Dodikovska verzija turizma
Šumnjaci u Makarskoj
Piše: Tanja Alavuk
Ljeto je u Šumskoj. Vrijeme kad se kupamo u bazenima, jezerima, na rijekama, banjamo se i odemo u Makarsku. Veliku buku izazvala je odluka da nama, tradicionalnim zaljubljenicima u Makarane, zabrane unos pečenih pilića, mahuna i krompira. Naši gepeci više ne mirišu na domaću hranu sa oranica i kopanica podno kakve dalmatinske smrče. Ljeto je i kada se i mi protegnemo da šta ponudimo. Ovaj Fest. Onaj Fest. Malo šljivke, pa do ekstazija.
Ljeto je i kada Šumnjak lakše pokaže novčanik. Jer na mjestu gdje ostalim sisarima raste srce, tu je Šumnjaku iznikao novčanik. Njegovim potezanjem daje se do znanja da su emocije proradile. Ako te Šumnjak počasti, znaj da mu se sviđaš! Ako Šumnajku pomogneš da zaradi, imaš prijatelja do groba. Ma šalim se! Imaš ga do prve ponude veće od tvoje.
Šumnjaci ne vole dijasporu. To su svi oni Banjalučki Švedi što dođu preko ljeta da se pokazuju sa većim novčanicima od njihovih, a veličina auta i šaljivost prilikom registrovanja govori da im je dobro, da im je puno srce... Mislim... pun novčanik.
Najgore od svega je što su im upravo Šumnjaci to omogućili kad su ih 1995. istjerali iz rodnog grada. Sad im plaćaju kiriju, opet im čuvaju stanove, a ništa nisu dobili. Vrate se sada iz dijaspore da svjedoče o naglom napretku pojedinih Šumnjaka, njihovom bogatstvu bez logičkog objašnjenja i njihovim smješnim akademskim titulama iza kojih se kriju piljari, sitni kriminalci ili direktori kakvog komunalnog preduzeća. Dođu i gledaju ih podsmješljivo kao i prije rata. Svi fakulteti, magisteriji i doktorati tope se pred tim ljubopitljivim očima kao sladoled na toplom gradskom asfaltu. Gotovo da im u očima poput neonske svjetiljke sija ispisano "Fino doktore! A koliko ti je paradajiz?"
Ljeto je kad se ide u Makarsku. Auto se prekontroliše kod majstora od povjerenja, potrpaju se žena, djeca, dječija kolica, gumeni čamci, tablete protiv povraćanja, andoli. "Meso ne daju preko! Hm, a nekad smo bili jedna država."
Za "preko" turističke agencije odaberu smještaj i povoljan način ishrane. Šumnjak ne voli biti prevaren. Ni za pet evra! Prevariti voli. Za koliko god se daš prevariti! Najsrećniji je dok traži WC na graničnom prelazu i onako olakšavajući se razmišlja o svim papcima na poslu koji sad moraju da giljaju, trpe konja od šefa, "mamu mu ušljivu, prejeo bi govno", a njemu će vjetrić lagano oko bubrega... Po povratku na posao će im pričati koga je od popularnih faca vidio, s kim se uslikao, gdje je najbolji parti i s kim je od Čeha, Poljaka ili Zagrepčana "nemoš' vjerovat'" postao prijatelj do groba. Pa se razumiju u vino i koja konoba ga ima najbolje, a koje maslinovo nije žestoko, a ima ga povoljno. Prosječan Šumnjak voli saslušati priče o ljetovanjima u inostranstvu, ali će otići samo tamo gdje ga sopstveno auto može spremiti za par sati! "Pusti ti to, da zaradim sidu ili kakvu drugu bolest! Nema boljih ribica od naših."
Prosječog Šumnjaka prepoznajete po okrugloj glavi na kojoj se već sa tridesetom formira ćelavo sjeme velikog budućeg ćelavca. Oči su dobroćudne i zanesene, a trbuščić veliki toliko da može da ugosti 300 grama jagnjetine, 6 do sedam piva i jetru koju nagrizaju: žena, školovanje djece, kladionica i neprijatelji Republike Šumske. Svemu što ga nervira prijeti onom napravom koja razlikuje žene od muškaraca: "Jebaću mu mamicu! Napušiš mi se kurvo! Možeš da mi dudliš! Tebi treba malo mog!"
Ma nije mu lako. On strepi, drhti i sekira se; Vraća kredite, ganja ženine kurvare oko Svemu što Šumnjaka nervira prijeti onom napravom koja razlikuje žene od muškaraca: "Jebaću mu mamicu! Napušiš mi se kurvo! Možeš da mi dudliš! Tebi treba malo mog!" kuće, piše djeci domaći, popravlja auto, trpi punicu, bori se na poslu da ga ne zajašu i šta ima? Ušljivo ljetovanje na kojem će da zalegne pod kakvu četinarku i da zaviruje, kad ga žena ne gleda, pod lijepi pupoljak do sebe opružen na ležaljci, da mašta i bjesni: "Svi bi guzovače, a ja da vas hranim!"
Na ljetovanju oženjeni Šumnjak sa ženom provede naviše vremena u toku cijele godine. Valjda ih je zato rijetkost sresti nevjenčane zajedno na ljetovanju. "A, ne! Volim ja nju, buraz, ali dok se ne oženimo, ništa! Kad me zajaše sa djecom, nagledaću se ja tog uživanja do smrti." Onaj Šumnjak koji te pozove na ljetovanje, taj te oženiti neće. Ljetovanje je ili provod ili patnja. Sa jednom ženom doživjeti oboje nije moguće!
Mladi muškarci Republike Šumske i svi koji se osjećaju mladim na ljetovanje idu sa još jednim primjerkom muškog roda. Svjedok će da pomogne ako treba promjenuti probušenu gumu u putu i da ga čuva od napasti prevelikog trošenja srca tj. novčanika. Važna misionarska uloga je i da podjeli pare za gorivo do mora i natrag. Mladi muški Šumski par ide na popularna mjesta za partijanje na kakvom ostrvu, da se nagleda ribica koje nikada neće imati, da se "ubije od rakije", da izgori na suncu kad ujutro zaspi na plaži i da priča uvjerljivo priče koje se nikad nisu desile. A za sve to ima i privatnog svjedoka.
Kad zađe u izvjesne godine koje roje upitnike oko glave tada ide sa ljubavnicom. Ljubavnica nije predmet želje ili je rijetko kad. Ona je sredstvo prevare kad još jedino prevara može da razgori ono mjesto na kojem je nekada možda kucalo srce mlade životinje. Sada tamo strepi preplašeni novčanik. Zaključio je Šumnjak davno: "Svi bi guzovače, a jedino on mora da radi!" Kad ga već varaju, pa može valjda i on malo da im uzvrati?
* Tekst preuzet sa H-Altera objavljujemo uz dozvolu autorice
http://www.e-novine.com/stav/39544-umnj ... rskoj.html
Milorad Dodik ALL ABOUT
-
Abacija
#10651 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
-
vrhbosna
#10652 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
FašizamAbacija wrote:Dodikovska verzija turizma
Šumnjaci u Makarskoj
Ljeto je u Šumskoj. Vrijeme kad se kupamo u bazenima, jezerima, na rijekama, banjamo se i odemo u Makarsku. Veliku buku izazvala je odluka da nama, tradicionalnim zaljubljenicima u Makarane, zabrane unos pečenih pilića, mahuna i krompira. Naši gepeci više ne mirišu na domaću hranu sa oranica i kopanica podno kakve dalmatinske smrče. Ljeto je i kada se i mi protegnemo da šta ponudimo. Ovaj Fest. Onaj Fest. Malo šljivke, pa do ekstazija.
