julisiz es grant wrote:Jako mi je žao, na ovakve sam stvari ukazivao nebrojeno puta na ovoj temi, ali vjerovatno sam ispadao zavidan, ovakav-onakav i kakav sve ne.
Nažalost, sada imamo dokaz crno na bijelo.
Ne kažem da i ja savršeno izmjerim, ali bar mi se nikada nije desilo da nešto što zaista nema nikakve veze proglasim za nuhalni nabor. Kad bi nuhalni nabor bio ovako lako vidljiv, svako bi ga znao izmjeriti. Meni je mjerenje NT-a najteži pregled, teži i od skena na anomalije u 5. mjesecu, a jako je uzak vremenski okvir u kome se može uraditi, zato mu ja pristupam krajnje ozbiljno. Kad beba nije okrenuta kako treba ne "izmišljam" ga, nego kažem ženi da dođe kasnije ili sutradan, kad se beba fino okrene da tad izmjerimo.
Ovo otvara drugi problem. A to je problem drugih žena koje su kod istog doktora radile ovu pretragu i validnost njegovog nalaza. Ovo je toliko gruba greška, koja se "iz aviona" vidi (čak si i ti sama primijetila da nešto nije kako treba) da se nažalost mora konstatovati da taj dr jednostavno NE ZNA ni kako izgleda, a kamoli kako se mjeri NT. A onda to povlači i pitanje valjanosti ostalih pregleda itd. Nažalost, ja znam da ima svašta i da se radi bez ikakve kontrole, ali šta mogu. Kad progovorim, ispadne da mi je krivo što neko zarađuje a ja ne i sl. Zarađuj ti brate, ali pošteno. Ako se jednom zidaru kuća sruši nakon što je "napravio" i to se pročuje, niko ga više neće zvati da mu radi. Meni je ovo u rangu s tim, mada posljedice ne moraju biti odmah vidljive (a u tvom slučaju nadam se da ih neće ni biti).
Hvala jos jednom na detaljnom objasnjenju. Uradila sam jos jedan pregled danas kod drugog doktora i hvala Bogu pa je sve u granicama normale i nije bilo jos kasno da se pregled ponovi.
A bas tako i ja sad mislim koliko zena je dobilo ovako isto pogresnu dijagnozu i lijepo otislo kuci sa osmijehom bez da dovode u pitanje koliko je to sve zaista uredu.
Sto se tice tog "zracenja" citala sam malo o tim stetnim utjecajima ultrazvuka pa eto nije sad da je bas bezazleno posebno ako se cesto i dugo radi zbog toplotnih i mehanickih efekata. Koliko sam shvatila radjeni su testovi na misevima i ustanovljeno je da ima neki los utjecaj na mozak. I da ga neki povezuju sa povecanim brojem autisticne djece u svijetu. Pa sad sta je tu ispravno ne znam ali mi je krivo sto sam morala opet raditi nesto sto je neko trebao da prvi put uradi kako treba a radije bi da nisam. da ne pricam o tome da je mogao taj nuhalni biti nenormalan a ja o tome ne bi nista ni znala..
Uglavnom moj savjet drugim trudnicama da se malo informisu prije pregleda da ne bi bilo kasnije pojeo vuk magarca i da provjere svoje nalaze.