SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#106926 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

NediM17 wrote: 04/05/2026 12:54 Mozes dobiti uputnicu za drzavne ustanove ali sta si onda napravio.
Pa olakšaš sebi taj prvi korak. Ako ti je isto ići u DZ i sjediti dok se neko ne smiluje da te primi ili da danima pokušavaš telefonom dobiti nekoga na kartoteci, onda jeste isto.
Ovdje telefon, dobiješ termin, termin ispoštovan u 5 minuta odstupanja max. Sva korespondencija može mailom nakon toga. Tvoja volja hoćeš li u privatni lab, ili privatnu spec. ili ćeš kroz sistem pa čekat, i ovako ili onako.
noviforumas

#106927 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviforumas »

peca777 wrote: 04/05/2026 13:33
noviforumas wrote: 04/05/2026 13:07 Gdje u zakonu stoji da je predvidjena sankcija za ovo iznad ili bilo koji prekrsaj SAMARANJE?
Ujeba nas demokratija. Apsolutno nigdje ne stoji, no moje dijete bi popilo samar od policajca onda od mene.

No jebi ga, danas odgajamo debile. Vidljivo na videu.
Potpuna zamjena teza. Demokratija je jedno od najvecih ljudskih dostignuca. Ne jebe nas demokratija nego manjak iste. Da je vise demokratije ovi ne bi tukli maloljetnike, niti bi podvodili maloljetnice, niti bi stajali mirno pred raznim Smrkovima i sklanjali se kabadahijama. Roditelji koji tuku djecu su debili, ne djeca. Ona su samo zrtve nasilja.
peca777

#106928 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

Ne slazem se s tobom. Demokratija.
drug_profi

#106929 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Riddle wrote: 04/05/2026 13:08 Eto nema više rekla kazala, samo treba pogledati snimak iz sudnice gdje je tužiteljica iznijela do sada poznate činjenice. Planirano i proračunato ubistvo. Čuj htio da je zastraši, a ona isprebijana, vezana i upucana. :-)
Ima jedan fakt iz ovog što sam čuo, a što bi moglo ići u korist ovom majmunu male kite.
On je nju prebio, vezao i ostavio u stanu. Krenuo sa curicom negdje.
Ona je kao majka reagovala i istrčala vezana iz stana bojeći se za dijete (možda bi pametnije bilo da je sačekala da ode, pozvala pomoć i dalje po redu).
E tu sad kaže da je ovaj ispalio dva metka jedan u zid (možda da je preplaši) drugi u stomak.
Tu bi se odbrana mogla uhvatiti da nije bilo namjere (predumišljaja) ubistva.

I tu se bojim da bi se mogao izvući.

Tužiteljica mora da se potrudi da izbjegne zamke.
moimoi

#106930 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

drug_profi wrote: 04/05/2026 13:31
liaar wrote: 04/05/2026 11:59 koristim Triderm već 10 godina za seboreični dermatitis
Ja koristim po potrebi. Od brijanja mi zna doći do crvenila i svraba na obrazu i ne pomaže ništa do jedno ili dva mazanja Tridermom.
Također na cukama mi često u vlažnom periodu godine dođe do gljivične infekcije na prevojima kože radi krzna koje se teško osuši poslije pranja.
Triderm u dva dana riješi stvar.

Nedavno je komšinica otišla sa maltezerom pod rukom u apoteku i tražila Triderm jer ima infekciju nepoznate etiologije na rubu ušiju.
I dala joj apotekarka.
Probajte ovu. Mislim da je sada ima i kod nas.. cini mi se da sam vidjela u apoteci do DMa na Otoci.Bas za ekceme.
Ova ne sadrzi kortikosteroide.

Image
drug_profi

#106931 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Triderm ima svoje zašto.
I jeftin je.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#106932 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

ali će svakako kazna biti manja nego za ostale.

nažalost.

ovo je situacija kada bi bilo razumno uvesti femicid u KD. i kada nije imao namjeru da je ubije, ipak su njegove radnje dovele do ovoga: nasilništvo, nošenje oružja, maltretiranje, prijetnje.

pa onda i kada nisi planirao da se desi nešto ovakvo, da umjesto 15, dobiješ 35-40.
Chmoljo

#106933 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 04/05/2026 11:10 Meni rece apotekarka, a moguce da je u pravu govorim laicki, da se "tezi" lijekovi protiv bolova ne mogu uzeti bez recepta jer su opasni za srce. Mnogi ni ne znaju da imaju srcani problem, a imaju ga.

To mi je i doktorka URL naglasila prije par godina, kad mi je prepisala Rapid Voltaren zbog upale uha, prvo pita jesam li srcani bolesnik i imam li ikakve probleme. To je cudo jako.

