Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
bizet

#1076 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

kojeime wrote: Jesam, hvala na podrsci ali jesam. To ja nosim u sebi otkako sam postao sposoban da razmisljam o ovim stvarima. Nije to nesto sto mi se slucajno desi, to je moja priroda oduvijek. Ali hvala na podrsci u svakom slucaju.

Laku noc, sutra moram na posao.
kojeime, sutra ces vjerovatno razmisljati drugacije i to je zivot

priznajem da si blago poguban za citanje jer svojim banaliziranjem narusavas odredjena stajalista koja nam daju moral za dalje...pitam se od kud tebi snaga covjece za zivot?...koji tebe filmovi guraju naprijed kroz zivot?
razmisljam kako izgleda zivot iz "tvoje" perspektive (koliko je moguce da ubodem identican pristup i nacin razmisljanja)
jedno je istina, ma kakav pristup zivotu imali i ti i ja smo ovdje/tu, postojimo i starimo, a u tom procesu cinimo stvari koje cinimo...u samoj srzi je nebitno koliko smo sretni ili zadovoljni, koliko smo dobri ili losi, jer ce sutra sve biti svedeno na isto, nas nece vise biti, a zivot ce se i dalje kotrljati sa novim kojeime i novom bizet
kad podvucemo crtu jedino sto je bitno je da svako od nas pokusa ugoditi sebi i napraviti sebi okruzenje kakvo mu odgovara, jer na kraju sve se svede na pozitivnu 0
kojeime

#1077 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

Bizet, nije frka, rodili su me, osladilo mi se zivjeti i zivim najbolje sto mogu. Dakle nema tu problema, nisam ja u crnjaku, naprotiv, svaki dan mi prodje u pjesmi i veselju koliko god je moguce. Cijelo ljudsko postojanje, mislim nas kao vrste je proslo u naporu da se odvojimo od prirode, da ne zivimo po zakonima prirode vec da prirodu potcinimo, dresiramo, da nama sluzi. To je nemoguce, jos, ali otkad ljudi postoje to pokusavaju da urade. To sto ja konstatujem da smo se mi odvojili od prirode i da svojim razumom radimo gluposti ne znaci da mi zivot nije drag :)
kojeime

#1078 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

"jer na kraju sve se svede na pozitivnu 0"

Zao mi je sto moram reci da se svede na 0. Ne postoji pozitivna nula, kao ni negativna nula. Nula je nula. To ti je jos jedan dokaz da ljudi pokusavaju da prilagodjavaju stvari sebi jer im se stvarno stanje ne svidja. Umjesto da se pomire sa stvarnim stanjem. Dakle, nula je nula, otkud ti ideja da moze biti pozitivna?

Ne mislim da stanemo i prestanemo napredovati i u tehnologiji i u nematerijalnim aspektima (etika, duhovnost), ali da priznamo da smo samo dio jedne masine, prirode, a ne da pokusavamo da budemo Bogovi. Nismo. Kada god napravimo nesto, neko umjetnicko, naucno, tehnolosko djelo koje pomjera granice priroda nam posalje neku poplavu, zemljotres, vulkan, ooluju, susu, prehladnu zimu, ogromnu vrucinu. I to ne radi priroda namjerno, mi smo prirodi znacajni koliko i virus, bakterija, mrav, crv, sve je prirodi isto. Ali nam time stavi do znanja ko je gazda. Dzaba nam razum, umjetnost, religija, tehnologija, nauka, dzaba nam sve sto smo izmislili, priroda je ipak ta koja postavlja pravila. A mi se foliramo kako smo mi veci od prirode.

I ako nas priroda nicim ne uspije ubijediti da malo spustimo loptu i prihvatimo da smo samo jedan mali saraf u mehanizmu zvanom priroda, i ako i dalje egoisticno se furamo da smo iznad nje, na kraju nam priroda poslaje smrt kao apsolutni dokaz ko je u stvari glavni. A mi, idioti, jos uvjek se furamo da mozemo nesto promijeniti u toj postavci snaga. I pored svog naseg razuma, koji smo mi glupani.

