Mi naravno želimo ali kad smo došli u situaciju da pregovaramo sa separatistima i rusiteljima onda je teško.Ludzak wrote: ↑20/03/2022 14:00Ne samo oni, ne želimo ni mi funkcionalnu drzavu. Ni u Federaciji nemamo funkcionalnu drzavu, a kamoli gdje drugo.Stabilizator wrote: ↑20/03/2022 13:59
Sta ces jbg. Separatisti ne žele dogovore i funkcionalnu BiH. Nek se zapitaju kakav su nam sistem ostavili da šaka separatista moze da blokira institucije.
Novi Izborni zakon BiH
- Stabilizator
#10701 Re: Novi Izborni zakon BiH
- video
#10702 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nemoj lagati, privatiti cu te da te BAN- uju!Ludzak wrote: ↑20/03/2022 13:56Amerika ti je dala prijedlog elektorata kojeg nismo prihvatili. Sad ovako rizikujemo bojkot izbora. Rizikujemo neke nove probleme koje nismo dosada imali. Imamo neprijatelje okolo, Hrvatsku i Srbiju. Svi nam okrecu ledja.Maliodmene wrote: ↑20/03/2022 13:53
Amerika je cijelo vrijeme govorila da nije nuzno donijeti Izborni zakon jer izborni zakon vec postoji, pa eto, sam skontaj po tim izjavama hocel ti okrenut ledja.![]()
Bakir pa i Zlatko nude ekektore jos od Filea i onih pregovora. I sada su bili dogovoreni.
Ovo danas je oborio stozernik je nije htio odblokirati FBiH.
Prestani vise siriti dezinformacije.
-
noviforumas
- House
#10704 Re: Novi Izborni zakon BiH
- Ludzak
#10705 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kakav apartheid? Mi u apartheidu zivimo 30 godina. Ovako samo smo produzili agoniju i stvaramo jos vece neprijatelje. Sta smo mi u globalu? Nista. Mi smo niko i nista. Mi nemamo drzavu. Bolje tri sata dogovora, nego dvije minute ratovanja i svađanja.noviforumas wrote: ↑20/03/2022 14:00 Ludzak (?) je za apartheid i voli da ga diskriminisu u vlastitoj zemlji. To je OK, njegovo pravo, ali zasto nas ostale tjera da to prihvatimo? Ne razumijem.
- farenhajt983
#10706 Re: Novi Izborni zakon BiH
samo Covke zeli 100, niko drugi, misli ako je rijeku ispravljao da moze i s ljudima tako"Nijedna stranka ne bi dobila 100 posto onoga što su tražili već 70 posto, a građani bi dobili nadu za bolju budućnost", rekao je američki ambasador.
-
doremifa
-
noviforumas
#10708 Re: Novi Izborni zakon BiH
Razmisljas kao rob i podanik. Zasto ti je ok da glas iz Sirokog Brijega vrijedi kao 13 tvojih?Ludzak wrote: ↑20/03/2022 14:04Kakav apartheid? Mi u apartheidu zivimo 30 godina. Ovako samo smo produzili agoniju i stvaramo jos vece neprijatelje. Sta smo mi u globalu? Nista. Mi smo niko i nista. Mi nemamo drzavu. Bolje tri sata dogovora, nego dvije minute ratovanja i svađanja.noviforumas wrote: ↑20/03/2022 14:00 Ludzak (?) je za apartheid i voli da ga diskriminisu u vlastitoj zemlji. To je OK, njegovo pravo, ali zasto nas ostale tjera da to prihvatimo? Ne razumijem.
- Pandakonda
#10709 Re: Novi Izborni zakon BiH
Druze ne razumijem sta nije jasno, probosanska strana je prihvatila elektorski model i prihvatila je model po kojem bi se birali clanovi doma naroda. Svi su se oko toga dogovorili i nije bilo problema, znaci svi prihvatili. Problem je nastao kada se razgovaralo o tome da federacija prodise, odnosno da HDZ da neki ustupak:Ludzak wrote: ↑20/03/2022 13:56Amerika ti je dala prijedlog elektorata kojeg nismo prihvatili. Sad ovako rizikujemo bojkot izbora. Rizikujemo neke nove probleme koje nismo dosada imali. Imamo neprijatelje okolo, Hrvatsku i Srbiju. Svi nam okrecu ledja.Maliodmene wrote: ↑20/03/2022 13:53
Amerika je cijelo vrijeme govorila da nije nuzno donijeti Izborni zakon jer izborni zakon vec postoji, pa eto, sam skontaj po tim izjavama hocel ti okrenut ledja.![]()
"Od početka mi smo govorili da je bolje da nema dogovora nego da se uspostavi loš dogovor. Funkcionalnost Federacije BiH je ključna za ispunjavanje prava građana - oni moraju imati povjerenje da su njihovi glasovi bitni i da mogu živjeti bez diskriminacije", rekao je Murphy
Znaci razumne promjene koje su svima bile ok, ne neke eksperimente koji nisu realni"Posebno odbijanje da se prihvate razumne promjene koje bi unaprijedile funkcionalnost institucija u Federaciji učinilo je nemogućim da se postigne izbalansiran dogovor da se osigura funkcionisanje vlasti", dodao je.
