Drzavna, ali presavijena, pa se plava ne vidi...
Slike starog Sarajeva
- nosara
- nosara
#10727 Re: Slike starog Sarajeva
Prava crna rupa, a onda je pocelo masovno doseljavanje urbanog stanovnistva iz istocne Bosne i jos istocnije Hercegovine. Porusene su mnogobrojne privatne kuce papaka iz srednje Evrope (cesi, svabe, slovaci, italijani itd) i vrsi se raseljavanje po Novom gradu. Novo Sarajevo se pretvara u spavaonicu mahom oficirskog kadra jna i slicne kreme drustva. Tad je poceo procvat koji traje do danas...bitanga_sa_otesa wrote:jeste sibica jeRJ57 wrote:samo je još pitanje je li ono šibica u pozadini ili je ipak samo optička varka
nevjerovatno koji je ovo ruralni dio bio do kraja sedamdesetih, početka osamdesetih. defakto do izgradnje D-ova.
nego je li neko vidio novo igralište za djecu u parku u srednjem D-eu? senzacionalno!!![]()
crna rupa je to bila![]()
![]()
a vidio sam igraliste ,neki dan isao do staraca
- muha_sa
#10728 Re: Slike starog Sarajeva
ova mi je

tu je kafana u kojoj se snimilo par scena iz "Valtera"

tu je kafana u kojoj se snimilo par scena iz "Valtera"
-
RJ57
#10729 Re: Slike starog Sarajeva
nema teorije
ti očito ne znaš na šta je to ličilo, a na mjestima gdje su sada D-ovi je slabo ko stanovao, posebno ne kod D1 i D2nosara wrote:Prava crna rupa, a onda je pocelo masovno doseljavanje urbanog stanovnistva iz istocne Bosne i jos istocnije Hercegovine. Porusene su mnogobrojne privatne kuce papaka iz srednje Evrope (cesi, svabe, slovaci, italijani itd) i vrsi se raseljavanje po Novom gradu. Novo Sarajevo se pretvara u spavaonicu mahom oficirskog kadra jna i slicne kreme drustva. Tad je poceo procvat koji traje do danas...bitanga_sa_otesa wrote:jeste sibica jeRJ57 wrote:samo je još pitanje je li ono šibica u pozadini ili je ipak samo optička varka
nevjerovatno koji je ovo ruralni dio bio do kraja sedamdesetih, početka osamdesetih. defakto do izgradnje D-ova.
nego je li neko vidio novo igralište za djecu u parku u srednjem D-eu? senzacionalno!!![]()
crna rupa je to bila![]()
![]()
a vidio sam igraliste ,neki dan isao do staraca
-
RJ57
#10730 Re: Slike starog Sarajeva
evo malo kasnije, pred olimpijadu, kad nije vozio tramvaj

- muha_sa
#10731 Re: Slike starog Sarajeva
Šta su vam ti D-ovi 
-
RJ57
#10732 Re: Slike starog Sarajeva
tri na prvi pogled identične (dvije jesu identične,treća nije) žute zgrade između paromlinske i envera šehovića u obliku slova U ili D (kako se uzme). poznate su prvenstveno po tome da su D2 i D3 zgrade sa najviše stanova u sarajevu.

