Sirija vol. 2

Locked
JUPITERXXX

#106726 Re: Sirija vol. 2

Post by JUPITERXXX »

asurbanipal wrote:
Kikibombona wrote:

Nasi ljudi, kada je novcanik u pitanju, teze zapadu a ne istoku. 99.9% Balkanaca zeli otici na zapad. Jos nisam vidio covjeka da masta o Rusiji ili Iranu. I ne samo ekonomski, zapad nam je civilizacijski blizi.

:thumbup:

:mrgreen:

Image
Jeftina propaganda koliko ljudi radi u RF iz Ukrajine Bjelorusije Turske da ne nabrajam dalje .Jednostavno Evropa nam je bliza geografski .Vise kompanija radi iz Turske i studenata studira u Rusiji nego u EU.Nemojmo gledati previse pristrano.
habanero68

#106727 Re: Sirija vol. 2

Post by habanero68 »

Army control Shufaniya and Nashabiya in Eastern Ghouta - unconfirmed #DamascusSteel

https://twitter.com/syriawar2/status/968746914698145793
sarajevoxxxx

#106728 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Moj brate, haj ti to objasni ovim što samo u Njemačku idu. Njemačka pa Njemačka. Još šta je popularno u zadnje vrijeme idu i ovi preko 50, kažu radiš pet godina i dobiješ penziju veću nego ovdje za 40 godina radnog staža. :-)
asurbanipal

#106729 Re: Sirija vol. 2

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote: Da ne spominjem da je dobar dio ovoga što si napisao, sastavni dio diskursa kojeg Breitbart, i mračne sile još desnije od Breitbarta, prosipaju a sve sa primjesama rigidnog i enciklopedijskog antisemitizma.

@Chelli mi je drag forumaš, u većini stvari se slažem sa njim tako da mogu reći da pripadam "njegovom taboru", ali nerijetko zna pretjerati i impulsivno reagovati.

Ponekad mi njegovi stavovi i neskriveno rusofilstvo liče na diskurs koji prati Aleksandra Dugina.

Imaš dobar članak o njemu, kao glavnom ideologu Putinofilije, a uz Dugina se navodi još par ličnosti tj. mythmakera o "Moskvi kao Trećem Rimu", "Zapadu kao Antikristu", i slično.

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#106730 Re: Sirija vol. 2

Post by Bobi »

sarajevoxxxx wrote:Moj brate, haj ti to objasni ovim što samo u Njemačku idu. Njemačka pa Njemačka. Još šta je popularno u zadnje vrijeme idu i ovi preko 50, kažu radiš pet godina i dobiješ penziju veću nego ovdje za 40 godina radnog staža. :-)
Sve to zavisi iz koje perspektive gledaš, ipak mislim da je Njemačka bolji izbor pa makar Rusija bila odmah preko Drine :D.
sarajevoxxxx

#106731 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Strahovito tursko bombardovanje Dženderisa:

video
https://www.facebook.com/10001429257188 ... 318306718/

- Turci i FSA su jutros zauzeli sela Enkale i Senare u okolini Šejh Hadida u Efrinu
JUPITERXXX

#106732 Re: Sirija vol. 2

Post by JUPITERXXX »

Bobi wrote:
sarajevoxxxx wrote:Moj brate, haj ti to objasni ovim što samo u Njemačku idu. Njemačka pa Njemačka. Još šta je popularno u zadnje vrijeme idu i ovi preko 50, kažu radiš pet godina i dobiješ penziju veću nego ovdje za 40 godina radnog staža. :-)
Sve to zavisi iz koje perspektive gledaš, ipak mislim da je Njemačka bolji izbor pa makar Rusija bila odmah preko Drine :D.
Tu si u pravu samo meni Rusija ne diktira monetarnu politiku ,bescarinski uvoz ,bankarsku okupaciju drugim rijecima pljacka nas uz pomoc domacih marioneta.Neka uvede sebi zakone koje namece nasoj privredi bice njihovi proizvodi skuplji od domaci pokusajmo pogledadi stvari iz malo drugacije perspektive.
Kikibombona

#106733 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

JUPITERXXX wrote:
asurbanipal wrote:
Kikibombona wrote:

Nasi ljudi, kada je novcanik u pitanju, teze zapadu a ne istoku. 99.9% Balkanaca zeli otici na zapad. Jos nisam vidio covjeka da masta o Rusiji ili Iranu. I ne samo ekonomski, zapad nam je civilizacijski blizi.

