Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#10701 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
tuzlak1212 wrote:
Plavo-bijeli wrote:Najjači argument "2 milijarde ljudi glupo, a ti pametan" hahahaha ...2.4 milijarde kršćana glupo, a vi eto pametni. 520 miliona budista glupi, a eto vi pametni. Ma ja sve se vadi iz konteksta, do nas je. Moramo dubinski svaki hadis istražiti i ono znati svaku pojedinost te priče, pa ako opet nešto nije u redu onda je loš prijevod, pa ako je dobar prijevod onda je neprovjeren hadis, a ako nije ni to onda se ja pravim pametan, a 2 milijarde glupo. Doviđenja :run:
Pa ti ovdje napadas muslimane i to ni manje ni vise nego preko Buharijevih hadisa, ne napada niko krscane, budiste, ateiste il koga vec... Nemam ja s njima nista, ali ispadas smijesan s ovakvim argumentima povrsnog citanja i djecijeg tumacenja, a pri tome ti je cilj da ismijavas, nemas nikakav stav ili cilj dokazivanja u svojim postovima... Pomalo je jadno jaro moj :pusi2:
puno pricas o "povrsnosti" za nekog po kome je ropstvo neka vrsta dobrocinstva :lol: (kojeg ipak treba prevazici jer je islam, pazi sad, dosao da ga ukine... to dobrocinstvo :D )

previse su vas nafilovali glupostima da vise i ne vidite sta je sta...

evo ti hadisi o ropstvu, pa to sporedi sa zapadnjckim robovlasnistvom, totalno dva razlicita svijeta, ropstvo u islamu skoro da i nije ropstvo, nego sluzenje...

evo vidi sam

Abu Huraira reported Allah's Messenger (may peace be upon him) as saying: "When the slave of anyone amongst you prepares food for him and he serves him after having sat close to (and undergoing the hardship of) heat and smoke, he should make him (the slave) sit along with him and make him eat (along with him), and if the food seems to run short, then he should spare some portion for him (from his own share) - (another narrator) Dawud said:" i. e. a morsel or two". 4097. (Translation of Sahih Muslim, The Book of Oaths (Kitab Al-Aiman), Book 015, Number 4096)"

Narrated Al-Ma'rur: "At Ar-Rabadha I met Abu Dhar who was wearing a cloak, and his slave, too, was wearing a similar one. I asked about the reason for it. He replied, "I abused a person by calling his mother with bad names." The Prophet said to me, 'O Abu Dhar! Did you abuse him by calling his mother with bad names You still have some characteristics of ignorance. Your slaves are your brothers and Allah has put them under your command. So whoever has a brother under his command should feed him of what he eats and dress him of what he wears. Do not ask them (slaves) to do things beyond their capacity (power) and if you do so, then help them.' (Translation of Sahih Bukhari, Belief, Volume 1, Book 2, Number 29)"

Poslanikovo podsticanje za oslobadjanjem robova/sluzavnika

Narrated Abu Musa Al-Ash'ari: "The Prophet said, "Give food to the hungry, pay a visit to the sick and release (set free) the one in captivity (by paying his ransom)." (Translation of Sahih Bukhari, Food, Meals, Volume 7, Book 65, Number 286)"

Narrated Asma: "No doubt the Prophet ordered people to manumit slaves during the solar eclipse. (Translation of Sahih Bukhari, Eclipses, Volume 2, Book 18, Number 163)"

"'Abdullah b. 'Umar reported that 'Umar b. Khattab asked the Messenger of Allah (may peace be upon him) as he was at ji'rana (a town near Mecca) on his way back from Ta'if: Messenger of Allah, I had taken a vow during the days of Ignorance that I would observe I'tikaf for one day in the Sacred Mosque. So what is your opinion? He said: Go and observe I'tikaf for a day. And Allah's Messenger (may peace be upon him) gave him a slave girl out of the one-fifth (of the spoils of war meant for the Holy Prophet). And when Allah's Messenger (may peace be upon him) set the war prisoners free. 'Umar b. Khattab heard their voice as they were saying: Allah's Messenger (may peace be upon him) has set us free. He (Hadrat 'Umar) said: What is this? They said: Allah's Messenger (may peace be upon him) has set free the prisoners of war (which had fallen to the lot of people). Thereupon he (Hadrat 'Umar) said: Abdullah, go to that slave-girl and set her free. (Translation of Sahih Muslim, The Book of Oaths (Kitab Al-Aiman), Book 015, Number 4074)"
Bloo
Globalna šefica

#10702 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Image
Sara03

#10703 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

I, dakle, dokle smo...

