Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
basicm

#10626 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Sodom1 wrote:Evo i ja citam i ne vjerujem :lol: :lol: :lol: :lol:
Vjerovao ili ne, ruzne.
_Astra_

#10627 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _Astra_ »

Ne znam za Alpin 6, ali na A4 i A5 u 195-65-15 dimenziji, meni su bile straaasno bucne gume. Pogotovo pri vecim brzinama.
condy

#10628 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

adis204 wrote:@condy
Imam iskustva sa UGrip9 i Wintersport5.
UG je prvu sezonu izvršila sva preticanja po prevoju a na uslovima recimo poleđenih 2cm snijega na -8°, a ja u hatchbacku običnom. Bio sam vjerovatno na meti osuda tih ljudi koje sam obilazio, ali ta guma je takvo povjerenje vraćala putem volana uz odmjereno proklizavanje koje se dalo predvidjeti nekako. Prvu sezonu perfektna, ostale jaako dobra. Ostale, nakon 10 hiljada km.
Wintersport5 je fantastično tiha guma. Ima neki huk, ali takav da motor perfektno čuješ i da kažem svaki kaiš u njemu. Nestvarno tiha. Drži jak moment na mokrom solidno, snijeg još nisam iskusio, ali mislim da je jako dobra u smislu uloženo - dobijeno.

Edit: neki dan vidjeh wrangler na terencu (poznatog američkog izgleda, ali ne vidjeh znak), tražim koji je profil, kad čitam dot i ne vjerujem, naginjem se, uvjeravam i sebe i oči - piše dot 1090 :lol: šara i dalje 25mm :D
:thumbup:

Ja sam se dvoumio izmedju Dunlopa WS 5 i Goodyeara UG9. Posto se Goodyear pravi do 16 cola a Dunlop vecinom ide u vece dimenzije neki mi je zakljucak da je Dunlop prikladnija za duza i teza vozila. Sad ko ce znati...
alipasijaner

#10629 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by alipasijaner »

adis204 wrote:
Edit: neki dan vidjeh wrangler na terencu (poznatog američkog izgleda, ali ne vidjeh znak), tražim koji je profil, kad čitam dot i ne vjerujem, naginjem se, uvjeravam i sebe i oči - piše dot 1090 :lol: šara i dalje 25mm :D
4 znamenkasti dot code se koristi od 2000te godine, dakle to sto si ti vidio nema veze sa datumom proizvodnje
adis204

#10630 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by adis204 »

alipasijaner wrote:
adis204 wrote:
4 znamenkasti dot code se koristi od 2000te godine, dakle to sto si ti vidio nema veze sa datumom proizvodnje
Eto vidiš čudna koincidencija. To nisam znao, niti ikad zagledao u tom vaktu, pa sam mislio da je oduvijek ovako. Hvala za ispravku. Tada sam na mozda 13-kama vozio neki proizvod iz Kragujevca. Važniji je lonac bio od guma :mrgreen:
adis204

#10631 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by adis204 »

condy wrote:
adis204 wrote:@condy
Imam iskustva sa UGrip9 i Wintersport5.
UG je prvu sezonu izvršila sva preticanja po prevoju a na uslovima recimo poleđenih 2cm snijega na -8°, a ja u hatchbacku običnom. Bio sam vjerovatno na meti osuda tih ljudi koje sam obilazio, ali ta guma je takvo povjerenje vraćala putem volana uz odmjereno proklizavanje koje se dalo predvidjeti nekako. Prvu sezonu perfektna, ostale jaako dobra. Ostale, nakon 10 hiljada km.
Wintersport5 je fantastično tiha guma. Ima neki huk, ali takav da motor perfektno čuješ i da kažem svaki kaiš u njemu. Nestvarno tiha. Drži jak moment na mokrom solidno, snijeg još nisam iskusio, ali mislim da je jako dobra u smislu uloženo - dobijeno.

Ja sam se dvoumio izmedju Dunlopa WS 5 i Goodyeara UG9. Posto se Goodyear pravi do 16 cola a Dunlop vecinom ide u vece dimenzije neki mi je zakljucak da je Dunlop prikladnija za duza i teza vozila. Sad ko ce znati...
Mislim da je win-win situacija. Ja promijenio radi istog cjenovnog ranga, a vidim njemački autobild je rangirao na prvo mjesto. Elem, da hoće zapadat.
alipasijaner

