Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#10676 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

broj dva wrote:
asurbanipal wrote:Tuga. Strašno. :sad:

I to se sve desi u većinski musllimanskoj državi.

Girl, six, raped and murdered in Pakistan had been held captive for two days before her death, cops believe, as details of how she was horrifically attacked emerge

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... ptive.html
-----
Nema silovanja u Japanu ? Nema pedofila u Švici ? Nema niko ko je svoju ćerku godinama u podrumu držao i silovao u Austriji? Nema svećenika što dečkiće guze u Irskoj ? Nema ubistva djece u Americi ?
Jedno je kritikovati teologiju ili samu vjeru drugo je rasizam prosipat.
Ima.

Mala razlika je u tome što kada se otkrije silovanje u Japanu, Švici, Austriji, Irskoj, Americi ne može se desiti da silovana djevojčica bude od suda osuđena za blud pa onda bačena u zatvor ili gore kažnjena, dok silovatelj ide kući pjevajući.
arzuhal

#10677 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Ateisti u Kini eksplozivom digli veliku evangelistčku crkvu uzrak. U Kini ateisti uobičajeno proganjaju i na svakojake načine maltretiraju i otežavaju život pripadnicima raznih religija i vjera (kršćanstva, islama, itd).

Image

http://www.businessinsider.com/chinese- ... own-2018-1
asurbanipal

#10678 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
...ili si možda sugerisao da su taj zločin počinili ateisti, s obzirom da tu vijest iz nekog razloga stavljaš na ovu temu: iako većinski muslimanska zemlja, ipak se desi da neki bezbožnici počine grozomoran zločin :( užas

Ne bi trebao tako činiti i unaprijed proglašavati ateiste krivim za konkretni zločin kao i svako (ili bilo koje) zlo odmah povezivati s nekim samo zato što je ateista, osim ako to nije furka da budeš zloban i zlonamjeran, onda je ok.

Loše ti ide efendija, jako loše... :)
Hakiz

#10679 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:Ateisti u Kini eksplozivom digli veliku evangelistčku crkvu uzrak. U Kini ateisti uobičajeno proganjaju i na svakojake načine maltretiraju i otežavaju život pripadnicima raznih religija i vjera (kršćanstva, islama, itd).

Image

Ako je naslov iz linka tačan, to su uradile kineske vlasti, ne ateisti, to jeste urađeno je iz političkih, ne ateističkih motiva.:

Ateisti nemaju ni boga ni religiju kao moralnu vodilju, pa, eto, zločesti smo.

Šta je vama, vjernicima, opravdanje? Imate sve šta treba za etiku i moral, humanizam sve i opet mućak.
Last edited by Hakiz on 12/01/2018 18:11, edited 1 time in total.
irac300

#10680 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by irac300 »

Dokaži da su ateisti?! Je l' bilo uzvika ''Nema bogaaaa'' pa boooomm?
vatrogasac

#10681 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

irac300 wrote:Dokaži da su ateisti?! Je l' bilo uzvika ''Nema bogaaaa'' pa boooomm?
Znam da se naježite kada vam se spomene Staljin, ali kada isilovce pripisuješ islamu onda i Josif pripada ateistima. Bio je veliki pobornik ateizma i antireligijskog stava marksizma.
Državni ateizam je naziv za aktivno promicanje ateizma od strane vlasti određene države. Može pojavljivati u raznim oblicima - od uspostavljanja ateizma kao državne ideologije, odnosno svojevrsnog ekvivalenta državne religije do oduzimanja sloboda vjeroispovijesti i sprječavanja javnog ispovijedanja vjere. S obzirom da je ateizam predstavlja dio komunističke ideologije, državni ateizam se smatra karakteristikom komunističkih država.
Da li je ispravna cijena 10.000.000 umrlih od gladi, 3.500.000 samo Ukrajinaca u vrijeme čuvenog Gladomora da bi se kupile mašine i da bi se onda seljaci pretvorili u radnike? Zar je potreban poklič?
Laertes

#10682 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Laertes »

Jel' crkva bila prazna?
Gdje ćeš porediti rušenje građevine i silovanje djece?
Idemedosumom

#10683 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Idemedosumom »

