Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
adodbr
#10726 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nista onda cu ja sam otic trazit u motorex da to kupim i da mi zamjeni neko drugi valjda nece bit vise od 10 maraka zamjena toga
-
LikeLike
#10727 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zato i ne idem vise kod istog genijalcamuha_sa wrote:prvo odeš tom mehanicaru što ti je nasuo taj neki prah za zacepljenje rupaLikeLike wrote:Uh treba mi pomoc
Sad stao na parking kad ispod auta lokva, kapa voda i g12 iz hladnjaka. Ma ne da kapa nego lije :/ Prosle godine kad sam mijenjao kuciste termostata isto je kapalo iz hladnjaka ali je majstor nasuo neku tecnost i prestalo je. Cini mi se da je tad rekao da se ti hladnjaci ne vare. U pitanju je Peugeot 207 1.4 benzin. Neki savjet sta da radim? Varenje ili kupovina novog? Koja je cijena novog? Auto je preslo 115000, mozda koju hiljadu vise.
Ps kad sam otvorio cep od posude gdje se dosipa tecnost umanjilo je kapanje...kažeš mu da je idiot-klasicni idiot taj prašak zna napravit tešku havariju
![]()
onda odeš drugom majstoru da ti skine hladnjak pa taj hladnjak odneseš u Hotonj kod Gabeljica--ispitaju da li se može popravit i ako može poprave ga---al ti to nije neka garancija koliko ce izdržat--može mjesec može godinu a može i za heftu procurit![]()
možeš kod njih i novi narucit
-
NediM17
#10728 Re: Pitamo Mehanicare ?
@adodbr
Recimo da je sistem 6 litara tecnosti, 3l antifriza i 3l destilovane vode. Antifriz dobar moze biti oko 25KM (3l) i neka je jos destilovana voda 5KM (3l), a nije to je oko 30KM materijala, a 20KM su ruke. Moze to i jeftinije.
Mislim da u Peugeot/Citroen ide plava/zelena tecnost G11, raspitaj se. Nemoj kupovati antifriz prije nego saznas koji 100% ide, jer G12 crveni je jako agresivan i moze napraviti sranje na autima u koje ide plavi/zeleni.
@LikeLike
Imas ovlastene, Motorex, Velas, i sto ti @Muha kaze imas Gabeljica u Hotonju sto krpi, ali to je ja mislim kratka vijeka.
Takodjer, ja koliko znam evo i kolegi iznad maloprije napisah, u Peugeout/Citroen ide zeleni/plavi G11 antifriz. Taj G12 je preagresivan, i moguce da ti je on i napravio sranje, jer nije auto nesto star ni puno presao.
Kad budes mijenjao hladnjak, obavezno ispusti stari antifriz, isperi sistem makar jednom destilovanom vodom, i onda naspi ponovo mix. antifriza i destilovane vode. Ja preporucujem plavi/zeleni G11.
Mozes nazvati i ovlasteni pa pitati koji antifriz originalno ide u tvoj auto, makar boju da ti kazu. Ako je crveni onda O.K., dolij koliko fali i pici. Ali sam skoro 100% siguran da nije crveni.
Recimo da je sistem 6 litara tecnosti, 3l antifriza i 3l destilovane vode. Antifriz dobar moze biti oko 25KM (3l) i neka je jos destilovana voda 5KM (3l), a nije to je oko 30KM materijala, a 20KM su ruke. Moze to i jeftinije.
Mislim da u Peugeot/Citroen ide plava/zelena tecnost G11, raspitaj se. Nemoj kupovati antifriz prije nego saznas koji 100% ide, jer G12 crveni je jako agresivan i moze napraviti sranje na autima u koje ide plavi/zeleni.
@LikeLike
Imas ovlastene, Motorex, Velas, i sto ti @Muha kaze imas Gabeljica u Hotonju sto krpi, ali to je ja mislim kratka vijeka.
Takodjer, ja koliko znam evo i kolegi iznad maloprije napisah, u Peugeout/Citroen ide zeleni/plavi G11 antifriz. Taj G12 je preagresivan, i moguce da ti je on i napravio sranje, jer nije auto nesto star ni puno presao.
Kad budes mijenjao hladnjak, obavezno ispusti stari antifriz, isperi sistem makar jednom destilovanom vodom, i onda naspi ponovo mix. antifriza i destilovane vode. Ja preporucujem plavi/zeleni G11.
