Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kupi zamjenske Bosch Aero brisače, koštaju oko 50 KM (kako za koji auto). Ja sam kupovao par puta kod Kareta, nisam se pokajao.
Zamjena gumica na brisačima je stari Japanski fol, ali kad skontaš te gumice su skupe a mehanizam ti ostaje stari. Ipak i on vremenom dobija "lufta", po meni je puno bolje dati desetak maraka više i imati komplet brisače kako treba.
Ako hočeš mogu ih pitati danas imaju li za tvoj auto, u mojoj zgradi im je radnja.
Sto je najgore te Aero sam i stavio prije god dana , i pojavile mi se pofine parnice
A brisaci nwe grebu i ne struzu , mozda su i nesto pokupili metlicom
Moze , cisto da uporedim cijene
Parnice su ti od od Sarajevske "fine" prašine, takva su nam i pluča. Nisu ni moje šajbe idealne, svaka ima malo tragova na sebi.
Ne stigoh pitati jučer ali rekoh ti, cijena je oko 50 KM za dimenzije slične tvojima.
condy wrote:Znaci nista Valeo x.trm
Bas kontao da ga pitam kakve su ako ih kupi
ma kakav valeo , dosta mi je sto je motor francuski
a gdje su mu zglobovi
gledaj japanskog
Kakvi bolan zglobovi, uspoređuješ dvije totalno različite vrste brisača. Na prvoj slici su moderni flat brisači koji nemaju nikakvih zglobova ni kod jednog proizvođača. A ovo na drugoj slici su hibrid brisači, koje najčešće koreanci i japanci forsiraju. To su u biti najobičniji starinski brisači, malo zamaskirani i modernizirani sa ovom lajsnom preko. Problem kod flat brisača je što se teško mogu prilagoditi zakrivljenosti specifične šajbe, tako da moraju biti baš za taj model vozila. Problem je što naši trgovci često prodaju flat brisače prema dužini, baš kao i starinske, zanemarujući zakrivljenost šajbe i brisača.
Dope_Man wrote:Gdje u Sa, a moze i u blizim gradovima/naseljima, nije mi mrsko vozati se, moze da se odradi ispravljanje felgi. Moradoh mijenjati jednu gumu, i rece mi vulkanizer kod balansiranja da je i sama felga nekad negdje stradala pa bi je trebalo ispraviti. Spomenu mi nekog u Rajlovcu, al evo da provjerim i ovdje ima li jos ko, i gdje je najsigurnije.
Kvalitet mi je bitniji od cijene, ali kako ne znam ni koliko uopste kosta prosvijetlite me koliko ce me otprilie to zadovoljstvo doci.
Ima momak u Buća Potok , Sanel Kosovac ! samo felge radiii
condy wrote:Znaci nista Valeo x.trm
Bas kontao da ga pitam kakve su ako ih kupi
ma kakav valeo , dosta mi je sto je motor francuski
a gdje su mu zglobovi
gledaj japanskog
Jesu ti sad sa zglobovima sa druge slike?
Neces imati razlike u brisanju kod ovih valeo bez zglobova. Dobre su to metlice dobro prijanjaju na sajbu elasticne su imaju jaku cijenu i na netu imaju dobre preporuke kao najbolje after market. Ovi sa zglobovima mogu prije uzrokovat grebanje nego ovi bez, jer jace kod njih prijanja metlica za sabu. Kod vecine auto nema vise zglobova na metlicama jer nisu potrebni kad je metlica elasticna i kvalitetna pa sad vidi sta ces.
Upravu je ovaj forumas koji kaze da su to dvije potpuno razlicite vrste brisaca. Na ovim originalnim ima ove metalna opruga puno je kruca, dok na ovim sa prve novijim nema vise takvih metlica.
Ma joj to su obicni metlice, odes u OBI i potrazis obicne njihove, ne AeroTwin. Ja kontam trazis ove flet za Mazdu pa problem.
