Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#10726 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

tempuser wrote:
RJ57 wrote:[

velež. :shock:
Mogla bi biti, ali me buni ovo bijelo polje.

Image
:lol:

Drzavna, ali presavijena, pa se plava ne vidi...
nosara

#10727 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

bitanga_sa_otesa wrote:
RJ57 wrote:samo je još pitanje je li ono šibica u pozadini ili je ipak samo optička varka :mrgreen:

nevjerovatno koji je ovo ruralni dio bio do kraja sedamdesetih, početka osamdesetih. defakto do izgradnje D-ova.
nego je li neko vidio novo igralište za djecu u parku u srednjem D-eu? senzacionalno!!
jeste sibica je :-D
crna rupa je to bila :lol: :lol:
a vidio sam igraliste ,neki dan isao do staraca :bih:
Prava crna rupa, a onda je pocelo masovno doseljavanje urbanog stanovnistva iz istocne Bosne i jos istocnije Hercegovine. Porusene su mnogobrojne privatne kuce papaka iz srednje Evrope (cesi, svabe, slovaci, italijani itd) i vrsi se raseljavanje po Novom gradu. Novo Sarajevo se pretvara u spavaonicu mahom oficirskog kadra jna i slicne kreme drustva. Tad je poceo procvat koji traje do danas...
muha_sa

#10728 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

ova mi je :thumbup:

Image

tu je kafana u kojoj se snimilo par scena iz "Valtera" :)
RJ57

#10729 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

nosara wrote:
tempuser wrote:
RJ57 wrote:[

velež. :shock:
Mogla bi biti, ali me buni ovo bijelo polje.

Image

Drzavna, ali presavijena, pa se plava ne vidi...
nema teorije
nosara wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
RJ57 wrote:samo je još pitanje je li ono šibica u pozadini ili je ipak samo optička varka :mrgreen:

nevjerovatno koji je ovo ruralni dio bio do kraja sedamdesetih, početka osamdesetih. defakto do izgradnje D-ova.
nego je li neko vidio novo igralište za djecu u parku u srednjem D-eu? senzacionalno!!
jeste sibica je :-D
crna rupa je to bila :lol: :lol:
a vidio sam igraliste ,neki dan isao do staraca :bih:
Prava crna rupa, a onda je pocelo masovno doseljavanje urbanog stanovnistva iz istocne Bosne i jos istocnije Hercegovine. Porusene su mnogobrojne privatne kuce papaka iz srednje Evrope (cesi, svabe, slovaci, italijani itd) i vrsi se raseljavanje po Novom gradu. Novo Sarajevo se pretvara u spavaonicu mahom oficirskog kadra jna i slicne kreme drustva. Tad je poceo procvat koji traje do danas...
ti očito ne znaš na šta je to ličilo, a na mjestima gdje su sada D-ovi je slabo ko stanovao, posebno ne kod D1 i D2
RJ57

#10730 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

evo malo kasnije, pred olimpijadu, kad nije vozio tramvaj :mrgreen:

Image
muha_sa

#10731 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Šta su vam ti D-ovi :?
RJ57

#10732 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

tri na prvi pogled identične (dvije jesu identične,treća nije) žute zgrade između paromlinske i envera šehovića u obliku slova U ili D (kako se uzme). poznate su prvenstveno po tome da su D2 i D3 zgrade sa najviše stanova u sarajevu.

Image
Last edited by RJ57 on 11/12/2018 17:14, edited 2 times in total.
nosara

#10733 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

Ono je drzavna zastava. Nije mozda, nego jeste. Drzavna partijska republicka. U onoj drzavi se znao red.

Glede Novog Sarajeva, rodjen sam tamo kao i moj otac, tako da znam ponesto. Mali Rim nije bio crna rupa do izgradnje prvih nebodera i zgrada, kad su pocele pristizati naplavine u vidu opanaka i kockastih glava iz cijele BiH a i sire. Starosjedioci su raseljavani po Novom gradu, Dobrinji... To je tako.

Jebeni deovi su pravljeni na prostoru na kojem su bila razna preduzeca i Loziona pa je logicno da bas tu niko nije stanovao.

Ako te zanima jos nesto, pitaj.
tempuser

#10734 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tempuser »

nosara wrote:Ono je drzavna zastava. Nije mozda, nego jeste. Drzavna partijska republicka. U onoj drzavi se znao red.
Ima smisla, ali kako god da je presavijena na vrh jarboba bi trebalo biti plavo polje kojeg nema, tj koje se ne vidi.
muha_sa

#10735 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

RJ57 wrote:tri na prvi pogled identične (dvije jesu identične,treća nije) žute zgrade između paromlinske i envera šehovića u obliku slova U ili D (kako se uzme)

Image
hvala :-D

vazda spominjete D-ove a ja nikako da skontam koje su to zgrade :-)
tempuser

#10736 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tempuser »

muha_sa wrote:
Bil skonto da ti je neko napisao da je u jednoj od njih Moscanica? :D
RJ57

#10737 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

ma megalomanska gradnja, usrali su sa njima i kola i rudu. spojili prve dvije zgrade sa po preko 350 stanova na jednu kotlovnicu a stavili neke male radijatore, ljudi se godinama mrzli do bola. pored toga ima tu još gomila nedostataka. apropo spomenutoga, u D2 su mislim 3/4 bili vojni stanovi, u D1 i D3 pola.
muha_sa

#10738 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

tempuser wrote:
muha_sa wrote:
Bil skonto da ti je neko napisao da je u jednoj od njih Moscanica? :D

ne bi :-) za mene je Mošćanica na čaršiji :D jebo mene metuzalema :lol:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#10739 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

Video je odavno na youtoube ali bih se zaklela da na ovoj temi nije postavljan :

Kako je ovo nekada bio lijep grad :srce:
Gentleman

#10740 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Gentleman »

shake69 wrote:@Pitaru, Druga fotka je Alifakovac, jasno, a da li je prva Cemerlina (bivsa Svetozara Markovica) na spoju s Logavinom? Meni tako izgleda.

