Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
holowey

#10626 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

prezimenko wrote:
So What! wrote:Image
Mislim da ovdje fali dio RS-a ako je vec BIH napisano. Mislim put doboj, prnjavor, banja luka i onda za hrvatsku
pogledaj par postova iznad, mapu objavio JP Autoceste FBiH

nazalost nemamo jedinstveno preduzece koje bi u nadleznosti imalo ac u cijeloj zemlji...

iskoristi ponudjenu mapu pa docrtaj nedostajuce...
So What!

#10627 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Evo update, klik za veću sliku:

Image
Dope_Man

#10628 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Moze se tu ucrtati i ono sto APRS imaju u planu. Realno, kad bi se sve ovo realiziralo i sa FBiH, i RS strane (pa makar i za 20 godina) to bi bila odlicna mreza puteva za nasu zemlju, uz dodatak kraka za Krajinu i preko Trebinja u CG.

Image
prezimenko

#10629 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prezimenko »

Dope_Man wrote:Moze se tu ucrtati i ono sto APRS imaju u planu. Realno, kad bi se sve ovo realiziralo i sa FBiH, i RS strane (pa makar i za 20 godina) to bi bila odlicna mreza puteva za nasu zemlju, uz dodatak kraka za Krajinu i preko Trebinja u CG.

Image
kako nece imali su pounooo vremena da razmisljaju i mastaju o svemu
So What!

#10630 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dope_Man wrote:Moze se tu ucrtati i ono sto APRS imaju u planu. Realno, kad bi se sve ovo realiziralo i sa FBiH, i RS strane (pa makar i za 20 godina) to bi bila odlicna mreza puteva za nasu zemlju, uz dodatak kraka za Krajinu i preko Trebinja u CG.
To nije pametno, jer sve se svodi na Sci-fi. Ima i ona mapa planiranih puteva u FBiH, ali i to je Sci-Fi.

Dakle brza cesta Bihać - Jajce - Travnik Lašva, pa brza cesta Mostar - Široki Brijeg - Grude i brdo nekih stvari.

Jedini konkretniji plan RS-a je dalje prema Prijedoru i Bosanskom Novom, a ovi planovi o uvezivanju Sarajeva i Beograda o njemu ovisi koji će se koridor prema istoku graditi.

Tu su navedene planovi jedne iznimno nerealne brze ceste kroz Istočnu Bosnu i JJAC koji je moguć, ali tek kada budemo imali 80% koridora Vc.
So What!

#10631 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Mapa izgradnje Zeničke obilaznice @ JaSamKralj (SSC)

Image

Image
Dope_Man

#10632 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Ma svjestan sam da je to sve pusta zelja i da se ja necu provozati ni po 50% onoga iscrtanog po mapama prije nego mi zbog starosti uzmu vozacku, a tek sam u 20tim.

Ali eto.. lijepo je podijeliti, malo mastati kako bi bilo dorbo i tako :D
bornheim

#10633 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bornheim »

Nesto kontam i interesuje me sta vi mislite --bili bilo jeftinije Tuzlu "dobro" pvezati sa Sarajevom tako sto bi se vec postojeci put preko Kladnja prosirio sa jos dvije trake onda bi to bio vid neke brze ceste.U Njemackoj to rade i sa autocestama sa 2 na 4 trake..
escobar__

#10634 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Ma Tuzla-Sarajevo je tako loša cesta da je čini mi se potrebna komplet nova trasa da bi to ličilo na nešto i da bi cesta bila s kakvim-takvim standardima za 21. vijek. Ovo sad je cirkus ba kad ti na preko pola dionice imaš ograničenje 50 ili 60, pa milion krivina, pa milion naselja...
pelcer224

#10635 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pelcer224 »

Vozio sam se juce autoputem Doboj-Prnjavor. Vec se pisalo da je slab saobracaj sto mogu potvrditi. Ono sto mene zanima je druga stvar. Jako bucno je u vozilu bilo za vrijeme voznje. Morao sam radio preko 50% mogucnosti pojacati da bi ga cuo i da pricam povisenim tonom sa ostalima u autu. Sa istim gumama sam vozio u HR i za Beograd na autoputu i takve buke nisam cuo. Ovo je bilo zaista previse bucno. Da li je to do sastava betona i neka vrsta "lopovluka"?
drug_profi

#10636 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja prosao u ponedeljak istim autoputem u oba pravca i moram reci da je frekvencija saobracaja drasticno pojacana u odnosu na juni kad sam zadnji put picio tuda.
Sad kad otvore jos ovaj ostatak, bice to pun pogodak. Najbrzi, najbolji i najjeftiniji put do ZG.
pelcer224

