Republika Turska

Post Reply
General War

#10726 Re: Republika Turska

Post by General War »

bhnapoleon1 wrote:
General War wrote:Turkish navy ships still missing after botched coup

Fourteen Turkish navy ships remained at sea and unaccounted for :shock: last night amid concerns that their commanders may be coup conspirators seeking to defect.

Admiral Veysel Kosele, the commander of the Turkish navy, has been out of contact since Friday night’s botched coup, a source confirmed. It is not known whether he was an instigator of the attempt to oust President Erdogan or is being held hostage by collaborators on the run.

Last night the president said that he was almost assassinated when the resort in southwest Turkey where he was staying was stormed and two of his bodyguards killed.
:-)
http://www.thetimes.co.uk/edition/news/ ... -nj8vj8xjz
Pa jbt nisu papirni brodici da se ne mogu naci. Gdje je onoih 40 helikoptera :lol: :lol:
Posli da kinDapuju Muniru..ako ona paNe pasce i brko :lol:
SA 071

#10727 Re: Republika Turska

Post by SA 071 »

General War wrote:
SA 071 wrote:
General War wrote:Erdogan: Turkey Ready To Restore Regional Peace Together With Iran And Russia!

Turkey is ready to work towards restoration of peace and stability in the region together with Russia and Iran, Turkish President Recep Tayyip Erdogan said in a telephone conversation with Iranian counterpart Hassan Rouhani on Monday.

“Today, we are determined more than ever before to contribute to the solution of regional problems hand in hand with Iran and Russia and in cooperation with them,” the Islamic Republic News Agency (IRNA) quoted Erdogan as saying. The Turkish president informed Rouhani about the situation in Turkey. “At present, the situation is getting back to normal but it is too early to say that everything is over,” Erdogan said.

For his part, Hassan Rouhani gave credit to the courage and political maturity of the Turkish people who stood up to defend the legitimate authorities. (izgleda da je samo islamska revolucija legitimna)

“Stability and tranquility in Turkey have a positive impact on the atmosphere in the whole region. We have no doubt that tranquility in the Islamic world countries does not suit terrorists and some superpowers,” the Iranian president stressed. He said that the past few days had shown who was Turkey’s friend or enemy both at home and abroad.

A group of insurgents took an abortive coup attempt in Turkey late on July 16. The main confrontation took place in Ankara and Istanbul. The country’s leaders announced later that the coup attempt had been thwarted. According to the latest reports, 208 Turkish nationals died, 100 insurgents were killed and about 1,500 people were injured.

http://goo.gl/Atfh8S
U revoluciji u Iranu je skinut Šah, a ne demokratski izabrani predsjednik :) Ovo je samo mala napomena da se ne pomiješaju ove dvije stvari... :)
...zato sto je bila kraljevina..Iranci kazu legitimna ne "demokratski izabrana"..da i ja napomenem.
Nisam ono napomenuo da bih ulazio u polemiku već samo da skrenem pažnju da se neke stvari ne pobrkaju i ne pomiješaju. A Ruhani je ovdje dakle pohvalio hrabrost i političku zrelost Turskog naroda koji je ustao u odbranu legitimnih predstavnika (moja opaska-dakle predstavnika kojima je sam taj narod dao "legitimnost"). Legitimnost Šahu je davalo monarhističko uređenje, a ne narod, pa samim tim svaka takva revolucija kojom se ruše kraljevi, carevi, šahovi je dobrodošla, od Francuske do ove Iranske. U Turskoj, u ovoj situaciji, to ne bi bio slučaj.
Satelit_

#10728 Re: Republika Turska

Post by Satelit_ »

