GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Hemera
#10701 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ne znam sto to tebi predstavlja problem
sa ilidze ide prigrad i izlazi se iz zone A i uvijek ima na stanicama svijeta
nije ilidza jedina stanica
sve mudrolozi
sa ilidze ide prigrad i izlazi se iz zone A i uvijek ima na stanicama svijeta
nije ilidza jedina stanica
sve mudrolozi
- seoBIH
#10702 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hemera pricas gluposti. Evidentno je da fali vozila, i to pofino. Svaki autobus je PRETRPAN skoro pa duplo od onog sto pise da moze MAKSIMALNO VOZITI putnika.
- Hemera
#10703 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ti pricas gluposti123456789 wrote:Hemera pricas gluposti. Evidentno je da fali vozila, i to pofino. Svaki autobus je PRETRPAN skoro pa duplo od onog sto pise da moze MAKSIMALNO VOZITI putnika.
odgovaram na konstataciju da je zglobno vozilo vazda prazno i sto ga salju,da to nije istina vec da se napuni i da nije jedini ulaz na ilidzi
pa prema tome opet ne pricaj ti gluposti nego procitaj vise puta nesto malo razmisli pa lupi....
- seoBIH
#10704 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
opet ti fali musko...
- Hemera
#10705 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
i tebi prijava posto ti je ovo neki n-ti klonirani racun123456789 wrote:opet ti fali musko...
poremecaj identiteta je cudo
-
dresdener78
#10706 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Meni se čini da prije svega TEBI fali muško i ovu svoju tajnu želju ti samo preusmjeravaš na druge osobe i nadaš se da nisi sam sa ovim problemom123456789 wrote:opet ti fali musko...
Kolegica Hemera nemojte se nervirati!
Šta se praznih autobusa tiče, naravno da nije idealna situacija da vozilo vozi zrak i ne putnike ali samo u rijetkim slučajevima voze autobusi stalno puni. U mom rodnom gradu voze recimo zglobni trolejbusi u jutarnjoj špici natrpani u grad dok se iz grada na istoj liniji vraćaju poluprazni ili skoro prazni. I u popodnevnoj špici sve krene naopako - u centar poluprazni ili čak i 10 putnika, iz centra na periferiju krenu natrpani.
Naravno da je bilo puno slučajeva kako prilagoditi kapacitet autobusa broju putnika. Jedno od rješenja bi bile prikolice za autobuse koje se koriste u Švicarskoj i sada ih testiraju u Njemačkoj (dok su takve prikolice vozile širom Evrope sve do sedamdesetih godina). Vrlo jednostavno, kada ima malo putnika, prikolica se otkači i autobus vozi bez nje.
Historijski autobus sa prikolicom - šezdesete godine

Moderni autobus sa prikolicom

Ili druga varijanta da pokušavamo privlačiti putnike!!!! Kvalitetom, atraktivnom trasom linije i čestim polascima. Dakle se trudimo da bude vozilo što više iskorišteno. Kada vozilo vozi nekoliko stanica na svojoj trasi ili mali dio dana skoro prazno, nije to takva tragedija... problem bi bio da veliki autobusi stalno voze samo zrak.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#10707 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”123456789 wrote:opet ti fali musko...
» 123456789
2 sedmice
-
vryzas
#10708 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
VjecitiStudent wrote:Stanje u GRAS-u
1992.: 497 vozila - 2700 radnika
2013.: 125 vozila - 1700 radnika
Nema uopće spora da Sarajevo MORA imati javni gradski prevoz.
Imaju viska min. 700 radnika
Ono javni gradski prevoz...grohotom
- trambusek88
#10709 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
+Još toliko vozila koja truhnu u depoima čekajući dijelove.VjecitiStudent wrote:Stanje u GRAS-u
1992.: 497 vozila - 2700 radnika
2013.: 125 vozila - 1700 radnika
-
dresdener78
#10710 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mislim da bi bilo dobro ovdje navesti i posljedice "kulture" nažalost ne baš malog broja putnika u sarajevskom javnom saobraćaju. Ovdje se od strane brojnih forumaša samo pljuje po GRAS-ovcima i psuje se njima sve od majke do kućne tablice na zidu, ali pogledajmo šta ostavljaju mnogi "jadni" putnici iza sebe. Uklonjenje takvih dekoracija, zamjena stakla itd. traje nekoliko dana i košta puno para i sa nekih površina ne može biti savršeno uklonjeno i trajno ostaju tragovi "grafomanije", odnosno vandalizma, sarajevske raje. Džaba je tražiti čišćenje autobusa kao negdje u Švicarskoj kada se nakon smjene vraćaju u garažu pretvoreni u štalu za svinje.
Fotke sam preuzeo iz drugog foruma, ovako izgleda unutrašnost relativno novog autobusa garažnog broja 417 koji vozi u Sarajevu:

Fotke sam preuzeo iz drugog foruma, ovako izgleda unutrašnost relativno novog autobusa garažnog broja 417 koji vozi u Sarajevu:

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10711 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ja bih pustio da se sara... na kraju se neće ništa vidjeti i biće zanimljivo
a i odustat će
a i odustat će
-
bull21
#10712 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Čuj "Sarajevske raje". Kakve bolan crne Sarajevske raje? To su ti klasični predstavnici papanske kulture.
- Hajvan
- Hemera
#10714 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
dresdener ima li šanse da se skine ovo,znam da je teško ili nemoguće u potpunosti ukloniti ovo švrljanje,a da ne ostane blijedi trag,ali da nemaju neka sredstva?
ovim sto saraju treba kuce posarati i izderati kauce....stvarno fuj
-
miki.ba
#10715 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pošalješ cistacice sa razređivacem i sve nestane za dva sata i nakon toga svaki dan po 15 min.
Nije ovo problem samo u Sarajevu.
-
dresdener78
#10716 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
naravno da ima, ali oni razni razređivači i sdredstva jesu agresivne hemikalije koje ostavljaju tragove, baš ovakve blijede tragove i površina do kraja svojih dana izgleda odvratno - posebno kod plastičnih dijelova nije moguće neko lakiranje i farbanje jer na vrstama plastike od kojih se proizvode ovakvi dijelovi farbe ne drže...Hemera wrote:dresdener ima li šanse da se skine ovo,znam da je teško ili nemoguće u potpunosti ukloniti ovo švrljanje,a da ne ostane blijedi trag,ali da nemaju neka sredstva?
Jeste, vandalizam predstavlja problem na cijelom svijetu - u Berlinu su morali na prozore metro-a staviti posebnu foliju sa logotipom Brandenburskih vrata jer su devastacija i šaranje prozora dostigle masovnu dimenziju... folija se može skinuti zajedno sa "dekoracijom" i lijepi se nova... ali veliki broj putnika nervira i ovaj "potez protiv vandalizma" jer vas ubrzo prate noćne more o sveprisutnim Brandenburskim vratima.

Koliko se sjećam, čitao sam kako u bogatom Cirihu vandali godišnje prouzrokuju štete od nekoliko miliona franaka!!! Naravno da kod njih se ovo redovno uklanja, a ima i prevencije, sistema video nadzora, hapšenja maloljetnih idiota i paprenih (novčanih) kazni za njihove roditelje jer svoje ljubimce loše odgajaju...
Svakako čak i u obziru na bosanske cijene bi uređenje i čišćenje jednog vozila značilo troškove od nekoliko stotina KM - za JEDNO čišćenje. Morate na to odrediti radnike (ovdje sad ne diskutujem o činjenici da ima toliko uposlenika u GRAS-u da bi mogli putnike voziti u rikšama), morate nabaviti sredstva za čišćenje i to često posebna i skuuupa koja odobrava proizvođač dijelova u autobusu, jer inaće nestaje garancija za površine tih dijelova, autobus stoji u garaži dok se čisti pa onda fali na liniji...
I ne samo išarane površine, nego vidite na slikama i otuđeni dio rasvjete na plafonu, na vratima fali gelender koji je neko slomio i ponio, stakla na vratima su razbijena od udarca nogama... Ovo su već troškovi u hiljadama KM po vozilu.
Naravno da je GRAS kriv što ne čisti redovno vozila na zapadnom nivou, ali eto... svi znamo kakva je situacija. Katastrofa.
Samo sam htio da navedem činjenicu da ima puno putnika koji doprinose tome da bude stanje još lošije. Dakle važi princip spojenih posuda - kakvi putnici, takvi GRAS-ovci... ima na svakoj strani i savjesnih, pristojnih, vrijednih ljudi isto kao vandalske stoke...
- Hemera
#10717 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ovo sa razbijenim staklom ne samo da je ruglo vec je i opasnost da s eneko povrijedi
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#10718 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dobro to, ali kako ubijediti razređivač da skida samo farbu grafita, a ostavi pozadinu. Taj guta sve živo, što se tiče boje.miki.ba wrote:Pošalješ cistacice sa razređivacem i sve nestane za dva sata i nakon toga svaki dan po 15 min.
-
staradis
#10719 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Od administracije grasa do ministara svima jebem milu majku 2013 godina prevoz mi radi do 23:50 pa dokle vise.
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
-
miki.ba
#10720 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Istina i ako prvo skine marker pa tek onda farbu.stetoskop wrote:Dobro to, ali kako ubijediti razređivač da skida samo farbu grafita, a ostavi pozadinu. Taj guta sve živo, što se tiče boje.miki.ba wrote:Pošalješ cistacice sa razređivacem i sve nestane za dva sata i nakon toga svaki dan po 15 min.
Ne mora biti razređivac, nije jedino sredstvo.
-
miki27A
#10721 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
http://www.graffitiremovalinc.com/our-p ... l-products
Evo opisa jednog od ovih proizvoda za ciscenje grafita:
Evo opisa jednog od ovih proizvoda za ciscenje grafita:
E sad kad je GRAS mogao davati za metle po 100 KM, mislim da je mogao i za par kanti ovoga cuda. Video nadzor (ali onaj kako treba) je mila majka za prevenciju vandalizma.Economical brush on / wipe off easy to use product for removing felt pens, wax crayons, markers and most spraycan paints from any surface (including painted surfaces) without damage
- Hemera
#10722 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
centrotrans?ne radi?staradis wrote:Od administracije grasa do ministara svima jebem milu majku 2013 godina prevoz mi radi do 23:50 pa dokle vise.
-
mahalas505
#10723 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Valjda se ne ocekuje to od CentrotransaHemera wrote:centrotrans?ne radi?staradis wrote:Od administracije grasa do ministara svima jebem milu majku 2013 godina prevoz mi radi do 23:50 pa dokle vise.
- Hemera
#10724 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ma vidim covjek jebeta gras,ministarstvo itd...pa reko zaboravio je i njih i oni su dio toga sto nude i sta neko od njih ocekuje.....
- trambusek88
#10725 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
GRAS-u stoje autobusi zato što nema ulja, bilo za motor, bilo za mjenjač, a da kupuje sredstva za čišćenje. Davno je prošlo Jusufranićevo vrijeme kad su se kupovale metle po astronomskim cijenama...
Eno garažni broj 801 stajao više mjeseci jer nije bilo pišljivog ATF ulja.
Eno garažni broj 801 stajao više mjeseci jer nije bilo pišljivog ATF ulja.