Last edited by Pandakonda on 20/03/2022 14:09, edited 1 time in total.
-
L u c i f e r
#10711 Re: Novi Izborni zakon BiH
"Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy je nakon završetka pregovora o izbornoj reformi kazao da je odbijanje unapređenja funkcionalnosti Federacije BiH dogovor učinilo nemogućim.
"Od početka mi smo govorili da je bolje da nema dogovora nego da se uspostavi loš dogovor. Funkcionalnost Federacije BiH je ključna za ispunjavanje prava građana - oni moraju imati povjerenje da su njihovi glasovi bitni i da mogu živjeti bez diskriminacije", rekao je Murphy."

"Od početka mi smo govorili da je bolje da nema dogovora nego da se uspostavi loš dogovor. Funkcionalnost Federacije BiH je ključna za ispunjavanje prava građana - oni moraju imati povjerenje da su njihovi glasovi bitni i da mogu živjeti bez diskriminacije", rekao je Murphy."
-
L u c i f e r
#10712 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sa kamenjarskog foruma:
"Želim da izrazim žaljenje što Srbi nisu više Srebreničkih mikro-tornjeva napravili."
Samo da se podsjetimo o kakvom mentalnom sklopu "majorizirane manjine" pricamo.
Radi li RAK svoj posao, tuzilastvo, iko... Cisti fasizam i govor mrznje.
Jedva cekam izbore i popis...
"Želim da izrazim žaljenje što Srbi nisu više Srebreničkih mikro-tornjeva napravili."
Samo da se podsjetimo o kakvom mentalnom sklopu "majorizirane manjine" pricamo.
Radi li RAK svoj posao, tuzilastvo, iko... Cisti fasizam i govor mrznje.
Jedva cekam izbore i popis...
-
neon-x
#10713 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sav sustinski problem je ovdje u tome sto se ceramo. Ko bolje zaceruje dobija izbore. I pravo nam je dobro.
Nevezano je to za konkretno ove pregovore i da li je trebalo ili nije trebalo pristati i sta se konkretno nudilo.
Stvar je u tome da se ne radi ni drzavnicki ni iskreno. Ako polazimo od pretpostavke da je navodno proBiH strankama najvise stalo do drzave a vrhunac politike je rahat patnja i status quo nek nam je Bog na pomoci.
BiH mora praviti prijatelje i strateske partnere, imati jasnu viziju trase kojom se moze do eurointegracija a Bosnjaci moraju voditi proaktivnu politiku ako kontaju da grade drzave a ne politiku zacahurenu u sebe i autisticno izigravati moralne vertikale dok cijeli svijet ne padne u trans i odluci da nas nagradi drzavom i sutorinom pride.
To sto su Hrvati faktorom u BiH se moze pretvoriti od problema u prednost za ovu drzavu da je mudre politike koja bi znala napraviti stratesko partnerstvo s Hrvatskom.
Meni je sasvim jasna i historija i vlazni UZP snovi dijela hrvatske politike. Jasan je faktor NDH i ustaskog naslijedja koji i dalje zivi i to je nesto s cime se i normalna Hrvatska mora nositi. Na ovom svijetu nista nije sigurno ali do nekih radikalnih promjena u svijetu poput raspada NATOa i sl., je neopravdana nasa paranoja od Hrvatske ako se zna da su oni dijelom EU i NATO. Da im ni u primisli niko ne bi tolerisao vojne atake na BiH ili bilo sta slicno, niti oni sami imaju u svojoj paranoji od nas interesa da ovdje nikne neka fildjan muslimanija koja bi se sama naoruzavala nadomak njihovog primorja, niti im je neka velika satisfakcija samo teritorij zapadne Hercegovine a vise teritorija od toga ne mogu dobiti ni ratom niti ga mogu naseliti. Niti im je u interesu raspad BiH koji bi podrazumijevao pripajanje RS Srbiji i jacanje srpskog faktora i same Srbije. Jednostavno jedini pravi interes koji Hrvatska ima u BiH jeste da bh. Hrvati ostanu politicki faktor. Cak je u njihovom interesu i da imaju dobre odnose sa BiH.
Samo glupi Bosnjo nije sposoban tako namjestenu situaciju iskoristiti za trasiranje puta kao euroatlantskim integracijama. Da je mudrosti bosnjacki politicari bi svaki mjesec bili na kafi u Zagrebu, radili na izgradnji povjerenja i do u detalje dogovorili kako da se naprave rjesenja sa svim osiguracima koji ce otkloniti strahove i paranoje sa svih strana i ostvariti svacije interese uz pokoji kompromis jer nam se interesi poklapuju u vecini stvari.
