Republika Turska

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#10651 Re: Republika Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

Bobi wrote:Bosanac sa dna kace,
svaka čast :thumbup:
Hvala :kravata:
Ima tu još toga, to bi bilo ''ukratko''...ako imadnem vremena još napisati javim se...
de balzac

#10652 Re: Republika Turska

Post by de balzac »

sunceKOtepsija wrote:
Buttscratcha wrote: Dotaketi ga?Šta to znači.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
dotaknuti-touch

:lol:
e, baš nek si mu reko :D čuj ne zna šta je dotaketi!
sunceKOtepsija

#10653 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

podrucje Mardin sukobi s PKK, granatirana policijska stanica, nema poginulih
Bosanac sa dna kace

#10654 Re: Republika Turska

sunceKOtepsija wrote:
sunceKOtepsija wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Izvor vijesti? Ne mogu nigdje da nađem u turskim medijima za Boazići....
http://haber.sol.org.tr/toplum/yokun-ta ... ndu-162680
https://twitter.com/BirGun_Gazetesi/sta ... 9250475012
Hvala!
Vidim samo oni prenose, nema u ostalim medijima jos nista, ima cini mi se na stranici t24.
Malo su se presli prof. Ali je zamjenik rektora/ice, a ne rektor.
Na Boaziciju to nista ne znaci, svi bitniji uposlenici su proizvod Amerikan Lisesi i Robert Koleji :-)
Bosanac sa dna kace

#10655 Re: Republika Turska

sunceKOtepsija wrote:podrucje Mardin sukobi s PKK, granatirana policijska stanica, nema poginulih
Jaooo pises/te tako pompezno i suplje, neko ko nema pojma o Turskoj pomislio bi da ovdje gori i nebo i zemlja.
Ispravi/te se i reci/te teroristickom PKK. :oops:
sunceKOtepsija

#10656 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

pa dobro smanjen je intezitet sukoba nakon akcija i razaranja gradobva i preko 200 hiljada protjeranih, ponekad blokiraju cestu, bace koju bombu, nije sad da je opsti rat, sukob niskog niskog inteziteta
Hadzi Lojo

#10657 Re: Republika Turska

Post by Hadzi Lojo »

Najmudriji je onaj politicar a pogotovo voskovodja koji uspije da izbjegne rat, a ukoliko dodje do rata onda se na pocetku samoga rata pobrine da uvijek ima put za povlacenje ukoliko kola krenu nizbrdo!
Mislim da je Erdogan uradio dosta za Tursku, medjutim nema slifa da predvidi buducnost!
Bojim se da ga je trenutna slava onako ponijela, pa bi mogao da ufursati kako nas narod kaze, jer moglo bi da se sisrijski scenario prenese i na njega!
Pametnije bi mu bilo kao mudar vladar da pomiluje puciste i na taj nacin ih pridobije!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#10658 Re: Republika Turska

Post by pici »

Za tri dana u Turskoj podijeljeno 50.000 otkaza

Neuspjeli državni udar u Turskoj donio je val otkaza u vojsci, policiji, pravosuđu, ali i univerzitetima i školama, obavještajnim agencijama i među vjerskim autoritetima.
Lov na vjestice se nastavlja, bice puni turski zatvori... eeeeee Erdo gurnu ti turke u mrakan...
sunceKOtepsija

#10659 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

pici wrote:

Neuspjeli državni udar u Turskoj donio je val otkaza u vojsci, policiji, pravosuđu, ali i univerzitetima i školama, obavještajnim agencijama i među vjerskim autoritetima.
Lov na vjestice se nastavlja, bice puni turski zatvori... eeeeee Erdo gurnu ti turke u mrakan...
vijest iz 2014. do 2017 bila je planirana gradnja 64 nova zatvora, da li i koliko je ucinjeno na tom planu- ne znam
http://www.milliyet.com.tr/cezaevi-kapa ... efault.htm
pici

#10660 Re: Republika Turska

Post by pici »

sunceKOtepsija wrote:
pici wrote:

vijest iz 2014. do 2017 bila je planirana gradnja 64 nova zatvora, da li i koliko je ucinjeno na tom planu- ne znam
http://www.milliyet.com.tr/cezaevi-kapa ... efault.htm

uspjelo se podjelit turke na ataturkove i Erdoganove tj na sekulariste i islamiste, kad dodamo kurde, siriju, grcku, kipar, irak, kavkaz itd... lijepa svabija i rudnici...
insomnia78

#10661 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

sunceKOtepsija wrote:vijece za medije donijelo je odluku o oduzimanju dozvola za emitiranje svim medijima povezanim s paralelnim teroristicko gulenovskim strukturama, juce je slicnu odluku donio i Azerbejdzan
otpusteno 180 clanova MIT-a zbog veza s gore navedenim,
kod odredenih pripadnika armije nadene gulenove knjige
Genijalno. Sad kad kurdska nejac udari ima da ih otpuhaju do beča

S moje sokoćalo
arzuhal

#10662 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

Ja imam dosta knjiga Saida Nursija, al' meščini nijednu od Gullena, iako sam ih čitao...Znači, siguran sam...Doduše kod mene bi našli i Marxa, Engelsa, Lenjina...Ko god bi uletio i pretresao ja bih zijanio...
Herr Flick

#10663 Re: Republika Turska

Post by Herr Flick »

Erdogan ce biti jak i velik onoliko koliko mu Amerika dopusti,a vec ih je poceo prcat pomalo..A.Sa Amerima se ne treba zezat,ti su u stanju da ucine sve kako bi bilo po njihovoj volji,elem slijedi jedan zanimljiv period za Tursku i njen narod
pici

