Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#10726 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote: zato je tebi logicno da je brat sestru taslacio :thumbup:
a je li bilo mogucnosti drugacije u pocetku ako je sve pocelo od jednog covjeka??

STo se tice incesta u pocetku ljudskog roda to je bilo izmedju parova blizanaca, znaci musko iz prvog para jedino mogao u spolni odnos za zenskom iz drugog para blizanaca stupiti u spolni odnos.

kada se narod razmnozio, dosla je zabrana od Boga za ovakve veze.
beni-bu-man

#10727 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote: zato je tebi logicno da je brat sestru taslacio :thumbup:
a je li bilo mogucnosti drugacije u pocetku ako je sve pocelo od jednog covjeka??

STo se tice incesta u pocetku ljudskog roda to je bilo izmedju parova blizanaca, znaci musko iz prvog para jedino mogao u spolni odnos za zenskom iz drugog para blizanaca stupiti u spolni odnos.

kada se narod razmnozio, dosla je zabrana od Boga za ovakve veze.
znam pametovo si na drugoj temi o blizancima ali to ne mijenja cinjenicu da je brat sestru moro taslaciti.......... meni to zvuci bolestno, FUJ odvartan si :shock: kako mozes iza takve izjave da stanes, da je to ok da brat sestru taslaci
Plavo-bijeli

#10728 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Ma sve je ok samo dok nije između blizanaca :lol: :lol:
Inače ove podatke oko blizanaca jesi li pokupio iz Kur'ana Smrcak ili?? Zamolio bih te za konkretan ajet, hvala.
Smrcak15

#10729 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Ma sve je ok samo dok nije između blizanaca :lol: :lol:
Inače ove podatke oko blizanaca jesi li pokupio iz Kur'ana Smrcak ili?? Zamolio bih te za konkretan ajet, hvala.
iz tefsira Kurana.
harač

#10730 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

nije incest vec wincest :D
Plavo-bijeli

#10731 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Smrcak15 wrote:
iz tefsira Kurana.
Znači kao komentar nekog ajeta? Na osnovu čega i na osnovu kojeg ajeta je taj mufesir dobio taj zaključak? Ni Muhammed, ni Kur'an, ni Biblija ne spominju nikakve blizance koji su vezani za Adema i Havu. Hvala.
AleksoMKD

#10732 Re: Ateizam vs. Religija

Post by AleksoMKD »

beni-bu-man wrote: znam pametovo si na drugoj temi o blizancima ali to ne mijenja cinjenicu da je brat sestru moro taslaciti.......... meni to zvuci bolestno, FUJ odvartan si :shock: kako mozes iza takve izjave da stanes, da je to ok da brat sestru taslaci
Pa incest bi objasnio puno toga :D oko stanja covecanstva
tuzlak1212

#10733 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Plavo-bijeli wrote:
Smrcak15 wrote:
iz tefsira Kurana.
Znači kao komentar nekog ajeta? Na osnovu čega i na osnovu kojeg ajeta je taj mufesir dobio taj zaključak? Ni Muhammed, ni Kur'an, ni Biblija ne spominju nikakve blizance koji su vezani za Adema i Havu. Hvala.
Kad se toliko proziva incest, sta je s postojanja ove stvari:
Y-chromosomal most recent common ancestor((Y-MRCA, informally known as Y-chromosomal Adam) is the most recent common ancestor (MRCA) from whom all currently living men are descended patrilineally)
Nezz jel ovo vec kopirano, ovo ime Adam je nako relativno napisano :D
Ugl kazu hromosomi da poticemo od istog covjeka. Jel ja nezz engleski il sam ovo slabo uvezo, nauka je nerazvijena ili je taj nazovi ga incest, se morao desiti da bi ljudi opstali vrijeme kad ih je premalo bilo?
Plavo-bijeli

#10734 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Nije morao postojati incest, slabo si uvezao i valjda znaš dovoljno engleski da ovo razumiješ :

Smrcak15

#10735 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Nije morao postojati incest, slabo si uvezao i valjda znaš dovoljno engleski da ovo razumiješ :

Turns out all of humanity is related to a single couple
https://nypost.com/2018/11/24/turns-out ... le-couple/

A new study revealed that all humans are descendants of the same man and woman who lived 100,000 to 200,000 years ago.
Smrcak15

#10736 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:
Smrcak15 wrote:
iz tefsira Kurana.
ako ti ashabi komentarisu, to znaci oni su to culi od poslanika.

