Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
bosna sar

#10651 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bosna sar »

nosara wrote:
bosna sar wrote:Gledao sam emisiju ZABRANJENI FORUM i zelio bi pohvalit gospodzu Sabinu
na njenim izlaganjima korektnosti i jasnim ciljevima i pohvale N.S za izbor nacelnice.
Ostale ucesnice nebih komentirao iz vise razloga mislim da nisu vrijedne spomena.
Gospodza ce bit nacelnica kad Pedja bude socijalno osjetljiv, a ti pismen...
Hvala na komentaru.
Uredujasamnepismenatijesiliprirodnotakavilisamokadjetastaturaispredtebepapak.
Momir Peh

#10652 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Momir Peh »

Pozdrav,

Imao bih jedno pitanje za Pedju, da li ti znaci ista broj 250 000?

Hvala
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#10653 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

evo Mićinog jarana :D
Pedja Kojovic

#10654 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

momir peh

Ne.

p.k.
veljaca

#10655 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Tema je:

"Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko"

Na zalost, citajuci veci broj zadnjih stranica - malo je pitanja, a sve vise diskusija ( mada ako Pedji to ne smeta - OK ), ali se onda gubi smisao da se ovdje brzo nadju PITANJA i ODGOVORI .....

Da se vratim temi ovog pdf-a
Pedja Kojovic wrote:veljaca

Posto u pisanom obliku ocito ne ide, predlazem da se nadjemo i da vam pokusam objasniti razliku izmedju opcija glasanja koje poslanik ima na raspolaganju.

p.k.
Rekao sam da te ( Pedja ) cijenim i cijenim to sto si omogucio da te direktno ovdje pitamo. Takodjer, cijenjeni gosp. Pedja, ne pripadam ni jednoj politickoj opciji i ne bavim se politikom u svom zivotu ( tako da ovo nije provokacija ), ali se politika itekako bavi sa mnom i sa svim ostalim koji zive u jedinoj i najvoljenijoj Drzavi Bosni i Hercegovini :bih: .
Sve je pocelo od moga da pitanja tebi da mi objasnis razlika izmedju opcije - Suzdrzan i opcije - Ne glasanja. Ako hoces, procitaj sve moje a i tvoje poslije toga pitanja - vidjeces da mi nikada direktno to nisi odgovorio ( elaborirao si samo opciju - Suzdrzan a nisi objasnio RAZLIKU - a to sam pitao - izmedju ove dvije opcije ).
Cak, poslije toga, smo se i licno sreli ( ispred Katedrale u Sarajevu ) i pitao sam te: Kako si mogao biti Suzdrzan, prilikom glasanja o nepovjerenju Vlade KS ? I naveo sam ti da postoje situacije kada se ne moze biti suzdrzan - kao npr. u slucaju agresije na Drzavu BiH 1992 - jer da smo tada bili suzdrzani mi koji smo odbranili Drzavu BiH - vjerovatno dosta ljudi ( a ja pogotovo ) ne bi bili u situaciji da ikako pisu. Ti si mi rekao da je to bio stav tvoje politicke opcije. Sustina moja je bila da treba imati stav i navodim ti primjer sa te sjednice - kada je narodni poslanik Pecanac rekao - Pripadam politickoj opciji koja ima STAV, pa svidjalo se to nekome ili ne ...
Ono sto meni, recimo zasmeta - sto na moje pitanje direktno tebi jave se odmah neki da odgovore umjesto tebe ( iako - posto je ovo javni Forum :sax: - imaju pravo na to ) i tako jedan navodi slucaj kada supruga ruzi sina a on ( suprug ) se u toj situaciji postavi po strani ( bude suzdrzan ). Evo prokomentarisacu i njegov komentar - Suprug je ovdje neprincipijelan, jer ce mu i supruga reci: nisi bio na mojoj strani ( sto ima za posljedicu da nece dobiti od nje sto je naumio ) a i kod sina nece imati simpatije jer nije bio ni za njega. A najgore je to sto nije imao muda da zauzme neki stav. Po meni, ako vec nakon sagledavanja situacije nije odlucio ko je u pravu a ko ne i podrzao njegov stav - trebao je otici po cigarete ili prosetati van.
Meni je jako zao, sto ti kao dosta bistar, nisi shvatio sustinu pitanja, a to je apsurdnost postojanja 4 opcije kod glasanja. Ovo je bila sustina moga kasnije prosirenog pitanja. I to moze biti jedan od projedloga da se revidira broj opcija kod glasanja. Ovo bih pitao i bilo koga od narodnih polanika u SKS - da imam ovakvu mogucnost. Ali, koliko ja znam - ovdje na ovom Forumu - ne postoji ta mogucnost.
Predlozio si mi da se nadjemo i da mi pokusas objasniti razlike izmedju opcija glasanja koje poslanik ima na raspolaganju. Povodom toga odgovoricu ti direktno:

