Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tomahawk11 wrote:Dobro, ali ne mora biti bezobrazan, ako ide 60-80, drži se bar desne trake, a ne glumiti neku budalu.
Apsolutno. Ali ako si i ti sam u prekrsaju nema logike da se zalis na druge.
manje je opasan onaj sto vozi i 50 preko ogranicenja od ovih majmuna koji ne gledaju , voze kontra smjer , spavaju , tipkaju na mobitel
Osvrnut cu se jos jednom na generalno opravdavanje brzih i generalno kritikovanje sporih vozaca.
Predlazem da oni koji podrzavaju ovu teoriju pokrenu peticiju da se sanel sefic pusti na slobodu. I da istovremeno roditeljima edite i selme objasne kako je sigurnije voziti brze a opasnije voziti sporije.
nightvision wrote:
Jahhh, sat laze. Tako isto moze lagati i 10 vise.
Velika je razlika kociti sa 120/30 na 80 i sa 150 na 80.
Poenta je da ljudi vide druge kako grijese a istovremeno je sasvim prihvatljivo da se oni sami ne pridrzavaju pravila.
Osnovno saobracajno pravilo koje vazi u bosni: Svi koje voze sporije od mene su debili. Svi koji voze brze od mene su debili.
Mescini autoputem mogu saobracati vozila koja se krecu iznad 40 km/h, tako da po zakonu kad je rijec o brzini oni nisu u prekrsaju vec ti.
Bit će da si ti taj koji se ljudima uvaljuje u lijevu traku vozeći 70-80 na sat. Na autoputevima su najopasniji oni koji stoje i koji sporo voze. Kamione i autobuse barem ranije vidiš radi njihove visine, ali obični auto koji juri 70 na sat je veoma veoma opasan na takvim putevima.
nightvision wrote:
Osvrnut cu se jos jednom na generalno opravdavanje brzih i generalno kritikovanje sporih vozaca.
Predlazem da oni koji podrzavaju ovu teoriju pokrenu peticiju da se sanel sefic pusti na slobodu. I da istovremeno roditeljima edite i selme objasne kako je sigurnije voziti brze a opasnije voziti sporije.
Jedini koji vrši neku generalizaciju si ti. Ako je maksimum tvojih sposobnosti voziti 70 na sat autoputem i 30 gradom onda imaš problem. Ili nauči voziti ili se okani vožnje.
Već 3. dan zaredom srećem crveni mercedes dijasporskih tabli. Turiranje i buka koju pravi nije nimalo manja od Boing 787. Kad prođe titovom - na otoci znaju gdje je.
Cijenjena seljačino, nadam se da ćeš završiti omotan oko neke bandere
530i wrote:Bit će da si ti taj koji se ljudima uvaljuje u lijevu traku vozeći 70-80 na sat. Na autoputevima su najopasniji oni koji stoje i koji sporo voze. Kamione i autobuse barem ranije vidiš radi njihove visine, ali obični auto koji juri 70 na sat je veoma veoma opasan na takvim putevima.
Osnovno saobracajno pravilo koje vazi u bosni: Svi koje voze sporije od mene su debili. Svi koji voze brze od mene su debili.
530i wrote:Jedini koji vrši neku generalizaciju si ti. Ako je maksimum tvojih sposobnosti voziti 70 na sat autoputem i 30 gradom onda imaš problem. Ili nauči voziti ili se okani vožnje.
Mescini ja tokom zadnje rasprave ne rekoh da vozim ni 'vako ni 'nako, vec si ti onaj koji je rekao da vozi u prekrsaju.
Ponavljam:
amar1994 wrote:pa nisam ja vozio 150 , jesam 140 po brzinomjeru/cajgeru(to je 135 u vrh glave) da obidjem kamione i autobuse , jos cete me u laz utjerat
amar1994 wrote:
btw. juce mi je prosjek otvorene bio 4.3l , na AP se vucarao iza kamiona u sestoj na 95km/h (trenutnu 3.5 pokazivao)
stedim gorivo , bas me briga da li idu 200 ili 300 , meni ne smetaju , smetaju mi kamikaze , kraj price .
Jos samo reci da pusis ili pricas na telefon u toku voznje, samo da znamo da li je za giljotine ili ne .
pa sta 150(strasna brzina za novija auta , sta vise katastrofa ) , ogranicenje je 130 , ja te opet pitam kakve veze ima pa da se podvalis covjeku koji ide 2x brze od tebe
ja sam mislio na specificne majmune u saobracaju koji misle da su sami (u njih sigurno ne spada 530i) , a inace su pusaci dugih q
ja sam se nwki dan uredno sklonio bmwu na 140 iako sam.preticao u lijevoj, jaci je i brzi neka ide , kako vam ne dosadi pravdat ne vozace , isto ko prica da je u redu guzeljat 20-30kmh po gradu
manje je opasan onaj sto vozi i 50 preko ogranicenja od ovih majmuna koji ne gledaju , voze kontra smjer , spavaju , tipkaju na mobitel
Amar1994, potpis.
