Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

Fajcion

#10651 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Fajcion »

I ja tragam za tom knjigom dugo vremena.
dale cooper

#10652 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dale cooper »

Ima engleska verzija na torrentima (1337x.to - House Of Leaves) :D Mislim da je u e-pub formatu pa je možete putem calibre programa konvertovati u pdf ili bilo koji drugi format koji vam se sviđa. :) I da vas ne zbuni, knjiga je pisana na jako čudan način, postoje dvije osnovne priče koje se isprepliću kroz knjigu i koje su suštinski povezane, ali u jednom momentu se jedna priča naglo prekine i starta druga i tako sve kroz cijelu knjigu što daje još jedan sloj neke čudne jeze (uncanny ili unheimlich što bi rekao narator) :D
four

#10653 Re: Šta trenutno čitate?

Post by four »

Da li trenutno neke ex-yu novine uz svoja izdanja prodaju/poklanjaju knjige kao što je svojevremeno bilo uz Slobodnu Bosnu, Dane, itd.?
wewa

#10654 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

Image

pitko i tamno, u najboljem maniru Austera
alibaba_i_30_godina

#10655 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alibaba_i_30_godina »

Već duže vrijeme imam par knjiga na čekanju, te nisam siguran sa kojom prije da počnem.

Trenutno se nećkam između "Čudne misli u mojoj glavi" , O. Pamuk i "Velika očekivanja", C. Dickens. :?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10656 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image

poprilično zanimljiva priča o putovanju kroz vrijeme
shmizlica

#10657 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

Image
LaLuna

#10658 Re: Šta trenutno čitate?

Post by LaLuna »

Pocela Rekvijem za jedan san. Obicno knjiga bude bolja od filma. Zanima me hoce li i ova posto mi je film bio bas upecatljiv
doktor78

#10659 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
Jadran, bivši košarkaš, pokušava zajedno s Anjom vidjeti može li spasiti svoj brak, u kojem je naizgled sve idealno: dobar stan, izlasci, sin kojega vole... no ispod te površine kipti nezadovoljstvo. Kada Jadranu umre djed, on odlazi u Momjan, u djedovu kuću koja je obilježila njegovu obitelj, te pokušava povezati sve konce, sve detalje svoga nesređenog života, shvatiti oca Safeta, koji je 1992. nestao, ostavio ga i otišao u Bosnu, majku Vesnu te djeda Aleksandra i njegovu opsesiju knjigama.
Gojeni H

#10660 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Crni Labud - Nassim Nicholas Taleb

Nije preporuceno ekonomistima i statisticarima.
Ako bi se isti ipak odlucili da procitaju knjigu, morali bi zaboraviti vecinu onoga sto su naucili, prema izjavi samog autora.
ExNihilo

#10661 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:Crni Labud - Nassim Nicholas Taleb

Ako bi se isti ipak odlucili da procitaju knjigu, morali bi zaboraviti vecinu onoga sto su naucili, prema izjavi samog autora.
Niđe veze.
Rockefeller

#10662 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Rockefeller »

Poceo sam Porijeklo od Dan Browna citat.

Usput sam kupio sve price od Ive Andrica kao i njegove romane.

Kako je lijepo citat :mrgreen:
alibaba_i_30_godina

#10663 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alibaba_i_30_godina »

Jel', a zbog čega to? Ako si pročitao već malo nam napiši fabulu.
Gojeni H

#10664 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:

Niđe veze.
:D
Zasto sam znao da ces se ti javiti? :D

Jesi li citao knjigu?
Last edited by Gojeni H on 28/08/2018 06:06, edited 1 time in total.
Gojeni H

#10665 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

alibaba_i_30_godina wrote:

Jel', a zbog čega to? Ako si pročitao već malo nam napiši fabulu.
Autor tvrdi da su danasnji ekonomisti totalno slijepi na ono sto Taleb zove fenomenom Crnog Labuda, tj. dogadjaji koje je nemoguce predvidjeti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_swan_theory

Dalje, autor tvrdi da statisticari (i ekonomisti) varaju sebe, ali i investitore slijepom upotrebom Gausove krive.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gaussian_function

Tvrdnja je da se Crni Labud nikako ne moze "izracunati".
Navodno je Taleb zaradio dobre pare za sebe i svoje investitore spekulisuci pred finansijsku krizu 2008.

Meni je interesantno da autor u knjizi maksimalno gotivi Benoit Manderbolt-a, iako je ocigledan generalni animozitet prema matematicarima. Dalje, ocigledan je uticaj Daniela Kahnemanna, zatim Fridriha Hajeka, ali se zato obrusio kano soko na dobitnika Nobelove nagrade Myrona Scholesa. Bez zadrske Scholesa optuzuje za svjesno negiranje cinjenica.