to je bio razlog da Brat ubije brata, jer ovaj nije htio da ozeni sestru mladje brata blizanca nego svoju blizakinju, posto je bila ljepsa, pa ubio brata, to je prva prolivena krva bila, kad je sin ademov ubio drugog sina , brat na brata krenuo.
tuzlak1212

#10737 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Plavo-bijeli wrote:Nije morao postojati incest, slabo si uvezao i valjda znaš dovoljno engleski da ovo razumiješ :
Dobro, fino je ovo, medjutim religija covjeka ne definise u evoluciji u fazi gustera ili majmuna ili stakora il sta sam vec jos vidio na ovome videu :D Cak ni ateisti tako ljude nece definisati, ali se razlikuju ateisti i religija u definiciji ljudskog bica :D
Religija ne definise covjeka onda kada mu se organizam bioloski razvio u izgled danasnjeg covjeka. Religija ide jos dalje te covjeka definise i sa njegovim mentalnim, moralnim, duhovnim osobinama jer to je nesto, po religijskim postulatima, po cemu se covjek razlikuje od ostalih, i samo takav bioloski organizam sa brdo mentalnih karakteristika ulazi u obzir da se zove covjek.
Ima jedan video koji je ideja necija, gdje je neko naveo da je Adam samo jedan u lancu evolucije (npr ovog tvog videa) kojeg je Bog nadahnuo sa mnostvo mentalnih osobina i nevjerovatnom inteligencijom i napravio slicno Evu i to su bili prvi ljudi sa ljudskim osobinama (religijski) od kojih se razvila danasnja ljudska civilizacija. (naravno ovo je necija ideja koja se i meni svidjela jer trenutno ovo najvise objedinjuje nauku i teologiju po pitanju Adema i prvog covjeka) Nauka ne moze bas detaljno ispitivat mentalni razvoj koliko moze fizicki razvoj ljudi, pa se ovdje stvara takodjer jos jedan deficit u argumentaciji.
Ima jos mnogo vidjenja kako Adam moRe bit prvi covjek i otac ljudskog roda... :D
https://www.breakingisraelnews.com/9758 ... ion-story/
https://www.livescience.com/38613-genet ... vered.html
Evo nekog materijala koji nagovjestava ozbiljnu mogucnost istog pretka i da ljudi sirom svijeta imaju poneku zajednicku nit u DNA ali isto tako zajednicki segment Y-hromosoma ne moze tek tako s neba past :D
Neko je naveo ranije da ljudi i banane mozda imaju 1% zadjenickog u DNA al ne mogu Y-hromosome dijelit :D
Jes mi dosadno jbt :run:
nemezis

#10738 Re: Ateizam vs. Religija

Post by nemezis »

Smrcak15 wrote:

https://nypost.com/2018/11/24/turns-out ... le-couple/

A new study revealed that all humans are descendants of the same man and woman who lived 100,000 to 200,000 years ago.
Ti si linkao članak sa ovim naslovom
Lijep, jasan naslov, medjutim u tom članku se linka članak sa naslovom (moj bold)
All humans may be descended from just TWO people and a catastrophic event almost wiped out ALL species 100,000 years ago,study suggests
Naslov je malo drugačiji, zar ne? U tekstu se kaže (moj bold)
the results have prompted speculation that we sprang from a single pair of adults after a catastrophic event almost wiped out the human race.
Hm, sada idu špekulacije, kako dodjosmo do njih? Idemo dalje, autori studije daju komentar.
Our study follows mainstream views of human evolution. We do not propose there was a single 'Adam' or 'Eve'. We do not propose any catastrophic events.
Hm, nekako se od "turns out" preko "speculations" došlo do "we do not propose".
geralt

#10739 Re: Ateizam vs. Religija

Post by geralt »

tuzlak1212 wrote:
Hakiz wrote:
tuzlak1212 wrote:Nesto mi nikako ne ide u glavu, mada ja sam mlad tek nedavno mi je moj stav usao u glavu hehe :D Sta je ateistima smisao zivota? Na cemu temeljite moralne vrijednosti i sta vas tjera da se toga pridrzavate i sta je argument da je vas moralni kodeks i zivotni pogledi ispravniji od religijskog?
Mislim da je svima jasan otprilike stav i odgovor na ova pitanja pripadnika bilo koje abrahamske religije.
Ne znam ti odgovaiti na pitanje na čemu je zasnovan naš moralni kod.

