Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#10651 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

CherryLips wrote:Koja je cijena briseva na mikoplazmu i klamidiju kod privatnika? Doktorica mi rece da trenutno na dip-u nema preparata,pa ne znam koliko mi je uputno da cekam...
http://prolab.ba/img/prolab-cjenovnik.pdf

oni su prema mom iskustvu najjeftiniji
Donnie Smith

#10652 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Donnie Smith »

Je li estradiol ovdje nizak, prenizak ili taman kako treba? I kakvi su uopće ovo hormoni, ovakvim redoslijedom dati da se urade? Je li doktorica, mislim, pametno uputila osobu na testiranje ovih spolnih hormona, u procesu tretiranja žene koja pokušava ostati trudna, a ne ide joj baš :-D
Nalaz rađen 3. dana ciklusa.
Hvala.

Image

Image
wewa

#10653 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

meni se cini da ce joj ovo biti ciklus bez ovulacije...
Donnie Smith

#10654 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Donnie Smith »

wewa wrote:meni se cini da ce joj ovo biti ciklus bez ovulacije...

Zašto? Nisam stvarno na ti s ovim temama :-? znači, narednih 30 dana džaba seks ha? Zbog čega to tako bude, jedan mjesec ima drugi nema ovulacije :zoka:
wewa

#10655 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Donnie Smith wrote:

Zašto? Nisam stvarno na ti s ovim temama :-? znači, narednih 30 dana džaba seks ha? Zbog čega to tako bude, jedan mjesec ima drugi nema ovulacije :zoka:
pa estradiol je hormon koji ukazuje na ovulaciju - recimo u postupcima IVF-a se kontrolise kako bi se znalo ocijeniti koliko se zrelih jajnih stanica moze ocekivati prilikom punkcije.

bitno da su joj omjer lh i fsh ok, da je fsh u granicama normale. obicno nakon urednog hormonalnog statusa ide se na kontrolu hormona stitne zlijezde.
a kazu da s godinama imamo sve vise ciklusa bez ovulacije, tijelo nije savrsen mehanizam.

na stranu pretrage za zenu, spermiogram je nesto sto se radi medju prvim pretragama.
Donnie Smith

#10656 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Donnie Smith »

wewa wrote:
Donnie Smith wrote:

pa estradiol je hormon koji ukazuje na ovulaciju - recimo u postupcima IVF-a se kontrolise kako bi se znalo ocijeniti koliko se zrelih jajnih stanica moze ocekivati prilikom punkcije.

bitno da su joj omjer lh i fsh ok, da je fsh u granicama normale. obicno nakon urednog hormonalnog statusa ide se na kontrolu hormona stitne zlijezde.
a kazu da s godinama imamo sve vise ciklusa bez ovulacije, tijelo nije savrsen mehanizam.

na stranu pretrage za zenu, spermiogram je nesto sto se radi medju prvim pretragama.
Ma neće on, znaš kakvi su muškarci :D
Šta misliš, da li naredni mjesec opet ponoviti iste ove hormone ili samo estradiol 3. ili neki drugi dan ciklusa? Ako imaš iskustva, govori :D
wewa

#10657 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

ako on nece, najbolje bataliti prepipavanje zene.

bolji savjet ne mogu dati...
Donnie Smith

#10658 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Donnie Smith »

wewa wrote:ako on nece, najbolje bataliti prepipavanje zene.

bolji savjet ne mogu dati...