Ljeto je i kada Šumnjak lakše pokaže novčanik. Jer na mjestu gdje ostalim sisarima raste srce, tu je Šumnjaku iznikao novčanik. Njegovim potezanjem daje se do znanja da su emocije proradile. Ako te Šumnjak počasti, znaj da mu se sviđaš! Ako Šumnajku pomogneš da zaradi, imaš prijatelja do groba. Ma šalim se! Imaš ga do prve ponude veće od tvoje.
Šumnjaci ne vole dijasporu. To su svi oni Banjalučki Švedi što dođu preko ljeta da se pokazuju sa većim novčanicima od njihovih, a veličina auta i šaljivost prilikom registrovanja govori da im je dobro, da im je puno srce... Mislim... pun novčanik.
Najgore od svega je što su im upravo Šumnjaci to omogućili kad su ih 1995. istjerali iz rodnog grada. Sad im plaćaju kiriju, opet im čuvaju stanove, a ništa nisu dobili. Vrate se sada iz dijaspore da svjedoče o naglom napretku pojedinih Šumnjaka, njihovom bogatstvu bez logičkog objašnjenja i njihovim smješnim akademskim titulama iza kojih se kriju piljari, sitni kriminalci ili direktori kakvog komunalnog preduzeća. Dođu i gledaju ih podsmješljivo kao i prije rata. Svi fakulteti, magisteriji i doktorati tope se pred tim ljubopitljivim očima kao sladoled na toplom gradskom asfaltu. Gotovo da im u očima poput neonske svjetiljke sija ispisano "Fino doktore! A koliko ti je paradajiz?"
Ljeto je kad se ide u Makarsku. Auto se prekontroliše kod majstora od povjerenja, potrpaju se žena, djeca, dječija kolica, gumeni čamci, tablete protiv povraćanja, andoli. "Meso ne daju preko! Hm, a nekad smo bili jedna država."
Za "preko" turističke agencije odaberu smještaj i povoljan način ishrane. Šumnjak ne voli biti prevaren. Ni za pet evra! Prevariti voli. Za koliko god se daš prevariti! Najsrećniji je dok traži WC na graničnom prelazu i onako olakšavajući se razmišlja o svim papcima na poslu koji sad moraju da giljaju, trpe konja od šefa, "mamu mu ušljivu, prejeo bi govno", a njemu će vjetrić lagano oko bubrega... Po povratku na posao će im pričati koga je od popularnih faca vidio, s kim se uslikao, gdje je najbolji parti i s kim je od Čeha, Poljaka ili Zagrepčana "nemoš' vjerovat'" postao prijatelj do groba. Pa se razumiju u vino i koja konoba ga ima najbolje, a koje maslinovo nije žestoko, a ima ga povoljno. Prosječan Šumnjak voli saslušati priče o ljetovanjima u inostranstvu, ali će otići samo tamo gdje ga sopstveno auto može spremiti za par sati! "Pusti ti to, da zaradim sidu ili kakvu drugu bolest! Nema boljih ribica od naših."
Prosječog Šumnjaka prepoznajete po okrugloj glavi na kojoj se već sa tridesetom formira ćelavo sjeme velikog budućeg ćelavca. Oči su dobroćudne i zanesene, a trbuščić veliki toliko da može da ugosti 300 grama jagnjetine, 6 do sedam piva i jetru koju nagrizaju: žena, školovanje djece, kladionica i neprijatelji Republike Šumske. Svemu što ga nervira prijeti onom napravom koja razlikuje žene od muškaraca: "Jebaću mu mamicu! Napušiš mi se kurvo! Možeš da mi dudliš! Tebi treba malo mog!"
Ma nije mu lako. On strepi, drhti i sekira se; Vraća kredite, ganja ženine kurvare oko Svemu što Šumnjaka nervira prijeti onom napravom koja razlikuje žene od muškaraca: "Jebaću mu mamicu! Napušiš mi se kurvo! Možeš da mi dudliš! Tebi treba malo mog!" kuće, piše djeci domaći, popravlja auto, trpi punicu, bori se na poslu da ga ne zajašu i šta ima? Ušljivo ljetovanje na kojem će da zalegne pod kakvu četinarku i da zaviruje, kad ga žena ne gleda, pod lijepi pupoljak do sebe opružen na ležaljci, da mašta i bjesni: "Svi bi guzovače, a ja da vas hranim!"
Na ljetovanju oženjeni Šumnjak sa ženom provede naviše vremena u toku cijele godine. Valjda ih je zato rijetkost sresti nevjenčane zajedno na ljetovanju. "A, ne! Volim ja nju, buraz, ali dok se ne oženimo, ništa! Kad me zajaše sa djecom, nagledaću se ja tog uživanja do smrti." Onaj Šumnjak koji te pozove na ljetovanje, taj te oženiti neće. Ljetovanje je ili provod ili patnja. Sa jednom ženom doživjeti oboje nije moguće!
Mladi muškarci Republike Šumske i svi koji se osjećaju mladim na ljetovanje idu sa još jednim primjerkom muškog roda. Svjedok će da pomogne ako treba promjenuti probušenu gumu u putu i da ga čuva od napasti prevelikog trošenja srca tj. novčanika. Važna misionarska uloga je i da podjeli pare za gorivo do mora i natrag. Mladi muški Šumski par ide na popularna mjesta za partijanje na kakvom ostrvu, da se nagleda ribica koje nikada neće imati, da se "ubije od rakije", da izgori na suncu kad ujutro zaspi na plaži i da priča uvjerljivo priče koje se nikad nisu desile. A za sve to ima i privatnog svjedoka.
Kad zađe u izvjesne godine koje roje upitnike oko glave tada ide sa ljubavnicom. Ljubavnica nije predmet želje ili je rijetko kad. Ona je sredstvo prevare kad još jedino prevara može da razgori ono mjesto na kojem je nekada možda kucalo srce mlade životinje. Sada tamo strepi preplašeni novčanik. Zaključio je Šumnjak davno: "Svi bi guzovače, a jedino on mora da radi!" Kad ga već varaju, pa može valjda i on malo da im uzvrati?
