Jebse s cuokonektovan wrote:Na ovom brdu gdje sam ja, te nabrojane ne izadju ni 1 m više od save i tigra.amar1994 wrote:Bata je extra![]()
Eto ti je dao prjedlog a i ja sam pa ti odvagaj,koliko izadje fulda,bf ili hankook ?![]()
![]()
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#10651 Re: Dolazi zima - zimske gume
- Optimist
#10652 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod mene Sportiva na sluzbenom, neka srednja zalost. Prije 5 dana montirane nove 4 komada, opet sportive snow win. Vidjet cemo kakve ce biti ove zime.
Na privatnom Hankook i ta guma je odlicna na mokrom i poledici, snijeg osrednje.
Elem od danas sam na oba vozila na zimskom setu i samo cekam pahulje.
Na privatnom Hankook i ta guma je odlicna na mokrom i poledici, snijeg osrednje.
Elem od danas sam na oba vozila na zimskom setu i samo cekam pahulje.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10653 Re: Dolazi zima - zimske gume
amar1994 wrote:Jebse s cuokonektovan wrote:Na ovom brdu gdje sam ja, te nabrojane ne izadju ni 1 m više od save i tigra.amar1994 wrote:Bata je extra![]()
Eto ti je dao prjedlog a i ja sam pa ti odvagaj,koliko izadje fulda,bf ili hankook ?![]()
![]()
![]()
Te su ipak nešto skuplje, oko 40 KM po komadu, ali ne vjerujem iskreno da su i nešto bolje od save recimo, mozda hankook jedino.
-
citroen xm
#10654 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma forum je svakako paralelni univerzum.
Ovde kada čitaju oni iz Švice posrame se kolika su bijeda.
Ja vozim 15 godina i evo premotavam film te se ne mogu sjetiti premijum guma ni na jednom autu. Obično Tigar i Sava i u masu slučajeva M+S cjelogodišnje, jelde košto im i oznaka kaže.
Znam da nije pametno, ali apsolutno me nikada guma nije dovela u nezgodnu situaciju, ono da kažem e to je zbog loše gume. A auto bez ABS-a da ne pričamo o ESP-u i ostalim pomagalima. I nikada ne vozim tako da kočim druge. Ko me pretekne već je debelo u prekršaju po pitanju brzine.
Za sledeći set guma opasno razmišljam o cjelogodišnjim pa neka ih blate koliko hoće.
Ja vozim 15 godina i evo premotavam film te se ne mogu sjetiti premijum guma ni na jednom autu. Obično Tigar i Sava i u masu slučajeva M+S cjelogodišnje, jelde košto im i oznaka kaže.
Za sledeći set guma opasno razmišljam o cjelogodišnjim pa neka ih blate koliko hoće.
- drug_profi
#10655 Re: Dolazi zima - zimske gume
uzmi najljepše....konektovan wrote:Low budget, al' bukvalnošta jamiti?????
![]()
Kelly winter HP
Debica frigo hp (ista guma k'o i kelly) ali skuplja 10 KM
Debica frigo 2
Sava S3+
Cooper WM SA2
Starmax ili petlas ( Identicne gume, a cijena razlicita. Petlas skuplji 10 KM po komadu)
Sportiva snowin2
Sava eskimo HP 2
- He1972
#10656 Re: Dolazi zima - zimske gume
Uzeo 4 komada Yokohama 195/65/15, 97km komad, po testovima su negdje u rangu sa Dunlopom, ima li neko "živo" iskustvo sa njima? Hvala unaprijed!
- ElRe
#10657 Re: Dolazi zima - zimske gume
Conti je napravio vrhunske gume (ljetnje i zimske), Michelin gubi korak, osim mozda u performace gumama.Seawolf wrote:Ne bih ulazio u izgled šare gume, ali što se tiče performansi, njemački forumi su puni pritužbi na ponašanje novog Alpin 6, pogotovu za upravljivost na suhom i mokrom kolovozu i poprečnu stabilnost na mokrom kolovozu.ElRe wrote:Alpin 6 je bas ruzan, ista sara kao kod Starfire Trayal guma. Narocito do izrazaja dolazi kod sire gume.
- Optimist
#10658 Re: Dolazi zima - zimske gume
O ovome se i ja premisljam. Zahmetli je imati duple gume, duple felge, pa ih prebacuj, pa ih lageruj, pa svijetli TMPS lampica na zimskom setu. A tendencija sa klimatskim promjenama vuce na to da ce biti sve manje i manje snijega.citroen xm wrote:
-
condy
#10659 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gledao sam jedan test-zimski uvjeti, četri pet zimskih guma i jedna cjelogodišnja Michelin.
Ova cjelogodišnja guma ubjedljivo je bila zadnja na testu. Razlika u naglom kočenju na snijegu, poledici, pa i mokroj podlozi je strašna u korist zimskih guma. Jedino gdje je bila jako dobra je na suhoj cesti. Razlika između premijum zimske i jeftinije zimske gume, kod naglog kočenja sa 80 km/h do 0 km/h je u prosjeku oko 5 metara a ova cjelogodišnja nije imala šanse ni sa jeftinijom zimskom u zimskim uvjetima. I kod testa ubrzanja nije cjelogodišnja imala šansi, kod ispitivanja držanja ceste u zavojima, ispadala je prva...
