r_faruk wrote:ako napises neku glupost na ispitu, pa ti profesor kaze "ne to nije tacno", pa ti jos objasni na nekom konkretnom primjeru, ti ces taj odgovor zapamtiti do kraja zivota, mozda i padnes na ispitu, ali ces znati zasto je odgovor koji si bio spreman dati, pogresan.
vidis, ovako se puno vise nauci nego kada das priliku nekome da se sveti, kolje, kopa oci, kida ruke i noge etc.
zasto ste toliko opsjednuti kaznama i mucenjem. prevencija je najbolji lijek.
evo ja opet ponavljam, ako bi se i dokazalo da postoji bog ja bih i dalje imao iste stavove i radio isto sto i sada radim samo bih znao da bog postoji, ne bih klanjao niti bih ista od njega trazio!
ali bih ga zamolio da odgovori na par pitanja, ako mu nije problem...
nemoj okrecati stvar onako kako nisam definisao, nego govorim, kada bi profesor cijelio vrijeme svaki put i svakome ko god bi pokusao da napise pogresno, stopirao ga rukom, da sprijeci da uradi gresku.ako napises neku glupost na ispitu, pa ti profesor kaze "ne to nije tacno", pa ti jos objasni na nekom konkretnom primjeru, ti ces taj odgovor zapamtiti do kraja zivota, mozda i padnes na ispitu, ali ces znati zasto je odgovor koji si bio spreman dati, pogresan.
gdje tu test molim te??
mnogi se i nauce jos vise kroz zivotna iskusenja, kad neko prodje kroz sito i reseto, onda zna cijeniti i one banalne stvari za mnoge , mnoge blagodati zna vise cijeniti, i uzivati nego onaj kome je sve po taman i nezna sta je problem/iskusenje.vidis, ovako se puno vise nauci nego kada das priliku nekome da se sveti, kolje, kopa oci, kida ruke i noge etc.
kazna i mucenje dolazi kao posljedica pogresnog puta onoga ko je sam izabrao, imas pravi put imas los put, svojom voljom izaberes los put, kazna moze da dodje, opravdana je.zasto ste toliko opsjednuti kaznama i mucenjem. prevencija je najbolji lijek.
pa upravo Bog zato i prijeti dosta kako bi se ljudi prepali i nebi radi, jer on sam kaze da nema korist od kaznjavanja ljudi, to kad uradi uradi iz pravde a ne sto on to voli.
nebi druze, ne bi, kada bi se Bog pojavio i pokazao svima ocevidno, jasno ga culi i vidjeli, onda kada bi trazio bilo sta od nas, pokoravanje morali bi mu se pokoriti, jer ti ima zivot u ruci, zna sve tvoje misli, sve tvoje snove sto sanjas, zna svaki atom u tebi, bolje poznaje Tebe od ti sebe samoga.evo ja opet ponavljam, ako bi se i dokazalo da postoji bog ja bih i dalje imao iste stavove i radio isto sto i sada radim samo bih znao da bog postoji, ne bih klanjao niti bih ista od njega trazio!
Niko nebi smio mu se suprostaviti kada bi Bog trazio od nas direktno, kada bi nam se obracao i vidjeli ga, nema toga ko bi imao hrabrasti mu se suprostaviti od ogromnog straha prema njemu. jer je on tolika sila da nas razum nemoze to obuhvatiti.
Mi bi se prepali kada bi najmocni covjek na zemlji malo jacim tonom prema nama se obracao, a sta onda reci kad ti se obrati onaj u cijim je rukama tvoj zivot i moze ti ga uzeti u svakom moguce i nemogucem nacinu, dok sjedis, hodas, spavas , dovoljno je samo da kaze budi i stvari se odvijaju za Tebe u nezeljenom pravcu, ima kontrolu nad svima, pa cak i da te neka mafioza ni krivog ni duznog izmlati na smrt u po noci jer je gospodar svega pa i te iste mafioze, u njegovim je rukama sve, dovljno je da kaze budi, pa ti se udavis sa jednim grozdom od grozdja...sve su ovo stvari moguce za njega. Ali on iz svoje milosti prema ljudi dosta puta oprosti, cak sta vise voli da se trazi od njega oprost da bi on prastao ljudima, jer mu je osobina Milostivi , ili njegova su imena izvedena iz njegovih atributa, on je milostiv, pa se zove Milostivi/Ar-Rahman.
morao bi , jer svako uzdizanje i oholjenje prema njemu moze da izazove njegovu srdzbu a eto ti odmah i kaznene bih klanjao niti bih ista od njega trazio!
nego mudar covjek ce gledati da mu se umili, jer njegova milost pretice njegovu srdzbu, dovoljno je da samo pomislis nesto o njemu fino dok si ispred njega da ti se on smiluje i odvede u Raj, jer ti vidi misli dok mislis o njemu nesto ako je pozitivno.
A kad neko sad mu se suprostavlja, i pljuje po njemu, i svasta mu govori, On je strpljiv, i imemu je Strpljivi/As-Sabur , zna da mu nigdje nemozes pobjeci pa te pusta da sto vise nakupis grijeha pa kad te on pozove , meleci smrti ne pitaju Domacine ima li bujruma, nego dusa od panike u tim smrtnim trenucima se od straha rasprosiri po tijelu i onda je melek smrti cupa kao sto se cupa vuna iz trnja, bolno i cemerno.
A tek onako kad stojis na sudnjem danu ispred njega go, bos, neosunecen kao tek od majke rodjen, nema potrebe za prevodiocima i tumacima, razumije Allah Tebe i ti njega i otvori se knjiga djela a ono tamo zapisano, toga dana toliko i toliko sati uradio to i to, sve zabiljezeno pa kad dodje trenutak vaganje djela, tad druze moj vrli, zaboravljas na sve , zaboravljas na majku oca, zenu ,djecu, ma niko ti onda na pameti jer ce oci biti samo uprte koji ce dio vage da prevagne.......pa ti vidi dalje skim hoces da se bijes ili da mu se umilis pa da ti se smiluje i uvede gdje bi ti najvise zelio. tj. Raj.
od tvoje muke nece tebi na um padati da postavljas tamo neka ZNJ pitanja, nego pitanja samo moze li se ikako vratiti na zemlju da radim drugacije od onoga sto sam radio.ali bih ga zamolio da odgovori na par pitanja, ako mu nije problem...