#10664 Re: Republika Turska

Post by pici »

sHa kaje Erdo svi turki tj kurdi, bOsnjaKi, armenci da se ujedine u jednom pravcu... regijonalni QuraC a ne sila... SLOBODANEEEE JOS ZIVIZH MEDJ NAMA !!!
pici

#10665 Re: Republika Turska

Post by pici »

arzuhal wrote:Ja imam dosta knjiga Saida Nursija, al' meščini nijednu od Gullena, iako sam ih čitao...Znači, siguran sam...Doduše kod mene bi našli i Marxa, Engelsa, Lenjina...Ko god bi uletio i pretresao ja bih zijanio...

ja imam komplet lektiru Lastavica... jebo bi jeza u ledja... odoh to palit
SkyLimit

#10666 Re: Republika Turska

Post by SkyLimit »

Eventualnim turskim izbjeglicama u izvjesno predstojećim burnim vremenima treba pružiti istovjetnu milost koju su i oni bošnjačkim koji su u raznim ratovima spas tražali u Turskoj a naišli na samo još jednog tiranina:

- Svi moraju promjeniti imena i prezimena u bošnjačka, ti meni Ogun Ozoglu, sad se zoveš Kemal Malovčić

- Svaku osobu za koju se utvrdi da je u javnom ili privatnom govoru koristila drugi jezik osim bosanskog odvesti u podrume za mučenje
Kikibombona

#10667 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Bosanac sa dna kace wrote:
Bobi wrote:Bosanac sa dna kace,
svaka čast :thumbup:
Hvala :kravata:
Ima tu još toga, to bi bilo ''ukratko''...ako imadnem vremena još napisati javim se...
Imas talenat za pisanje, znas dosta toga, ali si potpuno neobjektivan.

Dok sam citao analizu Erdogana, pozelio sam da zivim u Erdoganovoj Turskoj. Onda sam se prisjetio o kome je rijec i sa gnusanjem odbacio takvu pomisao.

Daj malo objektivnosti, nije Erdogan Bog. Razumijem da ga volis, ali daj malo...
sunceKOtepsija

#10668 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

veliki je bijes medu gradanima-sirom turske objesene lutke Gulena

Satelit_

#10669 Re: Republika Turska

Post by Satelit_ »

