Ne bi trebalo previse ja mislim. Moguce da ce ti celer lagati koliko ides na sat.Laertes wrote:Jedno pitanje:
Ako je originalna dimenzija guma 205/55 R16, a ja sad montiram zimske 205/60 R16 (jer takve imam), hoće li to praviti kakav problem?
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10726 Re: Dolazi zima - zimske gume
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10727 Re: Dolazi zima - zimske gume
Cini mi se da je razlika u precniku 2 cm, jedino da ne bude struganja....Laertes wrote:Jedno pitanje:
Ako je originalna dimenzija guma 205/55 R16, a ja sad montiram zimske 205/60 R16 (jer takve imam), hoće li to praviti kakav problem?
- Laertes
#10728 Re: Dolazi zima - zimske gume
Isprobano, ne struže. Hvala svima na odgovorima, sad mi je lakšekonektovan wrote:Cini mi se da je razlika u precniku 2 cm, jedino da ne bude struganja....Laertes wrote:Jedno pitanje:
-
axe22
#10729 Re: Dolazi zima - zimske gume
_BataZiv_0809 wrote:Koliko su para te all season gume
Ja cu ti prenjeti svoje iskustvo s all season gumama (vec sam pisao)
Pirelli P4, dosle na vozilu kad sam uzeo, 2016 godina (kraj), znaci gotov nove gume na vozilu. (vozilo uzeto u martu 2017)
Ljeto, cim temperatura predje preko 26-28 vanjska, temperatura ceste naraste gume pocnu kliziti na cesti, u krivinama citava kola znaju bocno pocet proklizavati u suprotnu traku, na kocenju malo jacem abs se konstano pali. Imas osjecaj kao da bas vozis obicnu zimsku gumu ljeti (iskustvo s sluzbenih vozila), voznju zimi nisam ni htjeo probati jer sam odmah uzeo sava HP2 koja se pokazala stavarno dobra guma.
Ova Pirelli P4 je jedino po meni bila perfektna guma na temperaturama izmedju 10-20 stepeni, tada lijepi za cestu.
Mozda bi se pokazala bolje na laksim kolima (1600 kg, gdje se napreze bas da zaustavi vozilo i ako imaju index tezine).
I jos racunaj da ces tu gumu voziti citavu godinu, i po niskim i visokim temperaturama, kakvo ce biti njezino stanje za sljedecu zimu.
(mogu postaviti slike stanja moji nakon mozda 50 000 km, pogotov prednjih, 2 ljetne sezone kod mene i jedna zimska kod vlasnika prije)
4 Ljetne + 4 Zimske najbolje ko moze priustiti.
- drug_profi
#10730 Re: Dolazi zima - zimske gume
Napreduje ta tehnologija. Sve su blize tome da postignu optimalne performanse u svim uslovima. Evo i GY i Michelin su izbacili vec drugu generaciju svojih allseason guma, gdje su znacajno unaprijedili preethodne.
Vredestein dugo ima all season gume, i mislim da je sad treca generacija. Cak je i Continental usao u tu zonu od skora i mada nema testova te gume, izgleda da bi mogla biti vrhunska allseason.
Pirelli nije imao uspjeha sa tom gumom, to je tacno. Nisu uspjeli da postignu cilj.
Obzirom da je all season guma namjenjena za podrucja gdje snijeg ne pada cesto i u vecim kolicinama, one su idealne za nase juzne krajeve, ali ako cemo gledati ove promjene klime, ni sjeverni dio BiH nije vise snijegom bogat. Svakako je po mom misljenju finansijski najbolje rjesenje za gradska vozila, i vozila sa niskom kilometrazom.
Vredestein dugo ima all season gume, i mislim da je sad treca generacija. Cak je i Continental usao u tu zonu od skora i mada nema testova te gume, izgleda da bi mogla biti vrhunska allseason.
Pirelli nije imao uspjeha sa tom gumom, to je tacno. Nisu uspjeli da postignu cilj.
