Hakiz wrote:Ja bih volio da mi neko od vjernika kaže šta je smisao ljudskog postojanja.
Ljudi bogu nisu potrebni. A sve šta treba uraditi nečemu drugom, bog to može uraditi i bez nas.
Naprosto ima mnogo više logike da smo nastali slučajno nego da smo kreirani sa svrhom i razlogom. Nikome i ničemu nismo potrebni, štaviše, barem na Zemlji, svim ostalim oblicima života pa i neživota bi bilo mnogo bolje bez nas. A kako smo krenuvši u istraživanje svemira počeli ostavljati otpad u tom svemiru, čak bi i svemiru bilo bolje bez nas. A kada napredujemo dovoljno da počnemo rudariti po drugim planetama itd, tek onda ćemo napraviti štetu.
Svi ostali oblici života barem služe da nekom drugom obliku života budu hrana. Mi nismo nikome hrana, samo iskorištavamo resurse i ništa ne vraćamo nazad osim otpada.
Koji je onda smisao našeg postojanja?
Ah, zaboravih, nije naše da propitujemo božiji naum...
Pa ne mozemo mi shvatat ni svemir koji je, u slucaju postojanja Boga jedna nula u nuli,kako bi mogli shvatit Boga ako on postoji?
Ako nas je Bog stvorio u sto vjerujemo mi vjernici, to nije iz njegovog koristoljublja, jer kao sto i ateisti znaju on bi bio prevelik da mu ljudi trebaju izasta.
Smisao postojanja nama je smrt kao i svakom drugom, smrt a da je stvoritelj zadovoljan provedenim vremenom koji smo imali.
U vasem slucaju smisao je haman smrt a da je ljudsko nasljedje za vama zadovoljno vasim zivotom i djelom.
Pocinjem primjecivat i da ateisti robuju kao i teisti samo ne bogu nego ljudskom misljenju i ljudskoj ideji. Mala je razlika tu.
Sta ce ljudima kucni ljubimac? U 99% slucajeva s prakticnog svakodnevnog aspekta gledano nema nikakve koristi od njeg samo trosak i smrad po kuci i obaveza da se ciste govna za njim. A opet ljudi nabavljaju i drage volje odgajaju pse, macke, zmije il sta vec. I jos kad umre ljubimac to zna danima plakat i tugovat. Zasto onda nabavljaju civauve, pekinezere il nesto slicno kad nikakve korsti samo gubitak.
Zbog ljubavi mozda koji ljibimci pokazuju? Mogul ljudi opstat bez te ljubavi? Mogu itekako cak stavise mi imamo pregrst ljubavi i bez ljubimaca ali opet nije nam mrsko trazit jos. Volit jos neku zivotinju i uzivat kad oni vole nas.
Volel vjernici Boga? Mislis da Bog ne voli ljubav a jedno od imena u Kuranu mu je "Onaj koji voli i ljubav stvara/daje". Naravno ja ne kazem da su ljudi zivotinje ili ljubimci, ili da Bog ne moze bez nas, daleko bilo, ali stvaranje ljubavne konekcije je poprilicno sustina vjere. Zadovoljstva jedno drugim, i smisao i jeste da zivimo i da umremo a da smo zadovoljni s takvim Bogom, a on zadovoljan nama. I vjernici kad osjete slast vjere u obredima to se ne moze prepricati. Zato u islamu se kaze sehadetio-svjedocio. Et nezz jesam li malo il puno skreno s pitanja tvojih.