U apoteci uzimam Dexamen odnosno Dolorex bosnalijekovu zamjenu, jer Dexamen prasak vrle apoteke vise ne nabavljaju :bih: i to je dopusteno uzeti bez recepta.
controloc isto treba sada recept. kada sam počeo rondati apotekarka je objasnila da nije stvar zloupotrebe već se prečesto dešavalo da controloc sakrije ozbiljne simptome koji mogu biti opasni po život.

tako da nije sve ni do narkomanije. valjda.
Altsa

#106934 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

Neshvatljivo mi je da je ponjeo sluzbeni pištolj sa sobom. Ja cak mislim da ni policija ne ostavlja sluzbeno naoruzanje u stanicama vec nose kuci.
Altsa

#106935 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

Chmoljo wrote: 04/05/2026 13:53
dječak sa šibicama wrote: 04/05/2026 11:10 Meni rece apotekarka, a moguce da je u pravu govorim laicki, da se "tezi" lijekovi protiv bolova ne mogu uzeti bez recepta jer su opasni za srce. Mnogi ni ne znaju da imaju srcani problem, a imaju ga.

To mi je i doktorka URL naglasila prije par godina, kad mi je prepisala Rapid Voltaren zbog upale uha, prvo pita jesam li srcani bolesnik i imam li ikakve probleme. To je cudo jako.

U apoteci uzimam Dexamen odnosno Dolorex bosnalijekovu zamjenu, jer Dexamen prasak vrle apoteke vise ne nabavljaju :bih: i to je dopusteno uzeti bez recepta.
controloc isto treba sada recept. kada sam počeo rondati apotekarka je objasnila da nije stvar zloupotrebe već se prečesto dešavalo da controloc sakrije ozbiljne simptome koji mogu biti opasni po život.

Malo su popustili sa nedavanjem Fenix-a/controloca u apotekama.
Chmoljo

#106936 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Altsa wrote: 04/05/2026 13:54 Neshvatljivo mi je da je ponjeo sluzbeni pištolj sa sobom. Ja cak mislim da ni policija ne ostavlja sluzbeno naoruzanje u stanicama vec nose kuci.
nose kući. nisam siguran je li ima pravilnik, ali znam one koji to drže u sefovima u kući. iz hiljadu i jednog razloga.
Chmoljo

#106937 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Altsa wrote: 04/05/2026 13:55
Chmoljo wrote: 04/05/2026 13:53

Malo su popustili sa nedavanjem Fenix-a/controloca u apotekama.
amin...
Altsa

#106938 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

Chmoljo wrote: 04/05/2026 13:55
Altsa wrote: 04/05/2026 13:54 Neshvatljivo mi je da je ponjeo sluzbeni pištolj sa sobom. Ja cak mislim da ni policija ne ostavlja sluzbeno naoruzanje u stanicama vec nose kuci.
nose kući. nisam siguran je li ima pravilnik, ali znam one koji to drže u sefovima u kući. iz hiljadu i jednog razloga.
I to treba zabraniti.
moimoi

#106939 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

drug_profi wrote: 04/05/2026 13:50 Triderm ima svoje zašto.
I jeftin je.
Ima radi kortikosteroida. Svaka koja sadrzi kortikos. ce ti isto djelovati. Samo sto je to mac sa dvije ostrice.
Em ti moze ostetiti kozu, narusiti zdravlje em u neka doba ne djeluje ni ona vise..
Kortikos se koriste samo kada nema drugog nacina.. barem bi trebali.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#106940 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

banjaluka078 wrote: 04/05/2026 11:11 Taj fini lik kojeg su neki i na forumu branili, duša od čovjeka.
postoji prijava da je Prusac 2016. pretukao svoju majku i brata i da je imao mjere zabrane i prema njima
https://crna-hronika.info/elma-godinjak ... dim/837379
Je li Elma rahmetli znala za ovo? :-)
Chmoljo

#106941 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Altsa wrote: 04/05/2026 13:56
I to treba zabraniti.
mnogo je razloga što ne treba. policajac nije zaštitar i radi vlastite sigurnosti trebao bi da ima pištolj uz sebe. druga je stvar njihove psihološke procjene, ali iskreno ne sjećam se da zaposleni u kantonalnom mupu imali ovih situacija, a bračnih brodoloma natprosječno mnogo u istom. i posljedično iste stvari koje su kumovale i u aktuelnom slučaju.
drug_profi

#106942 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

moimoi wrote: 04/05/2026 13:58
drug_profi wrote: 04/05/2026 13:50 Triderm ima svoje zašto.
I jeftin je.
Ima radi kortikosteroida. Svaka koja sadrzi kortikos. ce ti isto djelovati. Samo sto je to mac sa dvije ostrice.
Em ti moze ostetiti kozu, narusiti zdravlje em u neka doba ne djeluje ni ona vise..
Kortikos se koriste samo kada nema drugog nacina.. barem bi trebali.
Kad ne znaš etiologiju, onda je najbolje poklopiti sa svime. Antimikotik, antibiotik, kortikosteroid... Ako ne pomaže nakon dva dana, onda ideš doktoru.
Može biti uzrok bilo šta, pogotovo kod pasa. Kod pojave kod psa ili kod mene - Sudokrem ili Triderm, ovisno kako izgleda.
I ponavaljam vrlo važan kriterij - jeftin je.
Riddle

#106943 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Riddle »

drug_profi wrote: 04/05/2026 13:44Ima jedan fakt iz ovog što sam čuo, a što bi moglo ići u korist ovom majmunu male kite.
Ona je kao majka reagovala i istrčala vezana iz stana bojeći se za dijete (možda bi pametnije bilo da je sačekala da ode, pozvala pomoć i dalje po redu).
E tu sad kaže da je ovaj ispalio dva metka jedan u zid (možda da je preplaši) drugi u stomak.