Ja na autoputu svoje auto vozim 110-120, a kada vozim auto od firme (bolje, jače, novije) 14-15 banki.
I ne pada mi na pamet da započinjem preticanje bez retrovizora. Ako vidim hadžu na nekoliko stotina metara da ga je zadao, naravno da mu se neću uvaljivati sa svojom kantom. Ako ima potrebe da pretičem, radim to na način da nikoga ne usporavam. Najdebilniji su mi oni što krenu preticati kamiom 300metara prije, i guslaju kilometar-dva u lijevoj dok ga ne pređu. Zaista je ogroman broj ljudi koji ne znaju pravila korištenja AP, a i onih koji voze na način da misle da su sami na AP i da ih zaboli briga za ostale učesnike u saobraćaju.
ranger wrote:neke stvari na cesti se rade ili ne rade cisto iz vozacke kulture, ne pise striktno u zakonu al iz uljudnosti...
pa tako nema potrebe da ides lijevom na brzoj cesti zasto svjesno smetati nekom? policija nek redi one koji idu brzo, nemas ga sta ti ucit pameti
tako i na autoputu kad ides desnom ako auto dolazi s desne i treba da se ukljuci ljudski je prestrojit se lijevo, naravno ako moze, da se coek ukljuci na ap bez kocenja... nema potrebe koristit "pravo" prvenstva
i tako dalje i blize... ne kontam iz kojih pobuda je ljudima cejf jebavat nekog jer je eto po zakonu...
Znaci vozim unutar ogranicenja -/+ 15ak.
Ako vozim 130 i naidjem na kolonu auta ili jedno sa 120 logicno da cu nabrati na 150 pa i 160 ako treba da obidjem sto prije.
Ako neko iza mene dere 180 lijevom, ma necu ni pocinjati dok ne prodje. Ne znam kakve su mu kocinice.
Sarajevo-mostar kanjon. Deremo 90-ak. Ispred mene kamion iza priblizava se merc kombi lagano. Palim zmigavac i kako izlazim iza kamiona tako mi je lola vec bez zmigavca aman u guzicu i poletio da nas oboje predje. Zakocim i vratim se jer bi me pukao. Odmah za njim dajem zmigavac i preticem. Medjutim lola u pola kamiona oduzima gas jer ga strah obzirom da ga baca. Legnem na sirenu a on nesto gramza rukama. Predjem jedva lamion od njega i preletim i njega odmah u dahu pun arapa.
Ispred se napenalim i 70. On po gasu da pretekne ja po gasu. Morio sam ga dobrih 4-5 kilometara. I onda u vrapcicima preteknem jos jedan kamion i ostavim ga.
Znaci vozim unutar ogranicenja -/+ 15ak.
Ako vozim 130 i naidjem na kolonu auta ili jedno sa 120 logicno da cu nabrati na 150 pa i 160 ako treba da obidjem sto prije.
Ako neko iza mene dere 180 lijevom, ma necu ni pocinjati dok ne prodje. Ne znam kakve su mu kocinice.
Sarajevo-mostar kanjon. Deremo 90-ak. Ispred mene kamion iza priblizava se merc kombi lagano. Palim zmigavac i kako izlazim iza kamiona tako mi je lola vec bez zmigavca aman u guzicu i poletio da nas oboje predje. Zakocim i vratim se jer bi me pukao. Odmah za njim dajem zmigavac i preticem. Medjutim lola u pola kamiona oduzima gas jer ga strah obzirom da ga baca. Legnem na sirenu a on nesto gramza rukama. Predjem jedva lamion od njega i preletim i njega odmah u dahu pun arapa.
Ispred se napenalim i 70. On po gasu da pretekne ja po gasu. Morio sam ga dobrih 4-5 kilometara. I onda u vrapcicima preteknem jos jedan kamion i ostavim ga.
Primijetio sam da arapi voze k'o debili, veze nemaju sa životom.
Valjda ide s pretpostavkom da je sve u Allahovim rukama, pa će biti šta bude...
Neki dan je g2 odabrao mene da me "rasturi". Prvo mi je lijevom ulijevnom trakom na vrh bradine uletio iako sam ga mogao poslati u ogradu. Onda opet prije tunela ja ga prodjem, cim smo nizbrdo u punoj liniji na prvim krivinama pretice. Opet nizbrdo ja prodjem, on prije ulaza na autoput proleti i na ap. Tamo ga namjerno prodjem pa smanjim, on proleti, ja za njim, nece iz lijeve. Prodjem ga s desna. Na kucicama placa brzo i gleda, raskida auto. Opet ga prodjem, iskljucijemo se za stup ide bezglavo u iskljucenje. Opet ja prodjem i na kruzni tok, sletio je sigurno 100+ lijevom trakom da ide prvi. Ja ostajem kad on imao jos nekog jarana blica mu usplahireno, valjda pobijedili
Zeni suze od smijeha isle ne vjeruje kakvih pacijenata ima.