#10637 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pelcer224 »

drugi profil wrote:Ja prosao u ponedeljak istim autoputem u oba pravca i moram reci da je frekvencija saobracaja drasticno pojacana u odnosu na juni kad sam zadnji put picio tuda.
Sad kad otvore jos ovaj ostatak, bice to pun pogodak. Najbrzi, najbolji i najjeftiniji put do ZG.
Ne znam sta je za tebe pojacan saobracaj kada u 15h mene niko nije sustigao niti sam ja koga sustigao za tih 36km puta. Iz suprotnog pravca nisam brojao ali do 10 vozila sam sreo. Druga stvar kad bude zavrsena dionica dalje od Prnjavora nece vise biti 4KM putarina, nego 7-8KM pa ti vidi koliko je to da izadjes na granicu za nekog ko ide iz Sarajeva i plati prvo do Zenice pa posle ponovo od Doboja. Naravno da je to nebitno dijaspori koja ima lovu ili nekome ko ide 2-3 puta godisnje automtuda ali sta je sa ekonomijom, autobusima, kamionima, kombi vozilima ovako slabe ekonomije i firmi koje jedva prezivljavaju namete u BiH?! Bice to kao u HR, bolje nasuti u rezervoar a snalazi se drugim putevima...
Dope_Man

#10638 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Pa sjecam se komentara raje prije da su sretali po 4-5 auta.. ti sreo 10tak, dakle trenutno je za 100% veca frekvencija vozila u odnosu na taj raniji period :lol:
kakaljin

#10639 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

pelcer224 wrote:
drugi profil wrote:Ja prosao u ponedeljak istim autoputem u oba pravca i moram reci da je frekvencija saobracaja drasticno pojacana u odnosu na juni kad sam zadnji put picio tuda.
Ne znam sta je za tebe pojacan saobracaj kada u 15h mene niko nije sustigao niti sam ja koga sustigao za tih 36km puta. Iz suprotnog pravca nisam brojao ali do 10 vozila sam sreo. Druga stvar kad bude zavrsena dionica dalje od Prnjavora nece vise biti 4KM putarina, nego 7-8KM pa ti vidi koliko je to da izadjes na granicu za nekog ko ide iz Sarajeva i plati prvo do Zenice pa posle ponovo od Doboja. Naravno da je to nebitno dijaspori koja ima lovu ili nekome ko ide 2-3 puta godisnje automtuda ali sta je sa ekonomijom, autobusima, kamionima, kombi vozilima ovako slabe ekonomije i firmi koje jedva prezivljavaju namete u BiH?! Bice to kao u HR, bolje nasuti u rezervoar a snalazi se drugim putevima...
Svaki normalan vozac jedva ceka da se zavrsi autoput u cijelini da se normalno moze provozati i sa puno manje opasnosti voziti autoputem nego magistralnim putevima kod nas.

Svakako postoji alternativa, pa ko ne zeli da se voza autoputem neka i dalje se vozi magistralnim putevima, Svaki cejf i sigurnost i komoditet se placa, tako da sve ima svoje korisnike.

Ja jedva cekam da se spoji ta kompletna dionica od Sarajeva, preko Doboja i Banja Luke do Gradiske pa na Zagreb da mogu ko normalan covjek da se vozim.

Ekonomiji je i vrijeme veoma bitno tako da sa autoputem ce se skratiti vrijeme putovanja. Nije djaba ona uzrecica Vrijeme je novac
Drvosjeca iz Dejcica

#10640 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Dope_Man wrote:Pa sjecam se komentara raje prije da su sretali po 4-5 auta.. ti sreo 10tak, dakle trenutno je za 100% veca frekvencija vozila u odnosu na taj raniji period :lol:
VječitiStudent je dokorirao na osporavanju autoputa, kao šta će nama to, ne treba nam...itd. Ja sam mu lijepo rekao da ako želi i dalje može voziti magistralom to mu niko ne može osporiti ali da pusti nas koji želimo moderan autoput da se više ne vozimo kozijim stazama. :mrgreen:
Dope_Man

#10641 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Ma ne znam ko moze biti lud da bude protiv.. dovoljno je samo probati doci do Zenice starim putem, i APom.. jeste 12 KM u oba pravca, ali tih 12 i jos par puta toliko bi dao na 1-2 sesije kod psihologa da se malo sredis nakon voznje po onim putevima + na servis kod majstora jer nesto moras razhebati.. ovako AP i uzivanje bar zasad dok je jos dobar.

