PlayStation 5 - all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#10701 Re: PlayStation 5 - all about

Post by zippoo87 »

tap3ah75 wrote: 20/11/2024 23:33
zippoo87 wrote: 20/11/2024 22:58
1Dante1 wrote: 20/11/2024 22:55 Pa odmorit ćeš koliko, par dana. Nije valjda problem? Kada obnkvis tu su
Pa nije problem to uopste,ali je problem ako cu izgubiti spasene igre.
Mozes li objasniti zasto su bile zakljucane prije,ovo kako sam opisao u prethodnom postu ?

Mogu biti zaključane jedino ako nisi sa istog profila kupio ps+
Ili ako nisi šarovao igre sa profila koji ima te igre i još ima ps+
Nisam kupio sa istog profila...kazem jednom sam bio sekundarni account a ostalo primarni.
A nisam ni sherovao igre,nisam ni znao da to moze :D
Uglavnom da sumiramo...ako mi i istekne pretplata,kada ponovo uplatim,imati cu sve igre dostupne,koje sam imao i prije na svom accountu,recimo od prije 2 godine ?
mc-twin

#10702 Re: PlayStation 5 - all about

Post by mc-twin »

zippoo87 wrote: 20/11/2024 22:51
mc-twin wrote: 20/11/2024 22:49
zippoo87 wrote: 20/11/2024 19:05 Ja cekam ta snizenja i haman kurko ??
Znaci nema popusta za svakoga,za produzenje ?
Meni istice 25.11. i htio bi prije kupiti,da mi ostanu igrice koje sam vec snimio .

Sada sam gledao na stranici playstation,nikakvog popusta nema.
A ako je za nove korisnike popust,mogu napraviti drugi mail i na njega aktivirati popust ali tako gubim stare igre koje su dijelili na PS Plus.

Stvarno je glupo ako ne bude nikakvog popusta za sve pretplate i bez uslova.

Igrice neces iszgubiti, one i dalje ostaju tu samo neces imati pristup njima tj. neces ih moci igrati. Meni je istekla preplata pa cu obnoviti kad krene popust i nastaviti Witchera. :lol:
Pojasni mi ovo...imam igre koje ne mogu igrati. Kako ih onda "imam"...cemu sluze igre koje se ne mogu igrati ? :lol:
Ili si mislio da ih ne mogu igrati dok ne obnovim pretplatu ?
To znam...ali jednom sam imao pretplatu i istekla mi...nakon nekog vremena sam ponovo uzeo pretplatu,ali sve igre koje sam do tada bio spasio u library na ps plus su mi imale katanac i nisam ih mogao vise igrati.
Tada je brat bio primarni profil a ja sekundarni a sada sam ja primarni...da li to ima ikakve veze ?
I ja se nafurao na F1 2023. igricu...pa igram ovih dana pa ne bi da je izgubim,jer samo to igram trenutno a ima tu i online komponenta.
Igrice s pretplate nisu nikad tvoje/nase i tretiraju se kao "posudjene". :) Da, kad obnovis pretplatu imat ces i bit ce sve isto kao prije isteka.
To oko profila ti ne bih znao reci, ne bakcem se time, igram samo s jednog primarnog.
tap3ah75

#10703 Re: PlayStation 5 - all about

Post by tap3ah75 »

Profil 1
Kupiš ps+ i uzmeš sve mjesečne igre od 2023. godine
Profil 2
Kupiš ps+ i uzmeš sve mjesečne igre od 2024.godine

Ako sad kupiš ps+ sa profilom 1 imaćeš trenutne mjesečne igre i igre iz 2023.
A ako kupiš ps+ sa profilom 2 imaćeš sve trenutne mjesečne igre + igre iz 2024.

Inače treba ps+ kupovati sa jednog akaunta a ne šarati.

A druga stvar je ako si kupovao ps+ od dilera na način da ti da podatke od profila na kojem ima aktiviran ps+
To je glupost najveća i tu onda sve ovo pada u vodu što ri mi pišemo.

PS+ se kupuje direktno na svom akauntu

Toliko od mene
:lol:
nepass1

#10704 Re: PlayStation 5 - all about

Post by nepass1 »

zippoo87 wrote: 20/11/2024 19:05 Ja cekam ta snizenja i haman kurko ??
Znaci nema popusta za svakoga,za produzenje ?
Meni istice 25.11. i htio bi prije kupiti,da mi ostanu igrice koje sam vec snimio .

Sada sam gledao na stranici playstation,nikakvog popusta nema.
A ako je za nove korisnike popust,mogu napraviti drugi mail i na njega aktivirati popust ali tako gubim stare igre koje su dijelili na PS Plus.