Gojeni H wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Pa naravno da su imali spiskove, Turska nacionalna obavještajna agencija je vrlo jaka. 20 000 uhapšenih na dva miliona sljedbenika nije puno velika, cifra. Ja sam očekiv'o da u vojsci imaju dosta više kadrova, da je policija kompletno njihova itd.... Među tih 2 miliona sljedbenika najviše je svakako učitelja, nastavnika i srednjoškolskih profesora....
Izvini, ako ti se ne gadi, mozes li samo ukratko o ideoloskoj (ili nekoj drugoj) razlici izmedju tog Gulena i Erdogana?
Hvala
Ideoloske i sve druge razlike su ogromne.
Razlika u vjeri/vjerskoj praksi odnosno doktrini:
Gülen je navodno sljedbenik Saida Nursija (1878-1960), Kurda sa istoka Turske. Navodno je Said Nursi bio jedan od najvecih islamskih ucenjaka svog vremena, sto je ipak uptino kada se citaju njegova djela. Knjige koje je on pisao pisane su na jednom teskom kasnom osmanskom jeziku, tako da dobar dio toga nije bas najbolje razumljiv nekom ko zna samo moderni jezik. Nursijeva djela su uglavnom prozeta legendama, bajkama i pricama koje se povezuju sa islamskom historijom i kulturuom, ili bolje receno sa historijom i kulturom abrhamaskih vjera. Uprkos tome sto su njegova djela pisana tim teskim osmanskim jezikom, taj jezik se cini super akadameski jednom obicnom anadolskom seljaku, za kojeg su i namijenje. Mnoge price koje se navode u mnogim njegovim djelima su zapravo prepisane iz nekih drugih islamskih djela i dosta uprostene. Sam Said Nursi je tek poceo uciti turski sa nekih 13-14 godina kada je otisao u vece gradove da se skoluje. Kroz zivot ce biti dosta proganjan, zalagao se za osnivanje skola na turskom, arapskom i kurdskom jeziku ( analogno tome jednom je Dzemaludin Latic na nekoj spomen konferenciji povodom Alijine smrt u Istanbulu, pred par desetina jako bogatih biznismena porijeklom sa Balkana koji su strogo kemalisticki orijentisani, rekao kako se Alija zalagao za otvaranje univerziteta na bosanskom, albanskom i turskom kao sto je to onomad Said trazio, sto je u sali izazvalo ogromno komesanje). Said Nursi je proveo i jedan dio vremena kao vojni zarobljenik u Rusiji tokom I svjetskog rata. Od pocetka se nije slagao sa idejama Mladoturskog pokreta koji ce kasnije osnovati Republiku Tursku. Nakon osnivanja Republike Said biva proganjan, dosta vremena provodi u isposnistvu. O njemu postoje mnoge price i legende. Navodno je predvidio u nekom svom djelu da ce njegovo tijelo nakon smrti biti kidnapovano, sto se i desilo. Nursi se nikada nije ozenio. Fethullah Gülen nikada uzivo nije sreo Saida Nursija, mada postoje price kako je Nursi poselamio Gülena, a ovaj je navodno od djetinjstva posjecivao kruzooke u kojima su se izucavala djela Saida Nursija.
Gülenov pokret kao masku jako dobro koristi djela Saida Nursija, i sam se Gülen poziva u svojim djelima na njega kao na jedan od izvora. Sav pokret je prozet Nursijevim izrekama, studenti po domovima i stanovima moraju da iscitavaju stalno djela Nursija i Gülena, koja su kao prozeta sufizmom, po mnogim domovima vise Nursijeve slike. Medjutim licno sam ''na prvu'' naisao u par djela samog Nursija stvari koje se ne slazu bas sa ucenjem islama ili su neke slabe šiitske predaje, koje mnogi šiijski ucenjaci ne uzimaju zaozbiljno.
Buduci da tvrdi da se njegov pokret zasniva na sufijskom ucenju, ili sto bi kod nas rekli da su ‘’sufijskog kova’’, sama licnost Gülena je prozeta legendama. Tako se cesto serviraju legende da on hoda u trojcu sa Poslanikom (a.s.) i Nursijem. Cesto kazu posjecuje svoje skole po Turskoj, Afganistanu, Filipinima i drugdje. Takodje, prema pricama nekad se potrudi da zajedno sa Poslanikom a.s. odvede za ruke neko dijete na takmicenje iz matematike gdje ih na vratima doceka Said Nursi.
U Gülenovom pokretu postoji indoktrinacija ili bolje receno ispiranje mozga. To se obavlja tako sto se od clanova trazi da stalno citaju i iscitavaju knjige Saida Nursija i Fethullaha Gülena. Licno ne znam kako je na nekim drugim nivoima Hizmeta, ali recimo kada sam ja bio kao student u Hizmetu (prije vise od 10 godina) trazeno je da iscitavam djela Saida Nursija po vise puta, svako jutro je zaduzena osoba za to pitala koliko sam stranica procitao odredjene knjige i tako sve u krug. Citanje i iscitavanje Kur’ana na maternjem ili arapskom jeziku nije postojalo, jesu govorili o tome, ali niti su poticali ljude da to rade niti su tome pridavali vaznost kao ovim knjigama! Obrazlozenje je da su Nursijeve knjige ujedno i prevod i komentar/tefsir Kur’ana. Ukratko mogu reci da je djelima Nursija i Gülena pridavana/pridaje se veca paznja nego Kur’anu. O hadisima da ne govorim, mnogi hadisi su stavljani u usta Fethulllaha Gülena, a par puta sam uhvatio i par kur’anskih ajeta. Svi ucenjaci islama, sva predjasnja i sadasnja ulema ne postoje za Gülenov pokret. U Hizmetu se strogo gleda da jedinka cita samo ono sto pise/proizvodi sam Hizmet. Tako recimo imas da na jednoj adresi stanuje 5-6 studenata i svi su (bili) pretplaceni na dnevne hizmetske novine Zaman, biti pretplacen na ili kupovati neke druge novine smatrano je smrtnim grijehom. Tako su recimo profesori sekularisti uvijek vise cijenili studente koji citaju dnevne novine Yeni Şafaka (danas bliske vladajucoj stranci) nego Zaman. Drugi nacin indoktrinacije/ispiranje mozga je gledanje/slusanje klipova Fethullaha Gülena, gdje mnogi, od spoznaje ili srece (ko ce ga znati) zajedno sa Gülenom placu (sto je prilicno ironicno s obzirom na znacenje njegovog prezimena: onaj koji se smije -Smjesko)! Gledanje ili slusanje snimaka Gülena za studente koji zive u tim kucama je bilo obavezno (barem u moje vrijeme).
S druge strane Erdoğan i vecina ljudi oko njega su nakšibendije i pripadajau grupi pod nazivom Iskenderpaša (po dzamiji Iskender-paša u istanbulskoj cetvrti Fatih). Oni su uglavnom taj mainstream ili bolje receno ortodoksni sunijski-hanefijski islam. Nema tu nekih nametanja uskogrudosti i svodjenja islama na neke dvije-tri knjige, ili samo Kur’an. Sam Erdoğan je svrsenik imamsko-hatipske skole (turska verzija medrese) gdje je obrazovanje nekada bilo jako dobro i obuhvatalo je dubinski dosta vise polja osim vjerskih nauka. Iako citaju i postuju djela Saida Nursija, grupa kojoj pripada Erdoğan –Iskenderpaša nema neke knjige koje su im tako reci ‘’kanon’’. U tom nekom smislu jedini im je ‘’kanon’’ Kur’an. Tako recimo Iskenderpasa grupa cita jako puno raznoraznih djela iz oblasti islama, hadiske zbirke, djela iz knjizevnosti, modernu filozofiju itd. Alija im je recimo pojam :D :D :D :skoljka: Ali ne postoji neka obaveza da se cita bilo sta. Kazu da dok je Erdoan ranije bio gradonacelnik stalno je trazio od uposelnika da citaju razne knjige bilo vjerske bilo klasicnu knjizevnost. Mozda bitna razlika proizilazi i iz toga da su ljudi u Iskenderpaša dzematu/grupi uglavnom iz gradskih sredina, dolaze iz porodica sa nekom gradskom tradicijom islama, nasuprot masa iz seoskih podrucja Anadolije na koje je Gülen usmjeren.
Obavljanje svih 5 dnevnih namaza za Eroğanovu grupu je jako bitno i to se podrazumjeva, nema tu nekih obaveznih zikorva kojima se pridaje vaznost kao recimo kod Hizmeta. U Hizmetu je tespihat obavezan, sto traje dosta duze od samog namaza. Ako zivis zajedno sa njima, nije bitno jesi klanj’o ili ne, vec jesi proucio tespihat sa njima npr. probude studente na tespihat ali ne i na sabah-namaz. Mislim da tespihat nakon jacije traje najduze, ne mogu se vise sjetit. Sam tespihat je skup raznih dova i salavata koji nemaju bas utemeljenja u hadisima i Kur'anu, izmedju ostalo dovi se ‘’...zastiti nas... i od zla zena...’’. Ako nisi bio ranije dio te grupe ili ako dolazi odnekle gdje se ne praktikuje islam kao u Turskoj moras da klanjas onako kako oni klanjaju, dok Erdoğanova grupa zargonski receno priznaje sve mezhebe islama.
U Erdoğanovoj grupi 5 vaktova se podrazumijeva, nema tog tespihata, post i sve ostalo svakako je neupitno.