...underscoring long-standing tensions between religious groups and the officially atheistic Communist Party.
Šta ka'e, nisu uzvikivali "NEMA BOGA", pa se ne pika :-D
harač

#10684 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

irac300 wrote:Dokaži da su ateisti?! Je l' bilo uzvika ''Nema bogaaaa'' pa boooomm?
da citiram Hitchensa: "Bog nije najveći", pa boom :D

primjer je, naravno, bio perfidan pokušaj izjednačavanja islamskog terorisanja ateista od irana do sudana, sa (neodbranjivom) praksom progona koju provodi komunistička partija kine protiv svake insteresne skupine koju smatra prijetnjom za svoj monopolol političke dominacije. to nisu kršćani općenito, kojih ima na milione, koji žive otvoreno, i imaju svoje bogomolje, već proziletističko kršćanstvo uvezeno iz poznatog rasadnika takvih gluposti (što se u članku i ne krije). dok djelovanje drugih ima utemeljenje ne u ateizmu, već u poznatim autokratskim praksama, prvo ima neposredno teološko utemeljenje

p.s. poređenje ova dva zla - šerijatske i komunističke države - podsjeti me na haverićev krajnje precizan opis ove dileme u "kritici bosanskog uma":
[M]ladi muslimani suprotstavljali su se ateističkom poretku koji šikanira muslimane, i zalagali za islamski poredak koji fizički uništava ateiste. Stoga iz naše vrednosne perspektive ljudskih i građanskih prava i sloboda, i s vremenskog odstojanja, izbor između dva politička projekta ne bi smio da bude težak: ako se ni muslimani ni komunisti nisu zalagali za pluralističko društvo, onda prednost treba dati onom projektu koji neistomišljenike nije ubijao nego ih je samo progonio i koji je, u istim nedemokratskim i neliberalnim uvjetima, ostvario veći efektivni društveni napredak.
Last edited by harač on 12/01/2018 19:01, edited 1 time in total.
arzuhal

#10685 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:
arzuhal wrote:Ateisti u Kini eksplozivom digli veliku evangelistčku crkvu uzrak. U Kini ateisti uobičajeno proganjaju i na svakojake načine maltretiraju i otežavaju život pripadnicima raznih religija i vjera (kršćanstva, islama, itd).

Image

Ako je naslov iz linka tačan, to su uradile kineske vlasti, ne ateisti, to jeste urađeno je iz političkih, ne ateističkih motiva.:

Ateisti nemaju ni boga ni religiju kao moralnu vodilju, pa, eto, zločesti smo.

Šta je vama, vjernicima, opravdanje? Imate sve šta treba za etiku i moral, humanizam sve i opet mućak.
Ma ja se samo zajebavam s vašim (vas pojedinih forumaša-ateista koji ukazujte na beslovesnost islama i primitivizam muslimana i sl) načinom (zato ovakav post i takve rečenice, inače se ja ne bavim tim stvarima na taj način...), logikom i logifikacijom, simplifikacijom i ostalim stvarima u vašim argumentacijama, metodologijama, strinama...
irac300

#10686 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by irac300 »

Kako nas objektivni moderator navuce svoje poklonike k'o muhe na...khm. Moderatore, jesi li tako objektivan na temi o alahu? Onako, da se preselim tamo, da podjebavam, mislim, da se vodim tvojim primjerom??
Hakiz

#10687 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Idemedosumom wrote:
...underscoring long-standing tensions between religious groups and the officially atheistic Communist Party.
https://www.thelocal.de/20180110/histor ... -coal-mine

Vidi vraga, nije Kina. Nego Njemačka. A nisu ni ateisti. Na vlasti KRŠĆANSKO-demokratska unija (CDU).

Valjda neka ateistička sekta tih kršćana...
Hakiz

#10688 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

.
irac300

#10689 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by irac300 »

Idemedosumom wrote:
Religious groups must register with local religious affairs authorities under Chinese law, the report said. The church was illegally constructed nearly a decade ago in violation of building codes, it said.
Kurko, zakon je zakon, nije Bakirova prcija, pa posadi dzamiju gdje stignes. :izet:
Idemedosumom

#10690 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Idemedosumom »

Of skroz, čista posla :thumbup:
arzuhal

#10691 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

irac300 wrote:Kako nas objektivni moderator navuce svoje poklonike k'o muhe na...khm. Moderatore, jesi li tako objektivan na temi o alahu? Onako, da se preselim tamo, da podjebavam, mislim, da se vodim tvojim primjerom??
Razdvoji mene kao forumaša od mene kao moderatora. Ako sam neobjektivan kao moderator - odmah prijavljuj. Ovo što pišem pišem kao forumaš. Ja tebe ne banujem jer bi mene nataknuo na neku stvar (dakle iz lilnih razloga) ili bilo koju mržnju spram islama koju pokazuješ (pa da bude zbog vjerskih/svjetonazornih).