Stvarno je glupo ako ne bude nikakvog popusta za sve pretplate i bez uslova.
Samo za nove pretplatnike od 22.11.-22.12. tako procitah
zippoo87

#10705 Re: PlayStation 5 - all about

Post by zippoo87 »

tap3ah75 wrote: 21/11/2024 00:47 Profil 1
Kupiš ps+ i uzmeš sve mjesečne igre od 2023. godine
Profil 2
Kupiš ps+ i uzmeš sve mjesečne igre od 2024.godine

Ako sad kupiš ps+ sa profilom 1 imaćeš trenutne mjesečne igre i igre iz 2023.
A ako kupiš ps+ sa profilom 2 imaćeš sve trenutne mjesečne igre + igre iz 2024.

Inače treba ps+ kupovati sa jednog akaunta a ne šarati.

A druga stvar je ako si kupovao ps+ od dilera na način da ti da podatke od profila na kojem ima aktiviran ps+
To je glupost najveća i tu onda sve ovo pada u vodu što ri mi pišemo.

PS+ se kupuje direktno na svom akauntu

Toliko od mene
:lol:
Legendo,nisam retardiran,samo ne istrazujem sve nise oko tih pretplata. Aktiviram i zaboravim na to godinu dana.
Znam kako se sta kupuje.
Prvi puta je kupio brat sebi i ono dodali smo mene kao sekundarni account.
Nakon toga sam ja dvije godine zaredom kupovao ps+ na svoj account a njega dodavao kao sekundarni.
I produzavao sam pretplatu prije isteka,pa nisma nista izgubio.
A ne kupujem pretplate i accounte ...nego kupim ps kredit,dopunim na svoj racun i aktiviram pretplatu sa profila.
dixi5

#10706 Re: PlayStation 5 - all about

Post by dixi5 »

https://blog.playstation.com/2024/11/20 ... eals-2024/
Players who join PlayStation Plus during PlayStation’s Black Friday promotion can save up to 30% on a 12-month membership. Current PlayStation Plus Essential members can save 25% on the remainder of their membership when upgrading a current plan to PlayStation Plus Extra, or save 30% when upgrading from PlayStation Plus Extra to PlayStation Plus Premium/Deluxe.
mirsek

#10707 Re: PlayStation 5 - all about

Post by mirsek »

dixi5 wrote: 21/11/2024 12:10 https://blog.playstation.com/2024/11/20 ... eals-2024/
Players who join PlayStation Plus during PlayStation’s Black Friday promotion can save up to 30% on a 12-month membership. Current PlayStation Plus Essential members can save 25% on the remainder of their membership when upgrading a current plan to PlayStation Plus Extra, or save 30% when upgrading from PlayStation Plus Extra to PlayStation Plus Premium/Deluxe.
Znaci bez popusta za nas koji hocemo da produzimo istu preplatu.. :roll:
dixi5

#10708 Re: PlayStation 5 - all about

Post by dixi5 »

Koliko sam shvatio, ako ti je aktivna pretplata, nema snizenja. Jedino upgrade na dodatnu.
mirsek

#10709 Re: PlayStation 5 - all about

Post by mirsek »

dixi5 wrote: 21/11/2024 13:37 Koliko sam shvatio, ako ti je aktivna pretplata, nema snizenja. Jedino upgrade na dodatnu.
Pa da.. Ili da si novi preplatnik ili da prelazis na jacu pretplatu.. Za produziti istu pretplatu nema popusta. Jbm ih skrtave.. :roll:
Cim uhvatim popust kupit cu 3-4 preplate.. Da se ne jebem vise sa njihovim popustima svake godine..
ena1211

#10710 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

Pozdrav dobri narode,

suprug i ja imamo malu djecu (kuci smo i vikendom vec u 7 sati navecer ) pa smo se odlucili pocastiti PS5.

On se sa PS1 sjeca Fife, ja mucenica Crash Bandicoota.
Znaci nismo zahtjevni, cak sta vise pojma nemamo osim da nam je dosadno.

Trenutni deal koji sam nasla na OLX-u je Playstation 5 Slim PS5 1TB konzola sa dva kontrolera i kosta 1149 KM ili
PlayStation 5 Slim D chassis PS5 1TB Disc Edition za 1025 KM.
Ako ko zna za pametiju opciju slusam? Kupila bih u naredna dva tri dana.