Politicka razlika:
Gülen navodno nema neku politicku opciju za koju se zalaze. Tokom 1960-tih bio je clan Udruzenja za borbu protiv komunizma u kojem je bio zajedno sa kemalistima i Nedžmetinom Erbakanom- Erdoğanovim mentorom. Dakle glavna politicka opcija mu je anti-komunizam. Said Nursi je zestoko bio protiv kemalisticke Republikanske narodne partije i komunizma, i smatrao je da sa njima nema razgovora. Iz ovog perioda je sukob sa Erbakanom u cemu treba traziti korijen sukoba sa Erdoğanom.
Dok se Erdoğan jos od svojih djackih dana bavio politikom, Gülen se bavio organizovanjem svog kulta. Tokom 1970-tih Gülen i Erbakan su u potpunom sukobu. A tokom 1980tih Güen daje svu podrsku Turgutu Özalu. Medjutim, politicar sa kojim je imao najbolje odnose je Sulejman Demirel, za cije je vrijeme Hizmet dozivio nevjerovatan procvat.
Ukratko moze se reci da je Erdoğan taj tzv. politicki islam, a Gülen oportunista, ili bolje receno prilivoda koja samo gleda dobrobit svog kulta. Treba reci to Erdoğanova vizija tzv. ‘’politickog islama’’ nije vizija talibanske drzave ili ISIL-a. Vec vizija jedne jake, moderne, tehnoloski napredne muslimanske drzave gdje se poštuju i uvazavaju prava gradjana, sprovodi i postuje zakon, spoj savremenog i tradicionalnog, drzava cija je rijec visoko postovana kako u muslimanskim tako i u nemuslimanskim zemljama. Stoga, mnogi Erdoğanovu partiju usporedjuju sa njemackim konzervativcima. Tako sama AK Partija u svojim redovima ima jako puno clanova koji su sekularni i ne praktikuju bas vjeru, a neki od njih su i krscani (npr. Markar Esajan)
S druge strane pak, ne mogu bas najbolje da razaberem sta je vizija Gülenove drzave, ne znam da li kod njega postoji nesto tako!? Ima tu talasanja izmedju nekog konglomerata turkijskih drzava od Mediterana pa do Mongolije, neka jaka nacionalisticki pobozna Republika Turska, gülenisticka verzija Homeinijevog Irana, dakle tu nista nije jasno.

Na tom ekonomskom planu Erdoğan zastupa neku verziju muslimanskog pseudo socijalizma i etatizma, gdje drzava daje gradjanima dosta toga ali i gdje je trziste slobodno i gdje vladaju privatne firme. Dok je Gülen vise neoliberalac, za potpunu slobodu trzista na americki nacin.
Sav Gülenov pokret je piramidalno sacinjen, otprilike na dnu su studenti i neobrazovane narodne, radnicke (proleterske?) mase, pa onda idu sitni drzavni sluzbenici, pa sitni obrtnici, pa birokrate, pa osrednji biznismeni, pa ide intelektualci i akademici, pa krupni biznismeni.
Toliko sada za sada, nadam se da sam uspio rasvijetliti neke stvari.
I neupucenom je ovo pristrasan tekst sa dosta nelogicnosti. Prvo, po cemu je mainstream religija manje pranje mozga od Hizmetovih knjiga? I jedno i drugo je samo dogma tj. ne postoji dokaz da u Kuranu ima vise "istine" od bilo kojih drugih bajki. Iz toga proizilazi na nema razlike dal neko klanja 5 puta ili radi nesto drugo. Sta god radili, bilo da se klanjaju spidermanu ili nekom "mainstream" islamskom bogu ili da se krste - sa aspekta neispranog mozga - to je sve jedno te isto i potpuna besmislica. Cak sta vise - pridavati vecu vaznost praktikovanju mainstream religije od slavljena Paje Patka ili Zagora te neja - je indikator vec ispranog mozga.

Drugo, navodis kako je jasno da Erdogan hoce neki spoj vjerskog i sekularnog a neobjasnjavas kako kani pomiriti tu nelogicnost. Iz prakse vidimo da je zapravo uopste ne misli pomiriti vec mijenja institucije i ustav ka religijskom. To demohriscani i konzervativci u Njemackoj ne rade niti zagovaraju. Gulenov politicki cilj se ne izgleda manje logican, osim tebi kao autoru ali ne objasnjavas zasto.