Bosanac sa dna kace wrote:
Satelit_ wrote: I neupucenom je ovo pristrasan tekst sa dosta nelogicnosti. Prvo, po cemu je mainstream religija manje pranje mozga od Hizmetovih knjiga? I jedno i drugo je samo dogma tj. ne postoji dokaz da u Kuranu ima vise "istine" od bilo kojih drugih bajki. Iz toga proizilazi na nema razlike dal neko klanja 5 puta ili radi nesto drugo. Sta god radili, bilo da se klanjaju spidermanu ili nekom "mainstream" islamskom bogu ili da se krste - sa aspekta neispranog mozga - to je sve jedno te isto i potpuna besmislica. Cak sta vise - pridavati vecu vaznost praktikovanju mainstream religije od slavljena Paje Patka ili Zagora te neja - je indikator vec ispranog mozga.
Religija, mainstream, Hizmet, ispiranje mozga su ovdje ključni termini u ovoj temi. Termine jednoumlje, Goli otok, UDBA je sudba, OZNA sve dozna, partizanske ofanzive, kozaračko kolo i sl. tražite negdje drugo.
Satelit_ wrote: Drugo, navodis kako je jasno da Erdogan hoce neki spoj vjerskog i sekularnog a neobjasnjavas kako kani pomiriti tu nelogicnost. Iz prakse vidimo da je zapravo uopste ne misli pomiriti vec mijenja institucije i ustav ka religijskom. To demohriscani i konzervativci u Njemackoj ne rade niti zagovaraju. Gulenov politicki cilj se ne izgleda manje logican, osim tebi kao autoru ali ne objasnjavas zasto.
Milsim da niste pročitali šta sam napisao. Ja nisam napisao da Erdoan hoće spoj sekularnog i vjerskog, već on ima viziju jedne jake, moderne, tehnoloski napredne muslimanske drzave gdje se poštuju i uvazavaju prava gradjana, sprovodi i postuje zakon, spoj savremenog i tradicionalnog, drzava cija je rijec visoko postovana kako u muslimanskim tako i u nemuslimanskim zemljama. Stoga, mnogi Erdoğanovu partiju usporedjuju sa njemackim konzervativcima, a ne kako Vi kažete spoj sekularnog I vjerskog, to što ste Vi zamislili je sasvim nešto drugo. Spoj savremenog i tradicionalnog ne znači nužno neki oksimoron tipa ateizirani islam ili islamizirani ateizam. Spoj savremenog i tradicionlanog u turskom kontesktu bio bi da jedan obični građanin neke velike urbane sredine ima 3-4 šćerke, obrazuje ih u nekim visokoškolskim ustanovama, one upoznaju neke “fine” momke, za udaju nako “kao pitaju”, sve to fino bude propraćeno nekom svadbom itd. Nasuprot njemu je otac iz predgrađa neke velike urbane sredine ili anadolskog sela kojeg pojede to što ima 3-4 šćerke, ne da im da maknu od kuće, škola im je misaona imenica, sve bi se one udale tamo za neke momke, a on gleda kako da ih “uhljebi” nekim njemačarima, one neće, kada jedna od njih pobjegne s momkom on ode i napravi ubitsvo iz časti… Spoj savremenog i tradicionalnog su sve te djevojke s mahramama na glavi koje studiraju, a dolaze iz nekih udaljenih sredina gdje se do juče na obrazovanu ženu gledalo kao na vješticu, spoj je i muškarac koji je doktor nauka, primarijus doktor, univerzitetski professor, inžinjer stručnjak u svojoj oblasti uz to sve hadžija, pater familias sa osmero djece, živi u centru grada vozi neko bijesno auto….
A napisao sam da vizija Gulenove države nije uopšte jasna. Prvo je bio sam nacionalista, anti-komunista (iako mu sav pokret liči na komunizam gdje se sve mora dijeliti), pa je bio među kemalistima tokom 1970-tih, pa je 1980-tih podržao umjereno konzervativnog Turguta Ozala, pa poslije njega umjereno sekularnu Tansu Čiller i umjereno konzervativnog Sulejmana Demirela, nakon toga Erdoana. Da ima neku jasnu viziju države ne bi se šalt’o svakih 5-6 godina. Sam pokret meni lično liči na turcizaciju islama, kao jedini su oni ispravni muslimani, dok su svi drugi pod nekom falinkom, o onima koji nisu muslimani da ne pričam. Svi njegovi snimci iz 1970-tih i 1980-ih puni su primitivnog nacionalističkog naboja. To da je Gulenu cilj preuzeti državu pa makar i najogavnijim makjavelističkim metodama svima je jasno, a kakva bi ta država bila nikom još ništa nije jasno, vjerovatno neka preslikana situacija Hizmet sistema u državnim ustanovama. U tom slučaju bih radije birao život u ISIL-u ili Afganistanu.
Satelit_ wrote: I trace, ali manje bitno, americka ekonomska politika uglavnom nije neoliberalna u praksi vec samo u ideologiji. U praksi im je drzava jaka i subvencionira sve od banaka, preko auto industrije, poljoprivrede, vojne industrije itd. Ideju potpunog slobodnog trzista prodaju mahom sirotinji kad hoce da ih ucjene u nekim dealovima.
Pa da, za takvo tržište se zalaže Gulen, samo što je tu namjesto države Hizmet.
Prosvijetljena zena se nece pokrivat. Moze ona biti strucna i do nivoa nobelove nagrade, ali ne i istinski obrazovana tj prosvijetljena i emancipovana. Ti izgleda ne kontas, da samo zato sto je neko tehnoloski potkovan uopste ne znaci da i dalje nije zaostali primitivac. Islamska Drzava ima fantasticno profesionalnu, vrhunski isprogramiranu i modernu produkciju, medije i hakere. Bolju od svih nasih stranaka. I? To ih ne sprijecava da i dalje ostanu zaglavljeni u 7 vijeku.