Cjelogodišnja guma je skupa guma, i nije za naših klimatskih uvjeta.
Al sam čuo od jednog švabe gledajući te testove, dobru rečenicu. Dobra zimska/ljetna guma je životno osiguranje.
Ova cjelogodišnja guma ubjedljivo je bila zadnja na testu. Razlika u naglom kočenju na snijegu, poledici, pa i mokroj podlozi je strašna u korist zimskih guma. Jedino gdje je bila jako dobra je na suhoj cesti. Razlika između premijum zimske i jeftinije zimske gume, kod naglog kočenja sa 80 km/h do 0 km/h je u prosjeku oko 5 metara a ova cjelogodišnja nije imala šanse ni sa jeftinijom zimskom u zimskim uvjetima. I kod testa ubrzanja nije cjelogodišnja imala šansi, kod ispitivanja držanja ceste u zavojima, ispadala je prva...
Cjelogodišnja guma je skupa guma, i nije za naših klimatskih uvjeta.
Al sam čuo od jednog švabe gledajući te testove, dobru rečenicu. Dobra zimska/ljetna guma je životno osiguranje.
- basicm
#10660 Re: Dolazi zima - zimske gume
Forum jeste liga prvaka po pisanju, ali zimska guma je ljeti za papanluka, veceg od polovnih ljetnih ili zimskih guma. Ne valja kelly i protekt ali valja nesto sto licno radimo. Svi smo mi lazovi ovdje, ovako ili onako.citroen xm wrote:Ma forum je svakako paralelni univerzum.Ovde kada čitaju oni iz Švice posrame se kolika su bijeda.
Ja vozim 15 godina i evo premotavam film te se ne mogu sjetiti premijum guma ni na jednom autu. Obično Tigar i Sava i u masu slučajeva M+S cjelogodišnje, jelde košto im i oznaka kaže.Znam da nije pametno, ali apsolutno me nikada guma nije dovela u nezgodnu situaciju, ono da kažem e to je zbog loše gume. A auto bez ABS-a da ne pričamo o ESP-u i ostalim pomagalima. I nikada ne vozim tako da kočim druge. Ko me pretekne već je debelo u prekršaju po pitanju brzine.
-
Throttle
#10662 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo winter studded 
-
condy
#10663 Re: Dolazi zima - zimske gume
Stariji vozači da tako kažem, dosta forsiraju zimsku Savu. Naučili na Savu i ništa drugo ne dolazi u obzir. Jeftina guma u odnosu na premijum gume, pa često misle da je bacanje pare na izvikane premijum gume. Tragajući za zimskim gumama, gledajući recenzije, testove, iskustva i sl, vidiš da su gume razvrstane da tako kažem po klasama i za određena tržišta. Sava je neka trećerazredna klasa, namijenjena za jeftinije tržište. Goodyear je vlasnik Save i tako ju je pozicionirao. Na prvom mjestu su Goodyear i Dunlop, zatim ide Fulda u sredini, pa na trećem mjestu Sava. Na testovima ubrzanja sa istim autom, na testovima kočenja, na testovima reakcije i upravljivosti, u buci, u potrošnji goriva, u komforu....razlike itekako ima. U normalnim uvjetima vožnje teško da ćeš ih primjetiti ( osim u buci i odzivu volana, naginjanju...) ali vožnja je nepredvidiva. Kad gledaš perfomanse gume, tu nema dileme. Jedini opravdan razlog za kupovinu Save su finansijske prirode. Drugih razloga nema. Iako, danas se gume mogu kupit na kredit, a na godišnjoj razini razlika u cijeni je između njih od 20-50 KM, zavisno od dimenzije, pa i ti finansijski razlozi za ljude sa solidnim primanjima nisu u pitanju osim ako voze nešto što si ne mogu priuštiti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10664 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne bih se ja igrao sa cjelogodisnjim izuzev kad se preselim u Dalmaciju
Mada ni zimske koje su se cicvarile na ljetnom vrucem asfaltu duze od dvije sezone nisu neka pljacka.
U tom slucaju bih ipak kupio cjelogodisnje nego vozio na avgustovskom zvizdanu Tigar Winteru ili Savu S3.
Zahmetli je imati dva seta pa stalno mijenjati, lagerovati, ali mislim da je ti ipak bolje nego kockanje sa cjelogodisnjim gumama ili zimskim koje glume cjelogodisnje.
Meni se najboljom solucijom pokazalo kupovina dva seta guma iz srednjeg cjenovnog ranga i tako svake 3 ili 4 sezone. Zimske uglavnom nakon 3 sezone bacam, ljetne mogu 4 bez problema.
Mada ni zimske koje su se cicvarile na ljetnom vrucem asfaltu duze od dvije sezone nisu neka pljacka.