- vecina problema u nasoj Drzavi BiH proizilazi upravo iz razgovora " u 4 oka " ( pretpostavljam da je ideja tvoja bila da ovdje ne smaramo druge )
- ovdje sam te pitao i ovdje ocekujem odgovor - da bi i drugi mogli vidjeti tvoj stav po ovom pitanju, kao sto i ja vidim tvoj stav po njihovim pitanjima
- priznajem da bih prihvatio ponudu, da je bila upucena od strane Angeline Jolie ..... :mrgreen:

Puno srece i uspjeha u zivotu,

Veljaca
s.r.
Ricken

#10656 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

@tvsabina:
Nemoj me molim te persirat, jer smo garant generacija, a i već smo diskutovali. Nažalost nisam optimista glede Sabininih šansi za poziciju načelnika, ali bi NS bilo jako bitno da se svi kandidati za načelnika dobro predstave, ovo je prilika za velike izbore, i vjerujem da je to cilj stranke, a ne načelničke pozicije. Sve preko 15% za Sabinu bi stvarno bio izrazito dobar rezultat, ali ne i dovoljan. Biće to foto finiš između Željinih delegata :D, za koje procjenjujem da će ići preko 30%.

P.s. Možda se Džo Kolu nisu svidjele fotografije novosarajevskih ulaza.
Pedja Kojovic

#10657 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

veljaca

Opcija suzdrzan, po meni, u odnosu na neko konkretno pitanje, jeste zauzimanje stava podjednako kao i opcije za ili protiv. Vi se ne slazete sa mojim objasnjenjima, i iako mislim da vase spominjanje 92" nije adekvatan primjer/argument, vi, naravno, imate pravo na svoje misljenje. Moj prijedlog za "kaficu" je iskljucivo bio motivisan zeljom da vam u direktnom razgovoru, koji je puno efikasniji nacin interakcije od forumskoj dopisivanja pokusam predstaviti nase argumente i primjere. Taj poziv vama, za razgovor, kao i svakom drugom forumasu, ostaje otvoren.

p.k.
JoseMujica

#10658 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

i biti suzdržan je stav kojim se može reći npr.

1. libo me tuki za određeno pitanje
2. niti jednan od samo 2 ponuđena odgovora nije tačan
3. aukcija počinje :D
Skijaš

#10659 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

veljaca wrote:nisi shvatio sustinu pitanja, a to je apsurdnost postojanja 4 opcije kod glasanja. Ovo je bila sustina moga kasnije prosirenog pitanja. I to moze biti jedan od projedloga da se revidira broj opcija kod glasanja.
Imati izbor da po pitanju neke inicijative ostaneš suzdržan nije apsurd, naprotiv. To je ustvari korisna opcija kojom se u određenim situacijama može poslati određenu poruku, u ovom slučaju i SDA-ovcima ali i Lagumdžiji.
cls

#10660 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cls »