Taleb bi da bude i filozof u ovoj knjizi, ali mu to ne ide bas od ruke.
Siguran sam da bi neko ko se malo bolje razumije u ekonomiju (ili matematiku) bolje objasnio, ali sto je tu je.
Gojeni H

#10666 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Image

Dobra knjiga. Koncept bivstvovati vs. imati. Svaki covjek bi je trebao procitati.
ExNihilo

#10667 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:

Niđe veze.
:D
Zasto sam znao da ces se ti javiti? :D

Jesi li citao knjigu?
Znamo se. :kiss:

Jesam, sve Talebove, osim ove što je nedavno izbačena.

Mislim da bi njegove knjige više poslužile sagovornicima na podforumu Religija, negoli Ekonomija. Nekad sam na forumu pisao već o tome.

Ekonomisti i statističari ne koriste samo normalnu distribuciju. Tu su, naravno, druge distribucije iako je normalna najčešća jer najbolje opisuje većinu podataka. To da je distribucija podataka u ekonomiji/finansijama nešto spljoštenija ("fat-tailed") nego kod normalne distribucije, što implicira više rizika, poznato je odvajkada i Taleb se malo provaljuje prezentirajući to kao toplu vodu.
Gojeni H

#10668 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
Znamo se. :kiss:

Jesam, sve Talebove, osim ove što je nedavno izbačena.

Mislim da bi njegove knjige više poslužile sagovornicima na podforumu Religija, negoli Ekonomija. Nekad sam na forumu pisao već o tome.

Ekonomisti i statističari ne koriste samo normalnu distribuciju. Tu su, naravno, druge distribucije iako je normalna najčešća jer najbolje opisuje većinu podataka. To da je distribucija podataka u ekonomiji/finansijama nešto spljoštenija ("fat-tailed") nego kod normalne distribucije, što implicira više rizika, poznato je odvajkada i Taleb se malo provaljuje prezentirajući to kao toplu vodu.
Tvoj link - Upravo se Taleb dotice 1998. god. i ruske krize. Primjer uzimam iz dijela koji govori o potencijalnoj primjeni fat-taila na geopolitiku.
Cini mi se da Taleb govori upravo o tom problemu, tj. da se standardnim izracunavanjima takvo nesto ne moze izracunati.

*mislim da necu vise citati nista od autora. Meni je nako ... na-sve-strane. Da mu je da filozofira, bude strucnjak u "sretnom zivljenju", da mu kapa od broja prodanih primjeraka objavljenih knjiga, a malo cemo se doatci i ekonomije.
Filozofirat ne zna, sve vec vidjeno. "Sretno zivljenje" - ista prica. Mozda je rekao neku dobru o prevelikom oslanjanju na matematicka izracunavanja stvari koje se ne mogu izracunati. Mozda je takodje s pravom moralisao berzansku kladionicu koja nikome ne pomaze ... ali prije njega su to odradili mnogo bolji i veci. Elem, neka ga anam.
Grean

#10669 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Lost_Found wrote:Image

odlicno :thumbup: u neku ruku prethodnica Knjige Mojih Zivota, iako je objavljena poslije, gomila momenata i detalja koji vrate u djetinjstvo,
pitko i lijepo napisano, istim rjecnikom kao i knjiga zivota, sto me i navodi da je iz ovih crtica i nastala.
Prethodna Kako su nastali ratovi zombija mi i nije bas legla, pogotovo ovi dijelovi o zombijima, a ni Projekt Lazarus, ali ove dvije idu u favorite.
Hvala za objavu, nisam znao za ovu.

Meni je i Projekat Lazarus legao a Knjiga mojih zivota je medju boljim koje sam u zadnje vrijeme procitao.

Uzeo sam Jergovica, Sarajevo plan grada, na cekanju je dok zavrsim ovo sto trenutno citam. Nesto mi u zadnje vrijeme leze te nase teme, dogadjaji vezani za nase podneblje makar nacinom razmisljanja ako se radnja ne odvija u Sarajevu. Takav je Lazarus npr. radnja u USA i Ukrajini ali opet tako sarajevski.
Capajebo

#10670 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Capajebo »

Image
Film me bas pozitivno iznenadio, tako da sam mor'o uzeti i knjigu. Samo nemam bas puno vremena :roll:
Al' sace zima brzo :D
Gojeni H

#10671 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Mit o Sizifu/Stranac - Albert Camus

Nako rijecko izdanje. Prevod i stampa - dvica!
ExNihilo

#10672 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:Mit o Sizifu/Stranac - Albert Camus

Nako rijecko izdanje. Prevod i stampa - dvica!
Eh, to je knjiga. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10673 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image
Banksy

#10674 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

Meni je novi Hemon bezze. Zaboravila sam ga za 10 dana. Ne bih preporučila.
Gojeni H

#10675 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:Meni je novi Hemon bezze. Zaboravila sam ga za 10 dana. Ne bih preporučila.
:thumbup:

Hemon se pozdravio i s Bosnom i s inspiracijom.
Post Reply