Pazi, Monsanto je patentovao sjeme soje. Kkorporacija, ljudi, su patentirali zivot!!!! Sta to znaci, sutra ce svaka zena koja rodi dijete morati platiti pravo na radjanje nekoj korporaciji jer je ta korporacija patentirala tehnologiju radjanja ljudi? Znam da zvuci suludo, ali ako danas neko patentuje jedan oblik zivota, biljku, zasto sutra neko ne bi mogao patentovati drugi oblik zivota, covjeka? Princip ja isti. Eto gdje idemo. I svi mi sa tim nemamo problema, nije pala vlada SAD i Vrhovni sud koji je to dozvolio zato sto su dozvolili patentovanje zivota. Sta to govori o nama? I kako ne mrziti ljude kada dopustaju takve stvari? Zato mogu voljeti neke pojedince, ali nas kao vrstu ne mogu jer smo suvise digli nos i pravimo sranja.
bizet

#1079 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

kojeime wrote:"jer na kraju sve se svede na pozitivnu 0"

Zao mi je sto moram reci da se svede na 0. Ne postoji pozitivna nula, kao ni negativna nula. Nula je nula. To ti je jos jedan dokaz da ljudi pokusavaju da prilagodjavaju stvari sebi jer im se stvarno stanje ne svidja. Umjesto da se pomire sa stvarnim stanjem. Dakle, nula je nula, otkud ti ideja da moze biti pozitivna?

Ne mislim da stanemo i prestanemo napredovati i u tehnologiji i u nematerijalnim aspektima (etika, duhovnost), ali da priznamo da smo samo dio jedne masine, prirode, a ne da pokusavamo da budemo Bogovi. Nismo. Kada god napravimo nesto, neko umjetnicko, naucno, tehnolosko djelo koje pomjera granice priroda nam posalje neku poplavu, zemljotres, vulkan, ooluju, susu, prehladnu zimu, ogromnu vrucinu. I to ne radi priroda namjerno, mi smo prirodi znacajni koliko i virus, bakterija, mrav, crv, sve je prirodi isto. Ali nam time stavi do znanja ko je gazda. Dzaba nam razum, umjetnost, religija, tehnologija, nauka, dzaba nam sve sto smo izmislili, priroda je ipak ta koja postavlja pravila. A mi se foliramo kako smo mi veci od prirode.

I ako nas priroda nicim ne uspije ubijediti da malo spustimo loptu i prihvatimo da smo samo jedan mali saraf u mehanizmu zvanom priroda, i ako i dalje egoisticno se furamo da smo iznad nje, na kraju nam priroda poslaje smrt kao apsolutni dokaz ko je u stvari glavni. A mi, idioti, jos uvjek se furamo da mozemo nesto promijeniti u toj postavci snaga. I pored svog naseg razuma, koji smo mi glupani.

Pazi, Monsanto je patentovao sjeme soje. Kkorporacija, ljudi, su patentirali zivot!!!! Sta to znaci, sutra ce svaka zena koja rodi dijete morati platiti pravo na radjanje nekoj korporaciji jer je ta korporacija patentirala tehnologiju radjanja ljudi? Znam da zvuci suludo, ali ako danas neko patentuje jedan oblik zivota, biljku, zasto sutra neko ne bi mogao patentovati drugi oblik zivota, covjeka? Princip ja isti. Eto gdje idemo. I svi mi sa tim nemamo problema, nije pala vlada SAD i Vrhovni sud koji je to dozvolio zato sto su dozvolili patentovanje zivota. Sta to govori o nama? I kako ne mrziti ljude kada dopustaju takve stvari? Zato mogu voljeti neke pojedince, ali nas kao vrstu ne mogu jer smo suvise digli nos i pravimo sranja.
previse je ovdje misli da se covjek ne raspojasa...ali ja cekam goste na rucak i nemam vremena da se udubljujem, a nestrpljive prirode ne mogu cekati da ne odgovorim