Ja imam par pitanja i svejedno mi je ko če ih odgovoriti, samo da dodam da prijašnje postove nisam čitao, pa moguće da se ponovim:
1. Da li ćete vi nastaviti praksu, da kada dođe nova stranka na vlast, da, po defoltu opstruiše sve dobro projekete jer nije ih ista započela?
2. Da li imate već spremne projekte koje bi se mogli u kratko roku implementirati ?
3. Da li imate razvojni plan države ili federacije duži od četri godine ?
4. Ekologija, koliko je vama važna i da li možete uraditi šta po pitanju reciklaže i uštedama na polju javne rasvjete koje se može napraviti novim tehnologijama ?
5. Koliko se može unaprijediti federacija, mislim na administraciju?
6. U koaliciju sa vama, koje stranke mogu ući, da li ima nekih koje su po defoltu isključene?
7. Šta se može uraditi da se društvena svijest digne na neki veći nivo ?
Hvala unaprijed. :)
nosara

#10661 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

JoseMujica wrote: 3. aukcija počinje :D
Principi na rasprodaji... :evil:
Pedja Kojovic

#10662 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

cis
1. Da li ćete vi nastaviti praksu, da kada dođe nova stranka na vlast, da, po defoltu opstruiše sve dobro projekete jer nije ih ista započela?

Mi smo jos davno rekli, a po ulasku u zakonodavne organe i demonstrirali u praksi, da cemo prijedloge i poteze vlasti cijeniti iskljucivo po njihovom kvalitetu a ne po nasem stavu/misljenju o predlagacu.

2. Da li imate već spremne projekte koje bi se mogli u kratko roku implementirati ?

U narednih nekoliko dana mi cemo objaviti nas akcioni plan.

3. Da li imate razvojni plan države ili federacije duži od četri godine ?

Imamo, ali je nas trenutni fokus lokalna zajednica samouprave i ono sto mozemo uraditi na tom nivou.

4. Ekologija, koliko je vama važna i da li možete uraditi šta po pitanju reciklaže i uštedama na polju javne rasvjete koje se može napraviti novim tehnologijama ?

Nije nepoznato da EU zeleni, upravo zbog naseg ekoloskog pristupa svim politikama zarko zeli Nasu stranku u svojoj medjunarodnoj asocijaciji. Ova dva vasa prijedloga samo su dio onoga sto se moze uraditi, ne kosta mnogo, a donosi jako mnogo.

5. Koliko se može unaprijediti federacija, mislim na administraciju?

Administarcija sa 12% mora doci u EU okvire od 5-6-%. O metodama kako to postici govoricemo vise nakon lokalnih izbora.

6. U koaliciju sa vama, koje stranke mogu ući, da li ima nekih koje su po defoltu isključene?

Mi smatramo da su se koalicije ideoloski nekompatibilnih stranaka pokazale kao jako lose po interese gradjana a o uslovima pod kojima smo preuzeli odgovornost za odredjene resore sam detaljno pisao nekoliko stranica ranije na ovom forumu.

7. Šta se može uraditi da se društvena svijest digne na neki veći nivo ?

U vrlo kratkom odgovoru na ovo pitanje mozda cu suvise pojednostaviti stvari, ali...
Mi smo po kvalitetu karaktera, ja mislim, potpuno isti kao i svi drugi gradjani EU. Isto tako smatram da u biti svi zelimo sigurnu i ugodnu za zivot okolinu, zelimo da zivimo od svog rada i znanja i da svakoj sljedecoj generaciji ostavimo zemlju u boljem stanju od onog u kojem smo je mi zatekli. Trenutno odnos gradjana, i jednih prema drugima, i gradjana prema drzavi, rezultat je vlasti koja ne stimulise - zapravo, radi obrnuto - socijalno korisno ponasanje i kada se promjeni nacin na koji se vlast obraca i tretira gradjane tada ce doci do promjena o kojima govorite.

p.k.
VjecitiStudent

#10663 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:cis
...

Nije nepoznato da EU zeleni, upravo zbog naseg ekoloskog pristupa svim politikama zarko zeli Nasu stranku u svojoj medjunarodnoj asocijaciji. Ova dva vasa prijedloga samo su dio onoga sto se moze uraditi, ne kosta mnogo, a donosi jako mnogo.