Ta vizija je prema tome iluzija.

Ono o udbi i nekim terminjma nisam skontao, pa ako mozes pojasni. Ostajem pri tome da mainstream religija nema vece osnove od bilo kakve bajke, bez obzira sto je mainstream. Ne znam kakve veze udba, goli otok i sl imaju s tim ali znam da iz muslimanskog svijeta najnaprednije sto mozemo vidjeti jeste neka "umjerena religija" ali opet religija. Ne postoje nereligiozni autoriteti ni intelektualni ni politicki. Niti nereligiozne vizije drustva. Zbog toga ce taj dio svijeta neminovno nastaviti da nazaduje.
General War

#10729 Re: Republika Turska

Post by General War »

SA 071 wrote:
Nisam ono napomenuo da bih ulazio u polemiku već samo da skrenem pažnju da se neke stvari ne pobrkaju i ne pomiješaju. A Ruhani je ovdje dakle pohvalio hrabrost i političku zrelost Turskog naroda koji je ustao u odbranu legitimnih predstavnika (moja opaska-dakle predstavnika kojima je sam taj narod dao "legitimnost"). Legitimnost Šahu je davalo monarhističko uređenje, a ne narod, pa samim tim svaka takva revolucija kojom se ruše kraljevi, carevi, šahovi je dobrodošla, od Francuske do ove Iranske. U Turskoj, u ovoj situaciji, to ne bi bio slučaj.
Ma nako ja ba...ne fali pricati :thumbup:
Kikibombona

#10730 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Zestoke borbe turske vojske i PKK u gradu Dargecit i okolini. Provincija Mardin.

https://twitter.com/Conflicts/status/755479153227472901
zrakomlat

#10731 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

Bosanac sa dna kace wrote:
Bobi wrote:Bosanac sa dna kace,
svaka čast :thumbup:
Hvala :kravata:
Ima tu još toga, to bi bilo ''ukratko''...ako imadnem vremena još napisati javim se...
Da ne citiram onoliki post, priheftaću se na ovaj. Svaka čast, odličan tekst.
SkyLimit

#10732 Re: Republika Turska

Post by SkyLimit »

Kikibombona wrote:Zestoke borbe turske vojske i PKK u gradu Dargecit i okolini. Provincija Mardin.

Protiv koje se turske vojske sad bori PKK? Da li protiv nove revolucionarne vojske ili protiv snaga odanih Režimu?
sumirprimus

#10733 Re: Republika Turska

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:
Imas talenat za pisanje, znas dosta toga, ali si potpuno neobjektivan.

Dok sam citao analizu Erdogana, pozelio sam da zivim u Erdoganovoj Turskoj. Onda sam se prisjetio o kome je rijec i sa gnusanjem odbacio takvu pomisao.

