bez puno vanjskih zidova. U odnosu na prijasnji starije gradnje velika je razlika u potrosnji. Prvi stan bez grijanja cuva visoku temp. Mnogo manje treba potrositi da se dogrije.
Tesko neko u betonskim kockama po Alipasinom i slicno moze ocekivati neku ustedu.
-
salihh
#1083 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Osim izolacije bitan je i sprat na kojem se stan nalazi, prizemlje i 1. sprat traze mnogo vise toplotne energije za grijanje u poređenju s stanovima na višim spratovima. Jednostavno, komšije s nižih spratova griju one iznad sebe... Kako ovo riješiti?
-
Hakiz
#1084 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Da, Alipašino je strava i užas...Haris.ba wrote: ↑10/05/2022 21:48A prvi stan bez kalometra?
-
Adoxxx
#1085 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Kako kome, meni je recimo ovih zadnjih par dana otkako toplane ne rade u stanu oko 22 temperaturaHakiz wrote: ↑11/05/2022 00:31Da, Alipašino je strava i užas...Haris.ba wrote: ↑10/05/2022 21:48
- VladaFBiH
- VladaFBiH
#1087 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
nema tu uštede već bi računi "eksplodirali" jer su u pitanju betonske zgrade bez ikakve termo izolacijeHaris.ba wrote: ↑10/05/2022 21:48A prvi stan bez kalometra?
- VladaFBiH
#1088 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
kupovinom stana na višem spratu
- VladaFBiH
#1089 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
uradio fasadu na zgradi?salik79 wrote: ↑10/05/2022 21:51Starogradnja, ali je tokom renoviranja uradjeno i utopljavanje.Haris.ba wrote: ↑10/05/2022 21:48
- duh_sa_sjekirom
#1090 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Jesu li se oglasili iz Toplana da objasne razlog sramotnog poskupljenja mjesečne pretplate/paušala?
- Haris.ba
#1091 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Koja ti je orjentacija stana (gdje gledaju prozori), koji sprat?
Ne mozes uporedjivati kada je suncano. Zadrzavanje temperature se gleda zimi. U prijasnjem stanu kada se ne grije, temperatura stana je oko 10 stepeni zimi. U novom stanu je oko 18.
A sta ti znaci njihovo saopcenje kad oni ne odlucuju o cijeni?duh_sa_sjekirom wrote: ↑11/05/2022 08:16 Jesu li se oglasili iz Toplana da objasne razlog sramotnog poskupljenja mjesečne pretplate/paušala?
Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o visini tarifnih stavova, kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, a koja je u primjeni od 1. aprila ove godine.
Stupanjem na snagu nove odluke Vlade FBiH o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina, on je poskupio za 21,7 posto, a s obzirom na to da je to osnovni energent koji koriste Toplane, posljedično se moralo pristupiti i korekciji cijena centralnog grijanja.
Nove cijene centralnog grijanja za korisnike Toplana uvećane su za 16,30 posto.
Ova odluka je donesena na prijedlog Neovisnog stručnog tijela Vlade KS za utvrđivanje validnosti, kalkulacije i konačne cijene centralnog grijanja.
Računi po novom tarifnom sistemu korisnicima usluga Toplana će biti ispostavljeni za mjesec april, isto kao i korisnicima usluga Sarajevogasa, saopćeno je iz Vlade KS.
-
Naslovnica
#1092 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Fino se bilo krenulo sa utopljavanjem zgrada na Alipašinom, ali ne znam gdje je zapelo, vjerovatno presušili fondovi.
Urađeno je nekoliko zgrada, termofasada, stolarija, baš izgleda odlično, tim više što su na tim fasadama bili vidiljivi tragovi rata.
Ne znam kakvi su konkretni efekti što se tiče uštede energije u Toplanama, ali sam siguran da računi za grijanje nisu ništa manji nego što su bili prije utopljavanja.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novo-ru ... /160308098
- Haris.ba
#1093 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pa treba toplanama manje plina da zagriju stanove jer bolje stanovi drze temperaturu (u teoriji). Samo, kad bi se neko javio da napise iskustvo na ovim prelazima kada se ne grije koja je prije i poslije temperatura stana u slicnim vanjskim temperaturama. Kako je sada u stanovima kada se grije.Naslovnica wrote: ↑11/05/2022 08:39 Ne znam kakvi su konkretni efekti što se tiče uštede energije u Toplanama, ali sam siguran da računi za grijanje nisu ništa manji nego što su bili prije utopljavanja.
Mada mislim da toplane ne mogu to po zgradama regulisati. Tako, trebalo bi po citavoj jednoj kotlovnici odraditi utopljavanje.
- VladaFBiH
#1094 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
nikakvi jer im nisu ugradili kalorimetre i sada umjesto da se smrzavaju oni otvaraju prozore... sumnjam da ih je puno stavilo termo glave na radijatore jer je to zaboga 300-500KM za stan (u zavisnosti od broja radijatora).Naslovnica wrote: ↑11/05/2022 08:39Fino se bilo krenulo sa utopljavanjem zgrada na Alipašinom, ali ne znam gdje je zapelo, vjerovatno presušili fondovi.
Urađeno je nekoliko zgrada, termofasada, stolarija, baš izgleda odlično, tim više što su na tim fasadama bili vidiljivi tragovi rata.
