SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
amrica

#10726 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

Splinter wrote:
korijal wrote: Stvarno smiješno! Dokad više ovako?! :x
sve dok ne dodje do veceg tektonskog pomjeranja...

atomska majka :run:
Cholina_Lokica

#10727 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

amrica wrote:
Splinter wrote:
korijal wrote: Stvarno smiješno! Dokad više ovako?! :x
sve dok ne dodje do veceg tektonskog pomjeranja...

atomska majka :run:
I preko 3 metra betona, da slucajno ko ne bi izasao
Obuca9

#10728 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Obuca9 »

Semiha, je li frizura najbitnija?
dzeno123

#10729 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by dzeno123 »

hz__semir wrote:Semiha, je li frizura najbitnija?
Sto Semiha?
AS_sa

#10730 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by AS_sa »

tajo, bojim se ... :lol:
riko-ga

#10731 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by riko-ga »

riko-ga wrote:
baklava2 wrote:najzad novinari počeli raditi. valjda im je od 9 radno vrijeme

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... 110916008/
Mozda je to nastavak obracuna.Kazem samo mozda jer je isto naselje.

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /110606063

Da li je ovo nastavak obracuna?????

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /110917008

Sve ove ulice A.Sirije -drugi link
Vrbovska-prvi link
Kanara-treci link su u 100-200 metara udaljenosti.Za ovo veceras neznam sta je ali ono juce prvi link je osveta za ono premlacivanje iz drugi linka :-)

Nastavak slijedi....... :x
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#10732 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by pici »

imali iko da leti s funkcije zbog ovoga....šta je sa silnim miniCerima, premijerima, "gradonačelnikom", strankama itd itd...jebe se njih nije na poljinama ništa pucalo...poKAKIM se JA na nezavisno SUDSTVO, dje policija Hapsi a sud oslobadja...hoĆel neko nešta poduzet il da se naoružavamo pa kom obojci kom opanci.... :x :evil:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10733 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

hm, za ponedjeljak će biti objavljena uporedna statistika krivičnih djela u KS...mislim, na skupštini KS.

razlika između prošle godine i ove je u 20-ak... vjerovali ili ne. ali po riječima ministra, uopšte ne predstavlja realno stanje, jer je nemoguće da je npr. tako malo obrađenih KD iz korupcije kad ona evidentno cvjeta na svakom koraku. :mrgreen:

ako bude prenos sjednice skupštine KS, biće interesantno pogledati, ako Budimlić bude izlagao... i mislim da će se mnogi iznenaditi kada vide da je čovjek svjestan svih problema. i da zna o čemu priča kada govori o tim stvarima. samo bojim se da mnogi neće prihvatiti činjenicu da ovaj porast kriminaliteta neće riješiti samo hapšenje i procesuiranje aktuelnih počinilaca, nego mnogo šira društvena akcija... :oops:

tako... :oops:
quasar

#10734 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by quasar »

Chmoljo wrote:hm, za ponedjeljak će biti objavljena uporedna statistika krivičnih djela u KS...mislim, na skupštini KS.

razlika između prošle godine i ove je u 20-ak... vjerovali ili ne. ali po riječima ministra, uopšte ne predstavlja realno stanje, jer je nemoguće da je npr. tako malo obrađenih KD iz korupcije kad ona evidentno cvjeta na svakom koraku. :mrgreen:

ako bude prenos sjednice skupštine KS, biće interesantno pogledati, ako Budimlić bude izlagao... i mislim da će se mnogi iznenaditi kada vide da je čovjek svjestan svih problema. i da zna o čemu priča kada govori o tim stvarima. samo bojim se da mnogi neće prihvatiti činjenicu da ovaj porast kriminaliteta neće riješiti samo hapšenje i procesuiranje aktuelnih počinilaca, nego mnogo šira društvena akcija... :oops:

Nazalost, vjerovatno ste svi svjesni da se vecina djela ne prijavi. Ljudi nece iz raznih razloga da prijavljuju dzeparenje, rezbojnistvo na ulici, obijanje stana ili automobila...
Podaci bi bili katastrofalni da je sve prijavljeno. Evo samo da se sjetim u zadnjih mjesec-dva sto se desilo ljudima koje znam ili njihovim porodicama a da nije prijavljeno: jedna provala u stan (neke gluposti odnesene, covjek nema ni zlata ni novaca), dvije provale u automobil, jedno razbojnistvo (otet lancic na ulici), jedno dzeparenje.
Mozda bi trebalo apelovati na sve gradjane da prijave svako djelo, da bi i na taj nacin izvrsili pritisak na ministarstvo da pojaca napore, i na politicare da mijenjuju zakone.
Mislim, ili to ili da se naoruzavamo...?
Chmoljo

