Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konoplja

#10651 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

mousstapha wrote:
konoplja wrote:
Jest vala ti znas sta SVI zele i za sta imaju povoljne uvijete ili ne.

Dobro, kuzim te. Volis Europu vise i za tebe je bolja. To je uredu. Mogla si samo napisati zasto je tako. Volis socijalnu sigurnost Europe vise? Povoljniji zdravstveni sustav? Drago ti sto bi trebala nauciti jezik drzave u kojoj zivis da bi je iskusila u cijelosti? Recimo selis radi posla svaki nekoliko godina puno je to...

Al' eto meni bolji SAD od EU i prizeljkujem povrat u SAD. Mora da nisam normalan.

A za taj anekdotalni dokaz, da mnogo Amerikanaca koji zive tu oko decenije se ne zele vratiti... Znam par takvih. Decenija je mnogo vremena. Sve u svemu to je idalje ja cula, ja vidila.
Znam ih i ja mnogo, cak i vise koji jedva cekaju da se vrate i muka im je od Europe.
Mozemo ovako do kada hoces.
Koji je bio razlog kod tebe za prelazak u Europu i sta je trenutno najveca prepreka da se vratis u USA? Naravno, ako zelis da odgovoris, pitam vise da bih cuo iskustvol.
Pa gledaj, bio sam mlad i nezreo. Nisam znao tocno sta zelim u zivotu, sta cijenim i do cega mi je stalo. Nisam ni glavu previse koristio. Znao sam i ismijavati Amerikance i kulturu tamosnju.
Razlog za prelazak je bio sto imam EU pasos pa mi je otvoreno trziste rada. Tada nisam mislio da je Amerika bolja od EU. Nisam ni razmisljao o stvarima poput jezika i kulture. Npr. Recimo u Italiji nadjem posao. Sada bi trebao nauciti i jezik njihov i asmilirati se da bi dozivo tu zemlju u potpunosti. Tih problema nema u Americi.

Najveca prepreka je doci do radne dozvole i vize. Nije to bas toliko lako ali moze se. Sad mi je krivo. Da sam bio pametan gledao bi onda da ostanem i domognem se americkih papira. Lakese je puno do toga doci kad si vec jednom tamo.
konoplja

#10652 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

mousstapha wrote:
konjislav wrote: Najveca prepreka njemu kao i meni, kao i svima ostalima je sto Murika ne da vize. Ne da ti Tramp da dodjes. To je najveca i jedina prepreka.
On je tamo domaci, ako si pratio ranije postove. Ne vazi problem sa vizama za njega.
Nisam, samo sam studirao tamo. Proveo neke 4 i pol godine.

@konjislav nije to do Trumpa. Mislim da je manje vise svejedno tko je predsjednik.
512MB

#10653 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Vidi Ajle snalazljive, udala se za dijasporasa sa lovom koji joj financira hirove, mission accomplished 8)

I hajd recite da se ne moze u BiH uspjet, treba imat samo dobar plan.
petunija

#10654 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by petunija »

Meni najbolje ono: završila komparativnu književnost a radi u butiku
Pa što je studirala :?
Tomahawk11
Globalni moderator

#10655 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

petunija wrote:Meni najbolje ono: završila komparativnu književnost a radi u butiku
Radi mahale.
mirsek

#10656 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

muha_sa wrote:jel ovaj pokret i ova tema još nekog osim konjislava ispalila vanka :? :D
Nece niko radi teme otici,sluzi nam vise za razmjenu informacija i iskustava.
mousstapha

#10657 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

konoplja wrote: Pa gledaj, bio sam mlad i nezreo. Nisam znao tocno sta zelim u zivotu, sta cijenim i do cega mi je stalo. Nisam ni glavu previse koristio. Znao sam i ismijavati Amerikance i kulturu tamosnju.
Razlog za prelazak je bio sto imam EU pasos pa mi je otvoreno trziste rada. Tada nisam mislio da je Amerika bolja od EU. Nisam ni razmisljao o stvarima poput jezika i kulture. Npr. Recimo u Italiji nadjem posao. Sada bi trebao nauciti i jezik njihov i asmilirati se da bi dozivo tu zemlju u potpunosti. Tih problema nema u Americi.