ranije kazes da smo se odvojili od prirode....ti misli s da se odvajamo od prirode, a mislim da se samo pokusavamo odvojiti od prirode, ali da je to za nasu vrstu nemoguce....jer mi smo priroda!
onda kad napravimo robote koji ce nas zamijeniti u potpunosti tad mozemo govoriti o odvajanju od prirode....do tad mi smo dio nje svidjalo se to nama ili ne

e sad tvoj problem covjecanstva danas je pa tvoj (blah, mogla sam porazmisliti)
meni licno smeta ponekad previse betona oko mene i sl. ali kad pomislim da je to tako i da trebam to da prihvatim jednostavno prestanem razmisljati...tu je i sad se meni valja prilagoditi i zivjeti sa tim

mi jesmo jedan mali saraf.....malo cudno cuti od nekog ko toliko voli prirodu stvari da covjeka poredi sa sarafom koji nije orginalni dio prirode, ne po svom obliku, nego je nastao vjestackim putem, a znamo da ljudi to nisu, ali dobro....da nastavim...jesmo jedan mali saraf....zasto mislis da se pokusavamo uzdici iznad prirode....zar ne mozemo razmisljati da npr. pokusavamo iskoristiti sav njen, kao i nas, potencijal...ovo zvuci nekako pozitivnije...u tom procesu napravimo s.anje ali priroda je takva, kao i covjek, a covjek je priroda, da se prilagodjava, adaptira, ili puca ako je doza prevelika, ali se regenerise opet...u tome i jeste ljepota ovog svijeta....adaptacija i regeneracija

e sad koliko daleko moze ici covjek u svojim nakanama...jbg znamo da moze otici i van svojih mogucnosti ili doci prije svog vremena....opet, iz savkog zla se izrodi nesto dobro....ja u to vjerujem...mozda ne za covjeka, mozda ne za nas, ali za naredne generacije, za nasu planetu...pa sve i da se unistimo planeta ce prezivjeti, regenerisati se i opet ce nastati oblici zivota na njoj...mi u svom zlu uradili nesto dobro...ocistili planetu....ahhh znam previse naivno ovo zvuci...ali ja tako vidim svijet...i nemam problema sa prihvatanjem pozitivne strane jako slicnog stava o kojem ti pricas

e sad ljudi i odnos prema njima...neka ljubav prema ljudskoj vrsti...malo mi se gade razni malogradjanski pristupi pojedincu...ali to je moj problem sa kojim se trebam pomiriti...ljudi kao ljudi, svugdje su isti, i dobri i losi...nekad su drazi, kad su bolji, nekad su mi manje dragi...ali znas ti sta, nema bas toliko razlicitosti izmedju nas i ostalih zivotinja...a kad pomislis da bilo koja druga vrsta ima razum koliko bi mogla da napravi s.anja takodje, pomislis kako je ovo sve i super ispalo kako bi moglo da su npr. slonovi na "vrhu" piramide :)

nabacah misli hejbet...ne zamjeri
Great Cornholio

#1080 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

Šta je ovo, priča o nekakvim motorima, kočnica, maksimalnim brzinama, ubrzanjima, ne kontam :? Je l' ovo ona ista tema, il' sam se ja greškom logovao na neki auto-moto forum :? :lol:

Nije se još ukiselio kupus, džaba sam iš'o na selo :sad: :x :lol:

Umjesto kupusa dadoše mi nekakvu veliku čokoladu, na njoj krava ljubičasta, s čime se ljudi bave , tobejarabi tobestakfirulah :shock: :lol:

Nego, ima ona izreka "Život je tragedija za onog ko osjeća, a komedija za onog koji razmišlja". Ja se ne bih složio sa tim 8-) :D Nekako to dvoje treba pomiriti, malo razmišljaš pa malo osjećaš, a nekad i jedno i drugo istovremeno, i sve tako :)
Great Cornholio