P.S.I kad neko dobije motku u glavu ko Teofil onda će se pitati zašto.E zbog ovakvih gadosti i bljuvotina i treba motka da radi.Stoka je to a ne novinari
- 1gorstak
#10653 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Velika je, ogromna razlika kada s jedne strane ovakvu generalizaciju sroci Tanja Alavuk, a s druge neki Bosnjak. Prvo je zdravo jer je samokriticnost zdrava, dok je drugo sijanje mrznje i ne moze biti prihvatljivo. To jedno. Drugo, tvoj je komentar direktni poziv na vrsenje krivicnog djela. Ako si nepismen ili intelektualno nedorastao Tanji pa joj se ne mozes suprotstaviti argumentima, plati nekom da napise odgovor umjesto sto pozivas na linc.vrhbosna wrote:FašizamAbacija wrote:Dodikovska verzija turizma
Šumnjaci u Makarskoj
P.S.I kad neko dobije motku u glavu ko Teofil onda će se pitati zašto.E zbog ovakvih gadosti i bljuvotina i treba motka da radi.Stoka je to a ne novinari
-
vrhbosna
#10654 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
/quote]
[/quote]
Fašizam
[/quote]
Velika je, ogromna razlika kada s jedne strane ovakvu generalizaciju sroci Tanja Alavuk, a s druge neki Bosnjak. Prvo je zdravo jer je samokriticnost zdrava, dok je drugo sijanje mrznje i ne moze biti prihvatljivo. To jedno. Drugo, tvoj je komentar direktni poziv na vrsenje krivicnog djela. Ako si nepismen ili intelektualno nedorastao Tanji pa joj se ne mozes suprotstaviti argumentima, plati nekom da napise odgovor umjesto sto pozivas na linc.[/quote]
Ti bi sa fašistima argumentovao raspravljao ? Ovo je prevršilo sve granice slobodnog novinarstva,ovo je vrijeđanje i omalovažavanja dijela jednog naroda na najpodrugljiviji i najpodmukliji način.Neka je na čast svakom onom ko ovo objavi i ko se "sladi" ovakvim fašistoidnim nebulozama ove nazovi novinarke.Fuj
Fašizam
Velika je, ogromna razlika kada s jedne strane ovakvu generalizaciju sroci Tanja Alavuk, a s druge neki Bosnjak. Prvo je zdravo jer je samokriticnost zdrava, dok je drugo sijanje mrznje i ne moze biti prihvatljivo. To jedno. Drugo, tvoj je komentar direktni poziv na vrsenje krivicnog djela. Ako si nepismen ili intelektualno nedorastao Tanji pa joj se ne mozes suprotstaviti argumentima, plati nekom da napise odgovor umjesto sto pozivas na linc.[/quote]
Ti bi sa fašistima argumentovao raspravljao ? Ovo je prevršilo sve granice slobodnog novinarstva,ovo je vrijeđanje i omalovažavanja dijela jednog naroda na najpodrugljiviji i najpodmukliji način.Neka je na čast svakom onom ko ovo objavi i ko se "sladi" ovakvim fašistoidnim nebulozama ove nazovi novinarke.Fuj
- 1gorstak
#10655 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ne smeta tebi to sto je napisano, tebi smeta kada to Teofil i Tanja kazu jer se bojis samokriticnosti unutar srpskog korpusa. To tebe zulja. Tvoj komentar u kojem pravdas fizicki napad na Teofila i predlazes nesto slicno i u slucaju Tanje je jedan od argumenata za moju tvrdnju da je casni srpski narod izmanipulisan strahom, sto neopravdanim strahom od ustasko-dzihadske zavjere, sto opravdanim strahom od divljaka poput tebe koji Kopanju smiruju podmetanjem eksploziva pod auto, Teofila mlate metalnom sipkom a isto rjesenje predlazu za Tanju. Da nije vas siledzija, srpski bi se narod puno brze oslobodio velikosrpskog jarma. Tvoj komentar je u sustini plasticni primjer zasto na podrucju manjeg entiteta gdje velikosrbi kontrolisu budzet, medije i organe bezbjednosti, nema istinske opozicije nego se sve svodi na nekoliko ludo hrabrih pojedinaca.vrhbosna wrote: ...
p.s. ovo je jos jedan razlog zasto ne moze doci do izjednacavanja strana, mediji na podrucju koje je odbranila ARBiH po pravilu djeluju bez straha jer nama koji branimo suzivot istina ne smeta, nema potrebe da svoje ideale branimo cekajuci u mracnom haustoru s pajserom u ruci ....
- kiky
#10656 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
nerazumijem ...
šta u onom tekstu nije istina ...
jedino što bi moglo biti neistina je da šumnjaci idu namore u makarsku ili bilo gdje u hrvatsku ...
crna gora ( samo kotor i herceg-novi, nikad više budva ) ili grčka ( bratska, ali i dva od tri srpska mora, po onoj staroj nacionalnoljubavnoj pesmi ) ...

šta u onom tekstu nije istina ...
jedino što bi moglo biti neistina je da šumnjaci idu namore u makarsku ili bilo gdje u hrvatsku ...
crna gora ( samo kotor i herceg-novi, nikad više budva ) ili grčka ( bratska, ali i dva od tri srpska mora, po onoj staroj nacionalnoljubavnoj pesmi ) ...
- valterbranisarajevo
#10657 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Mathew Parris se raspisao. iako pokušava naširoko opravdati svoje stavove o RS kao"osmoj državi na prostoru bivše Jugoslavije" čini mi se da je ovo još jedno plaćeno lobiranje. Ipak previše providno...Međutim, ja do sada nisam vidio da neko tako otvoreno zastupa i opravdava rasturanje BiH kao države....Da li nam Ronhil kroz usta ove MZ dobro plaćene krvopije samo pokušava najaviti svoje sljedeće poteze? Ja (odnosno on) mogu rasturiti BiH kada hoću-bez velikih posljedica...
Odnosno da je sve ovo "šuplja". Nadam se da sam u pravu...
http://6yka.com/republika-srpska-nakon-osamostaljenja
http://6yka.com/republika-srpska-nakon-osamostaljenja
- kamen spoticanja
#10658 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
de ba valter opusti se...neces docekati takav zicer s ovom snsd bagrom...oni mogu raditi samo ovo:
Kalabić: Dovest ću u Parlament BiH "momke s Romanije u majicama s likom Karadžića i Mladića"!
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH još uvijek se nije "oporavio" od nedavnog ulaska žene u nikabu u zgradu PS BiH
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić poručio je danas da će, ukoliko se ponovi situacija ulaska lica bez identifikacije u zgradu parlamenta BiH, delegati SNSD-a u parlament dovesti "grupu momaka sa Romanije u majicama na kojima će biti likovi Radovana Karadžića i Ratka Mladića".
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da izjava poslanika SNSD-a da će u institucije BiH dovesti "momke sa Romanije odjevene u majice sa slikom Radovana Karadžića i Ratka Mladića" nije na nivou pristojnog političkog ponašanja.
Član Glavnog odbora PDP-a Zoran Tešanović je poručio Kalabiću da sam obuče takvu majicu, umjesto što prijeti da će "momke sa Romanije voditi po Sarajevu kako bi plašio bilo koga i ubirao političke poene".
Kalabić: Dovest ću u Parlament BiH "momke s Romanije u majicama s likom Karadžića i Mladića"!
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH još uvijek se nije "oporavio" od nedavnog ulaska žene u nikabu u zgradu PS BiH
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić poručio je danas da će, ukoliko se ponovi situacija ulaska lica bez identifikacije u zgradu parlamenta BiH, delegati SNSD-a u parlament dovesti "grupu momaka sa Romanije u majicama na kojima će biti likovi Radovana Karadžića i Ratka Mladića".
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da izjava poslanika SNSD-a da će u institucije BiH dovesti "momke sa Romanije odjevene u majice sa slikom Radovana Karadžića i Ratka Mladića" nije na nivou pristojnog političkog ponašanja.
Član Glavnog odbora PDP-a Zoran Tešanović je poručio Kalabiću da sam obuče takvu majicu, umjesto što prijeti da će "momke sa Romanije voditi po Sarajevu kako bi plašio bilo koga i ubirao političke poene".
-
hercegovac_pravi
#10659 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Panika ih ljulja do ludila. Baš bih volio vidjeti ovako neštokamen spoticanja wrote:de ba valter opusti se...neces docekati takav zicer s ovom snsd bagrom...oni mogu raditi samo ovo:
-
bicebolje
#10660 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Hoćeš reći da Galijašević ne sije mržnju ? To što on radi je zdravo samo zato što je Bošnjak ? Do kada će se ovaj narod sakrivati iza marginalnih pojedinaca ?1gorstak wrote:Velika je, ogromna razlika kada s jedne strane ovakvu generalizaciju sroci Tanja Alavuk, a s druge neki Bosnjak. Prvo je zdravo jer je samokriticnost zdrava, dok je drugo sijanje mrznje i ne moze biti prihvatljivo.
- 1gorstak
#10661 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Prvo, govorio sam o generalizacijama i o tom kako jedna moze proci a druga ne smije.bicebolje wrote:Hoćeš reći da Galijašević ne sije mržnju ? To što on radi je zdravo samo zato što je Bošnjak ?1gorstak wrote:Velika je, ogromna razlika kada s jedne strane ovakvu generalizaciju sroci Tanja Alavuk, a s druge neki Bosnjak. Prvo je zdravo jer je samokriticnost zdrava, dok je drugo sijanje mrznje i ne moze biti prihvatljivo.