Image
Jeftina propaganda koliko ljudi radi u RF iz Ukrajine Bjelorusije Turske da ne nabrajam dalje .Jednostavno Evropa nam je bliza geografski .Vise kompanija radi iz Turske i studenata studira u Rusiji nego u EU.Nemojmo gledati previse pristrano.
Da li zivis u paralenoj stvarnosti?

Zivim u drzavi iz koje makar, da ne pretjeram, 50% ljudi zeli otici. Od toga, 80% cine mladi. Bezbroj mojih drugara i clanova porodice je otislo na zapad. Svi zele i svi odlaze na zapad. Niko ne spominje Rusiju i Tursku. Da neko spomene, rekli bi da je LUD. Zamisli, neko zdravog razuma, kaze da zeli sa porodicom otici zivjeti u Samaru ili Izmir...!?? :lol: Takvu glupost je moguce procitati samo od zatupljenih turkofila i rusofila. Zeljene opcije za Bosance su EU, Amerika, Kanada i Australija. Jebenu Rusiju, Tursku, Iran, Burkinu Faso, Bocvanu, Indiju, Kinu i druge niko ziv ne spominje, osim kada treba drkati na ruskog cara i tulskog sultana. Hvali Rusiju/Tursku - drzi se zapada!

U Rusiju obicno odlaze ljudi raditi teske fizicke poslove, ono sto nece Rusi. To su ocajnici. Ne znam nijedan slucaj da je neko sa porodicom otisao u Rusiju. Ne znam nijedan slucaj da je neko izrazio zelju sa porodicom otici u Rusiju.

Ne znam koji vam je kurac pa sirite ovakvu propagandu? Samo od sebe pravite budaletine.

Uradi sad anketu u BiH i pitaj gradjane da li bi radije sa porodicom preselili u Rusiju/Tursku ili Australiju/Ameriku/Kanadu, lajat cu kao pas ako prvu opciju izabere vise od 1% ljudi (vjerovatno nece ni 0.1%, a kamoli 1%, al' eto).
zigzag

#106734 Re: Sirija vol. 2

Post by zigzag »

ja bih sad otisao u izmir. cak bi se i solidan posao mogao naci. jedino sto je zafrkancija sa vizama za one poslove koji bi bili finansijski zadovoljavajuci da se ostane.

A ovdje su korijeni vec pusteni i svakako nije pod svaku cijenu za napustanje.
times12

#106735 Re: Sirija vol. 2

Post by times12 »

Kikibombona wrote: Svi zele i svi odlaze na zapad. Niko ne spominje Rusiju i Tursku. Da neko spomene, rekli bi da je LUD.
Dobio bi isti odgovor da pitaš ljude hoće li u birtiju/kafanu/klub/stadion ili biblioteku/pozorište.
JUPITERXXX

#106736 Re: Sirija vol. 2

Post by JUPITERXXX »

Da se vratimo na temu dokle je dosla junacka SAA u oslobadjanju zemlje od svjetskog teroristickog otpada i njihovi sponzora ima li kakvih dobrih vijesti.
muhafuca

#106737 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote:
JUPITERXXX wrote:
asurbanipal wrote:

Image
Da li zivis u paralenoj stvarnosti?

Zivim u drzavi iz koje makar, da ne pretjeram, 50% ljudi zeli otici. Od toga, 80% cine mladi. Bezbroj mojih drugara i clanova porodice je otislo na zapad. Svi zele i svi odlaze na zapad. Niko ne spominje Rusiju i Tursku. Da neko spomene, rekli bi da je LUD. Zamisli, neko zdravog razuma, kaze da zeli sa porodicom otici zivjeti u Samaru ili Izmir...!?? :lol: Takvu glupost je moguce procitati samo od zatupljenih turkofila i rusofila. Zeljene opcije za Bosance su EU, Amerika, Kanada i Australija. Jebenu Rusiju, Tursku, Iran, Burkinu Faso, Bocvanu, Indiju, Kinu i druge niko ziv ne spominje, osim kada treba drkati na ruskog cara i tulskog sultana. Hvali Rusiju/Tursku - drzi se zapada!

