Početkom Oktobra je nazad ako sam dobro upratila.CherryLips wrote:Ima li gdje doktora ili ban jos traje?
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- JanuaryJones
#10726 Re: Trudnjače i porodilje online
- CherryLips
#10727 Re: Trudnjače i porodilje online
Ojj nigdje veze...
- manekenka u penziji
#10728 Re: Trudnjače i porodilje online
Pozdrav drage moje.
Ima li vas da ste predale za refundaciju novca za triple test?
Da li to oni zaista refundiraju?
- CherryLips
#10729 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne znam za to ali meni za Rhogam i u trudnoci a i nakon poroda nisu refundiralimanekenka u penziji wrote:Pozdrav drage moje.
- wewa
#10730 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam dobila, kako to lijepo nazvase u rjesenju, 'jednokratnu finansijsku pomoc' po osnovu zahtjeva za refundaciju troskova za Rhogam, prije 2 god.
kako sad stvari stoje, zbilja ne znam.
- CherryLips
#10731 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja u prvoj trudnoci nisam imala potrebe da primim Rhogam,a sad kad sam ga morala dva puta primiti,nista. U odbijenici je stajalo da je bolnica bila duzna da mi da pomenuti lijek jer je na nekoj listi lijekova,ne mogu se tacno sjetiti kako su je nazvali. A to sto bolnica nema ,nikom nista.wewa wrote:ja sam dobila, kako to lijepo nazvase u rjesenju, 'jednokratnu finansijsku pomoc' po osnovu zahtjeva za refundaciju troskova za Rhogam, prije 2 god.
-
funky_baby
#10732 Re: Trudnjače i porodilje online
refundiraju zaistamanekenka u penziji wrote:Pozdrav drage moje.
uglavnom ti treba uputnica od doktora opste prakse, urađen nalaz i racun iz privatne laboratorije, odes sa tim na DIP, oni tamo (ukoliko nema reagensa, to provjeri) napisu potvrdu koju dobijes postom. kad to prikupis ides u socijalno i popunis neki njihov formular i predas. komisija se sastaje jednom mjesecno i pare donosi postar.
sretno!
- manekenka u penziji
#10733 Re: Trudnjače i porodilje online
Sve sam ja to skupila i danas mi stize dopis kako mi nedostaje nalaz od tripl testa.
Na samom zahtjevu za refunaciju nigdje ne stoji da je potreban nalaz, već račun za isti, sto sam i prilozila zajedno sa ostalom potrebnom dokumentacijom.
Teta na šalteru se iznenadila kada je vidjela da mi traže nalaz jer su navodno dobili naredbu od sefice, cije ime stoji na dopisu za dopunu dokumentacije(!), da ne smiju uzimati nalaze testova. Koje li kontradikcije!!?
Nalaz je moja privatna stvar i niko nema pravo da ga gleda osim mene i doktora koji vodi moju trudnoću.
Ozbiljno razmišljam o tuzbi sefice i zavoda.
Na samom zahtjevu za refunaciju nigdje ne stoji da je potreban nalaz, već račun za isti, sto sam i prilozila zajedno sa ostalom potrebnom dokumentacijom.
Teta na šalteru se iznenadila kada je vidjela da mi traže nalaz jer su navodno dobili naredbu od sefice, cije ime stoji na dopisu za dopunu dokumentacije(!), da ne smiju uzimati nalaze testova. Koje li kontradikcije!!?
Nalaz je moja privatna stvar i niko nema pravo da ga gleda osim mene i doktora koji vodi moju trudnoću.
Ozbiljno razmišljam o tuzbi sefice i zavoda.
- DaffyDuck
#10734 Re: Trudnjače i porodilje online
Ima All About Apple vrece do 6 godina (nije bas klasicna vreca jer su stopala otkrivena), al je jako prakticno za djecu koja se jako vrte i otkrivaju.CherryLips wrote:Zar ti trogodisnjak hoce u vrecu? Pokusavam svog malca da zamislim u njoj...no-nogirl wrote:radenska wrote:
ja imam ovakvu, kakva je ova za bebice
mame znate li gdje ima ovih vrecica za vece djecake? djecaku je 3 god i normalne je visine, ali mu je frotirna vrecica broj 6 iz fisa nakon kojeg pranja - mala. (visok 102 cm otprilike).
http://allaboutapple.ba/vrece.html
- CherryLips
#10735 Re: Trudnjače i porodilje online
Znate li gdje se na Dip-u tacno,tj.na kojem spratu preuzimaju preparati za vaginalne briseve? I treba li i knjizica pored uputnica?
