ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#1076 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Kakva je situacija jutros? Zna li iko? Kise nema, ali ni vjetra...

Sent from my MT11i using Tapatalk 2
Pasiflora

#1077 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Pasiflora »

Coppertone wrote:dobar prilog
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/4092 ... neko-drugi
J##o mater, ne zna se vise ko je lud, a ko zbunjen!!!!!! Dobro kazu da su politicari kao spermatozoidi - samo 1 od milion postane covjek. Kakvo smece :x
Coppertone

#1078 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Pregledah prilog, sve se zna ko koga. Svak prica sto se i ocekivalo, samo laktanje i ogradjivanje. Hajmo sad redom od strateskog nivoa do operative:
- predsjednistvo BiH - ogromna 0, nesto su dogovarali oko avijacije iz drugih drzava ali prekasno. Preventivno nisu slova napisali a kamoli lobirali, kupili ili organizovani nabavku opreme. Jel njihova zakonska obaveza ili nije svojim uticajem su mogli puno toga uraditi. Obican gradjanin a ni ministar kantona ne moze pricati s ambasadom neke zemlje.
- premijer Federacije - Nermin Niksic, kralj nad kraljevima. Sposobnost organizacije 0, zalutao na ovu funkciju.
- Uprkos svemu navedenom, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Alija Tihić, krvice vidi negdje drugo.
Slovima i brojem Alija Tihic - s*anje, Dino pisi s*anje. Ako vidis da su oni ispod tebe spori i tersaju odes na teren i posutas ih nogama. Tu nema puno rasprave.
- Sadik Ahmetovic proziva i prebacuje krivicu na lokalne zajednice. Ovih razmjera katastrofe do sada nismo imali. Mogao je obici terene i usput sa sobom natrpati terence pune hrane i vode.Od obicnih jaslasha ne mozete ocekivati da nesto povuku korisno. Rat je pokazao da logistiku zaboli uvo sto oni na liniji nemaju i sto se pate. Skoro svaki od njih je izasao solidnog stomaka iz rata, tako je i sada. Ako tako nastavite pingpongat se, bit ce nam tako i ubuduce.
- Edin Garaplija, direktor instituta kaze bila je inicijativa koju niko nije sproveo. Bravo kralju. Po svim teorijama, projekat je gotov samo kada je zavrseno svih 100%, nista 90% ili 95% samo 100%. Odredi se rok npr. do 30. u mjesecu mora se zavrsiti. Sljedeci dan ne bude gotovo idu protiv mjere. Prvo opomena, kazne, smjene. Na kraj sljedeceg mjeseca se zna sta je zavrseno i ko je u smjenjen, u zatvoru...
- kanonalne CZ, kako one sto su pogodjene pozarom tako i susjedne - s*anje, Dino pisi s*anje. Takticki nivo totalno razdjeljen, pomoc je bila na kasiku od stvarnih potreba. Imali su nesto para, prekasno djelovali.
- lokalne CZ bile u hibernaciji, pocetne male pozare su ignorisali prvih par dana, pa kada je planulo panicno su kukali uokolo. Tada je vec na dosta mjesta ozbiljno gorilo. Doslo je do totalnog zagusenja i preopterecenja resursa.
- vatrogasne brige, ucestovale koliko su mogle. Zakon ih dosta ogranicava, mada se isti taj zakon u ovakvim situacija djelimicno moze ignorisati. Posaljes dio ekipa na teren, a ostavis u dezuri samo osnovno.
- Oruzane snage, pokazalo se kako su najbolje organizovane od svih jaslasha, doduse centralizovane i programirane na slusanje nadredjenog. Srecom su taman dovoljno ignorisale vapaje lokalne vlasti kako bi sacuvali helikoptere i ljude, a opet uradile dosta korisnog. Poslije onih koji su na terenu, jedini zasluzuju neku pohvalu.
- drzavljani BiH, propast, totalno neodgovorni, nimalo savjesti. Tu ce trebati DOOOOOOOBRO poraditi na mobilizaciji i organizaciji
Coppertone