Nedavno vozim u BG autoputem iz Hrvatske i nisam mogao da vjerujem koliko im je prelos put.. od valova do otvorenih rupa na cesti, strah me bilo voziti preko 80 na nekim dijelovima, kontam polomicu sve zivo na autu. Kasnije, blize BGu, postaje bolji, ali prije toga je katastrofa. Kontam nesto da ce za 10-15 godina i nasi tako izgledati nazalost, jer ce se to napraviti i zaboraviti da to ponead treba i obnoviti malo.
Haris.ba

#10642 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

escobar__ wrote:Ma Tuzla-Sarajevo je tako loša cesta da je čini mi se potrebna komplet nova trasa da bi to ličilo na nešto i da bi cesta bila s kakvim-takvim standardima za 21. vijek. Ovo sad je cirkus ba kad ti na preko pola dionice imaš ograničenje 50 ili 60, pa milion krivina, pa milion naselja...
Od toga nema ništa. Vidite da jedva ide oko Karaule. U budućnosti što se planira uraditi je samo zaobilaznice da se ne prolazi kroz gradove.

Mada mislim da će put kroz Olovo ostati. Probaće se nešta riješiti između Karaule i Tuzle.
BadBoy

#10643 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

Dope_Man wrote:Ma ne znam ko moze biti lud da bude protiv.. dovoljno je samo probati doci do Zenice starim putem, i APom.. jeste 12 KM u oba pravca, ali tih 12 i jos par puta toliko bi dao na 1-2 sesije kod psihologa da se malo sredis nakon voznje po onim putevima + na servis kod majstora jer nesto moras razhebati.. ovako AP i uzivanje bar zasad dok je jos dobar.

Nedavno vozim u BG autoputem iz Hrvatske i nisam mogao da vjerujem koliko im je prelos put.. od valova do otvorenih rupa na cesti, strah me bilo voziti preko 80 na nekim dijelovima, kontam polomicu sve zivo na autu. Kasnije, blize BGu, postaje bolji, ali prije toga je katastrofa. Kontam nesto da ce za 10-15 godina i nasi tako izgledati nazalost, jer ce se to napraviti i zaboraviti da to ponead treba i obnoviti malo.
Znam tačno na šta misliš, to je dionica hrvatskog autoputa prije granice sa Srbijom u koju Hrvati apsolutno neće da ulože marku :D
Maystor

#10644 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

pelcer224 wrote:
PGDP (prosječni dnevni godišnji promet) je parametar koji kaže koliko vozila dnevno prođe cestom, s tim da to 'dnevno' znači prosječan dan u jednoj godini. Za autoceste, sve ispod 10000 PGDP je mizerno. Sarajevo-Zenica ima PGDP oko 12000 (neće da objave tačan podatak). Prema podacima o naplati, autoput Doboj-Prnjavor ima PGDP oko 2500. To će porasti otvaranjem druge dionice (a pogotovo ako se izgradi most u Bosanskoj Gradišci), ali sumnjam da će BL-DO ikada biti nešto naročito prometan autoput.
Dope_Man

#10645 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

BadBoy wrote: Znam tačno na šta misliš, to je dionica hrvatskog autoputa prije granice sa Srbijom u koju Hrvati apsolutno neće da ulože marku :D
Nisam dobro napisao, mislio sam na cestu u Srbiji, nakon prelaska granice. Nije to ni par kilometara vec je dobar dio ceste negdje do Sremske Mitrovice bio prelos. A sa Hrvatske strane je put bio sasvim dobar u poredjenu sa ovim u Srbiji.

A tu je i dosta onih titinih odmaralista.. uglavnom izgleda na nekim dijelovima te dionice u Srbiji kao da ga nisu dotakli nakon sto su ga omladinci napravili u radnim akcijama.
Alfons Kauders

#10646 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
escobar__ wrote:Ma Tuzla-Sarajevo je tako loša cesta da je čini mi se potrebna komplet nova trasa da bi to ličilo na nešto i da bi cesta bila s kakvim-takvim standardima za 21. vijek. Ovo sad je cirkus ba kad ti na preko pola dionice imaš ograničenje 50 ili 60, pa milion krivina, pa milion naselja...
Od toga nema ništa. Vidite da jedva ide oko Karaule. U budućnosti što se planira uraditi je samo zaobilaznice da se ne prolazi kroz gradove.

Mada mislim da će put kroz Olovo ostati. Probaće se nešta riješiti između Karaule i Tuzle.
Nece se raditi nikakve zaobilaznice na M18. Radjen je projekt zaobilaznice oko Kladnja, ali i on je otpao. Takodjer je otpao prilaz Karauli s obje strane (sjeverno bi se vezao na zaobilaznicu). Bilo je u planu i da se rade trake za preticanje na Nisicima s obje strane, pa se i od tog odustalo.