#10632 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by alipasijaner »

adis204 wrote:
alipasijaner wrote:
adis204 wrote:
Eto vidiš čudna koincidencija. To nisam znao, niti ikad zagledao u tom vaktu, pa sam mislio da je oduvijek ovako. Hvala za ispravku. Tada sam na mozda 13-kama vozio neki proizvod iz Kragujevca. Važniji je lonac bio od guma :mrgreen:
ah i tada je k'o i sada 365 kondoma godisnje goodyearom cinilo goodyear :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10633 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Low budget, al' bukvalno :mrgreen: šta jamiti????? :mrgreen:
Kelly winter HP
Debica frigo hp (ista guma k'o i kelly) ali skuplja 10 KM
Debica frigo 2
Sava S3+
Cooper WM SA2
Starmax ili petlas ( Identicne gume, a cijena razlicita. Petlas skuplji 10 KM po komadu)
Sportiva snowin2
Sava eskimo HP 2
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10634 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote:Low budget, al' bukvalno :mrgreen: šta jamiti????? :mrgreen:
Kelly winter HP
Debica frigo 2
Sava S3+
Cooper WM SA2
Starmax ili petlas ( Identicne gume, a cijena razlicita. Petlas skuplji 10 KM po komadu)
Sportiva snowin2
Sava eskimo HP 2
Debica, Sportiva ili Sava.

Ja imam zimske sportive i prezadovoljan sam.
amar1994

#10635 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Low budget, al' bukvalno :mrgreen: šta jamiti????? :mrgreen:
Kelly winter HP
Debica frigo 2
Sava S3+
Cooper WM SA2
Sportiva snowin2
Sava eskimo HP 2

ostale su meni smece,a ti kako hoces :-D
konektovan

#10636 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Trenutno su S3+ na zimskom setu, pa bi dvije uzimao, tj. zamjenio one starije, koje su vozene 4 zime. Ja imam super pozitivno iskustvo sa S3+ ali isto neki drugi vozaci imaju dobro mišljenje i o drugim gore navedenim gumama.
condy

#10637 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Sava hp2 ili sava s3+
amar1994

#10638 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Trenutno su S3+ na zimskom setu, pa bi dvije uzimao, tj. zamjenio one starije, koje su vozene 4 zime. Ja imam super pozitivno iskustvo sa S3+ ali isto neki drugi vozaci imaju dobro mišljenje i o drugim gore navedenim gumama.
Solidne su ove novije save,na astri neki stari eskimo ne znam koji je bio,smece od gume samo takvo,jedino je dobra bila u dubokom snijegu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10639 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote:Trenutno su S3+ na zimskom setu, pa bi dvije uzimao, tj. zamjenio one starije, koje su vozene 4 zime. Ja imam super pozitivno iskustvo sa S3+ ali isto neki drugi vozaci imaju dobro mišljenje i o drugim gore navedenim gumama.
Nastavi onda sa S3 tu nema fule.

Sportiva ti je isto solidna bar iz mog iskustva ( cca 15 milja godisnje, gradska voznja i autoput, ljeti na more, zimi na planinu, nisam trkač).

Ljetne Super Z+ imam i stvarno nikakvih problema sa njima nisam imao a uzeo ih slucajno- dosao na zamjenu sa ciljem da proberem nesto iz srednje klase-Sava, BF Gudric, El Tigre i ostala kompanija i jedino Sportive bile sve 4 :D a meni se zurilo.

I poucen tim iskustvom i na preporuku prijatelja uzmem prosle zime Snow Win 2 i sve 5.

Doduse evo amko ti veli da su smece pa vjerovatno je upravu :thumbup: meni je vala i El Tigre Syneris radio posao pa su me ovdje slali da se umivam toplom vodom i da ne vjerujem sebi :D
konektovan

#10640 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

_BataZiv_0809 wrote:
Nastavi onda sa S3 tu nema fule.

Sportiva ti je isto solidna bar iz mog iskustva ( cca 15 milja godisnje, gradska voznja i autoput, ljeti na more, zimi na planinu, nisam trkač).

Ljetne Super Z+ imam i stvarno nikakvih problema sa njima nisam imao a uzeo ih slucajno- dosao na zamjenu sa ciljem da proberem nesto iz srednje klase-Sava, BF Gudric, El Tigre i ostala kompanija i jedino Sportive bile sve 4 :D a meni se zurilo.

I poucen tim iskustvom i na preporuku prijatelja uzmem prosle zime Snow Win 2 i sve 5.

