Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#10701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 05/09/2023 23:39
Ozimician wrote: 05/09/2023 23:34

https://www.anticorrupiks.com/zaposleni-javnom-sektoru

Imaš ovdje sve plate.

2242 KM + topli + prevoz

Mislim da je topli 9KM po radnom danu, a prevoz je u vrijednosti GRAS- mjesečnog kupona.
Evo gledam sad
2700 osnovna plata

Ne znam, nije lose za bh. uslove. Pogotovo kad uzmes u obzir da inzinjer tesko dobaci i do 2000 sa svim.

Naravno, jos daleko od zapadnih zemalja, ali odnos je bolji nego u nekim drugim profesijama.
Jeste, odnos je ca. 2,5x u odnosu na Njemačku.

U odnosu na prosječnu platu još i bolje, jer ima 2x prosječne BH plate, dok u Njemačkoj ima 30% iznad prosjeka.
Last edited by Ozimician on 05/09/2023 23:42, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Zoooka wrote: 05/09/2023 23:39 Nisu to neke pare u ovim poskupljenjima i svemu
Rekoh, za bh. uslove
Zoooka

#10703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zoooka »

sehohari wrote: 05/09/2023 23:41
Zoooka wrote: 05/09/2023 23:39 Nisu to neke pare u ovim poskupljenjima i svemu
Rekoh, za bh. uslove
Pa ni kod nas.
PreWiBa

#10704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Zoooka wrote: 05/09/2023 23:42
sehohari wrote: 05/09/2023 23:41

Rekoh, za bh. uslove
Pa ni kod nas.
Pa koliko dobivaju druge profesije sa VSS, izuzevsi IT?
Zoooka

#10705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zoooka »

Ne gledam ostalu struku koliko to da premalo dobijaju oni koji dobijaju i najvise.
PreWiBa

#10706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 05/09/2023 23:40
sehohari wrote: 05/09/2023 23:39

Evo gledam sad
2700 osnovna plata

Ne znam, nije lose za bh. uslove. Pogotovo kad uzmes u obzir da inzinjer tesko dobaci i do 2000 sa svim.

Naravno, jos daleko od zapadnih zemalja, ali odnos je bolji nego u nekim drugim profesijama.

U odnosu na prosječnu platu još i bolje, jer ima 2x prosječne BH plate, dok u Njemačkoj ima 30% iznad prosjeka.
Za to Njemacka daje odlicne uslove za specijalizante.
Ni u jednoj drugoj zemlji dobivas toliku platu, slobodan izbor klinike i specijalizacije (manje-vise)

U drugim drzavama su primanja za asistente dosta manja, a u Francuskoj npr. zakonski nemas pravo na odredjenu specijalizaciju ako nisi dostigao taj i taj prosjek
Ozimician

#10707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 05/09/2023 23:52
Ozimician wrote: 05/09/2023 23:40

Ni u jednoj drugoj zemlji dobivas toliku platu, slobodan izbor klinike i specijalizacije (manje-vise)

U drugim drzavama su primanja za asistente dosta manja, a u Francuskoj npr. zakonski nemas pravo na odredjenu specijalizaciju ako nisi dostigao taj i taj prosjek
Pa dobijaš više u USA, ne znam za ostale zemlje iskreno. A proporcijalno ostalim platama, vidiš da u BiH dobijaš više. :D

To je tačno da imaš širok izbor klinika, ali nije baš da možeš birati specijalizaciju, zavisi od slobodnih mjesta, u većim gradovima su sve atraktivnije specijalizacije popunjene, ako baš hoćeš specifičnu specijalizaciju, možda ćeš morati ići na neko fkt selo da je radiš (dermatologija, oftalmologija)

Ali tačno je da imaš more mogućnosti jer u Njemačkoj imaš bukvalno bezbroj klinika, skoro svako selo ima kliniku u nivou sarajevske Opće bolnice.

