SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- MOSALJOZE
- insomnia78
#10652 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Cuo sam ja da ovdje narod prica o nekakom svracacu. Ma hajte molim vas.
- MOSALJOZE
#10653 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
E insomnija,sta fr od tebe uradi i humor ti ubili...
A to još nisi skontao..
A to još nisi skontao..
- JThomas
#10654 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
a vala stalno se piše k'o da je ubiti, teško prebiti, osakatiti čovjeka popiti kafu. a u stvarnosti, kakvu god nepravdu da si doživio, normalnom čovjeku se odsjeku i ruke i noge kad bi trebao kao to nekoga nešto...
ima i tih ljudi kojima to jeste k'o popiti kafu. ali ne pišu o tome po forumu...
ima i tih ljudi kojima to jeste k'o popiti kafu. ali ne pišu o tome po forumu...
-
zdruzdjo
#10655 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa ja nepravdu i zlo prema sebi bilo koje vrste dozivljavam tesko. ne znam kako vi "pacifisti". Prema svojoj porodici jos teze.
U, ne daj Boze slucaju, da bi ta nepravda i zlo nepopravljivo narusila moje zdravlje ili nekoga od clanova porodice sto bi veoma moguce moglo rezultirati smrcu (a imamo svaki dan dokaze o "savjesnom" radu tuzilastava i sudova) ja fakat ne znam sta bih ja to mogao vise izgubiti pa da ne nanesem zlo nekome ko je i meni.
Divim se iskreno ljudima koji su "saburli". ja nisam. E sad svako sebi. Ali ta kao izrugivanja "gdje si ti svraco" upravo i dovode do ovako apaticne situacije. Ma nek ne puca pa cemo lako. Da Bog da puklo pa da vidim sta bi onda govorili saburlije. Upravo ovako se i pomjeraju granice bezobrazluka kojim su ljudi izlozeni.
"Svrati" na neki nacin negdje pa ces vidjeti kako te drukcije gledaju.
Jedne prilike sam zarezao i zagalamio na djecijoj ortopediji zbog ulaska preko reda, stela i stelica dok je nas 20-ero uredno cekalo.
Izletili su dvojica doktora iz ambulante, sestra i security i smirivali me kao "nije gospodinem, varate se sve je kao sto treba" na sta sam dreknuo kako me jos budalom prave i trazio sefa odjela ili nekoga nadleznog. smirite se molim vas smirite se......
odmah nakon toga sam dosao na red kao sto sam i trebao. Samo sam trebao to prije nekih 20-30 minuta.
Prije nove godine ja na kontrolu doveo djete, uredno predao knjizicu i cekam. Odem do kafe aparata da kafu napravim, ubacujem pare u aparat za kafu a prilazi security hoce i on isto. Pozdravlja se sa mnom i kaze "valjda nece biti ko prosli put preko reda".
Ja ga i zaboravio skroz.
Naspravim ja, i on. vidim ga ode tamo iza onog stakla u portirnici i telefonira. NIKO nije usao preko reda. Supruga se zavalila od smjeha.
Samo malo zarezati a ne leci kao ovan za bajram i odmah se druga stranica okrece. Svasko se nosi onom "pas koji laje mogao bi i ujesti".
U, ne daj Boze slucaju, da bi ta nepravda i zlo nepopravljivo narusila moje zdravlje ili nekoga od clanova porodice sto bi veoma moguce moglo rezultirati smrcu (a imamo svaki dan dokaze o "savjesnom" radu tuzilastava i sudova) ja fakat ne znam sta bih ja to mogao vise izgubiti pa da ne nanesem zlo nekome ko je i meni.
Divim se iskreno ljudima koji su "saburli". ja nisam. E sad svako sebi. Ali ta kao izrugivanja "gdje si ti svraco" upravo i dovode do ovako apaticne situacije. Ma nek ne puca pa cemo lako. Da Bog da puklo pa da vidim sta bi onda govorili saburlije. Upravo ovako se i pomjeraju granice bezobrazluka kojim su ljudi izlozeni.
"Svrati" na neki nacin negdje pa ces vidjeti kako te drukcije gledaju.
Jedne prilike sam zarezao i zagalamio na djecijoj ortopediji zbog ulaska preko reda, stela i stelica dok je nas 20-ero uredno cekalo.
Izletili su dvojica doktora iz ambulante, sestra i security i smirivali me kao "nije gospodinem, varate se sve je kao sto treba" na sta sam dreknuo kako me jos budalom prave i trazio sefa odjela ili nekoga nadleznog. smirite se molim vas smirite se......
odmah nakon toga sam dosao na red kao sto sam i trebao. Samo sam trebao to prije nekih 20-30 minuta.