#10735 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

quasar wrote:
Nazalost, vjerovatno ste svi svjesni da se vecina djela ne prijavi. Ljudi nece iz raznih razloga da prijavljuju dzeparenje, rezbojnistvo na ulici, obijanje stana ili automobila...
Podaci bi bili katastrofalni da je sve prijavljeno. Evo samo da se sjetim u zadnjih mjesec-dva sto se desilo ljudima koje znam ili njihovim porodicama a da nije prijavljeno: jedna provala u stan (neke gluposti odnesene, covjek nema ni zlata ni novaca), dvije provale u automobil, jedno razbojnistvo (otet lancic na ulici), jedno dzeparenje.
Mozda bi trebalo apelovati na sve gradjane da prijave svako djelo, da bi i na taj nacin izvrsili pritisak na ministarstvo da pojaca napore, i na politicare da mijenjuju zakone.
zakon je mrtvo slovo na papiru. promjena zakona ima smisla onda kada postoje koji ga žele ispoštovati, ali samo da se pozovu na njega. zakon neće sam ništa. a i sada ima sasvim dovoljno zakonskih rješenja gdje se može djelovati.

ova djela koja si ti nabrojao, neka me niko pogrešno ne shvati, najlogičnija su. dakle, KD imovinskog karaktera. meni su poraznija KD sa posljedicama ugrožavanja života, a gdje je uzrok obijest. čista obijest. :-) meni je do dana današnjeg najstrašnija rečenica Denisovog ubice: "Šta mi možete?"

i ministar je svjestan činjenice šta je jedino rješenje - izvjesnost kazne. neki forumaši su ranije pisali o ovome, uključujući i mene. ali, lako je reći. da bi se to ostvarilo, potreban je mnogo širi front djelovanja. koliki će on biti ostaje da se vidi. ali bi itekako bilo dobro da šira javnost uključi u rješavanje ovog problema :-) ne samo kao izvještač, i ne kao prenosilac crne hronike...
quasar

#10736 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by quasar »

bravo @chmoljo. slazem se potpuno.
medjutim ostaje pitanje koje sma postavio na kraju posta.
Ili će, ili ćemo...?
Pa ćemo onda.
Chmoljo

#10737 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

ma čuj, inicijativa je u ministrovim rukama. mislim, trebala bi biti. i tu bi trebala biti njegova odgovornost.

ali, rezultata će biti samo ako se što više društvenih segmenata uključi u rješavanje ovih problema. to je moja poenta. bez toga rezultat može vrlo lako izostati, jer uvijek će biti nezadovoljnih radom, onih koji bi voljeli ostanak ovakvog stanja, mutnog i neizvjesnog. pa takvih ima i u samom ministarstvu... mi smo društvo koje je u stanju permanentnog sukoba sa vlastitim zakonima i pravilima. tu mislim na sitne prekršaje, na koje se i ne obaziremo iako smo ih svjesni. sigurno je onda kraći put do KD kada društvo toleriše činjenje prekršaja.

ali dobro, to je priča za druge teme... mislim...
VjecitiStudent

#10738 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote:ma čuj, inicijativa je u ministrovim rukama. mislim, trebala bi biti. i tu bi trebala biti njegova odgovornost.

ali, rezultata će biti samo ako se što više društvenih segmenata uključi u rješavanje ovih problema. to je moja poenta. bez toga rezultat može vrlo lako izostati, jer uvijek će biti nezadovoljnih radom, onih koji bi voljeli ostanak ovakvog stanja, mutnog i neizvjesnog. pa takvih ima i u samom ministarstvu... mi smo društvo koje je u stanju permanentnog sukoba sa vlastitim zakonima i pravilima. tu mislim na sitne prekršaje, na koje se i ne obaziremo iako smo ih svjesni. sigurno je onda kraći put do KD kada društvo toleriše činjenje prekršaja.

ali dobro, to je priča za druge teme... mislim...
:-)
Prije pet godina je bilo tajina i mamin ostavka ili potop. A sad "mi smo takvo drustvo, tu pomoci nema".
Chmoljo

#10739 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote:
Prije pet godina je bilo tajina i mamin ostavka ili potop. A sad "mi smo takvo drustvo, tu pomoci nema".
kaži nam, kako bi to ti riješio? pravljenjem zatvora? oblačenjem ministra u triko superheroja? batinati počinioce KD?