#1079 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Uuuu... kako sam zaboravio na debelguzog biroktratskog komadira VB "Alipašin most" - Novi Grad kojem je prva recenica bila: Ispred koga ste vi? Njega treba prozivati do kraja zivota.
Coppertone

#1080 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Danas malo bolje vijesti sa terena

Dopunjavam listu:
Jerko Ivanković Lijanović, komandant Federalnog štaba CZ - s*anje ko i Alija Tihic.
Zdravko Knežević,komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic - kad je pozar buknuo panicno zove u pomoc. OK, samo gdje se obratiti, broj, adresa, sta ti treba, ima li prioriteta. Vjerovatno nije los, ali odavno nije prirucnik u situacijama pozara.
hrusta

#1081 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by hrusta »

kakva je situacija oko smijestaja i hrane za dobrovoljce koji dodju dole, moze li se negdije okupat i malo osvijeziti. imali kakav granap u blizini da se moze nesto kupit (hrana itd.)
Coppertone

#1082 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Zavisno od lokacije na koju ides. Najbolje ti je ne racunaj da tamo ima ista. Ako nadjes prodavnicu dobro i jeste. Ponesi hrane i pica otprilike za 2-3 osobe. Vode, tecnosti sto vise, pije se po 3-4L na dan. Ako imas sjekiru ili sl. za krcenje sume to je od koristi. Grablje su od koristi kad suma pomalo tinja. Ako gori cetinar bez jakog smrka ne moze se prici od gasova i temperature. Uzmi negdje filter masku koja se koristi za nos ili gazu.
visocicaguy

#1083 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by visocicaguy »

clanak vezan za ovaj post: http://www.klix.ba/vijesti/bih/pozari-u ... /120902015
ovaj covjek na gornjoj slici je legenda...

[quote="visocicaguy"]Jedan dan u borbi sa vatrenom stihijom

Provedosmo dan na Ruistu - odnosno na putu ka njemu, nadomak Borackog jezera, pokusavajuci da pomognemo sto smo bolje mogli u gasenju pozara. Pa, da prenesem utiske...

Krenuli ujutro, u privatnom aranzmanu, kolega pokupio neke naprtnjace na revers od vatrogasaca. Dodjemo na mjesto pozara, upoznamo komandira vatrogasne jedinice Konjic, stavimo se na raspolaganje. Tu su vec nekoliko kolega iz profesionalne vatrogasne brigade Zenica koji su se odazvali apelu za pomoc. Ukupno oko 10-ak ljudi je tu. Teren nepristupacan, siblje, deponije smeca, neeksplodirana ubojita sredstva, .. bas svega ima. U principu je strategija braniti unaprijed odredjene linije, koje su, uglavnom, neke fizicke prepreke, u nasem slucaju makadamski put. Iza se nalaze neke kuce, imanja... mozda nekih 100-200 m dalje. Tu je, koliko sam vidio, samo jedna od kuca zaista naseljena; neki Srbin povratnik, 70-ak godina, koji nam je odmah ponudio rakiju.. ali bitna stvar je da nam je znao otprilike pokazati predjele gdje bi moglo biti mina, premda je u blizini za vrijeme rata bio stacioniran stab milicije i/ili srpske vojske. Takodjer nam je dao motornu pilu s kojom smo poslije sasjekli rastinje oko bazne stanice..

Moj utisak je da je logistika jako tanka. Fali opreme. Vatrogasci nemaju skoro nista od opreme. Po 12 sati dnevno su izlozeni dimu, svakojakom... tu ima dosta smeca, odbacenih guma i sl. i taj dim je zaista grozan. Oni se smjenjuju, drzeci smrk u nastojanju da ublaze napredovanje vatre. Oci i disajni putevi nezasticeni. Nema dovoljno vatrogasnih kola/cisterni. Dodje jedna cisterna, potrosi se relativno brzo... pa se desi da po 2 sata nema vode na raspolaganju. Najbliza tacka za dobavljanje vode je pumpna stanica na jezeru. 1 sat cisterni treba da sidje i 2 da se popne. Cisterne su, u opcem slucaju, jako stare, tehnicki neispravne. Zenicanima curi ulje iz kamiona, morali su stajati pri dolasku, kako ce se vratiti i sami ne znaju. Konjicani imaju jednu cisternu na kojoj je jedino signalno rotaciono svjetlo ispravno. U trecem kamionu vozac mjenjac u prvu brzinu ubacuje pomocu pajsera... Uz sve to, ljudi zalaze po terenu, iako se moze desiti da im svaki korak bude zadnji. Tokom mog danasnjeg boravka tamo cuo sam 3 jace detonacije - mozda nagazne mine ili trombloni ili nesto slicno.. do nekih 200-300 metara od mjesta gdje smo bili. U nekoliko navrata je bilo i nekih manjih detonacija, mozda meci. Fali hrane.. 15 dana ljudi jedu pastete i nareske... ovaj jedan vatrogasac veli u sali da se napuhao kao patka :)

