Pa gledaj, bio sam mlad i nezreo. Nisam znao tocno sta zelim u zivotu, sta cijenim i do cega mi je stalo. Nisam ni glavu previse koristio. Znao sam i ismijavati Amerikance i kulturu tamosnju.mousstapha wrote:Koji je bio razlog kod tebe za prelazak u Europu i sta je trenutno najveca prepreka da se vratis u USA? Naravno, ako zelis da odgovoris, pitam vise da bih cuo iskustvol.konoplja wrote:
Jest vala ti znas sta SVI zele i za sta imaju povoljne uvijete ili ne.
Dobro, kuzim te. Volis Europu vise i za tebe je bolja. To je uredu. Mogla si samo napisati zasto je tako. Volis socijalnu sigurnost Europe vise? Povoljniji zdravstveni sustav? Drago ti sto bi trebala nauciti jezik drzave u kojoj zivis da bi je iskusila u cijelosti? Recimo selis radi posla svaki nekoliko godina puno je to...
Al' eto meni bolji SAD od EU i prizeljkujem povrat u SAD. Mora da nisam normalan.
A za taj anekdotalni dokaz, da mnogo Amerikanaca koji zive tu oko decenije se ne zele vratiti... Znam par takvih. Decenija je mnogo vremena. Sve u svemu to je idalje ja cula, ja vidila.
Znam ih i ja mnogo, cak i vise koji jedva cekaju da se vrate i muka im je od Europe.
Mozemo ovako do kada hoces.
Razlog za prelazak je bio sto imam EU pasos pa mi je otvoreno trziste rada. Tada nisam mislio da je Amerika bolja od EU. Nisam ni razmisljao o stvarima poput jezika i kulture. Npr. Recimo u Italiji nadjem posao. Sada bi trebao nauciti i jezik njihov i asmilirati se da bi dozivo tu zemlju u potpunosti. Tih problema nema u Americi.
Najveca prepreka je doci do radne dozvole i vize. Nije to bas toliko lako ali moze se. Sad mi je krivo. Da sam bio pametan gledao bi onda da ostanem i domognem se americkih papira. Lakese je puno do toga doci kad si vec jednom tamo.