I drugo, bitno je da postoji ta mogucnost da se pojedinac moze izjasniti o odredjenim pojavama u drustvu (stvarnim ili izmisljenim) a bez straha od drzavne represije ili metalne sipke po glavi. To sto se u konkretnom Galijasevicevom slucaju radi o komadu budale, ne igra ulogu.
- luckylaka
#10662 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Fašizamvrhbosna wrote:/quote]
Cuj,,vrijedjanje jednog naroda,,i to istog onog naroda koji je pocinio GENOCID,istog onog naroda koji je klao ubijao gdje je stigao ne pitajuci za gadine,istog onog naroda zbog kojeg ja i moji prijatelji odrapismo skoro godinu u Omarskoj,Manjaci,Keratermu,,Batkovicima.Od tog istog genocidnog naroda koji nije zasluzio nista vise od ovakvog komentara.
-
vrhbosna
#10663 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Daj bolan gorštak kakvo crno slobodno novinarstvo,pa pogledaj izraze koje ova spodoba upotrebljava za obične normalne ljude.Strašno1gorstak wrote:Ne smeta tebi to sto je napisano, tebi smeta kada to Teofil i Tanja kazu jer se bojis samokriticnosti unutar srpskog korpusa. To tebe zulja. Tvoj komentar u kojem pravdas fizicki napad na Teofila i predlazes nesto slicno i u slucaju Tanje je jedan od argumenata za moju tvrdnju da je casni srpski narod izmanipulisan strahom, sto neopravdanim strahom od ustasko-dzihadske zavjere, sto opravdanim strahom od divljaka poput tebe koji Kopanju smiruju podmetanjem eksploziva pod auto, Teofila mlate metalnom sipkom a isto rjesenje predlazu za Tanju. Da nije vas siledzija, srpski bi se narod puno brze oslobodio velikosrpskog jarma. Tvoj komentar je u sustini plasticni primjer zasto na podrucju manjeg entiteta gdje velikosrbi kontrolisu budzet, medije i organe bezbjednosti, nema istinske opozicije nego se sve svodi na nekoliko ludo hrabrih pojedinaca.vrhbosna wrote: ...
p.s. ovo je jos jedan razlog zasto ne moze doci do izjednacavanja strana, mediji na podrucju koje je odbranila ARBiH po pravilu djeluju bez straha jer nama koji branimo suzivot istina ne smeta, nema potrebe da svoje ideale branimo cekajuci u mracnom haustoru s pajserom u ruci ....
- and
#10664 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
šta to tebe u tekstu toliko pogodi da nekog nazivaš spodobom?vrhbosna wrote:Daj bolan gorštak kakvo crno slobodno novinarstvo,pa pogledaj izraze koje ova spodoba upotrebljava za obične normalne ljude.Strašno1gorstak wrote:Ne smeta tebi to sto je napisano, tebi smeta kada to Teofil i Tanja kazu jer se bojis samokriticnosti unutar srpskog korpusa. To tebe zulja. Tvoj komentar u kojem pravdas fizicki napad na Teofila i predlazes nesto slicno i u slucaju Tanje je jedan od argumenata za moju tvrdnju da je casni srpski narod izmanipulisan strahom, sto neopravdanim strahom od ustasko-dzihadske zavjere, sto opravdanim strahom od divljaka poput tebe koji Kopanju smiruju podmetanjem eksploziva pod auto, Teofila mlate metalnom sipkom a isto rjesenje predlazu za Tanju. Da nije vas siledzija, srpski bi se narod puno brze oslobodio velikosrpskog jarma. Tvoj komentar je u sustini plasticni primjer zasto na podrucju manjeg entiteta gdje velikosrbi kontrolisu budzet, medije i organe bezbjednosti, nema istinske opozicije nego se sve svodi na nekoliko ludo hrabrih pojedinaca.vrhbosna wrote: ...
-
vrhbosna
#10665 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ma nije mene ništa pogodilo(niti može
),samo komentarišemo.Vi ovdje u ovom tekstu ako ne vidite u čemu je problem i to je ok.Pozdrav
- and
#10666 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
ne vidim problem,jer opisuje neke pojave koje su istinite.čak mislim da dosta toga ima u cijeloj bih.u čemu je problem?vrhbosna wrote:Ma nije mene ništa pogodilo(niti može),samo komentarišemo.Vi ovdje u ovom tekstu ako ne vidite u čemu je problem i to je ok.Pozdrav
- BHCluster
#10667 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
A sada nesto za dusu...
“U ekonomiji je spas Republike Srpske”, bila je najčešće Dodikova krilatica u posljednje četiri godine dok je nizao katastrofalne poslovne aranžmane za privredu Republike Srpske.
Samo nekoliko dana pošto je austrijski Strabag i službeno raskinuo ugovor sa Vladom RS-a o izgradnji mreže puteva po Republici Srpskoj, što je trebao biti posao bio vrijedan oko tri milijarde eura, revizorska kuću Delloite izašla je sa skandaloznim izvještajem o stanju u Rafineriji u Bosanskom Brodu.
Ne zna se tačno koliko je Dodik u svom posljednjem mandatu potpisao “kapitalnih” ugovora sa stranim partnerima, ali naš list pozabavio se sa deset Dodikovih “najvećih” poslova koji su Republiku Srpsku trebali pretvoriti u privredno čudo. Završili su, a da nisu ni započeti. Krenimo od posljednjeg objelodanjivanja Dodikovih malverzacija.
Prema revizorskom izvještaju o poslovanju Rafinerije, koji je uradila revizorska kuća Delloite, gubitak ove kompanije iznosi 99,5 milona KM, a obaveze su veće od njene obrtne imovine za 153, 8 miliona KM. Ove porazne brojke govore da je cijeli projekat oko prodaje Rafinerije zapravo bio velika prevara.
U posljednje tri i po godine javnost je zasipana brojnim informacijama o uspjesima Rafinerije, povećanju proizvodnje, zamahu privrede, a samo u prošloj godini tako “napredna” firma napravila je gubitak od sto miliona maraka. Pritom, dugoročne obaveze Rafinerije iznose 354 miliona KM. Sastavni dio ovih obaveza je i dug prema budžetu Republike Srpske od 133,5 miliona KM. Riječ je o neplaćenim dažbinama koje su reprogramirane beskamatno i koje na naplatu dolaze 1.jula iduće godine, s tim da bi trebale biti otplaćene u narednih pet godina. Brojke govore da je Rafinerija na koljenima i da su njene šanse da počne poslovati rentabilno izuzetno male. Navode to i revizori, koji “ukazuju na postojanje materijalno značajnih neizvjesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost Preduzeća da posluje stabilno”. Zbog toga se i sumnja da će Republika Srpska od silnih miliona vidjeti i centa, naročito ako se ima u vidu da je Rafinerija svojim kupcima, firmi Njeftegazinkor i njenim ruskim partnerima, dužna 220 miliona KM!
Vlada RS-a je tokom privatizacije, na ime komercijalnih i drugih dugova Rafinerije i Petrola, isplatila gotovo 218 miliona maraka. Takođe je pokrila i reprogramirani dug brodske Rafinerije prema budžetu od blizu 133,5 miliona maraka, što je preko 351 miliona KM kojih je Vlada uložila u procesu prodaje Naftne industrije RS-a. Uz sve to, Vlada RS je uplaćivala i plate radnicima i nakon prodaje Rafinerije, u iznosu od 11 miliona KM, pa se ukupna suma potrošena za privatizaciju Rafinerije penje na preko 362 miliona KM. Ruski partner je, navodno, uplatio blizu 356 miliona maraka za kupovinu državnog kapitala, te refundiranje Vladi na ime izmirenja dijela komercijalnih obaveza. Prosta računica govori da je Dodik Rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči, te Petrol besplatno ustupio ruskom partneru, uz još nekoliko miliona KM doplate.
