kojeime wrote:"jer na kraju sve se svede na pozitivnu 0"
Zao mi je sto moram reci da se svede na 0. Ne postoji pozitivna nula, kao ni negativna nula. Nula je nula. To ti je jos jedan dokaz da ljudi pokusavaju da prilagodjavaju stvari sebi jer im se stvarno stanje ne svidja. Umjesto da se pomire sa stvarnim stanjem. Dakle, nula je nula, otkud ti ideja da moze biti pozitivna?
Ne mislim da stanemo i prestanemo napredovati i u tehnologiji i u nematerijalnim aspektima (etika, duhovnost), ali da priznamo da smo samo dio jedne masine, prirode, a ne da pokusavamo da budemo Bogovi. Nismo. Kada god napravimo nesto, neko umjetnicko, naucno, tehnolosko djelo koje pomjera granice priroda nam posalje neku poplavu, zemljotres, vulkan, ooluju, susu, prehladnu zimu, ogromnu vrucinu. I to ne radi priroda namjerno, mi smo prirodi znacajni koliko i virus, bakterija, mrav, crv, sve je prirodi isto. Ali nam time stavi do znanja ko je gazda. Dzaba nam razum, umjetnost, religija, tehnologija, nauka, dzaba nam sve sto smo izmislili, priroda je ipak ta koja postavlja pravila. A mi se foliramo kako smo mi veci od prirode.
I ako nas priroda nicim ne uspije ubijediti da malo spustimo loptu i prihvatimo da smo samo jedan mali saraf u mehanizmu zvanom priroda, i ako i dalje egoisticno se furamo da smo iznad nje, na kraju nam priroda poslaje smrt kao apsolutni dokaz ko je u stvari glavni. A mi, idioti, jos uvjek se furamo da mozemo nesto promijeniti u toj postavci snaga. I pored svog naseg razuma, koji smo mi glupani.
Pazi, Monsanto je patentovao sjeme soje. Kkorporacija, ljudi, su patentirali zivot!!!! Sta to znaci, sutra ce svaka zena koja rodi dijete morati platiti pravo na radjanje nekoj korporaciji jer je ta korporacija patentirala tehnologiju radjanja ljudi? Znam da zvuci suludo, ali ako danas neko patentuje jedan oblik zivota, biljku, zasto sutra neko ne bi mogao patentovati drugi oblik zivota, covjeka? Princip ja isti. Eto gdje idemo. I svi mi sa tim nemamo problema, nije pala vlada SAD i Vrhovni sud koji je to dozvolio zato sto su dozvolili patentovanje zivota. Sta to govori o nama? I kako ne mrziti ljude kada dopustaju takve stvari? Zato mogu voljeti neke pojedince, ali nas kao vrstu ne mogu jer smo suvise digli nos i pravimo sranja.
previse je ovdje misli da se covjek ne raspojasa...ali ja cekam goste na rucak i nemam vremena da se udubljujem, a nestrpljive prirode ne mogu cekati da ne odgovorim
ranije kazes da smo se odvojili od prirode....ti misli s da se odvajamo od prirode, a mislim da se samo pokusavamo odvojiti od prirode, ali da je to za nasu vrstu nemoguce....jer mi smo priroda!
onda kad napravimo robote koji ce nas zamijeniti u potpunosti tad mozemo govoriti o odvajanju od prirode....do tad mi smo dio nje svidjalo se to nama ili ne
e sad tvoj problem covjecanstva danas je pa tvoj (blah, mogla sam porazmisliti)
meni licno smeta ponekad previse betona oko mene i sl. ali kad pomislim da je to tako i da trebam to da prihvatim jednostavno prestanem razmisljati...tu je i sad se meni valja prilagoditi i zivjeti sa tim
mi jesmo jedan mali saraf.....malo cudno cuti od nekog ko toliko voli prirodu stvari da covjeka poredi sa sarafom koji nije orginalni dio prirode, ne po svom obliku, nego je nastao vjestackim putem, a znamo da ljudi to nisu, ali dobro....da nastavim...jesmo jedan mali saraf....zasto mislis da se pokusavamo uzdici iznad prirode....zar ne mozemo razmisljati da npr. pokusavamo iskoristiti sav njen, kao i nas, potencijal...ovo zvuci nekako pozitivnije...u tom procesu napravimo s.anje ali priroda je takva, kao i covjek, a covjek je priroda, da se prilagodjava, adaptira, ili puca ako je doza prevelika, ali se regenerise opet...u tome i jeste ljepota ovog svijeta....adaptacija i regeneracija
e sad koliko daleko moze ici covjek u svojim nakanama...jbg znamo da moze otici i van svojih mogucnosti ili doci prije svog vremena....opet, iz savkog zla se izrodi nesto dobro....ja u to vjerujem...mozda ne za covjeka, mozda ne za nas, ali za naredne generacije, za nasu planetu...pa sve i da se unistimo planeta ce prezivjeti, regenerisati se i opet ce nastati oblici zivota na njoj...mi u svom zlu uradili nesto dobro...ocistili planetu....ahhh znam previse naivno ovo zvuci...ali ja tako vidim svijet...i nemam problema sa prihvatanjem pozitivne strane jako slicnog stava o kojem ti pricas
e sad ljudi i odnos prema njima...neka ljubav prema ljudskoj vrsti...malo mi se gade razni malogradjanski pristupi pojedincu...ali to je moj problem sa kojim se trebam pomiriti...ljudi kao ljudi, svugdje su isti, i dobri i losi...nekad su drazi, kad su bolji, nekad su mi manje dragi...ali znas ti sta, nema bas toliko razlicitosti izmedju nas i ostalih zivotinja...a kad pomislis da bilo koja druga vrsta ima razum koliko bi mogla da napravi s.anja takodje, pomislis kako je ovo sve i super ispalo kako bi moglo da su npr. slonovi na "vrhu" piramide
nabacah misli hejbet...ne zamjeri