Ali posto je dogovaranje i pravljenje prijatelja od neprijatelja koji se stimaju na zicer podanistvo, mi cemo biti veliki stratezi i praviti neprijatelje i od umjerenih Hrvata i tako sve dok se ne pojave barikade i ne zavapimo za Zapadom da rijesava probleme koji btw i danas kroji rjesenja sa tim istim Zagrebom koji ima sve alate da nama bolje zacera ako cemo se igrati ceranja.
-
L u c i f e r
#10714 Re: Novi Izborni zakon BiH
Uze mi rijecnamiami wrote: ↑20/03/2022 14:20aha, tu smo, glupi BošnjoDa ti nešto kažem, bošnjo možda jeste nekada glup, možda to tako izgleda, ali on nema rezervnu državu i glup će biti do neke granice, dok mu ne ugroze opstanak. Srbi i Hrvati Bosnu i Hercegovinu gledaju kroz činjenicu da imaju rezervnu državu, prema kojima ispoljavaju više energije i patrotizma. Ipak, uvijek će u tim zemljama biti stranci, odnosno došlje
Prema tome, kada Srbi i Hrvati odluče da je ovo i njihova jedna jedina Bosna i Hercegovina i počnu da je bezrezervno podržavaju, onda će sve i profunkcionisati.
Za ovakav rijecnik treba ban
Srecom ima foe
-
plavi_E
#10715 Re: Novi Izborni zakon BiH
Dzaba sad guslat. Zna se ko je kriv za propast pregovora.Ludzak wrote: ↑20/03/2022 13:52Kakve Amerike. Nakon ovog ce ti i Amerika okrenuti leda.Maliodmene wrote: ↑20/03/2022 13:47 Drzat se Amerike, Britanije i ljevicarskih partija, to je jedini spas za Bosnu i Hercegovinu![]()
Murphy: Odbijanje da se institucije Federacije BiH učine funkcionalnijim onemogućilo je dogovor
- House
#10716 Re: Novi Izborni zakon BiH
murphy prozvao HDZ
"Posebno odbijanje da se prihvate razumne promjene koje bi unaprijedile funkcionalnost institucija u Federaciji učinilo je nemogućim da se postigne izbalansiran dogovor da se osigura funkcionisanje vlasti"
- Prpa.ba
#10717 Re: Novi Izborni zakon BiH
Mi sa njima mozemo biti prijatelji samo ako cemo svoje postojanje fokusirati na okretanje janjadi, serviranje cevapa i glumljenje debila i idiota u njihovim humoristicnim serijama.
Sve drugo ugrozava njihove interese, majorizira ih i vodi na autostradu neodrzavanja izbora.
Sve drugo ugrozava njihove interese, majorizira ih i vodi na autostradu neodrzavanja izbora.
-
noviforumas
#10718 Re: Novi Izborni zakon BiH
Mene jeza prodje kad citam komentare pojedinih na ovoj i drugim temama. Strasno je koliko su ove malo starije generacije ogrezle u autosovinizam. Svaka druga je glupi Bosnjo, ne znamo mi nista, nemamo drzavu, jadni mi, pobice nas, nesposobni smo... hvala Bogu na mladim, pametnim i drskim ljudima, i u BiH i u dijaspori. Naravno, za ove autosoviniste su to dudlaci nargila koji nemaju pojma o zivotuL u c i f e r wrote: ↑20/03/2022 14:22Uze mi rijecnamiami wrote: ↑20/03/2022 14:20
aha, tu smo, glupi BošnjoDa ti nešto kažem, bošnjo možda jeste nekada glup, možda to tako izgleda, ali on nema rezervnu državu i glup će biti do neke granice, dok mu ne ugroze opstanak. Srbi i Hrvati Bosnu i Hercegovinu gledaju kroz činjenicu da imaju rezervnu državu, prema kojima ispoljavaju više energije i patrotizma. Ipak, uvijek će u tim zemljama biti stranci, odnosno došlje
Prema tome, kada Srbi i Hrvati odluče da je ovo i njihova jedna jedina Bosna i Hercegovina i počnu da je bezrezervno podržavaju, onda će sve i profunkcionisati.
Za ovakav rijecnik treba ban
Srecom ima foe
- MarshalDodik
#10720 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kakav je to covjek koji kaze "cuvajte republiku srpsku" a onda odbije preustrojiti dom federacije po uzoru na onaj u RS-u ?
Last edited by MarshalDodik on 20/03/2022 14:28, edited 1 time in total.
-
plavi_E
#10721 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa upravo su separatisti odbili funkcionalniju Federaciju a time i funkcionalniju drzavu. Americki ambasador bez i malo diplomatskog uvijanja je to izjavio.
-
Maliodmene
#10722 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ameri namirisali krv, vidjeli su da je Covic proRuski igrac. Uz Britance sad nece stat dok ne izvedu sve na cistac. Anglosaksonci na koga se namerace, taj je jeban.
- video
#10723 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nije dzabe @komi pisao da je za NIP.
Eto njega u DN FBiH kao neko ko ce Adz-u izbiti mogucnost veta
Eto njega u DN FBiH kao neko ko ce Adz-u izbiti mogucnost veta
-
plavi_E