Međutim, tu nije kraj prevarama. Nakon što je Vlada RS-a očistila sve dugove nekadašnje Naftne industrije i Rusima je predala bez dugova, ruski partner je zadužio rafineriju stotinama miliona KM. Pritom, ruski kupac je napravio anekse ugovora po kojima se preko firme Optima izvlači dobit iz Rafinerije, koja će stalno biti u gubitku, a zbog tog gubitka izbjegava se plaćanje 133,5 miliona KM obaveza prema državi.
Milorad Dodik je tokom 2006. godine pompezno najavljivao da će u Naftnu industriju Republike Srpske biti uloženo 979 miliona eura. Tri i po godine nakon privatizacije može se zaključiti da je cijeli projekat postavljen na kriminalnom načinu poslovanja. Po nalazu revizora, Rafinerija je u 2009. imala dug od 354 milioma KM. To je čak sto miliona više nego što je iznosio dug prije privatizacije, pa stručnjaci opravdano postavljaju pitanje zbog čega Vlada RS-a na čelu sa Dodikom nije investirala u rafineriju, umjesto što je otplaćivala njene dugove i poklonila je ruskom partneru.
PROPAO POSAO VRIJEDAN 3 MILIJARDE EURA
Dodiku i njegovoj kliki trebalo je nekoliko mjeseci da javnosti saopšte da je propao njegov posao stoljeća sa Strabagom, vrijedan tri milijarde eura. Četiri godine nakon dobivanja koncesije za izgradnju 430 kilometara puta u Republici Srpskoj, trakavici je prije desetak dana došao kraj. Austrijski građevinski koncern Strabag obznanio je raskid ugovora s Banjom Lukom o izgradnji putne mreže u RS-u.
“Posao stoljeća” pretvorio se tako u “fijasko stoljeća” zahvaljujući odluci Vlade Republike Srpske i premijera ovog bh. entiteta Milorada Dodika da 2006. godine, mimo natječaja, putem direktne pogodbe dodijeli koncesiju na rok od 30 godina austrijskom koncernu. Odluku je potvrdio i entitetski parlament, a 2008. potpisan je i ugovor između Vlade RS-a i Strabaga o izgradnji mreže autocesta kroz RS. No, ništa od toga nije bilo dovoljno Strabagu u osiguranju finansijske podrške za dobiveni posao. Austrijska kompanija priznala je kako nije mogla dobiti kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) upravo zbog toga što posao nije dobila putem međunarodnog natječaja.
Strabag je, iz istih razloga, odbila i Evropska investicijska banka (EIB), te još 40 poslovnih banaka, od kojih su Austrijanci gotovo dvije godine uzaludno tražili finansijska sredstva. Podsjetimo, Strabag je dobio koncesiju za izgradnju na osnovu javnog poziva za iskazivanje interesa, a ne međunarodnog natječaja. Premijer RS-a Milorad Dodik nedavno je izjavio kako će “autocesta Banja Luka-Doboj biti izgrađena, sa Strabagom ili bez Strabaga”, ne otkrivajući kako.
Osim te autoceste Vlada RS-a gradi autocestu Banja Luka - Gradiška, koja je trebala biti udio tog entiteta u zajedničkoj kompaniji sa Strabagom. Zbog zloupotreba oko budžetskog finansiranja te autoceste, već nazvane “Skadar na Bojani”, za koju je prema neslužbenim podacima već utrošeno tri puta više od planiranog iznosa, Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu protiv premijera Dodika, koji odbacuje sve optužbe o nezakonitom trošenju novca. Ministar prometa i veza RS-a Nedjeljko Čubrilović nedavno je izjavio kako će ta autocesta biti završena do kraja godine, te kako je s Hrvatskom dogovorena izgradnja mosta preko Save, te povezivanje s autocestom Zagreb - Beograd kod Okučana. Mreža autoputeva u RS-u predviđala je i izgradnju autoputa Banja Luka-Prijedor, Banja Luka-Kupres, te preko Livna povezivanja sa Splitom. No, po svemu sudeći od gradnje putne mreže u RS-u za sada nema ništa.
Sam Milorad Dodik, u vezi posla sa „Strabagom“, više puta je sam sebi skočio u usta. Tako je u maju ove godine govorio da je projekat realan, izvodljiv i ida ide svojom dinamikom, međutim prije deset dana obznanio je da ugovor sa Strabagom raskinut uz odštetu od 200.000 eura, te kako njegova vlada sada ima nekoliko opcija. Jedna od njih je da pokušaju naći novog partnera koji bi za 200.000 eura preuzeo Strabagov udio u Autoputevima RS-a, ili da bez zaduživanja krenu vlastitom operativom graditi autocestu Banja Luka - Doboj. Računa se da je Dodikova vlada na ime neizgrađenih autoputeva, za troškove eksproprijacije i razne projekte i ekspertize do sada utrošila oko sto miliona KM.
ČEŠKI ČEZ TUŽIO DODIKA
Prije mjesec i po dana češka kompanija ČEZ tužila je Vladu Republike Srpske Međunarodnoj privrednoj komori u Beču, a početak arbitraže zakazan je za septembar. Ukoliko Vlada RS-a i njen šef Milorad Dodik izgube taj spor, a dobro obaviješteni kažu da je to izvjesno, moraće platiti odštetu u iznosu od 60 miliona eura.
Česi su podnijeli tužbu zbog propale investicije vrijedne 1,4 milijarde eura namijenjenih za izgradnju nove termoelektrane i popravljanje postojeće. Pored odšteta od 60 miliona eura, čak se spominje i cifra od 100 miliona eura ukoliko bi se uračunale zatezne kamate. Između ČEZ-a i Elektroprivrede RS prije tri godine potpisan je ugovor o izgradnji nove termoelektrane u Gacku, ali vlasti RS-a nisu ispoštovale ugovorne obaveze. Češka kompanija podnijela je tužbu i protiv preduzeća Rudnik i termoelektrana Gacko. Ključni argument Češke elektroprivrede za tužbu jeste činjenica da EPRS u „Nove elektrane RS", zajedničko preduzeće koje je trebalo da gradi novu i upravlja starom termoelektranom, nije unijela imovinu postojeće RiTE „Gacko".
Premijer RS-a, kojeg će Sud iz Beča pozvati na saslušanje, o cijelom ovom slučaju šuti, a njegovi saradnici tvrde da Vlada RS nije kriva za krah velikog projekta. Oni kao glavni razlog zbog kojeg je propao posao sa ČEZ-om navode tužbu malih akcionara preduzeća Rudnik i termoelektrana Gacko, u čiju korist je sud nedavno presudio.
Istovremeno Dodik sprema kontratužbu protiv Češke elektroprivrede (ČEZ), a kako saznajemo, u ime Vlade RS-a tužbu će podnijeti ugledna advokatska kancelarija Schönherr iz Beča. Dobro upućeni izvori tvrde da su strani advokati angažovani zbog toga što Vlada RS-a, zajedno sa „Elektroprivredom RS" i RiTE „Gacko", mora da pripremi jake argumente kojima će oboriti tvrdnju ČEZ-a da su za propast „posla vijeka" u Gacku, vrijednog 1,4 milijarde eura, odgovorne vlasti Republike Srpske, EPRS i RiTE „Gacko". Dobro upućeni izvori tvrde da će Dodik svoju kontraofanzivu zasnovati na tezi da su Česi sabotirali realizaciju investicije, jer se nisu pridržavali obaveza iz zajedničke izjave sa Vladom i EPRS-om koja je potpisana krajem 2006. godine.