:-?
Bi li šta to vrijedilo u ovakvom poretku hormona, mislim na estradiol?
wewa

#10659 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

ovo su podaci samo za ovaj ciklus - a uputu kako dalje s pretragama najbolje traziti od ljekara koji je i trazio nalaze.

novi ciklus, nova nafaka. nek u medjuvremenu dodje plusic :thumbup:
Donnie Smith

#10660 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Donnie Smith »

wewa wrote:ovo su podaci samo za ovaj ciklus - a uputu kako dalje s pretragama najbolje traziti od ljekara koji je i trazio nalaze.

novi ciklus, nova nafaka. nek u medjuvremenu dodje plusic :thumbup:
Hvala, doktor na godišnjem, ali brzo se vraća. :thumbup:
wewa

#10661 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

divanovic? u dobrim je rukama :)
Donnie Smith

#10662 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Donnie Smith »

wewa wrote:divanovic? u dobrim je rukama :)
Ne, nažalost. Gdje radi Divanović? :D
funky_baby

#10663 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funky_baby »

ne vjerujem da je Divanovic, on ne daje da se svi hormoni rade u isto vrijeme nakon ciklusa...bar je u mom slucaju bilo drugacije
wewa

#10664 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Divanovic je privatnik, ima ordinaciju u Kolodvorskoj.

a nekako mislim da se podrazumijeva da se progesteron ponovi 21. dc.
Donnie Smith

#10665 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Donnie Smith »

funky_baby wrote:ne vjerujem da je Divanovic, on ne daje da se svi hormoni rade u isto vrijeme nakon ciklusa...bar je u mom slucaju bilo drugacije
Ovu je uputnicu dala dr. Karić, Dom zdravlja Ilidža, ona je sad na porodiljskom. Onako ofrlje, bilo joj mrsko, nije htjela, pa nakon ubjeđivanja, nešto naškraba...eto rezultata. Kaže, folikulometrija prošla ok, (kako se već piše to), ciklus uredan, UZ i svašta još nešto, insistirala je i ona na spermiogramu ali to će malko još da pričeka :-D
Sad su posvuda ljekari na godišnjem :roll: , a neki eto i na bolovanju :)
wewa

#10666 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

dakle, spermiogram. bez njeg' nema price.
Donnie Smith

#10667 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Donnie Smith »

wewa wrote:dakle, spermiogram. bez njeg' nema price.

:thumbup:
I progesteron 21. :-D
CherryLips

#10668 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Fakat,nikad nisam kontala,uvijek ali uvijek se polazi od pretpostavke da sa zeninim reproduktivnim sistemom nesto ne fercera ako nema trudnoce. Ono,kako ce bit' da je do muskarca,sve alfa muzjaci... :roll: Kroz sta sve zene prolaze da bi smotuljak drzale u rukama....i onda spomenes spermiogram i cujes "ma znas musko,nece on" . Ja bi to maljem u glavu odmah
Donnie Smith

#10669 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Donnie Smith »

CherryLips wrote:Fakat,nikad nisam kontala,uvijek ali uvijek se polazi od pretpostavke da sa zeninim reproduktivnim sistemom nesto ne fercera ako nema trudnoce. Ono,kako ce bit' da je do muskarca,sve alfa muzjaci... :roll: Kroz sta sve zene prolaze da bi smotuljak drzale u rukama....i onda spomenes spermiogram i cujes "ma znas musko,nece on" . Ja bi to maljem u glavu odmah
U ovom slučaju nema drame, niko nikoga ne krivi, niti ko koga tjera da radi neke nalaze. Muška strana kaže, akobogda, biće djece, ne opterećuj se i ne hiti kod doktora, ženska strana bi ipak da neke stvari provjeri, da zadovolji znatiželju. Zapravo, ženska strana mušku malo handri, ali kakogod, ja tu ništa ne bih mijenjala, a i ne bih maljem nikoga u glavu. Ne trolaj :-D
CherryLips

#10670 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Donnie Smith wrote:
CherryLips wrote:Fakat,nikad nisam kontala,uvijek ali uvijek se polazi od pretpostavke da sa zeninim reproduktivnim sistemom nesto ne fercera ako nema trudnoce. Ono,kako ce bit' da je do muskarca,sve alfa muzjaci... :roll: Kroz sta sve zene prolaze da bi smotuljak drzale u rukama....i onda spomenes spermiogram i cujes "ma znas musko,nece on" . Ja bi to maljem u glavu odmah
U ovom slučaju nema drame, niko nikoga ne krivi, niti ko koga tjera da radi neke nalaze. Muška strana kaže, akobogda, biće djece, ne opterećuj se i ne hiti kod doktora, ženska strana bi ipak da neke stvari provjeri, da zadovolji znatiželju. Zapravo, ženska strana mušku malo handri, ali kakogod, ja tu ništa ne bih mijenjala, a i ne bih maljem nikoga u glavu. Ne trolaj :-D
Sretno
CherryLips