EDIT: Početkom godine sam čitao o masovnim otkazima koje daju mladi doktori u UK.
skafiskafsnjak

#10708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Zoooka wrote: 05/09/2023 23:22
skafiskafsnjak wrote: 05/09/2023 23:20

Glupa je ta prica o ogranicavanju.
Ne ogranicava te, izdas ga , i od tih para nadjes stan u dr gradu i placas kiriju.
Ovdje govorimo o novcanim limitima i ljudima koji nece da dizu kredit koje uputpunosti razumijem, jer ti ljudi nece da budu robovi sistema. Ovdje ne pricam o ljudima kojima su roditelji sagradili kuce, ostavili stanove itd.
Da zivis zivot bez da te nekretnina ogranicava na jednom mjestu. To je jasno receno i nije istina. Ne moze te ograniciti na jedno mjesto
Zoooka

#10709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zoooka »

skafiskafsnjak wrote: 06/09/2023 00:01
Zoooka wrote: 05/09/2023 23:22

Ovdje govorimo o novcanim limitima i ljudima koji nece da dizu kredit koje uputpunosti razumijem, jer ti ljudi nece da budu robovi sistema. Ovdje ne pricam o ljudima kojima su roditelji sagradili kuce, ostavili stanove itd.
Da zivis zivot bez da te nekretnina ogranicava na jednom mjestu. To je jasno receno i nije istina. Ne moze te ograniciti na jedno mjesto
Naravno da je istina, jer imas uvijek troskova oko te nekretnine, jer se uvijek neko mora brinuti za tu nekretninu, nisi rahat ako je izdajes, nisi rahat ako je ne izdajes.
n+1

#10710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 05/09/2023 23:55

Pa dobijaš više u USA, ne znam za ostale zemlje iskreno. A proporcijalno ostalim platama, vidiš da u BiH dobijaš više. :D

To je tačno da imaš širok izbor klinika, ali nije baš da možeš birati specijalizaciju, zavisi od slobodnih mjesta, u većim gradovima su sve atraktivnije specijalizacije popunjene, ako baš hoćeš specifičnu specijalizaciju, možda ćeš morati ići na neko fkt selo da je radiš (dermatologija, oftalmologija)

Ali tačno je da imaš more mogućnosti jer u Njemačkoj imaš bukvalno bezbroj klinika, skoro svako selo ima kliniku u nivou sarajevske Opće bolnice.

EDIT: Početkom godine sam čitao o masovnim otkazima koje daju mladi doktori u UK.
Šta ti sestra sad kaže, u retrospektivi, nakon što je prošla svu golgotu priznavanja kvalifikacija? Da li bi ponovo i da li je vrijedilo?
liyf

#10711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by liyf »

Spomenuo si jednu od najgorih država na svijetu u aspektu plaća i života doktora. Amerika i Britanija defintivno imaju najgore standarde za doktore, kako opće medicine, tako i sve ostale aspekte medicine kao što su urgentna i sl.
Ozimician

#10712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 06/09/2023 00:22

Šta ti sestra sad kaže, u retrospektivi, nakon što je prošla svu golgotu priznavanja kvalifikacija? Da li bi ponovo i da li je vrijedilo?
Pa kaze da ne bi da je mogla u BIH raditi gdje je htjela i specijalizaciju koju je htjela.

U BiH je problem sto krenes na spec. moras potpisati ugovor na 15 god 5 god spec + 10 nakon toga, da ne smijes napustiti tu ustanovu, inace moras vratiti sve brutto plate + sve troskove + neka godisnja kamata na taj iznos, takav je ona ugovor dobila da potpise kad je trazila spec.

U BIH su drzavne ustanove (svih vrsta) prepune frustriranih likova koji su tu dosli na razne nacine, pa ako skontaju da neko nema "ledja", tj. da je dosao tu stvarno regularno, taj vrlo lako moze biti zrtva mobinga, i sto je najgore, moze bukvalno da te zeza svako, od portira i cistacice do direktora. Take it or leave it. A kad potpises takav ugovor, nemas bar puno opcija osim da trpis ili budes neradnik teski.

Tako da ako npr. radis u DZ Sarajevo ili Zenica, vrlo lako kao odmazdu mozes dobiti premjestaj u neko random selo kod Trnova ili Nemile, ako se zamjeris kome ne treba.

Takodjer, racunaj i to da su plate u BIH u zadnje 3 god bile 2x povecavane u zdravstvu i to solidno, mislim 2x 10% ili cak i vise, nisam siguran.
Tako da s finansijske strane, lakse je bilo dobijeti odluku tada (kada je razlika bila veca) nego sada. Uglavnom, trenutno odlaze mladi doktori i dalje, iz navedenih razloga, odlazak specijalista se bukvalno sveo na minimum. Razlog je i taj sto specijalizaciju moras dodatno priznavati i gubis jos vise vremena/truda/novca kad odes kao specijalista.
skafiskafsnjak

#10713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Zoooka wrote: 06/09/2023 00:10
skafiskafsnjak wrote: 06/09/2023 00:01

Naravno da je istina, jer imas uvijek troskova oko te nekretnine, jer se uvijek neko mora brinuti za tu nekretninu, nisi rahat ako je izdajes, nisi rahat ako je ne izdajes.
Aha aha. Sve znas :thumbup:
elcaliente

#10714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 05/09/2023 23:22
Hakiz wrote: 05/09/2023 23:15

Otkud, onda, prazna naselja u kojima možeš dobiti nekretninu za 1 euro? Bježe mladi iz Italije kao i iz BiH.