BRZE PRUGE NA DUGE STAZE
Dodik već duže vrijeme ne pominje prugu od Broda do Modriče, koja je već trebala biti izgrađena i u koju su, navodno, investitori namjeravali utrošiti 45 miliona eura. Naime, prije dvije godine Vlada RS-a na čelu sa Dodikom je dogovorila sa firmom General Electric ulaganje od 167 miliona eura u Željeznice RS-a. Međutim od investicija nije bilo ništa, a gubici u Željeznicama RS-a mjere se stotinama miliona eura. Dodik je sa rumunskim investitorom navodno dogovorio i izgradnju fabrike vagona u Obarskoj kod Bijeljine u kojoj bi bi se zaposlili oko pet hiljada radnika. Do fabrike bi bila izgrađena željeznička pruga. Međutim, od izgradnje fabrike nije bilo ništa, a podaci o gubicima u Željeznicama RS-a su šokantni. Na kraju 2005., u vrijeme kada je premijer RS-a bio Pero Bukejlović, konstatovan gubitak od 1,7 miliona maraka, da bi u 2009. došlo do enormnog povećanja gubitaka i oni se penju na čak 22 miliona maraka. To su gubici koje su konstatovali revizori kroz frizirane knjige Željeznica Srpske. Stvarni gubici su, smatra se, mnogo veći. Kako bi održali socijalni mir u Željeznicama Srpske, Vlada RS-a krenula je ove godine u nova zaduživanja i podigla kredite od 20 miliona i 16 miliona KM, što sa kamatama na njih daje novih 40 miliona maraka zaduženja Željeznicama RS-a.
U SVAKOM GRADU PO JEDAN AERODROM
Najveći opsjenar na ovim prostorima, aktuelni premijer RS-a, danima je zamajavao građane RS-a obećavajući im aerodrome u svakom većem gradu u RS-u od Bijeljine, Trebinja, Sokoca… koji su trebali nižom cijenom karata da preuzmu sve poslove aerodromoma u Sarajevu, Beogradu, Dubrovniku, Tivtu i postanu nosioci tog posla u regionu. Naš list je pisao o komičnim projektima aerodroma u Trebinju sa kojeg avioni kada polete udaraju direktno u planinu. Potom je izrađena nova studija izvodljivosti trbinjskog aerodroma u kojoj su avioni nakon što bi prošli produženom pistom morali proći kroz tunel! Sve stručnjake koje su javnost upozoravali da je izgradnja takvog aerodrome tragikomična, Dodik je proglašavao neprijateljima Republike Srpske, ljudima koji ne mogu da shvate njegov poslovni senzibilitet.
IZ BIRAČA IZVUČENA MILIJARDA MARAKA
U sjeni spektakularnih privrednih uspjeha i ekonomskog čuda o kojima je svakodnevno trubila propagandna mašinerija Milorada Dodika, u istočnom dijelu Republike Srpske odvijala se prava ekonomska drama. Najvećoj kompaniji na tom području, Fabrici glinice Birač, u vlasništvu litvanskog tajkuna ruskih korijena Vladimira Romanova, dozvoljeno je da preko Ukio banke iz BiH izvuče oko milijardu KM. Litvanci su osmislili ‘zanimljivu’ finansijsku shemu, u kojoj fabrika Birač vrši samo uslužnu preradu, i to za firmu Balkal iz Banje Luke, povezano pravno lice čiji je osnivač sa off-shore destinacije na Britanskim Djevičanskim ostrvima. Balkal, dakle, nabavlja sirovine, prodaje ih Birču po tržišnim cijenama, a Birač isporučuje finalni proizvod Balkalu po cijeni nižoj od tržišne. Balkal dalje, ili isporučuje Birčev gotov proizvod u inostranstvo po tržišnim cijenama (ostvarujući zaradu), ili, izvozi glinicu u inostranstvo takođe po nižim cijenama od tržišne, nekoj trećoj firmi (sa istim krajnjim vlasnikom), koja onda prodaje dalje po tržišnoj cijeni, ostvarujući profit van BiH.
Pritom, fabrika se nalazi korak do potpunog sloma i stečaja. Radnicima novcem dobijenim od privatizacije nikada nisu plaćeni doprinosi a vlasnik ove fabrike nikada nije platio porez. Prošlu godinu Birač je okončao s rekordnim gubitkom od preko 107 miliona eura, a to praktično znači da Birač "knjigovodstveno" više ne postoji budući da su dugovanja fabrike nadmašila ukupnu vrijednost imovine. Zapanjujuće razmjere nagomilanih poslovnih gubitaka Fabrike glinice Birač precizno je ustanovila revizorska kuća Deloitte, čije su prognoze o perspektivi birčanske fabrike krajnje sumorne. "Deloitte" sugerira hitnu i sveobuhvatnu rekonstrukciju i konsolidaciju kompanije, u okviru koje će već u prvom naletu, odmah nakon oktobarskih izbora, bez posla ostati nekoliko stotina radnika.
Jedan od najvažnijih projekata u RS-u za Dodika je bila rekonstrukcija Kliničkog centra Banja Luka, koja je trebala da košta nešto više od 160 miliona maraka. Ovaj posao je daleko od očiju javnosti Dodik povjerio austrijsko-holandskoj firmi “Vamed Nederland”, koja je trebala da rekonstruiše 30 hiljada metara kvadratnih prostora bolničkog centra, izgradi Centar za radioterapiju, južno krilo i 12 savremeno opremljenih operacionih sala. Izrađeni su i projekti, ali posao sa Vamedom je propao. U posljednje četiri godine u KBC Banja Luka, koji je katastrofalnom stanju, popravljen je krov i ugrađeno nekoliko liftova.
Nakon propalog posla sa Vamedom Dodik je optužio “Bošnjake iz Sarajeva da su izvršili pritisak na holandsku vladu da zbog Srebrenice imaju moralnu obavezu da odobre kredit Kliničkom centru u Tuzli, a ne KBC Banja Luka”. Međutim optužbe su bile potpuno neosnovane, jer je aranžman koji je Dodik sklopio sa austrijskim Vamedom bio krajnje neracionalan i neodrživ. Naime, kada je došao na vlast, Dodik je mimo svih zakona poništio ugovor prethodne Vlade po kojim bi se milionska sredstva za obnovu KBC jednim dijelom obezbijedila prodajom zemljišta pored Hirurgije, a preostali dio zaduženjem kod bh. banaka. Po ugovoru sa Vamedom, firmom koja se bavi obnovom bolnica, sredstva za obnovu namakla bi se zaduživanjem Fonda za zdravstvo. Otplata kredita bila bi sa izuzetno visokom kamatnom stopom, a od 40 miliona eura za koje je Dodik govorio da će ih donirati holandska vlada nije bilo ništa jer je bilo samo riječi o 19 miliona eura kojim bi se pokrilo osiguranje za medicinsku opremu.
Ne treba zaboraviti ni Dodikovu spektakularnu prodaju Telekoma Srpske, za koji je od Telekoma Srbije dobio 646 miliona eura. Javnost je međutim ostala uskraćena za informaciju da Dodik nikada od Srbije nije dobio dogovorenu sumu novca jer je dio “prelomio” za dug koji su građani RS-a napravili u Srbiji u toku i poslije rata liječeći se u beogradskim zdravstvenim ustanovama.
Svetlana Cenić, ekonomski ekspert i bivša ministrica finansija RS-a, u najveće poslovne promašaje Milorada Dodika, pored posla sa Čezom i Strabagom, ubraja potrošnju milijarde maraka od PDV-a, zatim 650 miliona od prodaje Telekoma Srpske. Uz sve to, Dodik je u ovom mandate, kako ističe Cenićeva, zadužio Republiku Srpsku za čak 1,7 milijardi KM.