Ali, znam ti odgovoriti na čemu nije. Nije zasnovan na strahu (od pakla) i nadanju lične koristi (odlaska u raj).

Tako da, recimo, to što ne ubijam koga stignem nije bazirano na tome da me je strah da ću otići u pakao ako to uradim niti na tome da ću otići u raj ako to ne uradim, nego je bazirano na stavu o pravu na život.

Možeš li ti za sebe isto reći?

Ako možeš, onda ti religija i bog nisu potrebni.
Pa nisi dao odgovor samo si naveo sta nije. Pitao sam i za smisao zivota kako ga definisete :D
A i to je tvoj licni stav vise sam mislio generalni koncept.
Zivot konkretnog covjeka ima smisao koji mu on sam dodijeli i koji je za svakoga razlicit. Zivot generalno ima smisao jedino u bioloskom smislu, da stvara jos zivota, i da nova generacija koju stvara bude "kvalitetnija" (evolucionarno uspjesnija) od prethodne.
Smrcak15

#10740 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

geralt wrote: Zivot konkretnog covjeka ima smisao koji mu on sam dodijeli i koji je za svakoga razlicit. Zivot generalno ima smisao jedino u bioloskom smislu, da stvara jos zivota, i da nova generacija koju stvara bude "kvalitetnija" (evolucionarno uspjesnija) od prethodne.

ne moze produkt sam sebi davati svrhu, nego onaj ko stvara produkt daje svrhu produktu.

ne moze robot koji je programiran da ima svjesnost da sam sebi daje svrhu, ako su inzinjeri litre znoja prolili da ga stvore radi necega , inzinjer koji je stvarao robota sa svijesti samo moze dati svrhu robotu a ne moze robot sam sebi davati svrhu nakon sto ga inzinjeri stvore.

tako isto ne moze covjek sam sebi davati svrhu ako ga je Bog stvorio.
geralt

#10741 Re: Ateizam vs. Religija

Post by geralt »

Smrcak15 wrote:
geralt wrote: Zivot konkretnog covjeka ima smisao koji mu on sam dodijeli i koji je za svakoga razlicit. Zivot generalno ima smisao jedino u bioloskom smislu, da stvara jos zivota, i da nova generacija koju stvara bude "kvalitetnija" (evolucionarno uspjesnija) od prethodne.

ne moze produkt sam sebi davati svrhu, nego onaj ko stvara produkt daje svrhu produktu.

ne moze robot koji je programiran da ima svjesnost da sam sebi daje svrhu, ako su inzinjeri litre znoja prolili da ga stvore radi necega , inzinjer koji je stvarao robota sa svijesti samo moze dati svrhu robotu a ne moze robot sam sebi davati svrhu nakon sto ga inzinjeri stvore.

tako isto ne moze covjek sam sebi davati svrhu ako ga je Bog stvorio.
Pa to je citava poenta u kojoj se vjernici i ateisti konceptualno razilaze, jer ateisti ne prihvataju taj osnovni postulat od kojeg polaze vjernici, odnosno da nas je neko stvorio s nekim ciljem i svrhom. Za nas je pitanje "sta je smisao zivota" generalno besmisleno, otprilike kao da pitas "sta je smisao vode".
Hakiz

#10742 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Ja bih volio da mi neko od vjernika kaže šta je smisao ljudskog postojanja.

Ljudi bogu nisu potrebni. A sve šta treba uraditi nečemu drugom, bog to može uraditi i bez nas.

Naprosto ima mnogo više logike da smo nastali slučajno nego da smo kreirani sa svrhom i razlogom. Nikome i ničemu nismo potrebni, štaviše, barem na Zemlji, svim ostalim oblicima života pa i neživota bi bilo mnogo bolje bez nas. A kako smo krenuvši u istraživanje svemira počeli ostavljati otpad u tom svemiru, čak bi i svemiru bilo bolje bez nas. A kada napredujemo dovoljno da počnemo rudariti po drugim planetama itd, tek onda ćemo napraviti štetu.

Svi ostali oblici života barem služe da nekom drugom obliku života budu hrana. Mi nismo nikome hrana, samo iskorištavamo resurse i ništa ne vraćamo nazad osim otpada.

Koji je onda smisao našeg postojanja?

Ah, zaboravih, nije naše da propitujemo božiji naum...
tuzlak1212

#10743 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Hakiz wrote:Ja bih volio da mi neko od vjernika kaže šta je smisao ljudskog postojanja.