I trace, ali manje bitno, americka ekonomska politika uglavnom nije neoliberalna u praksi vec samo u ideologiji. U praksi im je drzava jaka i subvencionira sve od banaka, preko auto industrije, poljoprivrede, vojne industrije itd. Ideju potpunog slobodnog trzista prodaju mahom sirotinji kad hoce da ih ucjene u nekim dealovima.
Matzan

#10670 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

Bosanac sa dna kace wrote: Ideoloske i sve druge razlike su ogromne.
Gülen je navodno sljedbenik Saida Nursija (1878-1960), Kurda sa istoka Turske. Navodno je Said Nursi bio jedan od najvecih islamskih ucenjaka svog vremena, sto je ipak uptino kada se citaju njegova djela. Knjige koje je on pisao pisane su na jednom teskom kasnom osmanskom jeziku, tako da dobar dio toga nije bas najbolje razumljiv nekom ko zna samo moderni jezik. Nursijeva djela su uglavnom prozeta legendama, bajkama i pricama koje se povezuju sa islamskom historijom i kulturuom, ili bolje receno sa historijom i kulturom abrhamaskih vjera. Uprkos tome sto su njegova djela pisana tim teskim osmanskim jezikom, taj jezik se cini super akadameski jednom obicnom anadolskom seljaku, za kojeg su i namijenje. Mnoge price koje se navode u mnogim njegovim djelima su zapravo prepisane iz nekih drugih islamskih djela i dosta uprostene. Sam Said Nursi je tek poceo uciti turski sa nekih 13-14 godina kada je otisao u vece gradove da se skoluje. Kroz zivot ce biti dosta proganjan, zalagao se za osnivanje skola na turskom, arapskom i kurdskom jeziku ( analogno tome jednom je Dzemaludin Latic na nekoj spomen konferenciji povodom Alijine smrt u Istanbulu, pred par desetina jako bogatih biznismena porijeklom sa Balkana koji su strogo kemalisticki orijentisani, rekao kako se Alija zalagao za otvaranje univerziteta na bosanskom, albanskom i turskom kao sto je to onomad Said trazio, sto je u sali izazvalo ogromno komesanje). Said Nursi je proveo i jedan dio vremena kao vojni zarobljenik u Rusiji tokom I svjetskog rata. Od pocetka se nije slagao sa idejama Mladoturskog pokreta koji ce kasnije osnovati Republiku Tursku. Nakon osnivanja Republike Said biva proganjan, dosta vremena provodi u isposnistvu. O njemu postoje mnoge price i legende. Navodno je predvidio u nekom svom djelu da ce njegovo tijelo nakon smrti biti kidnapovano, sto se i desilo. Nursi se nikada nije ozenio. Fethullah Gülen nikada uzivo nije sreo Saida Nursija, mada postoje price kako je Nursi poselamio Gülena, a ovaj je navodno od djetinjstva posjecivao kruzooke u kojima su se izucavala djela Saida Nursija.
Gülenov pokret kao masku jako dobro koristi djela Saida Nursija, i sam se Gülen poziva u svojim djelima na njega kao na jedan od izvora. Sav pokret je prozet Nursijevim izrekama, studenti po domovima i stanovima moraju da iscitavaju stalno djela Nursija i Gülena, koja su kao prozeta sufizmom, po mnogim domovima vise Nursijeve slike. Medjutim licno sam ''na prvu'' naisao u par djela samog Nursija stvari koje se ne slazu bas sa ucenjem islama ili su neke slabe šiitske predaje, koje mnogi šiijski ucenjaci ne uzimaju zaozbiljno.
Buduci da tvrdi da se njegov pokret zasniva na sufijskom ucenju, ili sto bi kod nas rekli da su ‘’sufijskog kova’’, sama licnost Gülena je prozeta legendama. Tako se cesto serviraju legende da on hoda u trojcu sa Poslanikom (a.s.) i Nursijem. Cesto kazu posjecuje svoje skole po Turskoj, Afganistanu, Filipinima i drugdje. Takodje, prema pricama nekad se potrudi da zajedno sa Poslanikom a.s. odvede za ruke neko dijete na takmicenje iz matematike gdje ih na vratima doceka Said Nursi.
U Gülenovom pokretu postoji indoktrinacija ili bolje receno ispiranje mozga. To se obavlja tako sto se od clanova trazi da stalno citaju i iscitavaju knjige Saida Nursija i Fethullaha Gülena. Licno ne znam kako je na nekim drugim nivoima Hizmeta, ali recimo kada sam ja bio kao student u Hizmetu (prije vise od 10 godina) trazeno je da iscitavam djela Saida Nursija po vise puta, svako jutro je zaduzena osoba za to pitala koliko sam stranica procitao odredjene knjige i tako sve u krug. Citanje i iscitavanje Kur’ana na maternjem ili arapskom jeziku nije postojalo, jesu govorili o tome, ali niti su poticali ljude da to rade niti su tome pridavali vaznost kao ovim knjigama! Obrazlozenje je da su Nursijeve knjige ujedno i prevod i komentar/tefsir Kur’ana. Ukratko mogu reci da je djelima Nursija i Gülena pridavana/pridaje se veca paznja nego Kur’anu. O hadisima da ne govorim, mnogi hadisi su stavljani u usta Fethulllaha Gülena, a par puta sam uhvatio i par kur’anskih ajeta. Svi ucenjaci islama, sva predjasnja i sadasnja ulema ne postoje za Gülenov pokret. U Hizmetu se strogo gleda da jedinka cita samo ono sto pise/proizvodi sam Hizmet. Tako recimo imas da na jednoj adresi stanuje 5-6 studenata i svi su (bili) pretplaceni na dnevne hizmetske novine Zaman, biti pretplacen na ili kupovati neke druge novine smatrano je smrtnim grijehom. Tako su recimo profesori sekularisti uvijek vise cijenili studente koji citaju dnevne novine Yeni Şafaka (danas bliske vladajucoj stranci) nego Zaman. Drugi nacin indoktrinacije/ispiranje mozga je gledanje/slusanje klipova Fethullaha Gülena, gdje mnogi, od spoznaje ili srece (ko ce ga znati) zajedno sa Gülenom placu (sto je prilicno ironicno s obzirom na znacenje njegovog prezimena: onaj koji se smije -Smjesko)! Gledanje ili slusanje snimaka Gülena za studente koji zive u tim kucama je bilo obavezno (barem u moje vrijeme).
S druge strane Erdoğan i vecina ljudi oko njega su nakšibendije i pripadajau grupi pod nazivom Iskenderpaša (po dzamiji Iskender-paša u istanbulskoj cetvrti Fatih). Oni su uglavnom taj mainstream ili bolje receno ortodoksni sunijski-hanefijski islam. Nema tu nekih nametanja uskogrudosti i svodjenja islama na neke dvije-tri knjige, ili samo Kur’an. Sam Erdoğan je svrsenik imamsko-hatipske skole (turska verzija medrese) gdje je obrazovanje nekada bilo jako dobro i obuhvatalo je dubinski dosta vise polja osim vjerskih nauka. Iako citaju i postuju djela Saida Nursija, grupa kojoj pripada Erdoğan –Iskenderpaša nema neke knjige koje su im tako reci ‘’kanon’’. U tom nekom smislu jedini im je ‘’kanon’’ Kur’an. Tako recimo Iskenderpasa grupa cita jako puno raznoraznih djela iz oblasti islama, hadiske zbirke, djela iz knjizevnosti, modernu filozofiju itd. Alija im je recimo pojam :D :D :D :skoljka: Ali ne postoji neka obaveza da se cita bilo sta. Kazu da dok je Erdoan ranije bio gradonacelnik stalno je trazio od uposelnika da citaju razne knjige bilo vjerske bilo klasicnu knjizevnost. Mozda bitna razlika proizilazi i iz toga da su ljudi u Iskenderpaša dzematu/grupi uglavnom iz gradskih sredina, dolaze iz porodica sa nekom gradskom tradicijom islama, nasuprot masa iz seoskih podrucja Anadolije na koje je Gülen usmjeren.
Obavljanje svih 5 dnevnih namaza za Eroğanovu grupu je jako bitno i to se podrazumjeva, nema tu nekih obaveznih zikorva kojima se pridaje vaznost kao recimo kod Hizmeta. U Hizmetu je tespihat obavezan, sto traje dosta duze od samog namaza. Ako zivis zajedno sa njima, nije bitno jesi klanj’o ili ne, vec jesi proucio tespihat sa njima npr. probude studente na tespihat ali ne i na sabah-namaz. Mislim da tespihat nakon jacije traje najduze, ne mogu se vise sjetit. Sam tespihat je skup raznih dova i salavata koji nemaju bas utemeljenja u hadisima i Kur'anu, izmedju ostalo dovi se ‘’...zastiti nas... i od zla zena...’’. Ako nisi bio ranije dio te grupe ili ako dolazi odnekle gdje se ne praktikuje islam kao u Turskoj moras da klanjas onako kako oni klanjaju, dok Erdoğanova grupa zargonski receno priznaje sve mezhebe islama.
U Erdoğanovoj grupi 5 vaktova se podrazumijeva, nema tog tespihata, post i sve ostalo svakako je neupitno.