-
julisiz es grant
#10736 Re: Trudnjače i porodilje online
Samo da se javim da sam se vratio sa nagradnog odsustva
Hvala drugarici Dženueri Džons na obavještenjima učesnicama na temama o mom odsustvu
Ova mi je sedmica hektična, raspored aktivnosti prenatrpan, ali ću se truditi da odgovorim na pitanja, ako ih bude bilo, u razumnom roku.
Hvala drugarici Dženueri Džons na obavještenjima učesnicama na temama o mom odsustvu
Ova mi je sedmica hektična, raspored aktivnosti prenatrpan, ali ću se truditi da odgovorim na pitanja, ako ih bude bilo, u razumnom roku.
- CherryLips
#10737 Re: Trudnjače i porodilje online
Super doktore,uvijek trebate. Prva menstruacija nakon poroda bila 07.09. Nakon dvadeset dana (27.07),a poslije odnosa,prokrvarila i evo to traje jos uvijek. Isla dr,uputila me na vadjenje briseva. Nekad u julu radila papa i uz,sve u granicama normale. Doduse jeste bila upala,dobila terapiju. Sad dr govori da vadim hormone ali posto dojim,nista od toga. Ne znam sta da radim ako ne prestane krvarenje u dogledno vrijeme?? Stvarno me smori ovo sve,po vise osnova...julisiz es grant wrote:Samo da se javim da sam se vratio sa nagradnog odsustva![]()
Hvala drugarici Dženueri Džons na obavještenjima učesnicama na temama o mom odsustvu![]()
-
julisiz es grant
#10738 Re: Trudnjače i porodilje online
Često bude sličan problem sa ženama koje doje...obzirom da je nastalo krvarenje u drugoj polovini ciklusa, nejvjerovatnije je relativan manjak progesterona, hormona jajnika koji se više luči nakon ovulacije i koji stabilizuje sluznicu materice, da ne bi došlo do krvarenja prije menstruacije. Obično pomogne kratkotrajna terapija progesteronskim tabletama, koje se smiju uzimati tokom dojenja. Druga mogućnost je upala cerviksa, ali to se može potvrditi ili odbaciti pregledom u spekulima, i, po potrebi, uzimanjem bakterioloških briseva.CherryLips wrote:Super doktore,uvijek trebate. Prva menstruacija nakon poroda bila 07.09. Nakon dvadeset dana (27.07),a poslije odnosa,prokrvarila i evo to traje jos uvijek. Isla dr,uputila me na vadjenje briseva. Nekad u julu radila papa i uz,sve u granicama normale. Doduse jeste bila upala,dobila terapiju. Sad dr govori da vadim hormone ali posto dojim,nista od toga. Ne znam sta da radim ako ne prestane krvarenje u dogledno vrijeme?? Stvarno me smori ovo sve,po vise osnova...julisiz es grant wrote:Samo da se javim da sam se vratio sa nagradnog odsustva![]()
Hvala drugarici Dženueri Džons na obavještenjima učesnicama na temama o mom odsustvu![]()
- CherryLips
#10739 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala doktore,samo da hoce stati pa da mogu bilo sta poduzetijulisiz es grant wrote:Često bude sličan problem sa ženama koje doje...obzirom da je nastalo krvarenje u drugoj polovini ciklusa, nejvjerovatnije je relativan manjak progesterona, hormona jajnika koji se više luči nakon ovulacije i koji stabilizuje sluznicu materice, da ne bi došlo do krvarenja prije menstruacije. Obično pomogne kratkotrajna terapija progesteronskim tabletama, koje se smiju uzimati tokom dojenja. Druga mogućnost je upala cerviksa, ali to se može potvrditi ili odbaciti pregledom u spekulima, i, po potrebi, uzimanjem bakterioloških briseva.CherryLips wrote:Super doktore,uvijek trebate. Prva menstruacija nakon poroda bila 07.09. Nakon dvadeset dana (27.07),a poslije odnosa,prokrvarila i evo to traje jos uvijek. Isla dr,uputila me na vadjenje briseva. Nekad u julu radila papa i uz,sve u granicama normale. Doduse jeste bila upala,dobila terapiju. Sad dr govori da vadim hormone ali posto dojim,nista od toga. Ne znam sta da radim ako ne prestane krvarenje u dogledno vrijeme?? Stvarno me smori ovo sve,po vise osnova...julisiz es grant wrote:Samo da se javim da sam se vratio sa nagradnog odsustva![]()
- JanuaryJones
#10740 Re: Trudnjače i porodilje online
Ooo velkam bek. Pustite se referenduma, vidite da je teško ženama bez vasjulisiz es grant wrote:Samo da se javim da sam se vratio sa nagradnog odsustva![]()
Elem kad ste već tu da upitam iako nije vaša struka, kojem doktoru se javiti za povredu trtične kosti?