Last edited by RJ57 on 11/12/2018 17:14, edited 2 times in total.
- nosara
#10733 Re: Slike starog Sarajeva
Ono je drzavna zastava. Nije mozda, nego jeste. Drzavna partijska republicka. U onoj drzavi se znao red.
Glede Novog Sarajeva, rodjen sam tamo kao i moj otac, tako da znam ponesto. Mali Rim nije bio crna rupa do izgradnje prvih nebodera i zgrada, kad su pocele pristizati naplavine u vidu opanaka i kockastih glava iz cijele BiH a i sire. Starosjedioci su raseljavani po Novom gradu, Dobrinji... To je tako.
Jebeni deovi su pravljeni na prostoru na kojem su bila razna preduzeca i Loziona pa je logicno da bas tu niko nije stanovao.
Ako te zanima jos nesto, pitaj.
Glede Novog Sarajeva, rodjen sam tamo kao i moj otac, tako da znam ponesto. Mali Rim nije bio crna rupa do izgradnje prvih nebodera i zgrada, kad su pocele pristizati naplavine u vidu opanaka i kockastih glava iz cijele BiH a i sire. Starosjedioci su raseljavani po Novom gradu, Dobrinji... To je tako.
Jebeni deovi su pravljeni na prostoru na kojem su bila razna preduzeca i Loziona pa je logicno da bas tu niko nije stanovao.
Ako te zanima jos nesto, pitaj.
-
tempuser
#10734 Re: Slike starog Sarajeva
Ima smisla, ali kako god da je presavijena na vrh jarboba bi trebalo biti plavo polje kojeg nema, tj koje se ne vidi.nosara wrote:Ono je drzavna zastava. Nije mozda, nego jeste. Drzavna partijska republicka. U onoj drzavi se znao red.
- muha_sa
#10735 Re: Slike starog Sarajeva
hvalaRJ57 wrote:tri na prvi pogled identične (dvije jesu identične,treća nije) žute zgrade između paromlinske i envera šehovića u obliku slova U ili D (kako se uzme)
vazda spominjete D-ove a ja nikako da skontam koje su to zgrade
-
tempuser
#10736 Re: Slike starog Sarajeva
Bil skonto da ti je neko napisao da je u jednoj od njih Moscanica?muha_sa wrote:
-
RJ57
#10737 Re: Slike starog Sarajeva
ma megalomanska gradnja, usrali su sa njima i kola i rudu. spojili prve dvije zgrade sa po preko 350 stanova na jednu kotlovnicu a stavili neke male radijatore, ljudi se godinama mrzli do bola. pored toga ima tu još gomila nedostataka. apropo spomenutoga, u D2 su mislim 3/4 bili vojni stanovi, u D1 i D3 pola.
- muha_sa
#10738 Re: Slike starog Sarajeva
tempuser wrote:Bil skonto da ti je neko napisao da je u jednoj od njih Moscanica?muha_sa wrote:
ne bi
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#10739 Re: Slike starog Sarajeva
Video je odavno na youtoube ali bih se zaklela da na ovoj temi nije postavljan :
Kako je ovo nekada bio lijep grad
- Gentleman
#10740 Re: Slike starog Sarajeva
shake69 wrote:@Pitaru, Druga fotka je Alifakovac, jasno, a da li je prva Cemerlina (bivsa Svetozara Markovica) na spoju s Logavinom? Meni tako izgleda.
Mislim da je prva slika spoj ulica Logavina i Pirin brijeg / današnja Alije Đerzeleza/. Sa desne strane se vidi groblje Vrbanjuša.
-
Seawolf
#10741 Re: Slike starog Sarajeva
Naravno da se vidi, jer vrh jarbola prolazi kroz docrtani plavi krug "na 11 sati".tempuser wrote:Ima smisla, ali kako god da je presavijena na vrh jarboba bi trebalo biti plavo polje kojeg nema, tj koje se ne vidi.nosara wrote:Ono je drzavna zastava. Nije mozda, nego jeste. Drzavna partijska republicka. U onoj drzavi se znao red.
@nosara je 100% u pravu, radi se o zastavi SFRJ.
- muha_sa
#10743 Re: Slike starog Sarajeva
sabina1 wrote:Video je odavno na youtoube ali bih se zaklela da na ovoj temi nije postavljan :
grad koji ima neku cudnu moc
-
RJ57
#10744 Re: Slike starog Sarajeva
bio je video, sjećam se da je bila diskusija oko drveta na platou ispred robnesabina1 wrote:Video je odavno na youtoube ali bih se zaklela da na ovoj temi nije postavljan :
bez obzira uvijek rado viđeni snimci
- Banksy
#10745 Re: Slike starog Sarajeva
Eto vam zastave na 0:47

