Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
ja71
#10701 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad sam prvi put prije nekih 15-tak godina (a mozda i vise) cuo da ce spoj TZ-SA ici preko Zavidovica isto sam se zapitao gdje je tu smisao ?
Zasto ne uzeti najblizu rutu izmedju 2 najveca grada u Federaciji ?
Sad kada vidim koliko je RS zainteresovana graditi Vc u svom dijelu mozda je bilo bolje od samog pocetka ici na to da Vc ide preko Tuzle.
Zasto ne uzeti najblizu rutu izmedju 2 najveca grada u Federaciji ?
Sad kada vidim koliko je RS zainteresovana graditi Vc u svom dijelu mozda je bilo bolje od samog pocetka ici na to da Vc ide preko Tuzle.
-
pinkman
#10702 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne valja ti matematika o prosjecnoj brzini 70 km/h na brzoj cesti.Alfons Kauders wrote:Vrlo malo. Vremenski bi imali malu ustedu, jer se radi o duzoj dionici.Dope_Man wrote:Koliko bi uopste konkretno na relaciji SA-TZ bila korisna ta brza cesta?
Ovako gledajuci pofino se zaobilazi, plus putarina.. na kraju bi na toj relaciji opet bilo ekonomicnije za sve (osim za zivce) ici postojecom magistralom.
Dakle ne gledam sad ovdje u globalu gdje je svaka cesta korisna, vec konkretno SA-TZ da se napravi taj krak brze ceste sa Vc-a, da li bi iko ovu rutu isao tim putem?
Recimo da bi preko Zepca do Sarajeva iz Tuzle trebalo oko 155-165 kilometara. Trenutna magistrala je oko 130 kilometara. Modernizacijom bi se dala skratiti na 120 i kusur, uz dosta vece projektne brzine.
Ako bi imao 120km s prosjecnom brzinom od 70, onda taj pravac preko Zepca nema puno smisla, jer bi usteda na vremenu bila mala, a u oba smjera bi se placala putarina, ukupno na preko 300 kilometara. Starim putem bi se onda stizalo za 90-100 minuta, a preko Zepca za 80 minuta. Utrosak goriva tu negdje, jer je autoput ravniji i efikasniji, ali opet 30-40km duzi.
Na kraju balade - koliko ljudi bi placalo preko 30 maraka putarine za putnicki auto da ide preko Zepca i tako ustedi desetak minuta u jednom pravcu?
Trenutni put TZ-SA traje oko 2 sata, zavisno od guzve, nekad moze i 10-15 minuta vise trajati. Ako traje dva sata, onda znaci da se u prosjeku vozi 65 km/h, odnosno 57.5 km/h ukoliko traje 2 sata i 15 minuta.
Nemoguce je da brza cesta poveca brzinu samo za 5 km/h, odnosno 12.5 km/h.
U Hrvatskoj je trenutno ogranicenje 130 km/h za autoceste, odnosno 110 km/h za brze ceste.
https://gov.hr/moja-uprava/promet-i-voz ... estama/312
Medjutim, evo malo matematike za duzinu trajanja voznje za put od 120 km:
- 80 km/h, duzina 1:30:00
- 90 km/h, duzina 1:20:00
- 100 km/h, duzina 1:12:00
- 110 km/h, duzina 1:05:27
Kod nas je ZOBS predvidio da je maksimalno ogranicenje na brzoj cesti 100 km/h.
To od 30 KM u jednom pravcu jeste skupo. Ali nece biti toliko - nema sansi. Sad je Zenica - Sarajevo za prvu kategoriju 6 KM. U jednom pravcu. Da razlika bude jos 24 KM, kako bi sveukupno TZ-SA bilo 30 KM, cini mi se nemogucim.
I jos jedno, cak i kad bi put, umjesto dva sata, trajao sat i 45 minuta (sto je nemoguce), umor je neuporedivo manji. Putovao sam i od Sarajeva do Tuzle, i od Tuzle do Zagreba. Vise se umorim kad idem TZ-SA nego TZ-ZG. O sigurnosti da ne pricam.
- Dope_Man
#10703 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Malo si pomijesao. Ne govori se o potencijalnog brzoj cesti koja ce ici direktno SA-TZ. Govori se brzoj cesti koja ce od Tuzle ici do Zepca, a brzina od 70 km/h se odnosi na postojecu magistralu (i to s nadom da ce se malo srediti na par mjesta i time dozvoliti visu prosjecnu brzinu).