Gledajuci projekte koje je Zvizdic neki dan iznosio, na TK ce se raditi neka zaobilaznica oko Kalesije (prvi put cujem), te zaobilaznica oko Tuzle (takodjer, prvi put cujem). Drugim rijecima, i jedan i drugi projekt su izmisljeni i za njih ne postoji ni komad papira. Odustalo se i od ovog sto je bilo projektovano i predvidjeno, kamoli od nekakvih zaobilaznica koje bi se mozda pocele graditi 2035.
shake69

#10647 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Ima li fotki o radovima u vodi kod Svilaja? Red bi bio da su zakopali vec ta dva stuba u Savi dok je bilo ovih 40 stepeni!
drug_profi

#10648 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

pelcer224 wrote:
Pa vidio sam dosta vozila u vrijeme između 17-18h, radni dan, u oba pravca, Nisam brojao. Mnogo više od 10-tak. Imao sam malo sporije vozilo pa su me mnogi i prestizali.
U odnosu na juni kad sam vidio svga dva-tri u suprotnom smjeru.

Dalje, ako biras autoput, jeftinije ti je ici kroz BiH, nego po hrvatskim AC. Dakle uzmimo cijenu koju bi placao od Sarajeva do Okucana, preko Broda ili preko Gradiske.
Ako ti je skupo placati AP onda ti ova tema i nije bitna.
Npr. od Broda do Okučana ti je 31 kuna ili cca 9 KM. Vjerovatno će dionica Doboj-Gradiška biti oko 9 KM. Pa računaj.
So What!

#10649 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Maystor wrote:
PGDP (prosječni dnevni godišnji promet) je parametar koji kaže koliko vozila dnevno prođe cestom, s tim da to 'dnevno' znači prosječan dan u jednoj godini. Za autoceste, sve ispod 10000 PGDP je mizerno. Sarajevo-Zenica ima PGDP oko 12000 (neće da objave tačan podatak). Prema podacima o naplati, autoput Doboj-Prnjavor ima PGDP oko 2500. To će porasti otvaranjem druge dionice (a pogotovo ako se izgradi most u Bosanskoj Gradišci), ali sumnjam da će BL-DO ikada biti nešto naročito prometan autoput.
Sviđa mi se što ima sve boljih forumaša na temi, sa potkovanim mišljenjima, dakle bez klasičnog lupanja koje je bio standard dugo vremena. :thumbup:

Slažem se da jeste, s tim da je to broj koji utiče na rentabilnost, dakle neki direktni faktor. Indirektni faktori koje donosi su nebrojeni, a vrijeme je ono čega nam svima nestaje i ne možemo ga kupiti. Autoputevi su upravo tu da nam kupe vremena, a za sigurnost da ne pričamo.

Autoput BL-DO jeste svojeglav projekat Dodikovog režima i ne potpada ni pod jedan evropski koridor, a ponekad je smiješno kakve se ceste ubrajaju u evropske koridore. Na drugoj strani, on je logičan potez jer u principu, on će krasti putnike sa Vc-a i slati ih zapadno kroz RS preko Banja Luke i Gradiške.

Sa autoputem od Sarajeva do Johovca (Doboj Sjever), kompletiranim autoputem Johovac - Mahovljani (DO-BL) i mostom preko Save kod Gradiške, tranzitni saobraćaj kroz BiH će dobiti sasvim drugu dimenziju.

Postoji mogućnost da ga promijeni jedino buduća brza cesta do Jajca i dalje ponovo kroz RS prema Banja Luci i Gradišci, dakle to je baš daleka budućnost.

Stoga ja ne brinem za PGDP autoputa BL-DO, on je budući most evropskih koridora E73 i E661.
pelcer224

#10650 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pelcer224 »

Ja nisam rekao da autoputevi ne trebaju, niti bilo sta negativno, bezveze mi kontrirate. Autoputevi se prave da bi spojili velike centre, ubrzali privredu i slicno a mi nemamo nista. Mi smo razvalina kojoj nema spasa. Za te pare su mogli uraditi navodnjavanje plodnih povrsina da zivimo od poljorpivrede ili slicna realna ulaganja. Poenta ovog sto se radi je pljackanje narodnih para na polaganju betona. Uostalom jasno je svakom ko malo misli svojom glavom da ce se zavrsiti jos Prnjavor-Banja Luka i fajront bez kredita kojih vise nema, kakav crni koridor 5C, mostovi na Savi i slicne bajke. Pricati o necem sta bi bilo kad bi bilo za 100 godina je besmisleno, treba zivjeti sadasnjost a ne protraciti zivot u mastanju. Toliko od mene na ovoj temi.
Post Reply