U tom slucaju bih ipak kupio cjelogodisnje nego vozio na avgustovskom zvizdanu Tigar Winteru ili Savu S3.
Zahmetli je imati dva seta pa stalno mijenjati, lagerovati, ali mislim da je ti ipak bolje nego kockanje sa cjelogodisnjim gumama ili zimskim koje glume cjelogodisnje.
Meni se najboljom solucijom pokazalo kupovina dva seta guma iz srednjeg cjenovnog ranga i tako svake 3 ili 4 sezone. Zimske uglavnom nakon 3 sezone bacam, ljetne mogu 4 bez problema.
-
Throttle
#10665 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zar ima bolja guma od Save?
- rovac13
#10666 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vozio sam i ja godinama savu i njoj slicne.Ok je to guma.
Ali u velicini 195-65-15 ne vidim svrhu uzimati savu.
Michelin je skuplja od save samo 20-30 KM po komadu.
Em je puno bolja guma,em daleko duze traje ne samo od save nego haman od svih.
Tako da i sa ekonomske strane meni michelin ispada najpovoljnija guma,bar u ovoj velicini.
Ali u velicini 195-65-15 ne vidim svrhu uzimati savu.
Michelin je skuplja od save samo 20-30 KM po komadu.
Em je puno bolja guma,em daleko duze traje ne samo od save nego haman od svih.
Tako da i sa ekonomske strane meni michelin ispada najpovoljnija guma,bar u ovoj velicini.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10667 Re: Dolazi zima - zimske gume
Razlika je ipak 40tak maraka minimalno, a obicno i vise a to u konacnici znaci oko dvije stoje skuplje gume za cijeli set.
- rovac13
#10668 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kolko to onda kosta sava kod vas.
Ja michelin kupovao 100-105 KM sa ugradnjom po komadu.
Sava bila oko 80 KM sa ugradnjom.
Jel se u medjuvremenu sta bitno mijenjalo.
Osim toga michelin vecina kupaca vozi 4-5 godina i budu dobre.
Za toliko vrijeme trebaju ti dva seta sava
-
condy
#10669 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam gledao cjenovnike vani, kad rade testove napišu cijenu, sad da li su to relevantne cijene ne znam, ali npr. za 16 cola Dunlop košta u De po tim cjenovnicima na koje se pozivaju 106 eura ( 205 55 R16 ), kod nas košta na akciji 136 KM ( 205 55 R16 )-163 KM ( 205 60 R16 ), zavisno od dimenzije širine i visine. Za zimski Mišelin 116 eura, kod nas na akciji oko 164-184 KM. Povoljnije su gume kod nas kad se gledaju cijene u cjenovnicima ovdje od cijena vani u EU.
Last edited by condy on 05/11/2018 13:39, edited 3 times in total.
-
citroen xm
#10670 Re: Dolazi zima - zimske gume
Slažem se. Nisam rekao da je ispravno to što sam radio ili radim. Samo sam želio reći da ni u takvim uslovima sa autom lošijih voznih osobina od većine aktuelnih, nisam imao problema zbog guma. Dakle mnogo toga zavisi od vozača. Opet ne savjetujem da se to radi, već sam tim primjerom želio reći da zimska guma Sava vožena samo u zimskim uslovima uopšte nije loš izbor kakvim ga mnogi predstavljaju.basicm wrote:
Forum jeste liga prvaka po pisanju, ali zimska guma je ljeti za papanluka, veceg od polovnih ljetnih ili zimskih guma. Ne valja kelly i protekt ali valja nesto sto licno radimo. Svi smo mi lazovi ovdje, ovako ili onako.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10671 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava 75-80 KM, Miselin 115-120 KM.rovac13 wrote:Kolko to onda kosta sava kod vas.
Moze i Sava izgurati 4 sezone bez ikakvih problema, mada nema sumnje da je Miselin daleko bolja guma to niko ne spori.
-
condy
#10672 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mnogo toga zavisi od vozača, to stoji, ali sa zimskim gumama u ljetnom periodu ili ljetnim u zimskom periodu, vozač ne može ništa posebno promijenit....osim auto parkirat i ne vozit. Meni je neshvatljivo da ljudi sa foruma citraš koji je ljubitelji automobila takve stvari radi.
-
vauvau
#10673 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod mene na golfu izgurala sava 12 godina. Rezervni točak. Nikad nije montiran.
Znači 12 sezona. Ljeto zima proljeće jesen.
- beni-bu-man
#10674 Re: Dolazi zima - zimske gume
vauvau wrote:Kod mene na golfu izgurala sava 12 godina. Rezervni točak. Nikad nije montiran.
mogu mislit na sta je ta guma licila
-
citroen xm
#10675 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jbg, niko nije savršen.condy wrote:Mnogo toga zavisi od vozača, to stoji, ali sa zimskim gumama u ljetnom periodu ili ljetnim u zimskom periodu, vozač ne može ništa posebno promijenit....osim auto parkirat i ne vozit. Meni je neshvatljivo da ljudi sa foruma citraš koji je ljubitelji automobila takve stvari radi.