A i ovo za 1 euro i jeste i nije tako, ali to je druga tema.
Moraš razlikovati između juga i sjevera Italije.
Jug - znači sve od Rima, Kampanija, Kalabrija, Sicilija i tkd. su u raljama mafije i tamo je užasno težak život.

Sjever je sa druge strane puno bogatiji, Lombardija je među najrazvijenijim regijama u Evropskoj uniji.
Bas sam na poslu prosle godine citao studiju o bogastvtu evropljana.
Italijanu su po sveukupnom bogastvu bogatiji od Njemaca, upravo zbog toga sto nasljedjuju nekretnine. To im ne ulazi u statistiku pa tako da dobijaju vise novca od Njemaca iz EU proracuna. To je paradoks. Njemci su pokrenuli kroz eu komisije neku inicjativu da se to ispravi.
Haris.ba

#10715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

elcaliente wrote: 06/09/2023 14:01
sehohari wrote: 05/09/2023 23:22

Moraš razlikovati između juga i sjevera Italije.
Jug - znači sve od Rima, Kampanija, Kalabrija, Sicilija i tkd. su u raljama mafije i tamo je užasno težak život.

Sjever je sa druge strane puno bogatiji, Lombardija je među najrazvijenijim regijama u Evropskoj uniji.
Italijanu su po sveukupnom bogastvu bogatiji od Njemaca, upravo zbog toga sto nasljedjuju nekretnine. To im ne ulazi u statistiku pa tako da dobijaju vise novca od Njemaca iz EU proracuna. To je paradoks. Njemci su pokrenuli kroz eu komisije neku inicjativu da se to ispravi.
Ali, i duze zive sa roditeljima u tom kucanstvu koje nekada nasljede. Tako, sve je relativno. :D

Italija je poznata po tom petar pan sindromu.

Plus, nasljediti kucu na jugu Italije nije bogatstvo. To je cesto samo trosak.
Last edited by Haris.ba on 06/09/2023 14:06, edited 2 times in total.
elcaliente

#10716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 05/09/2023 23:40
Ozimician wrote: 05/09/2023 23:35

Pa gledao sam da su jednom cherry-pickali statistiku, tj. da je kao većina djece koja primaju Burgergeld - stranci.

U suštini to je zato jer ti stranci koji primaju Burgergeld imaju daleko više djece nego Njemci koji primaju isti.
Ma, ne cita mi se to.

Ima puno zutila i populizna ali nisu to toliko lose novine, imaju jako dobre izvore, uvjek prvi saznaju novosti pa ostali od njih kupuju. Treba uzeti u obzir da su preko deceniju najcitanije novine u Njemackoj.

Hajde i ono sto pisu, ali su i po objektivnoj kvaliteti za mene lose novine.
Pa usporedi samo neko izdanje Avaza i Bilda, vidjet ces razliku
elcaliente

#10717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 05/09/2023 23:40
Ozimician wrote: 05/09/2023 23:35

Pa gledao sam da su jednom cherry-pickali statistiku, tj. da je kao većina djece koja primaju Burgergeld - stranci.

U suštini to je zato jer ti stranci koji primaju Burgergeld imaju daleko više djece nego Njemci koji primaju isti.
Ma, ne cita mi se to.

Ima puno zutila i populizna ali nisu to toliko lose novine, imaju jako dobre izvore, uvjek prvi saznaju novosti pa ostali od njih kupuju. Treba uzeti u obzir da su preko deceniju najcitanije novine u Njemackoj.

Hajde i ono sto pisu, ali su i po objektivnoj kvaliteti za mene lose novine.
Pa usporedi samo neko izdanje Avaza i Bilda, vidjet ces razliku
Ima zutila i populizma, ali nisu to lose novine.
Imaju kako dobre izvore informacije, uvjek prvi saznaju novosti pa prodaju ostalim novinama.
Treba uzeti u obzir da su preko deceniju najcitanije novine u Njemackoj.
Last edited by elcaliente on 06/09/2023 14:09, edited 1 time in total.
elcaliente

#10719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Haris.ba wrote: 06/09/2023 14:04
elcaliente wrote: 06/09/2023 14:01

Ali, i duze zive sa roditeljima u tom kucanstvu koje nekada nasljede. Tako, sve je relativno. :D

Zivi sa roditeljima, ustedi vise novca pa je i tu bogatiji.
Ozimician

#10720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 06/09/2023 14:11
Haris.ba wrote: 06/09/2023 14:04

Pa ko brani Njemcu da isto to radi, da zivi s roditeljima?