Daj malo objektivnosti, nije Erdogan Bog. Razumijem da ga volis, ali daj malo...
Onaj osjecaj kad te kiki kritikuje zarad neobjektivnosti i pristrasnosti... :mrgreen:
Kikibombona

#10734 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

SkyLimit wrote:
Kikibombona wrote:Zestoke borbe turske vojske i PKK u gradu Dargecit i okolini. Provincija Mardin.

Protiv koje se turske vojske sad bori PKK? Da li protiv nove revolucionarne vojske ili protiv snaga odanih Režimu?
Da se ispravim...

'Zestoke borbe sultanove vojske i PKK...'

:D
sumirprimus

#10735 Re: Republika Turska

Post by sumirprimus »

Ogranicena redarstvena akcija.. :mrgreen:
MUNAFIK

#10736 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

Satelit_ wrote:
Prosvijetljena zena se nece pokrivat. Moze ona biti strucna i do nivoa nobelove nagrade, ali ne i istinski obrazovana tj prosvijetljena i emancipovana.
Dakle radi izbora žene da svoju pokornost prema Bogu iskaže i tako što će staviti maramu preko glave ti si spreman da je tako degradiraš kao ljudsko bice?
zrakomlat

#10737 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

Satelit_ wrote: .........
Prosvijetljena zena se nece pokrivat. Moze ona biti strucna i do nivoa nobelove nagrade, ali ne i istinski obrazovana tj prosvijetljena i emancipovana. Ti izgleda ne kontas, da samo zato sto je neko tehnoloski potkovan uopste ne znaci da i dalje nije zaostali primitivac. .................
Pokrivena doktorica nauka nije prosvjetljena, emancipovana i istinski obrazovana, ali zato jesu recimo Mimi Oro i Sandra Afrika. :thumbup:
Fudo387

#10738 Re: Republika Turska

Post by Fudo387 »

zrakomlat wrote:
Satelit_ wrote: .........
Prosvijetljena zena se nece pokrivat. Moze ona biti strucna i do nivoa nobelove nagrade, ali ne i istinski obrazovana tj prosvijetljena i emancipovana. Ti izgleda ne kontas, da samo zato sto je neko tehnoloski potkovan uopste ne znaci da i dalje nije zaostali primitivac. .................
Pokrivena doktorica nauka nije prosvjetljena, emancipovana i istinski obrazovana, ali zato jesu recimo Mimi Oro i Sandra Afrika. :thumbup:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:thumbup:
zrakomlat

#10739 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

dobojlija81 wrote:
Satelit_ wrote:Čistka neviđena na planeti u 21 vijeku. Od vojnika, preko oficira, sudija, prosvjetnih radnika... a Bošnjacima je najbitnije - da nije pripucalo. Jebo slobodu.

Kako li im samo nije tako bilo stalo do mira 1992 da mi je znat... ah, da, zaboravio sam opet, rata bi svakako bilo jer su Srbi genocidan narod i to su planirali 200 godins. Blage veze rat nema sa odlukom da se BiH odvaja od krnje Juge :-)
pomozbog
:lol:
Fudo387

#10740 Re: Republika Turska

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:
SkyLimit wrote:

Da se ispravim...

'Zestoke borbe sultanove vojske i PKK...'

:D
Za dva dana ces stavljati slike tih svojih crvenkapica kako goli do pasa ljube razbacane cigle po tim vukojebinama, sa sve rukama u zraku.
vazda ista prica...
Zgoljo

#10742 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Da Erdogan nista drugo nije uradio,samo da je nasekirao i uznemirio one koji godinama bljutavo pljuju po islamu nazivajuci ga religijom zla,one koju kazu da muslimane treba iskorijeniti iz Evrope a na ostale baciti atomsku bombu,koji na najbljutavije nacine vrijedjaju muslimane i poistovjecuju ih sve sa teroristima i ekstremistima,nazivajuci ih kozojebima,teroristima,vrijedjajuci njihove svetinje,Poslanika....da nista vise nije uradio od toga do uznemirio takve to je dovoljno da ima moju podrsku.
Connaisseur Karlin