Aha, Manjača i Omarska su bile samo prihvatni centri.
Smrcak15

#10704 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Sara03 wrote:I, dakle, dokle smo...

Aha, Manjača i Omarska su bile samo prihvatni centri.
znaci ti sporedis omarsku i manjacu sa robovima u islamu :run: svasta sam cuo na forumu, ali ovo je da se zemlja zatrese, ma da se stvori crna rupa na forumu i sviju na proguta kakvu glupost si mlatnula braco mila i draga, je li moguce ovako nesto glupo odalamiti :run:
Sara03

#10705 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

Ja ovdje, zapravo, ističem dvije strane istog novčića, koje se očituju istom razinom apologetike kod balkanskog Homo sapiensa. Potreba za djelovanjem u takvom pravcu, je kako se da uočiti, uzrokovana religijskom, odnosno etničkom pripadnošću.

Radi se o relativizaciji, pa gotovo i glorifikaciji, u odnosu prema dvije anticivilizacijske tekovine. Sa jedne strane, poimanje robovlasništva i statusa roba u islamu, od strane pripadnika istoimene religije (ili barem njenog dijela), a sa druge, shvatanje prirode koncentracionog logora u proteklom ratu, od strane srpskog stanovništva (ili barem dijela istog). Dakle, u suštini, isti nivo argumentacije, kojom se vrši relativizacija ove dvije društvene pošasti.

Capisci?

Mlatnula? Odalamiti? Pardoniram. :lol:
ExNihilo

#10706 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Vidi se da se Ramazan bliži. :D
zforumas

#10707 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

ExNihilo wrote:Vidi se da se Ramazan bliži. :D
Vazduh trepti kao da nebo gori...
beni-bu-man

#10708 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:
ExNihilo wrote:Vidi se da se Ramazan bliži. :D
Vazduh trepti kao da nebo gori...
A smrletu je Ok da smo iz Incesta nastali
Smrcak15

#10709 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote: A smrletu je Ok da smo iz Incesta nastali
i to je vise logicnije nego da si slucajno nastao iz nista od nista
beni-bu-man

#10710 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote: A smrletu je Ok da smo iz Incesta nastali
i to je vise logicnije nego da si slucajno nastao iz nista od nista
logicno da brat setru taslaci, brao............

meni je to bolestno
Plavo-bijeli

#10711 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Kontam ako si vjernik znači moraš podržavati, ili ako ništa nemati ništa protiv robovlasništva, incesta, pedofilije, ubijanja nevjernika, nastavi niz

Najljepša vjera!! pa možda doduše kad su ove neke još gore...
beni-bu-man

#10712 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Uvijek ce naci izgovor da to bog/allah pravda i da je to OK
Smrcak15

#10713 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

:D Deedat legenda
Image
harač

#10714 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
evo vidi sam
muhamedu i njegovom bogu kategoricke zabrane i strasne kazne nisu mrske stvari; obojica su bas pusili masti na volju u tom polju... osim za ropstvo :lol: :-) kao sto rekoh, mrlja koja se nikada nece oprati
beni-bu-man

#10715 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote::D Deedat legenda
Image
Jel i ovaj podrzava incest ?
zijancer

#10716 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

:pisnuo: jumanji
Mišo_Kovač

#10717 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote::D Deedat legenda
Image
Jel i ovaj podrzava incest ?
Zar sumnjaš :P Halal incest, light pedofilija, zero sugar ropstvo, s prilogom smrtnih kazni za apostazu i slicno = recept za "Abrahamski kult Vol.3" :P Ko ne podrzava, ide pod mač bato (bukvalno ili zagrobno ili oboje) :D
tuzlak1212

#10718 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Nesto mi nikako ne ide u glavu, mada ja sam mlad tek nedavno mi je moj stav usao u glavu hehe :D Sta je ateistima smisao zivota? Na cemu temeljite moralne vrijednosti i sta vas tjera da se toga pridrzavate i sta je argument da je vas moralni kodeks i zivotni pogledi ispravniji od religijskog?
Mislim da je svima jasan otprilike stav i odgovor na ova pitanja pripadnika bilo koje abrahamske religije.
Hakiz

#10719 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

tuzlak1212 wrote:Nesto mi nikako ne ide u glavu, mada ja sam mlad tek nedavno mi je moj stav usao u glavu hehe :D Sta je ateistima smisao zivota? Na cemu temeljite moralne vrijednosti i sta vas tjera da se toga pridrzavate i sta je argument da je vas moralni kodeks i zivotni pogledi ispravniji od religijskog?
Mislim da je svima jasan otprilike stav i odgovor na ova pitanja pripadnika bilo koje abrahamske religije.
Ne znam ti odgovaiti na pitanje na čemu je zasnovan naš moralni kod.