Navede danas lik vijest kako je djevojčica Zejneb silovana i ubijena u većinski muslimanskoj zemlji, i to uradi na ovoj temi - zašto? Zašto ako je sama djevojčica bila muslimanka, ako su joj roditelji muslimani, ako su demonstranti koji su ustali protiv korumpirane, lijene, neefikasne vlasti (koja svojim djelovanjem ili nedjelovanjem upravo gazi sve islamske vrijednsoti) - muslimani? U kojoj živi 200 miliona ljudi...

Ako taj stravični slučaj razotkriva sam islam kao besmislen, onda i ovaj s crkvom u Kini, istom snagom, ukazuje na besmisao ateizma...
vatrogasac

#10692 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

irac300 wrote:Kako nas objektivni moderator navuce svoje poklonike k'o muhe na...khm. Moderatore, jesi li tako objektivan na temi o alahu? Onako, da se preselim tamo, da podjebavam, mislim, da se vodim tvojim primjerom??
A zar nije dovoljno ovdje? :mrgreen: A tema je za sve one koji su 'mladi' ili se 'osjećaju mladim'. :wink:
raoul duke wrote:Zam ovo, zam ono.. :D

Tema je namijenjena za razmjenu "mudrih" misli slobodnog uma ..
Hakiz

#10693 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:
Razdvoji mene kao forumaša od mene kao moderatora. Ako sam neobjektivan kao moderator - odmah prijavljuj. Ovo što pišem pišem kao forumaš. Ja tebe ne banujem jer bi mene nataknuo na neku stvar ili bilo koju mržnju spram islama koju pokazuješ.

Navede danas lik vijest kako je djevojčica Zejneb silovana i ubijena u većinski muslimanskoj zemlji, i to uradi na ovoj temi - zašto? Zašto ako je sama djevojčica bila muslimanka, ako su joj roditelji muslimani, ako su demonstranti koji su ustali protiv korumpirane, lijene, neefikasne vlasti (koja svojim djelovanjem ili nedjelovanjem upravo gazi sve islamske vrijednsoti) - muslimani? U kojoj živi 200 miliona ljudi...

Ako taj stravični slučaj razotkriva sam islam kao besmislen, onda i ovaj s crkvom u Kini, istom snagom, ukazuje na besmisao ateizma...
Greška: U slučaju silovane djevojčice islam je zakazao prema pripadniku islama. Nije u stanju zaštititi ni "svoga". U slučaju crkve u Kini moćnija grupa je odnijela pobjedu nad neprijateljem. Da ne ulazimo opet u to da li je komunizam=ateizam i obratno. Nije samo ljudski zakon u Pakistanu zakazao premo djevojčici. Zakazala je i božija riječ, jer se takav zločin dogodio u zemlji u kojoj nema bezbožnika, svi vjeruju u boga. Da ne satranu stavim to da su zakoni u Pakistanu temeljeni na religiji. Samom činjenicom da je Pakistan vjerska država i da ga svi tamo takvim žele trebalo bi da su tamo ljudi, bez prisile zakona, na mnogo višem stepenu etike i morala od nevjerskih država. Zločini ove vrste, koji su tamo česti, pokazuju da je ili stepen etike i morala tamo manji ili da je visok, ali da je ono šta se smatra etičnim i moralnim drugačije od onoga šta mi ovdje mislimo. Ne govoreći o konkretnom zločinu, ako je stepen etike i morala tamo takav da je odnos prema ženama kakav jeste, a moral i etika tamo izviru iz religije, legitimno je pitati se kakva je to religija koja ili dozvoljava takav odnos prema ženama, ili ne dozvoljava, ali nije u stanju da muškarce (pa i same neke žene) navede da taj stav o ženama promijene.