U Rusiju obicno odlaze ljudi raditi teske fizicke poslove, ono sto nece Rusi. To su ocajnici. Ne znam nijedan slucaj da je neko sa porodicom otisao u Rusiju. Ne znam nijedan slucaj da je neko izrazio zelju sa porodicom otici u Rusiju.
Kaze moja dajdjinca da svi hoce u Njemacku :D

Fulas siru sliku (kao i obicno)

Poenta je da se migracije desavaju po nekom ustaljenom tradicionalnom putu.

Zasto Afrikanci masovno idu u Englesku i Francusu a vrlo mali dio ide u njemacku npr.

Zasto Afrikanci iz Anglofonskih bivsih kolonija uglavnom idu u Britaniju a Afrikanci iz Frankofonskih podrucja uglavnom idu u Francusku.

itd da ne duzim nadam se da je poenta jasna - ljudi kad se odlucuju na emigraciju idu uglavnom u zemlje gdje je vec uspostavljena neka "historijska veza" - imaju dosta zemljaka u zemlji u kojoj odlaze, raspolaze se sa dosta informacija o tome kako se lakse adaptirati u novoj zemlji sto prije (oko procesa i papirologije , samog zivota itd)

Evo pitas se kako ljudi odavde idu u Njemacku a ne idu u Rusiju - po toj logici i Britanija je karina jer ljudi odavde ne idu ni u Britaniju (bar ne u vecem broju nego sto zalutaju i u Rusiju)

Balkan je uvijek masovno isao u Njemacku i to se nece uskoro promjeniti. Bez obzira sto ima mnogo zemalja u Evropi u kojima se dobro zivi.

Isto kao sto Alzirci i Tunizani idu u Francusku mada je Engleska mozda bolja.

A Pakistanci i Indijci ce uvijek ici u Britaniju iako je Njemacka mozda bolja od Britanije.

Dno dna iz Pakistana i Indije - kao i iz jugoistocne Azije ide robovat u Zaljevske zemlje.

Rusija ima svoju imigraciju i to je imigracija iz Centralne Azije koja je jednaka zadnjih sto godina - kakvo god da je stanje u Moskvi.

Oni pricaju Ruski i lakse se aklimatiziraju na zivot i tu je ta historijska veza.

A generalno - da li su neke vodece Evro zemlje ekonomski naprednije (daleko naprednije) od Rusije ekonomski - jesu

To je 5 do 6 zemalja - ako govorimo o zemljama u koje se iole na neki nacin moze imigrirati.

Ne govorimo ovde o Svicarskoj Luxemburgu i slicnim zemljama u koje je JAKO tesko imigrirati jer su zatvorene za imigrante.

Kad kazes ljudi hrle na Zapad tu se govori o desetak zemalja maximalno - niko ne hrli u Poljsku, Cesku Slovacku, Portugal ... pa ni u Spaniju ni u Grcku i slicne vukojebine. Italija je tranzitna zemlja - kroz Italiju se prolazi da bi se doslo do Francuske ili Britanije.
elcaliente

#106738 Re: Sirija vol. 2

Post by elcaliente »

Znaci ikao tradicionalno imamo decenijske veze sa truhlim zapadom i ljudi nas prime, daju nam hjljeb u ruke opet jer uredu govoriti protiv
njih sve najgore a hvaliti npr Turke, Ruse, Arape i Irance.
Aferim, jesmo dobar i posten narod, za primjer smo.
Kikibombona

#106739 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

muhafuca wrote:Kaze moja dajdjinca da svi hoce u Njemacku :D

Fulas siru sliku (kao i obicno)

Poenta je da se migracije desavaju po nekom ustaljenom tradicionalnom putu.

Zasto Afrikanci masovno idu u Englesku i Francusu a vrlo mali dio ide u njemacku npr.