A brze ceste Sarajevo-Tuzla nece biti. Cak je ni politicari ne prodaju vec se svodi na prikljucivanje Tuzle na Vc preko Zepca, i to je ono ciji smisao sam ja preispitivao gore.
Da se planira brza cesta direktno SA-TZ to bi vec bila potpuno druga stvar, i to niko ne bi osporavao.
A brze ceste Sarajevo-Tuzla nece biti. Cak je ni politicari ne prodaju vec se svodi na prikljucivanje Tuzle na Vc preko Zepca, i to je ono ciji smisao sam ja preispitivao gore.
Da se planira brza cesta direktno SA-TZ to bi vec bila potpuno druga stvar, i to niko ne bi osporavao.
- Alfons Kauders
#10704 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da... Predlazu se samo manji zahvati kojim bi se donekle ubrzala postojeca trasa.Dope_Man wrote:Malo si pomijesao. Ne govori se o potencijalnog brzoj cesti koja ce ici direktno SA-TZ. Govori se brzoj cesti koja ce od Tuzle ici do Zepca, a brzina od 70 km/h se odnosi na postojecu magistralu (i to s nadom da ce se malo srediti na par mjesta i time dozvoliti visu prosjecnu brzinu).
I ovo je 70kmh je optimisticno, jer je trenutno prosjek od 65kmh skoro pa nemoguca misija na tom putu.
- Alfons Kauders
#10705 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
30KM u oba smjera druze... Zapravo ispadalo bi i vise, jer bi se radilo o preko 300 kilometara, 320 ili 330...pinkman wrote:Ne valja ti matematika o prosjecnoj brzini 70 km/h na brzoj cesti.Alfons Kauders wrote:Vrlo malo. Vremenski bi imali malu ustedu, jer se radi o duzoj dionici.Dope_Man wrote:Koliko bi uopste konkretno na relaciji SA-TZ bila korisna ta brza cesta?
Ovako gledajuci pofino se zaobilazi, plus putarina.. na kraju bi na toj relaciji opet bilo ekonomicnije za sve (osim za zivce) ici postojecom magistralom.
Dakle ne gledam sad ovdje u globalu gdje je svaka cesta korisna, vec konkretno SA-TZ da se napravi taj krak brze ceste sa Vc-a, da li bi iko ovu rutu isao tim putem?
Recimo da bi preko Zepca do Sarajeva iz Tuzle trebalo oko 155-165 kilometara. Trenutna magistrala je oko 130 kilometara. Modernizacijom bi se dala skratiti na 120 i kusur, uz dosta vece projektne brzine.
Ako bi imao 120km s prosjecnom brzinom od 70, onda taj pravac preko Zepca nema puno smisla, jer bi usteda na vremenu bila mala, a u oba smjera bi se placala putarina, ukupno na preko 300 kilometara. Starim putem bi se onda stizalo za 90-100 minuta, a preko Zepca za 80 minuta. Utrosak goriva tu negdje, jer je autoput ravniji i efikasniji, ali opet 30-40km duzi.
Na kraju balade - koliko ljudi bi placalo preko 30 maraka putarine za putnicki auto da ide preko Zepca i tako ustedi desetak minuta u jednom pravcu?
Trenutni put TZ-SA traje oko 2 sata, zavisno od guzve, nekad moze i 10-15 minuta vise trajati. Ako traje dva sata, onda znaci da se u prosjeku vozi 65 km/h, odnosno 57.5 km/h ukoliko traje 2 sata i 15 minuta.
Nemoguce je da brza cesta poveca brzinu samo za 5 km/h, odnosno 12.5 km/h.
U Hrvatskoj je trenutno ogranicenje 130 km/h za autoceste, odnosno 110 km/h za brze ceste.
https://gov.hr/moja-uprava/promet-i-voz ... estama/312
Medjutim, evo malo matematike za duzinu trajanja voznje za put od 120 km:
- 80 km/h, duzina 1:30:00
- 90 km/h, duzina 1:20:00
- 100 km/h, duzina 1:12:00
- 110 km/h, duzina 1:05:27
Kod nas je ZOBS predvidio da je maksimalno ogranicenje na brzoj cesti 100 km/h.
To od 30 KM u jednom pravcu jeste skupo. Ali nece biti toliko - nema sansi. Sad je Zenica - Sarajevo za prvu kategoriju 6 KM. U jednom pravcu. Da razlika bude jos 24 KM, kako bi sveukupno TZ-SA bilo 30 KM, cini mi se nemogucim.