Obzirom da je all season guma namjenjena za podrucja gdje snijeg ne pada cesto i u vecim kolicinama, one su idealne za nase juzne krajeve, ali ako cemo gledati ove promjene klime, ni sjeverni dio BiH nije vise snijegom bogat. Svakako je po mom misljenju finansijski najbolje rjesenje za gradska vozila, i vozila sa niskom kilometrazom.
-
vauvau
#10731 Re: Dolazi zima - zimske gume
A gdje je gy vector 2, 3, 4, 5, 5+? To je već odavno u upotrebi, samo što mi imamo ljeto zima sava eskimo gume koje glume cjelogodišnje gume.drug_profi wrote:Napreduje ta tehnologija. Sve su blize tome da postignu optimalne performanse u svim uslovima. Evo i GY i Michelin su izbacili vec drugu generaciju svojih allseason guma, gdje su znacajno unaprijedili preethodne.
- drug_profi
#10732 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo nađoh svjež test all season guma gdje ima i Continental.
Vidi se napredak u nekim segmentima testa dostižu performanse najbolje sezonske gume.
A te sezonske su uglavnom pobjednice testa u svojoj kategoriji, dakle neki premium.
Što me dalje navodi na pomisao da su možda ove tri glavne all season (conti, miško, GY) bar jednako dobre tokom cjele godine kao odgovarajuća sezonska guma iz ekonomik klase.
baš bih volio vidjeti test gdje bi se recimo all season conti, ili gy suprotstavio zimskoj fuldi, vredesteinu, a ljetnoj savi, sportivi, npr.
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm
Vidi se napredak u nekim segmentima testa dostižu performanse najbolje sezonske gume.
A te sezonske su uglavnom pobjednice testa u svojoj kategoriji, dakle neki premium.
Što me dalje navodi na pomisao da su možda ove tri glavne all season (conti, miško, GY) bar jednako dobre tokom cjele godine kao odgovarajuća sezonska guma iz ekonomik klase.
baš bih volio vidjeti test gdje bi se recimo all season conti, ili gy suprotstavio zimskoj fuldi, vredesteinu, a ljetnoj savi, sportivi, npr.
- Lalena
#10733 Re: Dolazi zima - zimske gume
[/quote]
Koliko vidim za 206 se navodi 195/55 R15.
Tako da ako je to slučaj, razlika u visni/prečniku je skoro 7%, isto tako i na obimu i brzinomjeru.
Tj. ići ćeš brže nego što ti sat pokazuje.
A da mora udarati u nešto dok motaš, to je sigurno.
Uglavnom, ako je to slučaj, zajebali su te.
Ne znam jesi li u stanju napraviti zamjenu, a originalna dimenzija je nešto skuplja. 25-30%.
Ja bi tim retardima vratio gume i zamjenio za fabricke dimenzije.
Pa mislim i ja bih po cijenu da se digne ili spusti na koji god nivo treba.
Samo ne znam koliko forumasica ima pistolja, ili veza da to isposluje[/quote]
Bolje bi mi bilo da nisam ni pitala
Samo sam se razocarala i zabrinula... Nista, kasno je za bilo sta popraviti, ali, hvala vam, makar da znam naredne godine sta i kako...
Koliko vidim za 206 se navodi 195/55 R15.
Tako da ako je to slučaj, razlika u visni/prečniku je skoro 7%, isto tako i na obimu i brzinomjeru.
Tj. ići ćeš brže nego što ti sat pokazuje.
A da mora udarati u nešto dok motaš, to je sigurno.
Uglavnom, ako je to slučaj, zajebali su te.
Ne znam jesi li u stanju napraviti zamjenu, a originalna dimenzija je nešto skuplja. 25-30%.
Ja bi tim retardima vratio gume i zamjenio za fabricke dimenzije.
Pa mislim i ja bih po cijenu da se digne ili spusti na koji god nivo treba.
Samo ne znam koliko forumasica ima pistolja, ili veza da to isposluje[/quote]
Bolje bi mi bilo da nisam ni pitala
Samo sam se razocarala i zabrinula... Nista, kasno je za bilo sta popraviti, ali, hvala vam, makar da znam naredne godine sta i kako...
- drug_profi
#10734 Re: Dolazi zima - zimske gume
Malo si nam podataka dala, tako da i mi nagađamo.