Zasto Afrikanci iz Anglofonskih bivsih kolonija uglavnom idu u Britaniju a Afrikanci iz Frankofonskih podrucja uglavnom idu u Francusku.

itd da ne duzim nadam se da je poenta jasna - ljudi kad se odlucuju na emigraciju idu uglavnom u zemlje gdje je vec uspostavljena neka "historijska veza" - imaju dosta zemljaka u zemlji u kojoj odlaze, raspolaze se sa dosta informacija o tome kako se lakse adaptirati u novoj zemlji sto prije (oko procesa i papirologije , samog zivota itd)

Evo pitas se kako ljudi odavde idu u Njemacku a ne idu u Rusiju - po toj logici i Britanija je karina jer ljudi odavde ne idu ni u Britaniju (bar ne u vecem broju nego sto zalutaju i u Rusiju)

Balkan je uvijek masovno isao u Njemacku i to se nece uskoro promjeniti. Bez obzira sto ima mnogo zemalja u Evropi u kojima se dobro zivi.

Isto kao sto Alzirci i Tunizani idu u Francusku mada je Engleska mozda bolja.

A Pakistanci i Indijci ce uvijek ici u Britaniju iako je Njemacka mozda bolja od Britanije.

Dno dna iz Pakistana i Indije - kao i iz jugoistocne Azije ide robovat u Zaljevske zemlje.

Rusija ima svoju imigraciju i to je imigracija iz Centralne Azije koja je jednaka zadnjih sto godina - kakvo god da je stanje u Moskvi.

Oni pricaju Ruski i lakse se aklimatiziraju na zivot i tu je ta historijska veza.

A generalno - da li su neke vodece Evro zemlje ekonomski naprednije (daleko naprednije) od Rusije ekonomski - jesu

To je 5 do 6 zemalja - ako govorimo o zemljama u koje se iole na neki nacin moze imigrirati.

Ne govorimo ovde o Svicarskoj Luxemburgu i slicnim zemljama u koje je JAKO tesko imigrirati jer su zatvorene za imigrante.

Kad kazes ljudi hrle na Zapad tu se govori o desetak zemalja maximalno - niko ne hrli u Poljsku, Cesku Slovacku, Portugal ... pa ni u Spaniju ni u Grcku i slicne vukojebine. Italija je tranzitna zemlja - kroz Italiju se prolazi da bi se doslo do Francuske ili Britanije.
Pa eto, na kraju si samom sebi proturjecio!

Ako nisi upucen, Spanci i Portugalci su kolonijalne zemlje, zasto njima niko ne dolazi? Lova care.

Ovo sto pricas je tacno, ali lova diktira pravila. Znam i ja nekoliko fizikanera koji giljaju ili su giljali u Rusiji za 800-1000 eura. Pitaj svakog fizikanera da li ce radije giljati za 1000 u Rusiji ili za 2 500 u Njemackoj? :D Necemo se praviti blesavi. A sta je tek sa platama visokoobrazovanih?

Njemacka
Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna plaća u građevinarstvu u našoj zemlji iznosi točno 560 maraka, a prema podacima Sindikatu graditeljstva RH, plaća gore navedene poslove u Hrvatskoj je oko 1214 maraka, dok se u Njemačkoj za iste poslove zaradi od 4750 do 5805 maraka.
Rusija
Prosječna mjesečna zarada radnika na građevinskim objektima u Srbiji je blizu 320 eura. Za poslove u inostranstvu nudi im se mnogo više.

Naprimjer, za posao u Rusiji građevinskom radniku se obećava između 900 i 1.000 eura. Obećanja agencija koje ih angažiraju za poslove u Rusiji često se krše.

"Imaju probleme s tim da se ne ispunjavaju obaveze iz ugovora o radu, rade duže od onog što je zakonom i tih zemalja i Srbije dozvoljeno. Onda se, posle mesec ili dva relativno redovne isplate zarada, kaže da postoji određen problem u tome da im investitor isplaćuje finansijska sredstva", kaže Dušan Vuković iz Sindikata građevinara.
Težak život radnika iz Srbije u Rusiji

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/te ... e-u-rusiji

Da li biste se preselili u Rusiju, ako znate da im je samo ovolika prosečna plata?

http://www.telegraf.rs/vesti/1600371-da ... ecna-plata
muhafuca

#106740 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

elcaliente wrote:Znaci ikao tradicionalno imamo decenijske veze sa truhlim zapadom i ljudi nas prime, daju nam hjljeb u ruke opet jer uredu govoriti protiv
njih sve najgore a hvaliti npr Turke, Ruse, Arape i Irance.
Aferim, jesmo dobar i posten narod, za primjer smo.
niti oni nas prime sto nas vole - vec sto im treba neko ko ce im penzionerima prati guzicu za male pare - nit mi idemo sto volimo Njemacku vise od Bosne nego sto nas je muka natjerala.