Ne znam kakvi su konkretni efekti što se tiče uštede energije u Toplanama, ali sam siguran da računi za grijanje nisu ništa manji nego što su bili prije utopljavanja.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novo-ru ... /160308098
- VladaFBiH
#1095 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
toplane već godinama "regulišu" temperaturu vode prema vanjskoj temperaturi pa tako imaš mlake radijatore kada je topliji dan a što se tiče regulusanja po zgradama to je isključivo u domenu vlasnika stambene jedinice (ne zgrade) jer toplane moraju da isporučuju toplu vodu i stanu koji nema fasada i stanu koji je utopljen. I kada se sve stambene jedinice utople opet imamo razliku spratnosti, vanjskih zidova, orijentacije i sl. tako da ni u tom slučaju ne mogu isporučivati manje zagrijanu vodu jer su potrebe različite - drugo je što će se manje energije trošiti odnosno manji gubici biti jer je sve utopljeno.Haris.ba wrote: ↑11/05/2022 08:45Pa treba toplanama manje plina da zagriju stanove jer bolje stanovi drze temperaturu (u teoriji). Samo, kad bi se neko javio da napise iskustvo na ovim prelazima kada se ne grije koja je prije i poslije temperatura stana u slicnim vanjskim temperaturama. Kako je sada u stanovima kada se grije.Naslovnica wrote: ↑11/05/2022 08:39 Ne znam kakvi su konkretni efekti što se tiče uštede energije u Toplanama, ali sam siguran da računi za grijanje nisu ništa manji nego što su bili prije utopljavanja.
Mada mislim da toplane ne mogu to po zgradama regulisati. Tako, trebalo bi po citavoj jednoj kotlovnici odraditi utopljavanje.
- duh_sa_sjekirom
#1096 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne odlučuju, ali daju prijedlog Vladi.Haris.ba wrote: ↑11/05/2022 08:18A sta ti znaci njihovo saopcenje kad oni ne odlucuju o cijeni?duh_sa_sjekirom wrote: ↑11/05/2022 08:16 Jesu li se oglasili iz Toplana da objasne razlog sramotnog poskupljenja mjesečne pretplate/paušala?
Zato pitam koji je razlog poskupljenja paušala.
-
Naslovnica
#1097 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Možda sam se pogrešno izrazio.Haris.ba wrote: ↑11/05/2022 08:45Pa treba toplanama manje plina da zagriju stanove jer bolje stanovi drze temperaturu (u teoriji). Samo, kad bi se neko javio da napise iskustvo na ovim prelazima kada se ne grije koja je prije i poslije temperatura stana u slicnim vanjskim temperaturama. Kako je sada u stanovima kada se grije.Naslovnica wrote: ↑11/05/2022 08:39 Ne znam kakvi su konkretni efekti što se tiče uštede energije u Toplanama, ali sam siguran da računi za grijanje nisu ništa manji nego što su bili prije utopljavanja.
Volio bih da postoji konkretna i javna informacija koliko energije su uštedjele Toplane na konto utopljavanja onih zgrada na Alipašinom.
Normalno bi bilo da su izvršili neke uštede na potrošnji energenata, samo je pitanje koliko.
Čisto da se vide efekti i koliko zaista znači utopljavanje za potrošnju energije.
- Haris.ba
#1098 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Vjerovatno nista. Oni i dalje salju istu toplotu vode ko i prije. Samo sto je toplije u stanovima i lakse na prelazima.Naslovnica wrote: ↑11/05/2022 09:04 Volio bih da postoji konkretna i javna informacija koliko energije su uštedjele Toplane na konto utopljavanja onih zgrada na Alipašinom.
Imaju izvjestaji koliko koja kotlovnicy potrosi godisnje, uzmes pa uporedis. Mada, ima tu veze sa npr.prosjecnom temperaturom te godine, brojem korisnika....
- salik79
-
Adoxxx
#1100 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Gleda stan na obje strane.Haris.ba wrote: ↑11/05/2022 08:18Koja ti je orjentacija stana (gdje gledaju prozori), koji sprat?
Ne mozes uporedjivati kada je suncano. Zadrzavanje temperature se gleda zimi. U prijasnjem stanu kada se ne grije, temperatura stana je oko 10 stepeni zimi. U novom stanu je oko 18.
A sta ti znaci njihovo saopcenje kad oni ne odlucuju o cijeni?duh_sa_sjekirom wrote: ↑11/05/2022 08:16 Jesu li se oglasili iz Toplana da objasne razlog sramotnog poskupljenja mjesečne pretplate/paušala?
Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o visini tarifnih stavova, kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, a koja je u primjeni od 1. aprila ove godine.
Stupanjem na snagu nove odluke Vlade FBiH o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina, on je poskupio za 21,7 posto, a s obzirom na to da je to osnovni energent koji koriste Toplane, posljedično se moralo pristupiti i korekciji cijena centralnog grijanja.
Nove cijene centralnog grijanja za korisnike Toplana uvećane su za 16,30 posto.
Ova odluka je donesena na prijedlog Neovisnog stručnog tijela Vlade KS za utvrđivanje validnosti, kalkulacije i konačne cijene centralnog grijanja.
Računi po novom tarifnom sistemu korisnicima usluga Toplana će biti ispostavljeni za mjesec april, isto kao i korisnicima usluga Sarajevogasa, saopćeno je iz Vlade KS.
Zimi nekad ustanem u 05:00 prije nego sto pocnu grijati radijatori i bude 21 teperatura. Uradjena nova PVC stolarija, ali fasada je betonska ploca