Eto ti si prije par stranica govorio kako treba iseliti od roditelja cim prije, dok su ti drugi govorili da si pare od kirija mogao sacuvati za polog za stan.

Ti kazes da "vlastiti mir nema cijenu". OK - ali zasto se onda zalis da su drugi ustedjeli, a ti nisi, a imao si priliku da i ti ustedis.
moimoi

#10721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 06/09/2023 15:37
elcaliente wrote: 06/09/2023 14:11

Pa ko brani Njemcu da isto to radi, da zivi s roditeljima?

Eto ti si prije par stranica govorio kako treba iseliti od roditelja cim prije, dok su ti drugi govorili da si pare od kirija mogao sacuvati za polog za stan.

Ti kazes da "vlastiti mir nema cijenu". OK - ali zasto se onda zalis da su drugi ustedjeli, a ti nisi, a imao si priliku da i ti ustedis.
Roditelji :D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#10722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Dosao u Jednu Jedinu,
treperio kod Zenice, drhtao vec u Visokom jedva cekao da udjem u Sarajevo. Silazimo sa autoputa na Stup... Odmah guzva, stres, nedjelja, autopijaca, prelazi kud ko i kako zeli ulicu, o Allahu dz.s. Haj normala, prilazim svojoj ulici, kad novi trend, nema kontenjera nego moras svoje kante zaduziti, sad smo "eko". Haj rega.
Pitam komsiju gdje se to radi, kaze odes do MZ i zaduzis. Otisao tam' kad ce mi cikica eh to ti se uzima u Pejtonu na Ilidzi kod dzamije. :thumbup: Sve 5, krenem tamo, dodjem, kad ce mi cikica, "eh, nema sad na stanju, al' evo tebi broj naseg glavnog, pa njega nazovi, trenbaju sad nekad poslati iz glavne filijale u Paromlinskoj" :thumbup: Normala, odem kuci, okrenem jutros broj, zauzeto, zovem kasnije, niko se ne javlja :zid:
Haj, nazvat cu trasu. Do tada smece, u auto i kod prvog kontenjera za smece.

Helem, odem da odjavim auto sa BH tabli, jer sam ga preveo na De table. Oni koji su upoznati s procedurom znaju da ti u De uzmu saobracajnu i vlasnicku isto kao sto ti uzmu i BH vozacku da bi dobio njihove dokumente i tablice. Uz to, jelte dali mi tu svoju (De) potvrdu da bi vratio BH table. Normala.
Iskreno nisam ocekivao da ce u Bosni lahko ici, al' hajd, neki sam pozitivan optimizam imao.
Dodjem u MUP administraciju na M. Dvoru, vec se neka gospoJa s njima posvadjala. Prilazim kazem donio sam tablice, pokazem im potvrdu, kad ce slaterusa, "ne znam ti ja ovo sad cemo pitati kolegicu" i uze mob da skrola, ipak, neki tikE tokE da se pogleda mozda, porukica od djeteta? Normala, ne cudim se, vec sam bio spreman na ovo bahato ponasanje. Pita kolegicu kad ce ona "gdje ti je saobracajna i vlasnicka" objasnim istu situaciju, kaze ona da to ne moze tako, da sam ja trebao, pazi sad, auto prebaciti na testne table i odvuci gore ili na slepu :zid: Eto Nijemcima valjaju nasi dokumenti neprevedeni ali nama njihovi haman nikako. Kad ce ona meni "de ti ovo nama prevedi pa cemo vidjeti sta dalje", kontam oke to je haj i opravdan zahtjev da Njemacki dokument prevedem, a opet kontam, koji ce nam klinac onda google translate i deepl? Haman tehnologija nije jos usla u BH birokratski sistem. Tako da sada trazim i sudskog tumaca za njemacki. :thumbup: :bih:

Vjerovatn cu napraviti novi post sa jos dogodovstina i kako i da li sam sve rijesio.

P.S.