ili možda, ne znam, možda glupo rezonujem, poslušati šta struka ima za reći, pa da se krene od uzroka...

i Vjeciti, kao i uvijek, trpaš drugima riječi u usta... reci mi tačno, gdje to rekoh da nema pomoći?
nosara

#10740 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by nosara »

Da vlast hoce da rijesi problem sigurnosti u gradu, mogla bi to uciniti za tri mjeseca... Ali, ocigledno, i ovima je u interesu stanje trajne nesigurnosti... Sramota za bezmudi sdp... :x
quasar

#10741 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by quasar »

Ne vidim zasto bi ikome ko zivi ovdje i ko ima djecu ovdje bilo i na kakav nacin u interesu da ima stanje nestabilnosti.

Slucajno vidjeh danasnju naslovnicu ABA3-a, nesto kao:
"Turković imao veze sa vrhom SDA".

:skoljka:

Pa se pitam, jeli to stvarno vrijedno toga?
nosara

#10742 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by nosara »

quasar wrote:Ne vidim zasto bi ikom e ko zivi ovdje i ko ima djecu ovdje bilo i na kakav nacin u interesu da ima stanje nestabilnosti.

Slucajno vidjeh danasnju naslovnicu ABA3-a, nesto kao:
"Turković imao veze sa vrhom SDA".

:skoljka:
Njihova djeca i moja djeca su dva svijeta... Ne pravi se blesav...

A nesigurnost je dobra, kao podsjetnik da ima i gorih stvari od poskupljenja... Pa se, kao, nesto razlete, pohapse, pa sutradan puste i opet jovo nanovo... Vlada radi, ali u mjestu...

Sto se tice zatvora, u roku od tri mjeseca bi mogli napravit neki privremeni smjestaj na drzavnoj zemlji, nekakve kontejnere, satore, ne treba bagri zidat hilton... Pa lopate u sake i kopanje, ciscenje, razminiravanje... Pa da vidimo te visestruke povratnike kad im pukne kicma od teglenja balvana...

Ali, to je zahmet, shvacam... :zzzz:
Chmoljo

#10743 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

nosara wrote:Da vlast hoce da rijesi problem sigurnosti u gradu, mogla bi to uciniti za tri mjeseca... Ali, ocigledno, i ovima je u interesu stanje trajne nesigurnosti... Sramota za bezmudi sdp... :x
o, evo i nosare. jel te to ne plaća više SDP? :lol: :wink: neki su ti ovdje tako nešto nabijali na nos... pa se ja samo malo šalim... :wink: baš me interesuju šta misle odakle sada dobijaš paušal :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ali, evo da tebe pitam... za tri mjeseca. recimo, napravi vlast neke nove montažne zatvore, pohapsi sve što se treba pohapsiti, osudi sve što se treba osuditi.

reci mi nosara, iskreno, da li bi se narod bunio jer se zatvaraju "nevina djeca", jer se zatvaraju "ugledni građani", jer je na sceni "nova komunistička represija"... itd... jesam li nerealan kada očekujem ovakve reakcije?

a i ovo što rekoh, zatvori, hapšenje, osuđivanje. u direktnoj nadležnosti bi vlast imala samo ovo prvo. drugo je operativno djelovanje valjda, i to bi bilo u nadležnosti policijskog komesara, a ovo treće sudska, jelte, vlast :mrgreen: no, svi znamo da jasne granice među ovim ne postoji, i da jedni mogu uticati na ostale. otuda sam i spomenuo inicijativu od strane ministra, ili vlasti, kako hoćeš.

kad se sve to lijepo završi, sredi, napuni lijepo zatvor... kaži mi, šta će spriječiti nove majmune da pucaju po gradu? zatvori iz kojih kad izađu, u lokalnim zajednicama imaju respekt, strahopoštovanje, a vrlo često i divljenje? kazne za pucnjave po gradu, gdje dobijaju uslovne kazne, ili minimalne kazne, jer su (hvala Bogu jedino) uglavnom bez žrtava ovi "obračuni"?

imamo problem kojeg sama represija neće spriječiti :-) koliko si ovdje mogao pročitati o "titinoj miliciji koja tuče"? hajd odvrti film i reci mi, je li zbog toga ta milicija bila tako učinkovita, ili je ipak, još nešto bilo posrijedi?