Sad sam se malo vratio na slike, to su definitivno obicni starinski brisaci. OBI - Bosch. Ja sam kupovao te obicne Bosch u OBIju, odlicno se pokazale. I nisu ni 20 KM koliko se sjecam. Nije dobra ideja stavljati flet brisace tamo gdje idu obicni - pokusao.
Ja platim 4-5KM aero metlicu u Bingu ili negdje drugo, koristim godinu i bacim
Godisnje dam cenera, na proljece i to je to
Nakon zime mijenjam jer je auto napolju stalno, vec u proljece pocne ostavljat linije kad brise, tada je vakat za nove
Ne znam cemu opterecavanje, drug kupio neke haj-tek, dao 50-60KM za pezoa 206, skinulo mu ih drugi dan, upalio brisace, samo zeljeza prodjose po sajbi
Throttle wrote:Ja platim 4-5KM aero metlicu u Bingu ili negdje drugo, koristim godinu i bacim
Nakon zime mijenjam jer je auto napolju stalno, vec u proljece pocne ostavljat linije kad brise, tada je vakat za nove
Ne znam cemu opterecavanje, drug kupio neke haj-tek, dao 50-60KM za pezoa 206, skinulo mu ih drugi dan, upalio brisace, samo zeljeza prodjose po sajbi
kupio dva para, stavim prvi par i razvale se pri prvoj upotrebi, stavim drugi par eno ih jos na autu nakon pola godine
ado-šampion wrote:Ma joj to su obicni metlice, odes u OBI i potrazis obicne njihove, ne AeroTwin. Ja kontam trazis ove flet za Mazdu pa problem.
Sad sam se malo vratio na slike, to su definitivno obicni starinski brisaci. OBI - Bosch. Ja sam kupovao te obicne Bosch u OBIju, odlicno se pokazale. I nisu ni 20 KM koliko se sjecam. Nije dobra ideja stavljati flet brisace tamo gdje idu obicni - pokusao.
Sta je bilo
Na dosta vozila vidim flet a idu obicne. Ja sam na proslom autu stavio flet, valeo ali najjeftiniji bazni model ne ovaj xtrm, cistile su dobro cak bolje od originalnih ali su se cule ustvari jedna se cula i zivcirala me. Isto se plasio da ce grebat. Onda kupim original obicne, manje se cule ali su i dalje se cule. Izvedba brisaca nije bas bila najbolja, veliki pa su se morali malo cuti. Uglavnom, isao bih prije na flet jer bolje ciste pokusao ali neki dobar model.
Throttle wrote:Ja platim 4-5KM aero metlicu u Bingu ili negdje drugo, koristim godinu i bacim
kupio dva para, stavim prvi par i razvale se pri prvoj upotrebi, stavim drugi par eno ih jos na autu nakon pola godine
Mogu se razvalit kad ti najvise trebaju. Noc kisa kaljamuza lose vrijeme i gumica ode, krene strugat osteti sajbu, ili krenu mrljat, ne bih ja rizikovao da mi naprave vecu stetu a mogu se naci solidne za malo para te nisu pouzdane nikad ne znas. Mozda ih ne koristite puno, vecinom po gradu pa izdrze godinu.
Mogu se razvalit kad ti najvise trebaju. Noc kisa kaljamuza lose vrijeme i gumica ode, krene strugat osteti sajbu, ili krenu mrljat, ne bih ja rizikovao da mi naprave vecu stetu a mogu se naci solidne za malo para te nisu pouzdane nikad ne znas. Mozda ih ne koristite puno, vecinom po gradu pa izdrze godinu.
ado-šampion wrote:Ma joj to su obicni metlice, odes u OBI i potrazis obicne njihove, ne AeroTwin. Ja kontam trazis ove flet za Mazdu pa problem.
Sta je bilo
Na dosta vozila vidim flet a idu obicne. Ja sam na proslom autu stavio flet, valeo ali najjeftiniji bazni model ne ovaj xtrm, cistile su dobro cak bolje od originalnih ali su se cule ustvari jedna se cula i zivcirala me. Isto se plasio da ce grebat. Onda kupim original obicne, manje se cule ali su i dalje se cule. Izvedba brisaca nije bas bila najbolja, veliki pa su se morali malo cuti. Uglavnom, isao bih prije na flet jer bolje ciste pokusao ali neki dobar model.