Najveca prepreka je doci do radne dozvole i vize. Nije to bas toliko lako ali moze se. Sad mi je krivo. Da sam bio pametan gledao bi onda da ostanem i domognem se americkih papira. Lakese je puno do toga doci kad si vec jednom tamo.
Da, razumijem, ni ja nisam previse voljan cesto mijenjati adresu stanovanja, cak i kad je unutar iste drzave, jos teze kad treba ici tamo gdje ni jezik ni kulturu ne poznajes dovoljno.

Ima ljudi koji zive u stranoj drzavi bez da uce jezik i upoznaju kulturu, provedu pola zivota ziveci tako. U tom slucaju je vjerujem sve teze i nostalgija se nekakva vise osjeca. Njemacki jezik sigurno je manje user friendly od engleskog. Dosta raje ga tesko uci, a ni oni u skoli koji su imali priliku nisu ga voljeli.

Sretno uglavnom sta god da pokusas, nekako sam mislio da si mozda i pasos dobio od USA.
mirsek

#10658 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

512MB wrote:Vidi Ajle snalazljive, udala se za dijasporasa sa lovom koji joj financira hirove, mission accomplished 8)

I hajd recite da se ne moze u BiH uspjet, treba imat samo dobar plan.
Nasla stranca, udala se, bila malo tamo, nagovorila ga da se vrati da ona bude blizu roditeljima, on sponzorira butik a da li on ista radi pitanje je.
konjislav

#10659 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

muha_sa wrote:
konjislav wrote:
Ubrzo smo se počeli zabavljati na daljinu, jer je Mirza živio u jednom holandskom gradiću na granici sa Njemačkom, gdje je imao firmu koja se bavila sitnom elektronikom.
Lahko se prebaciti u Bosnu kada imas firmu u Holandiji. Prebacis i firmu u Bosnu. Decko ima firmu koja se bavi elektronikom. Nema zime za njih.

O ovome Havana citavo vrijeme prica. Odes vani, uzmes pare i vratis se. I onda ti valja i super ti je.
To niko ne porice, i ja se slazem sa tim.
mogo si i ti ovdje napravit pare :thumbup:

al ne vjerujem da su pare jedini razlog što se mnogi odlucuju na odlazak :-) otvoriš novine na naslovnicama crnjak :-) upališ radio crnjak-prebaciš na bilo koji tv kanal crnjak do crnjaka :-) baška što se svakodnevno susreceš sa krkanima i kojekakvim negativcima :-)

svega toga sam svjestan i sve vidim al :-) ipak se ne bih mjenjo za 100 Pariza :-D jebi ga--ja sam unikat :lol:
Dobro si ti rekao, mogao sam i ovdje. Ja sam ovo ovdje napustio iz mnogih razloga, jedan od kojih su i pare. Medjutim nije to niti prvi niti najveci razlog. Ja sam vec pricao da sam radio sa drugim firmama, ali to je sve tanko. Tesko je sa nasim ljudima raditi, nema profesionalizma, postovanja, a da ne pricam da sve gleda da te zajebe. To je prica za sebe.
konjislav

#10660 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

konoplja wrote:
mousstapha wrote:
konjislav wrote: Najveca prepreka njemu kao i meni, kao i svima ostalima je sto Murika ne da vize. Ne da ti Tramp da dodjes. To je najveca i jedina prepreka.
On je tamo domaci, ako si pratio ranije postove. Ne vazi problem sa vizama za njega.
Nisam, samo sam studirao tamo. Proveo neke 4 i pol godine.

@konjislav nije to do Trumpa. Mislim da je manje vise svejedno tko je predsjednik.
Nije tacno, kada je bio Obama na vlasti, puno je lakse bilo. To je iz iskustva mog brata, koji se zjanio kada su mi odbili vizu koju sam trazio da njemu dodjem u posjetu. To je bilo kada je Trump preuzeo.
Znaci nije na nema veze ko je predsjednik, nego ima. Tj. citava administracija.
Last edited by konjislav on 05/04/2019 11:40, edited 1 time in total.
muha_sa

#10661 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

mirsek wrote:
muha_sa wrote:jel ovaj pokret i ova tema još nekog osim konjislava ispalila vanka :? :D
piše se o visini plate, kolike su trežije--pošto je litar mlijeka i Lidlu.................... :lol:

ne procitah ništa konkretno--kome se javit u ovom "pokretu" --- kako otic, kome se javit itd............................
moonca