Ljudi bogu nisu potrebni. A sve šta treba uraditi nečemu drugom, bog to može uraditi i bez nas.

Naprosto ima mnogo više logike da smo nastali slučajno nego da smo kreirani sa svrhom i razlogom. Nikome i ničemu nismo potrebni, štaviše, barem na Zemlji, svim ostalim oblicima života pa i neživota bi bilo mnogo bolje bez nas. A kako smo krenuvši u istraživanje svemira počeli ostavljati otpad u tom svemiru, čak bi i svemiru bilo bolje bez nas. A kada napredujemo dovoljno da počnemo rudariti po drugim planetama itd, tek onda ćemo napraviti štetu.

Svi ostali oblici života barem služe da nekom drugom obliku života budu hrana. Mi nismo nikome hrana, samo iskorištavamo resurse i ništa ne vraćamo nazad osim otpada.

Pa ne mozemo mi shvatat ni svemir koji je, u slucaju postojanja Boga jedna nula u nuli,kako bi mogli shvatit Boga ako on postoji?
Ako nas je Bog stvorio u sto vjerujemo mi vjernici, to nije iz njegovog koristoljublja, jer kao sto i ateisti znaju on bi bio prevelik da mu ljudi trebaju izasta.
Smisao postojanja nama je smrt kao i svakom drugom, smrt a da je stvoritelj zadovoljan provedenim vremenom koji smo imali.
U vasem slucaju smisao je haman smrt a da je ljudsko nasljedje za vama zadovoljno vasim zivotom i djelom.
Pocinjem primjecivat i da ateisti robuju kao i teisti samo ne bogu nego ljudskom misljenju i ljudskoj ideji. Mala je razlika tu.
Sta ce ljudima kucni ljubimac? U 99% slucajeva s prakticnog svakodnevnog aspekta gledano nema nikakve koristi od njeg samo trosak i smrad po kuci i obaveza da se ciste govna za njim. A opet ljudi nabavljaju i drage volje odgajaju pse, macke, zmije il sta vec. I jos kad umre ljubimac to zna danima plakat i tugovat. Zasto onda nabavljaju civauve, pekinezere il nesto slicno kad nikakve korsti samo gubitak.
Zbog ljubavi mozda koji ljibimci pokazuju? Mogul ljudi opstat bez te ljubavi? Mogu itekako cak stavise mi imamo pregrst ljubavi i bez ljubimaca ali opet nije nam mrsko trazit jos. Volit jos neku zivotinju i uzivat kad oni vole nas.
Volel vjernici Boga? Mislis da Bog ne voli ljubav a jedno od imena u Kuranu mu je "Onaj koji voli i ljubav stvara/daje". Naravno ja ne kazem da su ljudi zivotinje ili ljubimci, ili da Bog ne moze bez nas, daleko bilo, ali stvaranje ljubavne konekcije je poprilicno sustina vjere. Zadovoljstva jedno drugim, i smisao i jeste da zivimo i da umremo a da smo zadovoljni s takvim Bogom, a on zadovoljan nama. I vjernici kad osjete slast vjere u obredima to se ne moze prepricati. Zato u islamu se kaze sehadetio-svjedocio. Et nezz jesam li malo il puno skreno s pitanja tvojih.
medvjed23

#10744 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

tačno.. smisao je ono što sebi odrediš kao smisao, barem je tako na individualnom nivou, gdje je mogućnost pronalaska smisla ogromna: možeš pisati poeziju, slikati, hraniti vrapce, češljati travke u parku itd.. te mogućnosti se na višim nivoima stvarnosti, kao što su država i čovječanstvo, sužavaju, da bi na kosmičkom nivou nestale; ne postoji nama poznat objektivni, kosmički smisao čovjeka..

što se tiče temelja morala, oni su klimavi i u religiji i u ateizmu.. vjernik svoj moral bazira na riječima nekog proroka, a ateista na riječima nekog filozofa.. vjernik može vjerovati da riječi, koje je prorok rekao ili napisao, potiču od boga - to je njegovo demokratsko pravo - ali vjera u nešto ne čini to nešto činjenicom.. plastično rečeno, ja mogu snažno, najiskrenije, čitavim bićem vjerovati da u novčaniku imam 10000 maraka, no moja vjera je jedno, stvarnost je drugo..
Hakiz

#10745 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

tuzlak1212 wrote:
Hakiz wrote:Ja bih volio da mi neko od vjernika kaže šta je smisao ljudskog postojanja.