Prije nove godine ja na kontrolu doveo djete, uredno predao knjizicu i cekam. Odem do kafe aparata da kafu napravim, ubacujem pare u aparat za kafu a prilazi security hoce i on isto. Pozdravlja se sa mnom i kaze "valjda nece biti ko prosli put preko reda".
Naspravim ja, i on. vidim ga ode tamo iza onog stakla u portirnici i telefonira. NIKO nije usao preko reda. Supruga se zavalila od smjeha.
Samo malo zarezati a ne leci kao ovan za bajram i odmah se druga stranica okrece. Svasko se nosi onom "pas koji laje mogao bi i ujesti".
- JThomas
#10656 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
jedno je to a skroz drugo ovo sa vrha strane...
- vješalica
- DaysleepeR
#10658 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sanjin Sefić u optužnici ima samo dvije stavke
- krivično djelo protiv sigurnosti saobraćaja
- neukazivanje pomoći nakon nesreće
naravno radi "ups nije to naše", "ups, nismo predali na vrijeme" i ostalih "nehotičlnih proceduralnih grešaka" nema krivičnog djela bijega od istražnih organa kao što sam i predvidio
nema tu velike kazne
- krivično djelo protiv sigurnosti saobraćaja
- neukazivanje pomoći nakon nesreće
naravno radi "ups nije to naše", "ups, nismo predali na vrijeme" i ostalih "nehotičlnih proceduralnih grešaka" nema krivičnog djela bijega od istražnih organa kao što sam i predvidio
nema tu velike kazne
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10659 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sta je sa stavkom ubistvo s predumisljajem?
- DaysleepeR
#10660 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Član 336.
Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa
(1) Ako je krivičnim djelom iz člana 332. (Ugrožavanje javnog prometa) st. 1. i 2.; člana
333. (Ugrožavanje javnog prometa zbog omamljenosti) stav 1.; člana 334. (Ugrožavanje
javnog prometa opasnom radnjom) stav 1. i člana 335. (Nesavjestan nadzor nad javnim
prometom) st. 1. i 2. ovog zakona prouzrokovana teška tjelesna ozljeda neke osobe ili
imovinska šteta velikih razmjera,
učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(2) Ako je krivičnim djelom iz člana 332. st. 1. i 2.; člana 333. stav 1.; člana 334. stav 1. i
člana 335. st. 1. i 2. ovog zakona prouzrokovana smrt jedne ili više osoba,
učinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje godinu dana.
(3) Ako je krivičnim djelom iz člana 332. stav 3.; člana 333. stav 2.; člana 334. stav 2. i
člana 335. stav 3. ovog zakona prouzrokovana teška tjelesna ozljeda neke osobe ili
(4) Ako je krivičnim djelom iz člana 332. stav 3.; člana 333. stav 2.; člana 334. stav 2. i
člana 335. stav 3. ovog zakona prouzrokovana smrt jedne ili više osoba, učinitelj će se
kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.
Član 337.
Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi
(1) Vozač motornog vozila ili drugog prijevoznog sredstva koji ostavi bez pomoći osobu
koja je ozlijeđena tim prijevoznim sredstvom ili čiju je ozljedu prouzrokovao,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovana teška tjelesna ozljeda
ili smrt ozlijeđene osobe,
učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa
(1) Ako je krivičnim djelom iz člana 332. (Ugrožavanje javnog prometa) st. 1. i 2.; člana
333. (Ugrožavanje javnog prometa zbog omamljenosti) stav 1.; člana 334. (Ugrožavanje
javnog prometa opasnom radnjom) stav 1. i člana 335. (Nesavjestan nadzor nad javnim
prometom) st. 1. i 2. ovog zakona prouzrokovana teška tjelesna ozljeda neke osobe ili
(2) Ako je krivičnim djelom iz člana 332. st. 1. i 2.; člana 333. stav 1.; člana 334. stav 1. i
(3) Ako je krivičnim djelom iz člana 332. stav 3.; člana 333. stav 2.; člana 334. stav 2. i
člana 335. stav 3. ovog zakona prouzrokovana teška tjelesna ozljeda neke osobe ili
(4) Ako je krivičnim djelom iz člana 332. stav 3.; člana 333. stav 2.; člana 334. stav 2. i
člana 335. stav 3. ovog zakona prouzrokovana smrt jedne ili više osoba, učinitelj će se
kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.
Član 337.
Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi
(1) Vozač motornog vozila ili drugog prijevoznog sredstva koji ostavi bez pomoći osobu
koja je ozlijeđena tim prijevoznim sredstvom ili čiju je ozljedu prouzrokovao,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovana teška tjelesna ozljeda
ili smrt ozlijeđene osobe,
učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
- JThomas
#10661 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
a hajd' nam sad postavi i krivično djelo bijeg od istražnih organa... 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10662 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Umisljaj za krsenje saobracajnih propisa svakako. Za ubistvo, ne bih rekao.Tomahawk11 wrote:Sta je sa stavkom ubistvo s predumisljajem?
- vješalica
#10663 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
200 maruna mislim kazna ukolikp napustis mjesto nesrece a cujte trajace mu proces dobice sigurno 15-tak godina tako je kako je ima pravika koji slabijr kopcaju stvari pa ce to tako da se i desi
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10664 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisam bas u toku kako to pravno funkcionise....evo gore citam, ovo je smijesno u slucaju smrti_BataZiv_0809 wrote:Umisljaj za krsenje saobracajnih propisa svakako. Za ubistvo, ne bih rekao.Tomahawk11 wrote:Sta je sa stavkom ubistvo s predumisljajem?
Meni je to ubistvo, ubio nekog nozem, pistoljem ili autom, isto ga dodje.
- DaysleepeR
#10665 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nema poente postavljati kad nije za to optuženJThomas wrote:a hajd' nam sad postavi i krivično djelo bijeg od istražnih organa...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10666 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jeste, ali tuzilac mora napisati optuznicu koja ce proci na sudu i koju advokat nece pojesti za dorucak. A on svakako mora dokazati da je ovaj to uradio, a Sanjin ne mora dokazivati nista. Jos kad dodamo u jednacinu neizbjeznu korupciju....Tomahawk11 wrote:
Nisam bas u toku kako to pravno funkcionise....evo gore citam, ovo je smijesno u slucaju smrti![]()
- DaysleepeR
#10667 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
umišljaj podrazumijeva da kad je sjeo u auto imao je namjeru da ubije njih dvije imenom i prezimenomTomahawk11 wrote:Nisam bas u toku kako to pravno funkcionise....evo gore citam, ovo je smijesno u slucaju smrti_BataZiv_0809 wrote:Umisljaj za krsenje saobracajnih propisa svakako. Za ubistvo, ne bih rekao.Tomahawk11 wrote:Sta je sa stavkom ubistvo s predumisljajem?![]()
za to svakako nije mogao biti optužen, ali za ubiztvo iz nehata svakako (nehat uopšte nije bezvezna kvalifikacija)
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10668 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
DaysleepeR 
- JThomas
#10669 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nije smiješno na papiru, u primjeni jeste. oni imaju sve pravne i faktičke argumente da mu spucaju 20 za primjer...ili recimo 19 da ne bude maksimalno. to što se to neće desiti, nije kriv zakon.
to ubistvo nije, jer namjera nije ista, usprkos svemu. a ni za "obično" ubistvo ne možeš dobiti dugotrajni zatvor, tj. više od 20, samo za kvalifikovano.
to ubistvo nije, jer namjera nije ista, usprkos svemu. a ni za "obično" ubistvo ne možeš dobiti dugotrajni zatvor, tj. više od 20, samo za kvalifikovano.
- JThomas
#10670 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa ne može ni biti optužen jer nema takvog...ima samo bijeg iz zatvora.DaysleepeR wrote:nema poente postavljati kad nije za to optuženJThomas wrote:a hajd' nam sad postavi i krivično djelo bijeg od istražnih organa...
-
julisiz es grant
#10671 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Stoji najmanje jedna godina, ali gornje granice nema.Tomahawk11 wrote:Nisam bas u toku kako to pravno funkcionise....evo gore citam, ovo je smijesno u slucaju smrti_BataZiv_0809 wrote:Umisljaj za krsenje saobracajnih propisa svakako. Za ubistvo, ne bih rekao.Tomahawk11 wrote:Sta je sa stavkom ubistvo s predumisljajem?![]()
Tako da, obzirom na sve okolnosti, gornja granica može ići i vrlo visoko. Uvijek spomenem Mirsada Subašića koji je za isto djelo, koje je prouzrokovalo smrt jedne osobe, dobio 12 godina.
- DaysleepeR
#10672 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
jedino što ulijeva optimizam za to je što u ovom stavu ima definisana samo minimalna kazna.JThomas wrote:nije smiješno na papiru, u primjeni jeste. oni imaju sve pravne i faktičke argumente da mu spucaju 20 za primjer...ili recimo 19 da ne bude maksimalno. to što se to neće desiti, nije kriv zakon.
- JThomas
#10673 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
to ti je do 20. a to što neće biti 20, ni blizu, nije propis kriv...
- DaysleepeR
- amar1994