Cenićeva kaže da sjedište kompanije Telekoma Srpske nakon prodaje nikada neće biti u Republici Srpskoj. Kako i kupac, Telekom Srbije, ide u privatizaciju, to znači da će kompanija koja ga kupi kontrolisati apsolutno sve komunikacije u Republici Srpskoj.
Milorad Dodik je nakon niza poslovnih promašaja prošlog mjeseca potražio spas u Sankt Peterburgu, gdje je tražio nove investitore i ulagače koji će podebljati budžet Republike Srpske pred izbore. Međutim, brojni pregovori sa ruskim privrednim delegacijama o ulaganjima u RS-u završili su neuspješno.
Da je Milorad Dodik u ozbiljnim ekonomskim problemima, govori i njegov nedavni prijedlog o formiranju koncentracione vlade RS-a. Time bi, tvrde upućeni, pod izgovorom prevladanja ekonomskih problema, Dodik sa sebe skinuo odgovornost za katastrofalno stanje u privredi RS-a u koje je sam doveo.
(slobodna bosna)
-
zavrzlama
#10668 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
ideja je bila sve sto se moze prodati posto zasto i tim parama putem medija,placenickih obavjestanih struktura,lobiranja po svijetu za period od (tacnije zavrsetka Kosovske Sage) par godina dovesti mali ausvic na put secesije i zavrsiti sa secesijom....medjutim velikosrbi su predvidjeli mnoge stvari,tako da danas ni secesije,ni para,narod izvaran i osramocen a usput jos su postigli da se probudi jak BIH patriotizam,da bosnjaci prepoznaju svoje unutrasnje neprijatelje (tihic npr.)
dodik je u situaciji kao milosevic 2000-te...uklonit ce ga sami srbi jer nije ispunio zadatak"odvojio rs od BIH"..ono sto se moze dodiku priznati da je uradio je da je omrzio BIH srbima u BIH vise nego Karadjic za 3,5 godine rata...dodik je ustvari produzio osvjescenje BIH srba i period u kojem su oni trebali da se vrate svojoj drzavi BIH...
najveci poraz dodika je sto je svojom javnom i jasnom antibosanskom politikom,onemogucio nekog novog dodika da nastavi gusenje BIH salonskim metodama,jer je cag go...nova struja u srpskoj politici u BIH nece moci zamajavati ni MZ i nas ostale kupovinom vremena i opstrukcijama...dodik je doveo srbe u BIH pred svrsen cin"da izaberu BIH i secesiju i rat"...para nema,ekonomija slomljena.lobiranje propalo...ostala su ova dva izbora..
dodik je u situaciji kao milosevic 2000-te...uklonit ce ga sami srbi jer nije ispunio zadatak"odvojio rs od BIH"..ono sto se moze dodiku priznati da je uradio je da je omrzio BIH srbima u BIH vise nego Karadjic za 3,5 godine rata...dodik je ustvari produzio osvjescenje BIH srba i period u kojem su oni trebali da se vrate svojoj drzavi BIH...
najveci poraz dodika je sto je svojom javnom i jasnom antibosanskom politikom,onemogucio nekog novog dodika da nastavi gusenje BIH salonskim metodama,jer je cag go...nova struja u srpskoj politici u BIH nece moci zamajavati ni MZ i nas ostale kupovinom vremena i opstrukcijama...dodik je doveo srbe u BIH pred svrsen cin"da izaberu BIH i secesiju i rat"...para nema,ekonomija slomljena.lobiranje propalo...ostala su ova dva izbora..
- energy_shock
#10669 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
kao i uvijekzavrzlama wrote:ideja je bila sve sto se moze prodati posto zasto i tim parama putem medija,placenickih obavjestanih struktura,lobiranja po svijetu za period od (tacnije zavrsetka Kosovske Sage) par godina dovesti mali ausvic na put secesije i zavrsiti sa secesijom....medjutim velikosrbi su predvidjeli mnoge stvari,tako da danas ni secesije,ni para,narod izvaran i osramocen a usput jos su postigli da se probudi jak BIH patriotizam,da bosnjaci prepoznaju svoje unutrasnje neprijatelje (tihic npr.)
off: gdje je dallton?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#10670 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Glavni uzrok Dodijevih neusopjeha je u tome sto su Dodi i Srbija "pusteni niz vodu", najvise zbog politike prema BiH. Srbiji i Srpskoj su bile ponudjene "mrkve" za ulazak u EU, koje je srbija odbila igrajuci na kratu podjele BiH i Kosmeta.
"Opismenjavanje" je pocelo politickim i sudskim odlukama. Otkazivanje prijema u EU, odluke MSP o Kosmetu, britanskog suda u vezi Ganica. U sjeni politickih odluke lagane bregove valja ekonomija. EU i USA vise ne stoje iza Dodika. To je dojavljeno biznisima i oni otkazuju posove.
Koliko je god Dodik politicki diletant i prostacina toliko je jako dobar u biznisu. Da ga nisu "pustili niz vodu" zbog politike on bi se dobro izvukao u biznisu i pored ekonomske krize.
Svilen gajtan je Dodiju oko vrata. Odluku ce donijeti biraci u RS. EU je rekla da su Srbi u Srpksoj na potezu, a Srpska nije u pitanju.
"Opismenjavanje" je pocelo politickim i sudskim odlukama. Otkazivanje prijema u EU, odluke MSP o Kosmetu, britanskog suda u vezi Ganica. U sjeni politickih odluke lagane bregove valja ekonomija. EU i USA vise ne stoje iza Dodika. To je dojavljeno biznisima i oni otkazuju posove.
Koliko je god Dodik politicki diletant i prostacina toliko je jako dobar u biznisu. Da ga nisu "pustili niz vodu" zbog politike on bi se dobro izvukao u biznisu i pored ekonomske krize.
Svilen gajtan je Dodiju oko vrata. Odluku ce donijeti biraci u RS. EU je rekla da su Srbi u Srpksoj na potezu, a Srpska nije u pitanju.
Last edited by Toto on 31/07/2010 15:21, edited 1 time in total.
-
zavrzlama
#10671 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
srbiju nikad nije interesovala EU...zna srbija da ulaskom u EU zauvijek odlazi sansa za velikom srbijom jer ulazak u EU je skoro isto sto i ulazak u NATO..u srpskoj politici je jako prisutan faktor"zavjera i strateskog izcekivanja"..tadic je drobio o EU samo da izvuce kredite i kupi vrijeme ,jer srbija konta da EU ide ka raspadanju....
srbija i njena politika je nesposobna da prizna vojni,moralni i strateski poraz svoje 200-godisnje ideologije,kao srba velikog naroda sa velikom teritorijom...danas srbija je teritorijalno mala i jos se nezna ni gdje su joj granice,moralno srozana i nabacen epitet drzave koja se veze za zlocine , najsurovija politicka ubistva i drzavu kojoj se jednostavno ne moze da vjeruje..srbija ce nastaviti konfrontaciju sa MZ -om.a glavni igrac ce biti dodik,jer su BIH srbi najasatanizovaniji narod koje poznaje danasnji svijet...
srbija i njena politika je nesposobna da prizna vojni,moralni i strateski poraz svoje 200-godisnje ideologije,kao srba velikog naroda sa velikom teritorijom...danas srbija je teritorijalno mala i jos se nezna ni gdje su joj granice,moralno srozana i nabacen epitet drzave koja se veze za zlocine , najsurovija politicka ubistva i drzavu kojoj se jednostavno ne moze da vjeruje..srbija ce nastaviti konfrontaciju sa MZ -om.a glavni igrac ce biti dodik,jer su BIH srbi najasatanizovaniji narod koje poznaje danasnji svijet...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
-
vrhbosna
#10673 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Problem je u generalizaciji.Ne kažem ni ja da toga nema ali u pojedinačnim slučajevima i to na "svim stranama" a ne samo na "jednoj".Da je ova nesretna Alavuk generalizovalo kompletnu BiHi umjesto o stanovnicima RS-a pričala o stanovnicima čitave BiH svi bi (s pravom) ovdje zapjenili i vjerovatno bi tekst bio uklonjen istog momenta.Ovako,pošto se ponižavaju,vrijeđaju,omalovažavaju građani ove države srpske nacionalnosti(bosanci i hercegovciand wrote:ne vidim problem,jer opisuje neke pojave koje su istinite.čak mislim da dosta toga ima u cijeloj bih.u čemu je problem?vrhbosna wrote:Ma nije mene ništa pogodilo(niti može),samo komentarišemo.Vi ovdje u ovom tekstu ako ne vidite u čemu je problem i to je ok.Pozdrav
- vivaldi
#10674 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Fenomenalan tekst za dushu dok ga citas na autopilotu na wc solji.