I jos jedno, cak i kad bi put, umjesto dva sata, trajao sat i 45 minuta (sto je nemoguce), umor je neuporedivo manji. Putovao sam i od Sarajeva do Tuzle, i od Tuzle do Zagreba. Vise se umorim kad idem TZ-SA nego TZ-ZG. O sigurnosti da ne pricam.
SA - ZE ide postojecom trasom, skoro idealnom... TZ-ZE-SA je daleko od otpimalne trase TZ-SA i dosta je duza varijanta od postojeceg magistralnog pravca.
Postojeca trasa je 130 kilometara. Nek se modernizacijom skrati na 125, to je opet 250 kilometara u oba pravca, tj 70-80 kilometara manje. Skontaj sta to znaci za potrosnju i sve ostalo.
Vremenski, usteda nikakva, a skuplje za 30-35 maraka u oba smjera. Sigurnije da, ali dzaba sto je sigurnije ako ce vecina ljudi piciti starim putem radi troskova. S nasim standardom to je neminovno.
E sad, kad bi se naplacivalo samo Vc a da TZ - Vc bude besplatno, onda super, umanjuje se razlika... Ali to ekonomski neizvodivo
- So What!
#10706 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Žepče - Tuzla ima prednost jer nije važna samo veze Tuzle i Sarajeva već Tuzle i Centralne te Zapadne Bosne.
Dakle tako bi se lahko povezala i sa Zenicom i sa Lašvom.
Trenutno Tuzla ima dobru konekciju sa Posavniom, Semberijom, Podrinjem, Dobojskom regijom i prolazna ocjena se može dati magistralnom putu do Sarajeva.
Trenutno Tuzla ima dobru konekciju sa Posavniom, Semberijom, Podrinjem, Dobojskom regijom i prolazna ocjena se može dati magistralnom putu do Sarajeva.
-
doktor78
#10707 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izvini, druže, vidim da si u tim vodama, ali ja kao običan vozač se ne mogu složiti sa tvojom konstatacijom. Po meni, konekcija i sa Dobojem i sa Posavinom, a pogotovo sa Sarajevom, nije na zadovoljavajućem nivou.Ono se već odavno se ne može smatrati magistralnom cestom , jer prolazi skoro čitavom dužinom kroz naseljena mjesta, sa priključcima na svakih 50 metara, gdje nije moguće razviti brzinu veću od 50 km/h.So What! wrote:Žepče - Tuzla ima prednost jer nije važna samo veze Tuzle i Sarajeva već Tuzle i Centralne te Zapadne Bosne.
- So What!
#10708 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Slažemo se mi obojica, ja sam govorio o nekoj generalnoj konekciji. Magistrala između Doboja i Tuzle skoro u potpunosti prolazi kroz naseljeno, ali svi voze brzo, jer su kontrole rijetke i nigdje kamere.doktor78 wrote:Izvini, druže, vidim da si u tim vodama, ali ja kao običan vozač se ne mogu složiti sa tvojom konstatacijom. Po meni, konekcija i sa Dobojem i sa Posavinom, a pogotovo sa Sarajevom, nije na zadovoljavajućem nivou. M-17 već odavno se ne može smatrati magistralnom cestom , jer prolazi skoro čitavom dužinom kroz naseljena mjesta, sa priključcima na svakih 50 metara, gdje nije moguće razviti brzinu veću od 50 km/h.So What! wrote:Žepče - Tuzla ima prednost jer nije važna samo veze Tuzle i Sarajeva već Tuzle i Centralne te Zapadne Bosne.
Na M17 do Zenice se nalaze tri stacionarne kamere i plus konstantno su tu i mobline, patrole itd.. A dobrim dijelom prolazi kroz nenasealjeno područje, kanjone itd...
Ja sam govorio o konekcijama između Tuzle i ostalih gradova, dakle sa kojim gradovima je povezana. Evo recimo između Tešnja i Tuzle vozi se sat vremena, pa recimo Tešanj u mnogo čemu gravitira prema Tuzli, do Orašja je manje od sat, do Zvornika otprilike sat, Bijeljine isto, dakle neka solidna konekcija.
A do Zenice je tuzlacima baš vratomlomija imaju više opcija, preko Banovića ili Doboja, za Travnik ista priča. Za Bihać koju god opciju da bi izabrali bilo bi im daleko itd...
- Dope_Man
#10709 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da li mislis da stvarno ima neki znacajan promet na relaciji Tuzla - Zenica (i ovi gradovi iza do Jajca ili region Kupresa)? Pretpostavljam da kod nas nije bas moguce naci podatke.