P206 ali koje godište, koji motor. Imaš li ljetne gume sa njega i koje su na njima dimenzije?
P206 ali koje godište, koji motor. Imaš li ljetne gume sa njega i koje su na njima dimenzije?
- amar1994
#10735 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jos ako dodje ko ovaj A3 na cini mi se 18",ne isplati se kupovat dva seta,zimskih pogotovo jer su zara,a ne isplati se ni novi set felgi i guma,kako god okrenes ispadaju najbolje allseason u vecim dimenzijamaOptimist wrote:
Vidjo, dobar video. Kazem ja da mi je postalo zahmet ovo skidanje, nosanje, lagerovanje 2 seta. Ozbiljno razmisljam da naredni bude jedan za sva vremena.
A ove novcate zimske su na sluzbenom. Na privatnom je Hankook od ranije.
a BiH kakva i jest je specificna,jer te snijeg,kisa i poledica mogu uhvatit skoro 365 dana u godini..tako da all season
-
condy
#10736 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kakav je zahmet skidanje i lagerovanje 2 seta guma na felgama ? Pola sata posla da sam uradiš.
- Optimist
#10737 Re: Dolazi zima - zimske gume
A3 sa videa je na 225-45/17.
Pored dodatnih felgi i guma, moraju se uzeti i TMPS senzori.
Drug mi je prije par godina kupio auto sa fabrickim 18-kama, a zimske uzeo 17. Taj dodatni set ga je kostao 2000 KM.
Drug mi je prije par godina kupio auto sa fabrickim 18-kama, a zimske uzeo 17. Taj dodatni set ga je kostao 2000 KM.
- basicm
#10738 Re: Dolazi zima - zimske gume
Svi cete vi trljati savu citavu godinu, sramota vas priznati samo 
- Optimist
#10739 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kako nije, iznesi iz podruma, isprljaj se i dobro oznoji dok zamijenis. One koje si skinuo operi, ocisti i ponovo na stalazu. Mnogo vise od pola sata, prije bih rekao 2hcondy wrote:Kakav je zahmet skidanje i lagerovanje 2 seta guma na felgama ? Pola sata posla da sam uradiš.
- amar1994
#10740 Re: Dolazi zima - zimske gume
to je toOptimist wrote:A3 sa videa je na 225-45/17.
-
shheff
#10741 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dosta nas ima na 195/65/15, a to mogu biti auta lijepe velicine i komfora, ko u takvoj situaciji sebi dozvoli da riskira sa upitnim gumama 10+godina starosti, za njega nije auto. I neka iskoristi tu mogucnost dok je jos ima, jer kod te velicine auta, za nove modele je vec 17' standard, min 16'. Set premium kvalitete + celicne felge ne prelazi 550KM. Npr. sam vozim celicne felge na oba seta, ali zato gume kako treba.
CPC5 (420KM) na celicne felge koje su dosle na autu, TS860 (550KM sa originalnim celicnim felgama), dok kolegica sa posla za istu cijenu (oko 900KM) kupila 16' ljetne Matador + sminkerske kineske felge, preko cijele godine vozi, zanimljivo je gledati kad dolazi na posao po snijegu
CPC5 (420KM) na celicne felge koje su dosle na autu, TS860 (550KM sa originalnim celicnim felgama), dok kolegica sa posla za istu cijenu (oko 900KM) kupila 16' ljetne Matador + sminkerske kineske felge, preko cijele godine vozi, zanimljivo je gledati kad dolazi na posao po snijegu
-
axe22
#10742 Re: Dolazi zima - zimske gume
drug_profi wrote:Evo nađoh svjež test all season guma gdje ima i Continental.
Ma jebxx gumu koju platis fino a nije idealna ni po niskim temperaturama a ni po visokim.
Jedno mora biti, ili previse mekana ljeti ali dobra zimi, ili previse tvrda zimi a ljeti dobra.
Moje su klizile na visokim temparaturama, i najveci problem svega toga je sto se ne osjecas sigurno s njima, da ces na vrijeme zakociti, uvijek imas osjecaj da ces se samo nastavit kretat.