Ja ću opet da se vratim na staro. Religije su institucije koje okupljaju ljude pod bogom. Iz toga logično mora slijediti da su ljudi unutar religija drugačiji od ljudi van njih, da imaju drugačiju etiku. A pokazuje se da nisu. To stvarno postavlja legitimnu sumnju u religije.
arzuhal

#10694 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Da, da...
Hakiz

#10695 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:Da, da...
Očekivano.

Kako mi se čini jedina razlika između Smrčka i tebe je ta da Smrčak ulazi u rasprave takvog tipa da mu se svašta kaže, ti ne. Ali taj odbrambeni mehanizam po kojem je religija odvojena od ljudi (iako samo zbog ljudi i postoji) i da se samo dobra djela vežu za religiju i boga a loša ne, tu ste isti.

Pričalo se sa Smrčkom, sa tobom, petim, desetim, isto je. Ta pristojna, uglađena, fino vaspitana, čak i obrazovana srednja struja koja ne sumnja i drži se datosti. Sigurnosti.
Last edited by Hakiz on 12/01/2018 19:42, edited 1 time in total.
arzuhal

#10696 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:
Očekivano.
Osim elementarnog znanja o nečemu treba imati i elementarno poštenje, Hakize. Inače mi se ne gubi vrijeme.
Idemedosumom

#10697 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Idemedosumom »

Šah mat arzo, predaj se.
To stvarno postavlja legitimnu sumnju u religije.
SumLJamo mi svaki dan :sad:
irac300

#10698 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by irac300 »

arzuhal wrote:
Razdvoji mene kao forumaša od mene kao moderatora. Ako sam neobjektivan kao moderator - odmah prijavljuj. Ovo što pišem pišem kao forumaš. Ja tebe ne banujem jer bi mene nataknuo na neku stvar (dakle iz lilnih razloga) ili bilo koju mržnju spram islama koju pokazuješ (pa da bude zbog vjerskih/svjetonazornih).

Od prijavljivanja nema nista, prijavljivao sam i tebi trolove, nisi ni trepnuo, nismo djeca. Ne mogu razdvojiti forumasa od moderatora jer je ovo pdf o kojem ti trebas voditi racuna. Nazalost, ti si taj koji je medju vodecim u miniranju ove teme, sto direktno sa podjebavackim komentarima, sto indirektno, svjesno tolerisuci razne Smrcke koji budalasaju na ovoj temi.

I onda kada ljudima proradi inat dobijes ovakve postove o silovanoj djevojcici, sto nema veze s vezom, ali isto tako nemaju ni stvari tipa cudesa iz kur'ana i slicno by Smrcak, pa se tada smjeskas i jos ga podstices.
Ti to mozes sasjeci u korijenu ali ti je zabavno, sve dok se "rat" vodi na temi koja tebi smeta. Kladim se da ne bi tako bilo na drugim temama, gdje se vjernici okupljaju, ponavljam, nismo djeca

I da, ne mrzim islam, samo su mi odbojne sve vrste religija. Ali ne idem sa teme na temu da vam solim pamet o tome.
Hakiz

#10699 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:
Hakiz wrote:
Očekivano.
Osim elementarnog znanja o nečemu treba imati i elementarno poštenje, Hakize. Inače mi se ne gubi vrijeme.
Kao što rekoh, očekivano.
Towelie

#10700 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Razlika izmedju terorizma u ime Islama i u ime ateizma (ako to uopste postoji) je sto Islam ima svoje izvore koji inspirisu i podsticu terorizam prema nemuslimanima. Ima na desetine ajeta i hadisa koji pozivaju na dzihad i ubijanje "nevjernika", sa sve obecanim dzenetskim nagradama za one koji ratuju u ime Allaxa.

Ateizam niti ima svetu knjigu niti centralni autoritet na koji bi se moglo pozvati i nekako povezati s terorizmom. Ateista kad napravi teroristički čin, to je motivisano nekim interesom ili ideologijom, i nema veze sa ateizmom per se.

Musliman kad cini terorizam, inspirisan je islamskim izvorima, i zato ova analogija ne stoji, vec se radi o perfidnom pokusaju relativizacije islamskog terorizma "ateistickim".
Post Reply