#10662 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Nisam upucena bash ali imaju programi za dolazak.
Nedavno je bila navala Venecuelaca... :-)
konjislav

#10663 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

petunija wrote:Meni najbolje ono: završila komparativnu književnost a radi u butiku
Studirala fakultet od kojeg hljeba nema, udala se za sponzora i sada prodaje odjecu jer joj je to zivotni san da se bavi modom.
Ma hajte.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10664 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Šta onda....izbacilo je iz Holandije?!
konjislav

#10665 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

muha_sa wrote:
mirsek wrote:
piše se o visini plate, kolike su trežije--pošto je litar mlijeka i Lidlu.................... :lol:

ne procitah ništa konkretno--kome se javit u ovom "pokretu" --- kako otic, kome se javit itd............................
Brate muha, javis se Njemackoj ambasadi. Onda cekas i cekas. To je put gastarbajtera guzoperaca. Valjda je to jasno iz dosadasnjih informacija.
moonca

#10666 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Obrazovala se.... nije to cudno --imati butik/svoj biznis je posebno zadovoljstvo i izazov.

Dobro i -sponzori- imaju zelju zivjeti s nekim.... jel' to loshe... :-?
mirsek

#10667 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

moonca wrote:Obrazovala se.... nije to cudno --imati butik/svoj biznis je posebno zadovoljstvo i izazov.

Nije, ako je on svjestan da je sponzor.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10668 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Pa nije ga sigurno drogirala da je oženi i odvede u Holandiju.
Nije ni prva ni zadnja koja se iz Sarajeva ili nekog drugog mjesta u BiH udala vani.
Nije vam palo na pamet da su oni možda, ipak, sretni?
moonca

#10669 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

mirsek wrote:
moonca wrote:Obrazovala se.... nije to cudno --imati butik/svoj biznis je posebno zadovoljstvo i izazov.

hm...i uzivaju u tome... :wink:
moonca

#10670 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Tomahawk11 wrote:Pa nije ga sigurno drogirala da je oženi i odvede u Holandiju.
Nije ni prva ni zadnja koja se iz Sarajeva ili nekog drugog mjesta u BiH udala vani.
Tomo--o kome se radi?
Tomahawk11
Globalni moderator

#10671 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

moonca wrote:
Tomo--o kome se radi?
Evo link sa prethodne stranice:

https://faktor.ba/vijest/ajla-i-mirza-a ... znis/25731
mirsek

#10672 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

moonca wrote:
mirsek wrote:

hm...i uzivaju u tome... :wink:
Super onda.. Oboje uzivaju da on bude sponzor. Sretno im :D
moonca

#10673 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Tomahawk11 wrote:
moonca wrote:
Tomo--o kome se radi?
Evo link sa prethodne stranice:

https://faktor.ba/vijest/ajla-i-mirza-a ... znis/25731
E,zao mije sto nisam ranije procitala da obidjem butik.

Hm..imam prijatelja Holandjana--lijepa zemlja ali --za zivot je skupa..i nezaposlenost je prilicna tak..ako su zivjeli u malom mjestu - ne cudi me da su se vratili u Sarajevo..--zivot je jeftiniji- njen butik vjerovatno ima visoku cijenu sta nudi...

..no--uvijek se moze vratiti --i to je to sto mnogi pokusavaju -dolaze i odlaze.... :zoka:
Seyfo

#10674 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Ja kad bih ikako mogao ne vidjeti Dodikovu, Bakirovu i još pride Sebijinu facu ili retoriku bar mjesec dana u kontinuitetu, ne bih želio nikud ići odavde. Možda da pogasim struju i internet?

A ova Ajla i taj lik...hmmmm lijepo zvuči sad, ali se bojim da bi lik uskoro mogao uhvatiti se za glavu i proklinjati dan kad ju je upoznao. Bez dobro razrađenog plana povratka za oboje, prespektiva je slaba. Ovo mi liči na srljanje, kad razmišljaš srcem a ne glavom.
moonca

#10675 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

:-)
Bosna je luda zemlja....otavarila sam racun u jednoj banci - :shock: ne znam ..da li cu ikada vidjeti novac... ako ne pitas nece ti ponuditi sta kako i koje mogucnosti imash...tako sam se cudno osjecala... no... svi su jako ljubazni -zbilja... :zoka:
Post Reply