Ako nas je Bog stvorio u sto vjerujemo mi vjernici, to nije iz njegovog koristoljublja, jer kao sto i ateisti znaju on bi bio prevelik da mu ljudi trebaju izasta.
Smisao postojanja nama je smrt kao i svakom drugom, smrt a da je stvoritelj zadovoljan provedenim vremenom koji smo imali.
Praktično, ti kažeš da je vjernički stav da je smisao našeg života da umremo nakon što smo boga dobro zabavili.
tuzlak1212

#10746 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Hakiz wrote:
tuzlak1212 wrote:
Praktično, ti kažeš da je vjernički stav da je smisao našeg života da umremo nakon što smo boga dobro zabavili.
Zasto ti je zabava prva pala na pamet... On ima po teoloskim predajama i prije ljudi a i za vrijeme ljudi, i po nasem svemiru i van svemira mnogo razlicitih stvorenja koji mu se pokoravaju. Model stvorenja poput covjeka je da se pokorava svojom slobodnom voljom u odredjeno vrijeme koliko ce provest u ovakvoj vrsti zivota. A konekcija u pokoravanju je u ljubavi, on je zadovoljan kako smo ga volili, ili nije zadovoljan, ne mora ici ni u krajnost zabave (iako ima ajeta koji kazu da je zivot na ovom svijetu samo kratotrajna zabava u odnosu na onaj svijet) a ne mora ici u krajnost YOU MUST(iako jeste YOU MUST) tipa pokovaranja, ljubav je smisao zivota, mnogo lakse i ljepse. Zeni mozes pruzit paznju jer je volis a moze jer moras pa kako je lakse :D
Hakiz

#10747 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

tuzlak1212 wrote:
Hakiz wrote:
tuzlak1212 wrote:
Zasto ti je zabava prva pala na pamet... On ima po teoloskim predajama i prije ljudi a i za vrijeme ljudi, i po nasem svemiru i van svemira mnogo razlicitih stvorenja koji mu se pokoravaju. Model stvorenja poput covjeka je da se pokorava svojom slobodnom voljom u odredjeno vrijeme koliko ce provest u ovakvoj vrsti zivota. A konekcija u pokoravanju je u ljubavi, on je zadovoljan kako smo ga volili, ili nije zadovoljan, ne mora ici ni u krajnost zabave (iako ima ajeta koji kazu da je zivot na ovom svijetu samo kratotrajna zabava u odnosu na onaj svijet) a ne mora ici u krajnost YOU MUST(iako jeste YOU MUST) tipa pokovaranja, ljubav je smisao zivota, mnogo lakse i ljepse. Zeni mozes pruzit paznju jer je volis a moze jer moras pa kako je lakse :D
Ako mu ništa i niko nije potrebno, logično je da stvara iz zabave. Ne stvara iz potrebe.

Čak i ako uživa u samom činu stvaranja, opet mu je to zabava.

Doduše, prepuštanje niskim i visokim strastima i emocijama je karakteristika čovjeka, ne boga, što poništava gore napisano jer bog ne bi trebao da uživa. Kao što ne bi trebao ni da voli, ni da mrzi, ni da se raduje, ni da se plaši, ni da mu je dosadno, niti da ima bilo kakvu emociju. Emocije su karakteristike živih bića, ne boga. Bog i nije živo biće, zar ne?

Komplikovano je sve to. Logičnije je da nas nije stvorio. Iz jednostavnog razloga što ne postoji.
MarlboroGold

#10748 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Da li je Bog altruista? Ako da, zbog čega konkretno?
tuzlak1212

#10749 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Fazon ateista koji vjernicima i jest cudan i distanciran jr to sto ne mogu da se pomire da bog nije na kalupu ljudi niti su ljudi po kalupu boga. Ima zajednickih tacki u osobinama ali niposto praviti pravilo na tome a daleko bilo boga deklarisat kao altruistu, sadistu, zabavljaka, il tako nesto. To ateisti barem koji pisu ovdje ne prihvataju :D
MarlboroGold

#10750 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Hajd onda ovako... postoje li ikakve indikacije da bi se moglo raditi o Bogu (biću - svetom, nadljudskom itd.) kao altruisti u svemu onome što je objavljeno/zapisano? Ako da, koje su? Ako ne, šta onda isključuje tu mogućnost? Ovdje samo špekulišemo i koristimo se dosadašnjim spoznajama.
Locked