Kod nas kako vidim na Olxu trgujemo tim digitalnim igricama jer kod nas nesto nije dostupno, pretpostavljam taj sony store ili ako sam provalila jeste ali se mora drzava pri unosenju kartice i placanja istom unijeti kao USA, ne drzite me za rijec, vjerovatno bubam i duduk sam pa ce mi neko od vas pojasniti? i ne vidim da su nesto igrice strasno skupe kad tako preprodaju i daju ti da koristis njihove accounte. Vjerovatno je pametnije imati svoju pretplatu.
S druge strane mislili smo da uzmemo disk verziju jer jelte sto ne dodati bas smijesnu razliku u cijeni a moci igrati i digitalne i fizicki kupljene igrice (diskovi su strasno skupi po meni u BIH, novi naravno, a mozda i tu grijesim, jer ne bih da mijenjamo i uzimamo polovne) ali kontam da bi mozda tu i tamo kupili neki ako naletimo, ne zanima nas nikakvo mijenjanje i trampa i mozda osteceni diskovi jer jedva vremena imamo da igramo to sto kupimo kamoli jos nam samo fali da se mijenjamo) ali vidim da vecina ljudi naginje vise na forumima ka disc verziji ako vec biraju, jer sto da ne... (slobodno me i tu demantujte, mozda pricam gluposti i digitalna verzija je skroz ok ako se u Bosni vise kupuju digitalne igrice, nego fizicke)

Bilo kakvo pametno misljenje cijenim i dobro ce nam doci (a sva su pametnija i sa vise znanja od mog) generalno o tome sta kupiti sta ne kupiti, sta nama uopste od dodataka treba (procitala sam da vertikalno postolje je ok ali da sony moze i sam stajati, mozda grijesim), punjac za dzojstike? Nesto pored toga?

Puno vam hvala svima koji cete doprinijeti da ovu Novu Godinu ne zaspimo kao kokosi u 21 sat jer cemo igrati Sony 😁

PS. Nasla sam da je Indija kao neka druga zemlja preko koje se kupuje ma sta to znacilo trenutno best buy, ako mi i to neko moze pojasniti bila bi mu bas zahvalna.

PPS. I sad cemo izgledati igrati prokletu Fifu i Crash Bandicoot igrice, mozda za nas i jeste disc verzija. Kupimo te igrice u fizickoj formi i Bog da nas vidi.
Last edited by ena1211 on 22/11/2024 11:24, edited 3 times in total.
ena1211

#10711 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

mirsek wrote: 21/11/2024 13:45
dixi5 wrote: 21/11/2024 13:37 Koliko sam shvatio, ako ti je aktivna pretplata, nema snizenja. Jedino upgrade na dodatnu.
Pa da.. Ili da si novi preplatnik ili da prelazis na jacu pretplatu.. Za produziti istu pretplatu nema popusta. Jbm ih skrtave.. :roll:
Cim uhvatim popust kupit cu 3-4 preplate.. Da se ne jebem vise sa njihovim popustima svake godine..
Molim te meni duduku objasni sta znaci kupovanje 3-4 pretplate? Sta ti to donosi? Novi smo korisnici, kupujemo pretplatu u narednih par dana pa sad ako treba da kupim 2 pretplate :D
nepass1

#10712 Re: PlayStation 5 - all about

Post by nepass1 »

Moras svakako nalog napraviti, bh nalog ne postoji. Tako da ces napraviti usa nalog. Placati ne mozes bh karticom ni paypalom. Kupujes pare sa stranica kao npr cdkeys ili g2a i onda punis novcanik na ps store. Sa tom lovom kupujes digitalne igrice ili pretplatu. Mozes i hr nalog napraviti ali usa je kao najjeftiniji. Samo pazis da izaberes drzavu bez poreza oregon, californija npr.
nepass1

#10713 Re: PlayStation 5 - all about

Post by nepass1 »

ena1211 wrote: 22/11/2024 11:00
mirsek wrote: 21/11/2024 13:45
Molim te meni duduku objasni sta znaci kupovanje 3-4 pretplate? Sta ti to donosi? Novi smo korisnici, kupujemo pretplatu u narednih par dana pa sad ako treba da kupim 2 pretplate :D
Da nagomila pretplate, kupi 4x1g i ima 4godine pretplatu
ena1211

#10714 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

nepass1 wrote: 22/11/2024 11:06 Moras svakako nalog napraviti, bh nalog ne postoji. Tako da ces napraviti usa nalog. Placati ne mozes bh karticom ni paypalom. Kupujes pare sa stranica kao npr cdkeys ili g2a i onda punis novcanik na ps store. Sa tom lovom kupujes digitalne igrice ili pretplatu. Mozes i hr nalog napraviti ali usa je kao najjeftiniji. Samo pazis da izaberes drzavu bez poreza oregon, californija npr.
Kako vidim navode Indiju kao best buy :D
1Dante1

#10715 Re: PlayStation 5 - all about

Post by 1Dante1 »

Amerika, Oregon. Sto se cijene konzole tice, cekaj još black Friday jer će biti popusta. Nedavno je na ekupi bio 850KM

Sto se igrica tice, najbolje je uzeto extra pretplatu i imaš katalog igrica besplatno. Npr gta.