Ali, znam ti odgovoriti na čemu nije. Nije zasnovan na strahu (od pakla) i nadanju lične koristi (odlaska u raj).

Tako da, recimo, to što ne ubijam koga stignem nije bazirano na tome da me je strah da ću otići u pakao ako to uradim niti na tome da ću otići u raj ako to ne uradim, nego je bazirano na stavu o pravu na život.

Možeš li ti za sebe isto reći?

Ako možeš, onda ti religija i bog nisu potrebni.
tuzlak1212

#10720 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Hakiz wrote:
tuzlak1212 wrote:Nesto mi nikako ne ide u glavu, mada ja sam mlad tek nedavno mi je moj stav usao u glavu hehe :D Sta je ateistima smisao zivota? Na cemu temeljite moralne vrijednosti i sta vas tjera da se toga pridrzavate i sta je argument da je vas moralni kodeks i zivotni pogledi ispravniji od religijskog?
Ne znam ti odgovaiti na pitanje na čemu je zasnovan naš moralni kod.

Ali, znam ti odgovoriti na čemu nije. Nije zasnovan na strahu (od pakla) i nadanju lične koristi (odlaska u raj).

Tako da, recimo, to što ne ubijam koga stignem nije bazirano na tome da me je strah da ću otići u pakao ako to uradim niti na tome da ću otići u raj ako to ne uradim, nego je bazirano na stavu o pravu na život.

Možeš li ti za sebe isto reći?

Ako možeš, onda ti religija i bog nisu potrebni.
Pa nisi dao odgovor samo si naveo sta nije. Pitao sam i za smisao zivota kako ga definisete :D
A i to je tvoj licni stav vise sam mislio generalni koncept.
Hakiz

#10721 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Ako misliš na postojanje života uopšte, nema smisla. To jeste nema nekog cilja zbog kojeg je život nastao, uključujući ljude.

Naprosto, desilo se da se neki elementi u velikom prasku pojave i spoje i to koliko znamo samo na jednom mjestu u svemiru na kojem su uslovi bili pogodni.Ostalo je evolucija.

I to bi bilo to.

Dakle, život može imati uzrok, ali ne mora imati razlog.
Bloo
Globalna šefica

#10722 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Aha, Stav...

Pa smisao je jednostavan:
To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentations of their women!
Plavo-bijeli

#10723 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Meni je smisao života da sakupim sve pokemone i budem najbolji pokemon majstor ikada!! Što, šta je?
Smrcak15

#10724 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:Ako misliš na postojanje života uopšte, nema smisla. To jeste nema nekog cilja zbog kojeg je život nastao, uključujući ljude.

Naprosto, desilo se da se neki elementi u velikom prasku pojave i spoje i to koliko znamo samo na jednom mjestu u svemiru na kojem su uslovi bili pogodni.Ostalo je evolucija.

I to bi bilo to.

I to bi bilo to.

znaci slucajni smo nastali, i ti si zadovoljan sa ovakvim vjerovanjem ? :)

ja nikako nemogu biti zadovoljan sa ovakvim vjerovanjem jer je nelogicno do bola.

da nas slucajnost generise, ovakvu kompleksnost jednostavno nema 0.0001% logike.
beni-bu-man

#10725 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:Ako misliš na postojanje života uopšte, nema smisla. To jeste nema nekog cilja zbog kojeg je život nastao, uključujući ljude.

I to bi bilo to.

I to bi bilo to.

znaci slucajni smo nastali, i ti si zadovoljan sa ovakvim vjerovanjem ? :)

ja nikako nemogu biti zadovoljan sa ovakvim vjerovanjem jer je nelogicno do bola.

da nas slucajnost generise, ovakvu kompleksnost jednostavno nema 0.0001% logike.
zato je tebi logicno da je brat sestru taslacio :thumbup:
Locked