#10671 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

wewa wrote:
CherryLips wrote:Koja je cijena briseva na mikoplazmu i klamidiju kod privatnika? Doktorica mi rece da trenutno na dip-u nema preparata,pa ne znam koliko mi je uputno da cekam...
http://prolab.ba/img/prolab-cjenovnik.pdf

oni su prema mom iskustvu najjeftiniji
Hvala
CherryLips

#10672 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

.
Last edited by CherryLips on 20/07/2016 12:53, edited 1 time in total.
orange

#10673 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

.
Last edited by orange on 02/08/2016 13:10, edited 1 time in total.
manekenka u penziji

#10674 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

manekenka u penziji wrote:
julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:Allah vas nagradio doktore :) Jašta, opet, ali ovaj put sam samo malo trudna :lol:

Na prvom pregledu se nije vidio plod, doktor je samo ustanovio da je trudnoca najvjerovatnije mala.
Na prošlom pregledu se uočio plod i otkucaji srca. Trudnoca kasni 2 sedmice i tada sam bila trudna 7+4 ako se ne varam.
Sutra je opet pregled a meni samo u glavi odzvanjaju rijeci da se zumanjcana vrecica slabo vidi, pa sam se bas prepala.
A znači vidi se plod :) Odlično, to je bitno. Mislio sam da se ni plod još ne vidi. ŽV se sada ionako smanjuje i nestane krajem 3. mjeseca. Ja iskreno, nju registrujem samo u najranijoj trudnoći, kao jedan od znakova da se sve uredno razvija. Čim se plod može vidjeti, jedino je važno da normalno raste i ima vidljivu srčanu akciju (a u ranoj trudnoći jedno uvijek podrazumijeva i drugo).
Nek je hairli :)

evo mene opet, pisala sam da sam prošli put trudna 7+4, ali sam pogriješila

današnji nalaz kaže ovako:

CRL 1 cm(7+1)
gestacijski miješak 3,2 cm
žumanjčana vrećica 4,8 cm

gest starost 11 N

Zadnji menzes 27.04.

Doktore, koliko toga po vama odstupa i koliko mi trudnoca kasni? Ili možda ne kasni trudnoca, nego plod sa razvojem?
U petak radim BHCG. Isto tako da napomenem da pored toga sto su mi menzesi neredovni, u vrijeme ovulacije nisam imala odnose, pa ni dvije sedmice poslje, jer sam bila van BiH a muz nije bio samnom.

Stigla beta hcg doktore.
Kaze veca od 20.000

Krv uzeta u petak 15.07. a rezultat ocitan 18.07.

Da li je beta uredna ako uzmemo u obzir podatke sa zadnjeg pregleda?

Hvala!
DMagnificent

#10675 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DMagnificent »

drage tudnice,

evo da se i ja tuspasim kao jedna od vas :-D sada sam 11+3, danas basa radila nuhalni, 1,4... po meni apslutno u redu, cak nisam (ko sto to cesto cujem) stara porodilja :sad: , imam 27 godina. Doktorica u ambulanti mi rekla ako zelim da mogu raditi duble test. Njega moram uraditi u roku od 24 sata od nuhalnog. Na dipu nema reagensa, mogu samo privano raditi. Puno sam citala, i pouzdanost tog testa je jako mala... moj privatni doktor mi rekao nuhalni je skorz uredu, a duble je "šaša" ako zelim prave testove da on zna koje moram raditi bla bla...

sta vi misliti da li raditi ili ne? pomagajte :? :? :? :? :? :shock:
Post Reply