Mozes nazvati i ovlasteni pa pitati koji antifriz originalno ide u tvoj auto, makar boju da ti kazu. Ako je crveni onda O.K., dolij koliko fali i pici. Ali sam skoro 100% siguran da nije crveni.
Last edited by NediM17 on 24/09/2017 18:58, edited 1 time in total.
- muha_sa
#10729 Re: Pitamo Mehanicare ?
oni ispitaju--ako se može spasit zaljepe sa vanjske strane namjenskim (za hladnjake) ljepilom--- poslije ispitaju i to je toLikeLike wrote:Zato i ne idem vise kod istog genijalcamuha_sa wrote:prvo odeš tom mehanicaru što ti je nasuo taj neki prah za zacepljenje rupaLikeLike wrote:Uh treba mi pomoc
Sad stao na parking kad ispod auta lokva, kapa voda i g12 iz hladnjaka. Ma ne da kapa nego lije :/ Prosle godine kad sam mijenjao kuciste termostata isto je kapalo iz hladnjaka ali je majstor nasuo neku tecnost i prestalo je. Cini mi se da je tad rekao da se ti hladnjaci ne vare. U pitanju je Peugeot 207 1.4 benzin. Neki savjet sta da radim? Varenje ili kupovina novog? Koja je cijena novog? Auto je preslo 115000, mozda koju hiljadu vise.
Ps kad sam otvorio cep od posude gdje se dosipa tecnost umanjilo je kapanje...kažeš mu da je idiot-klasicni idiot taj prašak zna napravit tešku havariju
![]()
onda odeš drugom majstoru da ti skine hladnjak pa taj hladnjak odneseš u Hotonj kod Gabeljica--ispitaju da li se može popravit i ako može poprave ga---al ti to nije neka garancija koliko ce izdržat--može mjesec može godinu a može i za heftu procurit![]()
možeš kod njih i novi narucitKad sam dosao po auto, kaze curio ti hladnjak ja sam nasuo nesto i ne curi sad
Problem je sto mi je peglanje skidati i nositi jer nemam drugo auto, a i ne mogu se peglati s nekim da me voza. Prvo sam mislio kod njih odnijeti hladnjak, onda kad si me ti slao kod njih po klingerit cini mi se da su rekli da mogu taj hladnjak variti. Najradije bi novi kupio i da ne razmisljam vise o tome. Nazvacu i njih sutra da vidim koliko je hladnjak novi. Da li oni rade zamjenu?
može se kod njih i nov narucit--danas naruciš sutra ga imaš
al možeš i u Motorexu il nekoj drugoj prodavnici provjerit--možda imaju na stanju
-
adodbr
#10730 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala nedime ja cu se onda raspitat za sve to pa da mi se to naspe
-
LikeLike
#10731 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala obojici, sutra cu se raspitati i vidjeti sta cu. Nadam se da nije skup nov hladnjak 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10732 Re: Pitamo Mehanicare ?
LikeLike wrote:Hvala obojici, sutra cu se raspitati i vidjeti sta cu. Nadam se da nije skup nov hladnjak
Mislim da niJe vise od 700-800 KM, plus rukenekih 30-ak marcina......
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#10733 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta je; ručna, master cylindar, ABS ili zrak u kočnicama, onako s prva;amar1994 wrote:Imam i ja problemcic sa kocnicama , al jeben
Sifra: ne mogu se pomac
-
LikeLike
#10734 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne prepadaj me, necu sutra smjeti nazvati da provjerimkonektovan wrote:LikeLike wrote:Hvala obojici, sutra cu se raspitati i vidjeti sta cu. Nadam se da nije skup nov hladnjak
Mislim da niJe vise od 700-800 KM, plus rukenekih 30-ak marcina......
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10735 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne bi trebalo da bude vise od 300 KM, mozda i jeftinije nadjes. Kolega je za 206 isti motor 1.4 platio 180 KM.
- amar1994
#10736 Re: Pitamo Mehanicare ?
nista od toga , sve provjereno , jedino DSC lampica goricorolla02 wrote:Sta je; ručna, master cylindar, ABS ili zrak u kočnicama, onako s prva;amar1994 wrote:Imam i ja problemcic sa kocnicama , al jeben
Sifra: ne mogu se pomac
vidjet cemo sutra sta je , dok je nisu dirali normalna je bila , sad nije , a btw. ovl. servis
nesto je to sa elektronikom garant , jer nema sanse da dvije celjusti u isto vrijeme zapeknu i drze , pa popuste kad se ugasi DSC , nek me neko ispravi ako grijesim .