Idu ljudi i u ameriku kad ih muka natjera iz ekonomskih razloga - da li to znaci da moraju podrzavati americku globalnu politiku (?)

Pa mnogi rodjeni Britanci Francuzi Amerikanci itd dizu glas protiv globalne politike svojih zemalja - da li to znaci da su nezahvalna pascad?

Mani pusti te jeftine patetike - Ljudi hvale ili kude i jedne i druge i trece ... selektivno, od dogadjaja do dogadjaja, tj kako se neki problem razvije i odvija.

Samo sto je zapad (generalno govoreci) daleko licemjerniji u zadnje vrijeme (par decenija) i kritikuju Rusiju i Tursku i slicne zemlje za stvari koje su njima sasvim normalne kad ih oni rade - a Ruski potezi i Turski u zadnje vrijeme su isforsirani i vise defanzivni.

Odatle dolazi i daleko veca reakcija i kritika na politiku zapada nego na politiku zemalja ciji su potezi isforsirani.

Rusi da su siriju pustili da padne u ruke Jihadlija kao Libija npr - eto ti odskocna daska za Ceceniju koja je blizu - a isto i Turci koji su konacno skontali da im ameri prave Kurdsku paradrzavu na juznim granicama pa se vise nije moglo cekati sa rjesenjem tog problema.

I Rusi i Turci su skontali da im je bolje rjesiti to pitanje u Siriji nego cekati da ih zapad ugura u Tursku i Rusiju.

Pa vidis da i Turska i Rusija i Iran sve vise saradjuju a nisu ni historijski ni prirodni saveznici ni prijatelji - Prilike te natjeraju na kompromise, kad dodje 5 do 12 i iz guzice u glavu.

Isto bi i Ameri uradili da im neko na granici pravi anti-americku teritoriju.

Pa imas onog bivseg CIA seafa koji je srao na sva usta kako Rusi ovo ono - kad ga zena upita jel se Amerika uplice u izbore i unutrasnje poslove stranih drzava on : njamnjamnjamnajam njam (bukvalno)

zadnjih pola minute ili tako nesto - nakon sto je 5 minuta srao po Rusima na istu tematiku.

dječak sa šibicama

#106741 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Image

krenulo polako
muhafuca

#106742 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote:
Pa eto, na kraju si samom sebi proturjecio!

Ako nisi upucen, Spanci i Portugalci su kolonijalne zemlje, zasto njima niko ne dolazi? Lova care.

Ovo sto pricas je tacno, ali lova diktira pravila. Znam i ja nekoliko fizikanera koji giljaju ili su giljali u Rusiji za 800-1000 eura. Pitaj svakog fizikanera da li ce radije giljati za 1000 u Rusiji ili za 2 500 u Njemackoj? :D Necemo se praviti blesavi. A sta je tek sa platama visokoobrazovanih?
Pa onda si i ti sam sebi proturjecio - ako si na tom nivou diskucije.

Niko ne hrli na Zapad (jer ocito da govoris o zemljama masovne imigracije) onda.

Ljudi hrle u Britaniju ( i to samo u englesku, i to vecinom u London i okolinu), Njemacku, Ameriku, Kanadu i Francusku - tj u 5 odabranih zemalja zapada.

Sve ostalo je kita - pa samim tim i Rusija posto nije u tih 5 zemalja. Rusija ima jednak broj historijski imigrananata iz svojih podrucja (Centralna Azija) kao sto imaju npr Portugal i Spanija iz Juzne Amerike ili Holandija i Belgija iz Centralne i juzne Afrike - tj postoji neka imigracija ali nista u strasnim razmjerima kao npr u cetri vodece zemlje.