Mene samo interesuje na kojim temperaturama su radjeni ovi testovi? Kao sto napomenu, kod mene su bile idealne u odredjenom temperaturnom razmaku (10-20 stepeni), tad je guma ljepila za cestu, dok preko toga je vec pocinjala proklizavati, po snjegu nisam vozikao tako da ne znam kakva je.
Ja vise nikad ne bi uzeo all season, pogotov kako su sad topla ljeta., i jos se dosta trose.
- beni-bu-man
#10743 Re: Dolazi zima - zimske gume
sto "CEMO" kad vec trlamobasicm wrote:Svi cete vi trljati savu citavu godinu, sramota vas priznati samo
- drug_profi
#10744 Re: Dolazi zima - zimske gume
U tom i jeste stvar sto ne mora biti ili-ili! Tehnologija smjesa se unapređuje, guma može i da otvrdne na toplom, a omekša na hladnom. Šara i lamele na njoj mogu drugačije da se ponašaju ovisno od temperature, itd.axe22 wrote:drug_profi wrote:Evo nađoh svjež test all season guma gdje ima i Continental.
Ma jebxx gumu koju platis fino a nije idealna ni po niskim temperaturama a ni po visokim.
Jedno mora biti, ili previse mekana ljeti ali dobra zimi, ili previse tvrda zimi a ljeti dobra.
Moje su klizile na visokim temparaturama, i najveci problem svega toga je sto se ne osjecas sigurno s njima, da ces na vrijeme zakociti, uvijek imas osjecaj da ces se samo nastavit kretat.
Mene samo interesuje na kojim temperaturama su radjeni ovi testovi? Kao sto napomenu, kod mene su bile idealne u odredjenom temperaturnom razmaku (10-20 stepeni), tad je guma ljepila za cestu, dok preko toga je vec pocinjala proklizavati, po snjegu nisam vozikao tako da ne znam kakva je.
Ja vise nikad ne bi uzeo all season, pogotov kako su sad topla ljeta., i jos se dosta trose.
Ti si svoje iskustvo stekao na jednoj lošijoj all season gumi, tako da ne mora biti da su sve tako loše. Kažem ti michelin CC+ je na autu prošlu zimu i ovo ljeto. Jedini dan kad je bilo malo guravo je onaj dan u proljeće kad je zavalilo 20 centimetara na tmeperturi u minusu, gdje je RAD odlucio da saceka toplije vrijeme da se problem sam rijesi, pa je cijeli grad kolabirao. Cak i oni sa cisto zimskim svjezim gumama su vozili u prvoj-drugoj.
Ovi testovi koje rade u Auto Bildu gdje kompariraju ljetnu i zimsku sa all season, i test diejel na segmente kočenja, upravljivosti na suhom, mokrom, snijegu, dobro pokazuju dobre i lose strane svakog modela. Proberes sebi spram svoje klime.
E sad vidi, ne prodajem gume i ne tvrdim da sam u pravu. Mozda i nisam, ali sam na dva od tri auta u familiji montirao allseason jer su to gradska auta. Pa vidjecemo. Svi smo mi vozili i grobove na kalosama nekada pa se polako uspinjemo u standardu. Moze se i sa ljetnom trayal zima provest i ici na Jahorinu. Laže ko kaže da ne može. Samo jel pametno - to je druga stvar.
Tako isto, kad stavis ovu gumu, odlucio si da pravis kompromis radi ustede novca. Tako ces i prilagoditi voznju.
- golfiista
#10745 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zimi u Sarajevu, zimska guma nema alternativu, ljeti moze i na felgama. Guma koja je podjednako.dobra i ljeti i zimi je utopija i tu nema nicega dobrog. Do nekih smart guma koje ce prilagođavati gazni sloj prema stanju podloge - zdravo.