Inace mijenjali su mi ventilator kabine(usao nekako pijesak i masnoca neka i sjebalo piksne/lezajeve) , raskopano pola enterijera bilo i sve sklopjeno i radi , al ovo me sjeba posteno
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#10737 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sve dunderi... mijenjaju sto ne treba mjenjati, a ne mjenjaju sto trebaju zamjeniti
- amar1994
#10738 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja se samo nadam da je nesto banalno , mazda je to jebo gacorolla02 wrote:Sve dunderi... mijenjaju sto ne treba mjenjati, a ne mjenjaju sto trebaju zamjeniti
u medjuvremenu kontaktirao mazda inzinjera iz UK , odgovor je ovakav :
My immediate reaction to go back behind the dash and check for cut/nipped or disconnected wires before messing with anything else. It's too much of a coincidence for me to think it's unrelated.
The body control module lives directly behind where you plug your diagnostic computer. This controls the instrument panel and interior functions at the very least but can also be part of the abs system (not sure on the 3 to be honest.) But accidentally grounding something or not having part of a canbus system connected is usually a good way to make weird stuff happen.
It might have had a random brake component failure but that's pretty unlikely if it happened the moment after you had the dash to bits.
- corolla02
#10739 Re: Pitamo Mehanicare ?
Eto on indicira da postoji mogućnost to kad su ti skidali eneterier da je neki od kablova(elektronskih) zgnječen, prekinut ili neprikopcan uopste prilikom instaliranja nazad istog;
Moze biti i ABSova kakva koponenta kako on kaže..
Nego u servis i neka ga prikopčaju na dijagnozu, možda pokazati nesto
Nego, koliko ti je baterija stara? Provjeri sve osigurače i releye ispod haube i iznutra
Također, voda na cesti, kamen ispod točka, rupa ma cesti, sjeo na bankinu, nove gume i sl. sve to moze prouzrokovati nesto ludo kao problem
Moze biti i ABSova kakva koponenta kako on kaže..
Nego u servis i neka ga prikopčaju na dijagnozu, možda pokazati nesto
Nego, koliko ti je baterija stara? Provjeri sve osigurače i releye ispod haube i iznutra
Također, voda na cesti, kamen ispod točka, rupa ma cesti, sjeo na bankinu, nove gume i sl. sve to moze prouzrokovati nesto ludo kao problem
-
condy
#10740 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pošto se pojavilo kod njih, nešto je u vezi sa njihovim radom, i treba im to reći jer neće to priznati.... Nema šanse da se desio tek tako novi kvar. Ako su nešto i zeznuli a dešava se u radu i da pogriješe, pogotovo našim ovl. servisima koji nisu dovoljno pažljivi, ali trebaju to reći i riješit o svom trošku. I taj inžinjer iz UK sumnja na njih. Do njih je samo što ne možeš nadoći šta bi bilo...imao sam ja jednu takvu sličnu situaciju podavno. Jedno radili, drugo zeznuli.
- amar1994
#10741 Re: Pitamo Mehanicare ?
jebeno pravocondy wrote:Pošto se pojavilo kod njih, nešto je u vezi sa njihovim radom, i treba im to reći jer neće to priznati.... Nema šanse da se desio tek tako novi kvar. Ako su nešto i zeznuli a dešava se u radu i da pogriješe, pogotovo našim ovl. servisima koji nisu dovoljno pažljivi, ali trebaju to reći i riješit o svom trošku. I taj inžinjer iz UK sumnja na njih. Do njih je samo što ne možeš nadoći šta bi bilo...imao sam ja jednu takvu sličnu situaciju podavno. Jedno radili, drugo zeznuli.
evo slika nekih

ja htio sam zamijenit
-
lavic
#10742 Re: Pitamo Mehanicare ?
E sad mu nije nista....