Novac da tako kažem, za ps možeš uzimati kroz Vaučere i dodavati na nalog ps.
ena1211

#10716 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

1Dante1 wrote: 22/11/2024 11:26 Amerika, Oregon. Sto se cijene konzole tice, cekaj još black Friday jer će biti popusta. Nedavno je na ekupi bio 850KM

Sto se igrica tice, najbolje je uzeto extra pretplatu i imaš katalog igrica besplatno. Npr gta.

Evo ga na ekupi za 989, isto dva dzojstika, ali digital verzija. Pratit cu sutra pa se odluciti za neki, nesto mislim da ako se vec moze nije lose imati disk verziju? Sta ti mislis?

Sta meni treba dodatno? Postolje za vertikalno drzanje, stanica za punjenje za dzojstike? Jos nesto? Nasla sam finih stanica za punjenje dzojstika na amazonu ali uvijek se bojim tog macka u vreci :)
Dinostula

#10717 Re: PlayStation 5 - all about

Post by Dinostula »

ena1211 wrote: 22/11/2024 11:49
1Dante1 wrote: 22/11/2024 11:26 Amerika, Oregon. Sto se cijene konzole tice, cekaj još black Friday jer će biti popusta. Nedavno je na ekupi bio 850KM

Evo ga na ekupi za 989, isto dva dzojstika, ali digital verzija. Pratit cu sutra pa se odluciti za neki, nesto mislim da ako se vec moze nije lose imati disk verziju? Sta ti mislis?

Sta meni treba dodatno? Postolje za vertikalno drzanje, stanica za punjenje za dzojstike? Jos nesto? Nasla sam finih stanica za punjenje dzojstika na amazonu ali uvijek se bojim tog macka u vreci :)
Digitalnu bi verziju uzeo samo da mi neko da na poklon.DIsk je zakon uzmes par igara malo boljih i odigraces sigurno za 5 diskova jos 10 igara.A mozes i kupovati digitalne igre ali pravi posebno svaka igra na jedan nalog pa prodas kasnije ili zamjenis.Zamjenio digitalnog God of War Ragnarock za disk verziju Horizon Forbbiden west.
ena1211

#10718 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

Dinostula wrote: 22/11/2024 11:56

Digitalnu bi verziju uzeo samo da mi neko da na poklon.DIsk je zakon uzmes par igara malo boljih i odigraces sigurno za 5 diskova jos 10 igara.A mozes i kupovati digitalne igre ali pravi posebno svaka igra na jedan nalog pa prodas kasnije ili zamjenis.Zamjenio digitalnog God of War Ragnarock za disk verziju Horizon Forbbiden west.

Mi zivimo u malom Travniku, imamo dvije bebe. Bukvalno sto kupimo od diskova ide na policu 🤣 nikad se ni s kim mijenjati necemo, pa se samo zato dvoumim izmedju digitalne i disk verzije jer ispade jedna fizicka igrica me dodje kao pola godisnje pretplate na kojoj imam 5 tipa crash bandicoot igrica a ovdje za 50-60 KM fizicki mogu naci samo jednu (+ gdje mi je dostava, vrijeme da to nadjem online jer mi kod nas nemamo nista. Za sve moram do Zenice ili Sarajeva)

Od dodatnih gadgeta? Postolje nam treba i punjac za dzojstike?
1Dante1

#10719 Re: PlayStation 5 - all about

Post by 1Dante1 »

Mene ne zanimaju disk igrice iako sam odrastao na ps 1 i 2 gdje je bio samo disk.

Zašto ne kupujem disk? Zato sto mi ne znaci ništa disk, samo me smeta. Sve kupim digitalno, a ne vidim opravdanost kupovine disk verzije jer ne bih imao ni 10 cd verzija, a ne mijenjam ni sa kim.

Uz to sve, bolje razliku uložiti u ps extra pretplatu 101$ sada na rasprodaji i dobijete ogroman broj igrica
ena1211

#10720 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

1Dante1 wrote: 22/11/2024 12:15

Mene ne zanimaju disk igrice iako sam odrastao na ps 1 i 2 gdje je bio samo disk.