#10743 Re: Republika Turska

Post by Connaisseur Karlin »

Erdogan :D :lol:
Jedinstvena nacija - to znači da su Turci, Bošnjaci, Armenci, 79 miliona nas, jedna nacija. Drugo, jedinstvena zastava boje krvi naših šehida, koja označava našu nezavisnost. Ono što čini zastavu zastavom je krv... Jedna država 780.000 kvadratnih kilometara nje, ujedinjena, jedna država. Svi zajedno, braćo i sestre, činimo Tursku - poručio je Erdogan.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#10744 Re: Republika Turska

Post by pici »

mozeli me neTko prosvjetliti sHa je TurkisH uradila za muslimane EUrope evo makar balkana opcenito...makar zadnjih deset godina od kad Erdo masHe velikim muslimanstvom...hvaaalaa
Fudo387

#10745 Re: Republika Turska

Post by Fudo387 »

pici wrote:mozeli me neTko prosvjetliti sHa je TurkisH uradila za muslimane EUrope evo makar balkana opcenito...makar zadnjih deset godina od kad Erdo masHe velikim muslimanstvom...hvaaalaa
Pa sta si ti kao evropski musliman :D uradio za Tursku pa da mozes ocekivati nesto zauzvrat?
pici

#10746 Re: Republika Turska

Post by pici »

Fudo387 wrote:
pici wrote:mozeli me neTko prosvjetliti sHa je TurkisH uradila za muslimane EUrope evo makar balkana opcenito...makar zadnjih deset godina od kad Erdo masHe velikim muslimanstvom...hvaaalaa
Pa sta si ti kao evropski musliman :D uradio za Tursku pa da mozes ocekivati nesto zauzvrat?

slao pare kao gajstajbajter novce da prehranim fHemiliju i celjad u matiCi :bih:
k3ngur

#10747 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

Today, the existence of Bosniaks in the country is evident everywhere. In cities like İstanbul, Eskişehir, Ankara, İzmir, or Adana, one can easily find districts, streets, shops or restaurants with names such as Bosna, Yenibosna, Mostar, or Novi Pazar.[33] However, it is extremely difficult to estimate how many Bosniaks live in this country. Some Bosnian researchers believe that the number of Bosniaks in Turkey is about four million. Turkish politicians are aware of the large number of Bosniaks living in Turkey, and, referencing this in 2010, Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu said: "There are more Bosniaks living in Turkey than in Bosnia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Minorities_in_Turkey

I onda kazu sta ce Bosni Turska, joooj... :run:
Fudo387

#10748 Re: Republika Turska

Post by Fudo387 »

pici wrote:
Fudo387 wrote:

slao pare kao gajstajbajter novce da prehranim fHemiliju i celjad u matiCi :bih:
Aha.
Dobro, dobio si polovan tramvaj, tu je to.
Nisi ni to zasluzio.
pici

#10749 Re: Republika Turska

Post by pici »

ma svakako ih dobiju polovne od ceha i hasburgovaca... sad ce i nosac avijona lec, samo da ih naprave ovi stranjski inzinjeri a mi obradimo u metalostrugarskim radiJonama... avijone svakako oni preko bare salju
k3ngur

#10750 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

In the 1965 Census, 17,627 Turkish citizens spoke Bosnian as a first language, which is only 0.05% of the population. These people were mostly living in Kocaeli (1.2%), Sakarya (0.7%), Kırklareli (0.4%) and Izmir (0.2%). Another 34,892 spoke Bosnian as a second language.
Famous Bosniaks of Turkey[edit]
Bülent Ecevit, politician, served as the Prime Minister of Turkey four times
Cem Adrian, singer-songwriter
Ayşe Kulin, novelist and columnist
Ekrem Akurgal, archaeologist
Emir Preldžić, basketball player
Hüseyin Beşok, basketball player
Kıvanç Tatlıtuğ, actor and model
Metin Boşnak, scholar
Ömer Çatkıç, footballer
Cem Uzan, businessman
Hedo Türkoğlu, basketball player