Nije nista bilo, samo su se cule i strugale otpocetka. Pretpostavljam da nosac klasicnog brisaca nije bas dovoljno robustan za flet brisace.
Ja inace nisam za eksperimente tog tipa, ne znam sta mi je tad bilo, ali ako su obicni na autu stavis obicne i gotovo. Cak i bolje jer mozes jeftinije proci. Samo mi je malo cudno, ako se ne varam 2012. godiste auto a idu obicni starinski brisaci.
Koliko sam shvatio , na moj auto su preporucljvi ovi , a originalni izgleda kao sto neko rece samo ljepse izgledaju i imaju ukras
Sto je najgore , ne skripe i ne struzu nimalo ovi , onda je @Me_again upravu , a dodatno : nikad ne struzem zimi led i cesce palim brisace , jer je grijana sajba
ado-šampion wrote:
Nije nista bilo, samo su se cule i strugale otpocetka. Pretpostavljam da nosac klasicnog brisaca nije bas dovoljno robustan za flet brisace.
Ja inace nisam za eksperimente tog tipa, ne znam sta mi je tad bilo, ali ako su obicni na autu stavis obicne i gotovo. Cak i bolje jer mozes jeftinije proci. Samo mi je malo cudno, ako se ne varam 2012. godiste auto a idu obicni starinski brisaci.
Ma oni su uvijek konzervativni
Nastranu brisaci ,ono sto ja zamjeram : nema USB i nema sva 4 auto prekidaca
Evo pitanjce za znalce; pumpa od goriva vrisnula jucer, auto stalo, krese ali nece da sastavi
kontam zamjeniti sam; jel to kakav zahmetli poso i na sta da obratim paznju, koji detalji
pumpa 10 godina stara, bas ko i auto
sreca pa je auto na rezervi, tako potrefilo; klemu trebam skinuti; kontam ocistiti cijeli rezervoar kad vec otvaram; pretpostavljam goriva ce biti malo u crijevu, kazu kad je gorivo na rezervi mnogo je lakse za zamjeniti I tako ocistiti; takodjer planiram ocistiti dobro po vrhu, prije skidanja tako ne bude dupli poso;
I da naravno, aparat za gasenje vatre je tu, za svaki slucaj....
aftermarket dobra pumpa ovamo nesto ispod $300.00; inace ima vec mjesec auto mi je vec davalo znake da nesto nije uredu, tako da sam to vec bio utanacio kako i sta; a ne vozi mi se na servis jer tamo oderu ono zaprave
aftermarket dobra pumpa ovamo nesto ispod $300.00; inace ima vec mjesec auto mi je vec davalo znake da nesto nije uredu, tako da sam to vec bio utanacio kako i sta; a ne vozi mi se na servis jer tamo oderu ono zaprave
Skup japanac za odrzavat hahah , ja mislio da je 10KM ko za dvicu
Samo polako ovo , hajd sacu pogledat ima li negdje da se ispusti ostatak goriva
Nema da se sipusti izgleda , evo ti sema da se zabavis malo , promijeni i filter usput
Last edited by amar1994 on 20/09/2017 20:21, edited 1 time in total.
sreca pa je auto na rezervi, tako potrefilo; klemu trebam skinuti; kontam ocistiti cijeli rezervoar kad vec otvaram; pretpostavljam goriva ce biti malo u crijevu, kazu kad je gorivo na rezervi mnogo je lakse za zamjeniti I tako ocistiti; takodjer planiram ocistiti dobro po vrhu, prije skidanja tako ne bude dupli poso;
I da naravno, aparat za gasenje vatre je tu, za svaki slucaj....
Ne moraš čistiti rezervoar, pretpostavljam da je plastični...samo bezveze posla. Naravno, ako nešto vidljivo nema u njemu. Radije obrati pažnju da li ćeš dobiti i novo sito na dnu pumpe (ako uopšte postoji na tvom autu) ili ne...ako ostaje staro prekontroliši-očisti njega.