Zašto ne kupujem disk? Zato sto mi ne znaci ništa disk, samo me smeta. Sve kupim digitalno, a ne vidim opravdanost kupovine disk verzije jer ne bih imao ni 10 cd verzija, a ne mijenjam ni sa kim.

Uz to sve, bolje razliku uložiti u ps extra pretplatu 101$ sada na rasprodaji i dobijete ogroman broj igrica

S te strane se sto posto slazem. Samo me brine hoce li mi biti prekomplikovan taj proces kreiranja tog naloga, kupovanja pretplate, vidim po prethodnim postovima nerviranje oko nepstojanja akcija i kontam da ni tu nije situacija idealna.
Ako ne obnovim pretplatu naredne godine niti jednoj igrici vise pristup nemam?

Jos samo neko da mi kaze sta od dodatnih gadgeta je must, da znam sta sutra da kupim :D
1Dante1

#10721 Re: PlayStation 5 - all about

Post by 1Dante1 »

MA svi to predstave komplikovano.
Napraviti novi račun sa Oregon adresom pet minuta
Na cdkeys Vaučer za USA tržište od 100$ kupiti za 83$ pet minuta
Vaučer dodati na nalog
Kupiti pretplatu ili igru tri minuta

Eto koliko je komplikovano. Da, ako pretplata i stekne ne možeš igrati igre koje se plaćaju sve dok ne obnovis pretplatu. Ja sam na to pristao, oko 100$ godišnje koje dijelim s drugom pa. Nas izadje oko 50$
nepass1

#10722 Re: PlayStation 5 - all about

Post by nepass1 »

ena1211 wrote: 22/11/2024 12:07
Dinostula wrote: 22/11/2024 11:56

Mi zivimo u malom Travniku, imamo dvije bebe. Bukvalno sto kupimo od diskova ide na policu 🤣 nikad se ni s kim mijenjati necemo, pa se samo zato dvoumim izmedju digitalne i disk verzije jer ispade jedna fizicka igrica me dodje kao pola godisnje pretplate na kojoj imam 5 tipa crash bandicoot igrica a ovdje za 50-60 KM fizicki mogu naci samo jednu (+ gdje mi je dostava, vrijeme da to nadjem online jer mi kod nas nemamo nista. Za sve moram do Zenice ili Sarajeva)

Od dodatnih gadgeta? Postolje nam treba i punjac za dzojstike?
Ja imam disk verziju i jedini cd koji sam ubacio je miles morales koji sam dobio uz ps5.
tap3ah75

#10723 Re: PlayStation 5 - all about

Post by tap3ah75 »

@ena1211

Kupi ti disk verziju - uvijek neko moze klincima na poklon donijeti igru :lol:

Dva dzojstika
Dodatno postolje ti ne treba jer ps5 ima onaj krug (postolje) za uspravno i za oboreno.
A kupi i bijeli punjač za dzojstike ako hoćeš a i ne moraš jer se džojstici mogu puniti normalno na kabal.

I kupi na ekupi ili u big ben ilidza nemoj na olx.
I nemoj digitalne igre kupovati na olx.

Što se tiče naloga (akaunta) napravi sebi jedan američki i jedan hrvatski (ovaj hr opet iz razloga što se može djeci kupiti kredit u hr radnjama)
+ Napraviš još jedan akaunt za zemlju u kojoj imaš familije - da mogu kupovati djeci oni. :lol:

Ako šta treba još piši u poruke
Benq
Moderator

#10724 Re: PlayStation 5 - all about

Post by Benq »

tap3ah75 wrote: 22/11/2024 12:57 Dodatno postolje ti ne treba jer ps5 ima onaj krug (postolje) za uspravno i za oboreno.
Postolje dobijes samo ako kupis onaj prvi PS5, mada mislim da vise nema nigdje na stanju takav, sad su uglavnom Slim i Pro verzije uz koje ne dolazi stalak.

Svakako mislim da je bolje konzolu drzati horizontalno, zbog tecnog metala koji se vremenom slijeva niz APU i stvara se dry spot, pa moze doci do pregrijavanja konzole.
dzenanalic22

#10725 Re: PlayStation 5 - all about

Post by dzenanalic22 »

tap3ah75 wrote: 22/11/2024 12:57 @ena1211

Što se tiče naloga (akaunta) napravi sebi jedan američki i jedan hrvatski (ovaj hr opet iz razloga što se može djeci kupiti kredit u hr radnjama)
Za hrvatski Store mu čak ni ne trebaju krediti. Kupi Aircash Mastercard debitnu karticu za 5KM i direktno je poveze sa hr nalogom.
Post Reply