...

p.k.
Kad je sve tako bajno, zasto onda ekologije jedva da ima u predstavljanjima vasih kandidata za opcinske nacelnike u Sarajevu?
cls

#10664 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cls »

Pedja Kojovic hvala na brzom odgovoru. :)
JoseMujica

#10665 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

nosara wrote:
JoseMujica wrote: 3. aukcija počinje :D
Principi na rasprodaji... :evil:
malo si oštro to rastumačio....aukcija ne mora značiti nužno prodaju principa ali je najprijeu pitanju tezgarenje kako bi se dobili određeni ustupci, koji mogu biti i/ili materijalni i/ili principijelni.....hebga ovisi kako ko zna trgovati :D
Pedja Kojovic

#10666 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjeciti student

Ono sto se nalazi na bilboardima i plakatima je samo dio nasih loklanih politika.
Na svakom od nasih standova mozete dobit knjizicu pod nazivom "Lokalne politike" u kojima cete vidjeti
da ekologija zauzima prominentno mjesto.

p.k.
Pedja Kojovic

#10667 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

A sada odoh u Zenicu...
Do sutra, pozdrav.

p.k.
VjecitiStudent

#10668 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjeciti student

Ono sto se nalazi na bilboardima i plakatima je samo dio nasih loklanih politika.
Na svakom od nasih standova mozete dobit knjizicu pod nazivom "Lokalne politike" u kojima cete vidjeti
da ekologija zauzima prominentno mjesto.

p.k.
Na sajtu, nista.
A intervju sa kandidatkinjama kaze da ce jednog dana ekologija morebit' doci na red, poslije cuka
http://www.nasastranka.ba/bs/iz-medija- ... -probleme-

Prominentno, nema sta.
convict

#10669 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

Peđa,

Našao sam na internetu snimak izborne debate za Novi Grad sa TVSA. Bilo je 5 kandidata, ali ne i Ajla Šišić. Zašto?

Njeni su mi stavovi poznati isključivo u tekstualnoj formi, ali nisam još nijednom uspio da je "uhvatim" na nekoj TV ili na radiju. Imaš li kakav link?
veljaca

#10670 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Pedja Kojovic wrote:veljaca

Opcija suzdrzan, po meni, u odnosu na neko konkretno pitanje, jeste zauzimanje stava podjednako kao i opcije za ili protiv. Vi se ne slazete sa mojim objasnjenjima, i iako mislim da vase spominjanje 92" nije adekvatan primjer/argument, vi, naravno, imate pravo na svoje misljenje. Moj prijedlog za "kaficu" je iskljucivo bio motivisan zeljom da vam u direktnom razgovoru, koji je puno efikasniji nacin interakcije od forumskoj dopisivanja pokusam predstaviti nase argumente i primjere. Taj poziv vama, za razgovor, kao i svakom drugom forumasu, ostaje otvoren.

p.k.
Hvala na pokusaju da se odgovori. Jer ja pitam jedno a ti odgovaras drugo :( . Imas pravo na to isto kao sto i ja imam pravo da te pitam - jer si ti izabrao da te se ovdje moze pitati.
Argument "92" je itekao adekvatan primjer, koji je "primjerniji" nego tvoj primjer sa plavom i crvenom olovkom.
Ostaje zapisano da sam ja pitao prvo razliku izmedju opcija: 1. Suzdrzan i 2. Ne glasati nikako, ali na moju veliku zalost nisam dobio od tebe odgovor ( naglasavam RAZLIKU ).
U nastavku nase (ne)diskusije, ja sam pokusao da pokazem apsurdnost postojanja 4 opcije pri glasanju ( po meni bi trebale biti samo opcije: 1. Za, 2. Protiv, jer bi se time izbjeglo POLITIKANSTVO ) i nadao sam se da ces shvatiti poentu ali opet na moju zalost nista od toga ....
I samo da prokomentarisem tvoje "Opcija suzdrzan, po meni, u odnosu na neko konkretno pitanje, jeste zauzimanje stava podjednako kao i opcije za ili protiv". To jeste sa tvoje tacke gledista, kao politicara. U mome domenu djelovanja -( a radim konkretne stvari a ne bavim se politikom ) - u svome odlucivanju uvijek imam STAV ili sam za nesto ili protiv. Biti suzdrzan ( po meni ) to nije stav. To je samo jedna od 4 mogucnosti koje se nude vama politicarima pri glasanju o nekoj temi na SKS.