Ne vjerujem da može biti bez predumišljaja ako je ovoliko pripreme prethodno poduzeto. Sama tužiteljica je rekla da je pucanj bio iz neposredne blizine zbog tragova na njenoj odjeći. Ako je pištolj tako blizu nečijeg tijela, ne pucaš da zastrašiš.

Uostalom, sudija mu je dao priliku da se izjasni i sve što je rekao je da to nije htio uraditi te da dijete nije vidio 25 dana. Ako je tačno što ti govoriš, ja da sam dobio priliku da nešto kažem, sigurno ne bih propustio reći da je pucanj bio slučajan prilikom eventualnog naguravanja i slično. Ne. Nije riječ rekao o tome.
tokio25

#106944 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Chmoljo wrote: 04/05/2026 14:12

I to treba zabraniti.
mnogo je razloga što ne treba. policajac nije zaštitar i radi vlastite sigurnosti trebao bi da ima pištolj uz sebe. druga je stvar njihove psihološke procjene, ali iskreno ne sjećam se da zaposleni u kantonalnom mupu imali ovih situacija, a bračnih brodoloma natprosječno mnogo u istom. i posljedično iste stvari koje su kumovale i u aktuelnom slučaju.
mislim da je u tuzli policajac ubio suprugu mozda u zadnje 3-4 godine
DaysleepeR

#106945 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Posao zaštitara bi morao da nosi određenu vrstu odgovornosti.
Nekoga ili nešto štitiš na svom poslu.
Samim tim, ako postoji mjera protiv tebe, automatski ti prestaje radni odnos u toj branši.
Jebi ga buraz, ponašaj se fino, ne prijeti bivšoj supruzi.
toska

#106946 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by toska »

drug_profi wrote: 04/05/2026 13:44
Riddle wrote: 04/05/2026 13:08 Eto nema više rekla kazala, samo treba pogledati snimak iz sudnice gdje je tužiteljica iznijela do sada poznate činjenice. Planirano i proračunato ubistvo. Čuj htio da je zastraši, a ona isprebijana, vezana i upucana. :-)
Ima jedan fakt iz ovog što sam čuo, a što bi moglo ići u korist ovom majmunu male kite.

Tako bi i oružana pljačka banke sa ubistvom mogla biti bez predumisljaja.
Pištolj je nosio da zastraši, a onda mu se neko isprječio i pljačkaš ga je ubio. Ne bi inače, nije imao namjeru.
tokio25

#106947 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

DaysleepeR wrote: 04/05/2026 14:47 Posao zaštitara bi morao da nosi određenu vrstu odgovornosti.
Nekoga ili nešto štitiš na svom poslu.
Samim tim, ako postoji mjera protiv tebe, automatski ti prestaje radni odnos u toj branši.
Jebi ga buraz, ponašaj se fino, ne prijeti bivšoj supruzi.
zbog manjka radnika posebno kako su otisli u eu
primaju sve i svakoga
kazem ja mislim da cak ima i onih koji su bili u zatvoru da rade po tim agencijama

licno znam da su u jednoj od agencija bili zaposlili momka koji je bio po crnoj hronici samo mislim da se nije dugo zadrzao
DaysleepeR

#106948 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

drug_profi wrote: 04/05/2026 13:44

Predumišljaj je dovoljan činjenicom da je ponio pištolj koji je morao ostaviti na poslu.
Za sud sasvim dovoljno.
magistar12345

#106949 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by magistar12345 »

Chmoljo wrote: 04/05/2026 14:12

I to treba zabraniti.
Policija KS bi trebalo da zaduzi aparat za mjerenje pritiska kad krene kuci umjesto pistolja koliko kafe besplatno popiju da im ne pozli.
Ateista

#106950 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Ovo je jos jedan slucaj koji je privukao dosta paznje gdje ce ako ne bude nekih gluposti i gresaka tuzilastva, pod pritiskom javnosti vrlo vjerovatno doci do maksimalne zakonske kazne, koje kod nas jesu smijesno male za ovakva djela ali ako nista bar ce biti maksimalna moguca po nasem zakonu.
Da je sin nekog politicara, ne bi tek tako bio uhvaven, tako da vrlo vjerovatno da nema nekog da ga cuva.
Post Reply