Mi smo proveli dan pomagajuci njima onoliko koliko smo znali, slusajuci sta nam kazu. I sami su rekli da se drzimo podalje sume i pozara, premda smo kao civili neosigurani. Npartnjace nam nisu bile od neke pomoci, jer je pozar zaista nevjerovatan u svom pohodu. Ja, kao laik, nisam znao da je tako nezgodan... desi se da odem sa jedne pozicije, vratim se za pola sata i vidim da je izgorilo podrucje koje uopce nije bilo blizu vatre. Vjetar je bio prilicno jak i nosi.. lisce, sisarike.. sta vec nadje i prenese vatru dalje. Nekad u medjuvremenu su se pojavili i direktor i zapovjednik federalnog staba civilne zastite, jedna fotoreporterka, gradonacelnik opcine Konjic i jos neki ljudi za koje nisam siguran sta im je funkcija.

Na tom dijelu je danas je odbranjeno podrucje iza makadamskog puta, odbranjena je telecomova bazna stanica, te 'Santiceva vila'.

Saljem i par slika u prilogu za ilustraciju. U vecoj rezoluciji slike mozete pogledati na: https://picasaweb.google.com/1009357725 ... directlink

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image[/quote]
Coppertone

#1084 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Ko zeli ici iz SA, najblize gdje gori su Konjic, Jablanica, Mostar. U Glogosnici je bila, neka mini prodavnica,ali ne ocekujte izbor ko u trznom centru. Mi smo ponijeli sve sa sobom, tako da nismo imali potrebe za kupovinom. Mjestani su bili extra, cak su bili napravili maksuz rucak za nas. Ko mi smo eto neko i nesto. Njihovi su iznad danima i zasluzuju 10x vise.Motorku ko ima nek ponese, sada biti jako korisna zbog krcenja puta i pravljenja tampon zone.

Ako hoces kontaktirati vatrogasce i s njima stupiti u kontakt:
(036)752-666 - Profesionalna Vatrogasna Jedinica Jablanica
(036)728-093, (036) 726-124 - Profesionalna Vatrogasna Jedinica Konjic
(036) 555-930, (036) 555-931 - Vatrogasno Drustvo Mostar
Adresa ti ne trebaju samo pitaj gdje je vatrogasno, komandir po imenu i sl.

Ako hocete u Glogosnicu, javi se na PM mada koliko sam upratio do sada tamo se stabilizovalo, pa zbog toga predlazem javljanje vatrogascima jer ce oni imati vise informacije. Ako nista iznesite vode, mineralne, nekih sokova do bilo koje lokacije to ce im dobro doci.
savez_napolje

#1085 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

Uz veliku pomoć i nadljudske napore dobrovoljaca iz Glogošnice, Jablanice, Mostara, Konjica, Sarajeva, Bugojna, svi požari oko Glogošnice tokom protekle noći su uspješno ugašeni....
Stanje u Glogošnici jutros pod kontrolom, i što je najvažnije nema vjetra kao prethodnih dana. Ima još par ljudi na terenu, ali sve je ok!

Pozdrav iz napokon, suncem obasjane Glogošnice!
skafiskafsnjak

#1086 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

savez_napolje wrote:Uz veliku pomoć i nadljudske napore dobrovoljaca iz Glogošnice, Jablanice, Mostara, Konjica, Sarajeva, Bugojna, svi požari oko Glogošnice tokom protekle noći su uspješno ugašeni....
Stanje u Glogošnici jutros pod kontrolom, i što je najvažnije nema vjetra kao prethodnih dana. Ima još par ljudi na terenu, ali sve je ok!