Tomahawk11 wrote:Ne kontam ja to utrkivanje s tim debilima, nikako.
Nije to utrkivanje, g2 je u pitanju
Namjerno sam ga bezobrazno preticao ne bi li popustio ali nije bilo konekcije s mozgom. Tad sam bio ja, sutra ce opet nekoga dok kakav belaj ne bude.
basicm wrote:Neki dan je g2 odabrao mene da me "rasturi". Prvo mi je lijevom ulijevnom trakom na vrh bradine uletio iako sam ga mogao poslati u ogradu. Onda opet prije tunela ja ga prodjem, cim smo nizbrdo u punoj liniji na prvim krivinama pretice. Opet nizbrdo ja prodjem, on prije ulaza na autoput proleti i na ap. Tamo ga namjerno prodjem pa smanjim, on proleti, ja za njim, nece iz lijeve. Prodjem ga s desna. Na kucicama placa brzo i gleda, raskida auto. Opet ga prodjem, iskljucijemo se za stup ide bezglavo u iskljucenje. Opet ja prodjem i na kruzni tok, sletio je sigurno 100+ lijevom trakom da ide prvi. Ja ostajem kad on imao jos nekog jarana blica mu usplahireno, valjda pobijedili
Zeni suze od smijeha isle ne vjeruje kakvih pacijenata ima.
Tomahawk11 wrote:Ne kontam ja to utrkivanje s tim debilima, nikako.
Nije to utrkivanje, g2 je u pitanju
Namjerno sam ga bezobrazno preticao ne bi li popustio ali nije bilo konekcije s mozgom. Tad sam bio ja, sutra ce opet nekoga dok kakav belaj ne bude.
Baš zato što je g2 i što neće popustiti, što je umislio da je vozač Formule 1, ja kažem, samo nek se mene prođe.
A belaj će biti, svi oni koji traže, nađu ga na kraju. Šteta samo što bude i onih koji su kolateralna šteta u svemu tome.
Ja sam arapa jebavao jer me natjerao da kocim i onda me jebavao kod preticanja. Mogao je auto naletiti iz suprotne strane pa sta onda.
E sad ces lagano iza mene pa ces skontati sljedeci put.
A inace mi ne pada na pamet da se gnjavim sa debilima.
Jedino ako mi bas smeta i hoce da mi diktira stil voznje, ali tada preteknem i doooobro ga ostavim za sobom.
Prije 15-ak dana ravnao alu felge. I odem na ap da vidim drma li posto sam tu i primjetio da su krive.
Vracam se prema stupu. I berem desnom doobro i ubrzavam. U lijevoj traci Ml novija generacija danske tablice. Vozi hadzo nekih 90-ak mozda, ali lijevom ko u danskoj na ap. Prodjem pored njega. Auuu kad mu ponos proradi. Znam da se autom ne mogu mjeriti sa njim jer je jaci, ali cojones su mu bile u deficitu. Mislio je da se utrkivam ali niti sam pokusavao ga prestici niti sta drugo.
Last edited by zdruzdjo on 18/07/2017 08:17, edited 1 time in total.
Pa vi navedosre iste ako ne i gore prekrsaje od tih prptiv kojih se "borite". Nadam se da nam se pitevi nece ukrstiti, daleko vam lijepa kuca. Veze vi s voznjom nemate
insomnia78 wrote:Pa vi navedosre iste ako ne i gore prekrsaje od tih prptiv kojih se "borite". Nadam se da nam se pitevi nece ukrstiti, daleko vam lijepa kuca. Veze vi s voznjom nemate
Problem je sto su zakoni koncipirati tako da se jedan clan naslanja na drugi i tako cine sistem. Teoretski niko ne bi smio da vozi brze od 130 kmh i teoretski situacija da vozis 130 kmh autoputem i da te neko pretice ili ti blica/svira da se pomaknes nije moguca. Prakticno se jako cesto desava da te neko pretice, a ti vozis 130 kmh, sto znaci da apsolutno i slijepo prodrzavanje zakona zna povecavati rizik. Tu se onda pravi kompromis izedju teorije i prakse, odnodno kao sto sto su lijepo napisali fer i kulturna voznja. U praksi to znaci, ako vozim 130 kmh necu se namjerno i po svaku cijenu trpati ispred nekog ko je brzi samo zato sto on krsi ogranicenje brzine. Vozim 130 kmh i vidim nekog brzeg iza sebe, uradicu istu stvar kao i da vozim sporije, necu krenuti u preticanje dok me ovaj iza ne pretekne. Isto tako ako vozim 150 kmh i idem u preticanje, a neko mi se uvaljuje, jest da to nije fer, ali ipak trebam voditi racuna da sam ja u prekoracenju i necu odmah lec na sVirenu ili duga, osim ako vidim da ovaj ispred mene bas tjera inat.