Mislim da je prva slika spoj ulica Logavina i Pirin brijeg / današnja Alije Đerzeleza/. Sa desne strane se vidi groblje Vrbanjuša.
Seawolf

#10741 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Seawolf »

tempuser wrote:
nosara wrote:Ono je drzavna zastava. Nije mozda, nego jeste. Drzavna partijska republicka. U onoj drzavi se znao red.
Ima smisla, ali kako god da je presavijena na vrh jarboba bi trebalo biti plavo polje kojeg nema, tj koje se ne vidi.
Naravno da se vidi, jer vrh jarbola prolazi kroz docrtani plavi krug "na 11 sati".

@nosara je 100% u pravu, radi se o zastavi SFRJ.
tempuser

#10742 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tempuser »

Ima smisla! :thumbup:
muha_sa

#10743 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

sabina1 wrote:Video je odavno na youtoube ali bih se zaklela da na ovoj temi nije postavljan :

:thumbup:

grad koji ima neku cudnu moc :-D odem negdje--sedmi dan placem ko malo djete :-) :lol:
RJ57

#10744 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

sabina1 wrote:Video je odavno na youtoube ali bih se zaklela da na ovoj temi nije postavljan :

bio je video, sjećam se da je bila diskusija oko drveta na platou ispred robne :mrgreen:

bez obzira uvijek rado viđeni snimci :thumbup:
Banksy

#10745 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Eto vam zastave na 0:47

sabina1 wrote: Kako je ovo nekada bio lijep grad :srce:
:kiss:
muha_sa wrote: :thumbup:

grad koji ima neku cudnu moc :-D odem negdje--sedmi dan placem ko malo djete :-) :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10746 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

RJ57 wrote:
ti očito ne znaš na šta je to ličilo, a na mjestima gdje su sada D-ovi je slabo ko stanovao, posebno ne kod D1 i D2
tu su bile zeleznicke radionice t.j. peta sekcija...
muha_sa

#10747 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Banksy wrote:Eto vam zastave na 0:47

sabina1 wrote: Kako je ovo nekada bio lijep grad :srce:
muha_sa wrote: :thumbup:

bitanga_sa_otesa wrote:
RJ57 wrote:
tu su bile zeleznicke radionice t.j. peta sekcija...
zar je do tamo bila željeznicka radionica :? ja sve konto krug Vase Miskina i vozdra
bitanga_sa_otesa

#10748 Re: Slike starog Sarajeva

RJ57 wrote:ma megalomanska gradnja, usrali su sa njima i kola i rudu. spojili prve dvije zgrade sa po preko 350 stanova na jednu kotlovnicu a stavili neke male radijatore, ljudi se godinama mrzli do bola. pored toga ima tu još gomila nedostataka. apropo spomenutoga, u D2 su mislim 3/4 bili vojni stanovi, u D1 i D3 pola.
igrom slucaja sam upoznat s problemom grijanja,rijec je o slaboj pumpi u samoj kotlovnici.prvo je stavljena jedna pumpa pa nije mogla da zadovolji.pa su dodali jos jednu ,pa nije ni ona mogla da zadovolji,onda trecu pa je bilo ok.trenutno su i sada 3 pumpe po 45kW :thumbup:
da nisi slucajno zamijenio D1 i D3 ?
bitanga_sa_otesa

#10749 Re: Slike starog Sarajeva

muha_sa wrote:
zar je do tamo bila željeznicka radionica :? ja sve konto krug Vase Miskina i vozdra
ma to su bile manje barake i bile su vezane za uskotracne vozove.a info imam od jednog metuzalema starijeg od tebe da se zvalo peta sekcija :-D
RJ57

#10750 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

bitanga_sa_otesa wrote:
RJ57 wrote:ma megalomanska gradnja, usrali su sa njima i kola i rudu. spojili prve dvije zgrade sa po preko 350 stanova na jednu kotlovnicu a stavili neke male radijatore, ljudi se godinama mrzli do bola. pored toga ima tu još gomila nedostataka. apropo spomenutoga, u D2 su mislim 3/4 bili vojni stanovi, u D1 i D3 pola.
igrom slucaja sam upoznat s problemom grijanja,rijec je o slaboj pumpi u samoj kotlovnici.prvo je stavljena jedna pumpa pa nije mogla da zadovolji.pa su dodali jos jednu ,pa nije ni ona mogla da zadovolji,onda trecu pa je bilo ok.trenutno su i sada 3 pumpe po 45kW :thumbup:
da nisi slucajno zamijenio D1 i D3 ?
moguće da jesam
bitanga_sa_otesa wrote:
muha_sa wrote:
ma to su bile manje barake i bile su vezane za uskotracne vozove.a info imam od jednog metuzalema starijeg od tebe da se zvalo peta sekcija :-D
@muha
vaso miskin je bio sa istočne strane živka jošila (ložioničke), u darovalaca krvi (kolodvorska), D-ovi su sa zapadne strane prema velepekari u omera maslića (poslije kratko džemala čelića pa onda envera šehovića)
@bitanga
jeste, i moj stari je to zvao barake u petoj sekciji. nemam pojma odakle to ime dolazi ali se sjećam kako je to izgledalo ..... totalna crna rupa!
Post Reply