-
julisiz es grant
#10741 Re: Trudnjače i porodilje online
JanuaryJones wrote:Ooo velkam bek. Pustite se referenduma, vidite da je teško ženama bez vasjulisiz es grant wrote:Samo da se javim da sam se vratio sa nagradnog odsustva![]()
Elem kad ste već tu da upitam iako nije vaša struka, kojem doktoru se javiti za povredu trtične kosti?
A za trticu, ortopedu. A ako misliš kojem konkretno, vjeruj mi da ne znam, nije mi hvala Bogu još trebao nijedan
- JanuaryJones
#10742 Re: Trudnjače i porodilje online
Nisam konkretno pitala za ime nego kojem specijalisti jer nemam pojma čija je domena trtica. Bojim se da je (na)pukla
hvala 
-
julisiz es grant
#10743 Re: Trudnjače i porodilje online
Uh, nezgodna stvarJanuaryJones wrote:Nisam konkretno pitala za ime nego kojem specijalisti jer nemam pojma čija je domena trtica. Bojim se da je (na)puklahvala
Al biće dobro, javi se ortopedu, nek namješĆaju ako bude pukla
- JanuaryJones
#10744 Re: Trudnjače i porodilje online
Boli ko sam đavojulisiz es grant wrote:Uh, nezgodna stvarJanuaryJones wrote:Nisam konkretno pitala za ime nego kojem specijalisti jer nemam pojma čija je domena trtica. Bojim se da je (na)puklahvala
![]()
Al biće dobro, javi se ortopedu, nek namješĆaju ako bude pukla
-
julisiz es grant
#10745 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja se uvijek bojim kad sjedam na onu stolicu bez naslona za preglede da ću je jednog dana promašiti i "sjesti" na patos i da će mi se to desiti.JanuaryJones wrote:Boli ko sam đavojulisiz es grant wrote:Uh, nezgodna stvarJanuaryJones wrote:Nisam konkretno pitala za ime nego kojem specijalisti jer nemam pojma čija je domena trtica. Bojim se da je (na)puklahvala
![]()
Al biće dobro, javi se ortopedu, nek namješĆaju ako bude puklanit sjest nit leći na leđa
- JanuaryJones
#10746 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni se izmakla podloga pod nogama (sa djetetom u rukama) i naravno, pokušavajući zaštiti dijete da ne udari gdje glavom, padnem na najgori mogući način na ledja/direkt na trticu.julisiz es grant wrote: Ja se uvijek bojim kad sjedam na onu stolicu bez naslona za preglede da ću je jednog dana promašiti i "sjesti" na patos i da će mi se to desiti.
- CherryLips
#10747 Re: Trudnjače i porodilje online
Prilikom udarca u dojku,a dojim,je li samo u obzir dolazi kupus i eventualno borna kiselina (obloge)? Ocekujem zastoj mlijeka, pojavu modrice,pa ne znam ima li sta jos da smijem stavljati??
-
julisiz es grant
#10748 Re: Trudnjače i porodilje online
Može, a dovoljna je i obična hladna obloga, da smanji otok. Ako on ne bude baš enorman, ili na nezgodnom mjestu (oko bradavice), ne bi trebalo biti problema sa dojenjem.CherryLips wrote:Prilikom udarca u dojku,a dojim,je li samo u obzir dolazi kupus i eventualno borna kiselina (obloge)? Ocekujem zastoj mlijeka, pojavu modrice,pa ne znam ima li sta jos da smijem stavljati??
- CherryLips
#10749 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala doktore , po ko zna koji put.julisiz es grant wrote:Može, a dovoljna je i obična hladna obloga, da smanji otok. Ako on ne bude baš enorman, ili na nezgodnom mjestu (oko bradavice), ne bi trebalo biti problema sa dojenjem.CherryLips wrote:Prilikom udarca u dojku,a dojim,je li samo u obzir dolazi kupus i eventualno borna kiselina (obloge)? Ocekujem zastoj mlijeka, pojavu modrice,pa ne znam ima li sta jos da smijem stavljati??
-
julisiz es grant
#10750 Re: Trudnjače i porodilje online
CherryLips wrote:Hvala doktore , po ko zna koji put.julisiz es grant wrote:Može, a dovoljna je i obična hladna obloga, da smanji otok. Ako on ne bude baš enorman, ili na nezgodnom mjestu (oko bradavice), ne bi trebalo biti problema sa dojenjem.CherryLips wrote:Prilikom udarca u dojku,a dojim,je li samo u obzir dolazi kupus i eventualno borna kiselina (obloge)? Ocekujem zastoj mlijeka, pojavu modrice,pa ne znam ima li sta jos da smijem stavljati??