quasar wrote:Opsti dojam je da bi mi svi voljeli da je svaki drot ko Doc Holiday. Realno je da su to samo ljudi koji gledaju da zarade svoju platu na najbezbolniji nacin, kao i svi mi drugi u svojim zanimanjima. Ne mislim da policija moze uraditi ista vise od ovog sve dok zakoni vise stite prekrsioce nego policajce. i to je prica koja se stalno ponavlja.
EU nam je uvalio svoj eksperiment - ublehu. Njihova policija mlavi sa ovlastima, nasa ne smije, ostadose bez posla. Krivicni zakon je los. Neka jako teska djela imaju smjesno niske kazne, a uz to se i rijetko izricu, sto je opet do sudija koji su sljedeci problem. Njima posao nimalo ne olaksavaju ni priuceni tuzioci koji ne znaju jednostavnu podnesku napraviti, bez da malo bolji advokat ne nadje rupu.
I opet se vratimo na policiju koja ne dokumentuje djela na dovoljno dobar nacin.
Po meni je prvi potreban korak stati iza policije. Podrzati njihovo pravo i duznost da nas stite i da sebe stite. zatim napraviti zatvore. E sad mi se cini krasnom idejom na neposrednim izborima birati i komesare, kantonalne tuzioce i sudije, ali nisam siguran da je to sve uskladu sa ovom demokratijom, tj. odvajanjem politike od sudstva. Medjutim ni ovako nisu odvojeni jer se biraju u politickim krugovima, a odgovorni su strankama. Onako bi odgovarali bazi - narodu.
Bez ironije i da me pogresno neshvatis, mene da se pita ja bih te za ministra postavio, jer si vise rekao ovdje nego bilo koji strucni,posteni,najposteniji ministar do sad, na skupstini kantona.
A ostalima za informaciju, grk isjeko lika u delikatesnoj jer su mu se sminkeri cijelo vrijeme smijali dok je sjedio za stolom.
I ko da gledam tu nasu kremu grada sto se pederise po kafama vas cjeli dan, ko oni jetseteri a svi ostali qrci.