Doduse evo amko ti veli da su smece pa vjerovatno je upravu :thumbup: meni je vala i El Tigre Syneris radio posao pa su me ovdje slali da se umivam toplom vodom i da ne vjerujem sebi :D
Ti mene jedino zabrinjavas, sto ides na more sa zimskim gumama. :mrgreen:
amar1994

#10641 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

_BataZiv_0809 wrote:
ma znas kako,mozes se s njima svugdje otic i doc nije problem,al ne volim gumu gdje moram stalno na iglama bit i izbjegavat svaki oblik nagle kretnje,kao npr. izbjegavanje cuke,naglo kocenje i slicno :D

a ono najbitnije,kad hocu da se ukljucim malo brze na neku cestu i dodam gas,ona slajdra prve 2 brzine na autu od 75ks,hebi takvu gumu vala :run:
Last edited by amar1994 on 04/11/2018 20:50, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10642 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: Ti mene jedino zabrinjavas, sto ides na more sa zimskim gumama. :mrgreen:
Hahha pa dobro jeste malo neobicna šara za ljetne gume, ali rade posao. Ako na super z+ mislis :razz:

Inace bjezim od ovakvih tema jer se na njima preserava skoro kao na dijasporskim ali hajde ti si mi drag :D

Pisao sam to vec vise puta-probao sam za 12 godina vozackog staza sve varijante sa gumama i za moju voznju drasticne, znaci drasticne, razlike vala i nema.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10643 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

amar1994 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
ma znas kako,mozes se s njima svugdje otic i doc nije problem,al ne volim gumu gdje moram stalno na iglama bit i izbjegavat svaki oblik nagle kretnje,kao npr. izbjegavanje cuke,naglo kocenje i slicno :D

a ono najbitnije,kad hocu da se ukljucim malo brze na neku cestu i dodam gas,ona slajdra prve 2 brzine na autu od 75ks,hebi takvu gumu vala :run:
Ne znam druze ja nikad nisam na iglama osim kad me uhvati snjezina na putu a ja je prvi probijam. I tad nije problem spustim brzinu, kocim motorom i ide to sve svojim tokom :)

Dobar si momak i uvidjet ces razliku kako je kad drugi odrzava auto i kupuje gume i kad sutra ti od svojih para budes kupovao :)

I ja sam vozio i na Pireliju i Miselinu i Danlopu i Gudjeru dok su drugi placali i ulijetali pola para. Prvi put kad je bilo od mojih para skontao sam da polovne premium gume sto nasi dovlace iz Svabije i nisu tako losa opcija...vidi imaju jos one dlacice ocam :lol: Svabo vozi po dobrim putevima i mjenja svake dvije godine bratam :lol: itdd itdd :D
amar1994

#10644 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Pa da ti kazem,otislo je 8 stoja na conti prosle god,servis isto ja placam :D

Al zato rezije ne placam :skoljka: :lol:

Ma joj ti evropljani voze na svemu i svacemu,kakvih sam se guma nagledao,nikad cuo,sava i tigar ko michelin naspram onih dodju :lol:
konektovan

#10645 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Bato, ti si jedini glas razuma ovdje. :mrgreen: :thumbup:
amar1994

#10646 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Bata je extra :thumbup:

Eto ti je dao prjedlog a i ja sam pa ti odvagaj,koliko izadje fulda,bf ili hankook ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10647 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote:Bato, ti si jedini glas razuma ovdje. :mrgreen: :thumbup:
Hahaha siso mala :skoljka: :D

Ma forum je bog. Prije jedno dvije godine na temj o ljetnim gumama krene tako neka prica, gadjaju se ljudi Kontinentalima, Miselinima vako nako i ja velim brate meni El Tigre Syneris na mrcini od auta kao sto je Lancia K nikakav problem nisu napravile...kad krenuse hu ha smece nemas pojma umij se hladnom vodom...reko tigrovi dobro hajmo da vidimo koliko od vas ima iskustvo sa njima bar jednu sezonu...naravno ili nema niko al je cuo od jarana bruda moj ili je kupio i poslije prve kise bacio u smece i otiso kupit Konti :lol:
amar1994

#10648 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

:lol: :lol:

Bitanga je to rjesio jednom slikom stojadina i snijega do koljena :D

Nego jesi li probao firestone,dobre su bile ljeti :D,ne znam ko je pricao za toyo isto tako,mekana,onakva,onakva,ne moze izdzat puno,a odvozile 50000km bez problema :-)
Kiki_Musampa

#10649 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Kiki_Musampa »

Dobar Bata, dobar. Na sluzbenom dobijam svake 2 godine nove gume, i do sada sam vozio Savu, Matador, Sportivu... Bilo je jos nekih, al se njih vise ne sjecam. Svake sedmice se ide u Sarajevo po robu, pa sam tako cesto ranio i prije grtalice Karaulu prelazio.... Sa svakom sam isao i vratio se, na povratku i do pola tone tereta natovareno.
Samo novo, i nema problema. Ja sam se odlucio za BF Goodrich, ista sara kao Kleber, 3 mjesto na Adac testu, 75 km komad.
konektovan

#10650 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

amar1994 wrote:Bata je extra :thumbup:

Eto ti je dao prjedlog a i ja sam pa ti odvagaj,koliko izadje fulda,bf ili hankook ?
Na ovom brdu gdje sam ja, te nabrojane ne izadju ni 1 m više od save i tigra. :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Post Reply