Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ja koliko vidim, medju ovim novijima polovnima, najjeftiniji su hibridi.
Dizel je svakako ultimate pogonsko gorivo za sva ozbiljnija auta koja prelaze ozbiljne distance, ali su ga zadnjih 10-ak god. dobro u*ebali sa ovim eko normama i nepotrebnim dijelovima (AdBlue, DPF i ostalo, da je barem ostala EURO4 norma zivot bi nam svima bio mnogo ljepsi).
Kad god sam gledao auta, iste opreme i snage motora, uvijek su benzinci bili jeftiniji, da li se u zadnje vrijeme sta promjenilo u tom odnosu - ne pratim dovoljno da znam.
hopi wrote: ↑31/10/2025 09:20
Stvarno samo na ovom forumu se može pročitati da su benzinci skuplji od dizela, karavani skuplji, s manje opreme Jeftiniji. Sve naopako.
Ali drago mi je onda kada budem gledao recimo G30, limuzinu, 520d model, s solidnom opremom Pa Takvo sta bi trebalo džaba biti.
Drze cijenu bolje od dizela u svim normalnijim drzavama, cinjenica.
OK hvala na informaciji.
Ja ću vjerovatno iduće vozilo, kakva je praksa mi bila i prethodnih puta, uvoziti preko preko povlastice iz njemačke. Što je, ja mislim normalna država.
Prema svemu napisanom očekujem da vozila koja me budu zanimala, recimo bmw 3,5, c klasa, sedan, dizel, s malo boljom opremom budu izuzetno povoljna. Da ne kažem džaba.
Jedva čekam.
hopi wrote: ↑31/10/2025 09:52
OK hvala na informaciji.
Ja ću vjerovatno iduće vozilo, kakva je praksa mi bila i prethodnih puta, uvoziti preko preko povlastice iz njemačke. Što je, ja mislim normalna država.
Prema svemu napisanom očekujem da vozila koja me budu zanimala, recimo bmw 3,5, c klasa, sedan, dizel, s malo boljom opremom budu izuzetno povoljna. Da ne kažem džaba.
Jedva čekam.
Tacno ste za proucavanja.
Sta je toliko jebeno tesko za shvatiti, neka gruba racunica:
Nov cadjavac 55k eura
Nov benzin, isti model, ista oprema, priblizno ista snaga, 50k eura
Nakon 4 godine i 100k kilometara oba po 30k eura
Je li tesko, hoces da nacrtam ? Mozda i obojim ?
Mozda si u pravu.
U medjuvremenu, prodace se 5 takvih dizela, sa minimalnom korekcijom cijene. Dok ce se benzin kiseliti dok mu cijena ne padne na 25k
Moze se kiseliti samo kod nas, u evropi je vec na 8-9% udjela u prodaji novih (sa tendencijom prema nuli).
OK hvala na informaciji.
Jedva čekam.
Tacno ste za proucavanja.
Sta je toliko jebeno tesko za shvatiti, neka gruba racunica:
Nov cadjavac 55k eura
Nov benzin, isti model, ista oprema, priblizno ista snaga, 50k eura
Nakon 4 godine i 100k kilometara oba po 30k eura
Je li tesko, hoces da nacrtam ? Mozda i obojim ?
Pa ne moraš mi ništa crtati. Slažemo se.
Drago mi je da ono što mene zanima da će biti jeftinije.
OK hvala na informaciji.
Jedva čekam.
sano naprijed druze hopi, sretno sa kupovinom.
Ma ok hvala, neće to biti uskoro, jer naravno ovisi o povlastici koja se svakih 5 godina može iskoristiti. Ali u tom pogledu razmišljam, znam da Forda neću više. I nemam ništa protiv ford samo je vrijeme da se promjeni. A možda i nešto skroz deseto bude ko znade.
konektovan wrote: ↑31/10/2025 10:32
Ne zato sto ne valjaju, vec zato sto smanjuju ili ukidaju proizvodnju, sve zbog "zelene" politike.
Inace, prodaja bi bila 70 % u korist dizela..
Ne ulazeci u razloge zasto i je li valja ili ne valja, cisto stanje trzista:
Francuska udio novih cadjavaca 2024. 7,9%, a 2025. 4,9% (-42,7%).
Razlog valjda i jeste jedino bitan, kad te drzava natjera na to, onda to nije fer trzisna utakmica nimalo.
Ako ti drzava na sve nacine ukida glavnu prednost - ekonomicnost; pa placas 2x veci porez na taj pogon, zakomplikuje i poskupi ti odrzavanje tog pogona, zabrani ti ulazak u centre nekih gradova, dobro je onda da se ikako i prodaju...
Bio razlog fetva protiv dizela, napad vanzemaljaca, tiktok trend ili ekoloski zakoni to novcaniku nista ne mijenja, on samo zna koliko treba dati i koliko moze dobiti, a to je sa cadjavcima svakim danom sve nepovoljnije.
Ozimician wrote: ↑31/10/2025 10:57
Ukoliko se to sutra promjeni na suprotnu stranu npr. ti ces onda podrzavati i dalje ove koji se bolje prodaju?
Sta ste vi, neka auto-sekta jbt?
Jebote koje totalno nepostojanje sposobnosti razumijevanja.
U pitanju su cifre, ciste cifre, udio u prodaji i njegov konstantni pad, i pad vrijednosti u odnosu na kupovnu cijenu, kakve veze ima podrzavanje sa cistim cinjenicnim ciframa ?
Da sutra skoci udio na 100% to bi i dalje bila cifra, ne bih mogao ni ja, ni ti, niti bilo ko reci nije 100%.
I da, cadjavci su inferiorni motori u odnosu na benzince.
kravamuzara wrote: ↑31/10/2025 09:32
Shvatite vec jednom da debljina lima ne mora govoriti nista o kvaliteti antikorozivne zastite.
I da NE MOZETE mjeriti debljinu lima OCIMA niti KUCKANJEM PRSTIMA.
Jedan mali kvadrat alubutyla toliko smanji rezonanciju da mislis da je lim debeo 1-2cm To sam pogotovo vidio tokom svojih radova na zvucnoj izolaciji.
Pric‘o on sa majstorima. Vozio on svog ljubimca itd itd. Kako je to sve plitko.
Ako laže majstor, lažem i ja.
Samo mi je bilo čudno vidjeti rđavog golfa iz 2015te, ni deset ljeta nije napunio.
Okreni, obrni onda je antikorozivna zaštita na novim golfovima lošija.
Pa ti hrdjavi su vecinom udareni. Trica, cetvorka i petice su hrdjale zestoko, sestica manje, sedmica vjerovatno jos manje. I kako onda taj nazovi majstor kaze da nije golf kao nekad? Kao 87e godine ili? Gori od navedenih tesko da moze biti
Ozimician wrote: ↑31/10/2025 10:57
Ukoliko se to sutra promjeni na suprotnu stranu npr. ti ces onda podrzavati i dalje ove koji se bolje prodaju?
Sta ste vi, neka auto-sekta jbt?
a sta ces ti? i dalje kritikovati i misliti da si bolji od onih koji se ne zale i ne kritikuju stalno
Zna se da kritika smeta jedino politronima, njima je svaki sistem dobar i rade kako vlast kaze i ne pitaju previse.
Simpaticno ali u pogresnom kontekstu upotrijebljen pojam.
U svakom slucaj je zanimljivo da se bas ti zalis na nametanja vlade a odlucio kupiti elektricno auto cim je njemacka vlada pocela nametati elektricna auta