#1081 Re: Za predane Životu

kojeime wrote:Ma ne slusajte me. Iako volim da se druzim sa ljudima, sto nasa diskusija potvrdjuje, ja sam u stvari mizantrop. Iako volim pojedine ljude, ljude kao vrstu u cjelini ne volim. Mi smo samo paraziti na ovoj planeti. Zato me ne slusajte.
Hajd biži s teme :x Ostavi nas koji volimo ljude, da ih volimo, bezgranično, nekontrolisano i bezuslovno :D
bizet

#1082 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ma gdje si Cornholio :)
velis nista od kiselog kupusa...hajd' sta te briga dobio si cokoladu :lol: ....jel' to postena zamjena? :lol:
nesto si dobro raspolozen...selo na tebe dobro djeluje...na koga selo ne djeluje ljekovito? :D
bizet

#1083 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
kojeime wrote:Ma ne slusajte me. Iako volim da se druzim sa ljudima, sto nasa diskusija potvrdjuje, ja sam u stvari mizantrop. Iako volim pojedine ljude, ljude kao vrstu u cjelini ne volim. Mi smo samo paraziti na ovoj planeti. Zato me ne slusajte.
Hajd biži s teme :x Ostavi nas koji volimo ljude, da ih volimo, bezgranično, nekontrolisano i bezuslovno :D
hajd' ne serkaj i ne skaci sebi u stomak (volis ljude a tjeras ih :-) ) :x ....volis ljude nekontrolisano :lol: ...ova ti je za plakete :thumbup:
Great Cornholio

#1084 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
kojeime wrote:
fatamorgana wrote:Također, moguće je koristiti razum 100% a pri tome ne biti zao ...
Nije. Svako je sposoban i za zlo i za dobro. Samo ga okolnosti navode sta ce koristiti. Ako odaberes jedno od toga dvoga ne koristis razum 100%. Samo se ponasas u skladu sa okolnostima. Ali ti kao osoba i tvoj razum je jos uvijek sposoban i za ono sta nisi odabrao zbog okolnosti. I to ostaje neiskoristeno.
Ne toliko okolnosti koliko unutrašnje sklonosti.

U jednoj te istoj situaciji dvije različite osobe će različito reagovati, npr. kad neko nekog neko nagazi u tramvaju manje mudar ili više impulsivan će se možda potući a neko drugi ko je mudriji će izbjeći sukob i možda izbjeći i da bude zboden nožem ....
Zavisi ko te nagazi i od toga da li' će ti se izviniti ili ne. Ako te nagazi neko ko je jači, i ne izvini se, nećeš ništa preduzeti, ali ipak bi se, ako držiš do svog dostojanstva, trebao naljutiti, makar " u sebi", u mislima mu zveknut' šamarčinu. Ako se na napade ne naljutiš, rizikuješ da ti ponižavanje postane nešto normalno, pa ćete u budućnosti ponižavati i oni koji nisu jači od tebe.
Great Cornholio

#1085 Re: Za predane Životu

bizet wrote:ma gdje si Cornholio :)
velis nista od kiselog kupusa...hajd' sta te briga dobio si cokoladu :lol: ....jel' to postena zamjena? :lol:
nesto si dobro raspolozen...selo na tebe dobro djeluje...na koga selo ne djeluje ljekovito? :D
Tu sam :)

Ma bolja je glavica kiselog kupusa od sto milaka, al' nije se još ukiselio :sad: :lol:

Dobro sam raspoložen zato što sam se vratio u grad, moj životni moto je " selo hvali, u grad se svali" :D
Great Cornholio

#1086 Re: Za predane Životu

bizet wrote:
Great Cornholio wrote:
hajd' ne serkaj i ne skaci sebi u stomak (volis ljude a tjeras ih :-) ) :x ....volis ljude nekontrolisano :lol: ...ova ti je za plakete :thumbup:
Ja ću se izgleda morati prestati truditi da budem humorističan :-? :lol:

Pa da, kad ih ne možeš kontrolisati, ljude moraš voliti nekontrolisano :D
bizet

#1087 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:

Ma bolja je glavica kiselog kupusa od sto milaka, al' nije se još ukiselio :sad: :lol:

Dobro sam raspoložen zato što sam se vratio u grad, moj životni moto je " selo hvali, u grad se svali" :D
:lol: ko te ne zna skupo bi te platio ;-)

neka si ti meni ziv i zdrav...idem pogledati rebekinu farmu do kraja...budi raspolozen i sretan :)
bizet

#1088 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:

:thumbup:
jok, nego i mene nauci da se smijem, vazi? :)
Great Cornholio

#1089 Re: Za predane Životu

bizet wrote:
Great Cornholio wrote:

:lol: ko te ne zna skupo bi te platio ;-)

neka si ti meni ziv i zdrav...idem pogledati rebekinu farmu do kraja...budi raspolozen i sretan :)
Ko me zna, prodo bi me namah :lol:

Hvala, i ti takođe :)
Great Cornholio

#1090 Re: Za predane Životu

bizet wrote:
Great Cornholio wrote:

To se ne uči, smijeh je urođena sposobnost, u osnovi javljanja smijeha je nesklad između očekivanog i onog što čujemo, vidimo, osjetimo.

Npr. ti mene pitaš da te naučim da se smiješ, a ja kažem "More, prvo pare pa onda smijehovi, valja mi vratiti pare uložene za studiranje na preestižnim univerzitetima za smijehove , u Njemačkoj 8-) "

Ovo nije smiješno, al' kad staviš ove :lol: :lol: šta god kažeš ispadne smiješno :D :lol:
Great Cornholio

#1091 Re: Za predane Životu

kojeime wrote:
Opet, osjecaj za estetiku i lijepo je precijenjen.
U pravu si, ne postoji metar za mjerenje ljepote, tako da je osjećaj lijepog 100% subjektivan.
bizet

#1092 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
bizet wrote:
Great Cornholio wrote:

To se ne uči, smijeh je urođena sposobnost, u osnovi javljanja smijeha je nesklad između očekivanog i onog što čujemo, vidimo, osjetimo.

Npr. ti mene pitaš da te naučim da se smiješ, a ja kažem "More, prvo pare pa onda smijehovi, valja mi vratiti pare uložene za studiranje na preestižnim univerzitetima za smijehove , u Njemačkoj 8-) "

Ovo nije smiješno, al' kad staviš ove :lol: :lol: šta god kažeš ispadne smiješno :D :lol:
zaboravio si dodati "prvo pare na sto...", a moze i na sunce ;-)
Great Cornholio

#1093 Re: Za predane Životu

bizet wrote: zaboravio si dodati "prvo pare na sto...", a moze i na sunce ;-)
Kapara prvo, nju ne vraćam ako primjenom skupo stečenog znanja, aplikacijom raznoraznih šala i pošalica,kod tebe ne uspijem proizvesti velike količine smijehova 8-) :D

Nekad čovjeku nije do smijeha, a nije ni normalno stalno se smijati :)
kojeime

#1094 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

"U pravu si, ne postoji metar za mjerenje ljepote, tako da je osjećaj lijepog 100% subjektivan."

Ima. Odnos 1:1,618.
fatamorgana

#1095 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Nekad čovjeku nije do smijeha, a nije ni normalno stalno se smijati :)
Ma vidim ja, svi mi govore da nisam normalan, :lol:
fatamorgana