Vlast može inicirati rješavanje, ali ono neće moći ići samo kroz MUP. moraće se uključiti još resora, ali i nevladin sektor. NVO onako kako bude smatrao da je najbolje - kroz protest, podršku pametnim potezima, informisanje javnosti, promicanje određenih inicijativa itd. itd...

dakle, da odgovorim i tebi, a i Vjecitom, jer odmah trči da nekog hrakne i smjesti na neko mjesto odakle ga može gađati svojim nakupljenim frazama - ne perem nikoga, i primarna odgovornost je na ZNA-SE-KOME. ali bojim se da i pored najbolje volje to neće uspjeti bez šireg društvenog uključivanja, to je činjenica. jer ova, i svaka druga vlast, NIJE toliko moćna da ulazi u kuću svakog pojedinca i naređuje mu kako će živjeti. i hvala Bogu da je tako.

ja sam mlad čovjek, i želim ostariti ovdje. zašto misliš nosonja da bih branio nekoga ko bi mi to onemogućio zarad nekog inata? a o plaćanjau... ti to najbolje znaš :mrgreen:
Chmoljo

#10744 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

nosara wrote: Sto se tice zatvora, u roku od tri mjeseca bi mogli napravit neki privremeni smjestaj na drzavnoj zemlji, nekakve kontejnere, satore, ne treba bagri zidat hilton... Pa lopate u sake i kopanje, ciscenje, razminiravanje... Pa da vidimo te visestruke povratnike kad im pukne kicma od teglenja balvana...

možemo pričati normalno, ili se gađati frazama. ovo gore - NE MOŽE. taman da je Duško Zgonjanin ministar :oops:
A-R-N-I

#10745 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by A-R-N-I »

quasar wrote:
Chmoljo wrote:hm, za ponedjeljak će biti objavljena uporedna statistika krivičnih djela u KS...mislim, na skupštini KS.

kad se neko odluci za prijavu naidje na nevjerovatane komplikacije i trosenje vremena, jednom mom prijatelju, koji je htje da prijavi kradju bicikla od milju maraka, su rekli da mora da on napravi prijavu na N.N. osobu i to u sedam orginalnih primjeraka... i jos nesta, ne mogu da se sjetim. Mislim, da policiju apsolutno ne zanima ovaj nivo kriminaliteta. ako kojeg lopovcica uhvate usput, nacipelaju ga i puste, i tako u krug..
nosara

#10746 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by nosara »

Chmoljo wrote:
nosara wrote: Sto se tice zatvora, u roku od tri mjeseca bi mogli napravit neki privremeni smjestaj na drzavnoj zemlji, nekakve kontejnere, satore, ne treba bagri zidat hilton... Pa lopate u sake i kopanje, ciscenje, razminiravanje... Pa da vidimo te visestruke povratnike kad im pukne kicma od teglenja balvana...

možemo pričati normalno, ili se gađati frazama. ovo gore - NE MOŽE. taman da je Duško Zgonjanin ministar :oops:
Jebes vlast koja NE MOZE... Ukratko...

Sto nisu prije izbora rekli da NE MOGU...?

Represija je majka... Neka iniciraju nekakve drasticne promjene u sistemu, pa ako im neko jaci stavi tarabu, neka se povuku i kazu... To je casno... Ovo je pederluk i tal s bagrom... Eto, ovlastenja, eto taki zakoni, ljudska prava, eto mi bi, ali jebi ga... Ali se mogu prilagodit tom stanju, to mogu... I guslat projekte dok kasikare lete po gradu i ceric jase na celu kolone... Bljak...
VjecitiStudent

#10747 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote:
VjecitiStudent wrote:
kaži nam, kako bi to ti riješio? pravljenjem zatvora? oblačenjem ministra u triko superheroja? batinati počinioce KD?

ili možda, ne znam, možda glupo rezonujem, poslušati šta struka ima za reći, pa da se krene od uzroka...

i Vjeciti, kao i uvijek, trpaš drugima riječi u usta... reci mi tačno, gdje to rekoh da nema pomoći?
Nista ti ja ne trpam, evo samo sa ove stranice ...
ovaj porast kriminaliteta neće riješiti samo hapšenje i procesuiranje aktuelnih počinilaca, nego mnogo šira društvena akcija... :oops:
mi smo društvo koje je u stanju permanentnog sukoba sa vlastitim zakonima i pravilima. tu mislim na sitne prekršaje, na koje se i ne obaziremo iako smo ih svjesni. sigurno je onda kraći put do KD kada društvo toleriše činjenje prekršaja.
Kako to urade drugi:
Long troubled by violent street crime, New York City had been further ravaged by the crack cocaine epidemic. The city was considered a case study in urban decay, and was thought by many to be beyond repair.