A niko ovdje nije tvrdio da je Rusija ekonomski pandan ni Americi ni Britaniji ni Francuskoj ni Njemackoj.
basar

#106743 Re: Sirija vol. 2

Post by basar »

Isti taj zapad ti uništi državu a onda ti odvede ljude kao radnu snagu za poslove koje oni neće da rade, neće njemac babama prat guzice nego bošnjo, ili na bauštelu teglit ko konj. Također tvoja zemlja iškoluje kvalitetan kadar on ga pokupi ko kajmak.
Potpuno je pogrešno da jedna država svoju politiku apsolutno nasloni na politiku drugih, što zapada što istoka. Država koja to ne uradi, i koja ostane nezavisna neka očekuje rat svih vrsta, ona koja uspije da se izbori biće beg a ona koja ne uspije i koja se preda biće kmet. Vazda bilo i ostalo.
insomnia78

#106744 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

basar wrote:Isti taj zapad ti uništi državu a onda ti odvede ljude kao radnu snagu za poslove koje oni neće da rade, neće njemac babama prat guzice nego bošnjo, ili na bauštelu teglit ko konj. Također tvoja zemlja iškoluje kvalitetan kadar on ga pokupi ko kajmak.
Potpuno je pogrešno da jedna država svoju politiku apsolutno nasloni na politiku drugih, što zapada što istoka. Država koja to ne uradi, i koja ostane nezavisna neka očekuje rat svih vrsta, ona koja uspije da se izbori biće beg a ona koja ne uspije i koja se preda biće kmet. Vazda bilo i ostalo.
Jes. Zapad ti unistio drzavu.
basar

#106745 Re: Sirija vol. 2

Post by basar »

insomnia78 wrote:
basar wrote:Isti taj zapad ti uništi državu a onda ti odvede ljude kao radnu snagu za poslove koje oni neće da rade, neće njemac babama prat guzice nego bošnjo, ili na bauštelu teglit ko konj. Također tvoja zemlja iškoluje kvalitetan kadar on ga pokupi ko kajmak.
Jes. Zapad ti unistio drzavu.
Jok nego je istok. Pošto smo mi na zapadu logično da je zapad. Mora Evropa uništiti svoju konkurenciju pa kakva god bila.
insomnia78

#106746 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Nije je ubistio zapad nonovi sto ti se Iran danas lize s njima
Kikibombona

#106747 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

muhafuca wrote:
Pa onda si i ti sam sebi proturjecio - ako si na tom nivou diskucije.

Niko ne hrli na Zapad (jer ocito da govoris o zemljama masovne imigracije) onda.

Ljudi hrle u Britaniju ( i to samo u englesku, i to vecinom u London i okolinu), Njemacku, Ameriku, Kanadu i Francusku - tj u 5 odabranih zemalja zapada.

Sve ostalo je kita - pa samim tim i Rusija posto nije u tih 5 zemalja. Rusija ima jednak broj historijski imigrananata iz svojih podrucja (Centralna Azija) kao sto imaju npr Portugal i Spanija iz Juzne Amerike ili Holandija i Belgija iz Centralne i juzne Afrike - tj postoji neka imigracija ali nista u strasnim razmjerima kao npr u cetri vodece zemlje.

A niko ovdje nije tvrdio da je Rusija ekonomski pandan ni Americi ni Britaniji ni Francuskoj ni Njemackoj.
Ne zajebavaj, pola Zenice je u Holandiji. :D Svi kukaju na vrijeme i Holandeze, ali opet, u pitanju je lova. :izet:

Druga bi se pjesma pjevala da je u Turskoj priblizna lova kao na zapadu. Vecina Bosanaca bi, radi klime i mentaliteta ljudi, radije otisla u Tursku nego Holandiju ili Norvesku/Svedsku/Finsku/Dansku (ne znam zasto zaboravljas ove drzave, more nase raje u svakoj od navedenih), ali pare, standard i uslovi zivota nase ljude tjeraju na zapad. Da je u Rusiji plata za fizikalce 2 000e, vidio bi egzodusa za Rusiju. Zapad je pozeljan samo zato sto je razvijen, sto se postuju ljudska prava, sto su drzave uredjene itd.