Politicka razlika:
Gülen navodno nema neku politicku opciju za koju se zalaze. Tokom 1960-tih bio je clan Udruzenja za borbu protiv komunizma u kojem je bio zajedno sa kemalistima i Nedžmetinom Erbakanom- Erdoğanovim mentorom. Dakle glavna politicka opcija mu je anti-komunizam. Said Nursi je zestoko bio protiv kemalisticke Republikanske narodne partije i komunizma, i smatrao je da sa njima nema razgovora. Iz ovog perioda je sukob sa Erbakanom u cemu treba traziti korijen sukoba sa Erdoğanom.
Dok se Erdoğan jos od svojih djackih dana bavio politikom, Gülen se bavio organizovanjem svog kulta. Tokom 1970-tih Gülen i Erbakan su u potpunom sukobu. A tokom 1980tih Güen daje svu podrsku Turgutu Özalu. Medjutim, politicar sa kojim je imao najbolje odnose je Sulejman Demirel, za cije je vrijeme Hizmet dozivio nevjerovatan procvat.
Ukratko moze se reci da je Erdoğan taj tzv. politicki islam, a Gülen oportunista, ili bolje receno prilivoda koja samo gleda dobrobit svog kulta. Treba reci to Erdoğanova vizija tzv. ‘’politickog islama’’ nije vizija talibanske drzave ili ISIL-a. Vec vizija jedne jake, moderne, tehnoloski napredne muslimanske drzave gdje se poštuju i uvazavaju prava gradjana, sprovodi i postuje zakon, spoj savremenog i tradicionalnog, drzava cija je rijec visoko postovana kako u muslimanskim tako i u nemuslimanskim zemljama. Stoga, mnogi Erdoğanovu partiju usporedjuju sa njemackim konzervativcima. Tako sama AK Partija u svojim redovima ima jako puno clanova koji su sekularni i ne praktikuju bas vjeru, a neki od njih su i krscani (npr. Markar Esajan)
S druge strane pak, ne mogu bas najbolje da razaberem sta je vizija Gülenove drzave, ne znam da li kod njega postoji nesto tako!? Ima tu talasanja izmedju nekog konglomerata turkijskih drzava od Mediterana pa do Mongolije, neka jaka nacionalisticki pobozna Republika Turska, gülenisticka verzija Homeinijevog Irana, dakle tu nista nije jasno.