A druze, sta je sa ostalim selima ?
Vise ne vjerujem ovim medijima ....
dječak sa šibicama

#1087 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by dječak sa šibicama »

Da covjek ne povjeruje, u Zadru za jedan dan palo kise koliko u prosjeku padne u cijelom septembru, a kod nas i dalje sunce, nigdje kise.

Ko da je Zadar u Zimbabveu, jebote.
Hajlac

#1088 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

coek wrote:Pare je besmisleno slati jer nemate kome. U CZ i sl? To su samo paraziti. Njima ne bih dao ni za hljeba.

Sad u Glogosnici najvise fali ljudi, da cuvaju pozarista. Ono od velikih suma i nepristupacnog terena sto se ne moze gasiti neka izgori, bitno je kuce sacuvati. Nas par je bilo tamo, vidim još se neki ljudi spremaju i to je najbitnije.

Ali i ovo ce aBd proci, bitnije je da "sutra", kada budete glasali, prvo pomislite na Glogošnicu i onda će vam se sve samo kazati - dajte glas onome za koga mislite da bi u Glogošnici reagovao drugačije.

Što se mene tiče, svi koji imaju imalo udjela u ovom kriminalnom aktu "nečinjenja ništa" nikada, ali nikada, neće dobiti moj glas.
Nacelnik i vladajuca stranka:

Konjic:
http://www.konjic.ba/ba/stream.daenet?kat=169
Emir Bubalo SDA

Jablanica:

http://www.jablanica.ba/ba/nacelnik-jablanica.html
Salem Dedić SDA

Nece konjicani i jablanicani da se zamjeraju i javno protestvuju sve dok vatra do njihovog praga ne dodje. Gradjanska svijest nula.
Last edited by Hajlac on 02/09/2012 13:11, edited 1 time in total.
savez_napolje

#1089 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

L00d wrote:
savez_napolje wrote:Uz veliku pomoć i nadljudske napore dobrovoljaca iz Glogošnice, Jablanice, Mostara, Konjica, Sarajeva, Bugojna, svi požari oko Glogošnice tokom protekle noći su uspješno ugašeni....

A druze, sta je sa ostalim selima ?
Vise ne vjerujem ovim medijima ....

Gori druže iznad sela Šanice (Šanice se nalazi sa druge strane brda, lijevo od Glogošnice). Ali gori poprilično daleko od sela, a kako sam čuo vatra se kreće gore prema planini Prenj, a ne dole prema selu... Ostala sela nisu u opasnosti...
Alfons Kauders

#1090 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

Hajlac wrote:
coek wrote:Pare je besmisleno slati jer nemate kome. U CZ i sl? To su samo paraziti. Njima ne bih dao ni za hljeba.

Sad u Glogosnici najvise fali ljudi, da cuvaju pozarista. Ono od velikih suma i nepristupacnog terena sto se ne moze gasiti neka izgori, bitno je kuce sacuvati. Nas par je bilo tamo, vidim još se neki ljudi spremaju i to je najbitnije.

Ali i ovo ce aBd proci, bitnije je da "sutra", kada budete glasali, prvo pomislite na Glogošnicu i onda će vam se sve samo kazati - dajte glas onome za koga mislite da bi u Glogošnici reagovao drugačije.

Što se mene tiče, svi koji imaju imalo udjela u ovom kriminalnom aktu "nečinjenja ništa" nikada, ali nikada, neće dobiti moj glas.
Nacelnik i vladajuca stranka:

Konjic:
http://www.konjic.ba/ba/stream.daenet?kat=169
Emir Bubalo SDA

Jablanica:

http://www.jablanica.ba/ba/nacelnik-jablanica.html
Salem dedić SDA

Nece konjicani i jablanicani da se zamjeraju i javno protestvuju sve dok vatra do njihovog praga ne dodje. Gradjanska svijest nula.
Auuu... Sad ce SB i TV1 "otkriti" da je su Neka i Zlaja palili pozare da sjebu SDA na lokalnim izborima...
blazh