A Australiji bruka Libanaca i drugih Arapa. Svi ti migranti, fizicki radnici, koji idu u Rusiju bi dali guzice da mogu na zapad. Ovi nasi ljudi sto rade u Rusiji, to je ziva mizerija. Odlicno poznajem dvojicu koje je muka natjerala u Rusiju. Oba bi dala guzice da mogu na zapad, ali muka ne pita, iskrsla Rusija, ides prehraniti porodicu. Znam ljude koji su radili u Egiptu, Saudiji, Kataru itd.

Bosanac ide svugdje raditi, al' kada ide sa porodicom, Rusija i Turska ni pod razno nisu opcije.
fosna2014

#106748 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Danasnji napredak SAA u naselju Harasta - Istocna Guta

Image
sarajevoxxxx

#106749 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Olwan: Prisilno raseljavanje civila jeste kršenje međunarodnih zakona i rezolucija UN-a

Hamza Bayrakdar, glasnogovornik vojne formacije Džejš El Islam je danas izjavio kako nisu tačni ruski navodi da su otvorili vatru na humanitarne prelaze u Istočnoj Guti, te kako građani Istočne Gute u osnovi odbijaju izlalak iz naselja.''Nismo otvorili vatru na humanitarni prelaz ''El Vafidin'', kategorički demantujemo te navode i laži Rusa i sirijskog režima. Niti jedan građanin nije pokušao da izađe iz Gute u pravcu Prelaza, niti ima bilo kakvih aktivnosti na njemu.

Također, Waiel Olwan, zvanični glasnogovornik Fejleku Rahmana, je u ranijem intervjuu za portal ''Al Sham'' izjavio: ''Nikakvi humanitarni konvoji nisu ušli u Istočnu Gutu, a pogotovo nisu u vrijeme dok su trajali siloviti zračni udari, bombardovanje i granatiranje, te pokušaji režima da kopneno napreduje unutar Gute. Fejleku Rahman je u ranijem saopćenju osudio ruske manipulacije sa dnevnim petosatnim primirjem. ''Rezolucija o primirju koja je donešena u Savjetu bezbjednosti je bila jasna'', rekao je Olwan.

Olwan smatra kako je rusko primirje pokušaj zaobilaženja rezolucije UN-a, i kako Rusi nanose otvorenu nepravdu stanovnicima Istočne Gute kada im nude da biraju između prisilnog raseljavanja i smrti od bombardovanja i obruča. ''Tu stvar ne možemo da prihvatimo, jer prisilno raseljavanje civila jeste kršenje međunarodnih zakona i rezolucija UN-a'', smatra Olwan.

Također je dodao kako su civilne i vojne organizacije u Istočnoj Guti poslale pismo UN-u da prisili Rusiju da sprovede međunarodni sporazum o primirju i da dozvoli ulazak humanitarnih konvoja, te da interveniše da se pripadnici Nusra fronta izmjeste van Istočne Gute, a što su vojne formacije opozicije do sada nekoliko puta pokušale, i svaki put je Rusija bila ta koja se toe protivila.

Olwan je demantovao i ruske optužbe da su vojne formacije opozcije granatirale civile. ''To je apsolutno neistina. Vojne formacije ne prisiljavaju civile na bilo šta, i imaju apsolutnu slobodu kretanja, ulaska i izlaska, i toga se vojne formacije pridržavaju. Civili čak nisu sigurni od silovitog granatiranja i bombardovanja ni u ovih pet sati koje su odredili. Zatim ne postoje nikakva uvjeravanja niti garancije za civile niti bilo kakvo povjerenje u režim da ih isti neće odmah po izlasku uhapsiti.

http://www.shaam.org

Waiel Olwan
Image
Last edited by sarajevoxxxx on 28/02/2018 18:14, edited 2 times in total.
video

#106750 Re: Sirija vol. 2

Post by video »

Moram konstatovati da je topic postao oskudan i previse "obican" za svoje standarde a koji su dizali trenutni rudari RMK Banovici.
Sto jes, jes - diskusije, izvjestaji i "stvarna" stanja na terenu su otisli krozqrac :oops:

De ti @cmoljavi putem bonskih ovlasti povuci odluku i nek topic zivne.
Ovako se @kiki poceo svadjati sam sa sobom a @savox je zbunjen nastalom situacijom jer ga niko ne "casti" :D
Locked