- Ned071
#10743 Re: Pitamo Mehanicare ?
tvoj je problem sto si nestrpljiv... ljudi su ti fino rekli da ce uradit ali kad da dođes, sta im treba i koliko ce trajati... zao mi je sto si sad u sranju al jbg
-
condy
#10744 Re: Pitamo Mehanicare ?
amar1994 wrote:jebeno pravocondy wrote:Pošto se pojavilo kod njih, nešto je u vezi sa njihovim radom, i treba im to reći jer neće to priznati.... Nema šanse da se desio tek tako novi kvar. Ako su nešto i zeznuli a dešava se u radu i da pogriješe, pogotovo našim ovl. servisima koji nisu dovoljno pažljivi, ali trebaju to reći i riješit o svom trošku. I taj inžinjer iz UK sumnja na njih. Do njih je samo što ne možeš nadoći šta bi bilo...imao sam ja jednu takvu sličnu situaciju podavno. Jedno radili, drugo zeznuli.
evo slika nekih![]()
ja htio sam zamijenit![]()
![]()
Trzni nesto zestoko za smirenje
Gledam ove slike, nisam siguran ali jesu li skidali papucice od gasa i kvacila, ne vidim ih
Ako su dirali papucicu od kvacila/kocnice/gasa tu imaju senzori, i cilindar pa da u tome nije neki problem nastao kada su vratili.
Al nije mi jasno. Zar je trebalo sve ovo rastavit da bi se izvukao ventilator kabine ? Meni su mjenjali ventilator kod pezoa 307 i sami su skinuli plastike oko pedala uvukao ruku unutra i izvukao ga. Prije toga lik se patio htio rastavit pola kokpita i ja odustao. Kod VW vozila Golfa Passata Skode se skida plastika kod suvozacevih nogu i izvuce se. Sad kod Mazde mozda mora ovako ali opet mi previse rastavljanja al nek se oni sad oko toga brinu.
- amar1994
#10745 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma nije toliko ni do njih , komplikovano je , nisam nikog pozurivao vjeruj mi bas radi ovih stvariNed071 wrote:tvoj je problem sto si nestrpljiv... ljudi su ti fino rekli da ce uradit ali kad da dođes, sta im treba i koliko ce trajati... zao mi je sto si sad u sranju al jbg
nisam papk ba
- amar1994
#10746 Re: Pitamo Mehanicare ?
ovo je jos i dobro , kod RHD modela ide citava tabla napolje , na ovoj samo donji diocondy wrote:![]()
![]()
Trzni nesto zestoko za smirenje![]()
Gledam ove slike, nisam siguran ali jesu li skidali papucice od gasa i kvacila, ne vidim ih![]()
Ako su dirali papucicu od kvacila/kocnice/gasa tu imaju senzori, i cilindar pa da u tome nije neki problem nastao kada su vratili.
Al nije mi jasno. Zar je trebalo sve ovo rastavit da bi se izvukao ventilator kabine ? Meni su mjenjali ventilator kod pezoa 307 i sami su skinuli plastike oko pedala uvukao ruku unutra i izvukao ga. Prije toga lik se patio htio rastavit pola kokpita i ja odustao. Kod VW vozila Golfa Passata Skode se skida plastika kod suvozacevih nogu i izvuce se. Sad kod Mazde mozda mora ovako ali opet mi previse rastavljanja al nek se oni sad oko toga brinu.
samo su papucu gasa skidali
kod svih mazdi osim BK i BL je iza pretinca za rukavice , kod ove iza radija , a na sve to dodaj AT klimu(utrostrucio se posao u odnosu na manuelnu) evo ti slika

-
NediM17
#10747 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad se i ja sjetim cirkusa kada su mi na Sorentu mijenjali mali hladnjak kabine.
Ali se kupusalo sa suvozacke strane, vozacka nije dirana.
- amar1994
#10748 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma ovdje je neko nesto smetljario i uticao sigurno da crkne , sve mi je pokazivao . Jer masivan je , ja nikad veci i tezi ventilator ove vrste nisam vidioNediM17 wrote:Kad se i ja sjetim cirkusa kada su mi na Sorentu mijenjali mali hladnjak kabine.![]()
Jebo mater , iduci auto nov pa makar go ko pistolj i pod cijenu kredita
- basicm
#10749 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dobro ti kaze iMzinjer, idi do dsc modula i neka vide konekciju, i neka pregledaju zice. Sad dijagnostika koliko je pametna ili ne da kaze jeli can error ne znam. Nije u tockovima to ako reaguje na gasenje dsc-a
- amar1994
#10750 Re: Pitamo Mehanicare ?
da da , cim je iskljucio lampicu popuste kljesta , meni djeluje koda ESP koci sam zadnje tockove , a ne bi trebaobasicm wrote:Dobro ti kaze iMzinjer, idi do dsc modula i neka vide konekciju, i neka pregledaju zice. Sad dijagnostika koliko je pametna ili ne da kaze jeli can error ne znam. Nije u tockovima to ako reaguje na gasenje dsc-a