#1091 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by blazh »

a šta bi sa onim turskim helikopterom?

a u hrvaqtskoj su rješili svoje požare, fala bogu imaju i s čim. jesu li naše glavonje tražile pomoć?
HM 2011

#1092 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by HM 2011 »

Da vidite kako maneken juče gasi požar na Treskavici,

ubi lopatom po vatri u bjelim tensikim patikama (baš bijele), flourescentno zelenoj polo majici i šorciću.....

uglavnom saldo je: da je 9 ljudi (2 uniformisana policajca, tri starija čovjeka, 3 mladića, 1 starija teta), saniralo požar niskog raslinja (raslinje visine od 0,3 m do 1 m) na površini od 10 dunuma zemlje u roku od 2 sata - požar je bio pravo opasan jer se širio prema šumi......

na kraju došli vatrogasci na gotovu stvar, a za požar niko nije niti čuo.....

Da nije bilo uniformisane policije koja je pozvala na gašenje požara lokalce i izletnike i dok su čekali odziv prihvatili su se nekakvih taraba i počeli lupati po vatri u namjeri da je ugase - danas bi tek čuli da gori čitav Igman....

ima u policiji dobrih ljudi,

a i u manekenima hajra ponekad....
Last edited by HM 2011 on 02/09/2012 13:21, edited 2 times in total.
poznanik

#1093 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

HM 2011 wrote:Da vidite kako maneken juče gasi požar na Treskavici...
A kako je došlo do požara?
HM 2011

#1094 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by HM 2011 »

poznanik wrote:
HM 2011 wrote:Da vidite kako maneken juče gasi požar na Treskavici...
A kako je došlo do požara?
Pojma nemam, sa sigurne udaljenosti sam posmatrao gašenje (durbin), predaleko da pomognem,

ali kako je nastao - ???
Coppertone

#1095 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

HM 2011 wrote:a i u manekenima hajra ponekad....
Da, cudnu ali pomognu ljudi koji bas nisu uzor, ono sminkeri, vole popiti, potuci se...Bitno je da je pozar saniran. Tako isto je trebalo djelovati odmah na pocetku svih ovih paljevina. Prvih par sati je kljucno. Tu ce znati ili je situacija pod kontrolom ili sve zivo mobilisi. Nema ne mogu, zauzet sam, nije moje ovo ono...Samo masovnost.
Nabavka Kanadera je totalno nepotreban na nasim prostorima. Helikopteri su puno bolji za nas teren plus mogu se koristiti 365 dana. Ako zagusti, jednostavnije je platiti HR par doleta.
skafiskafsnjak

#1096 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

savez_napolje wrote:Gori druže iznad sela Šanice (Šanice se nalazi sa druge strane brda, lijevo od Glogošnice). Ali gori poprilično daleko od sela, a kako sam čuo vatra se kreće gore prema planini Prenj, a ne dole prema selu... Ostala sela nisu u opasnosti...
Znam ja gdje Sanica. Iz Jablanice sam ja :) Samo tek dosao ... jutros sam konto do GLogosnice ali eto rekoste ugasili, hvala Bogu.

A samo nek sela nisu u opasnosti. Sto se sume tice... ne znam sta planiraju, i to je steta ali se bojim da smo nemocni.
skafiskafsnjak

#1097 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Coppertone wrote:
Da, cudnu ali pomognu ljudi koji bas nisu uzor, ono sminkeri, vole popiti, potuci se...Bitno je da je pozar saniran. Tako isto je trebalo djelovati odmah na pocetku svih ovih paljevina. Prvih par sati je kljucno. Tu ce znati ili je situacija pod kontrolom ili sve zivo mobilisi. Nema ne mogu, zauzet sam, nije moje ovo ono...Samo masovnost.
Nabavka Kanadera je totalno nepotreban na nasim prostorima. Helikopteri su puno bolji za nas teren plus mogu se koristiti 365 dana. Ako zagusti, jednostavnije je platiti HR par doleta.
Ma poslije svega ovoga treba napraviti projekat osposobljavanja i obucavanja gradjana u sistemu zastite i spasavanja. Ja taman radim magistarski na tu temu i puno bih mogao pomoci.
Da se u svakom mjestu obuci minimalno 20 ljudi koji ce izlaziti na najmanje znake nesrece. Naravno, uz dogovorenu dnevnicu za svaki izlazak. Takodjer obezbjediti odredjena sredstva za gasenje svakom mjestu ili selu (brentace i ostale stvari).
HM 2011