Na tom ekonomskom planu Erdoğan zastupa neku verziju muslimanskog pseudo socijalizma i etatizma, gdje drzava daje gradjanima dosta toga ali i gdje je trziste slobodno i gdje vladaju privatne firme. Dok je Gülen vise neoliberalac, za potpunu slobodu trzista na americki nacin.
Sav Gülenov pokret je piramidalno sacinjen, otprilike na dnu su studenti i neobrazovane narodne, radnicke (proleterske?) mase, pa onda idu sitni drzavni sluzbenici, pa sitni obrtnici, pa birokrate, pa osrednji biznismeni, pa ide intelektualci i akademici, pa krupni biznismeni.

:thumbup: Hvala ti puno!
Napokon neko ko poznaje situaciju.
kamen spoticanja

#10671 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

Gojeni H wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Pa naravno da su imali spiskove, Turska nacionalna obavještajna agencija je vrlo jaka. 20 000 uhapšenih na dva miliona sljedbenika nije puno velika, cifra. Ja sam očekiv'o da u vojsci imaju dosta više kadrova, da je policija kompletno njihova itd.... Među tih 2 miliona sljedbenika najviše je svakako učitelja, nastavnika i srednjoškolskih profesora....
Izvini, ako ti se ne gadi, mozes li samo ukratko o ideoloskoj (ili nekoj drugoj) razlici izmedju tog Gulena i Erdogana?
Hvala
Ideoloske i sve druge razlike su ogromne.

Politicka razlika:

dobar :thumbup:
znas o cemu pricas
kamen spoticanja

#10672 Re: Republika Turska

Nakon neuspjelog vojnog puča u noći s petka na subotu u Turskoj traje čišćenje od "protudržavnih elemenata", tj. ljudi za kojeErdoganova vlast smatra da su ili bili iza puča, ili su povezani s njim ili bi potencijalno mogli pokušati nešto slično u budućnosti.

Uhićena su 103 generala, nekoliko tisuća vojnika, suspendirano je preko 8000 policajaca i oko 2700 sudaca, a u utorak je došla vijest da je i 15.200 osoba zaposlenih u ministarstvu obrazovanja suspendirano, među njima i 1577 dekana sveučilišta. Sasvim je očito da predsjednik Erdogan više ništa neće prepustiti slučaju.

No, sudeći prema turskim dužnosnicima, malo je nedostajalo da se stvari odigraju bitno drugačije, piše dopisnik Guardiana iz AnkareKareem Shaheen. Iako mnogi analitičari i komentatori pišu da je puč bio amaterski organiziran, visoki državni dužnosnici kažu da je bilo upravo suprotno i da je puč gotovo uspio.

Shaheen otvara svoju priču gotovo nevjerojatnom scenom koja se odvijala u prostorijama vlade u Ankari, nekih dva i pol sata nakon što je puč počeo. U jednoj konferencijskoj sobi skupilo se devet ministara koji su bili uvjereni da će tu noć umrijeti.

- Pučisti će vrlo vjerojatno uspjeti i mi ćemo noćas umrijeti. Budimo spremni na to da ćemo postati mučenici u ovoj bitci - kazao je jedan od njih, sudeći po izjavama jednog dužnosnika koji je prisustvovao sastanku. Ministri su otpustili osobno osiguranje, budući da nisu bili sigurni kome od njih mogu vjerovati. Tko je mogao, naoružao se pištoljima te su svi čekali.    

Kad je na državnoj televiziji TRT pročitan proglas pučista u kojem su rekli da sada oni kontroliraju državu, kabinet je u potpunosti zanijemio, sve dok se netko nije našalio i rekao da je to "samo državna televizija, ionako je ne gledam i kad je sve u redu".

No, u tom trenutku definitivno nije bilo sve u redu. Pučisti su u tenkovima izašli na ulice Istanbula i Ankare, blokirali su mostove, uhitili ili zatočili visoke vojne časnike i generale, preuzeli kontrolu nad određenim televizijskim postajama te započeli koordinirani napad na sjedišta policije i sigurnosnih službi, a sve u ime vraćanja "prave" demokracije i sekularnih vrijednosti.

Sve je započelo kasno poslijepodne u petak kada je ministar unutarnjih poslova, zajedno s drugim visokim državnim dužnosnicima, pozvan na sastanak u sjedište vojnog vrha, koji se trebao održati u 17 sati. Naravno, to je bila krinka kako bi ga se zadržalo na tom mjestu, ali ministar nije stigao na sastanak jer je bio prezauzet drugim poslovima. Kad je kasnije shvatio što se događa, uspostavio je krizni stožer na aerodromu u Ankari, zaštićen od strane mase civila koji su se protivili puču.

Puno gore od njega završio je obavještajac na čelu turske kampanje u borbi protiv ISIS-a. On je otišao na sastanak, a kasnije je nađen ruku svezanih iza leđa i s metkom u potiljku.

U 21 sat general Mehmet Dişli je izdao naredbu koja je i službeno pokrenula puč te poslao specijalne snage da uhite visoke zapovjednike vojske. Tenkovi su krenuli na ulice Ankare, a sat vremena kasnije zatvorili su dva istanbulska mosta preko Bospora.