Meni se cini da bi tu skracivanje postojeceg puta preko Banovica (recimo od mjesta Henderovac prema Modracu) sasvim zadovoljilo te potrebe jer bi skratilo uveliko, a ne bi kostalo ni blizu koliko bi kostala citava trasa brze ceste koja se, u ovom trenutku, meni cini malo suludom s obzirom da svakako ne znamo ni kako pare naci da nastavimo sa Vc.
Za Mrkonic grad i sve ostalo prema Krajini je svakako najbliza linija preko Doboja i BL, pogotovo sad kad je tu AP.
Meni se cini da bi tu skracivanje postojeceg puta preko Banovica (recimo od mjesta Henderovac prema Modracu) sasvim zadovoljilo te potrebe jer bi skratilo uveliko, a ne bi kostalo ni blizu koliko bi kostala citava trasa brze ceste koja se, u ovom trenutku, meni cini malo suludom s obzirom da svakako ne znamo ni kako pare naci da nastavimo sa Vc.
Za Mrkonic grad i sve ostalo prema Krajini je svakako najbliza linija preko Doboja i BL, pogotovo sad kad je tu AP.
- Cossack
-
pinkman
#10711 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koliko smo jadni kad ne mozemo par stotina kilometara autoputa izgraditi..
- Matzan
- Dope_Man
#10713 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Imaju sliku pisma u tom clanku, dakle nije klasicna supljacka.
- Matzan
#10714 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dope_Man wrote:Imaju sliku pisma u tom clanku, dakle nije klasicna supljacka.
Nije riječ o tome, već ono "saznaje".
I njima i Terziću isti šef diktira pisma i tekstove.
- Dope_Man
#10715 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ah to.. istina. Zaboravih na prvu ciji je Mr. Terzic.
- Alfons Kauders
#10716 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne bi bila suluda kad bi imali koju milijardu u steku i kad bi Vc bio gotov do 2020, a taj put za Tuzlu do 2022.Dope_Man wrote:Da li mislis da stvarno ima neki znacajan promet na relaciji Tuzla - Zenica (i ovi gradovi iza do Jajca ili region Kupresa)? Pretpostavljam da kod nas nije bas moguce naci podatke.
Ali kako sada stvari stoje, jebite me ako mi je jasno kakvu cu korist imati od 65 miliona za papirni projekt koji nece u realizaciju jos 10-15 godina. Jebiga ostala dva kilometra za uraditi na Karauli - nek je zavrse, pa nek onda krenu pricati o stvarima koje ce se raditi kad ja budem u penziji.
Udarili su upravo suprotno od onog sto je najavljeno, tj. prekrizili su projekte na putu TZ-SA, poput Karaule, zaobilaznice oko Kladnja, traka za preticanje s obje strane Nisica itd... I sad nam govore da ce se strpimo jos koju deceniju, jer ce se to rijesiti preko Zepca?
M18 je pusten u promet 1965. Od rata do danas, u modernizaciju magistrale koja povezuje dva najveca grada u FBiH, ulozeno je stotinjak miliona maraka, odnosno manje od pet miliona godisnje.
Juce se uzme 200 miliona iz javnih preduzeca - a od njih se na TK nece napraviti ni milimetar asfalta.
Prije toga, trazili su akcize koje bi sluzile za se dobije preko milijarda kredita - od koje bi se na TK ulozilo nula maraka.
Od navedenih 1,200,000,000 maraka za cijelu FBiH, na TK koji cini vise od petine stanovnistva FBiH, otpada 0 maraka.
- Haris.ba
#10717 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nek u Tuzli Jasmin završi spoj sa petljom na Šiičkom.
A za ostalo - plaćajte poreze, napraviće se cesta i vama nekada.
- Cossack
- van Basten
#10719 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja sam mislio da su taj znak "zaboravili" skloniti nakon otvaranja dioniceNaslovnica wrote:Volio bih da ga vidim ko to poštuje ograničenje i vozi 80 km/h na potezu iza TE Kakanj? HA HA HAMMM1977 wrote:Čuj krkan je neko ko vozi 20 preko ograničenja na APPa to prekoračenje se toleriše i od strane policije svugdje po evropi tako da to sigurno nije problem. Dok preticanje bez gledanja u retrovizor i sa 80 km/h sigurno jeste.
Drugo, kod nas isto ograničenje vrijedi i za šleper i za luksuzni auto, makar na magistralnim i lokalnim putevima, što je isto velika glupost.