Nadam se da ces danas pogledati utakmicu u Zenici .....

Puno srece i uspjeha u zivotu,

Veljaca,
s.r.
Skijaš

#10671 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

veljaca wrote:U nastavku nase (ne)diskusije, ja sam pokusao da pokazem apsurdnost postojanja 4 opcije pri glasanju ( po meni bi trebale biti samo opcije: 1. Za, 2. Protiv
Možda ne bi bilo loše da otvoriš novu temu i sa primjerima parlamentarne demokratije iz svijeta u kojim postoje samo "ZA" i "PROTIV" opcije, argumentuješ zašto bi i mi trebali imati sličan model. Ovako zatrpavaš i temu i Peđu primjedbom koja nema veze ni sa Peđom ni sa Našom Strankom.
veljaca

#10672 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Skijaš wrote:
veljaca wrote:U nastavku nase (ne)diskusije, ja sam pokusao da pokazem apsurdnost postojanja 4 opcije pri glasanju ( po meni bi trebale biti samo opcije: 1. Za, 2. Protiv
Možda ne bi bilo loše da otvoriš novu temu i sa primjerima parlamentarne demokratije iz svijeta u kojim postoje samo "ZA" i "PROTIV" opcije, argumentuješ zašto bi i mi trebali imati sličan model. Ovako zatrpavaš i temu i Peđu primjedbom koja nema veze ni sa Peđom ni sa Našom Strankom.
Kao prvo nisam se tebi obracao :D . Moja su pitanja direktno za Pedju. Imas ti pravo da diskutujes, ali mene interesuje odgovor od meni izuzezno cijenjenog Pedje ...
A ako je ovo zatrpavanje - ocekujem da mi to licno kaze Pedja.
A ako ti zelis da siri auditorij diskutuje o ovome sto navodis - bujrum otvori temu, niko ti ne brani ...
Skijaš

#10673 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

veljaca wrote:
Skijaš wrote:
Kao prvo nisam se tebi obracao :D
Čovjek je isuviše fino odgojen da ti kaže kako to o čemu govoriš nema blage veze s parlamentarnim sistemom kakav znamo. Ja nisam.
victim lamb

#10674 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by victim lamb »

veljaca wrote:
Skijaš wrote:
Kao prvo nisam se tebi obracao :D . Moja su pitanja direktno za Pedju. Imas ti pravo da diskutujes, ali mene interesuje odgovor od meni izuzezno cijenjenog Pedje ...
A ako je ovo zatrpavanje - ocekujem da mi to licno kaze Pedja.
A ako ti zelis da siri auditorij diskutuje o ovome sto navodis - bujrum otvori temu, niko ti ne brani ...
Čovjek ti već nekoliko puta kaže da je odgovorio na tvoje pitanje, a ti opet... Misliš li da je Peđa neiskren, da nešto krije, da je glup pa ne zna odgovor??? Mislim ako ti kaže da je odgovorio a ti i dalje navaljuješ!?? :-)

Zatrpavanje teme.
veljaca

#10675 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Skijaš wrote:
veljaca wrote:
Kao prvo nisam se tebi obracao :D
Čovjek je isuviše fino odgojen da ti kaže kako to o čemu govoriš nema blage veze s parlamentarnim sistemom kakav znamo. Ja nisam.
Steta ....

I ne vidim u cemu bi bio njegov ne odgoj ako bi to rekao. Ponavljam mene interesuje STAV Pedje, a ne sistem.
Dobro je sto ti pokusavas pomoci, ali mene , stvarno bez vrijedjanja tebe i ostalih forumasa , interesuje stav Pedje i da ga iznese ovdje, da bi i ostali forumasi mogli donijeti svoje zakljucke, kao sto i ja donesem zakljucke o nekome iz pitanja koje je neko drugi postavio ....
Locked