U uredu premijera Binalija Yıldırıma dužnosnici su nijemo promatrali događaje te u početku nisu bili sigurni je li riječ o pravom puču ili nekoj vojnoj vježbi. Oko 22.30 bili su sigurni da se radi o pravom puču te su obavijestili premijera koji se nalazio u Istanbulu. Htjeli su i na državnoj televiziji izdati obavijest da se radi o pokušaju puča, ali su ih sami pučisti pretekli - na kraju su uspjeli dobiti nekoga na privatnoj NTV televiziji koji su im dali prostor u eteru pa su tako obavijestili građane o čemu se radi te se odrekli pučista.

No, ključna osoba koje su se pučisti htjeli dokopati, predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nalazio se na odmoru u Marmarisu. Kada su on i njegova pratnja shvatili što se događa brzo su pobjegli iz hotela i ukrcali se na avion. Samo 20 minuta nakon toga oko 25 vojnika odanih pučistima došlo je do hotela helikopterima, spustili se niz užad te ušli u zgradu s namjerom da uhite Erdogana, otkrio je kasnije CNN Turk.

No, čak i kad je avion s Erdoganom bio u zraku, opasnost za predsjednika nije prošla. Naime, njegov zrakoplov su na radaru naciljala dva lovca F-16 pod kontrolom pobunjenika - jedni razlog zašto nisu pucali leži u tome da im je pilot predsjedničkog aviona lagao da se radi o zrakoplovu Turkish Airlinesa i time spasio život svima u avionu.

Istovremeno je stanje u Ankari i Istanbulu bilo kaotično. Pučisti su na državnoj televiziji pročitali obavijest da preuzimaju kontrolu nad državom te istovremeno napali zgradu nacionalne obavještajne službe iz zraka. Jedan od policajaca koji je bio tamo, Murat Karakullukcu, nazvao je cijelu situaciju noćnom morom:

- Samo smo razmišljali kako da preživimo, a onda smo zapucali ručnim oružjem na helikoptere - kazao je Murat.

No, tada se situacija počela okretati. U 00:37 sati Erdogan se uspio obratiti građanima preko aplikacije FaceTime, koju je iskoristio da bi stupio u kontakt s redakcijom CNN Turka, čija je voditeljica svoj smartphone držala usmjeren prema televizijskoj kameri i pokazala njegovu izjavu u kojoj je pozvao građane da izađu na ulice u obranu demokracije. 

- To je bio trenutak u kojem su se stvari psihološki okrenule te smo pomislili da ćemo pobijediti - kazao je jedan od službenika u u redu premijera.

Ljudi su počeli izlaziti na ulice u velikim brojevima, a pozivu Erdogana se pridružio i ministar za religijska pitanja koji je pozvao imame diljem Turske da izađu na minarete i proglase "Bog je velik!". Nisu svi ministri bili sigurni u ovu taktiku, bojeći se da će rezultirati masakrom, ali su stali iza predsjednika.

Druga velika greška koja je pučiste stajala uspjeha bio je njihov napad na zgradu parlamenta. U državi koja je tijekom godina prošla kroz nekoliko vojnih pučeva nitko još od 1920-ih godina nije napao Parlament, što je dodatno okrenulo građane protiv pučista. Kada su se vođe opozicijskih stranaka i visoki vojni dužnosnici nedugo nakon toga javno ogradili od puča, oni koji su ga pokušali više nisu imali šanse.

Napokon, oko 4 sata ujutro, puč je više-manje bio okončan te su počela uhićenja onih koji su u njemu sudjelovali.

Savjetnik premijera Cemalettin Haşimi ovako je opisao cijelu situaciju:

- To su bili ključni trenuci. Puč je bio nevjerojatno dobro organiziran, ali brze odluke vodstva naše države i naših građana su promijenile cijeli plan. No, puč je mogao uspjeti. Izgubili su zamah kad se predsjednik obratio građanima, kad su visoki vojni časnici u medijima izrazili potporu demokraciji te kad su ljudi odbili poziv pučista da odu svojim kućama - zaključio je Hasimi.
Kikibombona

#10673 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

sunceKOtepsija wrote:podrucje Mardin sukobi s PKK, granatirana policijska stanica, nema poginulih
Jaooo pises/te tako pompezno i suplje, neko ko nema pojma o Turskoj pomislio bi da ovdje gori i nebo i zemlja.
Jedno pitanje, ako ti nije problem odgovoriti.

Kako tumacis cinjenicu da u Cizreu, Sirnaku, Geveru ili Silopiju skoro niko od domaceg stanovnistva ne glasa za turske stranke (AKP, CHP i MHP)?
kamen spoticanja

#10674 Re: Republika Turska

Kikibombona wrote:
Jedno pitanje, ako ti nije problem odgovoriti.

Kako tumacis cinjenicu da u Cizreu, Sirnaku, Geveru ili Silopiju skoro niko od domaceg stanovnistva ne glasa za turske stranke (AKP, CHP i MHP)?
Kako ti tumacis da tamo.postoji kurdska partija za koju mogu glasati?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#10675 Re: Republika Turska

Post by mali_milojica »

Ja opet nevjerujem da Erdogan sve radi na svoju ruku,ali ipak mu dolaze "upozorenja" da cistku moze napraviti,ali samo nek ne pretjera.
Vjerovatno je imao svoje elemente ubacene na drugoj strani,neko ko ga je obavjestavao o svemu i koji je mozda ove nalozio da krenu u puc. Naravno sad krece obracunavanje sa drugom stranom.
Bice tu i pomilovanja da se prikaze kao merhametli,a bice bgm dugogodisnjih i dozivotnih robija. Neki ce se izbaciti iz zemlje ili barem natjerati da sami odu jer vise posla za njih nece biti. Tu prvenstveno mislim da visoko obrazovane kadrove.
Post Reply