Pretpostavljam da je Metiljevic pisao, ali ko god da je nekoliko odlicnih istrazivackih tema koje je spomenuo u tekstu je usrao sa jednom lazi i nekoliko vrlo velikih rupa u tekstu. Tekst je vise za avaza, ali iako svi danas rade za platu ono sto im se kaze, ovo je mogao puno bolje i namazanije.
Ali prvo laz.
http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... eljka.html
Isto tako, neki dan sam negdje vidio slike postavljanja fasade na jednom dijelu juznog krila koje spominje, a koje jeste u izgradnji.
Sada o rupama u tekstu.
Na napisa asim koliko je para dobijeno od prodaje telekoma ako vec nije dobijeno onoliko koliko je receno.
Kako su se skoro izjednacile prosjecne penzije u fbih (340) i u rs (320), odnosno prosjecne plate u fbih (800) i u rs (785)?? Ako znamo da samo penzionera u rs-u ima oko 230 hiljada onda to nije uospte mala cifra na mjesecnom, a kamoli duzem periodu? Razlika je prije par godina bila puno veca.
Od kojih para je pravio zgradu vlade, kupovao propala preduzeca, dao 20 miliona za liftove na jahorini, podjelio pare medijima, prosle godine vratio rata u vrijednosti 100 miliona maraka spoljnog duga ...????
Previse pitanja, a malo odgovora. Ili nije sve kako je napisao, ili je Mujezinovic 5 puta gori..,ali nesto definitivno ne stima.
da se razumijemo, mile je lopina par excellence i nesumnjivo postoji sasvim dovoljno materijala od kojeg se moze napraviti vrlo jak i temeljit tekst bez ijedne rupe jer ovako je samo konfuzan.
Pretpostavljam da je Metiljevic pisao, ali ko god da je nekoliko odlicnih istrazivackih tema koje je spomenuo u tekstu je usrao sa jednom lazi i nekoliko vrlo velikih rupa u tekstu. Tekst je vise za avaza, ali iako svi danas rade za platu ono sto im se kaze, ovo je mogao puno bolje i namazanije.
Ali prvo laz.
Moj Asime, tvoj tekst ce prekosutra jos uvijek biti na trafikama kada se u ponedjeljak otvori radioterapija u koju je ulozeno 30 miliona maraka, sto je ipak malo vise od krova i nekoliko liftova, ali zar je vazno..BHCluster wrote:Jedan od najvažnijih projekata u RS-u za Dodika je bila rekonstrukcija Kliničkog centra Banja Luka, koja je trebala da košta nešto više od 160 miliona maraka. Ovaj posao je daleko od očiju javnosti Dodik povjerio austrijsko-holandskoj firmi “Vamed Nederland”, koja je trebala da rekonstruiše 30 hiljada metara kvadratnih prostora bolničkog centra, izgradi Centar za radioterapiju, južno krilo i 12 savremeno opremljenih operacionih sala. Izrađeni su i projekti, ali posao sa Vamedom je propao. U posljednje četiri godine u KBC Banja Luka, koji je katastrofalnom stanju, popravljen je krov i ugrađeno nekoliko liftova.
http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... eljka.html
Isto tako, neki dan sam negdje vidio slike postavljanja fasade na jednom dijelu juznog krila koje spominje, a koje jeste u izgradnji.
Sada o rupama u tekstu.
Na napisa asim koliko je para dobijeno od prodaje telekoma ako vec nije dobijeno onoliko koliko je receno.
Odakle ronhilu 351 milion KM?BHCluster wrote:što je preko 351 miliona KM kojih je Vlada uložila u procesu prodaje Naftne industrije RS-a
Odakle mu pare da ulozi 3 puta vise sredstava i odakle mu uopste?BHCluster wrote:Osim te autoceste Vlada RS-a gradi autocestu Banja Luka - Gradiška, koja je trebala biti udio tog entiteta u zajedničkoj kompaniji sa Strabagom. Zbog zloupotreba oko budžetskog finansiranja te autoceste, već nazvane “Skadar na Bojani”, za koju je prema neslužbenim podacima već utrošeno tri puta više od planiranog iznosa
I ovo je isto vrlo zanimljivo za nobelovku cenic. Ako je dug rs-a 2000. bio 1,5 milijardi KM, a pocetkom ove 1,85 milijarde KM, kako se doslo do brojke od 1.7 milijardi u ovom mandatu?BHCluster wrote: Uz sve to, Dodik je u ovom mandate, kako ističe Cenićeva, zadužio Republiku Srpsku za čak 1,7 milijardi KM.
Kako su se skoro izjednacile prosjecne penzije u fbih (340) i u rs (320), odnosno prosjecne plate u fbih (800) i u rs (785)?? Ako znamo da samo penzionera u rs-u ima oko 230 hiljada onda to nije uospte mala cifra na mjesecnom, a kamoli duzem periodu? Razlika je prije par godina bila puno veca.
Od kojih para je pravio zgradu vlade, kupovao propala preduzeca, dao 20 miliona za liftove na jahorini, podjelio pare medijima, prosle godine vratio rata u vrijednosti 100 miliona maraka spoljnog duga ...????
Previse pitanja, a malo odgovora. Ili nije sve kako je napisao, ili je Mujezinovic 5 puta gori..,ali nesto definitivno ne stima.
da se razumijemo, mile je lopina par excellence i nesumnjivo postoji sasvim dovoljno materijala od kojeg se moze napraviti vrlo jak i temeljit tekst bez ijedne rupe jer ovako je samo konfuzan.
- and
#10675 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
ko u tekstu spominje srbe?vrhbosna wrote:Problem je u generalizaciji.Ne kažem ni ja da toga nema ali u pojedinačnim slučajevima i to na "svim stranama" a ne samo na "jednoj".Da je ova nesretna Alavuk generalizovalo kompletnu BiHi umjesto o stanovnicima RS-a pričala o stanovnicima čitave BiH svi bi (s pravom) ovdje zapjenili i vjerovatno bi tekst bio uklonjen istog momenta.Ovako,pošto se ponižavaju,vrijeđaju,omalovažavaju građani ove države srpske nacionalnosti(bosanci i hercegovciand wrote:ne vidim problem,jer opisuje neke pojave koje su istinite.čak mislim da dosta toga ima u cijeloj bih.u čemu je problem?vrhbosna wrote:Ma nije mene ništa pogodilo(niti može),samo komentarišemo.Vi ovdje u ovom tekstu ako ne vidite u čemu je problem i to je ok.Pozdrav
)tad je ok.Kao to su seljaci,šumnjaci,ovakvi onakvi i svi su isti dok sa druge strane imamo kulturicu,fgr i sl. iz drugog dijela BiH (Sarajevo,Tuzla,Bočinja,Maglaj,Bugojno...)
ne bi bio problem ni da se piše o svim stanovnicima bih.da je sve kako treba tako bi i ta republika trebala izgledati,jer ona nije samo srpska.ali to tebi nije problem?