Ne pisite gluposti i ne lozite raju bezze. Predviditi klimu u Bosni? Pa to ne moze ni Nostradamus, od - 30 do + 45 u toku jedne godine i kaze prilagodi gume svojoj klimi hau jes nou
Ne pisite gluposti i ne lozite raju bezze. Predviditi klimu u Bosni? Pa to ne moze ni Nostradamus, od - 30 do + 45 u toku jedne godine i kaze prilagodi gume svojoj klimi hau jes nou
- Kiki_Musampa
#10746 Re: Dolazi zima - zimske gume
Svako najmanje svoju glavu voza,vec dovodi i saputnike i ostale ucesnike u saobracaju u opasnost.Moje misljenje jeste da su Allseason ok,ali ne za Balkan.Pa prije 4-5 godina snijeg komplet odsjece Sarajevo od Mostara,15 dana nije bilo saobracaja u glavnom gradu,a vi pricate blage zime.
Lako je u Holandiji,Njemackoj i sl vozati sa takvim gumama,al ovdje ne.
Ljudi,ako vec imate novac za gume,uzmite ono sto je najsigurnije.Dovoljno je onih koji gume po odpadima kupuju. Danas mi je ova tema pala na um,kada sam na parkingu ispred firme vidjeo A6,koji je Savu do slik gume doćerao
Lako je u Holandiji,Njemackoj i sl vozati sa takvim gumama,al ovdje ne.
Ljudi,ako vec imate novac za gume,uzmite ono sto je najsigurnije.Dovoljno je onih koji gume po odpadima kupuju. Danas mi je ova tema pala na um,kada sam na parkingu ispred firme vidjeo A6,koji je Savu do slik gume doćerao
-
alipasijaner
#10747 Re: Dolazi zima - zimske gume
http://goo.gl/a3Gu5T
Kad proizvodjac guma tako napise onda znas koliko je sati..
Many drivers ask themselves, "Do I need winter tires if I have all season tires on my car?" The short answer is, possibly. To understand what tires you'll need, you must first understand the differences in winter tires vs. all season tires. Every driver's needs are different depending on the weather and road conditions they encounter throughout the year.
In order to provide good performance in a variety of driving conditions, all season tires inevitably have to compromise some max summer and winter performance capabilities.That means all season tires won't provide the same amount of extreme grip and sharp handling of a summer tire. Likewise, an all season tire is not designed to handle extreme winter conditions like trekking through snow or driving on ice. Think of all season tires like tennis shoes. You can wear tennis shoes all year, but they aren't ideal for all situations. It'd be much better to have flip flops on the beach in the summer and boots for the snow.
All season tires are a great option for drivers who live in moderate climates and do not frequently encounter extreme cold, ice and snow in the winter months.
Kad proizvodjac guma tako napise onda znas koliko je sati..
Many drivers ask themselves, "Do I need winter tires if I have all season tires on my car?" The short answer is, possibly. To understand what tires you'll need, you must first understand the differences in winter tires vs. all season tires. Every driver's needs are different depending on the weather and road conditions they encounter throughout the year.
In order to provide good performance in a variety of driving conditions, all season tires inevitably have to compromise some max summer and winter performance capabilities.That means all season tires won't provide the same amount of extreme grip and sharp handling of a summer tire. Likewise, an all season tire is not designed to handle extreme winter conditions like trekking through snow or driving on ice. Think of all season tires like tennis shoes. You can wear tennis shoes all year, but they aren't ideal for all situations. It'd be much better to have flip flops on the beach in the summer and boots for the snow.
All season tires are a great option for drivers who live in moderate climates and do not frequently encounter extreme cold, ice and snow in the winter months.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10748 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ultragrip 9kiki-miki wrote:Sta uzeti Michelin alpin 6 ili GY ultragrip 9ncg?
- drug_profi
#10749 Re: Dolazi zima - zimske gume
UG9 je mislim bolji od Alpine 6. Ali uzmi sta je jeftinije.
Sto se tice all season guma, mislim da sam bio jasan. To je kompromis radi ustede. Ko mora da vozi svaki dan i zimi onda nema kompromisa.
Sto se tice all season guma, mislim da sam bio jasan. To je kompromis radi ustede. Ko mora da vozi svaki dan i zimi onda nema kompromisa.
- Sodom1
#10750 Re: Dolazi zima - zimske gume
Raja voli kod vulkanizera otici , stajati u reducondy wrote:Kakav je zahmet skidanje i lagerovanje 2 seta guma na felgama ? Pola sata posla da sam uradiš.