Nije sve tako crno, respect za SarajevoGas, koji mi nije iskljucio plin iako sam im dugovao od Marta ove godine nekih 150 Kmcica, namirio sam to naravno sad kada sam stigao.
Takodjer dobar potez KJKP "RAD" za ove eko kante, s tim da su se trebali malo bolje organozovati.
Respekt za sine kako su se uradile, prelazi su :thumbup:
Ajatolah_

#10723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ajatolah_ »

Zar ima igdje na svijetu da se službeni dokumenti u sklopu procedure prevode sa Google Translate?
Ozimician

#10724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Spoiler
Show
W0rM wrote: 06/09/2023 16:58 Dosao u Jednu Jedinu,
treperio kod Zenice, drhtao vec u Visokom jedva cekao da udjem u Sarajevo. Silazimo sa autoputa na Stup... Odmah guzva, stres, nedjelja, autopijaca, prelazi kud ko i kako zeli ulicu, o Allahu dz.s. Haj normala, prilazim svojoj ulici, kad novi trend, nema kontenjera nego moras svoje kante zaduziti, sad smo "eko". Haj rega.
Pitam komsiju gdje se to radi, kaze odes do MZ i zaduzis. Otisao tam' kad ce mi cikica eh to ti se uzima u Pejtonu na Ilidzi kod dzamije. :thumbup: Sve 5, krenem tamo, dodjem, kad ce mi cikica, "eh, nema sad na stanju, al' evo tebi broj naseg glavnog, pa njega nazovi, trenbaju sad nekad poslati iz glavne filijale u Paromlinskoj" :thumbup: Normala, odem kuci, okrenem jutros broj, zauzeto, zovem kasnije, niko se ne javlja :zid:
Haj, nazvat cu trasu. Do tada smece, u auto i kod prvog kontenjera za smece.

Helem, odem da odjavim auto sa BH tabli, jer sam ga preveo na De table. Oni koji su upoznati s procedurom znaju da ti u De uzmu saobracajnu i vlasnicku isto kao sto ti uzmu i BH vozacku da bi dobio njihove dokumente i tablice. Uz to, jelte dali mi tu svoju (De) potvrdu da bi vratio BH table. Normala.
Iskreno nisam ocekivao da ce u Bosni lahko ici, al' hajd, neki sam pozitivan optimizam imao.
Dodjem u MUP administraciju na M. Dvoru, vec se neka gospoJa s njima posvadjala. Prilazim kazem donio sam tablice, pokazem im potvrdu, kad ce slaterusa, "ne znam ti ja ovo sad cemo pitati kolegicu" i uze mob da skrola, ipak, neki tikE tokE da se pogleda mozda, porukica od djeteta? Normala, ne cudim se, vec sam bio spreman na ovo bahato ponasanje. Pita kolegicu kad ce ona "gdje ti je saobracajna i vlasnicka" objasnim istu situaciju, kaze ona da to ne moze tako, da sam ja trebao, pazi sad, auto prebaciti na testne table i odvuci gore ili na slepu :zid: Eto Nijemcima valjaju nasi dokumenti neprevedeni ali nama njihovi haman nikako. Kad ce ona meni "de ti ovo nama prevedi pa cemo vidjeti sta dalje", kontam oke to je haj i opravdan zahtjev da Njemacki dokument prevedem, a opet kontam, koji ce nam klinac onda google translate i deepl? Haman tehnologija nije jos usla u BH birokratski sistem. Tako da sada trazim i sudskog tumaca za njemacki. :thumbup: :bih:

Vjerovatn cu napraviti novi post sa jos dogodovstina i kako i da li sam sve rijesio.

P.S.

Nije sve tako crno, respect za SarajevoGas, koji mi nije iskljucio plin iako sam im dugovao od Marta ove godine nekih 150 Kmcica, namirio sam to naravno sad kada sam stigao.
Takodjer dobar potez KJKP "RAD" za ove eko kante, s tim da su se trebali malo bolje organozovati.
Respekt za sine kako su se uradile, prelazi su :thumbup:
Ovo je stvarno dno dna, najviše ponašanje tih šalteruša.

Mada ako doneseš prevod dokumenata i sve to riješiš s tim. Nemaš se onda na što žaliti, osim na drsko i bezobrazno ponašanje. Fuj.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#10725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ajatolah_ wrote: 06/09/2023 17:26 Zar ima igdje na svijetu da se službeni dokumenti u sklopu procedure prevode sa Google Translate?
pa ima kod dijaspore kojoj nista u bih ne valja
Post Reply