sabina1 wrote: Kako je ovo nekada bio lijep grad
muha_sa wrote:![]()
grad koji ima neku cudnu mocodem negdje--sedmi dan placem ko malo djete
![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#10746 Re: Slike starog Sarajeva
tu su bile zeleznicke radionice t.j. peta sekcija...RJ57 wrote:
ti očito ne znaš na šta je to ličilo, a na mjestima gdje su sada D-ovi je slabo ko stanovao, posebno ne kod D1 i D2
- muha_sa
#10747 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:Eto vam zastave na 0:47
sabina1 wrote: Kako je ovo nekada bio lijep grad
muha_sa wrote:![]()
grad koji ima neku cudnu mocodem negdje--sedmi dan placem ko malo djete
![]()
zar je do tamo bila željeznicka radionicabitanga_sa_otesa wrote:tu su bile zeleznicke radionice t.j. peta sekcija...RJ57 wrote:
ti očito ne znaš na šta je to ličilo, a na mjestima gdje su sada D-ovi je slabo ko stanovao, posebno ne kod D1 i D2
- bitanga_sa_otesa
#10748 Re: Slike starog Sarajeva
igrom slucaja sam upoznat s problemom grijanja,rijec je o slaboj pumpi u samoj kotlovnici.prvo je stavljena jedna pumpa pa nije mogla da zadovolji.pa su dodali jos jednu ,pa nije ni ona mogla da zadovolji,onda trecu pa je bilo ok.trenutno su i sada 3 pumpe po 45kWRJ57 wrote:ma megalomanska gradnja, usrali su sa njima i kola i rudu. spojili prve dvije zgrade sa po preko 350 stanova na jednu kotlovnicu a stavili neke male radijatore, ljudi se godinama mrzli do bola. pored toga ima tu još gomila nedostataka. apropo spomenutoga, u D2 su mislim 3/4 bili vojni stanovi, u D1 i D3 pola.
da nisi slucajno zamijenio D1 i D3 ?
- bitanga_sa_otesa
#10749 Re: Slike starog Sarajeva
ma to su bile manje barake i bile su vezane za uskotracne vozove.a info imam od jednog metuzalema starijeg od tebe da se zvalo peta sekcijamuha_sa wrote:
zar je do tamo bila željeznicka radionicaja sve konto krug Vase Miskina i vozdra
-
RJ57
#10750 Re: Slike starog Sarajeva
moguće da jesambitanga_sa_otesa wrote:igrom slucaja sam upoznat s problemom grijanja,rijec je o slaboj pumpi u samoj kotlovnici.prvo je stavljena jedna pumpa pa nije mogla da zadovolji.pa su dodali jos jednu ,pa nije ni ona mogla da zadovolji,onda trecu pa je bilo ok.trenutno su i sada 3 pumpe po 45kWRJ57 wrote:ma megalomanska gradnja, usrali su sa njima i kola i rudu. spojili prve dvije zgrade sa po preko 350 stanova na jednu kotlovnicu a stavili neke male radijatore, ljudi se godinama mrzli do bola. pored toga ima tu još gomila nedostataka. apropo spomenutoga, u D2 su mislim 3/4 bili vojni stanovi, u D1 i D3 pola.![]()
da nisi slucajno zamijenio D1 i D3 ?
@muhabitanga_sa_otesa wrote:ma to su bile manje barake i bile su vezane za uskotracne vozove.a info imam od jednog metuzalema starijeg od tebe da se zvalo peta sekcijamuha_sa wrote:
zar je do tamo bila željeznicka radionicaja sve konto krug Vase Miskina i vozdra
vaso miskin je bio sa istočne strane živka jošila (ložioničke), u darovalaca krvi (kolodvorska), D-ovi su sa zapadne strane prema velepekari u omera maslića (poslije kratko džemala čelića pa onda envera šehovića)
@bitanga
jeste, i moj stari je to zvao barake u petoj sekciji. nemam pojma odakle to ime dolazi ali se sjećam kako je to izgledalo ..... totalna crna rupa!