-
Gray
#10720 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
van Basten wrote:ja sam mislio da su taj znak "zaboravili" skloniti nakon otvaranja dioniceNaslovnica wrote:Volio bih da ga vidim ko to poštuje ograničenje i vozi 80 km/h na potezu iza TE Kakanj? HA HA HAMMM1977 wrote:Čuj krkan je neko ko vozi 20 preko ograničenja na APPa to prekoračenje se toleriše i od strane policije svugdje po evropi tako da to sigurno nije problem. Dok preticanje bez gledanja u retrovizor i sa 80 km/h sigurno jeste.
Drugo, kod nas isto ograničenje vrijedi i za šleper i za luksuzni auto, makar na magistralnim i lokalnim putevima, što je isto velika glupost.![]()
![]()
pogotovo što stoji samo u pravcu Kaknja
Mislim da je to jer je tu krivina a odmah u njoj ono nigdje veze odmaralište.
-
Nadzorna_ploca
#10721 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne mora zavrsavati 200 metara Jasmin, nema potrebe. Odlicno je i ovako. A za poreze..pa hajte.molim vas..
-
pinkman
#10722 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Imam par pitanja, pa bih volio da mi odgovori neko ko je upucen.
- Koliko treba novca za Tuzla - Zepce?
- Zar je moguce da samo projekat kosta cak 65 miliona?
- Koliko vremena treba da se izradi jedan projekat i koliko ljudi ucestvuje u tome?
Gledam nesto, svaki dan neka nesreca. Pa samo prosle godine je 11.188 osoba teze ili lakse povrijedjeno u saobracajnim nesrecama.
Sad sam nasao neku studiju JP CFBIH (http://jpcfbih.ba/assets/upload/dokumen ... oda_u_.pdf) gdje pise da godisnje izgubimo 823 miliona KM zbog saobracajnih nesreca.
Strasni su to troskovi. Od medicinskih, pa do troskova policije, pravosudja, izgubljene produktivnosti, itd itd.
- Koliko vremena treba da se izradi jedan projekat i koliko ljudi ucestvuje u tome?
Gledam nesto, svaki dan neka nesreca. Pa samo prosle godine je 11.188 osoba teze ili lakse povrijedjeno u saobracajnim nesrecama.
Sad sam nasao neku studiju JP CFBIH (http://jpcfbih.ba/assets/upload/dokumen ... oda_u_.pdf) gdje pise da godisnje izgubimo 823 miliona KM zbog saobracajnih nesreca.
Strasni su to troskovi. Od medicinskih, pa do troskova policije, pravosudja, izgubljene produktivnosti, itd itd.
- Alfons Kauders
#10723 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Moze i tako.Haris.ba wrote:Nek u Tuzli Jasmin završi spoj sa petljom na Šiičkom.
- Alfons Kauders
#10724 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- Nesto manje od milijardu marakapinkman wrote:Imam par pitanja, pa bih volio da mi odgovori neko ko je upucen.
- Nije, jer su rekli da ce dio tih sredstava ici i za eksproprijaciju
- Pojma nemam, to je bas pitanje za struku (tec i kolege)
A 823 miliona nisu neka para
- kurty
#10725 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
da pokusam samo oko projektovanja... u operativnom sam dijelu pa nisam 100% siguran da li je tacno, ali...Alfons Kauders wrote:- Nesto manje od milijardu marakapinkman wrote:Imam par pitanja, pa bih volio da mi odgovori neko ko je upucen.
- Nije, jer su rekli da ce dio tih sredstava ici i za eksproprijaciju
- Pojma nemam, to je bas pitanje za struku (tec i kolege)
A 823 miliona nisu neka para
nedavno izvodim jedan objekat i u po frke pocese problemi... nista nece ici po projektu, nego ce se preprojektovanje raditi. Trazim odobrenje za obustavu radova, jer bezveze samo "krkamo" i beton i zeljezo, kad nadzor meni "ma sad ce im trebati tri mjeseca za projekat, tri mjeseca za reviziju i odosmo mi u zimu"...
tako da ima tu posla... opet kazem, nisam u projektanskom dijelu, pa ne znam jel treba toliko ili ne, ali traje dugo, a cim traje dugo ide i cijena gore...
isto tako nedavno bas, kad su u pitanju rostilji, predlozimo brzi nacin rada, kad ovi iznad kazu "ih... dok to prodje sva odobrenja, ode to mimo dinamike i pola godine..."