#1096 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

kojeime wrote: Pazi, Monsanto je patentovao sjeme soje. Kkorporacija, ljudi, su patentirali zivot!!!! Sta to znaci, sutra ce svaka zena koja rodi dijete morati platiti pravo na radjanje nekoj korporaciji jer je ta korporacija patentirala tehnologiju radjanja ljudi? Znam da zvuci suludo, ali ako danas neko patentuje jedan oblik zivota, biljku, zasto sutra neko ne bi mogao patentovati drugi oblik zivota, covjeka? Princip ja isti. Eto gdje idemo. I svi mi sa tim nemamo problema, nije pala vlada SAD i Vrhovni sud koji je to dozvolio zato sto su dozvolili patentovanje zivota. Sta to govori o nama? I kako ne mrziti ljude kada dopustaju takve stvari? Zato mogu voljeti neke pojedince, ali nas kao vrstu ne mogu jer smo suvise digli nos i pravimo sranja.
Slažem se, ali što reče Paul McCartney u ovoj pjesmi : "don't carry the world upon your shoulders",

:)
Great Cornholio

#1097 Re: Za predane Životu

kojeime wrote:"U pravu si, ne postoji metar za mjerenje ljepote, tako da je osjećaj lijepog 100% subjektivan."

Ima. Odnos 1:1,618.
Ja još uvijek sumnjam u sve naučne spoznaje dobijene na osnovu subjektivne procjene, i na osnovu rezultata dobijenih takvom procjenom donesene zaključake. Statistika odbacuje ono što joj ne odgovara,što se ne uklapa u ono čega ima najviše, pa i ako se većini ispitanika najviše sviđa "zlatni rez" to ne mora značiti da je taj odnos najljepši, možda je manjina kojoj se najviše sviđa linija podijeljena na dva dijela, u kome odnos dužina ta dva dijela nije 1:1,618, nego neki drugi odnos, u pravu, možda je njihova linija najljepša.

Gdje god rezultati naučnog istraživanja nisu 100 % pouzdani, a rezulatati dobijeni introspektivnom metodom nikada ne mogu biti takvi, uvijek postoji mogućnost da su "ekstremi" ti koji su u istina, a ne mora ni to biti istina.
Great Cornholio

#1098 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote: Nekad čovjeku nije do smijeha, a nije ni normalno stalno se smijati :)
Ma vidim ja, svi mi govore da nisam normalan, :lol:
Ma kakva ba statistika, kome ba ti da se prilagođavaš :D

Vjeruj meni, ti si normalan, skoro ko ja 8-) :lol:
kojeime

#1099 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

"Ja još uvijek sumnjam u sve naučne spoznaje dobijene na osnovu subjektivne procjene, i na osnovu rezultata dobijenih takvom procjenom donesene zaključake. Statistika odbacuje ono što joj ne odgovara,što se ne uklapa u ono čega ima najviše, pa i ako se većini ispitanika najviše sviđa "zlatni rez" to ne mora značiti da je taj odnos najljepši, možda je manjina kojoj se najviše sviđa linija podijeljena na dva dijela, u kome odnos dužina ta dva dijela nije 1:1,618, nego neki drugi odnos, u pravu, možda je njihova linija najljepša.

Gdje god rezultati naučnog istraživanja nisu 100 % pouzdani, a rezulatati dobijeni introspektivnom metodom nikada ne mogu biti takvi, uvijek postoji mogućnost da su "ekstremi" ti koji su u istina, a ne mora ni to biti istina."

Radjeni su ekperimenti. Raznim ljudima (ali, nazalost, samo zapadnjacima bez ozira na porijeklo (na primjer ako je ucesnik eksperimenta Kinez, to je Kinez koji je rodjen i zivi na zapadu ne u Kini) sto kvari univerzalnost rezultata) su pokazivane fotografije raznih lica. I trazeno je da izaberu najljepsa lica. Sva izabrana su imala odnos dimenzija i udaljenosti razicitih dijelova lica 1:1,618 (ili veoma blizu tom odnosu).

Za danasnjeg zapadnjaka to je matematicka formula ljepote.
Great Cornholio

#1100 Re: Za predane Životu

Ja ipak ne bih koristio matematičke formule pri definisanju lijepog,pogptovo kad je u pitanju ljepota lica nekog ljudskog bića, jer svako ljudsko biće je lijepo na svoj način, a u zavisnosti od toga kakvog smo raspoloženja nekad je ljepše a nekad malo manje lijepo :)
Post Reply