#1098 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by HM 2011 »

L00d wrote:
Coppertone wrote:
Ma poslije svega ovoga treba napraviti projekat osposobljavanja i obucavanja gradjana u sistemu zastite i spasavanja. Ja taman radim magistarski na tu temu i puno bih mogao pomoci.
Da se u svakom mjestu obuci minimalno 20 ljudi koji ce izlaziti na najmanje znake nesrece. Naravno, uz dogovorenu dnevnicu za svaki izlazak. Takodjer obezbjediti odredjena sredstva za gasenje svakom mjestu ili selu (brentace i ostale stvari).
Ama kakve dnevnice - nepružanje pomoći unesrećenom u slučaju nesreće - malo sudski to formulirati i eto ti motiva....

Ko je unesrećeni u slučaju požara - samo priroda, međutim - postoji veliki potencijal da dođe do veće štete ako ne dođe do saniranja odmah, u tom slučaju ugroženi su : novčana sredstva potrebna za gašenje, imovina i životi ljudi, bolnice za liječenje opekotina, budžeti građana radi oštećenja.....

dopuniti Kantonalni zakon o prekršajima ili nešto drugo ? brza i efikasna mobilizacija na terenu.....

na koga se odnosi - ko sve može biti pozvan da gasi požar:
mještani mjesta gdje je požar nastao i čak i mještani mjesta koja graniče sa tim mjestom ! Usmeni poziv mora biti saopšten lično u prisustvu recimo dva svjedoka, pritom uzimaju se podaci lica koje je pozvano, u slučaju da ne dođe do odziva dolazi novčana kazna...

nekome možda mrsko ići, nije raspoložen, nema obrazloženje poput bolesti, invaliditeta - žao nam je - moraš ići u borbu protiv požara inače novčana kazna minimalno !!!!!!!!!!!!!!!!

a siguran sam da kada bi službena lica pozvala 90% povanih bi poslalo barem jednog člana porodice u akciju i svi bi bili ponosni na to što uzeli učešća u spašavanju svoje imovine ili imovine svoga komšije - pored toga to je ljudski - ali ljudskost u vremenu kapitalizma je pod najvećim napadom ! Pored toga ako iko zna šta je minirano, opasno i li nepristupačno, gdje se nalaze izvori vode - ZNAJU MJEŠTANI !

- Ako dođe do djeljenja dnevnica to onda znači da požar ne mogu lokalizirati lokalne snage vatrogastva u sprezi sa mještanima - te da se moraju aktivirati snage iz susjednih općina (vidiš kako to fino izgleda na Hrvatskom jeziku)....
Pasiflora

#1099 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Pasiflora »

dječak sa šibicama wrote:Da covjek ne povjeruje, u Zadru za jedan dan palo kise koliko u prosjeku padne u cijelom septembru, a kod nas i dalje sunce, nigdje kise.

Ko da je Zadar u Zimbabveu, jebote.
To je prva kisa od maja. S tim da na otocima gdje stoka ugiba od zedji i u Zadarskoj ploci (uslovno receno: jedina poljoprivreda u ZD Zupaniji) nije palo ni kapi :(
Coppertone

#1100 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

L00d wrote: Ja taman radim magistarski na tu temu i puno bih mogao pomoci.
Ako hoces mozemo pogledati i dati prijedloge. Nema tu neke vece filozofije, pogledati sta rade zemlje koje to imaju najbolje razvijeno, prilagoditi nasim potrebama i kraj price. Iole pismen insan skontao je kako dosta toga ne funkcionise ovdje, a trebalo bi samo malo posloziti kockice i osjetio bi se ogroman napredak.
Post Reply