When Giuliani took office, more than a million New Yorkers were on welfare -- every seventh resident of the city. The new administration initiated the country's largest "workfare" program, and over the next eight years, 691,000 people moved from the welfare rolls to work and self-sufficiency.

The new Mayor adopted the controversial "Broken Windows" theory of crime prevention, in which the smaller signs of disorder -- such as graffiti and vandalism -- are suppressed, to alter the perception that a neighborhood is out of control. Computer mapping enabled the New York Police Department to identify precise locations with the highest incidence of violent crime and direct their resources accordingly. In only two years, serious crime had been reduced by more than one-third and murder by almost half.

Many attributed the drop in crime to the improved national economy and declining national crime rates, but crime in New York continued to decline during an economic downturn, even while it rose in the rest of the country. While a few cases of police misconduct or excessive force received intense publicity, klix police shootings declined by 40 percent during Giuliani's administration, and long overdue reforms reduced violence in the city jails by 95 percent. Over Giuliani's eight years in office, New York's crime rate fell by 57 percent, and the FBI rated New York as America's safest large city.
http://www.achievement.org/autodoc/page/giu0bio-1
No, izvinjavam se, zaboravio sam da je prioritet prvo dobro uhljebiti 1001 clana SDP-a, jel drzava za (njihovog) covjeka ili nije.
Last edited by VjecitiStudent on 17/09/2011 21:26, edited 1 time in total.
Chmoljo

#10748 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

nosara wrote: Jebes vlast koja NE MOZE... Ukratko...

Sto nisu prije izbora rekli da NE MOGU...?

Represija je majka... Neka iniciraju nekakve drasticne promjene u sistemu, pa ako im neko jaci stavi tarabu, neka se povuku i kazu... To je casno... Ovo je pederluk i tal s bagrom... Eto, ovlastenja, eto taki zakoni, ljudska prava, eto mi bi, ali jebi ga... Ali se mogu prilagodit tom stanju, to mogu... I guslat projekte dok kasikare lete po gradu i ceric jase na celu kolone... Bljak...
ne može naređivati kako će ljudi živjeti, ali mogu poboljšati situaciju, ako budu znali... i opet, ako budu imali širu podršku. :mrgreen:

represija je kita, nosonja. na duge staze se uvijek obije o glavu. a naša situacija je takva da je niko ne može provesti. čak ni Mile Dodik, političar koji kao individua vjerovatno ima najveći uticaj, to teško radi... nego ucjenjuje parama, i gladnim stomakom. a ne batinama, i prepadanjem.

za pravljenje policajaca pasivnim posmatračima možemo se zahvaliti i raznim međunarodnim ublehašima, koji su nam dovodili crnce iz Gane (ovo ne karikiram majke mi, lik živi u kolibi) da uče našu muriju kako to treba poštivati ljudska prava. muriju u kojoj je tek poslije rata bilo i policajaca iz onog sistema, i koji su bili dobri policajci i tada. :-) pa sad zamisli...

sjeti se Zujevine npr...
Chmoljo

#10749 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote:No, izvinjavam se, zaboravio sam da je prioritet prvo dobro uhljebiti 1001 clana SDP-a, jel drzava za (njihovog) covjeka ili nije.
ok, znači da krenemo sa brisanjem grafita i situacija u gradu će nam biti bolja? :mrgreen: nije šala, izguglo Vjeciti kako je u New Yorku...

kaži mi, ako pretvorimo Alipašino u izgledom neko elitno naselje... (koje u Sarajevu gotovo ne postoji, Breka možda?) smanjiće se stopa kriminaliteta? :lol:

možemo, ali znaš šta to znači? da si opet potvrdio ono što sam govorio. za očuvanje društvene imovine, nije fizički moguće da policija taj posao obavlja u potpunosti. to bi značilo da mora paziti na svaku klupu u parku. to znači da građani moraju biti savjesniji. a to bi značilo da bi se šira društvena zajednica morala uključiti... :zoka:

vjeciti, umjesto što
Vjecitom, jer odmah trči da nekog hrakne i smjesti na neko mjesto odakle ga može gađati svojim nakupljenim frazama
de mi reci ta svoja rješenja. i kako je ovaj primjer New Yorka uopšte primjenjiv na Sarajevo?
kokuz_sa

#10750 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kokuz_sa »

nemoj mi Alipasino dirat..ovdje i onako zivi elita :mrgreen:
Locked